Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana radia na nawigację

p_swiderski
15-11-2012, 19:56
:619:Bije sie z myslami na temat wyboru auta. :)
Szukalem mondeo MK3, ale teraz sklaniam sie ku MK4. Ale do rzeczy. Czy jest w miare bezproblemowa możliwość wymiany takiego radia:

http://images04.olx.pl/ui/15/35/68/f_253392768-ad5764ae.jpeg

na taką nawigację

http://img42.imageshack.us/img42/9012/pa260153.jpg
?

Trzeba wymieniac pol samochodu, czy po zakupie takiej nawigacji w ASO (cena pewnie jest chora) lub na aukcji (tu juz lepiej) wystarczy podlaczyc wtyczki, pojechac do ASO na jakies zakodowanie i będzie śmigać?

Wiem, że moge niedrogo kupić nawigację w Biedronce, ale ta mi się jakoś wyjątkowo podoba. g:D

Co poza nawigacją trzeba kupić żeby dokonać takiej przekładki? Domyślam się że antenę GPS, ale czy coś jeszcze? Jak wygląda sprawa sterowania z klimą?

Z góry dzięki za jakieś info.

kopydleusz
15-11-2012, 20:20
Wiem sporo w tym temacie, więc piszę.

Takie radio (samo radio) w ASO kosztuje 16.000 zł (tak, tysięcy). Do tego musisz kupić panel klimy (widoczny na dole) i całą konsolę plastikową aż do tych trójkącików po bokach. Koszt tego pewnie będzie koszmarny, chyba, że na allegro, ale:
- ludzie się tego pozbywają, bo to się psuje samo z siebie (zazwyczaj po około 3 latach)
- jest mało funkcjonalne, np. nie możesz słuchać muzyki, jak działa nawi (chyba, że już się to zmieniło, ale wątpię)
- niby jest ładne oraz wyświetla sterowanie klimą i nawiewami, ale czy biorąc pod uwagę powyższe warto? wątpliwe

Jeśli to Cię nie odstrasza, to sprawa wygląda tak, że musisz kupić wymienione przeze mnie rzeczy (możliwe, że jeszcze antenkę GPS zintegrowaną z antenką radiową), oraz pojechać na włączenie obsługi radia z klimą (nie można tego szukać gdziekolwiek indziej niż w multimediach). Od tego włączenia zależy to, czy będzie działała klima i nawiewy.

Jeśli jednak już Cię to odstraszyło (a powinno), to proponuję kupić audio dedykowane do Forda w miejscu fabrycznego owalnego radia. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.

p_swiderski
15-11-2012, 20:27
O kurcze. To teraz mnie zaskoczyłeś. Na aukcjach ta ramka i panel sprzedawane są razem z radiem.

Tu przykład:
http://allegro.pl/ford-mondeo-nawigacja-dotykowa-dvd-kolorowa-i2737961767.html

Poważnie to jest taka kaszanka? Najdziwniejsze jest to, że ktoś wymyślił brak możliwości słuchania radia w połączeniu z nawigacją - musiał być strasznie pomysłowym człowiekiem...

To lepiej kupić tą mniejszą nawigację, nie dotykową?

http://pictures.trader.pl/pictures/KupSprzedaj/535x300/4/60/f4/b10895fcab75e16f4bea547217e6461d.jpg.jpg

Chodzi mi o integrację z Converse+, a jak wyczytałem na forum, chyba żadne radio poza fordowymi nie ma możliwości wyświetlania tam informacji?

tedi_k
15-11-2012, 20:49
- ludzie się tego pozbywają, bo to się psuje samo z siebie (zazwyczaj po około 3 latach)
- jest mało funkcjonalne, np. nie możesz słuchać muzyki, jak działa nawi (chyba, że już się to zmieniło, ale wątpię)
- niby jest ładne oraz wyświetla sterowanie klimą i nawiewami, ale czy biorąc pod uwagę powyższe warto? wątpliwe
.

Kopydleusz, jak czegoś nie wiesz, to nie pisz głupstw, bo wprowadzasz ludzi w błąd.

Kol p swiderski - navi, która Cię interesuje (ta z pierwszego postu) nazywa się Blaupunkt Travelpilot NX i jest to całkiem przyzwoite urzadzenie tzw. fabryczne, czyli zintegrowane z samochodem. Navi ma dotykowy ekran, a panel klimatyzacji jest oczywiście jego integralną częścią (pod klapką z tym środkowym pokrętłem ukryty jest np. napęd DVD map albo czytnik kart SD map w nowszej wersji tego urządzenia). Navi oczywiście zintegrowana jest z Convers+.
Navi jest całkiem niezawodna - zdarzają się oczywiście awarie ale nie jakoś nagminnie i wcale nie ma tylu chętnych do pozbycia się tego urzadzenia.

Navi oczywiście gra radiem albo z z płyty CD (też MP3) lub z USB, jeżeli jest dodatkowy interfejs BT/VC/USB w trakcie gdy nawigujesz. Głupstwa, które na ten temat wypisuje Kopydleusz, najwyraźniej wyssał z palca...

Navi jest osiągalna za mniej więcej 2000-2500zł na allegro.

Obecnie producentem map do tej navi jest TomTom, mapy można dostać na allegro/ebay (te starsze produkcji jeszcze NavTeka, tylko oryginały, mapy są niekopiowalne) - w takiej sytuacji ok 200-250zł za mapę 2010r. Nowa mapa (już TomToma, dostępna tylko w ASO) 2012 kosztuje ok 600zł. Mapy od 2010roku mają całkiem przyzwoite pokrycie Polski, trzeba tylko wiedzieć, że lektor jest angielski. Polonizacja lektora jest dostępna (firma 'uczymy auta polskiego'), ale ja osobiście nie polecam...

p_swiderski
15-11-2012, 21:09
To mi napisaliście. Teraz wiem mniej, niż przed zadaniem pytania. :)

A tak poważnie, to chyba nie jest tak źle z tą nawigacją? Oczywiście zakładając, że nie dam za nią 16000, tylko około 3000zł na allegro. Mapy pasują przemiennie? To znaczy mogę kupować je tylko na wygląd, czy konkretne roczniki urządzenia pasują tylko do konkretnych map? Wydają ciągle te mapy na płytach, czy teraz już tylko na SD, którego starsze modele nie mają? Nowsze urządzenia, te z wejściem na SD pasują do starszych samochodów, np z 2007 roku?

tedi_k
15-11-2012, 21:19
To znaczy mogę kupować je tylko na wygląd, czy konkretne roczniki urządzenia pasują tylko do konkretnych map? Wydają ciągle te mapy na płytach, czy teraz już tylko na SD, którego starsze modele nie mają? Nowsze urządzenia, te z wejściem na SD pasują do starszych samochodów, np z 2007 roku?

Urządzenia do 2010 czytają mapy tylko z płyt DVD. Trzeba więc sprawdzić, jakie urządzenie jest oferowane (na płyty czy na karty SD). Oczywiście ja polecam te nowsze (produkowane od mniej więcej połowy 2010r.) na SD. Zwykle nie przekraczają ceny 2500zł max. 2800.

Mapy do tych nowszych urządzeń na kartach SD są dość podobne do map tej drugiej (mniejszej) navi nazywającej się TravelPilot FX. Mapy do FX i do NX nie są zamienne i trzeba staranie kupować właściwą. Zwykle na opakowaniu jest rysunek urządzenia i trzeba się dokładnie przyjrzeć, aby nie było pomyłki. Mapy oczywiście nie są "dedykowane" do roczników urządzenia - jak najbardziej można i trzeba kupować sukcesywnie nowsze mapy (byle na właściwym nośniku)...

Jak napisałem - urządzenie jest całkiem przyzwoite jak na navi fabryczną - podobne są w VW, Skodzie czy czym tam jeszcze...

Pamiętaj, aby w razie czego kupować navi z właściwym panelem czołowym - ta z Twojego pierwszego postu jest jak najbardziej właściwa. Trzeba też uwzględnić wymianę "kosza" radia (stelaża w którym jest zamontowane w kokpicie) - navi NX ma oczywiście inny kosz niż Twoje dotychczasowe radio.

p_swiderski
16-11-2012, 06:20
Teraz juz wszystko jasne. Dzieki za wyjasnienie sytuacji. Wiem, ze moge szukac auta bez tej navi i w razie czego mozna ja zamontowac.

Wirtualny browarek za pomoc. :D

Sebastekatowice
16-11-2012, 07:26
Tak kalega tedi k ma rację sam mamto radio i jest naprawdę ok. POLECAM!!!!!

Olek
16-11-2012, 10:28
moge szukac auta bez tej navi i w razie czego mozna ja zamontowac

Też tak zrobiłem ;)
Do dnia dzisiejszego jednak nie zdecydowałem się i chyba już nie zmienię radia na oryginalną nawigację forda.
Jedyne co zrobiłem to wymiana radia 6000cd na SONY - było warto.
Następna zmiana może będzie jak dostępne będą nawi współpracujące całkowicie z Convers+, do których mapy będą bardziej przystępne.

Zoltyy
16-11-2012, 16:24
Biorac pod uwage jakosc Fordowej nawigacji polecalbym wymiane na fordowski odtwarzacz Sony (pelne sterowanie i info na Conversie) i dokupienie sensownej nawigacji.
Poza juz wymienionymi przypadlosciami map, jest jeszcze kwestia ergonomii - na autostradzie niewygodnie przenosi sie wzrok w dol. Wole cos przyczepianego do szyby co nie wymaga krecenia glowa.

tedi_k
16-11-2012, 19:04
de gustibus non est disputandum... 8)

Manewry wyświetlane są na Convesie, więc nie ma co "kręcić głową"...:one:
Demontaż navi na szybie i "dyndające" kable versus navi w fabrycznym urzadzeniu z wyświetlaniem manewrów w Conversie...
Każdy może wybrać to co mu pasuje...
Fabryczna mapa na 2010 oceniam, że prowadzi tak na mocnę 3+ albo słabą 4 (mówię o naszej szkolnej skali ocen...:wink:). Nowa mapa na 2012 ma być podbno na 4+ (jeszcze nie miałem-nie widziałem...).

A poza wszystkim fabryczna navi całkiem przyzwoicie gra jako radio - moim zdaniem lepiej od soniaca...

Zoltyy
17-11-2012, 04:35
A wlasnie mam mape i nawigacje z 2012 - i porownujac do TomToma jest jednak roznica (mimo ulomnosci tego ostatniego). Teleatlas juz niby nalezy do TomToma, ale jednak w dokladnosci map i kalkulacji tras jest roznica.
Duza zaleta wbudowanej nawi jest wyciszanie radia i podawanie komunikatow przez glosniki. Natomiast grafika (nie chodzi o kolorki, a o odwzorowanie przebiegu drogi przed samochodem) jest slaba - pod tym wzgledem jazda noca z TomTomem to bajka (calkiem niezle oddaje zakrety itp). Nie wiem czy fabryczna nawi gra lepiej od Sony - na pewno o niebo lepiej od CD 6000. No ale o to nie trudno - stare pudelko po butach gra lepiej ;)

tedi_k
03-12-2012, 10:38
Wiem sporo w tym temacie, więc piszę.

Takie radio (samo radio) w ASO kosztuje 16.000 zł (tak, tysięcy). Do tego musisz kupić panel klimy (widoczny na dole) i całą konsolę plastikową aż do tych trójkącików po bokach. Koszt tego pewnie będzie koszmarny, chyba, że na allegro, ale:

Jeśli to Cię nie odstrasza, to sprawa wygląda tak, że musisz kupić wymienione przeze mnie rzeczy (możliwe, że jeszcze antenkę GPS zintegrowaną z antenką radiową), oraz pojechać na włączenie obsługi radia z klimą (nie można tego szukać gdziekolwiek indziej niż w multimediach). Od tego włączenia zależy to, czy będzie działała klima i nawiewy.

Jeśli jednak już Cię to odstraszyło (a powinno), to proponuję kupić audio dedykowane do Forda w miejscu fabrycznego owalnego radia. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.

No to przytoczmy cały Twój post, do którego się odniosłem.
I proszę powiedz mi czy przed napisaniem tego postu zechciałeś zajrzeć do instrukcji obsługi navi NX?
Moim zdaniem nie...
A jak piszesz z taką pewnością, że wiesz - to może najpierw trzeba sprawdzić.

Inaczej upieram się, że piszesz głupstwa i wprowadzasz ludzi w błąd!
- cena (z cennika S-max aktualnego) System nawigacji satelitarnej CD/SD PLUS 7,450.00 zł
- panel klimatyzacji do NX nie występuje, jest zintegrowany z NX
- muzyka jak najbardziej gra w czasie nawigowania
- a jak się pisze "ludzie się tego pozbywają..." to warto dodać "według mnie..." - ja z kolei znam sporo osób, które to montują i co z tego wynika?
itp. - dalej wyliczać?

Do tego co powiedział czyj znajomy oraz jak kompetentni są doradcy w ASO się nie odnoszę. Kwestia własnej oceny wiarygodności źródeł.

Za "wyssanie z palca" przepraszam - nie starczyło mi wyobraźni na znalezienie innego określenia dla pisania bez sprawdzenia u źródeł...

Na koniec zalecam odrobinę więcej dystansu do samooceny - stanowczo pomaga w życiu.

Palek_PL
06-12-2012, 20:54
Witam.Mam ta navi u siebie.Wziolem ja tylko dla tego,ze byla w pakiecie premium sound i kamera cofania.Podczas podrozy korzystam z przenosnej 4" z Automapa.Fabryczna oceniam na 3+.W dobie smartfonow i wszedobylskiego netu lepsza jest GoogleMaps.Co do navi i odtwarzania muzyki.Navi dziala w tle a radyjko czy MP3 pogrywaja sobie.Komunikaty navi pojawiaja sie niezaleznie.pzdr!

TOMAS
08-12-2012, 20:40
Proszę nie robić personalnych wycieczek w temacie, kopydleusz i tedi_k jeśli macie jakieś problemy proszę załatwić to sobie na PW

wojtbf1
08-12-2012, 20:46
I ja dodam.....mam i nie żałuję, chociaż był moment że zastrajkowała.....ale tylko na chwilę. Dźwięk muzy oceniam na dobry, a odtwarzanych płyt nagranych w formacie MP3 b.dobry.... ,mapy...mogły by być lepsze......ogólnie oceniam na +4....

p_swiderski
12-01-2013, 10:45
Wracam do tematu. :)

Czy taka nawigacja:
http://allegro.pl/ford-mondeo-lift-mk4-2011-nawigacja-i2911121977.html
bedzie pasowala do MK4 przed liftem? Nie mam u siebie przycisku start/stop ani czujnikow parkowania, takze przyciski chcialbym wlozyc z posiadanej juz ramki.

Domyslam sie, ze skoro jest to nawigacja "poliftowa" to pewnie jest na karte sd?
Nawigacje po lifcie maja zintegrowana ramke? Bo te starsze chyba nie?

tomcio43
10-04-2013, 14:45
Kolego kopydleusz, czy masz może jakieś dane odużej nawigacji dotykowej a może instrukcję?

Bump: Kolego kopydleusz czy może masz dojścia do instrukcji nawigacji dużej dotykowej?

tedi_k
10-04-2013, 17:19
... dojścia do instrukcji nawigacji dużej dotykowej?

Przecież dostępna na stronie Forda po polsku bez problemu - tak z 25 raz to podawane.
http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22nAWIGA CJA%28CG3548pl%29+05-2009.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214373277761&blobkey=id
O NX jest od strony 30.

tomcio43
11-04-2013, 18:44
dzięki znalazłem
pozdrawiam

m_g
20-08-2016, 18:28
Hey,

Szukając w google, gdzieś natrafiem na temat (już go nie mogę znaleźć) i ktoś pisal że polfitowa nawigacja NX z s-maxa będzie pasować do mondeo mk4 przedlift.

Mam obecnie radio Sony 6 CD i teraz moje pytanie, czy jak wymienie koszyk i założę poflitowego NX z S-max to podłączam anetne do GPS, podłączam pod klimatronic i wszystko hula ? Rozumiem że USB, bluetoot orginalne też będzie działać ?

Convers + przedliftowy nie będzie się gryzł ?

Jeśli tak proszę o podesłanie linka jaką antenę do GPS.

Chodzi mi o takie radio. Rozumiem, że sam środek wyjmuje (bez tej czarnej ramki ) i montuje w MDO

https://drive.google.com/file/d/0B6KTUyX2_w6zQ3FuRkZpUFl4RVk/view

:one:

siara1983
21-08-2016, 12:17
pasuje pasuje:one:

http://images77.fotosik.pl/218/0170eb34d84c22c4gen.jpg

Du_poid
21-08-2016, 13:23
A NX z Mondeo przelift a polift w S-Max`ie to nie jest czasem to samo?

Bump: pasuje pasuje

Miałeś jakieś problemy z przełożeniem tego, bo gdzieś był wątek, że po przekładce ze zwykłego radia klimatyzacja coś nie chce zaskoczyć.

dandii
21-08-2016, 14:39
A NX z Mondeo przelift a polift w S-Max`ie to nie jest czasem to samo?

Bump:

Miałeś jakieś problemy z przełożeniem tego, bo gdzieś był wątek, że po przekładce ze zwykłego radia klimatyzacja coś nie chce zaskoczyć.

Witam zakładałem nx do s-maxa do przed lifta.
Moduł od klimatronika schowałem w środku , nie rozłączyłem go .
Wsadziłem nx , włączyłem wpisałem kod i wszystko działało nawet klimatronik, dodam że wszystko mi ładnie pokazuje na licznikiu convers z poliftowego.
Wcześniej zakładałem licznik a następnie nawigacje nx z wyjściem na kamerę cofania , kamera również działa.

Du_poid
21-08-2016, 15:25
Moduł od klimatronika schowałem w środku

Czyli mam rozumieć, że moduł to osobne "urządzenie" a w NX`sie mamy tylko panel do sterowania klimatyzacją (przyciski)?

siara1983
21-08-2016, 17:56
Czyli mam rozumieć, że moduł to osobne "urządzenie" a w NX`sie mamy tylko panel do sterowania klimatyzacją (przyciski)?

Dokladnie, modul jest przykrecony na cztery male srubeczki do dolu nx'a. jesli masz auto przed liftem a chcesz wsadzic nawi poliftowa to i tak potrzebujesz modul klimy PRZEDLIFTOWY!!!

To samo tyczy sie polifta, bedzie dzialac modul poliftowy.

m_g
21-08-2016, 17:59
aa to super. Czyli z tym problemu nie będzie. Przyciski z NX (te od klimatyzacji) będą sterował naszym panelem ?

Zgdza się ? z Panelu przedliftowego mozna wymontować przyciski i wyświetlacz i schować takie cos malutkiego ?

Rozumiem że panel nie osiąga jakiś temperatur i nie trzeba go niczym zabezpieczać ?

Du_poid
21-08-2016, 23:24
modul jest przykrecony na cztery male srubeczki do dolu nx'a

Czyli żebym dobrze zrozumiał do końca, moduł to jest to "coś" do czego wpinamy wtyczki? I teraz, jeżeli mam normalna klimatyzację z radiem Sony to odkręcam stary moduł od swoich dotychczasowych przycisków i zamieniam go z tym w NX`się tak.

m_g
22-08-2016, 06:40
Du_poid nie. Swój moduł AC chowasz gdzieś za radiem, a ten od NX po prostu zostawiasz lub go demontujesz. Zostawiasz go bez podpięcia w dużym uproszczeniu.

Przyciski od NX będą sterować twoim Panelem.

Du_poid
22-08-2016, 10:21
Przyciski od NX będą sterować twoim Panelem.

Właśnie tego do końca zrozumieć nie mogę, a w zasadzie dwóch rzeczy:

1. Czy przyciski są zintegrowane z modułem?
2. Jeżeli tak to w jaki sposób połączyć moduł przedliftowy z przyciskami od NX`a, za przyciskami czy to w starej wersji czy w NX`się są wtyczki, które trzeba przecież połączyć, skoro połączę je ze starym modułem, a NX będzie odpięty, to skąd będzie szedł sygnał z przycisków NX`a. :)

m_g
22-08-2016, 10:26
1. Czy przyciski są zintegrowane z modułem?

Nie wiem jak to do końca nazwać po fachowemu , ale przyciski klimatyzacji NX są połączone z nawigacją i nawi steruje AC, który jest wpięty w instalacje. Przyciski bezpośrednio nie sterują modułem tylkprzez nawi ..czyli tak jak by sygnał idzie do nawi ,a nawi wysła go do komputera i komputer przekazuje do modułu AC

Du_poid
22-08-2016, 11:22
nawi wysła go do komputera i komputer przekazuje do modułu AC

Teraz rozumiem, czyli swoje stare przyciski razem z wyświetlaczem i z wpiętymi wtyczkami muszę upchać gdzieś za radio?
A w takim razie co z wyświetlaniem ustawień klimatyzacji, pokazuję się wszystko na NX`sie?

Bump: I tak na koniec są jakieś duże plusy posiadania tego NX`a. Bo przecież w dobie dzisiejszych telefonów, nawigację ma praktycznie każdy.

m_g
22-08-2016, 11:59
Teraz rozumiem, czyli swoje stare przyciski razem z wyświetlaczem i z wpiętymi wtyczkami muszę upchać gdzieś za radio?
A w takim razie co z wyświetlaniem ustawień klimatyzacji, pokazuję się wszystko na NX`sie?

Wszystko pokazuje się na NX, a swój musisz panel klimatyzacji chowasz za radio - podobno jest miejsce po prawiej stornie. Ja niedługo będe przez to przechodził

I tak na koniec są jakieś duże plusy posiadania tego NX`a. Bo przecież w dobie dzisiejszych telefonów, nawigację ma praktycznie każdy.

Wygląd, możliwość podłączenia kamery cofania (tylko poliftowy NX i też nie każdy ma możliwość), ekran dotykowy , współpraca z conversem (nawigacje nie fabryczne, tego nie mają) i nawigacja jest całkiem calkiem :mrgreen:

dandii
22-08-2016, 20:40
Kupiłem taką kamerę do tej nawigacji http://allegro.pl/kamera-cofania-ford-mondeo-fiesta-focus-transit-i5442049768.html, przeciągnięcie instalacji trwało 30 minut.
Jak wyciągniesz stary kosz od radia, panel podłączony od klimatronika upychamy w prawo w kierunku schowka, jest dużo miejsca.
Zakładasz kosz. Adapter antenowy mini fakra ,przykład http://allegro.pl/adapter-antenowy-bmw-mini-e39-e46-fakra-din-prosty-i6427084198.html
Kamerę cofania ,antenę gps .

Składamy włączymy i wpisujemy kod i oko cieszy z nowego nabytku.

m_g
22-08-2016, 20:58
dandii tej adpater antenowy po co mam kupić ? Antene od radia Sony jak wyciągnę to nie podłączę po NX ?

Kupiłem GPS pod FAKRA i zastawiam się co jeszcze potrzeba.

Bump: i czy przypadkiem taki adapter nie jest potrzebny

http://allegro.pl/adapter-antenowy-fakra-iso-audi-bmw-citroen-ford-i5997085913.html

dokładnie ten zamówiłem nie ten co dandii wstawił :)

m_g
24-08-2016, 17:47
nawigacja prawie założona :mrgreen: . Wszystko plug and play .

Czy elmconfigiem aktywuje na conversie + nawigację , czy potrzeba do tego IDS ?

slawek-kali
24-08-2016, 17:55
Nie trzeba IDS ;)

lesiu999
06-07-2018, 20:22
Witam,
Pytanko do znawców tematu, czy w moim mondku TitaniumX z 2011r , mogę wymienić to radio (fota z netu)
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=95433&stc=1&d=1530904784

na takie z anglika:
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=95434&stc=1&d=1530904854
tak by wszystko banglało (łącznie z converem) ?
Pozdrawiam

arturek
06-07-2018, 21:06
Witam

1) Nie bądź leń tylko poszukaj na forum, bo było
W nawigacji NX jest tez sterowanie klimą i z tym koledzy mieli problem

2) Łatwiej jest wstawić prostszą nawigację FX

http://www.fordclubpolska.org/audio_img/nawi08.jpg

3) Po co 2 razy wstawiasz te same fotki
- raz w tekscie
- drugi raz jako załącznik

pozdrawiam
Arturek

koszka
06-07-2018, 21:10
Możesz wymienić tylko:
musisz kupić navi
inny jest koszyk do navi
czeka cie wymiana anteny na taka z gps plus instalacja
do wymiany ramka i cały panel klimy
Na koniec konfiguracja w elm config i powinno grać ( również w convers +)

mkaminski100
07-07-2018, 00:05
Ta nawigacja jest archaiczna i właściwie jedyny plus tego radia to lepszy dźwięk niż zwykle Sony (no i lans jeżeli na tym ci zależy).
Płytka z mapami to 250-300 zł na rok.
Jakość wyświetlacza powiedzmy odbiega od normy.
Bez kombinacji i 300 zł nie masz polskiego języka ( jeżeli ci na tym zależy)
W nocy światło wyświetlacza mi przeszkadza.
Mapy już po wyjściu są stare.
Brak pamięci miejsc. Oprócz domu nie dodasz nic.
Wklepanie adresu zajmuje wieki ( państwo, miasto, ulica, numer).
Porównałem planowanie do Google, Waze i TT i raz że pcha na dłuższą drogę, dwa że dane o korkach są spóźnione o min 30 minut to jeszcze dane o remontach są spóźnione o tygodnie i remont rozciąga się z np 2 km na długość około 10. Raz mi przeplanowal trasę bo właściwie jedyna droga była wg nawigacji zamknieta.
Punkty POI są przestarzale
Sterowanie klimą jest tragiczne - temperatura czy siła nawiewu to malutkie cyferki na dole ekranu.

Osobiście gdybym nie miał tego to bym kupił dobre radio na androidzie i używał z telefonem.

Sent from my iPhone using Tapatalk

koszka
07-07-2018, 06:23
Nie przesadzajmy nie jest takie zle.

magic097
07-07-2018, 09:40
Witam,
Pytanko do znawców tematu, czy w moim mondku TitaniumX z 2011r , mogę wymienić to radio tak by wszystko banglało (łącznie z converem) ?
Pozdrawiam

Kupujesz navi która jest już z panelem klimy, kosz do navi, ramkę, uniwersalną antenę gps montowaną w przednim słupku i na koniec zmiana w konfiguracji na navi i tyle.

klocolus
07-07-2018, 09:55
właściwie jedyny plus tego radia to lepszy dźwięk niż zwykle Sony

A ja mam zupełnie inne zdanie, u mnie Sony duźo lepiej grało niż NX a na car audio trochę się znam. Chyba będę jednak wracał do Sony bo to jak dla mnie zdecydowanie najgorsza wada.

koszka
07-07-2018, 14:37
U mnie navi gra bardzo dobrze. Czego nie mogę powiedzieć o Sony w mondeo dziewczyny. Ale z drugiej strony auto to nie sala koncertowa.

klocolus
07-07-2018, 17:03
U mnie navi gra bardzo dobrze. Czego nie mogę powiedzieć o Sony w mondeo dziewczyny. Ale z drugiej strony auto to nie sala koncertowa.

No to muszę poważnie sprawdzić instalację i ustawienia bo jak dla mnie (fana dobrej muzy w aucie) gra zdecydowanie słabiej i brakuje ustawienia środka. Albo się z moimi głośnikami nie dogaduje, spróbuje jeszcze przez wzmaka (z sony było wystarczające bez wzmaka i sub aktywny).

Speedo
08-07-2018, 17:39
Bez kombinacji i 300 zł nie masz polskiego języka ( jeżeli ci na tym zależy)

rili? a ja myślałem, że to leży u nas na forum za darmo ;)

Aktualizacja do Navigacji 7" Blaupunkt NX SD (MCA 7" / FL ) (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658)

mkaminski100
08-07-2018, 22:15
A jest polski język i lektor w standardzie?
Ja robiłem już kilka nx na DVD i na pewno nie ma w update.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Speedo
09-07-2018, 06:23
no ale autor tematu pyta o NX SD a do tego język polski i lektor (o ile ma się mapę <2011) jest za darmo z linka, który podałem

magic097
09-07-2018, 13:07
(o ile ma się mapę <2011)
a mapa 2011 podejdzie do tej aktualizacji czy musi być powyżej 2011?

Speedo
09-07-2018, 13:32
podejdzie, tylko nie będzie gadała po polsku, napisy będą ojczyste

zack74
10-07-2018, 16:05
Koledzy, a takie pytanie bo widze ze dyskusja sie rozwinela :)
Jezeli autor tematu by sie wypowiedzial to tez byloby milo.
Aby to radio calkowicie zagadalo to oprucz tego co powiedzieliscie to autor musi dolozyc tez zestaw BT/VC.
A jezeli dolozy to musi tez zmienic manetki aby zadzialal telefon, prawda? dobrze kombinuje?
A jezeli to wszystko dolozy z modulem z koncowka 212 to auto zacznie mu gadac po polsku, prawda?
Wiec obaj koledzy macie racje.
Oczywiscie jezeli rozmawiamy o NX SD.

Speedo
11-07-2018, 08:49
A jezeli to wszystko dolozy z modulem z koncowka 212 to auto zacznie mu gadac po polsku, prawda? Wiec obaj koledzy macie racje. Oczywiscie jezeli rozmawiamy o NX SD.

z tą nawigacją jeśli chodzi o VC/BT nigdy nie zagada mu po polsku, oczywiście jeżeli piszemy o komunikatach do sterowania głosem a nie nawigacyjnych

Danielo_82
11-07-2018, 09:37
I manetka nie jest potrzebna by działał telefon, można odebrać lub rozłączyć rozmowę przyciskami przy kierownicy.

zack74
22-08-2018, 21:29
przepraszam moja pomylka, chodzilo mi o radio fx

sir_bolo
25-01-2020, 20:23
Odgrzewając temat, robił ktoś tą przekładkę navi na nx, jestem akurat świeżym użytkownikiem mondeo 2007r z conversem i chciałbym taką przekładkę zrobić również u siebie, aktualnie mam radio ford 6000cd i panel klimy ten starszy, srebrny
Wytłumaczyłby mi ktoś dokładnie co muszę zrobić, kupić, zamontować i przede wszystkim jak? Włącznie z aktywacja tego? I czy będę potrzebne jakieś przeróbki czy tylko wyjąć stare radio z panelem i włożyć nowa navi ze sterowaniem klimy? Byłbym bardzo wdzięczny

koszka
25-01-2020, 21:32
Odgrzewając temat, robił ktoś tą przekładkę navi na nx, jestem akurat świeżym użytkownikiem mondeo 2007r z conversem i chciałbym taką przekładkę zrobić również u siebie, aktualnie mam radio ford 6000cd i panel klimy ten starszy, srebrny
Wytłumaczyłby mi ktoś dokładnie co muszę zrobić, kupić, zamontować i przede wszystkim jak? Włącznie z aktywacja tego? I czy będę potrzebne jakieś przeróbki czy tylko wyjąć stare radio z panelem i włożyć nowa navi ze sterowaniem klimy? Byłbym bardzo wdzięczny

Nasuwa sie tylko jedno slowo - porazka. Wszystko masz w temacie napisane , co i jak a ty pytasz sie co masz zrobic. Albo nie czytales tematu albo czytales bez zrozumienia. Nie radze samodzielnej wymiany radia skoro nie potrafisz przeczytac .

hejor
02-10-2020, 01:04
Czy do przedlifta z radiem 6000cd, da radę wsadzić nx?

slawek-kali
02-10-2020, 04:09
tak

Antej
02-10-2020, 05:11
tyle ze sporo bedzie do wymiany

ramka,kosz,radio,antena