Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czy są u was automatyczne światła awaryjne przy ostrym hamowaniu?
Jak w tytule: Czy u was włączają się automatycznie światła awaryjne przy ostrym hamowaniu?
Miałem to kiedyś w innym aucie i uratowało mi teoretycznie tylną blacharkę ze 2-3 razy.
Ostatnio miałem ostre hamowanie przez lewoskręt kilka aut przede mną i po manualnym włączeniu awaryjnych honda za mną ledwo wyrobiła na prawy pas.
Nie zauważyłem żeby włączało się z automatu, a u was?
mziolkowski 09-11-2012, 19:01 Tak , ford stosuje ten system od 2007 roku . Jest to opcja programowana w modułe BCMI.
NIUTEK74 09-11-2012, 19:50 Mojego s-maxa widziałeś i wiem, że mam, ale i hamowanie musi być mocne przez dwa lata zadziałało mi ze trzy razy a jeżdżę ostro, więc i okazji niby nie powinno brakować
Dzięki za odpowiedzi.
No to teraz czas wypróbować czy rzeczywiście działa :)
PS. jestem ze 4 razy w tygodniu w Gliwicach, ciekawe czy nie mijaliśmy się kilka razy, bo spotykam takie auto jak twoje (oprócz tego że w tym samym kolorze ma kolega z pracy) :) Jak możesz wrzuć na priv jaki masz nr rej
NIUTEK74 09-11-2012, 21:51 Moje zrobiło się bardzo charakterystyczne mam maskę Piraci z Karaibów i na tylnych drzwiach logo Monster Energy.
Aaa, no to cię nie przegapię :D
U mnie jeszcze ani razu nie działało...myśle że jest nieaktywna,bo przecież zimą na lodzie migałoby codziennie...
PoleApart 10-11-2012, 16:48 Migają gdy ostro hamujesz i auto staje dęba a nie gdy się ślizgasz na lodzie. Zimą na lodzie to ostatnia sytuacja gdzie miałyby działać.
U mnie jeszcze ani razu nie działało...myśle że jest nieaktywna,bo przecież zimą na lodzie migałoby codziennie...
To powinno zadziałać przy dużym przyspieszeniu ujemnym, a nie przy zablokowanych kołach.
:572:no nie mogę .PRZYSPIESZENIE UJEMNE...........
:572:no nie mogę .PRZYSPIESZENIE UJEMNE...........
Wagarowało się na fizyce, co :mrgreen:
Jeśli do wzoru na przyspieszenie wstawisz prędkość końcową mniejszą od początkowej (delta v ujemne), to wyjdzie ci przyspieszenie ujemne, normalna rzecz, bo różnica czasu zawsze jest dodatnia. Oczywiście można nazywać to opóźnieniem, ale pojęcie przyspieszenie ujemne jest jak najbardziej poprawne.
He.......... nie jestem aż takim erudytą , ale z twojej wypowiedzi by wynikało że każdy samochód miałby pulsujące światła podczas ostrego hamowania .
A tak nie jest :)
Nie każdy, przecież pytanie dotyczy tego, czy mamy w maksiach taki układ, bo zaczęto je stosować na początku XXI wieku w niektórych modelach. To jakaś dodatkowa elektronika, choć kto wie czy nie ta sama co jest wykorzystywana również przy odpalaniu airbagów i napinaczy - ale to tylko moja spekulacja.
Jeśli dobrze kojarzę, miganie awaryjnych przy ostrym hamowaniu i kontrolka niezapięcia pasów dają punkty w gwiazdkowej klasyfikacji NCAP.
PoleApart 11-11-2012, 17:24 He.......... nie jestem aż takim erudytą , ale z twojej wypowiedzi by wynikało że każdy samochód miałby pulsujące światła podczas ostrego hamowania .
A tak nie jest :)
W lepsiejszych współcześnie produkowanych są albo pulsujące hamulce albo właczają się światła awaryjne.
Slartibartfast 11-11-2012, 23:07 Taka funkcja jest wymieniona w katalogu albo w cenniku, więc być powinna :)
U mnie jeszcze nie zadziałała
Zbyszek07 12-11-2012, 14:12 Witam wszystkich forumowiczów
Najprościej sprawdzić na ford.etis. Tam będzie na liście wyposażenia seryjnego.
U mnie przez 2,5 roku zadziałało tylko raz. Trzeba naprawdę mocno i szybko wcisnąć pedał hamulca. Sądzę, że znaczenie ma też wielkość opóźnienia.
Najprościej sprawdzić na ford.etis. Tam będzie na liście wyposażenia seryjnego.
.
To że będzie to jedno,a to czy działa 2-gie,bo może być np wyłączony serwisowo...
mark_TDDI 12-11-2012, 17:52 Światła awaryjnego hamowania zostają uruchomione razem z zadziałaniem systemu EBA/BAS (gwałtowne wdepnięcie pedału w podłogę z maksymalną siłą - pedał wpada w podłogę, a samochód staje "dęba" tak, że idzie puścić pawia, jeżeli prędkość była duża, no i spalić hamulce/pokrzywić tarcze). Nie polecam takiego hamowania - doprowadzania do niego poza awaryjnymi sytuacjami. Innymi słowy - zabawa nie wskazana.
NIUTEK74 13-11-2012, 21:09 "Światła awaryjnego hamowania - włączają się automatyczne podczas gwałtownego hamowania" dotyczy wszystkie wersje i nie trzeba nic programować, jeśli się komuś jeszcze nie włączyły to znaczy, że nie hamował gwałtownie
Radek S-MAX 15-11-2012, 21:28 Tak , ford stosuje ten system od 2007 roku . Jest to opcja programowana w modułe BCMI.
Ja mam "esia" 2006 i mam tą opcje przy gwałtownym hamowaniu. Straszyli mnie że w zimę na lodzie będę miał dyskotekę ale nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek się zaświeciły awaryjne. Tylko na suchym asfalcie przy ostrym hamowaniu awaryjne zadziałają w moim "esiu".
Pozdro.
na lodzie przyczepność jest słaba, więc wartość opóźnienia ('przyspieszenie ujemne') jest niska - czyli awaryjne nie włączą się na pewno, włączy się tylko ABS
Dwa razy mi mrugnęło. Za pierwszym razem jak dzieciak wyskoczył mi przed maskę (z 60m przed na łuku wbiegł na trzypasmówkę) i dowaliło tak po hamulcach, że wylądowałem na drugim pasie - mokry asfalt uczucie bardzo nieprzyjemne, prędkość około 80km/h, ale zatrzymałem się "prawie" w miejscu. Drugim razem we mgle trafiłem na koniec korka i klienta który miał przepalone wszystkie światła stopu! - było na centymetry, ale jechałem około 50km/h, bo chwilę wcześniej włączyłem się do ruchu i nie zdążyłem rozbujać autobusu ;)
Dwa razy mi mrugnęło. ..
I co wtedy poprostu włączają się światła awaryjne tylko czy coś jeszcze na Conversie sie pojawia?I potem trzeba je zgasić samemu naciskając przycisk od awaryjnych tak?
Pytam z czystej ciekawości,bo nigdy tego jeszcze nie doświadczyłem ;)
Nie mam C+
Zapalają się zielone strzałki tak jak przy awaryjnych.
W Lagunie miałem tak, że przy ostrym hamowaniu zapalały się awaryjne i migały dopóty hamowałem i jeszcze potem przez jakieś 2-3 sekundy, następnie same się wyłączały.
Nic nie trzeba było robić, wszystko samo, i działało to bardzo dobrze.
Radek S-MAX 17-11-2012, 17:52 Napewno same się wyłączają, ale już nie pamietam w którym momencie, chyba jak się odpuści hamulec I jak kolega wcześniej napisał na zegarach tylko strzałki migają, jak przy awaryjnych.
wisnia100 28-11-2012, 15:17 koledzy czy w focusie 2009r. gold x mogę mieć taka opcję ?
świeżo kupiłem nie miałem na szczęście okazji by to sprawdzać
Oczywiście. Wszystkie poliftowe FF2 mają. Jest to funkcja ESP (ustawiana w sterowniku ESP).
jacekzom 29-11-2012, 07:59 U mnie (2010) chyba nie ma nic takiego, napewno nigdy się jeszcze nie włączyło.
Pewnie zrobię jakiś test na pustej drodze i sprawdzę.
U mnie (2010) chyba nie ma nic takiego, napewno nigdy się jeszcze nie włączyło.
.
Skoro WSZYSTKIE S-maxy mają i jak widać powyżej FF2 też,to jak możesz nie mieć Ty?
Masz na pewno,ale tak samo jak ja,nie miałeś jeszcze (na szczęście) okazji sprawdzić :D
Pewnie zrobię jakiś test na pustej drodze i sprawdzę.
Hamować trzeba "na maxa" (pedał hamulca w podłodze) z szybkości ok. 100km/h (na pewno powyżej 80km/h).
|