Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] (Nie)świecenie tylnych LED-ów w dzień
Chciałbym uruchomić świecenie tylnych świateł pozycyjnych ledowych w czasie gdy świecą przednie światła dzienne. Co prawda tylne nieświecące pozycyjne led-y w dzień są zgodne z homologacją, ale gdyby się świeciły to byłoby całkowicie wbrew przepisom dla nowych aut ?
Są szare dni bez opadów kiedy jeszcze świecą się światła dzienne i automat nie załącza jeszcze świateł mijania i zaświecone tylne pozycyjne znacznie poprawiałyby widoczność pojazdu.
Wydaje mi się, że widziałem Mondeo MK4 na rejestracjach jakiegoś zachodniego kraju i jego tylne pozycyjne świeciły się razem z przednimi dziennymi.
Coś mi się zdaje, że byłoby to do zaprogramowania , ale jak zapytałem w ASO to powiedzieli na odczepnego, że nie można.
To co chcesz zrobić jest niezgodne z przepisami. Przepisy mówią wyraźnie, że jeśli masz zamontowane światła dzienne, to wraz z nimi nie mogą się świecić światła pozycyjne (ani przednie ani tylne) i oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Pamiętaj także, iż posiadanie wszelakich "automatów" nie zwalnia kierowcy od myślenia i właściwego działania - jak uważasz, że słabo Cię widać, to po prostu przełacz światła z AUTO na mijania...
To co chcesz zrobić jest niezgodne z przepisami. Przepisy mówią wyraźnie, że jeśli masz zamontowane światła dzienne, to wraz z nimi nie mogą się świecić światła pozycyjne (ani przednie ani tylne) i oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Pamiętaj także, iż posiadanie wszelakich "automatów" nie zwalnia kierowcy od myślenia i właściwego działania - jak uważasz, że słabo Cię widać, to po prostu przełacz światła z AUTO na mijania...
Witam
Podstawowa kwestia:
- nie mogą?
czy
- nie muszą?
Bo z tego co mi wiadomo, to nie wolno aby światła dzienne świeciły się razem ze światłami mijania!
http://www.kujawsko-pomorska.policja.gov.pl/_portal/12905984564cecf83895c88/%C5%9Awiat%C5%82a_do_jazdy_dziennej_typu_%E2%80%9E LED%E2%80%9D_%E2%80%93_czy_zawsze_zgodnie_z_obowi% C4%85zuj%C4%85cym_prawem%3F.html
"Światła do jazdy dziennej muszą być barwy białej, powinny się włączać automatycznie po przekręceniu kluczyka (włączeniu zapłonu), ale powinny się również automatycznie wyłączać po włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych. Ponadto światła te muszą być na wysokości co najmniej 250 mm od ziemi, ale nie wyżej niż 1500 mm, maksymalnie 400 mm od bocznego obrysu pojazdu, a wzajemna odległość między nimi nie może być mniejsza niż 600 mm.
Wskazane wcześniej rozporządzenie zmieniło obowiązujące w Polsce przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych. Dodatkowo zaznaczono również, że w samochodach zarejestrowanych po raz pierwszy do końca 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Chodzi o to, by nie trzeba było dokonywać przeróbek i modyfikacji instalacji w samochodach, w których założono światła do jazdy dziennej według wcześniej obowiązujących w Polsce przepisów prawa. "
Warunki dotyczące świateł
http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/0262/0262_6.htm
"Połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego"
pozdrawiam
Arturek
rednaxelA 12-11-2012, 10:56 Podstawowa kwestia:
- nie mogą?
czy
- nie muszą?
Sam sobie odpowiedziałeś
w samochodach zarejestrowanych po raz pierwszy do końca 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej
kopydleusz 12-11-2012, 11:03 Arturek: masz trochę przekręcony zapis w swoim poście
45)
Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r.
dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeo elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich
włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.
Czyli: jeśli masz auto sprzed końca 2009 roku, to możesz mieć razem DRL i pozycje. Jeśli masz nowsze - nie możesz mieć razem tych świateł.
Poza tym: światła z tyłu przy normalnej widoczności nie są do niczego potrzebne, bo auto widać. Jeśli masz słabą widoczność (opady itp) to masz od tego światła mijania.
TomekM_1983 12-11-2012, 11:09 ale gdyby się świeciły to byłoby całkowicie wbrew przepisom dla nowych aut ?
Tak.
Pogarsza się widoczność, włączasz światła mijania.
winmajor 12-11-2012, 15:40 Chciałbym uruchomić świecenie tylnych świateł pozycyjnych ledowych w czasie gdy świecą przednie światła dzienne.
Kolego nie ryzykuj. Chcąc teoretycznie poprawić bezpieczeństwo swoje i pasażerów, uszczuplisz sobie budżet. Spotkałem się z sytuacją, gdzie świecące białe światła LED z przodu z innymi światłami niemal były podstawą do zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Jak się sprawa skończyła - nie wiem. Ja też mam światła dzienne na LED. Jak uważam że mało... światła krótkie i jazda ...
Dzięki, przekonaliście mnie, że nie można mieć świateł dziennych i tylnych pozycyjnych świecących razem.
Bump: Dzięki, przekonaliście mnie, że nie można mieć świateł dziennych i tylnych pozycyjnych świecących razem.
|
|