Zobacz pełną wersję : MKIII opony ..
Witam
Jak wykle, piszę jak mam jakiś problem.Ty razem dotyczy on opon w moim samochodzie..
1) zauważyłem na przednim kole tzw. jajko.. jest ono nie wielkie ale jest.. wystaje po za obręb koła jakies 3 do 5 milimetrów .. Zmieniać oponę na nową?? czy moge na tym jeździc ?
2) mam propozycje kupienia oryginalnych opon z felgami i kołpakami do mondeo.. Na co mam zwrócic szczególna uwagę przy kupnie..Bierznik wydaje się "super" ?
prosze o odpowiedz
pozdrawiam
sapporo
i jeszcze jedno.. zapomniałem dodac że sa to opony Pirelli 205/55 R16
1) Czy zdeformowany jest bok opony czy czoło. Jeśli bok to koniecznie zmień opony i to obie na osi.
2) Sprawdź rok i miesiąc produkcji. Po DOT są cyfry oznaczające datę produkcji, np. 0314 oznacza czternasty tydzień roku 2003. Poza głębokość bieżnika, to czy nie są nalewane i to czy nie ma uszkodzeń podobnych do opony którą teraz używasz.
Sprawdź też indeks prędkości w zależności od tego jaki masz silnik (115 lub 130KM) powinieneś mieć H lub V dla 115KM lub V dla 130KM.
Pozdrawiam
auważyłem na przednim kole tzw. jajko.. jest ono nie wielkie ale jest.. wystaje po za obręb koła jakies 3 do 5 milimetrów .. Zmieniać oponę na nową?? czy moge na tym jeździc ? Wymień i to szybko !
Dokładniejsze dane
Deformacja opony jsst wielkości "złotówki" i wystawie jakieś 3 milimetry po za obręb koła.. Jest to bok zewnętrzny koła.. tak na środku boku..
A co do tego H i V to poprosze o szersze wyjaśnienie.. NA dwóch kołach napisane jest VL i VR a na pozostałych 2 HL i HR..
Moje letnie opopony mają takie oznaczenia :przod 91 V... tył 94 V
A zimowe które mam zamiar kupic mają takie oznaczenia : wszystkie 4 kola mają oznaczenie 91 H..
poprosze o komentarz
A co do tego H i V to poprosze o szersze wyjaśnienie..
Popatrz TU (http://www.opony.pl/encyklopedia.asp?idt=25&ida=138) masz opisane co i jak
Wcześniej pisałem dość chaotycznie o tych oponach.. teraz mam już dokładne dane .. Jak się okazało te opony zimowe to nie pirelli tylko Fulda.. Zaczne od opisu
1) opony letnie, na których teraz smigam mają takie oznaczenie>>>
Przód :Continental Premium Contact 205/55 R16 91 V
Tył : Continental Premium Contact 205/55 R16 94 V
2) opony które zamierzam nabyc ....
Przód i tył : Fulda Kristall Rotego 205/55 R16 91H
Teraz pytanie... Czy każda firma opon ma inne oznaczenia? Czy te zimówki będą pasowac do mojego Mondeo 09.2002 TDCI 130 KM??
Jestem samochodowym laikiem, więc prosze o odpowiedz..
Przepraszam za zamieszanie
pozdrawiam
sapporo
Przeczytaj na tej stronie co podał waldi o parametrach opon.
205/55R16 to rozmiar - po kolei - szerokość w mm/profil w % szerokości R promień felgi,
91 i 94 to indeksy obciążeniowe, a H i V to indeksy prędkości. Oznaczenia są standardowe.
Pytanie klucz.. Przeczytam i co ?? Nic bo się na tym nie znam :fcp3 Chodzi mi o to, które opony sa montowne seryjnie do mojego modelu.. rozumiem , że 205/55 R16 ale czy tył musi zawsze mieć 94v a przod 91 v?? czy mozna to zmieniać
[ Dodano: 2006-09-27, 14:37 ]
ok, juz sobie poradziłem.. Panowie dostaja punkt za znoszenie mojej osoby i pomoc :)
pozdrawiam
A co do tego H i V to poprosze o szersze wyjaśnienie.. NA dwóch kołach napisane jest VL i VR a na pozostałych 2 HL i HR..
To masz pewnie napisane kredą i niemiecki wulkanizator oznaczał: Hinten Rechts, Hinten Links, Vorn Rechts, Vorn Links. Tym sie nie sugeruj. To miejsca w jakich były zamontowane w aucie (zobacz może czy nie są ścięte).
Jeśli w bagażniku masz nowy zapas to dokup tylko jedną oponę na przód.
Jednym słowem - wysokość bieżnika musi być taka sama (bardzo zbliżona)
Oponkę z pękniętym kordem (buła z boku) wymień jak najszybciej.
sapporo, możesz zawsze wymienić na opony z wyższym indeksem prędkości i wyższym indeksem nośności. Na takie z niższym bym nie polecał. Nawet nie chodzi o to czy jeździsz te 210km/h czy nie, ale mogą być problemy z ewentualnym ubezpieczeniem.
Osobiscie taką opone bym wymienił :fcp16
Jednak nic nie kosztuje podjechac do wulkanizatora i dowiedzieć sie czy jest to do naprawy czy od razu to uszkodzenie dyskwalifikuje opone.Wiem że mozna taka opone naprawiać,mój znajomy tak własnie robił.O tym jednak decydował właśnie wulkanizator.
Kanteletar 28-09-2006, 11:53 Z czego wiem, jeżeli na oponie pojawi się "gulka" to opone nalezy zutylizować. Nie należy jej naprawiac. "Gulki" pojawiają się kiedy opona została poddana wysokiemu naćikowi i dochodzi do deformacji siatki drucianej wewnątrz gumy. A tego nie da się przywrócić do nowiści. Oczywiście można spowodowac, że gulka zniknie, ale siatka została już nadwyrężona i zdeformowany. A to może prowadzić do nieprzyjemnych skutków przy wchodzeniu w zakręt, wyższych prędkościach lub po prostu po wjechaniu w dziurę w asfalcie.
Z czego wiem
Zanim tu cokolwiek napisałem,byłem przy czymś takim.Pan od wulkanizacji,a to niebylejaki zakład,mojemu znajomemu proponował naprawe "guli" na boku opony.
Podejrzewam że sie nie podkładał dla zarobienia kilku złotych.Więcej zarobiłby na sprzedaży nowej gumy.Pozatym dawał na naprawe gwarancje.Naprawa polegała na zwulkanizowaniu od srodka jakiegoś kawałka specjalnej gumy."Gula" całkowicie nie zniknełaale na opona jest w dalszym ciągu eksploatowana.
Oczywiście wszystko zalezy jak jest duże uszkodzenie.
Wszystko jedno. Naprawił, nie naprawił - ja bym takiej gumy z przodu nie założył. Z tyłu to może jeszcze tak, ale jeździłbym raczej spokojnie.
Tak też w pierwszym poście napisałem że osobiście bym taka opone wymienił :fcp6
Kto jaką decyzje podejmie to już jego sprawa.
|