Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Termostat 2.0 Tdci - czy to już czas na wymianę
dikileiden 27-11-2012, 14:36 Panowie czyż by to był termostat do 2.0 Tdci , no to w porównaniu z fordowskim Tdci to sporo urósł , no i też sporo zdrożał. Pytanie czy ktoś już wymieniał sam ten termostat . Gdzie sie on znajduje i czy sporo roboty z tym? Ale jeszcze muszę sprawdzić w Convers-ie jaką silnik ma optymalną temp.pracy , bo podejrzewam że temp. płynu zaczyna rosnąc zbyt wcześnie. Ale to muszę sprawdzić .
U mnie w TEST temperatura się waha pomiędzy 78-83 stopnie ,( wskazówka prawie pionowo) to znaczy jak podniesie się do 83 to zaraz spada bo otwiera się duży termostat .(ale wskazówka się nie obniża)czyli jej wskazania są w przybliżeniu .
Ale zanim z zera drgnie wskazówka to muszę przejechać ze 7 km potem już szybciej może po 2km jest w stałej pozycji.
Oczywiście w mrozy jeszcze więcej .
dikileiden 27-11-2012, 14:48 Jaka jest prawidłowa temp.( w Conversie) kiedy to termostat powinien sie otwierać.
U mnie jest tak jak na zdjęciach ,jazda w mieście temp.silnika waha się 78 a 80 stopni C.
Ale co to jest temp.gauge , zaczyna rosnąć przy temp.silnika 60st.C od 0000 do 0171 i później nie zmienia się.
dikileiden 28-11-2012, 13:51 Panowie , wyczytałem w necie że optymalna temp. diesla to 90 st.C . i jazda z temp. poniżej 90 st.C jest szkodliwa dla silnika jak i zwiększa spalanie.
Proszę o wypowiedzi przy jakiej temp. pracują wasze silniki.
Panowie , wyczytałem ... diesla to 90 st.C . i jazda z temp. poniżej 90 st.C jest szkodliwa dla silnika jak i zwiększa spalanie.
pracują wasze silniki.
Dla każdego auta optymalna to ok.90,tak jak na fotce powyżej mam jak sie autko nagrzeje,cały rok identycznie,a wiadomo że jak nie nagrzany to pali więcej i piłować nie wolno...
To jest chyba norma i przekłamanie w teście zegarów.
U mnie też od 78 do 81, czy to na zewnątrz +35 czy -20.
No na to wygląda że wskazówka przekłamuje,mam to samo...
U mnie jest analogicznie. Może być tak, że wskazówka pokazuje temperaturę odczytaną z innego czujnika, a komputer z innego.
Nie wiem jak jest w Fordzie, ale np. w Audi (C5), kiedy na zegarze było 90 st. (to jeśli mnie pamięć nie myli temperatura płynu chłodniczego), to na panelu climatronica w trybie diagnostycznym (odczyt z innego czujnika w silniku) pokazywał ~80 st i takie wartości były prawidłowe.
Nawiasem mówiąc, w Audi miałem na zegarach również wskaźnik temperatury oleju. Olej osiągał temperaturę roboczą ~100 st. jeszcze kilka minut po tym, jak na wskaźniku temperatury silnika wskazówka doszła do 90 st. I dopiero od tego momentu można cisnąc bez obawy o turbinę.
dikileiden 30-11-2012, 07:23 No niestety okazało się że przy temp.silnika 62st.C na convers wąż biegnący do chłodnicy jest gorący , czyli czas na wymianę termostatu. Znalazłem na allegro termostat , w opisie aukcji jest napisane że otwiera się przy temp.84st.C . http://moto.allegro.pl/termostat-czujnik-temperatury-ford-s-max-2-0-tdci-i2803292632.html
To jak to jest że jak termostat otwiera się przy temp .84st.C to jak silnik ma się zagrzać to temp.90 st.C ?
Większość wskaźników temperatury na zegarach dla samochodów z silnikiem diesla ma ustawiony tryb "symulowany" pokazywania temperatury. We wskaźnikach stosowanych w FF2/C-max/Kuga da się ten tryb przestawić na pokazywanie temperatury "rzeczywistej":
- w trybie "symulowanym" wskaźnik stoi prawie pionowo jak przymurowany (i to już od temperatury ok. 50st C!!!)
- w trybie "rzeczywistym" pływa sobie pomiędzy dwiema kreskami (60st - 90st) w przedziale ok. 73st do 81st C w takt otwierania-przymykania termostatu.
W instrukcjach serwisowych nakazują programowanie wskaźnika dla diesli w trybie "symulowanym" - zapewne aby nie niepokoić użytkowników "niedogrzaniem silnika":one:
Oczywiście nie wiem, czy tak można ustawić zegary convers+, ale każdemu chętnemu pokażę to na zegarach FF2/C-max/Kuga...
Czyli ta właściwość wskaźnika temperatury jest najpewniej odpowiedzią na problem "nieruchomej" albo "pływającej" wskazówki wskaźnika temperatury silnika.
Co do temperatury otwarcia termostatu - Ford stosuje dla diesli PSA termostaty otwierane na poziomie 82st-84st C.
dikileiden , proszę poprawić tytuł tematu na bardziej konkretny.
Pozdrawiam
Wojtek
dikileiden 01-12-2012, 01:10 Przykro mi Panie Wojtku ale żaden konkretny tytuł nie przychodzi mi do głowy , jeżeli ma Pan jakąś propozycję to proszę zmienić . Ale chyba tytuł nie jest jakiś tragiczny skoro kilka osób zabrało głos w temacie.
Cyt. : - temat powinien być jednoznaczny, np. nie wystarczy napisać "podnosnik szyby", bo nie wiadomo co z tym podnośnikiem chcesz zrobić, lepiej napisać "jak zdemontować podnośnik szyby"
Tu masz cały poradnik : http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
Pozdrawiam
Wojtek
Większość wskaźników temperatury na zegarach dla samochodów z silnikiem diesla ma ustawiony tryb "symulowany" pokazywania temperatury. We wskaźnikach stosowanych w FF2/C-max/Kuga da się ten tryb przestawić na pokazywanie temperatury "rzeczywistej":
- w trybie "symulowanym" wskaźnik stoi prawie pionowo jak przymurowany (i to już od temperatury ok. 50st C!!!)
- w trybie "rzeczywistym" pływa sobie pomiędzy dwiema kreskami (60st - 90st) w przedziale ok. 73st do 81st C w takt otwierania-przymykania termostatu.
W instrukcjach serwisowych nakazują programowanie wskaźnika dla diesli w trybie "symulowanym" - zapewne aby nie niepokoić użytkowników "niedogrzaniem silnika":one:
Oczywiście nie wiem, czy tak można ustawić zegary convers+, ale każdemu chętnemu pokażę to na zegarach FF2/C-max/Kuga...
Czyli ta właściwość wskaźnika temperatury jest najpewniej odpowiedzią na problem "nieruchomej" albo "pływającej" wskazówki wskaźnika temperatury silnika.
Co do temperatury otwarcia termostatu - Ford stosuje dla diesli PSA termostaty otwierane na poziomie 82st-84st C.
W takim razie czy radziłbyś mi wymienić termostat w przypadku, gdy na trasie temperatura wg zegarów wynosi od 72 do 76 stopni i nic więcej, chyba, że pod górkę przy butowaniu? Grzanie w kabinie jest ok. Mam też czasami trochę masełka pod korkiem wlewu oleju, które znika po szybkiej trasie.
Aha i jeszcze jedno do Was koledzy pytanie - czy ewentualnie niedogrzany silnik może mieć wpływ na nieprawidłowe wypalanie DPF? Ostatnio zgasł mi kilka razy na trasie i były to dość niebezpieczne sytuacje. Ciężko też nim na zimnym ruszyć, ale to już może osobny problem...
Ciekawe czy przy zaciśnięciu jednego z wężyków dochodzących do zbiorniczka wyrównawczego tak jak to było poruszane wiele razy na forum focus dało by utrzymanie stałej temperatury płynu chłodzącego podczas pracy silnika .
O, tu kolega poruszył bardzo ciekawy temat. Zauważyłem, że płyn niedługo po odpaleniu robi się ciepły i niepotrzebnie się w tym zbiorniczku schładza. Tylko ja mam jakieś twarde te wężyki i cieniutkie, jak słomka...
traba_pl 15-02-2015, 21:27 Witam
Niedawno zakupiłem galaxa z 2007r 2.0TDCI 143KM. Jak to z samochodem używanym, nie ma ideałów. Biorę się właśnie za prostowanie zaniedbań poprzedniego właściciela.
Niestety jednym z problemów jest termostat, czy ktoś mógł by mnie nakierować gdzie on się znajduje???
Witam, jako że wskazówka na wskaźniku temperatury porusza się między 2 a 3 kreską, postanowiłem sprawdzić jaka jest temperatura płynu chłodzenia. Podpiołem forscan przez bt i w trasę. W forscanie ustawilem wskaźniki pcm na temp płynu chłodzenia i temp plynu w głowicy. Temperaturę wskazywały identycznie.
Piersze wskaznie temp 60C a na wskaźniku już powyżej 60. Trasa ok120 km, temeratura wachla sie od 71C przy niskiej prędkości do max 76C. Czy to znaczy że termostat jest do wymiany? Temperatura otwarcia w naszych termostatatach wynosi 83C. Czytałem także że s-maxy tak mają, że wskazówka temperatury pływa. Co wy na to? Wymieniać termostat? A jeśli tak to jaka firma?
Pozdrawiam.
S-max 2.0 diesel 143km '08
|
|