Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Sterowanie wtryskami
Witam, będę montował u siebie komputer pokładowy uniwersalny z pomiarem spalania LPG. Mam dwie możliwości podpięcia
-bezpośrednio pod pin wtryskiwacza w komputerze i dodatkowo elektrozawór dla LPG
-bezpośrednio pod wtryskiwacz PB dla spalania benzyny i wtryskiwacz LPG dla spalania gazu.
Warunkiem tego drugiego jest, że na lpg wtryskiwacze PB muszą być wygaszone oraz wtryski lpg i Pb sterowane plusem/masą.
W jaki sposób jadąc na lpg mogą działać wtryski PB nie podając paliwa?
Jak sprawdzić jak są sterowane masą/plusem?
Do dyspozycji mam multimetr, oscyloskopu brak.
masz sterowanie masą
w czasie jazdy na LPG komp gazu przestaje przepuszczać impulsy sterujące na wtryski benzyny.
Więc jadąc na benzynie wtrysk lpg nie działa i w czasie jazdy na lpg wtrysk benzyny nie działa. Jak odpalę samochód rano to słychać takie klikanie jakby od wtryskiwaczy to one tak klikają czy coś innego?
Po otwarciu maski słychać to centralnie od listwy wtryskowej gazu takie klikanie a potem brzęczenie więc to raczej nie pompa.
Byłem w aucie i to na pewno cykają wtryskiwacze lpg mimo że auto pracuje na Pb. Podłączyłem multimetr jedna końcówka pod wtryskiwacz lpg druga pod -aku pokazuje 12V potem pod drugi pin wtryskiwacza i też -aku i też 12V. Podłączając multimetr pod 2 piny wtryskiwacza pokazuje 1-2V więc niby nie działają na Pb.
darmodziej 21-10-2012, 15:29 Słychać wtryskiwacze. Poszukaj na forum, było o tym pisane.
Wiem że to wtryskiwacze tylko mam zamiar podpiąć komputer pokładowy i potrzebuje sygnał z wtryskiwacza pb i lpg. Na lpg wtryskiwacz pb już wiem że zostaje wyłączony ale czy na benzynie wtryskiwacz lpg działa? Niby nie powinien tylko dlaczego klika? Gazu wiem że nie podaje bo elektrozawór odcina.
darmodziej 21-10-2012, 16:03 Podłączając multimetr pod 2 piny wtryskiwacza pokazuje 1-2V więc niby nie działają na Pb. Tak, to raczej nie sprawdzisz, bo jak działają, to są zasilane napięciem impulsowo. Można to wykryć oscyloskopem.
W takim razie zapytam inaczej czy jak auto chodzi na benzynie to czy działają wtedy wtryskiwacze lpg czy są wygaszone?
Instalacja Kme diego g3 listwa wtryskowa dokładnie taka: http://www.phjacus.pl/Y33-Listwa-wtryskiwaczy-OMVL-REG-Dream-Fast-4-cyl-szyna-wtryskowa-p176.html
no to pewnie masz rozgrzewanie wtrysków włączone
Mam w domu 3 auta z sekwencją i każde tak cyka na zimnym a montaż w 3 różnych zakładach. Da się wyłączyć to wstępne rozgrzewanie podczas zwykłej regulacji u gazownika?
Mam w domu 3 auta z sekwencją i każde tak cyka na zimnym a montaż w 3 różnych zakładach.a są to takie same sekwencje ? w sensie czy sterownik ten sam, bo reszta w tym przypadku nie ma znaczenia.Da się wyłączyć to wstępne rozgrzewanie podczas zwykłej regulacji u gazownika?da się, ale to ma pomóc ( i pomaga ) w przełączaniu na gaz zwłaszcza zimą, wyłączenie tego niesie pewne konsekwencje.
Każda sekwencja inna. Miałem kilka razy że przy -20 po przełączeniu na gaz auto traciło moc i gasło po przełączeniu na benzyne z powrotem jechało. Ciekawi mnie czy każdy kto ma sekwencje ma takie wstępne rozgrzewanie wtryskiwaczy?
Czy jeżeli zwiększę temperaturę przełączenia na gaz to mogę wyłączyć to wstępne podgrzewanie? Jeśli tak to 40st C wystarczy?
niektóre sterowniki nie mają wcale rozgrzewania, inne realizują je poprzez podawanie impulsów PWM o wypełnieniu mniejszym niż próg otwarcia wtryskiwacza, jeszcze inne opróżniają układ z gazu i klepią na sucho wtryskami ( to jest najskuteczniejsza metoda rozruszania wtrysków zimą ).
Co do temp. przełączania - to musisz doświadczalnie dobrać, w dużej mierze zależy od samych wtryskiwaczy.
Temat nie jest taki prosty jak by się wydawało.
Bo wszystko się rozchodzi o ten komputer który chce podpiąć żeby robiąc jedno nie zrobić szkody czemuś innemu. Jeżeli zrobię próbę i jakiś czas pojeżdżę bez tego rozgrzewania wtryskiwaczy to nic się nie stanie?
W piątek zmontuje całość i napiszę co i jak.
|