Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Windsor czy Alcantara
Witam wszystkich,
Jestem w trakcie finalizacji zamowienia s-maxa. Jedyna rzecz nad ktora sie jeszcze zastanawiam to tapicerka.
Wybieram pomiedzy alcantara i windsor. Czy macie moze jakies spostrzezenia, porady, ktora jest bardziej praktyczna z dwojka dzieciakow (0-3 lat).
Z gory dziekuje,
Jarek.
ktora jest bardziej praktyczna z dwojka dzieciakow (0-3 lat).
.
Praktyczniejsza jest ZAWSZE pełna skóra - mokra szmatka i już po brudzie,szczególnie jak jest ciemna,wiem co mówię,mam taką u siebie i naprawde polecam,tylko grzane siedzenia powinny być razem z nią wzięte ;)
grzane siedzenia powinny być razem z nią wzięte ;)
... i chłodzone tez :D
Jeśli skóra w S-Maxie jest taka sama jak w Mondeo, to brudzić będzie się pewnie mniej niż alcantara, ale wygodna nie będzie: cztery litery ślizgały mi się jak cholera.
Mam alcantarę i jak doychczas (kilka miesięcy) nie mam zastrzeżeń, tyle że szkodniki mają 12 i 16 lat.
Ja na swojej skórze sie nie ślizgam,tyle że mam przednie fotele sportowe,a po lifcie chyba takich nie ma?
Siedziałem w Mondeo - troche inne siedzenia niż w S-Maxie, nie wiem jak teraz wygląda pakiet Indyvidual, o ile pamiętam to w S-MAxie w wersji z Indyvidual fotele były inne niż standardowe "sportowe". Teraz mam Titanium S więc typowe Sportowe z Alcantaro-skórą.
skóra w fordzie to zwykła sztuczna derma, to juz lepiej brać coś co jest z definicji sztuczne i niczego nie próbuje udawać - czyli alcantarę
to juz lepiej brać coś co jest z definicji sztuczne i niczego nie próbuje udawać - czyli alcantarę
Zależy do czego i co kto lubi....do czyszczenia na pewno lepsza skóra,derma była tylko w 125p de luxe :P
michał71 19-10-2012, 19:14 Witam
Wcześniej jeździłem mondeo MKIII w kombi z tradycyjną tapicerką. Po każdym dłuższym wyjeździe rodzinnym z trójką "szkodników" w wieku 3, 9, 13 lat tapicerka do gruntowneg czyszczenia. W S-MAX-sie mam (pomimo dużych oporów przy zakupie) tapicerkę skórzaną - wentylowana + podgrzewanie. Powiem szczerze że nie zamienię jej już na inną. Wilgotna gąbka i sprawa czyszczenia załatwiona. I ile człowiek czasu przez to zaoszcządza :-), a i nerwów bo już nie bardzo przejmuje się dochądzącym z tył auta odgłosami "ciapania" i szelestu paierków po słodyczach.
pozdrawiam
michał
Witam
Wcześniej jeździłem mondeo MKIII w Kombi z tradysyjną tapicerką. Po każdym dłuższym wyjeździe rodzinnym z trójką "szkodników" w wieku 3, 9, 13 lat tapicerka do gruntowneg czyszczenia. W S-MAX-sie mam (pomimo dużych oporów przy zakupie) tapicerkę skórzaną - wentylowana + podgrzewanie. Powiem szczerze że nie zamienię jej już na inną. Wilgotna gąbka i sprawa czyszczenia załatwiona. I ile człowiek czasu przez to zaoszcządza :-), a i nerwów bo już nie bardzo przejmuje się dochądzącym z tył auta odgłosami "ciapania" i szelestu paierków po słodyczach.
pozdrawiam
michał
Podpisuję się pod tym rękami i nogami.
Palek_PL 19-10-2012, 20:19 Witam.U siebie w smaxie mam siedziska wentylowane i podgrzewane co poniekad wymusilo skore z ażurkami pod tylkiem i za plecami.W aucie żony mamy podgrzewanie i pelna skore.Jedno i drugie rozwiazanie jest proste w utrzymaniu czystosci natomiast w kwesti uzytkowej wole swoja tapicerke w fordzie.Zprostej przyczyny.Na pelnej skorze czasami sie slizgam w fotelu...pzdr!
Ja mam alcantarę i mój bąbel jeździ i korzysta z naszego s-max'a od jego 0,5 do obecnych 4 latek i alcantara daje radę! nawet wylane mleko na siedzisko -przy szybkiej reakcji - nie pozostawiło śladów, przedni fotel od tyłu nosi na wciąż ślady małych bucików -gdy syncio siedzi w foteliku nudzi się -więc często psoci! Alcantara to fajne połączenie wygody skóry z funkcjonalnością materiałów 'oddychających'
Polecam i następnym razem z całą pewnością zdecyduję się na alcantarę!
XPrzemo
.Zprostej przyczyny.Na pelnej skorze czasami sie slizgam w fotelu...pzdr!
Nie ogarniam tego... co to znaczy ślizgasz? Nie potrafię sobie tego wyobrazić, mam pełną skórę bez wentylacji i jakoś się nie ślizgam.
To moje 3 auto ze skórą i 4 też takie będzie, przy dzieciakach nie ma innej alternatywy.
Ogólnie watek jest bez sensu bo każdy do upadłego będzie obstawał przy swoim..... i żadnego pożytku dla autora wątku nie będzie.
Najlepiej zobaczyć to i to na żywo i podjąć decyzję.
Sprawa jest oczywista zalety skory :
- przede wszystkim bezproblemowa w utrzymaniu
wady :
- w lecie pieklo w d..pe :D
- w zimie lodowka w ... :D
Alcantara na pewno bardziej przyjemniejsza ale bardziej podatna na zabrodzenie
zalezy co komu bardziej pasuje .
Ja po przesiadce ze skory na material jestem bardziej zadowolony chodz w drugim rzedzie slady z uzytkowania sa widoczne z wiadomych wzgledow ;) idealnie bylo by pewnie jak przod material tyl skora :)
Ciekawe czy jest taka mozliwosc konfiguracji :D
Korton555 23-10-2012, 11:27 Sprawa jest oczywista zalety skory :
- przede wszystkim bezproblemowa w utrzymaniu
wady :
- w lecie pieklo w d..pe :D
- w zimie lodowka w ... :D
Alcantara na pewno bardziej przyjemniejsza ale bardziej podatna na zabrodzenie
zalezy co komu bardziej pasuje .
Ja po przesiadce ze skory na material jestem bardziej zadowolony chodz w drugim rzedzie slady z uzytkowania sa widoczne z wiadomych wzgledow ;) idealnie bylo by pewnie jak przod material tyl skora :)
W pelni sie zgadzam, w poprzednim aucie mialem skore i nie jest przyjemnie wsiadac do auta w upale, czy w zimie, trzymanie tez gorsze. Zalety to jedynie latwo utrzymac czystosc i ladny wyglad.
Dajcie spokój już z tym narzekaniem na skóre...ja mam już w 2gim aucie i w 3cim mieć musze,inne siedzenie,jakość,zapach itp,a to że czasem zimno/ciepło ehh chyba tylko ten narzeka co jej nie ma a chciałby mieć ;)
Alcantara też ok,ale już nie taka łatwa do czyszczenia...
Korton555 23-10-2012, 19:20 Najlepsza tapicerka jaka dotej pory mialem to w mondeo ghia welurek, chodz w s-maxsie polskora tez ok. W bylym saabie skora super wyglad, ale w upale jak sie wsiadlo to przez pare minut bylo nie wesolo - wszystko kwestia gustu i potrzeb.
|