Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Klapa bagażnika - nie otwiera się z umieszczonego na niej przycisku

robsonus
26-10-2012, 10:36
Witam

Nie mogę otworzyć klapy bagażnika ręcznie, gdy otwieram z kluczyka wszystko jest OK.
Co Wy koledzy na to?? Podejrzewam, że to stycznik w klapie, po naciśnięciu palcami coś tam się przyciska, ale nie daje się otworzyć.
Trzeba kupować nowy, czy tego da się jakoś wskrzesić.

->Proszę o pomoc???

erniio
26-10-2012, 11:53
mi na przykład ostatnio,, nie działał , i dziwnym trafem później było okey. Poczekaj kilka dni i zobacz co się stanie

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Wlacznik-otwierania-bagaznika-Focus-Mk2-C-max-1346324-FORD/2107

kocur40
26-10-2012, 12:49
umnie po ulewie przestał dzialac zamek, mialem jechac na kom sprawdzic przyczyne ale gdzies wyczytałem ze tego sie nie naprawia! Otwoeram z kluczyka i zbieram na nowy zamek .

RS AUTO-RAF
26-10-2012, 21:56
Kolego to nie koniecznie musi być wina tego przycisku. Sprawdź wiązkę która idzie do klapy bagażnika. często zdarza sie że w miejscu gdzie wiązka zgina sie przy otwieraniu klapy pekają pojedyncze przewody. być może któryś z nich jest urwany.

korek007
27-10-2012, 21:10
... Sprawdź wiązkę która idzie do klapy bagażnika. często zdarza sie że w miejscu gdzie wiązka zgina sie przy otwieraniu klapy pekają pojedyncze przewody.....
Witam
No właśnie, u mnie tak było.

piotrekopole
28-10-2012, 15:06
Prawdopodobnie padł przekaźnik - tak było u mnie w takiej samej sytuacji. W ASO chcą wymieniać całość za 200 zł a ten sam przekaźnik to koszt 5 zł i wystarczy podjechać do elektryka i wymieni - u mnie koszt całości to 50 zł i już 2 lata działa

Baleo
29-10-2012, 15:41
witam!
mam problem z otwarciem tylnej klapy (sedan MKII)ani ręcznie ani tez z kluczyka nieotwiera sie ,dwa miesiace temu wymieniałem zamek i mikrostyk. możliwe że znów cos padło ztych dwóch częci???

xander!
29-10-2012, 22:20
Mi też nie działa z przycisku ale w sumie nawet się przyzwyczaiłem przynajmniej nikt nie otworzy bagażnika stojąc np. w korku ;)

gregorkruk
29-10-2012, 22:26
Witam!
W moim sedanie miałem poprzerywane kable w przelotce pomiędzy klapą a bagażnikiem i zawilgocony mikrostyk otwierania klapy. Sprawdź w tej kolejności.

majek32
29-10-2012, 22:30
A co jest powodem że zamek przy nacisnięciu terkocze jak karabin maszynowy, ale zamek otwiera?

RS AUTO-RAF
29-10-2012, 23:11
Pewnie zamek sie zaczyna kończyć.
A odnośnie wiekszości co ma problemy z otwieraniem bagażnika za pomocą przycisku w klapie to przyczyną znacznej wiekszości tych przypadków jest usterka właśnie samego przycisku. czasami zdaża sie wiązka ale żadko.

fifo84
29-10-2012, 23:35
Podłącze się pod temat bo mam taki sam problem - z kluczyka ok a z klapy nic. Chcę kupić cały nowy włącznik otwierania klapy bagażnika - pytanie czy trzeba to jakoś programować pod mój kluczyk żeby z niego też działało?

Baleo
30-10-2012, 11:56
Postał 2 dni w garazu i raz sie otwarł, nastepnym razem już nie,ani z kluczyka ani ręcznie?mikrostyk mam założony 1,5miesiaca temu,ten czarny.Zastanawiam sie czy to czasem nie przekaźnik,tylko który to jest?

tedi_k
30-10-2012, 17:57
Tylna klapa nie ma swojego przekaźnika sterującego siłownikiem. Sygnał z mikroswitcha idzie do GEM (złącze C99 pin 30) i GEM uruchamia siłownik (sygnał wystawiony na złączu C100 pin 46). Twój problem może być spowodowany słabą masą - zarówno siłownik klapy jak i mikroswitch wykorzystują tę samą masę (w lewym tylnym nadkolu, po drodze się jeszcze rozgałęzia na siłownik i mikroswitch). Masa prowadzona jest oczywiście przewodem czarnym. Sprawdź to dobrze.

majek32
30-10-2012, 20:03
A co jest powodem że zamek przy nacisnięciu terkocze jak karabin maszynowy, ale zamek otwiera?

tedi a z takimi objawami siś spotkałeś?

michu182
31-10-2012, 23:34
Prawdopodobnie padł przekaźnik - tak było u mnie w takiej samej sytuacji. W ASO chcą wymieniać całość za 200 zł a ten sam przekaźnik to koszt 5 zł i wystarczy podjechać do elektryka i wymieni - u mnie koszt całości to 50 zł i już 2 lata działa

Pamietasz moze oznaczenie tego przekaznika ? Jak mnie najdzie ochota to moze zakupie i wymienie.

piotrekopole
18-11-2012, 13:17
niestety nie pamiętam oznaczenia przekaźnika, ale jak podjedziesz do jakiegoś do jakiegoś ogarniętego elektromechanika to z pewnością pomoże:)
pozdrawiam

tedi_k
18-11-2012, 19:18
Drobna uwaga - kolega pietrekopole mówi o przekaźniku najprawdopodobniej w FF MK1, bo w FF2 (czyli w samochodach pytających) NIE MA przekaźnika zamka tylnej klapy.

Wymienione wcześniej "terkotanie" może być spowodowane jakimś słabym stykiem (albo masy albo zasilania).

d64
28-02-2013, 20:07
Witam
Podłączam się Focus MK2 2005r hatchback. Otwieranie z przycisku przestało działać bez ostrzeżenia z dnia na dzień. Otwiera tylko z kluczyka. Wymieniłem mikro przełącznik na podobny (grzebania było przy wyciąganiu) i nadal nie działa. Czy ktoś może dysponuje schematem elektrycznym auta lub chociaż zdjęciem miejsca ewentualnego uszkodzenie i elementu ?

tedi_k
28-02-2013, 21:33
... i nadal nie działa. Czy ktoś może dysponuje schematem elektrycznym auta lub chociaż zdjęciem miejsca ewentualnego uszkodzenie i elementu ?

Linki do schematów elektrycznych FF2 podawałem 10 razy. Zalecam użycie szukajki.
Możesz mieć problem z wiązką wychodzącą z klapy bagażnika (w tej gumowej "harmonijkowej" przelotce na górnym rancie klapy. Przewody mogą być poprzecierane albo wręcz przecięte i poskręcane - tak robią handlarze przy wyminie klapy)...

eksar
04-06-2013, 21:28

Mam identyczny objaw - dokładnie dzisiaj zamek zaczął terkotać. Nie ma znaczenia czy otwieram ręcznie czy z pilota. Jak na razie nie miałem czasu na dokładniejszą diagnozę :(

majek32
04-06-2013, 21:33
Po jakiś dwóch miesiącach zamek odmówił posłuszeństwa całkowicie.
Dobrze że wcześniej zdjąłem tapicerkę na klapie, więc łatwiej było się dostać do zamka i wymontować go. Niestety jedyne wyjście to wymiana zamka na nowy. Koszt ok 250 pln

eksar
04-06-2013, 22:23
Widzę, że to grubsza sprawa, a nie tylko kwestia wymiany mikrowyłącznika.

eksar
14-06-2013, 21:12
Niestety dałem ciała z braku czasu i nie zdjąłem zawczasu tapicerki z klapy :(

Bagażnik przestał się otwierać i tapicerki nie dałem rady zdjąć, gdyż uchwyty są przykręcone na śruby.

Oddałem auto do ASO - zamek został wymieniony, ale dodatkowo też mikro przełącznik, bo już był przerdzewiały.

I tyle w ten temat.

majek32
14-06-2013, 21:34
Ile cię skasowali?
Mikrowyłącznik pewnie był dobry no ale masz nowy :wink:

eksar
14-06-2013, 21:38
560 pln za całość - mikrowyłącznik jeszcze by podziałał, ale kto wie jak długo.

Jakoś przeboleje, bo mamy ładną pogodę i aż, chce się żyć :)

Maciek123
21-05-2014, 12:18
Witam
Odświeżam temat, ponieważ mam bardzo podobny problem. Focus MK2 2006 r. hatchback. Bagażnik nie otwiera się ani z przycisku na klapie ani z pilota. Przy próbie otwarcia zarówno z klapy jak i z pilota słychać tylko takie puknięcie, a więc coś tam reaguje, jednak klapa pozostaje zamknięta.
Co to może być i jak ewentualnie się do tego dobrać przy zamkniętym bagażniku? A może da radę jakoś otworzyć od środka ?

radek_mielcarek
03-01-2017, 17:26
Witam. U mnie otwiera się jak naciskam pedał hamulca. Pomocy

TomQ62
03-01-2017, 17:56
Witam. U mnie otwiera się jak naciskam pedał hamulca. Pomocy

Masz zwarcie w łączniku tylnej klapy z budą przewodu świateł stop z otwierającym klapę.
Powinieneś sobie sam poradzić, bo to łatwa naprawa. W zasadzie wystarczy umieć lutować.
Przy okazji przyglądnij się wężykowi do spryskiwacza i innym kablom.

radek_mielcarek
03-01-2017, 20:09
Dzięki. Jutro sprawdzę tą wiązkę.
A jak naciskam przycisk na klapie bagaznika to wcale nie reaguje.

radek_mielcarek
07-02-2017, 16:53
Witam. Okazało się, że u mnie nie była wiązka. Powodem była kostka z lewej strony w bagażniku nad kołem dostała się do niej woda.

toyman
11-02-2017, 21:54
Dzisiaj wymieniłem przełącznik na zwykły tact-switch 6x6 mm o wysokości 5 mm

Podobnie jak w przypadku poprzedników - do przycisku dostała się woda (po naciśnięciu aż kipiało).

Wylutowałem oryginalny, wlutowałem zwykły 4-pinowy i działa.

Z wymontowaniem listwy poświetlania, przelutowaniem i ponownym montażem zeszło mi łącznie 1 rbh. Koszt ... 50 gr.

PAWEL FIEDOR
12-02-2017, 13:53
Ten mikrostyk to czesty problem duzo ludzi go wymienia . U mnie zima dostala sie wilgos z zamarzl caly czulem lod w gumie kupilem nowy i dodatkowo przy wymianie zasylikonowalem ta gume na przycisku obecnie dziala prawidlowo dodam ze mieszkam nad mozem i mam auto narazone na sol morska wiec istnialo ryzyko sniedzenia stykow pozdrawiam

hasos
26-01-2019, 14:20
Dziś mnie dopadło. Po którymś otwarciu bagażnika, przy kolejnej próbie już się nie otworzył normalnie, ale musiałem mocno nacisnąć i szarpnąć. Czy to oznacza, że winą może być zawilgocenie, skoro coś tam działa, a nie całkowita awaria? Polecicie jakiegoś speca we Wrocławiu?

technik08
27-01-2019, 11:21
Miałem przypadek , że po naciśnięciu przycisku słychać puknięcie , ale bagażnik się nie otwierał . Docisnąłem klapę w okolicy rygla , nacisnąłem przycisk i bagażnik otwarty . Powodem była skrzynka w bagażniku , która odpychała klapę tak , że rygiel nie miał siły odskoczyć .

hasos
28-01-2019, 14:05
U mnie jest trochę inna sytuacja.
No nic, zapisałem się do ASO, niech kombinują, mam jeszcze gwarancję.

w0jci0l
15-02-2019, 20:42
Chcialbym dołączyć się do tematu. U mnie (focus mk2 2006) po odpaleniu silnika zamek klapy bagażnika sam się otwiera. Sprawdzilem wszystkie wiązki o których tu piszecie - jest okej. Przycisk otwierania klapy jest ok - a tym bardziej ze po jego całkowitym odłączeniu zamek i tak sie otwiera. Zamontowałem inny zamek i tez sie otwiera. W zamku slychac delikatne strzelanie cos jakby zwarcie. Czy wina moze byc modul GEM? A moze pech chcial ze oba zamki byly zepsute? Proszę o pomoc.

body_joe
08-03-2019, 11:33
Witam,
Ten sam problem, jak narazie odłączyłem przewody od otwierania klapy ręcznie, pozostało tylko otwieranie z kluczyka. Dorażńie działa. Ale z tego co wiem, to trzeba rozebrać i przejrzeć przewody, zwłaszcza te przy zgięciu klapy. Te problemy często są spowodowane wilgocią.

Slawek13
02-06-2019, 10:38
Witam też mam ten problem nie działa z przycisku A z kluczyka działa. Przycisk jest dobry

hindus
02-06-2019, 11:13
No to jak przycisk jest dobry to leć po wiazce i sprawdzaj :) cudów nie ma, jak nie działa to gdzieś musi być przerwane

Peter841
08-06-2019, 21:02
dołączę się do tematu ale nie tyle co o zamek w tylnej klapie ale bardziej o plastik który się zaczyna odklejać nad przyciskiem do otwierania ta listwa, przyklejacie to normalnie jakimś silikonem bądź czymś innym czy jak ?
nie chciałbym aby za którymś razem mi odpadła cała listwa :):)

zelek86
10-02-2020, 08:53
Hej, czy odpięcie przycisku w klapie, w celu sprawdzenia w jakim stanie są styki rodzi jakieś ryzyko problemów z komputerem, konieczność ponownego kodowania bądź problemy z zamykaniem klapy?
Mam identyczne objawy, działa z kluczyka, a z przycisku z humorami. Zdjąłem plastik od środka i nie widzę wilgoci czy brudu, kable wyglądają na całe. Jedynym miejscem, w które dostaje się brud/woda jest ta plastikowa listwa, w której jest włącznik i podświetlenie rejestracji (ale niestety śruby mocujące są zardzewiałe i kręcą się razem z nakrętkami, zatem nie jestem wstanie tego zdemontować). Dlatego stwierdziłęm, że to albo sam włącznik albo złącze na kablach, które jest kilka centymetrów za nim. Chciałem to po prostu rozpiąć i wyczyścić styki. W drugim kroku ewentualnie rozebrać sam włącznik i wyczyścić tam.
Moja Foka to mk2 lift 2009 ale zakładam, że klapą nie różni się od 2008 ?

technik08
10-02-2020, 09:08
Nie będzie problemów ze strony komputera .

langolier
11-02-2020, 20:35
Hej, czy odpięcie przycisku w klapie, w celu sprawdzenia w jakim stanie są styki rodzi jakieś ryzyko problemów z komputerem, konieczność ponownego kodowania bądź problemy z zamykaniem klapy?

Mam identyczne objawy, działa z kluczyka, a z przycisku z humorami. Zdjąłem plastik od środka i nie widzę wilgoci czy brudu, kable wyglądają na całe. Jedynym miejscem, w które dostaje się brud/woda jest ta plastikowa listwa, w której jest włącznik i podświetlenie rejestracji (ale niestety śruby mocujące są zardzewiałe i kręcą się razem z nakrętkami, zatem nie jestem wstanie tego zdemontować). Dlatego stwierdziłęm, że to albo sam włącznik albo złącze na kablach, które jest kilka centymetrów za nim. Chciałem to po prostu rozpiąć i wyczyścić styki. W drugim kroku ewentualnie rozebrać sam włącznik i wyczyścić tam.

Moja Foka to mk2 lift 2009 ale zakładam, że klapą nie różni się od 2008 ?ja mam fokę 2009 mk2 lift i nie miałem problemów z komputerem.
Lampki wymieniłem na LED bo w oryginalnych szalała rdza.
Do przycisku się przymierzałem, zwłaszcza jak mi zaczął sam otwierać bagażnik w dowolnym momencie. Nasilało się to jak się zapomniałem i wciskałem go. Potem stwierdziłem, że otwieranie przyciskiem na klapie jest dla mnie zbędne i.... tak zostało. Jeśli wygląda tam jak z lampkami.... masakra

Sojaczek91
20-02-2020, 11:51
[QUOTE=zelek86;3222284]Dlatego stwierdziłęm, że to albo sam włącznik albo złącze na kablach, które jest kilka centymetrów za nim. Chciałem to po prostu rozpiąć i wyczyścić styki. W drugim kroku ewentualnie rozebrać sam włącznik i wyczyścić tam.

Kolego mi dziś właśnie naprawial to elektromechanik zapłaciłem 100 zł z nowym przyciskiem. Powiedział że standard w wielu autach. Z ciekawości rozebralem stary bo kiedyś też to ktoś naprawial okazało się że posmarowane było czymś ala wazelina. Elektryk do którego pojechałem od razu powiedział że nie bawi sie w naprawianie bo padnie po kilku miesiącach. Tak było w moim przypadku. Taki guzik na allegro to koszt około 30 zł. Możesz kupić też oryginalny w aso ale nie ma sensu. 8)
A jeżeli sam sobie to rozebrałeś i umiesz to wyjąć to jeszcze lepiej. Zapłacisz tylko za guzik.

adzygmunt
20-02-2020, 21:51
Fokus kombi mk2 2005 klapę bagażnika mogłem otworzyć z trudem pilotem Szukałem miejsca aby załapał sygnał Zawsze było gdzie indziej. Nie działało otwieranie w listwie przy oświetleniu Naprawiłem polutowałem wyczyściłem i działa ALE SYSTEM NIE ZARYGLUJE bagażnika przy odryglowanych drzwiach kabiny np w czasie jazdy. A do tej pory bagażnik zawsze był zamknięty Jest na to rada czy tak fabryka dała?

Beben11
08-03-2021, 16:39
Kolego to nie koniecznie musi być wina tego przycisku. Sprawdź wiązkę która idzie do klapy bagażnika. często zdarza sie że w miejscu gdzie wiązka zgina sie przy otwieraniu klapy pekają pojedyncze przewody. być może któryś z nich jest urwany.

Wiązka wiązką ale czemu otwiera z kluczyka tez od tygodnia mam ten problem i nie wiem jak za to się zabrać kluczyk keyless jestem laikiem w dziedzinie pomocy gdzie i jak się za to zabrać
Z góry dziekuje