Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Nie działa licznik predkosci, obrotow i poziomu paliwa
safelock 25-10-2012, 10:34 Witam.
Dziś rano wyjechałem moim mondeo MK4 z 2009 i nie działa liczniki prędkości, obrotów, ilości paliwa i temperatury (czyli wszytko co sie porusza mechanicznie). Na komputerze pokładowym wskazuje wszytko ok, wskaźniki inne działają prawidłowo. Co może być przyczyną lub jak to rozwiązać? Posiadam wersje titanium wiec z coverem. Posiadacie jakieś rozwiązania problemu?
kopydleusz 25-10-2012, 10:37 Zrób test liczników, zobaczysz czy liczniki nie działają, czy nie dochodzi do nich sygnał.
safelock 25-10-2012, 11:05 Dzięki, problem rozwiązany :) wystarczyło aku odłączyć i odczekać 1 min i podłączyć i znowu działa :)
W teście liczników nie działały wskaźniki, wszystko działało prócz wskaźników.
Witam ja również mam taki sam problem z licznikiem i po odłączeniu aku nadal to samo raz działa a raz nie. POMOCY
Witam
mam podobny problem tylko że w Mk III - poniżej link do mojego postu.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=239629
Zapomnialem dodać że stało mi się to jak zmieniłem żarówki postojowe na ledy. I od tego momentu licznik zaczął mi się zacinac
amdombrowski 05-08-2016, 18:22 Jak zrobić test zegarów?
szczerba 05-08-2016, 20:32 Jak zrobić test zegarów?
Tak! (https://www.youtube.com/watch?v=5btMqeK92co)
amdombrowski 06-08-2016, 16:30 Szczerba dzięki. Zrobiłem test i podobnie jak u autora wątku wskaźniki u mnie nie działają, a odłączenie aku pomogło tylko na wyzerowanie wskazówek (wcześniej wisiały zawieszone)
amdombrowski 07-08-2016, 07:38 Czy mamy na forum kogoś kto sprawdza/naprawia zegary?
Witam. A u mnie taki problem. Wskaźnik paliwa i temperatury chłodzenia odwróciły się tak jakby o 180stopni i prędkościomierz nie zaczyna od zera, a od 10km/h. Odłączałem aku - nie pomogło. Robiłem test licznika to prędkościomierz doszedł do końca i wrócił znów na 10km/h a wskaźnik paliwa i temperatury ruszały sie, ale do góry nogami... pomóżcie! ;)
mihas1991 28-10-2016, 07:57 Witam Panowie,
Posiadam podobny problem co autor. Wskaźniki mechaniczne licznika stoją bez ruchu:( wykonałem:
1. Test liczników - kontrolki działają, wskazówki nie działaj
2. Odłączenie aku na 1min - nie pomogło
3. Bezpieczniki - OK
4. Odpięcie licznika i czyszczenie złącza - nie pomogło
Licznik z dużym fis-em (bez converse)
Proszę o pomoc w temacie, auto od dwóch dni w moim posiadaniu, a przy zakupie nie wzbudzało żadnych wątpliwości:(
Z pozdrowieniami,
Michał
...Odpięcie licznika i czyszczenie złącza - nie pomogło
Licznik z dużym fis-em (bez converse)
...
Wygląda na uszkodzony licznik. Wskazówki poruszane są przez procesor. Być może eeprom się "wysypał"? Trzeba spróbować przeprogramowania tego licznika.
Ewentualnie od razu "upolować" na allegro jakiś podobny w dobrej cenie i przełożyć. Będzie trzeba przebieg ustawić. Pomóc może kolega Speedo.
mihas1991 28-10-2016, 16:04 Tedi_K dzięki za odp. Dosłownie przed chwilą wsiadłem do auta odpaliłem i... wskazówki wystartowały w prawidłowe pozycje pracy (sukces tymczasowy) po za tym ze wystartowały to nic nie wniosły do życia i przy okazji zawiesiły się w pozycji pracy. Dodatkowo wykonałem procedurę z dopięciem aku - poczekałem aż auto "wygasło" po czym odłączyłem je na 10 min. Niestety nic to nie zmienia. Spróbuje napisać do Speedo:). Zastanawia mnie czy wysypany procesor mógłby co jakiś czas uruchamiać wskazówki raczej wydaje mi się ze jak jest walnięty to nie ma mowy o takiej sytuacji jak teraz...
Dodatkowo zauważyłem fioletowo-biały przewód wychodzący z pod kolumny kierownicy i nie wiem czy nie ma wpływu na zaistniała sytaucje
Dzięki
kolega Speedo to jak wspomniał Tedi_k może pomóc w ustawieniu przebiegu, nie w naprawie uwalonych zegarów :) Jak dostaniesz zegary z mniejszym przebiegiem niż masz to nawet będzie tanio ;)
mihas1991 28-10-2016, 20:03 Rozumiem. Panowie, a może znacie kogoś w okolicach zielonej góry kto byłby w stanie sprawdzić mój licznik i przedstawić jakaś diagnozę? Generalnie to jesteście pewni ze licznik jest posadzony mimo tego ze raz reaguje raz nie?
Pozdrawiam,
Witam Panowie. Może ktoś się orientuje w temacie zegarów,na teście zegarów nie pali się kontrolka silnika. Jakieś pomysły proszę o pomoc. Mondeo mk4 1.8 tdci 2008
...nie pali się kontrolka silnika. ...
I pewnie auto niedawno kupiłeś?:027:
Standardowy "myk" różnych domorosłych "macherów" z pożal się Boże "komisów" - zamiast doprowadzić auto do porządku zalepiają kontrolkę silnika w zegarach i uważają, że wszystko zostało naprawione tak, że "będzie Pan zadowolony"...
Trzeba podpiąć pod komputer i zobaczyć co tym razem zostało "zamiecione pod dywan"...:569:
Masz racje kupiłem go w tamtym tygodni.komputer pokazuje zapisana ustere kod błędu P0490. erg próbowałem go skasować ale wrac po chwili.problem w tym ze kontrolka silnika nie pali się...nawet na tescie zegarow.
....problem w tym ze kontrolka silnika nie pali się...nawet na tescie zegarow.
Przecież napisałem - jest zaklejona czarną taśmą pod tarczą.
Dzieki za info sprawdze,ale nie sądze ze zaklejona bo jest jeszcze sygnał dźwiękowy który piszczy.. a u mnie tak nie ma
...a u mnie tak nie ma
Przy lampce MIL nie ma żadnego sygnału dźwiękowego standardowo.
Ok zostaje mi rozbieranie zegarów i się okaże co do kotrolki. Możesz mi jeszcze podsunąć jakiś pomysł co do usterki swiatła hamulca pokazuje usterke komp pokładowy.sprawdziłem mam lewa i prawa lampe tylna podłączon razem pozal się boże mecha..będzie pan zadowolony....dodam ze nawet nie zailizowane kable..przydałby się jakiś schemat.. podłączenia dzięki za chęci
Dzieki Tedi za info miałeś racje kontrola zaslepiona kawałkiem kartoniku...teraz musze poczytać co i jak egr wyczyszczyc albo wymienić.
Wracając do tematu - borykałem się z podobnym problemem z licznikiem. Wszystkie wskaźniki raz dziennie przestawały cokolwiek wskazywać. Poźniej co raz częściej, tak że częsciej nie działały niż działały. Pomogła wymiana licznika - 300zł (z wymianą). Pozostaje ustawienie poprzedniego przebiegu.
mihas1991 07-12-2016, 07:17 Witam Panowie,
Również rozwiązałem swój problem z niedziałającym wskazówkami mechanicznymi. Otóż należało poprawić ścieżki na płytce z obwodami. Polecam sprawdzenie całej płyty przed wymiana licznika na nowy - oczywiście potrzebny jest spec majster od elektroniki.
Pozdrawiam,
jacek1984 05-04-2017, 18:07 Witam. Temat stary ale się podepnę :) Mam taki oto problem iż w Mondeo mk4 2008r wskazówki przestały działać, mało tego działa też tylko połowa wyświetlacza między zegarami. Dziś zauważyłem jedną rzecz- po wykręceniu prawej śruby od licznika i odchyleniu jego o około 1,5cm zegary wróciły do swojej pracy oraz działa cały wyświetlacz. Po dokręceniu znów nic nie działa:<
Ktoś ma pomysł jakiś? Ścieżka, masa na płytce? Czy coś innego?
Wygląda jak by gubił masę, ale przyczyna może być też inna
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
jacek1984 05-04-2017, 18:45 Czy te cztery zagięte blaszki na płytce to może być mas?
Luki2010 11-01-2020, 11:35 Czy mamy na forum kogoś kto sprawdza/naprawia zegary?
Mam podobny problem raz wskazówki działają raz się zawieszają woj. Łódzkie coś ktoś?
Mam podobny problem z tym że u mnie zawiesza się jedynie wskazówka od temperatury. Nieraz działa normalnie, a nieraz wcale nie rusza albo zatrzymuje się w innej pozycji niż "0" i później startuje z tego miejsca wychodząc poza skalę. Czy to kwestia samego silniczka czy może ścieżki albo luty? Pytanie czy sam silniczek można bez problemu wymienić?
to jeszcze dodaj że pytasz w temacie o Mk4 a problem dotyczy licznika Focus Mk2 8)
(przynajmniej tak wynikałoby z danych z profilu, które teraz zmieniłeś)
Zacznij od zimnych lutów w kostce licznika.
Zwykle to pomaga.
Problem dotyczy licznika w Mondeo. Focus był moim poprzednim autem, a od czasu zmiany auta nie udzielałem się na forum dlatego dopiero teraz zmieniłem dane.
Mondus 1985 27-05-2020, 21:37 Być może standartowo nawalają ścieżki-dzięki czemu często padają właśnie wskazówki... Ale powodów może być pewnie kilka. Najgorsze jest to,że mało kto chce je naprawiać. A jak już ktoś ogarnął słabe strony tych zegarów, to liczy sobie słono za naprawę...
brykiet123 26-07-2022, 11:27 Witam, ostatnio przez upały zaczęły mi szwankować zegary dokładniej wszystkie tj, prędkościomierz, obrotomierz, paliwo, temperatura, mam wersje tą z wiekszym ekranem ale nie convers+.
Mam 2 pytania,
1- czy da się bez problemu wlożyć licznik z convers+
2- Dlaczego te zegary sie zacinaja? Dodam, ze tylko jak jest bardzo ciepło, jak 20-25 stopni to wszystko działa fajnie
Tak, da się, ale koszt benzyn to 1000+
Zacinają się, bo są uszkodzone, płyta główna wymaga naprawy zimnych lutów
brykiet123 26-07-2022, 11:57 a da się jakoś w tym co mam liczniku ustawić, żeby na komputerze wskazywało prędkość samochodu ale w wersji cyfrowej?
w C nie ma takiej opcji
w C+ z modami jest
Który to rok auta?
polift benzynowy, dość rzadka wersja
https://allegro.pl/oferta/mondeo-mk4-zegary-licznik-convers-bs7t-10849-ug-uk-12426903218
1000 w częściach plus robota
brykiet123 26-07-2022, 12:57 2008r rok auta
czysty temat, 100% przedlift, więc mozna założyć C+ przedliftowy, albo ten co podałem i ograć go odpowiednim softem.
Witam poszukuje licznik ro mondeo mk4 rocznik 2008 diesel. Numer katalogowy 8m2t10849 gc odczytanu na liczniku. Czy są jakieś zamienniki czy mozna zastosować np. Licznik convers lub conv3rs + miał ktoś podobny przypadek. Na tą chwilę jazda że starym licznikiem strasznie uciążliwa blokuje się podaje inne wartości na poziomie paliwa wyświetlacz n8eczytelny.
Licznik do naprawy.
Można wymienić na dowolny, to tylko kwestia ceny.
Dla własnej wygody sugeruje zakup "pod auto", wtedy zostanie tylko włożyć i jeździć.
|