Zobacz pełną wersję : Czy warto Mondeo MKIV
markam79 27-10-2012, 10:24 Witam
Potrzebuję porady od ludzi, którzy znają Forda Mondeo MKIV. Zacznę od tego, że jeżdżę Fordem Mondeo MKII od około 7 lat. Jestem bardzo zadowolony z tego modelu, ale uważam,że nadszedł czas na zmianę samochodu. Chciałem zakupić Volvo V50 i właśnie myślę o Fordzie Mondeo MKIV hatchback. Chciałbym by samochód był w dieslu i ze skrzynią automatyczną. Poradźcie jaki silnik kupić. Bo przeglądając portale z ogłoszeniami to każdy Ford u nich to IGŁA.
Dodam, że na samochód chcę przeznaczyć około 35000 PLN.
Dodam, że na samochód chcę przeznaczyć około 35000 PLN.
No to będzie "cięszkooo" :P
markam79 27-10-2012, 12:34 No to będzie "cięszkooo" :P
http://moto.allegro.pl/2008m-ford-mondeo-tytanium-x-convers-2-0tdci-full-i2715986125.html
No super tylko....teraz zobacz ile takie coś stoi podobnego w Reichu: http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod/ford-mondeo-olej-napedowy.html?scopeId=C&isSearchRequest=true&useCase=MiniSearch&minConstructionYear=2008&maxConstructionYear=2009&ambitCountry=&crossBorderSearchEnabled=true&__lp=14&sortOption.sortBy=creationTime&sortOption.sortOrder=DESCENDING&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=29&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&fuels=DIESEL&transmissions=AUTOMATIC_GEAR&siteId=POLAND&features=XENON_HEADLIGHTS&negativeFeatures=EXPORT&lang=pl
Dodaj do tego zarobek handlarza jakieś minimum 5kzł+ koszta sprowadzenia i opłat ok.2kzł i wylicz sobie ile wychodzi ;)
Za 36kzł nawet bez opłat i zarobku NIE KUPISZ tam takiego Mondka :D
Podsumowując ten co dałeś z linka:
1.licznik x 3 km..
2.Po dzwonie.
3.Wał na podatkach itp itd
Na pewno conajmniej 1 z tych 3 opcji do wyboru ;)
Powodzenia.
czeslaw555 27-10-2012, 13:50 Volvo V50 i Mk4 to dwa różne auta, rozmiar, komfort itd. ale w automacie możesz coś tam i trafić, nawet kupić :)
http://suchen.mobile.de/auto/ford-mondeo-diesel.html?scopeId=C&isSearchRequest=true&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&lang=de&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=29&minFirstRegistrationDate=2008-01-01&maxPrice=9001&fuels=DIESEL&transmissions=AUTOMATIC_GEAR&ambitCountry=DE
daj sobie spokój z V50 przy mondku to taka mała puszka na konserwy :)
Roman_Gie 27-10-2012, 14:18 Jeśli mówimy:
Silnik
Mondeo 1:1 V50
Skrzynia biegów(jeśli chodzi o manualną skrzynię, nie miałem żadnego Mk4 i V50 z automatem :p)
Mondeo 0:1 V50
Prowadzenie:
Komfort:
Mondeo 1:0 V50
Przestronność:
Pojemność bagażnika:
Wykończenie wnętrza:
Koszty eksploatacji:
Utrata wartości:
Zależy, jak i do czego używasz samochodu.
V50 potrafi dostarczyć więcej satysfakcji z samego faktu posiadania, w końcu marka premium(czy pół-premium, jak kto woli).
Zawieszenie bardzo przyjemne, w końcu z Forda.
No i koniecznie przejedź się V50 z manualną skrzynią, może odechce Ci się automatu- bo to jedna z lepszych, bardziej precyzyjnych skrzyń we współczesnych nam samochodach.
Minusem Volvo jest to, że auto jest znacznie mniejsze od Mk4. W praktyce oznacza to, że nadaje się dla rodzin 2+1. Z tyłu jest ciasno, bagażnik nie jest zbyt obszerny. Z drugiej strony auto jest znacznie bardziej poręczne od Mk4.
A Twoją okazję, którą wrzuciłeś, skomentuje tak:
:lol:
Po prostu nie wierzę handlarzom z Płocka, ich magiczne przebiegi i auta po leasingu z FV-Marża ;)
Automatyczna skrzynia bardzo utrudnia poszukiwania, nie często konfigurowano te samochody w następujący sposób: diesel+automat.
Łatwiej o Mondeo, ale budżet skromny, chyba że na jakąś niemiecką poflotówkę w stylu ubogi Trend, przebieg +/- 200kkm
czeslaw555 27-10-2012, 14:20 no najlepiej kupić z max wypasem ;), nie każdy potrzebuje , Volvo, właściciel Chińczyk bee... ;)
Roman_Gie 27-10-2012, 14:26 Volvo, właściciel Chińczyk bee...
stereotypy, stereotypy...
Czy obecnie w każdym przypadku sprawdzają się popularne w Polsce uproszczenia Francuz= awaryjny, VW=niezawodny? Nie. Więc zamiast kierować się uprzedzeniami i opiniami pana Kazia- fachowca od wszystkiego, właściciela B5FL lepiej obiektywnie spojrzeć na to, co dane auto oferuje.
Ta współpraca Volvo z Chińczykami jak na razie wychodzi im tylko na dobre- patrz nowe S60, XC60, V60, V40.
czeslaw555 27-10-2012, 14:32 napisałem tak bo piszesz o V50 klasa premium ,dla mnie żadna premium czy tam pół-premium , wolę jeździć nie premium ale czymś wygodniejszym , co do automatu, jeden chce taki inny nie i nie ma co odciągać od takiego zamysłu jeżeli ktoś takiego czegoś szuka. Co do Płocka 100 % zgoda.
Roman_Gie 27-10-2012, 14:43 wolę jeździć nie premium ale czymś wygodniejszym ,
v50 i mondeo mają poziom hałasu na podobnym poziomie, fotele lepsze w v50, zawieszenie w Mondeo lepiej wybiera nierówności(konsekwencja choćby większego rozstawu osi)
Remis w tej kategorii IMO.
markam79 27-10-2012, 20:16 http://moto.allegro.pl/2008m-ford-mondeo-tytanium-x-convers-2-0tdci-full-i2715986125.html. Jak można sprawdzić przebieg bo wiem, że w Volvo jest taka opcja a czy w mondeo jest? Siedzi mi troszkę w głowie ten samochód.
Kluczyki mocno wyeksploatowane, wyrzucone wycieraczki, brak naklejek na przednich lampach.
2 pierwsze rzeczy mogą oznaczać dużo większy przebieg, naklejki zaś mogą świadczyć o kolizyjności tego pojazdu
Ciekawe ile kosztuje takie wypicowanie autka ? Może zafunduję takie spa swojemu Mondkowi. Przepraszam ale nie mogłem się oprzeć.
piotrali 27-10-2012, 22:52 wg mnie to auto było walone z przodu i to dość mocno - brak plastiku na obudowie akumulatora
expo1975 27-10-2012, 23:21 Inny odcień zderzaka tył. Parktronic ale gdzie:570:, wtym aucie nie.
stereotypy, stereotypy...
Czy obecnie w każdym przypadku sprawdzają się popularne w Polsce uproszczenia Francuz= awaryjny, VW=niezawodny? Nie. Więc zamiast kierować się uprzedzeniami i opiniami pana Kazia- fachowca od wszystkiego, właściciela B5FL lepiej obiektywnie spojrzeć na to, co dane auto oferuje.
Ta współpraca Volvo z Chińczykami jak na razie wychodzi im tylko na dobre- patrz nowe S60, XC60, V60, V40.
przestronne auta Volvo skończyły się na 850/S70 i S80 reszta jest zwyczajnie tragiczne
dla mnie pod względem przestronności S60 jest porażką nie wspominając o V50
co do wtrącenia chińczyków jeden pies kto jest właścicielem liczy się technologia i materiały , niestety Volvo poszło w zbyt duże zmniejszenie swoich stąd może taki spadek zainteresowania ... właśnie wstrzymali produkcję
kiedyś Volvo to był kawał wozu dla szweda teraz spróbuj posadzić kogoś w rozmiarze min 180 cm z tyłu w S60 :)
poza tragicznymi gabarytami auta reszta fajna , niestety obecnie zbyt drogie
volvo było bardzo atrakcyjnie w momencie wypuszczenia 850-tki ( wtedy bili rekordy sprzedaży ... bardzo dobre wyposażone z 170 KM ( to R5 ze sprężarką to właśnie niby fordowskie 2.5T :) ) kosztowało na poziomie W124 200D z 4 biegową skrzynię bez obrotomierza ... na marginesie z fabryki FSO lepiej wyposażone wyjeżdżały polonezy :)
Poza innym odcieniem lakieru na tylnym zderzaku mi się od razu rzuciła w oko prawa tylna lampa...uszczerbiona.
przód caly malowany i tyl napewno - bagarznik calkiem co innego.... dostal w przod i w tyl..
Bump: jesli chodzi o zderzaki to czesto maja inny odcien bo to plastik ... ale tu ewidentnie widac malowanie...
misiekxyz 28-10-2012, 21:41 Obudowę od akumulatora ma lecz niekompletną.Na zdjęciach ładny, cena za niska!
Co do czystości....są firmy sprzątające "detaling" które każde auto wysprzątają i będzie wyglądać jak nowe ;)
ps. coś mi się wydaję że to auto jest dość długo sprzedawane....
bodziofila 28-10-2012, 22:02 guzika od parktronika nie ma ,prosze oblukac dobrze a pozniej pisac.:)
misiekxyz 29-10-2012, 07:33 Faktycznie, umkneło mi to.:/ post poprawiony
|
|