Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Klapa bagażnika - nie otwiera się z umieszczonego na niej przycisku
robsonus 26-10-2012, 10:36 Witam
Nie mogę otworzyć klapy bagażnika ręcznie, gdy otwieram z kluczyka wszystko jest OK.
Co Wy koledzy na to?? Podejrzewam, że to stycznik w klapie, po naciśnięciu palcami coś tam się przyciska, ale nie daje się otworzyć.
Trzeba kupować nowy, czy tego da się jakoś wskrzesić.
->Proszę o pomoc???
mi na przykład ostatnio,, nie działał , i dziwnym trafem później było okey. Poczekaj kilka dni i zobacz co się stanie
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Wlacznik-otwierania-bagaznika-Focus-Mk2-C-max-1346324-FORD/2107
umnie po ulewie przestał dzialac zamek, mialem jechac na kom sprawdzic przyczyne ale gdzies wyczytałem ze tego sie nie naprawia! Otwoeram z kluczyka i zbieram na nowy zamek .
RS AUTO-RAF 26-10-2012, 21:56 Kolego to nie koniecznie musi być wina tego przycisku. Sprawdź wiązkę która idzie do klapy bagażnika. często zdarza sie że w miejscu gdzie wiązka zgina sie przy otwieraniu klapy pekają pojedyncze przewody. być może któryś z nich jest urwany.
korek007 27-10-2012, 21:10 ... Sprawdź wiązkę która idzie do klapy bagażnika. często zdarza sie że w miejscu gdzie wiązka zgina sie przy otwieraniu klapy pekają pojedyncze przewody.....
Witam
No właśnie, u mnie tak było.
piotrekopole 28-10-2012, 15:06 Prawdopodobnie padł przekaźnik - tak było u mnie w takiej samej sytuacji. W ASO chcą wymieniać całość za 200 zł a ten sam przekaźnik to koszt 5 zł i wystarczy podjechać do elektryka i wymieni - u mnie koszt całości to 50 zł i już 2 lata działa
witam!
mam problem z otwarciem tylnej klapy (sedan MKII)ani ręcznie ani tez z kluczyka nieotwiera sie ,dwa miesiace temu wymieniałem zamek i mikrostyk. możliwe że znów cos padło ztych dwóch częci???
Mi też nie działa z przycisku ale w sumie nawet się przyzwyczaiłem przynajmniej nikt nie otworzy bagażnika stojąc np. w korku ;)
gregorkruk 29-10-2012, 22:26 Witam!
W moim sedanie miałem poprzerywane kable w przelotce pomiędzy klapą a bagażnikiem i zawilgocony mikrostyk otwierania klapy. Sprawdź w tej kolejności.
A co jest powodem że zamek przy nacisnięciu terkocze jak karabin maszynowy, ale zamek otwiera?
RS AUTO-RAF 29-10-2012, 23:11 Pewnie zamek sie zaczyna kończyć.
A odnośnie wiekszości co ma problemy z otwieraniem bagażnika za pomocą przycisku w klapie to przyczyną znacznej wiekszości tych przypadków jest usterka właśnie samego przycisku. czasami zdaża sie wiązka ale żadko.
Podłącze się pod temat bo mam taki sam problem - z kluczyka ok a z klapy nic. Chcę kupić cały nowy włącznik otwierania klapy bagażnika - pytanie czy trzeba to jakoś programować pod mój kluczyk żeby z niego też działało?
Postał 2 dni w garazu i raz sie otwarł, nastepnym razem już nie,ani z kluczyka ani ręcznie?mikrostyk mam założony 1,5miesiaca temu,ten czarny.Zastanawiam sie czy to czasem nie przekaźnik,tylko który to jest?
Tylna klapa nie ma swojego przekaźnika sterującego siłownikiem. Sygnał z mikroswitcha idzie do GEM (złącze C99 pin 30) i GEM uruchamia siłownik (sygnał wystawiony na złączu C100 pin 46). Twój problem może być spowodowany słabą masą - zarówno siłownik klapy jak i mikroswitch wykorzystują tę samą masę (w lewym tylnym nadkolu, po drodze się jeszcze rozgałęzia na siłownik i mikroswitch). Masa prowadzona jest oczywiście przewodem czarnym. Sprawdź to dobrze.
A co jest powodem że zamek przy nacisnięciu terkocze jak karabin maszynowy, ale zamek otwiera?
tedi a z takimi objawami siś spotkałeś?
michu182 31-10-2012, 23:34 Prawdopodobnie padł przekaźnik - tak było u mnie w takiej samej sytuacji. W ASO chcą wymieniać całość za 200 zł a ten sam przekaźnik to koszt 5 zł i wystarczy podjechać do elektryka i wymieni - u mnie koszt całości to 50 zł i już 2 lata działa
Pamietasz moze oznaczenie tego przekaznika ? Jak mnie najdzie ochota to moze zakupie i wymienie.
piotrekopole 18-11-2012, 13:17 niestety nie pamiętam oznaczenia przekaźnika, ale jak podjedziesz do jakiegoś do jakiegoś ogarniętego elektromechanika to z pewnością pomoże:)
pozdrawiam
Drobna uwaga - kolega pietrekopole mówi o przekaźniku najprawdopodobniej w FF MK1, bo w FF2 (czyli w samochodach pytających) NIE MA przekaźnika zamka tylnej klapy.
Wymienione wcześniej "terkotanie" może być spowodowane jakimś słabym stykiem (albo masy albo zasilania).
Witam
Podłączam się Focus MK2 2005r hatchback. Otwieranie z przycisku przestało działać bez ostrzeżenia z dnia na dzień. Otwiera tylko z kluczyka. Wymieniłem mikro przełącznik na podobny (grzebania było przy wyciąganiu) i nadal nie działa. Czy ktoś może dysponuje schematem elektrycznym auta lub chociaż zdjęciem miejsca ewentualnego uszkodzenie i elementu ?
... i nadal nie działa. Czy ktoś może dysponuje schematem elektrycznym auta lub chociaż zdjęciem miejsca ewentualnego uszkodzenie i elementu ?
Linki do schematów elektrycznych FF2 podawałem 10 razy. Zalecam użycie szukajki.
Możesz mieć problem z wiązką wychodzącą z klapy bagażnika (w tej gumowej "harmonijkowej" przelotce na górnym rancie klapy. Przewody mogą być poprzecierane albo wręcz przecięte i poskręcane - tak robią handlarze przy wyminie klapy)...
Mam identyczny objaw - dokładnie dzisiaj zamek zaczął terkotać. Nie ma znaczenia czy otwieram ręcznie czy z pilota. Jak na razie nie miałem czasu na dokładniejszą diagnozę :(
Po jakiś dwóch miesiącach zamek odmówił posłuszeństwa całkowicie.
Dobrze że wcześniej zdjąłem tapicerkę na klapie, więc łatwiej było się dostać do zamka i wymontować go. Niestety jedyne wyjście to wymiana zamka na nowy. Koszt ok 250 pln
Widzę, że to grubsza sprawa, a nie tylko kwestia wymiany mikrowyłącznika.
Niestety dałem ciała z braku czasu i nie zdjąłem zawczasu tapicerki z klapy :(
Bagażnik przestał się otwierać i tapicerki nie dałem rady zdjąć, gdyż uchwyty są przykręcone na śruby.
Oddałem auto do ASO - zamek został wymieniony, ale dodatkowo też mikro przełącznik, bo już był przerdzewiały.
I tyle w ten temat.
Ile cię skasowali?
Mikrowyłącznik pewnie był dobry no ale masz nowy :wink:
560 pln za całość - mikrowyłącznik jeszcze by podziałał, ale kto wie jak długo.
Jakoś przeboleje, bo mamy ładną pogodę i aż, chce się żyć :)
Maciek123 21-05-2014, 12:18 Witam
Odświeżam temat, ponieważ mam bardzo podobny problem. Focus MK2 2006 r. hatchback. Bagażnik nie otwiera się ani z przycisku na klapie ani z pilota. Przy próbie otwarcia zarówno z klapy jak i z pilota słychać tylko takie puknięcie, a więc coś tam reaguje, jednak klapa pozostaje zamknięta.
Co to może być i jak ewentualnie się do tego dobrać przy zamkniętym bagażniku? A może da radę jakoś otworzyć od środka ?
radek_mielcarek 03-01-2017, 17:26 Witam. U mnie otwiera się jak naciskam pedał hamulca. Pomocy
Witam. U mnie otwiera się jak naciskam pedał hamulca. Pomocy
Masz zwarcie w łączniku tylnej klapy z budą przewodu świateł stop z otwierającym klapę.
Powinieneś sobie sam poradzić, bo to łatwa naprawa. W zasadzie wystarczy umieć lutować.
Przy okazji przyglądnij się wężykowi do spryskiwacza i innym kablom.
radek_mielcarek 03-01-2017, 20:09 Dzięki. Jutro sprawdzę tą wiązkę.
A jak naciskam przycisk na klapie bagaznika to wcale nie reaguje.
radek_mielcarek 07-02-2017, 16:53 Witam. Okazało się, że u mnie nie była wiązka. Powodem była kostka z lewej strony w bagażniku nad kołem dostała się do niej woda.
Dzisiaj wymieniłem przełącznik na zwykły tact-switch 6x6 mm o wysokości 5 mm
Podobnie jak w przypadku poprzedników - do przycisku dostała się woda (po naciśnięciu aż kipiało).
Wylutowałem oryginalny, wlutowałem zwykły 4-pinowy i działa.
Z wymontowaniem listwy poświetlania, przelutowaniem i ponownym montażem zeszło mi łącznie 1 rbh. Koszt ... 50 gr.
PAWEL FIEDOR 12-02-2017, 13:53 Ten mikrostyk to czesty problem duzo ludzi go wymienia . U mnie zima dostala sie wilgos z zamarzl caly czulem lod w gumie kupilem nowy i dodatkowo przy wymianie zasylikonowalem ta gume na przycisku obecnie dziala prawidlowo dodam ze mieszkam nad mozem i mam auto narazone na sol morska wiec istnialo ryzyko sniedzenia stykow pozdrawiam
Dziś mnie dopadło. Po którymś otwarciu bagażnika, przy kolejnej próbie już się nie otworzył normalnie, ale musiałem mocno nacisnąć i szarpnąć. Czy to oznacza, że winą może być zawilgocenie, skoro coś tam działa, a nie całkowita awaria? Polecicie jakiegoś speca we Wrocławiu?
technik08 27-01-2019, 11:21 Miałem przypadek , że po naciśnięciu przycisku słychać puknięcie , ale bagażnik się nie otwierał . Docisnąłem klapę w okolicy rygla , nacisnąłem przycisk i bagażnik otwarty . Powodem była skrzynka w bagażniku , która odpychała klapę tak , że rygiel nie miał siły odskoczyć .
U mnie jest trochę inna sytuacja.
No nic, zapisałem się do ASO, niech kombinują, mam jeszcze gwarancję.
Chcialbym dołączyć się do tematu. U mnie (focus mk2 2006) po odpaleniu silnika zamek klapy bagażnika sam się otwiera. Sprawdzilem wszystkie wiązki o których tu piszecie - jest okej. Przycisk otwierania klapy jest ok - a tym bardziej ze po jego całkowitym odłączeniu zamek i tak sie otwiera. Zamontowałem inny zamek i tez sie otwiera. W zamku slychac delikatne strzelanie cos jakby zwarcie. Czy wina moze byc modul GEM? A moze pech chcial ze oba zamki byly zepsute? Proszę o pomoc.
body_joe 08-03-2019, 11:33 Witam,
Ten sam problem, jak narazie odłączyłem przewody od otwierania klapy ręcznie, pozostało tylko otwieranie z kluczyka. Dorażńie działa. Ale z tego co wiem, to trzeba rozebrać i przejrzeć przewody, zwłaszcza te przy zgięciu klapy. Te problemy często są spowodowane wilgocią.
Slawek13 02-06-2019, 10:38 Witam też mam ten problem nie działa z przycisku A z kluczyka działa. Przycisk jest dobry
No to jak przycisk jest dobry to leć po wiazce i sprawdzaj :) cudów nie ma, jak nie działa to gdzieś musi być przerwane
Peter841 08-06-2019, 21:02 dołączę się do tematu ale nie tyle co o zamek w tylnej klapie ale bardziej o plastik który się zaczyna odklejać nad przyciskiem do otwierania ta listwa, przyklejacie to normalnie jakimś silikonem bądź czymś innym czy jak ?
nie chciałbym aby za którymś razem mi odpadła cała listwa :):)
Hej, czy odpięcie przycisku w klapie, w celu sprawdzenia w jakim stanie są styki rodzi jakieś ryzyko problemów z komputerem, konieczność ponownego kodowania bądź problemy z zamykaniem klapy?
Mam identyczne objawy, działa z kluczyka, a z przycisku z humorami. Zdjąłem plastik od środka i nie widzę wilgoci czy brudu, kable wyglądają na całe. Jedynym miejscem, w które dostaje się brud/woda jest ta plastikowa listwa, w której jest włącznik i podświetlenie rejestracji (ale niestety śruby mocujące są zardzewiałe i kręcą się razem z nakrętkami, zatem nie jestem wstanie tego zdemontować). Dlatego stwierdziłęm, że to albo sam włącznik albo złącze na kablach, które jest kilka centymetrów za nim. Chciałem to po prostu rozpiąć i wyczyścić styki. W drugim kroku ewentualnie rozebrać sam włącznik i wyczyścić tam.
Moja Foka to mk2 lift 2009 ale zakładam, że klapą nie różni się od 2008 ?
technik08 10-02-2020, 09:08 Nie będzie problemów ze strony komputera .
langolier 11-02-2020, 20:35 Hej, czy odpięcie przycisku w klapie, w celu sprawdzenia w jakim stanie są styki rodzi jakieś ryzyko problemów z komputerem, konieczność ponownego kodowania bądź problemy z zamykaniem klapy?
Mam identyczne objawy, działa z kluczyka, a z przycisku z humorami. Zdjąłem plastik od środka i nie widzę wilgoci czy brudu, kable wyglądają na całe. Jedynym miejscem, w które dostaje się brud/woda jest ta plastikowa listwa, w której jest włącznik i podświetlenie rejestracji (ale niestety śruby mocujące są zardzewiałe i kręcą się razem z nakrętkami, zatem nie jestem wstanie tego zdemontować). Dlatego stwierdziłęm, że to albo sam włącznik albo złącze na kablach, które jest kilka centymetrów za nim. Chciałem to po prostu rozpiąć i wyczyścić styki. W drugim kroku ewentualnie rozebrać sam włącznik i wyczyścić tam.
Moja Foka to mk2 lift 2009 ale zakładam, że klapą nie różni się od 2008 ?ja mam fokę 2009 mk2 lift i nie miałem problemów z komputerem.
Lampki wymieniłem na LED bo w oryginalnych szalała rdza.
Do przycisku się przymierzałem, zwłaszcza jak mi zaczął sam otwierać bagażnik w dowolnym momencie. Nasilało się to jak się zapomniałem i wciskałem go. Potem stwierdziłem, że otwieranie przyciskiem na klapie jest dla mnie zbędne i.... tak zostało. Jeśli wygląda tam jak z lampkami.... masakra
Sojaczek91 20-02-2020, 11:51 [QUOTE=zelek86;3222284]Dlatego stwierdziłęm, że to albo sam włącznik albo złącze na kablach, które jest kilka centymetrów za nim. Chciałem to po prostu rozpiąć i wyczyścić styki. W drugim kroku ewentualnie rozebrać sam włącznik i wyczyścić tam.
Kolego mi dziś właśnie naprawial to elektromechanik zapłaciłem 100 zł z nowym przyciskiem. Powiedział że standard w wielu autach. Z ciekawości rozebralem stary bo kiedyś też to ktoś naprawial okazało się że posmarowane było czymś ala wazelina. Elektryk do którego pojechałem od razu powiedział że nie bawi sie w naprawianie bo padnie po kilku miesiącach. Tak było w moim przypadku. Taki guzik na allegro to koszt około 30 zł. Możesz kupić też oryginalny w aso ale nie ma sensu. 8)
A jeżeli sam sobie to rozebrałeś i umiesz to wyjąć to jeszcze lepiej. Zapłacisz tylko za guzik.
adzygmunt 20-02-2020, 21:51 Fokus kombi mk2 2005 klapę bagażnika mogłem otworzyć z trudem pilotem Szukałem miejsca aby załapał sygnał Zawsze było gdzie indziej. Nie działało otwieranie w listwie przy oświetleniu Naprawiłem polutowałem wyczyściłem i działa ALE SYSTEM NIE ZARYGLUJE bagażnika przy odryglowanych drzwiach kabiny np w czasie jazdy. A do tej pory bagażnik zawsze był zamknięty Jest na to rada czy tak fabryka dała?
Kolego to nie koniecznie musi być wina tego przycisku. Sprawdź wiązkę która idzie do klapy bagażnika. często zdarza sie że w miejscu gdzie wiązka zgina sie przy otwieraniu klapy pekają pojedyncze przewody. być może któryś z nich jest urwany.
Wiązka wiązką ale czemu otwiera z kluczyka tez od tygodnia mam ten problem i nie wiem jak za to się zabrać kluczyk keyless jestem laikiem w dziedzinie pomocy gdzie i jak się za to zabrać
Z góry dziekuje
|