Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] woda w okolicy deski rozdzielczej
Witam.
Od pewnego czasu słychać przelewającą się wodę, gdzieś za deską rozdzielczę.
Czy ktoś z Was miał taki problem z C-maxem ? . Dzięki za odpowieź i pozdrowionka dla forum.
Zbyszek
RS AUTO-RAF 29-10-2012, 22:03 prawdopodobnie masz wodę na podszybiu. pewnie masz zatkany odpływ z podszybia i sie trochę nazbierało. zajrzyj tam i zobacz czy nie ma tam wody.
demontowałem ramiona wycieraczek i plastikową osłonę i wszystko suche ?
Na podszybiu w C-maxie i w jego okolicy to nie bardzo gdzie się ma woda zbierać... Tam nie ma zamkniętej i szczelnej przestrzeni... Jedyne co mi przychodzi do głowy to być może zapowietrzenie układu chłodzenia - może Ci "chlupie" płyn chłodzący w przewodach dolotowych do nagrzewnicy?
Sprawdz czy nie ubywa Ci płynu chłodzącego w zbiorniczku, jesi problem pojawił sie ostatnio, w momencie włączenia ogrzewania, to bardzo realne jest to są odgłosy z nagrzewnicy. moze byc nieszczelna, zapowietrzona itp itd.
Dzięki! Wymieniałem kiedyś zbirnik bo stracił płyn w wyniku przetarcia srubką obejmy węza intercoolera (źle ustawiona obejma) po uzupełnieniu ok 3l w płynu teraz trzyma stan, temperatura silnika też ok.
Może jednak faktycznie zapowietrzony układ.
Czy są jakieś zawory do odpowietrzenia? z góry dziękuję i pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie. Czy ta woda moż mieć jakiś związek z wymianą szyby czołowej? Rok temu robił to servis w Gliwicach.
Czy ta woda moż mieć jakiś związek z wymianą szyby czołowej? Rok temu robił to servis w Gliwicach.
Nie sądzę... W wątku dotyczącym czyszczenia EGR (w fotorelacjach z napraw http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=153669) jest krótka instrukcja demontażu całego podszybia - zajmuje ok. 20min. demontaż i drugie tyle montaż. Nie jest trudne. Możesz się "zamachnąć" i będziesz widział gródź i całą resztę blach. Upewnisz się, że nie ma gdzie byś wody.
wojtek_k 02-11-2012, 12:41 Dzięki! Wymieniałem kiedyś zbirnik bo stracił płyn w wyniku przetarcia srubką obejmy węza intercoolera (źle ustawiona obejma) po uzupełnieniu ok 3l w płynu teraz trzyma stan, temperatura silnika też ok.
Może jednak faktycznie zapowietrzony układ.
Czy są jakieś zawory do odpowietrzenia? z góry dziękuję i pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie. Czy ta woda moż mieć jakiś związek z wymianą szyby czołowej? Rok temu robił to servis w Gliwicach.
"zbikwi", uporałeś się może z tą wodą?
u mnie jest to samo. "przelewająca" się woda od lewej do prawej jakby "za deską rozdzielczą". W serwisie bez rozkłądania, nie wiedzieli co to moze być....
Nie sądzę... W wątku dotyczącym czyszczenia EGR (w fotorelacjach z napraw http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=153669) jest krótka instrukcja demontażu całego podszybia - zajmuje ok. 20min. demontaż i drugie tyle montaż. Nie jest trudne. Możesz się "zamachnąć" i będziesz widział gródź i całą resztę blach. Upewnisz się, że nie ma gdzie byś wody.
Witam. Rozbierałem już od tej strony podszybie i brak śladów wody:)??
I rozwiązaliście sprawe chlupania wody w okolicach podszybia??
Czy może trzeba by sie dobrać od strony kabiny do podszybia tam gdzie schowek i czujnik nasłonecznienia?
Rozbierał to ktoś ??
Dobra znalazłem rozwiązanie.
Woda przestala sie przelewac na zakrętach.
Pozdrawiam..
no fajnie, ale co to bylo?
Jest do tego problemu specjalna serwisówka.
Trzeba zdjąć wycieraczki, podszybie, ramiona wycieraczek i wywiercic dwie dziury w przegrodzie.
Jak ktos chce moge wysłać na meila ta serwisówke..
jeremi376 31-05-2013, 07:25 Zrobiłes jakieś zbjęcia gdzie trzebawywiercić te dziury?? U mnie to samo chlupanie a w podszybiu sucho i czysto .
Wyślij mi na e mail tą serwisówkę .
jeremi367@wp.pl
Pozdrowienia.
chemmist 31-05-2013, 07:44 witajcie!
czy ja też mógłbym dostać? chemmist@wp.pl
Również słyszę przelewającą się czasem wodę :(
Z góry dziękuję
jeremi376 podaj poprawnego meila bo na tego nie moge nic wysłać.
Zdjęć nie robiłem bo to kolega miał ten problem i ogarnął go za pomocą serwisówki.
jeremi376 31-05-2013, 12:41 O sorki cyferka nie ta, poprawny to ; jeremi376@wp.pl
Pozdrowionka!
darek321973 31-05-2013, 16:01 Witam ,proszę również o ta serwisówkę d.kowalewski@interia.pl
jeremi376 01-06-2013, 08:41 Przydały by się zdjęcia gdzie te dziury wywiercić? Na serwisówce za wiele nie widać,jest tylko jakie odsępy i jakie wiertło . Jak by mógł kolega Ophiel podpatrzyć u kolegi i pstryknąć kilka fotek byli byśmy bardzo wdzięczni .
Pozdrawiam ,
W poniedzialek będą fotki i jakis opis.
jeremi376 01-06-2013, 20:22 OK. Dziękuję!
Pozdrowienia
Bump:
Obiecane fotki.
Trzeba ściągnąć ramiona wycieraczek uprzednio zaznaczając sobie na szybie gdzie leżą aby potem poprawnie załozyć ramiona.
Następnie ściagamy podszybie, później okręcamy silniczek z ramionami wycieraczek i zbiorniczkiem od hamulców tym wyżej bo jeden jest wcisnięty bezposrednio na pompę.
Nie musimy ich ściągać z auta ale odchylić na silnik.
Następnie sciągamy drugie podszybie i dopiero pod nim widzimy miejsca gdzie trzeba nawiercic dziury.
Tą z lewej trzeba wywiercic jak najniżej sie da - trudny dostęp i na zdjęciach widać że nie jest na samym dole.
Trzeba kombinować.
Miłej pracy.
http://imageshack.us/a/img692/6114/zdjecie0591.jpg
http://imageshack.us/a/img850/2571/zdjecie0590.jpg
http://imageshack.us/a/img6/8892/zdjecie0589.jpg
http://imageshack.us/a/img571/7138/zdjecie0588.jpg
http://imageshack.us/a/img842/8453/zdjecie0587.jpg
http://imageshack.us/a/img11/6662/zdjecie0586.jpg
http://imageshack.us/a/img546/6686/zdjecie0585.jpg
http://imageshack.us/a/img827/3623/zdjecie0584.jpg
jeremi376 03-06-2013, 09:42 Wielkie dzięki ! Kolega się postarał , teraz to wiadomo co i jak. Fotki super zrobione opis OK ,zabieram się do swojego c max-a .
Jeszcze raz wielkie dzięki !!
Pozdrowionka !
Ciekawy jestem czy te otwory coś dały... bo też mam problem z przelewaniem.
chciałem tylko sie zapytac czy wy tez macie taka rdze na srobach i na spawac jak kolega Ophiel. czy to normna bo u mnie po 211000 nie ma rdzy a malowany nie byl
Chłopaki to jest stworzenie mikroklimatu przez Forda żeby od klimy nie było za sucho :-)
Pozdrawiam
grzegorek502 10-06-2014, 07:01 Odświeżę temat. Pomogły te otwory? Jakiej średnicy wiertła używaliście?
Czy mógłbym prosić o zdjęcia i te serwisówkę odnośnie przelewowej sie wody ? Irytujące jest to przelewania po deszczu, e mail
darowo@o2.pl
Odświeżam temat. U mnie również pojawił dźwięk przelewanej wody w okolicy podszybia. Rozebrałem podszybie i sucho :( Mógłbym prosić o serwisówkę na emaila: adal47@wp.pl
będę wdzięczny za okazaną pomoc.
Witajcie. W temacie chlupotanie za deską rodzielczą: można prosić jakąś dobrą duszę o serwisówkę na qbk@opcja.pl ? Z góry dzięki za pomoc :)
darnok267 03-11-2016, 08:59 Witam mam ten sam problem, zdemontowałem ramiona wycieraczek, zdjąłem osłonę i sucho a podczas jazdy przelewa się woda jakbym woził ze sobą beczkę z połową zawartości. Chlupanie słyszę właśnie po deską rozdzielczą. Czy ktoś ma tę serwisówkę i zdjęcia które udostępnił "ophiel" bo jakoś te są nieaktywne a przynajmniej ja nie mogę ich otworzyć.
Z góry dzięki Konrad
Mój adres: darnok267@wp.pl
Witam, też bym prosił o taką serwisówkę:)
marek6603@vp.pl
I co to było, kolego? Bo napisales, ze znalazles rozwiązanie z przelewwajaca się woda ale nie napisales, co to bylo
bobas_88 05-12-2016, 18:54 Niestety u mnie też jest taki problem jak powyżej. Jeżeli ktoś wie jak się z tym uporać to proszę o kontakt bobas_17@wp.pl z góry dziękuję :)
mario6907 31-12-2016, 08:11 Ja w swoim c-maxie tez mialem taki problem i po szukaniu przez 4 miesiace znalazłem. A mianowicie pod przednia szyba jest profil zamkniety do ktorego wjakis sposob dostaje sie woda a nie wyplywa byc moze odplyw zapchany a jesli profil zaleje sie na maxa to zgrzewem w gornej czesci przepuszcza wode do kabiny i jest mokro. Kazałem mechanikowi zakleic uszczelniaczem zgrzew a zeby woda nie chlupala w srodku to od komory silnika zrobic otworki do splywu wody i zabezpieczyc przed korozja od 6 miesiecy mam spokój i sucho w aucie
remikwiat 27-04-2017, 20:58 Czy któryś z kolegów posiada jeszcze te fotki tych serwisówek odnośnie przelewającej się wody w podszybiu ?
Z góry dzięki... remikwiat@op.pl
Czy ktoś posiada fotki co i jak z tą wodą prosiłbym o foto poradę z góry dziękuję Ziomalek00@wp.pl
mastertab 25-07-2017, 10:43 Witam
Jak ktoś jeszcze posiada tę instrukcję i fotki to proszę o podesłanie na maila mastertab@poczta.onet.pl z góry wielkie dzięki
też poproszę ada_koko@tlen.pl
również poproszę 28madar@interia.pl
z góry dziękuję
Witajcie, również proszę o serwisówkę i zdjęcia. g.chorek@gazeta.pl
Podbijam temat proszę o serwisówkę i zdjęcia qzynn@wp.pl
Lub po prostu o wrzuceniu fotek i opisu tutaj bo strasznie mi zależy na czasie.
Jaro.slav 23-09-2017, 21:44 Ja również poproszę jaro.slav@op.pl
ja również prosiłbym o serwisówkę i zdjęcia cgk1@wp.pl
Marek C-max 09-10-2017, 18:01 poprosze o serwisówkę marsiem@interia.pl
Ja również proszę o serwisówkę i zdjęcia m_pa@interia.pl. Z góry dziękuję.
amlysy61 16-10-2017, 02:32 Ja również poproszę o serwisówkę, szukam wody od 1 roku. Mechanik nie znalazł!. Będę zobowiązany mój mail : amlysy61@wp.pl
Pozdrawiam.
amlysy61 17-10-2017, 12:50 Może na forum kilka fot by dało radę.. i po temacie. pozdrawiam
Witam! Trafiłem na wątek z identycznym problemem. Szkoda, że w temacie same maile z prośbą o serwisówkę. Średnio to pomocne. Ciekaw jestem, czy ktokolwiek dostał te zdjęcia. Na szczęście na forum http://www.cmaxownersclub.co.uk wrzucono pdf-a z rozwiązaniem (podziękowania dla Richard G). Na naszym oczywiście nie można tego zrobić, ze względu na ograniczenie wielkości pliku (150 KB dla pdf-a - co za porażka!!!). Mogę więc tylko odesłać do postu: http://www.cmaxownersclub.co.uk/forum/technical-39/water-under-dashboard-8296/index4.html i zalecić pobranie pliku: Ford ETIS 39_2004.pdf
Zrobiłem wszystko według instrukcji (no poza zalepieniem dziur) i mogę powiedzieć, że rozwiązanie jest skuteczne, a w profilu siedzi woda. Mam nadzieję, że komuś to pomoże. Pozdrawiam
Marek C-max 26-10-2017, 20:11 Dzieki wielkie za znalezienie tematu.
Pobrałem w weekend bede robił.
A kolega który oferował ten plik nic nie wysłał.
Podeśle chłopakom niech mają :wink:
Że się tak podłączę... ma ktoś skuteczne rozwiązanie jak się pozbyć wody z podszybia ale w c-maxie 2003 rok? Jesień, trochę deszczu i słyszę że mi coś chlupie na zakrętach :<
swietowit 02-11-2017, 15:10 Witam,
Borykam się z problemem od 2 miesięcy. Jak macie jakieś zdjęcia to proszę o przesłanie na svietovit@gmail.com
Z góry wielkie dzięki
Marek C-max 08-11-2017, 19:23 Mam plik z instrukcją jak pozbyc się wody z podszybia.
Piszcie na marsiem@interia.pl to wyśle(plik za duży zeby tu wstawić)
czesto tu nie zagladam wiec jak ktos do mnie napisze to wyślę.
w pliku jest opisane gdzie nawiercić otwory w podszybiu zeby zleciała woda.
U mnie było jej sporo az sie zszokowałem ja zaczeło leciec po przewierceniu.
Trzeba rozebrac całe podszybie razem z wycieraczkami i najlepiej jak jest na wyposażeniu kątowa główka do wiertarki bo dojscie jest trudne.
damiancmax 15-11-2017, 16:58 Mam plik z instrukcją jak pozbyc się wody z podszybia.
Piszcie na marsiem@interia.pl to wyśle(plik za duży zeby tu wstawić)
czesto tu nie zagladam wiec jak ktos do mnie napisze to wyślę. ....
Napisałem maila ;)
Wysłane z mojego PE-TL10 przy użyciu Tapatalka
Marek C-max 15-11-2017, 19:16 Czy wszyscy zadowoleni z instrukcji :P
Prosiłbym o ta instrukcje na adres mateusz_gebicki@wp.pl
Pozdrawiam
Czy wszyscy zadowoleni z instrukcji :P
Tak. Dziękuję jeszcze raz;)
PrzemysławW 28-11-2017, 23:33 Witam, też proszę o instrukcje : przemyslaw.wolski@onet.eu
Marek C-max 29-11-2017, 19:53 wysłane
Marek C-max 29-11-2017, 21:25 89093
89094
miejsca w których zrobiłem otwory do spuszczenia wody z podszybia
Ja też poproszę, z góry dziękuję. Harpii.harpii@gmail.com
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za instrukcję. :)
Czy ten problem dotyczy też Galaxy 2011?
krzys1968 31-08-2018, 18:58 Czy ten problem dotyczy też Galaxy 2011?
Zdejmi plastikowa osłonę słupka nad deska lub gore odchyl i polej woda po dachu. Ostatnio kleiłem w narożniku szybę, bo puszczała i kolega też miał dywanik mokry. Dotyczy Galaxy
Dzięki, juz sie umówiłem na wymianę szyby, odchylalem podsufitke, osłonę słupka ściągnąłem i gdzieś sobie znalazła przejście. Szyba juz była wymieniana wiec jest opcja, że ktoś coś spier...lił bo po srubach od relingu nie cieknie i w zadnym innym miejscu.Dam znać.
Czy może trzeba by sie dobrać od strony kabiny do podszybia tam gdzie schowek i czujnik nasłonecznienia?
Rozbierał to ktoś ??
Pozdrawiam..
No ale jakie to rozwiązanie, bo nie napisales
Nekoo1232 11-03-2019, 06:06 Poproszę instrukcje na maila igor.klekowicki96@gmail.com
Pozdrawiam
kisiala1 03-09-2019, 12:58 Witam, prosze o instrukcje do pozbycia sie wody z podszybia .
Bump: kisiala1@gmail.com, dzieki
Proszę o instrukcję do pozbycia się wody z podszybia wraz ze zdięciami.
Pytanie.
Czy ta woda w jakiś sposób może przelewać się pod nogi pasażera i kierowcy?
Pozdrawiam.
Bump: Mój adres: swsac1968@gmail.com
miejsca w których zrobiłem otwory do spuszczenia wody z podszybia
Dzięki za fotki.
Dziurki zaślepiłeś ,czy zostawiłeś aby problem już nie wracał ?
Pzdr !
Witam. To samo I u mnie. Ma ktoś na zbyciu taką instrukcję? Jeżeli tak to prosiłbym na wicia2787@gmail.com
Pozdrawiam
Proszę również o instrukcje pozbycia się tej wody...
Zdjęcia gdzie nawiercić otwory czy ta serwisówke.
Z góry dziękuję za pomoc
Mój mail
natalia_kokoszka@onet.pl
zbyszek44 22-10-2020, 16:07 krótko i na temat odkrecic wycieraczki zdjac podszybie naciąc brzszczotem profil i po zawodach.nawet piwa nie zdazylem przy tym wypic :D Ps.na 6 stronie 2 zdjecia kolegi Marek C-max:lol:
Witam.Po ostatnich opadach deszczu także słychać przelewającą się wodę w podszybiu. co trzeba zdemontować by usunąć usterkę.
Mój mail niechciol@p.pl
https://www.szybkiplik.pl/4d84Nf8kRy
Serwisówka do wywiercenia dziur..
mazurłódz 28-01-2021, 15:36 nie mogę otworzyć tego pliku , cały czas jest informacja że czas upłynął , da radę jeszcze raz wkleić ten link ?
Witam. Dodajcie zdjęcia żeby można było otworzyć i nie będzie tyle pytań.
szym_78@wp.pl jeżeli ktoś ma fotki to bardzo proszę o przesłanie.
Dziękuję.
https://megawrzuta.pl/download/dc007eb1e2454f2e992d5525ebb7e127.html
mazurłódz 05-02-2021, 17:20 dzięki za wrzucenie tego , mniej więcej ( raczej więcej )wiem gdzie wiercić
Rozbierał to ktoś ??
Pozdrawiam..
A jakie to było rozwiązanie.
Może Pan podać co było przyczyną i jak to naprawiono?
A jakie to było rozwiązanie.
2 posty wyzej jest rozwiazanie..
Bump: A jakie to było rozwiązanie.
2 posty wyzej jest rozwiazanie..
tomek1234 21-11-2021, 20:59 Witam, prosze o instrukcje do pozbycia sie wody z podszybia
fred882@wp.pl
tomek1234 proszę cię, trochę wysiłku. Post 77
blackmax 26-03-2022, 15:33 Dzięki. Bo już myslalem ze mam jakies omamy z tym chlupaniem..myslalem ze to akumulator, plyn chlodniczy, paliwo w zbiorniku, olej itd...to juz wiem co robie w next weekend..rozbieram podszybie ;)
andy7741 01-08-2022, 07:31 Poprosze o instrukcję. andrzejo77@poczta.fm. Dziękuję.
Witam, mam ten sam problem czy można prosić o instrukcję wywiecenia tych otworów ,mój e-mail Polej0@op.pl
Rysiek1706 19-02-2023, 10:08 Witam panowie też mam ten problem z wodą. Proszę o instrukcje rykowski23@wp.pl dzięki
Marek13PL 03-01-2024, 10:27 Witam, proszę o instrukcję do pozbycia sie wody z podszybia songogoku@op.pl już posiadam film jak ktoś chętny pisać
Witam, mógłbym prosić o instrukcję pozbycia się wody z podszybia. axebet@wp.pl
Maciej Toruń 02-03-2024, 01:33 Cześć Panowie. Ja też poproszę o fotki i instrukcje maciej.karpa@wp.pl . Z góry dziękuję :)
Witajcie, również proszę o serwisówkę i zdjęcia. Krzysztofmuszak@onet.pl
|