Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Pojawia się błąd sondy lambda po wycięciu katalizatora.
Witam .Wyciąłem katalizator w galaxy 2,0 dohc i pojawił się problem z błędem sondy lambda.Okazało się że ma on dwie przed i za katalizatorem.Błąd daje się skasować jednak po zgaszeniu auta pojawia się na nowo( na desce świeci się kontrolka od emisji spalin ).W związku z tym pojawia się pytanie co z tym zrobić auto zasuwa jak zasuwało żadnych różnic jednak jest to dość denerwujące.Słyszałem o jakiś emulatorach sondy czy coś takiego jednak nie wiem jak to się spisuje czy po prostu trzeba przeprosić się z katalizatorem jest na to jakiś tańszy sposób.
Mam też 2.0 dohc, kat opróżniony (wypruty środek), żadnych błędów sondy nie wywaliło, tak już ze 2 latka.
tylko u Ciebie jest 1 sonda przed katem a u mnie 2 przed i za
kowal_ezg 27-11-2012, 17:22 Owszem jest. Na allegro można kupić taką jakby tulejkę, którą wkręca się w miejsce drugiej sondy lambda, a w nią dopiero sondę. Ta tulejka nie tylko zwiększa odległość sondy od rury, ale ma jeszcze zmniejszony przepływ spalin do sondy, przez co ona dostaje o ok. 90% mniej. Jak znajdę to wkleję linka. Acha koszt ok. 50zł.
Działa, sprawdzone.
http://moto.allegro.pl/emulator-sondy-lambdy-blad-katalizator-sonda-smar-i2751563284.html
Nie jestem pewien na 100% ale wydaje mi się, że w mk1 też były dwie sondy, poza tym interfejs elm pokazuje w live data wartości z dwóch sond lambda.
kowal_ezg 28-11-2012, 05:52 W mk1 jest tylko jedna sonda, przed katalizatorem i nigdy nie było inaczej. A elm pokazuje jakąś uśrednioną wartość dla drugiej, której fizycznie niema, czyli bzdury w tym wypadku, bo na tex (urządzenie za kilkanaście tysięcy) pokazuje tylko jedną. znam tą konstrukcję.
Dzięki kowal ezg jutro montuję tą tulejkę dam znać czy to działa .Aha Galaxy MK1 miały tylko jedną sondę .Euro 3 czyli dwie sondy od 05,2000 .
Euro 3 czyli dwie sondy od 05,2000 .
Ja mam w katalogu przy 2.0 w MK2 dwie sondy od 01-01-2001. :wink:
Tulejka zamontowana błąd skasowałem przez chwilę był spokój po przejechaniu 10km zgaszeniu i ponownym odpaleniu kontrolka znowu zaświeciła.Być może walnięta jest druga sonda lambda za katalizator ktoś może wie czy nadadzą się te uniwersalne i czy jest różnica między pierwszą a drugą sondą ?
Są różne dla ciebie i potomnych podam numery, co by było łatwiej znaleźć zamienniki. :)
Przed katalizatorem FINIS 1088851 lub 98FB-9F472-CA
Za katalizatorem FINIS 1111262 lub YM2A-9G444-AA
Od: 01-01-2001 Do: 31-08-2006
Nie znam tego elm ale mi w autosie pokazuje która sonda jest walnięta. Może podjedź do kogoś kto ma dobry sprzęt to ci go dobrze zdiagnozuje.
Ja od siebie dodam jeszcze że można zastąpić sondę za katalizatorem odpowiednikiem uniwersalnym Boscha 0 258 986 602 i że ta wkrętka niby emulator który wkręca się w sondę działa.
ja kiedyś jak pracowałem w wydechach to 2gą sondę wkręcało sie w tulejkę ok 3.5cm i przespawawszy sie ją 10 15 cm dalej zeby była mniejsza temperatura i zazwyczaj sie to sprawdzało
są teraz takie gotowe krótkie z otworem w środku 2-3mm i w to wkręcasz "ekologa" dostaje się do niego mniej spalin przez co myśli że kat działa .
Piotr001 20-09-2022, 12:37 Drodzy forumowicze, mój problem polega na tym, że pada mi katalizator (mam 2 sondy - jedna przed i druga za katalizatorem) obie sondy są sprawdzone i są 100% OK. Pytanie do osób, które montowały emulator sondy lambda za katalizatorem - czy możecie podesłać dane, foto, link lub coś, co pozwoli mi kupić odpowiedni produkt, który jest sprawdzony i działa bez problemów, żeby nie bawić się w odsyłki itd. I drugie pytanie - czy montaż emulatora i wykasowanie błędów załatwi sprawę? Czy trzeba coś programowo zmieniać? Silnik 2,0 benzyna+LPG FF Galaxy 2010r
piotrekwoj83 30-09-2022, 06:07 Jak wkręcasz tulejkę to nic nie potrzeba wyprogramowywać z komputera. Wyrzucasz katalizator wkręcasz tulejkę kasujesz błędy i jeździsz dalej. Wpisz w Google jest tego mnóstwo.
|