Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Doposażenie w czujnik cofania ...
Witam, mam możliwość kupienia Kugi rocznik 2012 która nie ma biksenonów oraz czujników cofania. Czy w/w systemy można w serwisie zainstalować? Pytam się na forum, bo ASO jest zamknięte z racji weekendu.
I ew. jakiego rzędu to są pieniądze?
dawid5995 06-10-2012, 23:43 kolego ja kupiłem za 60zł na allegro czujniki, pół roku je mam i jest ok, dokładne. Sam zakładałem więc koszt montażu 0. Nie jest to skomplikowane. Wystarczy podłączyć kabel do karoserii i pod światło stop.
dawid5995 a po co podłączyć pod światło stop??????? chyba pod wsteczny
Czy w/w systemy można w serwisie zainstalować? ...
Oczywiście, że można:one:, obstawiam koszt na poziomie 5-6tys. zł albo i jeszcze więcej...:diabel2:
Czujniki cofania w Novej w Lublinie sama robocizna 880 zł - wg. mnie to kpina
ikea A może zmień troszkę kierunek i zamiast czujników kamerka cofania. ;) Dużo fajniejsze. :D A za grosze do kupienia i zamontować możesz sobie samemu. :)
tedi_k na bank więcej. 8)
Ksenonów to się nie opłaci - nowe lampy, spryskiwacze... A czujniki spokojnie zrobią ale w kolorze zderzaka nie będą (chyba, że auto czarne).
Przecież czujniki można pomalować na kolor autka. ;)
kolego ja kupiłem za 60zł na allegro czujniki, pół roku je mam i jest ok, dokładne. Sam zakładałem więc koszt montażu 0. Nie jest to skomplikowane. Wystarczy podłączyć kabel do karoserii i pod światło stop.
Witam
Zauważcie koledzy, że sprawa dotyczy nowego auta na fabrycznej gwarancji
W okresie gwarancji - montaż tylko w ASO
W Krakowie (Ford Wikar) liczą sobie
- koszt czujników = 500zł
- koszt montażu = 500zł
Razem = 1000zł (tysiąc złoty)
Poczekałem aż minie gwarancja i takie same czujniki jak dokładało ASO
- kupiłem na allegro za 199zł
- sam sobie założyłem
W okresie gwarancji odpada samodzielny montaż , można co najwyżej przyjść z własnymi czujnikami aby założyli
Należy się wcześniej zapytać czy akceptują taką opcję - tak samo jak zakładanie własnego radia w okresie gwarancji - zainstalują każde ALE musi być montaż w ASO
pozdrawiam
Arturek
chemmist 20-10-2012, 19:54 Witam
Poczekałem aż minie gwarancja i takie same czujniki jak dokładało ASO
- kupiłem na allegro za 199zł
- sam sobie założyłem
A możesz podpowiedzieć które czujniki zakładano w aso?
Dziękuję :)
Trochę zgaduję ale może trafię Cobra lub Metasystem. ;)
Ja mam coś, co się nazywa Clifford PM-165 ale nie wiem czy to cała nazwa czy model.
Piro1969 16-10-2013, 11:27 Witam wszystkich zainteresowanych wątkiem może mi pomożecie. W moim fordzie KUGA jest oryginalna wiązka PDC tylna do której podłączyłem oryginalne czujniki jest również brzęczyk ale brakuje sterownika modułu jak go zwał tak go zwał nie wiem jaki powinien być ten moduł. Na allegro jest wachlarz dość znaczny i sam nie wiem który wybrać. Czy ktoś mógłby rzucić okiem u siebie i zobaczyć co ma na obudowie jakie oznaczenie. Nadmieniam, iż auto jest z 09/2010r 2,0 diesel 136KM
Na razie nie widać takiego najbardziej odpowiedniego, natomiast ten: http://allegro.pl/ford-focus-c-max-modul-parktronik-parkowania-i3612224624.html będzie Ci działał na pewno a 50zł za sterownik do instalacji nawet tymczasowej to nie jest jakiś duży wydatek...
Piro1969 17-10-2013, 22:06 dzięki za podpowiedź
Na razie nie widać takiego najbardziej odpowiedniego, natomiast ten: http://allegro.pl/ford-focus-c-max-modul-parktronik-parkowania-i3612224624.html będzie Ci działał na pewno a 50zł za sterownik do instalacji nawet tymczasowej to nie jest jakiś duży wydatek...
wydaje mi się, że plug&play nie zadziała, trzeba jeszcze podłączy się ELMConfigiem
wydaje mi się, że plug&play nie zadziała, trzeba jeszcze podłączy się ELMConfigiem
Zadziała. Głośność "pipacza" jest nieco inna dla Kugi i FF2 oraz C-maxa, ale akurat z tym daje się żyć bez problemu...
kiedyś czytałem, że trzeba wpisać właściwy VIN do dołożonego modułu parkowania
A nie wiecie czy po podłączeniu czujek parkowania takich z allegro nie będzie wywalał błędu o uszkodzonej żarówce?
W FF2/C-maxie/Kudze do 2010/2011 kontroli podlegają jedynie żarówki kierunkowskazów. Reszta żarówek podłączona jest na standardowych przekaźnikach a nie na układach kontroli poboru prądu. Tak więc nie ma tu problemu.
BTW - oryginalny sterownik czujników parkowania działa bez problemu bez wpisania VIN samochodu (podobnie jak zdecydowana większość modułów elektronicznych platformy FF2).
Piro1969 02-12-2013, 20:47 Witam ponownie fachowców może i tym razem mi pomożecie. Podłączyłem wszystkie czujnik moduł do oryginalnej wiązki i nic. zacząłem sprawdzać po kolej poprawność podłączenia wszystkich elementów i tu niespodzianka przycisk włączający cały PDC znajdujący się na środkowej konsoli/tunel miedzy gałką zmiany biegów a podłokietnikiem jest odłączony od wiązki. I tu moje pytanie jak rozebrać ten tunel aby dobrać się do wiązki która biegnie gdzieś tam w środku. Domniemam, że jeśli w oryginalnej wiązce były wtyczki do modułu sterowania i do czujników w zderzaku to jest i wtyczka do włącznika która musiała gdzieś spaść bo nigdzie jej nie mogę zlokalizować prze ten mały otwór. Może ma ktoś jakieś zdjęcia pdf. może instrukcje. Panowie wiem, że niektórzy z was lubią się bawić w majsterkowanie i przerobili już temat i mieliby ochotę podzielić się wiedzą niech doradą mi trochę.
poszperaj może w manualach:
http://www.kugaownersclub.co.uk/forum/links-to-download-various-kuga-manuals_topic7300.html
...Podłączyłem wszystkie czujnik moduł do oryginalnej wiązki i nic. zacząłem sprawdzać po kolej poprawność podłączenia wszystkich elementów i tu niespodzianka przycisk włączający cały PDC znajdujący się na środkowej konsoli/tunel miedzy gałką zmiany biegów a podłokietnikiem jest odłączony od wiązki. ...
Włącznik prawie na pewno nie jest niezbędny do zadziałania czujników. Po wrzuceniu wstecznego powinny zadziałać. Nie spalił się bezpiecznik F100? Wisi na nim dość dużo rzeczy po zapłonie - w tym także sterownik parktronica...
Kostka od włącznika w tym tunelu nie mogła daleko polecieć, bo jest dość sztywna. Raczej trzeba poszperać np. kawałkiem zagiętego drutu.
Rozbieranie tunelu to kompletna demolka - jest trochę info w różnych miejscach na forum (w wątkach o wymianie środkowego tunelu w C-maxie - jest taki sam jak w Kudze). Ja nie robiłem fotek, więc trzeba poszukać na forum.
Piro1969 03-12-2013, 22:33 Dzięki za info właśnie po przeanalizowaniu http://www.kugaownersclub.co.uk/foru...topic7300.html dostępnego materiału znalazłem niezbędną informacje mówiąca o tym iż faktycznie włącznik jest niepotrzebny do PDC tył. Poprzedni właściciel auta wsadził go prawdopodobnie tak aby kokpit wyglądał bardzo wypasiony. A usterka okazała się banalna po włożeniu ponownie wtyczek do moduły wszystko zaczęło działać i włączeniu biegu wstecznego. Koszt całości oryginalnego PDC Forda z Alle... okazał się banalnie niski bo 105zł i montaż banalnie prosty dzięki waszej pomocy. :))
tak na przyszłość:
http://www.kugaexperience.com/desmontar-consola-central-kuga-tutorial/ - demontaż konsoli środkowej
Witajcie. Pytanko co do dokładanych czujników parkowania, czy jest jakiś schemat lub wytyczne w jakim miejscu maja byc czujniki zamontowane w zderzaku. Pytam bo mam założone i mam pewne wątpliwości co do poprawności działania. Dodam ze ja ich nie zakładałem.
Ja mam z tyłu w 1 linii a widziałem też 2 środkowe wyżej i 2 skrajne niżej.
Piro1969 09-07-2014, 21:32 Witajcie. Pytanko co do dokładanych czujników parkowania, czy jest jakiś schemat lub wytyczne w jakim miejscu maja byc czujniki zamontowane w zderzaku. Pytam bo mam założone i mam pewne wątpliwości co do poprawności działania. Dodam ze ja ich nie zakładałem.
tu znajdziesz wszystko co chcesz wystarczy odnaleźć odpowiednie informacje w manualu
http://www.kugaownersclub.co.uk/forum/links-to-download-various-kuga-manuals_topic7300.html
Witam czy ktoś z was się orientuje gdzie są umieszczone głośniczki parktronica w kodze z 2009?
kuba0005 11-01-2017, 19:01 Tył za fotelem tylnym chyba po prawej stronie na błotniku, przód przy OBD pod osłoną.
tam gdzie wyjście do pdc czy gdzieś bliżej znajduje się tylny?
Witam,
Też jestem w trakcie dokładania parktronica,mam już wiążkę i czujniki ale brakuje mi modułu.Sprzedawca od wyżej wymienionych części powiedzial mi ,że moduł powinien mieć takie oznaczenia AV4T i końcówka Ba to niby jak same tylne czujniki a BB jak przód i tył.
Na allegro nie moge znależć takiego,może pasuje jakiś inny??
|