Zobacz pełną wersję : Jak oszukać czujnik abs?
CzarnaMamba 03-11-2012, 18:06 Mam założone łożysko odwrotnie na piaście. Ratowałem je przekładając korpus, ale pierścień magnetyczny jest po stronie zewnętrznej od koła, a zwykły od strony wewnętrznej przy czujniku abs. I teraz świeci mi sie kontrolka i absu nie mam. Jest opcja oszukać czujnik, abym miał ten abs? Np. wykręcić czujnik i przykleić do niego magnes? Jest to łożysko podwójne w moim drugim aucie Land cruiser 2004 Szkoda mi kasy na nowe łożysko:(
darmodziej 03-11-2012, 18:14 wykręcić czujnik i przykleić do niego magnes?Czujnik musi podawać impulsy, więc to nie zadziała.
Nie oszukuj ABS-u i nie oszukuj siebie, od tego zależy Twoje bezpieczeństwo.
Moze bede nie grzeczny(przepraszam) ale powiem co powiem ,jak szkoda ci kasy na naprawe to sprzedaj samochod.Albo wykozystaj np jako kurnik,moze gołebnik itp.sorki za szczerosc ale takie mam zdanie
Ech, nie widzę tego w takich czarnych barwach jak koledzy powyżej...
Będziesz miał krótszą drogę hamowania kosztem "kierowalności" (to tak w wieeelkim skrócie) tyle i aż tyle. Sprawa może się trochę bardziej komplikować jak masz w aucie inne systemy korzystające z tych czujników ESP itp. Twoje umiejętności kierowania samochodami, twoja decyzja.
ABSu nie oszukasz, do prawidłowej jego pracy potrzeba informacji o prędkości każdego z kół, nie będzie działało, możesz pozbyć się kontrolki by nie świeciła po oczach :)
Wyjmij lozysko i zaloz je poprawnie
Moja rada - naklej kawałek czarnej taśmy tam, gdzie świeci się pomarańczowa kontrolka. Już po problemie!! :D A tak na przyszłość i teraz już serio - już nigdy nie bierz się za mechanikę!! Jeszcze klocki odwrotnie włożysz. Tragedia gotowa !!
Rafał A.(antek) 30-11-2012, 23:00 Nie popieramy druciarstwa, ile kosztuje nowe lozysko?
Zawór Colas to zwykły zawór do sterowania zawieszeniem pneumatycznym (podnoszenie ,opuszczanie,stop,"do jazdy") z tym że posiada elektrozawór który po przekroczeniu zadanej prędkości przywraca pozycję zaworu na "do jazdy" czyli samo-poziomowanie.
Można "zasymulować" jego poprawną pracą wpinając zwykłą cewkę "jakiegoś "elektrozaworu (24v i rezystancji-i tu nie pamiętam ,albo 15 ohm ,albo 30 ohm).
Sygnał jest wysyłany ze sterownika ABS do zaworu ,lecz podczas normalnej pracy ABS ,jest kontrolowana sprawność tego obwodu.Niesprawność sygnalizowana jest błędem w ukł. ABS przyczepy.Pomimo niesprawności zaworu Colas system ABS powinien (o ile jest sprawny) działać poprawnie.
Tak czytam niektóre posty i aż mi się włos na głowie jeży :?. Rozumiem oszczędzać na płynie do spryskiwaczy, ale na elementach odpowiadających za prawidłową pracę najważniejszego układu w aucie to już jest bardzo nieodpowiedzialne i wręcz niebezpieczne. Niektórzy piszą o usuwaniu walących po oczach kontrolek - pozostawię to bez komentarza...
mity o super uczciwym zachodzie, są tacy jak my, tyle że wszystko mają w lepszym stanie.. sam odpowiedziałeś. ja nie piszę że są uczciwi, tylko że tam nikt nie robi wałka typu mostek na czujniku, albo układzik scalony żeby oszukać komputer.
Psotka2013 22-06-2013, 09:07 Ja wiem, że tobie na życiu może nie zależeć ale pomyśl, że będziesz jeżdził z innymi ludźmi i musisz wziąć odpowiedzialność za czyjeś życie!!! To mogą być dzieci, a nawet może twoja dziewczyna będzie chciała pożyczyć twoje auto i co wtedy?
|
|