Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Alarm fabryczny - jak sprawdzić czy posiadam?
mondzio III 07-10-2006, 16:58 Witam wszystkich
jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość
przejrzałem sporo postów na tym forum odnośnie alarmu
i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem
mam następujące pytanie do szanownych kolegów
posiadam mondziaka III z 2002 r kombi sprowadzonego z Niemiec
i nie wiem czy posiada on alarm fabryczny czy nie
na tylnej szybie pisze IPS czyli
Intelygentny System Ostrzegania -czyli powinien być alarm -tak mi się wydaje
i gdy zamknę na podwójne ryglowanie
to kierunkowskazy migną dwa razy(ale żadnego dziwięku nie słyszę)
tylko ten ryglowania drzwi
i po kilku min. otworzę maskę to nic się nie dzieje a powinna syrena jakaś się włączyć
bezpieczniki wszystkie przejrzałem(dobre) te główne i pomocnicze co są koło akumulatora
w pomocniczych w pozycji 23 jest bezpiecznik 7.5A co zgodnie z instrukcją mówi
że to jest "syrena alarmu zasilana przez baterię(ST)"
na centralce za schowkiem coś pisze że to system alarm ale nie pamiętam dokładnie
a nie mam jak zrobić fotki
sterowanie mam w kluczyku 3 przyciski
zamykania,otwierania i otwierania drzwi bagażnika sterowany radiowo
więc jak mam poznać czy ten wózek posiada alarm a może jest nie aktywny to jak go uaktywnić :fcp11
otworz okna, zamknij auto na podwojne ryglowanie, po 20s alarm powinien sie uzbroic. po 20s wrzuc cos do srodka i syrena powinna sie wlaczyc :) przynajmniej u mnie tak jest chociaz nie mam mondeo
a co do dzwieku przy zamykaniu i otwieraniu to tez nie posiadam, jedynie kierunkowskazy daja znak
pzdr
rz
mondzio III 07-10-2006, 17:18 sam siedziałem w samochodzie i zamknąłem na podwójne ryglowanie
i żadna syrena się nie załączyła a powinna
aha jeszcze jedno ,że nie widzę żadnych czujników ruchowych
czy nie ma czy są dobrze zamaskowane
Czujki byś na pewno zauważył. Widocznie nie masz alarmu tylko immobilaiser.
powinny byc w slupkach srodkowych przy suficie. u mnie sa za taka siateczka
zbigmaz1 07-10-2006, 17:29 IPS to chyba system ochronny czyli prawdopodobnie 8 poduszek tak jest u mnie
IPS to chyba inteligent protection system wiec chodzi tu pewnie o poduszki i tego rodzaju rzeczy
mondzio III 07-10-2006, 18:00 no właśnie w słupkach środkowych mam kurtyny powietrzne
i właśnie może to chodzi o ten IPS >mam 8 poduszek
mam coś tylko jakąś krateczkę między
oświetleniem a schowkiem na okulary
jak wyjmę któregoś dnia oświetlenie to zobaczę czy do tej
krateczki dochodzą jakieś kable i czy tam nie ma jakiej czujki
zagladnij po prostu w ta kratke i powinienes zobaczyc czujnik no chyba ze to jest czujnik od climatornica, chociaz ja mam przy paneli sterowania
mondzio III 07-10-2006, 18:12 nie mam klimatronika
chyba że to miejsce na czujkę od klimatronika
postaram się jutro dorwać cyfrówkę i zrobić
fotkę centralki co znajduję się za schowkiem
może to co więcej nam rozjaśnij
Tak przy okazji to nie masz też 8 poduszek tylko 6. Sorry za małe ot.
Z pewnoscia nie masz alarmu,ja u siebie tez nie mam ,ale immobilajzer mam.
Jak zamykam mondeo to tez kieruni mi 2x mrygna,a gdy otworzysz klape silnika ,po jakims czasie to nic sie nie dzieje.
To ze ci kierunki 2x mrygna nie znaczy ze masz alarm ,ale znaczy ze wszystkie drzwi i klapy w aucie sa dobrze zamkniete.
A kratka o ktorej piszesz to miejsce na czujik do klimartonika- tez u siebie tak mam i miejsce to jest niczym zajete.(mam manualna klime)
mondzio III 07-10-2006, 19:19 Z pewnoscia nie masz alarmu,ja u siebie tez nie mam ,ale immobilajzer mam
u mnie imnobilajzer jest w kluczyku i kontrolka dioda w zegarku
to szkoda że brak alarmu
Tak przy okazji to nie masz też 8 poduszek tylko 6.
poduszki to mam 2 pasażera i kierowcy
a na dodatek dwie w przednich siedzieniach
i cztery kurtyny
czyli w sumie wychodzi osiem
a tak jeszcze przy okazji
czy jest możliwość podłączenia alarmu
tak aby był sterowany z tego pilota co posiadam w kluczyku
a nie z dodatkowym pilotem
Siegmund Kuss napisał/a:
Z pewnoscia nie masz alarmu,ja u siebie tez nie mam ,ale immobilajzer mam
u mnie imnobilajzer jest w kluczyku i kontrolka dioda w zegarku
To chyba bylo w standardzie.
Kurtyna jest jedna i biegnie od przedniego do tylnego słupka:) Dla tego masz oznaczenie na słupku środkowym i tylnym ale dotyczą one tej samej (jednej) kurtyny.
MondzioIII jest możliwość założenia alarmu i wykorzystanie w tym celu fordowskiego kluczyka. Ja tak mam u siebie i jest super. Nie musisz nosić dodatkowych pilocików tylko muszą to być prawdopodobnie alarmy dedykowane do fordów.Piszę prawdopodobnie bo nie wiem czy wszystkie mogą współpracować z fabrycznym pilotem-kluczykiem.
Amen
mondzio III 10-10-2006, 17:30 koledzy popatrzcie czy oznaczenia centralki wskazują
czy mój mondek powinien mieć alarm
http://img178.imageshack.us/img178/7505/centrala2sx8.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=centrala2sx8.jpg)
i może byście mi polecili jakiej firmy dobrze założyć alarm
aby działał z orginalnego pilota w kluczyku
mam coś tylko jakąś krateczkę między
oświetleniem a schowkiem na okulary
jak wyjmę któregoś dnia oświetlenie to zobaczę czy do tej
krateczki dochodzą jakieś kable i czy tam nie ma jakiej czujki
to jest puste miejsce przewidziane przez projektantów FORDa na mikrofon zestawu głośnomówiącego...
Czujnik temperatury wewnętrznej jest na wprost prawego kolana kierowcy...
Te puste miejsce między schowkiem a oświetleniem to głośniczek do komputera pokładowego pika jak przełączasz funkcje przy kierownicy, jak się zapali rezerwa paliwa i gdy nie zapniesz pasów przy aktywnej tej opcji.
Czujnik temperatury wewnętrznej jest na wprost prawego kolana kierowcy...
Tak to sie zgadza :fcp4
to jest puste miejsce przewidziane przez projektantów FORDa na mikrofon zestawu głośnomówiącego...
Tego nie jestem pewien :fcp5 ale skoro tak piszesz :fcp6
mondzio III 20-10-2006, 07:08 temat można zamknąć
dokupiłem bezpilotówkę SEO
są to bardzo dobre bezpilotówki do większości samochodów
Bart napisał/a:
Tego nie jestem pewien ale skoro tak piszesz
Jest tak ;) Bo poprzedni właściciel miał tam mikrofon od zestawu ;) Bardo ciekawie pomyślane ;)
[ Dodano: 2006-10-20, 21:43 ]
dokupiłem bezpilotówkę SEO
Mógłbyś podać jakieś linki? Jakie ma funkcje taki alarm? Ile dałeś za założenie? I ile sam alarm kosztował? :)
mondzio III 21-10-2006, 07:37 Mógłbyś podać jakieś linki? Jakie ma funkcje taki alarm? Ile dałeś za założenie? I ile sam alarm kosztował?
Jeżeli może przeglądałeś klik elektrodę (http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum77.html), to wiesz, że autoalarmy Seo cieszą się bardzo dobrą opinią jeżeli chodzi o niezawodność. Poza tym są honorowane przez towarzystwa ubezpieczeniowe.Do twojego auta proponuję alarm bezpilotowy Seo Perfect (posiada zabezpieczone wszystkie wejścia i wyjścia oraz zasilanie bezpiecznikami elektronicznymi samoodwracalnymi, ma możliwość zaprogramowania cichego/głośnego włączenia/wyłączenia alarmu, pamięć alarmów, możliwość zaprogramowania immobilizera, programowaną funkcję "komfort", programowaną funkcję opóźnionego załączania czujników drzwiowych i kilka innych). Co do wyposażenia dodatkowo, to możesz dołożyć do tego czujniki jakie tylko chcesz (czujnik wstrząsowy, ultradźwiękowy, zbicia szyby i inne). I co do syrenek masz wybór : syrenka zwykła bądź z własnym zasilaniem.
proszę
http://www.mse.pl/index.php?d=katalog&k ... 69744885d1 (http://www.mse.pl/index.php?d=katalog&k_id=105&p_id=19&PHPSESSID=1e17ada7a8428a65fdda4569744885d1)
http://www.mse.pl/index.php?d=produkt&i ... 69744885d1 (http://www.mse.pl/index.php?d=produkt&id=521&PHPSESSID=1e17ada7a8428a65fdda4569744885d1)
http://www.elsmed.pl/instrukcje/autoala ... 20alarm%22 (http://www.elsmed.pl/instrukcje/autoalarmy/seop.pdf#search=%22Seo%20Perfect%20%20alarm%22)
alarm + syreną z własnym zasilaniem+czujkami ultradzwiękowymi
kosztował 300 zł + założenie ok 100 zł
jeszcze nie zakładałem może w następnym tygodniu
a co do dzwieku przy zamykaniu i otwieraniu to tez nie posiadam, jedynie kierunkowskazy daja znak
ponoc (bo tak mowili mi w Fordzie) ze brak sygnalu dzwiekowego przy zamykaniu i otwieraniu autka to wymog UE, podejrzewam ze na zachodzie juz wczesniej to bylo stosowane - bo na parkingu przed sklepem zadne autko nie pika oprocz mojego ;)
IPS to chyba system ochronny czyli prawdopodobnie 8 poduszek tak jest u mnie
IPS nic IMHO nie ma wspolnego z poduszkami, zdaje sie ze to "reklamowany" system bezpieczenstwa, w ktory wchodzi odciecie paliwa, czujnik uderzeniowy itp...
sam siedziałem w samochodzie i zamknąłem na podwójne ryglowanie
i żadna syrena się nie załączyła a powinna
aha jeszcze jedno ,że nie widzę żadnych czujników ruchowych
czy nie ma czy są dobrze zamaskowane
Według znajomego elektryka z ASO w MK III wyposażonych w fabryczny alarm nie ma czujników ruchu. Alarm zabezpiecza tylko przed niepowołanym otwarciem drzwi, maski i klapy bagażnika. Dziwne...
Ja miałem kiedyś alarm z czujnikami ruchu. Fajny był cyrk jak kiedyś zamknąłem muchę w środku. Super sprawa! Polecam!
Z góry przepraszam za odświeżanie tak starego tematu ale podłącze się do niego bo chyba jest najbardziej odpowiedni. ( innego nie znalazłem )
Problem polega na tym ze po podwójnym zamykaniu samochodu zawsze pojawiał się głośny i wyraźny dźwięk powiadomienia :o od wczoraj stał się bardzo cichy, ledwo co go słychać. Nie mam pojęcia co się stało i czemu tak bardzo przycichł? To samo jest przy otwieraniu.
Jakieś pomysły ?
w swoim mk3 z niemiec też nie miałem alarmu i postanowiłem uruchomić orginalny. potrzebny był nowy gem, syrena alarmu do bagażnika oraz lampa sufitowa z czujkami ultradźwiękowymi, dodatkowo zamek do maski z czujnikiem ale z tego dodatku zrezygnowałem...
ps. po zamknięciu muchy w mondku wyje aż miło....
Jakieś pomysły ?
Zajrzyj do instrukcji, i tam powinno być opisane jak podgłośnić alarm ;)
Jacek3103 16-10-2011, 12:24 Witam. Zauważyłem że dawno nikt tu nie pisał. Może jednak ktoś mi pomoże,mianowicie chodzi o alarm w mondeo mk3 2000 rok.2.0 tddi. Alarm cobra.Chyba fabryczny. Po rozłączeniu aku. alarm zaczoł wyć, po odpaleniu silnik gaśnie po około 10 sekundach. Cały czas alarm wyje,milknie na chwilkę i znów zaczyna i tak w koło. Rozłączanie klemy nic nie pomaga,może ktoś wie jak sobie z tym poradzić.
nie wiem jak to się stało ale po 2 dniach samo wróciło do normy.
Dziwna sprawa :D
salas - u mnie podobne cyrki dzialy sie przy niskich temperaturach - moim zdaniem to wina akumulatora , akurat nie dawno padl calkowicie wiec zobaczymy tej zimy
Jacek3103 - watpie zeby to byl fabryczny alarm - u mnie np. fabryczny to clifford challenger ale pewnosci nie ma - na pewno przy odlaczeniu aku nie ma u mnie takich cyrkow- u ciebie mi to wyglada na automatyczne zabezpieczenie przed wylaczeniem zasilania dla syreny - ale tutaj ewidentnie ma jakies swoje wlasne zasilanie.
kazdy alarm posiada ukryty wylacznik aby mozna go bylo zdeaktywoac - poszukaj
a jako rozwiazanie proponuje poczytac instrukcje odnosnie alarmu lub kontakt z firma ktora go montowala lub elektrykiem
|