Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF

Strony : [1] 2

KasprzakM
09-12-2012, 11:11
Witam
Tak sobie jezdzac zima wtedy gdy nawet temperatura silnika dopiero co na wskazowce zaczyna sie ruszac zalacza sie mi wentylator chlodnicy na wolnych obrotach
Klima wylaczona termostat sprawny i pytanko - dlaczego?
Czasami tez dolacza mi sie sama ogrzewanie tylnej szyby czy to ma jakis zwiazek z dopalaniem filtra - przy przelaczeniu na chwilowe zuzycie paliwa widac wiekszy apetyt ale takie moga byc objawy zalaczenia programu dopalania dpf po czym je poznac
Zdarzylo sie komus czy to jakas wada w moim C Max ie

Bump: Na wolnych obrotach - wentylatora nie silnika ;)

luki6262
09-12-2012, 12:43
Też tak miałem :) wywaliłem ten filter w cholere. Prędzej czy później i tak Cie to czeka. Ja nie miałem zamiaru zimą gdzieś stanąć i marznąć bo auto nie chce jechać :)

driver4091
10-12-2012, 20:43
cześć "luki6262"! mógłbyś bliżej przedstawić jak wyglądało usunięcie tego filtra, ile czasu zajmuje taka operacja, co w zamian w miejsce filtra?

Mareczek-M8
11-12-2012, 14:19
U mnie tak samo się załącza wentylator.Jak dłużej jadę to się wyłączy.Pewnie dopalanie dokończone.A jak krótko to wyłącza się 2 bieg jak zgaszę i chodzi chwilkę na 1 biegu po zgaszeniu.No głupie to dopalanie ale cóż jak tak ma być.Trzeba dłużej jeździć i wtedy jak się dobrze rozgrzeje to dopalanie zakończy proces i jest ok.Pozdrawiam

luki6262
11-12-2012, 21:14
cześć "luki6262"! mógłbyś bliżej przedstawić jak wyglądało usunięcie tego filtra, ile czasu zajmuje taka operacja, co w zamian w miejsce filtra?

Pisz do HEKO, on jest znawcą w tej dziedzinie jak mało kto :)

KasprzakM
14-12-2012, 20:31
No to wiec to sa spostrzezenia ale fachowcy - po czym poznac ze ten filtr w naszych cmaxach naprawde jest w trybie czyszczenia?

bosiek
16-12-2012, 16:57
a jak go "wypalić"? jest jakaś możliwość? wogóle jak poznać, że go mam i jest potrzeba coś z nim zrobić?

kenji
16-12-2012, 18:17
Bosiek, jeżeli pytasz o auto z podpisu (1.8 tdci) to masz niewielkie (żadne) szanse na posiadanie dpf'a, więc don't worry.

100P
17-12-2012, 02:16
jest jakaś kontrolka mówiąca o tym, że wypalanie DPFa zostalo zainicjowane?

Mareczek-M8
17-12-2012, 15:18
Włącza się wentylator chłodnicy przy temp ok 60st u mnie tak jest.Pracuje tak długo aż skończy się ten proces.

tedi_k
17-12-2012, 15:20
jest jakaś kontrolka mówiąca o tym, że wypalanie DPFa zostalo zainicjowane?
A ja z uporem krzewię kulturę zaglądania do instrukcji obsługi samochodu. Jak kolega nie ma, to niech sobie kolega pobierze stąd: http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi/Archiwum/Instrukcje_Obslugi_starsze
Jak już kolega sobie zajrzy i obejrzy wszystkie kontrolki to się dowie, że takowej brak.

bosiek
18-12-2012, 20:55
Bosiek, jeżeli pytasz o auto z podpisu (1.8 tdci) to masz niewielkie (żadne) szanse na posiadanie dpf'a, więc don't worry.

kenji Bóg Ci zapłać za info! :P
Skoro to prawda to ....luzik i już nie mam pytań :)

Pozdr i Zdrowych Wesołych Świąt!!!

100P
12-01-2013, 07:42
Podepnę sie pod temat. Gdzie Panowie szukać zbiorniczka na płyn eolys w cmax 1.6tdci 109km z 2008 roku? pozdrawiam

mziolkowski
12-01-2013, 13:27
przy zbiorniku paliwa powinna być taka bańka biała.

100P
13-01-2013, 11:52
a gdzie dokładnie koło baku jeśli można wiedzieć? da się ją zauważyć (+ poziom płynu w tym zbiorniczku) bez podnoszenia auta albo wjeżdżania na kanał? przymierzam się do kupna c-maxa i nie ukrywam, że jest to dla mnie ważne. pzdr

Mareczek-M8
13-01-2013, 16:40
U mnie jest za zbiornikiem paliwa (bliżej tyłu samochodu) kolor jak zbiornik czyli czarny.Nie można sprawdzić wzrokowo ile jest płynu w zbiorniczku.Pozdrawiam

baca7
13-01-2013, 20:36
U mnie ten zbiornik od płynu też jest czarny i nie widać poziomu. Ostatnio jak byłem na kanale to mechanik wypiął ten wężyk z boku zbiorniczka i sprawdzaliśmy drucikiem czy płyn w ogóle jest. Czy taka metoda sprawdzania coś daje - czy jak drucik był od płynu to można być spokojnym, że z płynem jest wszystko OK - może ktoś coś wie na ten temat?

Mareczek-M8
14-01-2013, 11:44
Na ten temat nie wiem nic.Ale wiem że jak się zaczną problemy z filtrem to trzeba zrobic z nim porządek.Fajnie było by jak by ktoś miał namiary na firmy co robia to dobrze za w miarę dobre pieniądze.Bo szczerze to każdego z nas to czeka wcześniej czy później.3 litry płynu 500 zł plus komputer a pewności brak że i tak filtr się zatka na amen :( Pozdrawiam

michaltd
14-01-2013, 12:05
Jak mozna poznac czy mam zbiorniczek, czy dopalanie odbywa sie poprzez zwiekszana dawke paliwa ?

luki6262
14-01-2013, 15:46
Jak mozna poznac czy mam zbiorniczek, czy dopalanie odbywa sie poprzez zwiekszana dawke paliwa ?

Jeżeli masz Fapa to masz zbiorniczek, jeżeli Fapa nie masz to zbiorniczka też nie masz. Jak nie jesteś pewny czy masz Fapa to podaj vin. Zwiększoną dawkę można poznać po prostu po chwilowym spalaniu na wyświetlaczu komputera. Procesowi wypalania towarzyszy pracujący wentylator. Jeżeli wentylator jest włączony- filtr jest przepalany.

Bump: Ostatnio jak byłem na kanale to mechanik wypiął ten wężyk z boku zbiorniczka i sprawdzaliśmy drucikiem czy płyn w ogóle jest. Czy taka metoda sprawdzania coś daje - czy jak drucik był od płynu to można być spokojnym, że z płynem jest wszystko OK - może ktoś coś wie na ten temat?

Nie do końca ta metoda "drucika" jest pewna. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że w zbiorniczku nie ma jakiegoś czujnika poziomu płynu (tak jak to jest w zbiorniku paliwa), tylko komputer oblicza to za pomocą algorytmów. Czyli jeżeli ktoś kiedyś "nie fachowo" uzupełnił płyn, to mimo iż fizycznie w zbiorniczku jest płyn, komputer się upomina,że takowego nie ma

Bump: U mnie jest za zbiornikiem paliwa (bliżej tyłu samochodu) kolor jak zbiornik czyli czarny.Nie można sprawdzić wzrokowo ile jest płynu w zbiorniczku.Pozdrawiam

Zbiorniczek jest biały, nieprzeźroczysty. Czyli nie ma możliwości zobaczenia poziomu płynu z zewnątrz. Możliwe że w Twoim przypadku ktoś wymienił zbiorniczek, albo po prostu konserwował podwozie i nie wiedząc co to jest przejechał pistoletem po tym

michaltd
15-01-2013, 11:58
Mam FAP, wlacza mi sie wentylator. Czyli filtr jest dopalany. Mam cos dolewac do jakiegoś zbiorniczka ?? PRzeczytalem cala instrukcje i nic na ten temat nie ma.

Mareczek-M8
15-01-2013, 13:58
U mnie zbiorniczek na pewno nie jest biały.Jest czarny nie od konserwacji.Można dolać samemu (co raczej łatwe nie będzie ) ale co to da.I tak trzeba w komputerze wprowadzić dolanie płynu inaczej to tak jak by nie było dolewane.

baca7
15-01-2013, 16:47
Z wcześniejszych postów wnioskuję, że podczas wypalania zawsze chodzi wentylator - czy to jest reguła? A co się stanie jeśli nie zauważę, że się wypala i przerwię proces gasząc silnik - kiedy wypalanie się zakończy?

luki6262
15-01-2013, 18:02
tak, włączony wentylator to w sumie taka reguła, jeżeli oczywiście nie masz klimatyzacji włączonej. Jeżeli przerwiesz to dopalanie rozpocznie się, przy następnym uruchomieniu silnika ( gdy osiągnie 60 st). Tylko przerywając dopalanie, nadmiar paliwa spływa po cylindrze do miski olejowej i olej jest rozrzedzany przez ropę.
Tak jak kolega napisał, sam nie jesteś w stanie "fachowo" uzupełnić zbiorniczka, chyba że masz sprzęt.

Bump: kiedy wypalanie się zakończy?

Jak wyłączy się wentylator

Bump: PRzeczytalem cala instrukcje i nic na ten temat nie ma.

W instrukcji też nie ma napisane, jak wymienia się olej. Wywala Ci błąd, jedziesz do serwisu, wymieniają wkład, uzupełniają płyn i płacisz ok 5000 zł.

baca7
16-01-2013, 16:44
A jak często występuje dopalanie - co ile km? Jak eksploatować samochód skoro to takie problemowe? Za każdym razem przed zgaszeniem silnika trzeba sprawdzać czy wentylator chodzi - to jest chore - nie ma innego sposobu?
Przerwanie dopalania spowoduje wzrost poziomu oleju i pogorszenie jego właściwości - czy można tak dalej jeździć?

luki6262
16-01-2013, 17:47
Miasto- ok 300 km, trasa- ok 800.
To wszystko zależy od stylu Twojej jazdy. Najlepiej wywalić to dziadostwo w cholere, bo przeszkadza to tylko Twojemu portfelowi. Niby inżynierowie PSA projektując ten filtr, chcieli zrobić tak, iż dopalanie ma Cie nie interesować, masz nie odczuć kiedy ten cykl następuje. Niestety nasze Polskie realia są takie, że kupujemy diesla, a rocznie robimy 10000-15000 km, w większości w mieście z czego dużo czasu spędzasz w korku. Niemiec czy Francuz tego nie odczuje bo jadąc do pracy jedzie autostradą.
Niestety musisz wysłuchać pracy wentylatora. W sumie słychać już go, gdy otworzysz okno. Pracuje on na max. obrotów. Są tacy, co potrafią wykryć wypalanie po dźwięku silnika ( jest głośniej) lecz w środku praktycznie tego nie słychać.
Jeżeli poziom oleju przekroczy max to niezwłocznie musisz wymienić olej i wyciąć DPF-a.

CHŁOP Z MAZUR
16-01-2013, 19:02
Czytając Wasze wypowiedzi doszedłem do wniosku, że u mnie musi coś być z tym filtrem. Kręcąc się po mieście pojawia sie napis awaria układu wspomagania, chociaż on działa. Na trasie komunikat ten ginie ale wjadę w miasto kilka redukcji postój na światłach i to samo. U znajomego podłączyłem komputer i wyszło ,że awaria katalizatora. Czy ktoś miał taki problem no i jak go usunąć?

luki6262
16-01-2013, 19:37
oleju nie przybyło?
Możesz spróbować wyjechać w trasę i jakieś 20 km but w podłodze. Ewentualnie jeżeli nie masz takiej możliwości to te 20 km na 3 biegu z ok 3000-4000 obr/min.

Ford C
19-01-2013, 09:37
Witam. Mam problem z Fordem C-MAX 2.0 TDCI 6 biegowa skrzynia . Na komputerze wyskakuje błąd motor system fehler. Czy ktoś by mógł poradzić z czym to może być związane. I chciałbym dodać ze niedawno był wymieniany filtr paliwa.

heko
19-01-2013, 09:39
..nikt nic nie poradzi, podłącz pod diagnostykę, to się dowiesz

rossja
20-01-2013, 20:42
Dopne sie pod temat
Panowie u mnie zauwazylem ze jest olej ponad max i tak juz kilka dni!!! wymiana oleju byla 4tys temu.2.0 tdci znowu go wymienic???

heko
20-01-2013, 20:47
...naturalnie, trzeba wymienić, masz co najmniej 1/2l. ropy w oleju

rossja
20-01-2013, 20:51
heko a mozesz napisac dlaczego tak sie stalo ? to moj pierwszy diesel i wszystkiego sie ucze.

heko
20-01-2013, 21:02
...masz problemy z DPF, trzeba to zdiagnozować, naprawić itd...i wtedy wymienić olej

rossja
20-01-2013, 21:21
a usuwasz go z tdci?

heko
20-01-2013, 21:28
jeśli trzeba, to usuwam właściwie z każdego auta :)

rossja
20-01-2013, 21:34
powiedz da rade zebym jeszcze pojezdzil 2-4 tygodnie? do krakowa mam troszke km a przy okazji nakarmil bym go chipsami zeby 2 razy nie jezdzic

heko
20-01-2013, 21:49
sprawdzaj poziom oleju, nie katuj silnika, to nic sie nie stanie :)

rossja
20-01-2013, 21:53
a moze sciagnac mu nadmiar oleju? :?:

heko
20-01-2013, 22:52
jeśli będzie ponad max , można

michaltd
21-01-2013, 12:58
HEko bylbym zainteresowany wycieciem tego filtra. Napisz ile to zajmuje, mam do Ciebie 100 km, da rade na miejscu to zrobić? I czy sa potem jakies komplikacje np z diagnostyka ??

heko
21-01-2013, 13:18
niema żadnych komplikacji z diagnostyką, w sofcie zrobione są tylko parametry odpowiadające za DPF, pozostaje 100% diagnozy!!!
w 1,6 potrzebuję ok 3-4h na przeróbkę ukł. wydechowego, wspawanie dławika i rure w puszkę po filtrze, oraz diagnostykę i przeprogramowanie
ceny na PW

pawel7799
15-02-2013, 19:22
jak rozpoznać ze FAP wyzionął już ducha albo jest już blisko? dopalanie włącza się co 100-200km, w mieście nawet częściej, na trasie niewiem jak zauwazyc bo w mieście rozumiem wentylator przy temp silnika mniej niż 90 stopni
przebieg prawdopodobnie oryginalny w granicach 150tyś, 1,6tdci 109
jeżdzi jak na razie -odpukać- dobrze

heko
15-02-2013, 19:27
...to stanowczo za często, zaraz podniesie Ci się poziom oleju, czyt. dostanie się paliwo do oleju w większych ilościach!!

KasprzakM
16-02-2013, 19:47
Ratunek usunac
Ale czy fachowcy moga go jakos otworzyc i wyczyscic warsztatowym sposobem - mozna nie idzie czy nie warto?

pawel7799
16-02-2013, 20:45
olej-rzeczywiście jest 4mm ponad górny poziom, olej był wymieniony 3 tys km temu i niestety nie popatrzyłem ile było tuż po wymianie, trzeba odciągnąc czy mozna jeżdzić tak? da się jakoś prosto/na odległość sprawdzić ten fap podłączając w zwykłym warsztacie pod komputer, bo mam ponad setkę np do HEKO i jakbym jechał to już na ustalone usunięcie. tzn podłączyć się na pewno da ale kwestia własciwej interpretacji uzykanych parametrów, ale to już pewnie ociera się o tajemnice zawodową....

heko
16-02-2013, 21:12
na pewno tak jeździć nie można, bo pociągnie odmą i turbo.... nawet jeśli odciągniesz, to masz olej który nie daje ochrony silnika, pierwsza dostanie... znów turbina, więc po odciągnięciu można troszkę pojeździć, ale delikatnie
...jeśli nie wywala usterki, a olej przybywa, znaczy dpf jest w permanentnej regeneracji, czyli filtr zawalony popiołem i tlenkami ceru
...każdy dysponujący komputerem który przeczyta wszystkie parametry (raczej tylko IDS) może stwierdzić czy wszystko jest "na miejscu"

brulek
01-02-2014, 10:10
Istnieje kilka sposobów na DPF. A najlepszym, o którym się nie mówi... tajemnica serwisowa - podobno.... to taka, że trzeba wyjechać na trasę na rozgrzanym silniku i na piątym biegu przy 1800-2000 obrotów najlepiej na tempomacie ciągnąć tak z 15 minut. Z tego co wiem działa. W błędzie są ci, którzy mówią, że trzeba jechać na 3 biegu przy 4000-4500 obrotach... wtedy czyścimy, ale turbinę. Do sprawdzenia ;)

tedi_k
01-02-2014, 11:04
...podobno.... to taka, że trzeba wyjechać na trasę na rozgrzanym silniku i na piątym biegu przy 1800-2000 obrotów najlepiej na tempomacie ciągnąć tak z 15 minut. ...

Kluczowe w wypowiedzi jest słowo "podobno".:wink:
Nie ma metody "zmuszenia" DPF do wypalenia - poza wypalaniem "serwisowym" (przy pomocy komputera serwisowego).
Jak DPF będzie się chciał wypalić, to wystartuje wypalanie, a jak nie - to nie wystartuje. Ponieważ DPF wypala się statystycznie raz na pełen bak, to wystarczy przejechać na 5 biegu ok. 700km i wtedy mamy 90% prawdopodobieństwa, że "daliśmy radę" i DPF nam się wypalił...:027:

heko
01-02-2014, 11:09
hehe, i wszystko w temacie :wink:

brulek
01-02-2014, 19:32
Nie wiem ile w tym prawdy, ale znajomy mechanik opowiadał mi kiedys o jakimś gościu, który jeździł mondeo oczywiście z DPF-em. Opowiadał dalej, że jadąc z nim zauważył po pewnym czasie, że lusterko boczne poprostu mu świeci ;) Okazało się, że zamontował w lusterku żaróweczkę, która w chwili załączenia się procesu wypalania zaczynała świecić ;) Nie wiem ile w tym prawdy, a ile w tym Tolkienowskiej fikcji..... ;)

heko
01-02-2014, 19:34
to działa tylko w Peugeotach

brulek
01-02-2014, 19:43
W takim razie szkoda :( Brak jednej kontrolki i cały misterny plan w......

tedi_k
01-02-2014, 21:26
to działa tylko w Peugeotach

Grześ - wyobraź sobie, że załączanie grzania tylnej szyby (a więc i lusterek) zrobili także w Fiestach MK7... Pewien kolega z Sosnowca strasznie mnie molestował, abym znalazł powód włączania tylnej szyby (też sobie dodał żarówkę dla udowodnienia, że tylna szyba grzeje bez włączania klawiszem i bez kontrolki grzania). Dopiero po dłuższej chwili "skumałem", że to TDCi i że pewnie w tych nowych Fiestach zrobili "dociążanie" silnika na czas wypalania DPF tak jak w Peugotach... Nie mam niczego sensownego do czytania takiej Fiesty, więc nie wiem na czym tam był zrobiony PCM...

heko
02-02-2014, 08:23
...pewnie jakiś Conti
trzeba będzie sprawdzić w najnowszych, może numer z diodą w lusterku będzie pomocny w utrzymaniu dpf przy "życiu" :)

daniel_t
04-02-2014, 20:21
u mnie dioda w lusterku zamontowana i działa. Dzięki niej prowadzę statystyki dopalania filtra i jeżdżąc w 80% po Poznaniu wypala się co ok 500km, ważne aby go nie gasić jak już zacznie. Co ciekawe ostatnio zatankowałem na auchan i wypalał sie po 350km, a po zatankowaniu lotos dynamic wypalił sie dopiero po rekordowych 700km. Do każdego tankowania dolewam kleen flo 953 lub ravenol lub mieszanke jednego i drugiego.

tedi_k
04-02-2014, 20:31
u mnie dioda w lusterku zamontowana i działa.....

Ale w jakim samochodzie??? W FF2 nie bardzo ma prawo działać taka dioda...

daniel_t
04-02-2014, 20:41
Auto dokładnie jak w opisie.

tedi_k
04-02-2014, 20:53
Faktycznie - nie zwróciłem na to uwagi, że po lifcie dokonali zmiany w instalacji i w FF2 także da się włączyć grzanie tylnej szyby/lusterek bez zapalania kontrolki na klawiszu grzania...

No więc w FF2 poliftowych/ C-maxach poliftowych można próbować zamontować taką diodę i zobaczyć czy zadziała...

Elmo86
05-02-2014, 13:39
Wtrącając się w temat.... jest jakiś sposób na dodanie takowej diody czy też innego "powiadamiacza" w C-maxie z 2005r? Jak nie można tego zrobić w sposób programowy to może jakiś domowy sposób, bo męczy mnie nasłuchiwanie wentylatora przed każdym wyłączaniem auta. Chodzi mi o jakiś prosty sposób żebym mógł monitorować ten jakże kłopotliwy proces.

Bump:
Jak DPF będzie się chciał wypalić, to wystartuje wypalanie, a jak nie - to nie wystartuje. Ponieważ DPF wypala się statystycznie raz na pełen bak, to wystarczy przejechać na 5 biegu ok. 700km i wtedy mamy 90% prawdopodobieństwa, że "daliśmy radę" i DPF nam się wypalił...:027:

A czy to prawda, że muszą być wyższe obroty żeby mógł sie wypalić? Czy auto może stać na postoju? Mam na myśli, że niekiedy się człowiek zorientuje że sie wypala tuż przed wyłączeniem silnika - czy jest konieczność kontynuacji jazdy czy można odczekać spokojnie na parkingu aż się wentylator wyłączy i dopiero potem zgasić auto?

eclipse
08-02-2014, 16:23
Najstarsi górale nawet tego nie wiedzą .

tedi_k
08-02-2014, 20:41
...jest jakiś sposób na dodanie takowej diody czy też innego "powiadamiacza" w C-maxie z 2005r? ...
A czy to prawda, że muszą być wyższe obroty żeby mógł sie wypalić? ...

1) Napisałem, że wprowadzili tę możliwość w poliftowych. Czyli przed liftem nie ma sposobu.
2) Do wypalania nie są potrzebne wyższe obroty tylko odpowiednio wyższa temperatura spalin. Potrafi się wypalać nawet na wolnych obrotach po zatrzymaniu jeśli wcześniej osiągnął odpowiednią temperaturę.

Elmo86
08-02-2014, 20:57
1) Napisałem, że wprowadzili tę możliwość w poliftowych. Czyli przed liftem nie ma sposobu.

a jesli by sie jakos podlaczyc pod wtyczke z wentylatora?

tedi_k
08-02-2014, 21:21
Bez sensu. Klimy nie masz? Przecież klima włącza wentylator dużo częściej niż dopalanie DPF...

Elmo86
08-02-2014, 21:32
No niby tak. Mam klime ale w czasie zimy i tak jej nie uzywam a co chwile slysze wentylator. Raz na pierwszym biegu innym razem na pelnych obrotach. To wszystko od DPFa czy pierwszy bieg chlodzi silnik? Nadmieniam ze temp silnika poizej pionu +- 87st.

luki6262
08-02-2014, 22:34
Na pelnych obrotach - trwa dopalanie
Wolniejsze obroty - konczy dopalanie
Jak czesto sie wypala to trzeba pilnowac poziomu oleju. No i przygotowac sie na wydatek

Elmo86
08-02-2014, 22:45
Wiem wiem. Juz szukalem dpfu.
Tylko ze jak kreci na pierwszym biegu a wygasze karoce to niekiedy wentylator cichnie po paru sekundach a niekiedy kerci jeszcze 2minuty.

madamsz
09-02-2014, 07:18
Wiem wiem. Juz szukalem dpfu.
Tylko ze jak kreci na pierwszym biegu a wygasze karoce to niekiedy wentylator cichnie po paru sekundach a niekiedy kerci jeszcze 2minuty.

Normalne, zanim zgaszę auto, czy to po trasie czy po krótkim przebiegu słucham czy nie chodzi wentylator bo szkoda przerywać dopalania. A wentylator pewnie chodzi po to aby wychłodzić komorę silnika bo jednak filtr bardzo się rozgrzewa. Jak się ociepli to mam ochotę zamontować cos świecącego w kabinie informującego o załączonym wentylatorze - jakaś to informacją będzie co się dzieje.

Mariusz

pilot14
12-02-2014, 10:26
u mnie dioda w lusterku zamontowana i działa
Sam tą instalacje robiłeś? Jak to sensownie ogarnąć?

Faktycznie - nie zwróciłem na to uwagi, że po lifcie dokonali zmiany w instalacji i w FF2 także da się włączyć grzanie tylnej szyby/lusterek bez zapalania kontrolki na klawiszu grzania...
No więc w FF2 poliftowych/ C-maxach poliftowych można próbować zamontować taką diodę i zobaczyć czy zadziała...
Czy w takim przypadku wystarczy "chamsko" poprowadzić kabel z tylnej szyby do kontrolki, czy trzeba się głębiej w instalację zagłębiać?

Coneks
12-02-2014, 12:27
Czy w takim przypadku wystarczy "chamsko" poprowadzić kabel z tylnej szyby do kontrolki, czy trzeba się głębiej w instalację zagłębiać?
Łatwiej i bliżej będzie z ogrzewania lusterka w drzwiach. Ja już kupiłem diodę + przewody i pewnie w weekend to ogarnę.

tedi_k
12-02-2014, 12:35
Najłatwiej moim zdaniem w takiej sytuacji dorobić sobie kontrolkę na środkowej konsoli i podpiąć ją do przewodu w gnieździe GEM C100 (duża brązowa wtyczka) noga 23 (tylna szyba) albo noga 40 (boczne lusterka). Masę dla kontrolki można wziąć gdzie się trafi...
Cały czas powtarzam, że potencjalnie zadziała to tylko dla samochodów poliftowych.

pilot14
12-02-2014, 14:05
Jakoś mam złe doświadczenia z demontażem środkowej konsoli (chodzi mi o obudowę radia, nawiewów i pokręteł grzania - uwaliłem wszystkie dolne zaczepy, te poniżej pokręteł. Swoją drogą co za idiota wymyślił taki sposób mocowania tego plastiku).
Ale że już mam te zaczepy urwane, to mogę operację powtórzyć :D. Czy po zdemontowaniu radia i plastiku wokół radia, ta kostka jest widoczna? Czy też trzeba demontować cały plastik środkowej konsoli?

ps. dla mnie konsola środkowa to plastiki wokół lewarka ;)

tedi_k
12-02-2014, 14:40
Kostka to jest widoczna bez demontażu czegokolwiek. To jest brązowa duża kostka w skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera.

luki6262
13-02-2014, 11:30
Jakoś mam złe doświadczenia z demontażem środkowej konsoli (chodzi mi o obudowę radia, nawiewów i pokręteł grzania - uwaliłem wszystkie dolne zaczepy, te poniżej pokręteł.
Ale że już mam te zaczepy urwane, to mogę operację powtórzyć :D.

Kostka to jest widoczna bez demontażu czegokolwiek. To jest brązowa duża kostka w skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera.

pilot14 wygrałeś internet :619::619::619:

pilot14
14-02-2014, 10:06
pilot14 wygrałeś internet

Taaa, mondo mk2 w ciemno ci rozmontuję i zmontuje z powrotem do kupy, a w maxa się dopiero wgryzam. Owszem wujek google pomocny, ale żeby wyczaić że GEM C100 jest nad nogami pasożyta - to chwilę mi zajeło :027:
A skoro już jest OT, tedi_k - dzięki za podpowiedzi w tym i innych tematach :wink:

kamilsar
19-02-2014, 07:27
W moim Focusie 2.0 Tdci z filtrem FAP przybyło mi oleju w silniku dodatkowo zawsze jak uruchamiam samochód splanie chwilowe to 1,2-1,4 jesli dobrze łącze te fakty na podstawie wiedzy z tego forum to po pierwsze kiedyś coś poszło nie tak z wypalaniem i nadmiar ropy potrzebnej do wypalenia spłynął do miski olejowej a po drugie coś czesto urchamia sie procedura wypalania wiec filtr chyli się ku upadkowi, tylko czy po uruchomieniu jest już odpowiednia temperatura do tego ?
Chcę w najbliższym czasie podejchać do faceta z komputerem i spróbować wymusić wypalanie i dodatkowo wymienić olej.
Czy mój tok rozumowania idzie w dobrym kierunku? Prośba o opinie od bardziej doświadczonych kolegów.
Z ciekawostek coś może być z tym grzaniem tylnej szyby bo pare razy zauważyłem włączony ten włącznik robiąc dzika awanturę żonie, że powinna jeżdzić wózkeim w sklepie a nie autem i po co to włącza kleła się na zdrowie matki, że nic takiego nie robiła sprawdze i dam znać.

heko
19-02-2014, 07:58
...to nie raz poszło coś nie tak, masz permanentną regenerację, dlatego poziom oleju wzrósł, podepnij pod kompa, włącz regenerację i wymień olej, na jakiś czas powinno wystarczyć

Elmo86
26-02-2014, 22:13
Heko czy przy wymianie DPF w 1,6TDCI wystarczy wymienić filtr i dać znać kompowi że jest nowy czy jest potrzebny jeszcze czujnik który mierzy ciśnienia przed i za filtrem?

Czy w c-max mk1 podczas przybywania oleju w którymś momencie wyskoczy mi komunikat żebym wymienił olej czy to tylko późniejsze wersje mają?

heko
26-02-2014, 23:29
w kompie wpisać wymianę dpf, czujnik różnicy ciśnień skalibrować i odczytać poprawność działania, to samo czujnik temp. do tego płyn katalityczny do pełna
komunikat o wymianie oleju raczej tylko w nowszych modelach

Elmo86
27-02-2014, 07:44
Dzieki

kamilsar
28-02-2014, 08:59
Byłem u mechanika podłączył komputer różnica ciśnienie była ok, nie wyłączaliśmy wypalania statycznego, dodatkowo moja wersja oprogramowania podobno nie pokazuje co ile km incjowane jest wypalanie DPF. Wymieniłem olej jak na razie jest ok, nie przybywa. Włączające się ogrzewanie tylnej szyby to nic innego jak funkcjonalność Forda, która poniżej 4 C włącza to ustrojstwo. Co do wysokiego chwilowego spalania wynikało ono z zimnego silnika po chwili zaczyna ono spadać do akceptowalnego poziomu.
Dziękuję za pomoc.

07-03-2014, 19:39
I ja sie podepnę pod temat:
Krótki opis.
Furmanka jak w opisie i żona używająca jej w ostatnich kilkunastu dniach na dowożenie córki do przedszkola
Wczoraj po południu samochód postawiony przeze mnie do garażu bez jakikolwiek objawów, a dzis rano po odpaleniu pojawił sie żonie złowrogi dzwoneczek i komunikat " USTERKA SILNIKA" -ale bez problemów odwiozła córkę do przedszkola.
Nie wiem czy od razu zapaliła sie kontrolka "CHECK ENGINE", ale kiedy przyjechałem z pracy juz sie świeciła.
Szybka wizyta u znajomego, podpięcie do kompa i jest błąd P242F. Błąd wykasował i poradził Cmax'a przegonić.
Zaraz po odpaleniu komunikaty wróciły, ale przejechałem kolo 35-40 km na 3 biegu z obrotami max 3000. Na wyżej nie dawał sie wkręcić.
Niestety komunikaty nie zniknęły. Pali sie "CHECK ENGINE" i " USTERKA SILNIKA"
Niestety mechanior pojechał w teren wiec postanowiłem sprawdzić swoim ELM'em
Udało sie wykasować żółte dziadostwo ale komunikat pojawia sie cały czas i samochód dalej jest w trybie awaryjnym.
Grzebiąc jeszcze znalazłem wcześniejsze błędy - P2437 i P0124
Jest jakaś szansa ożywić to g.. czy dzwonić do V-techa i umawiać sie na kastracje ?? :619:

Elmo86
07-03-2014, 20:34
No juz jestem po wymianie Dpfu na nowy. Auto pali OK 2 litrow mniej, ma wieksza moc. Dzisiaj filtr wypalil sie po raz pierwszy...po 180km. Smierdzialo niesamowicie wczesniej tego nie bylo. Te 180 km bylo je habe tylko po miescie. Dobry wynik czy malutki przebieg öd czyszczenia do czyszczenia?

heko
07-03-2014, 20:36
...maaaaleńki

Elmo86
07-03-2014, 20:39
A to ze tak smierdzialo? Wypalil sie calkowicie i jedzie normalnie. Co moze byc przyczyna tak malego dystansu?

eclipse
08-03-2014, 09:15
Jakość paliwa ......./ jazda na b. niskich obrotach / krótkie odcinki na zimnym silniku .

Elmo86
08-03-2014, 09:32
To jak to jest z tymi obrotami? Jezdzic na wysokich czy niskich? Albo od ilu utrzymywac? Jadac 50km/h na 3ce mam ok2000 obr. A na 4biegu mam OK 1100. Paliwo raczej OK...niemcy. Krotkie odcinki...moze byc, robie kolo 5-15km

luki6262
08-03-2014, 11:32
na 4biegu mam OK 1100.

Nawet nie wiesz jak szkodzisz silnikowi. Ja jeżdżę na min. 1500 obr tylko w przypadku małego obciążenia (z górki). Jeżeli jazda odbywa się po prostej drodze, przynajmniej muszę mieć to 1800 obr/min. Jak chcesz przepalić filtr, to 3 bieg i 3000 obr/min.
Tak poza tematem:
Dzisiaj byłem na corocznym przeglądzie samochodu. Z racji tego, że już nie posiadam filtra cząstek stałych to poprosiłem diagnostę o przebadanie zadymienia spalin. Po wykonaniu testu diagnosta powiedział mi, że wynik badania nawet się nie zbliżył do limitu jaki musi auto spełniać. Także jak ktoś się obawia, że jego samochód może nie przejść badania po wycince to nie ma się czego przejmować. W zdrowym "ciele" zdrowy "duch" :D

Elmo86
08-03-2014, 11:45
A jak jest jesli ktos ma automata? Na prostej drodze bedzie chcial jaknajnizsze obr. Co do wypalenia to Automat w zyciu CI nie utrzyma takich obr na 3 biegu. A moze sie myle?
W dalszym ciagu kombinuje jak sie podpiac pod wrntylator zeby wiedziec kiedy chodzi. To ze mam klime to nie problem.

luki6262
08-03-2014, 11:51
Jak ktoś ma automat to ma problem. Problemu natomiast nie ma z dwumasowym kołem zamachowym, który "nie lubi" niskich obrotów.
Nie jestem pewny, ale nie wiem czy PS nie ma opcji półautomatu?

tedi_k
08-03-2014, 19:48
Nawet nie wiesz jak szkodzisz silnikowi. Ja jeżdżę na min. 1500 obr tylko w przypadku małego obciążenia (z górki). Jeżeli jazda odbywa się po prostej drodze, przynajmniej muszę mieć to 1800 obr/min. Jak chcesz przepalić filtr, to 3 bieg i 3000 obr/min.
...

Silniki TDCi maksymalny moment obrotowy (czyli najlepszy stosunek ceny spalanego paliwa/ do efektu "jezdnego") mają tak ok. 2.200 obr/min. Wyższe kręcenie silnika to po prostu marnowanie paliwa.
Dwumasa także rozleci się w swoim czasie niezależnie czy będziemy udawali, że ją "masujemy" czy nie...
Filtr DPF wypala się nawet na wolnych obrotach. Kluczem do poprawnego wypalenia jest umożliwienie silnikowi osiągnięcia właściwej temperatury a następnie danie czasu na wykonanie wypalenia (kilka minut jedynie). Dużym błędem Forda (i nie tylko...) była rezygnacja z kontrolki wykonywania wypalania. Niestety pazerność zwyciężyła nad zdrowym rozsądkiem i pójściem na rękę użytkownikom...

Elmo86
08-03-2014, 20:11
No i podejrzewam ze jest to profesionalna odpowiedz kolegi Tedi_k.
Pewnie masz swojego cmaxa juz troche wiec wiesz co gadasz.
Co do czasu wypalenia...masz nowsze auto wiec masz wyswietlana "w jakis sposob" informacje o aktualnym wypalaniu. Jest to powaznie kilka minut? W czwartek gdy zorientowalem sie ze wentylator chodzi pojezdzilem troche ale to bylo mniej wiecej OK 25min zamin ucichl.
Dlatego juz wczesniej pytalem o mozliwosc podpiecia sie zeby wiedziec kiedy kreci. Klime wylanczam zawsze jak dojezdzam do chaty takze wtedy bym wiedzial czy kreci sie dalej czy tez nie.

tedi_k
08-03-2014, 20:44
Zgodnie z danymi z PIDów widocznych w sterowniku silnika w IDS albo w FORscanie, wypalanie DPF potrafi się wykonać przy jeździe na odcinku dosłownie pojedynczych kilometrów. Nigdy nie weryfikowałem, czy sterownik silnika mówi prawdę - zakładając, że nie ma powodów "ściemniać"...:P

jvc
08-03-2014, 20:56
Silniki TDCi maksymalny moment obrotowy (czyli najlepszy stosunek ceny spalanego paliwa/ do efektu "jezdnego") mają tak ok. 1.200 obr/min.
A nie pomyliło Ci się czasem z 2.200 obr/min ? :027:

Elmo86
08-03-2014, 21:00
A nie bylo to 1750 obr/min?
Nie chce mi sie do auta po ksiazke leciec.

tedi_k
08-03-2014, 21:12
Sorki - 2.200 :P Mea culpa...
Dzień Kobiet i trochę winka robią wieczór całkiem przyjemnym, ale niestety podatnym na błędy:wink:

Elmo86
08-03-2014, 21:15
Czyli ponizej tych obr silnik sie meczy produkujac wiecej sadzy?
Jakich obr unikac?

tedi_k
08-03-2014, 21:21
W wątku o tuningu ("u Heko") jest qwantylion wykresów z chipowania silników. Widać na nich jak gwałtownie przyrasta moment obrotowy od 1.400 do 2.200 obrotów. Czyli nie jest tak, że silnik jakoś się bardzo męczy, jeśli jedzie niżej niż max. momentu - wszystko zależy od tego co robimy.
Czyli - jak chcemy gwałtownie odjechać, to redukujemy tak, aby "złapać" te ok 2.000-2.200 obr/min i odjeżdżamy. Ciśnięcie na gaz przy 1.000 obrotów to faktycznie mordęga dla silnika...
Natomiast jak osiągnęliśmy "prędkość podróżną" i nie "depczemy" po gazie, to 1.200-1.400 obr/min też jest OK.

Elmo86
08-03-2014, 21:50
Podziekowal.

luki6262
08-03-2014, 21:56
Kiedyś stojąc na stacji zauważyłem, że pracuje u mnie wentylator- czyli filtr jest w momencie przepalania. Postanowiłem nie gasić samochodu, kupić co trzeba i do domu. Wychodząc ze stacji zauważyłem, że wentylator już nie pracuje. Nie dając mi to spokoju postanowiłem odcinek drogi przejechać na 3 biegu i ok 3000 obr/min. Dojeżdżając do domu usłyszałem, że wentylator znowu pracuje. Zostawiłem go na wolnych obrotach aż się dopali i chciałem z gasić. Minęło jakieś 5 min, wentylator ucichł a wiec filtr się przepalił. Z racji tego że jestem bardzo ciekawski postanowiłem już pod domem na miejscu utrzymywać 3500 obr/min. Potrzymałem samochód tak może z minutę i oto wentylator się uruchomił. W następnej minucie z wydechu zaczęły lecieć kłęby białego dymu.
Z tej całej sytuacji nie potrafię wytłumaczyć dlaczego jak silnik przez pewien czas był na wolnych obrotach cykl wypalania się kończył a przy ponownym podniesieniu obrotów wznawiał się.

bodziofila
08-03-2014, 22:00
tedi z ta redukcja to w tych silnikach to troche lipa bo niestety maja duza turbo dziure i zawsze moment spoznienia,jak mialem tdi seat tego nie bylo i nie moglem sie na poczatku przyzwyczaic,nawet po chipie kop jest dopiero po 2000tys.takze w jezdzie w korkach czasem szybka zmiana pasa konczy sie fleszem auta z tyłu,wiem co pisze bo duzo jezdze po obwodnicy paryza a tu jest duzy ruch,a wracajac do tematu jak bedzie mial sie zatkac filtr to i tak sie zatka:(

tedi_k
08-03-2014, 22:29
...bo niestety maja duza turbo dziure...:(

"turbo dziura" w turbinach ze zmienną geometrią łopat turbiny??? Pierwsze słyszę...
A "odjeżdża się" powyżej 2.000 obrotów - przecież to napisałem...

bodziofila
08-03-2014, 22:40
(malo sluchasz:))a do 2000 to rakieta bez powera:P

tedi_k
09-03-2014, 08:30
(malo sluchasz:))a do 2000 to rakieta bez powera:P

Oglądałeś wykresy w dziale tuningu ("u Heko") tak jak napisałem wyżej? Czy zauważyłeś może, że moment obrotowy rośnie równomiernie, bez jakiejś "dziury"??? O czym więc piszesz???:shock::shock:
Silnik ma określone charakterystyki i trzeba je rozumieć. Na przykład moment obrotowy przy 1.400 obr./min u mnie wynosi około 150Nm. Przy 2.100obr./min wynosi 395Nm. Nikt choć trochę "ogarnięty" w kwestiach charakterystyk nie będzie się spodziewał, że C-maxem "odjedzie" za pomocą 150Nm.... Nawet jeśli nazywa się "tdi seat" - bo tam wykres przyrostu momentu obrotowego jest bardzo zbliżony.

eclipse
09-03-2014, 10:57
Ciśnięcie na gaz przy 1.000 obrotów to faktycznie mordęga dla silnika...
Natomiast jak osiągnęliśmy "prędkość podróżną" i nie "depczemy" po gazie, to 1.200-1.400 obr/min też jest OK.

bo to .......... można nazwać typowy eco dryving .:one:

sliniak11
09-03-2014, 12:14
a ja u siebie to zrobiłem przez salon forda przypadkiem tam trafiłem i po krótkiej rozmowie z elektrykiem zrobił mi to na lewo za pół ceny 70 zł przez salon to będzie koszt ok 180 zł.(koszt oleju to ok 250 zł-jak go nie ma w specjalnym zbiorniczku) Słyszałem ze można też na 3 jechać i się wypali na dużych obrotach oczywiście.
w salonie trwało to to ok pół godz 4 tyś obroty trochę sadzy z rury poszło i po kilku km pokazał się biały dym proces się zakończył powodzeniem.
Proponuje się dowiedzieć w ASO o koszt...

Elmo86
09-03-2014, 12:59
Wymiana oleju to faktycznie koszt OK 200zl ale o jallki specjalny zbiorniczek co chodzi? Masz na mysli plyn ulatwiajacy wypalanie sadzy? Ale to koszt OK 600zeta

bodziofila
09-03-2014, 20:43
Oglądałeś wykresy w dziale tuningu ("u Heko") tak jak napisałem wyżej? Czy zauważyłeś może, że moment obrotowy rośnie równomiernie, bez jakiejś "dziury"??? O czym więc piszesz???:shock::shock:
Silnik ma określone charakterystyki i trzeba je rozumieć. Na przykład moment obrotowy przy 1.400 obr./min u mnie wynosi około 150Nm. Przy 2.100obr./min wynosi 395Nm. Nikt choć trochę "ogarnięty" w kwestiach charakterystyk nie będzie się spodziewał, że C-maxem "odjedzie" za pomocą 150Nm.... Nawet jeśli nazywa się "tdi seat" - bo tam wykres przyrostu momentu obrotowego jest bardzo zbliżony.

tez mam po chipie u heko wiec wiem co pisze:shock:a charakterystyke silnika znam bo przejechalem 100tysi tym motorkiem,wady silnika tez juz ogarnalem,po prostu to nie jedzie "dołem"masz automat to moze nie czujesz,i nie nabijaj sie z userow bo luknales troche wiedzy tyle odemnie.

tedi_k
10-03-2014, 07:41
...nabijaj sie z userow ...

Nie "nabijam się" tylko zadałem pytanie - gdzie ty widzisz w tych silnikach (z turbiną ze zmienną geometrią) "turbo dziurę".
Nie odpowiedziałeś - uciekłeś w stwierdzenie, że "dół nie jedzie"... To samo wcześniej napisałem ja (...kto się może spodziewać, że za pomocą 150Nm da się "odjechać" C-maxem...).
Tyle, że ja nie bardzo znam "cywilne" silniki dające "odjazd" przy 1.200 czy 1.500 obr./min:shock:
Więc nie ma się co oburzać tylko trzeba podawać realne argumenty.

wojptak
15-03-2014, 08:19
Mam do was prośbę. Czy może ktoś sprawdzić jakie macie wartości w PID-a DP_DPF - Różnica ciśnień na filtrze cząstek stałych w programie FORScan.
Z tego co doczytałem to maksymalna wartość to 100 kPa - filtr całkowicie zapchany
U mnie na biegu jałowym wynosi 0 kPa, przy przygazowaniu do 2000 obr/min 1 kPa, przy jeździe po osiedlu max 2 kPa.
W ostatnim czasie pokazuje mi błąd P2458-21, i nie może zakończyć wypalania, co by świadczyło, że filtr zapchany ale różnica ciśnień jest niewielka.
Nie wiem czy odczyt tego parametru DP_DPF jest wiarygodny w tym programie.

Ja mam C-MAX-a 1.6 TDCI, 109 KM, 2009.

heko
15-03-2014, 09:14
sprawdź szczelność przewodów miedzy czujnikiem a DPF

wojptak
15-03-2014, 10:33
Zrobiłem statyczne wypalanie filtra przy pomocy programy FORScan.
Przed uruchomieniem procedury kazał włączyć światła i grzanie szyby, włączyłem jeszcze klimę i po uruchomieniu procedury podkręcił obroty do 4000 obr/min.
W czasie procedury wyświetlał pasek postępu. Po osiągnięciu ok 60% zmniejszył obroty do jałowych i po następnych kilkunastu sekundach wyświetlił informacje, że procedura została zakończona pozytywnie.
Jak zaczęła się procedura sprawdziłem ręka temperaturę oraz prędkość spalin z rury wydechowej (piszą, że spaliny mogą osiągać 500 st. ale spokojnie nie spaliło mi ręki).
Mogę jednak powiedzieć, że pod końcem procedury prędkość spalin była znacząco wyższa, Na początku ledwo wyczuwalny ruch powietrza. Może to świadczyć, że wypalił. Bede obserwował i dam znać co dalej

Może ten PID "PD_DPF" FORScan odczytuje niepoprawnie?

fordfocuscmax
20-03-2014, 12:04
Cześć,

Piszę pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
Linia: FOCUS 04-08/FOCUS C-MAX 03-07
Typ nadwozia: 5-DRZWIOWY UAV
Seria: SERIA 50
Silnik: 1.6L DURATORQ TDCI (110PS) - DV6
Skrzynia biegów: 5-BIEGOWA RęCZNA - MTX75
Emisja spalin: EMISJA SPALIN POZIOM IV + DPF

Od pewnego czasu mam max oleju w silniku. Zapaliła mi się kontrolka silnika. Potem znikła. Byłem u mechanika. Stwierdził, że to błahy błąd i go skasowali. Faktycznie nie wyświetla mi się na desce rozdzielczej. Nie wzięli kasy za robotę, ale nie podobał mi się sposób rozwiązania sprawy. Więc, postanowiłem kupić moduł i zrobić diagnozę samochodu programem Torque.
Wyszło mi sporo błędów. Czy moglibyście zaproponować mi co powinienem zrobić? Czy to może chodzić o uzupełnienie płynu w DPF? Czy dopalenie DPF'a pomoże? Co z pozostałymi błędami - czy są one powiązane?

Raport historii usterek generowany przez Torque dla Androida========================================== =======

ID kalibracji pojazdu:ABCDEFGHIP

Dziennik aktualnych usterek
------------------
P242F: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
P2455: Diesel Particulate Filter Differential Pressure Sensor Circuit High

Dziennik usterek prawdopodobnych
------------------
Brak niepotwierdzonych usterek w ECU

Dziennik historii usterek
------------------
ECU informuje, że żadne wcześniejsze kody usterek nie są dostępne
Inne znalezione kody usterek
(być może niepotwierdzone, bieżące lub specyficzne dla producenta)
----------------------------------------------------
P138B: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
U0121: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
P1632: [Ford] Theft Deterrent - Fuel Disabled
P2458: Diesel Particulate Filter Regeneration Duration
C1415: Podwozie
U1900: Sieć
B1600: Nadwozie

koniec raportu.
================================================== ====

heko
20-03-2014, 12:54
auto masz w permanentnej regeneracji, dlatego dostaje Ci sie ropa do oleju, olej natychmiast do wymiany, filtr do regeneracji albo usunięcia

fordfocuscmax
20-03-2014, 21:58
Jakbym zrobił FORScan'em wypalanie i/lub uzupełniłbym płyn to coś by to dało?

heko
20-03-2014, 22:24
dało...możliwe, ale nie konieczne
a zaraz potem olej do wymiany!!

arturfom
21-03-2014, 12:20
P242F: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
P2455: Diesel Particulate Filter Differential Pressure Sensor Circuit High

pierwszy kod to DPF zatkany/uszkodzony lub do kosza, powiązany z innymi usterkami np EGR, płyn itp
drugi kod będzie tym chyba odpowiedzialnym za pierwszy
 zawór EGR zatrzymany
 zawór obejścia powietrza zatrzymany
 Zawór dolotowy przepustnicy zatrzymany
 wyciek spalin w układzie wydechowym przed filtr cząstek stałych
 Nieprawidłowe podłączenie czujnika różnicy ciśnień w rurze wydechowej przed bocznym
 awarii filtra cząstek stałych
 usterka czujnika różnicy ciśnienia spalin
 dodatek do paliwa nieprawidłowego działania układu
 Niski stopień kompresji silnika
 Brak paliwa w zbiorniku dodatku dodatku paliwowego
 Planowana konserwacja nie wykonana ( zbyt długi czas )

mi się pojawił błąd pierwszy z informacją z innym kodem o problemie z EGR więc miałem pewność co, poczytałem i pomogło wypalenie serwisowe dwukrotne i dwa razy trasa, wymiana oleju
błędów nie widziałem już dawno, spalanie może ktoś nie uwierzy ale jak miałem średnie ok. 8 to aktualnie mam ( dziś ) 5,7 na 100 - wypalanie statycznie zrobisz sam, z tego co wyczytałem to wpływ na wypalanie ma również EGR - jeśli zablokowany to problem z całym procesem i pomimo wykonania stopień zatkania nadal nie zadowalający komputer i tak w koło, poziom oleju w silniku rośnie ja tak miałem ale po wypaleniu i wymianie jakoś nie przybywa chyba trasa miała wpływ na pracę EGR

tak na marginesie jak zauważyłem Torque nie pokazuje wszystkich błędów lepiej Forscan lub Elmscan

madamsz
22-03-2014, 16:23
Witam

Jak długo trwa dopalanie DPF forscanem ?
(procedura jest podobna do IDSa ? - włączyć wszystkie odbiorniki i wio :) )
Czy po tej procedurze należy wymienić olej czy raczej nie jest to konieczne ?
(różne opinie słyszałem, ale większość twierdzi, że nie ma takiej potrzeby)

Pozd
Mariusz

wojptak
22-03-2014, 20:58
U mnie trwało to ok 5 minut (informował, że będzie trwało ok 10 min)
Niestety po pierwszym wypalaniu błąd P2458 nadal powraca (próbuje wypalić filtr), po każdorazowym przejechaniu ok 100 km.
Zrobiłem wypalanie jeszcze raz, ale jeszcze nie jeździłem.
Nie wiem jak dokładnie działa czujnik podciśnienia w filtrze.
Mierzyłem napięcie na czujniku podciśnienia i stwierdziłem:
- po włączeniu zapłonu (silnik nie pracuje) jest napięcie ok 0,47 V,
- po załączeniu silnika napięcie ok 0.5 V
- przy prędkości obrotowej ok 3000 obr/min - 0,55 V
- przy wypalaniu statycznym, prędkość obrotowa 4000 obr/min - 1.2 V i w czasie wypalania nieznacznie spadło do ok. 1.1 V.
Nie wiem jak powinno być, ale z tego co czytałem to napięcie na czujniku może być od 0 (0.2V) - filtr czysty do 5 V - filtr zatkany.
Co by świadczyło że mam filtr czysty to dlaczego się wypala
Próbowałem na dwóch czujnikach podciśnienia - napięcia takie same.

madamsz
23-03-2014, 06:44
Witam

Czy po uzupełnieniu Eolys tylko komputerem serwisowym można dopisać uzupełnienie, czy jest jakiś inny program do ELMa, który potrafi to zrobić ?

Mariusz

janek001
23-03-2014, 08:32
Mariusz , jedż do warsztatu profesjonalnego co ma Idsa a nie eksperymentuj na sobie , sprawdzą ci i powiedzą co masz robić , bo jeśli masz zatkany dpf to nawet ci płyn nie pomorze , możę się okazać ,że masz dpfa do usunięcia a płyn litr 220 zł kosztuje na alegro a wchodzi go 1.8 litra co daje 2 litry czyli 440 zł , usunięcie to koszt 1000 zł na gotowo , nigdy niebędziesz musiał dolewać płynu , nigdy ci nie przybędzie oleju w silniki , turbina się nie przegrzewa bo niema regeneracji , silnik dłużej pożyje bo się nie przegrzewa itp , same plusy

madamsz
23-03-2014, 08:42
Pytam tylko dla ciekawości, bo teoretycznie powinienem jeszcze płynu mieć na jakieś 25->30 tyś km, a filtr i tak mam ochotę wywalić bo znajomy obiecał mi
parę koni więcej przy przeprogramowaniu kompa - ale dopiero zacznę coś robić jak zaczną się problemy :)

Mariusz

PS. skoro są w programach typu ElmConf i ForScan różne procedury to może i ta gdzieś jest :)

janek001
23-03-2014, 08:49
tylko ,że pierwsze problemy przez filtr cząstek stałych nie są z samym filtrem , najpierw w tym silniku pada turbina bo się rozrzedza olej w silniku , przez dopalenie dpfa , rozrzadzony olej powoduje słabe smarowanie łuszczą się wałki rozrządu i głowica co zatyka sitko na przewodzie zasilania turbo i smok olejowy oczym często piszemy na forum , zauważ ,że w 90 konnym modelu bez dpfa niema tych usterek , 90 konny silnik bez dpfa wo gule prawie się nie psuje !

madamsz
23-03-2014, 08:58
Każdy "wynalazek" powoduje jakieś cyrki w samochodzie, na moim mam 145 tyś, w piątek zmieniałem uszczelniacz pod miska olejową bo zaczęło się auto mocno pocić i od spodu wszystko wygląda u mnie idealnie, czysto na smoku i w misce też było ładnie. Olej wymieniam jednak co 8->9 tyś na Motul eco clean bo 20 tyś to grubo za dużo. A i warto czasami jakieś dodatki zastosować do paliwa, są nawet pomagające w oczyszczeniu dpfa.

Mariusz

Coneks
24-03-2014, 11:24
u mnie dioda w lusterku zamontowana i działa. Dzięki niej prowadzę statystyki dopalania filtra
A u mnie dioda przy lusterku nie działa (jak ręcznię włączę ogrzewanie to pali, ale przy wypalaniu już nie). Już 2 tygodnie z nią jeżdżę i wg. Forscanu miałem 2x wypalanie a dioda nic. Mam 1.6 TDCI FL '08r. A czy masz przednią szybę ogrzewaną?

arturfom
24-03-2014, 18:16
Witam

Jak długo trwa dopalanie DPF forscanem ?
(procedura jest podobna do IDSa ? - włączyć wszystkie odbiorniki i wio :) )
Czy po tej procedurze należy wymienić olej czy raczej nie jest to konieczne ?
(różne opinie słyszałem, ale większość twierdzi, że nie ma takiej potrzeby)

Pozd
Mariusz

10 min ( ponoć w ASO 20 min )

oleju przybywa - znaczy ropy, ponieważ wypalanie jest tak skonstruowane że dodatkowe paliwo jest podawane w trakcie rozprężania tłoka aby dotarło ze spalinami do filtra i podnosiło temperaturę DPF dodatkowo dodawany jest w trakcie procedury płyn obniżający temperaturę spalania sadzy

Elmo86
24-03-2014, 18:20
Ten plyn obnizajacy spalanie sadzy jest dodawany do dpf podczas wypalania czy jest obecny caly CAS w paliwie?

madamsz
24-03-2014, 19:00
Dzięki
Czyli jednak po dopaleniu dobrze jest wymienić olej, chociaż pewnie nie jest tego wiele co dostanie się do niego :)

Mariusz

kruciak2
25-03-2014, 20:50
Ford C-Max (13.06.2007) po lifcie 1.6 Tdci dpf Przednia i tylna szyba podgrzewana. Jak konkretnie podłączyć tę diodę.

madamsz
26-03-2014, 05:27
Witam
Czy nie lepiej podłączyć pod informację z wentylatora ?
W moim z 2007 - ZAWSZE przy dopalaniu dpfa włącza się wentylator
przy chłodnicy i nie ważne jaka jest temperatura.

Mariusz

jvc
26-03-2014, 06:25
Też o tym myślałem ,tylko musiało by być podpięte pod "drugi bieg" wentylatora bo na pierwszym włącza się klima również.

tedi_k
26-03-2014, 13:14
10 min ( ponoć w ASO 20 min )

oleju przybywa - znaczy ropy, ponieważ wypalanie jest tak skonstruowane że dodatkowe paliwo jest podawane w trakcie rozprężania tłoka aby dotarło ze spalinami do filtra i podnosiło temperaturę DPF dodatkowo dodawany jest w trakcie procedury płyn obniżający temperaturę spalania sadzy

Przy dopalaniu to akurat wcale oleju nie przybywa... No chyba, że ktoś ma całkiem "dziurawe" pierścienie na tłokach...:027: Ale wtedy to dopalanie DPF pomoże tyle, co umarłemu kadzidło.:wink:
Czyli wymiana oleju po "dopalaniu" może być uzasadniona tylko wcześniejszym istotnym zwiększeniem jego poziomu. Zmiana oleju z tytułu samego wypalania to bzdura.

Druga nieprawda - płyn EOLYS dawkowany jest do zbiornika paliwa a nie do układu doprowadzającego paliwo do silnika! Zaraz po zatankowaniu (rozpoznawane jest to przez czujnik zamknięcia klapki wlewu paliwa - w związku z tym nie należy się bawić klapką!!!:619:) sterownik dodaje jedną dawkę płynu EOLYS do zbiornika a tam samo się wszystko miesza... Tak więc paliwo cały czas zawiera jakieś niewielkie stężenie płynu EOLYS. No i silnik cały czas spala ten EOLYS a nie tylko w czasie dopalania...

Trzeba pamiętać, że EOLYS stosowany jest tylko w tzw. "mokrych" DPF - czyli nie ma go w MND4 i S-maxie...

Co do kontrolki - w nowszych samochodach (po 2007r.) najprościej jest ewentualnie zrobić układ logiczny zapalający diodę w następujących warunkach:
1) włączone jest grzanie tylnej szyby (sygnał z napięcia na przewododach do szyby)
2) nie świeci się kontrolka grzania tylnej szyby

Da się to zrobić na jednym najprostszym przekaźniku.

lsulima
26-03-2014, 14:15
Przy dopalaniu to akurat wcale oleju nie przybywa... No chyba, że ktoś ma całkiem "dziurawe" pierścienie na tłokach...:027: Ale wtedy to dopalanie DPF pomoże tyle, co umarłemu kadzidło.:wink:
Czyli wymiana oleju po "dopalaniu" może być uzasadniona tylko wcześniejszym istotnym zwiększeniem jego poziomu. Zmiana oleju z tytułu samego wypalania to bzdura.

Moje doświadczenie z Focusem z silnikiem 2.0l który miał tzw mokry DPF potwierdzają, że jak DPF z jakiegoś powodu się nie dopalił i prób dopalania jest wiele to paliwa w oleju przybywa bardzo szybko. Nie wiem jaka jest mechanika powstawania tego zjawiska, którędy to paliwo dostaje się do oleju ale tak naprawdę jest. A nie zaliczyłbym tego silnika do przesadnie zużytych, przy 20 st mrozach odpalał bez problemów.
Olej się rozrzedza i wypływa każdą możliwą szczeliną i uszczelniaczem... Po wymianie czujnika ciśnienia różnicowego olej zatrzymał się na stałym poziomie.
Czy ktoś wie jaka różnica ciśnienia uznawana jest za graniczą dla DPFa? W tej chwili wspomniany wcześniej Focus przy 3000 obr ma 60- 65kPa. Wydaje mi się że to bardzo dużo...

heko
26-03-2014, 14:56
Podczas każdego procesu dopalania, paliwo dotryskiwane jest w fazie wydechu do cylindrów, aby podgrzane i odparowane dostało się do filtra, zawsze część nieodparowanego paliwa, po przez pierścienie cylindrów dostaje się do oleju, w zależności jak długo i jak często trwa procedura regeneracji, tak dużo dostanie się paliwa do oleju
np. w Mondeo 2.0 140 regeneracja wymuszona trwa 30 min. i zawsze należy wymienić olej...w przypadku 10 minutowej regeneracji, ilość ropy która dostanie się do oleju jest niewielka, odparuje podczas normalnej eksploatacji
poza tym nic prostszego jak sprawdzić dokładnie poziom oleju przed i po :P

tedi_k
26-03-2014, 17:36
....np. w Mondeo 2.0 140 regeneracja wymuszona trwa 30 min. i zawsze należy wymienić olej......

"Normalne" spalanie silnika 2.0 na postoju - ok. 0.7l/godz., spalanie podczas dopalania - ok. 1,6l/h. Różnica z tytułu "dopalania" wynosi ok. 0,9l/h. Czas trwania wypalania 0,5h - czyli "dodatkowe" zużycie w czasie całego procesu dopalania wynosi 0.5l oleju w zaokrągleniu. Załóżmy "sprawność" procesu dopalania na poziomie abstrakcyjnie niskim - 66%. Czyli z tytułu dopalania serwisowego ma prawo dostać się do oleju jakieś 0,2l oleju napędowego. Konia z rzędem temu, kto stwierdzi przybycie oleju o 200ml w misce olejowej na miarce... A już wymiana oleju z tego powodu to gruba przesada... IDS po wykonaniu procedury wypalania serwisowego ani słowem nie wspomina o konieczności wymiany oleju...
Inna sprawa, że wypalanie serwisowe zwykle robi się na na prawdę przytkanym DPFie - czyli jak oleju już wcześniej sporo przybyło. Wówczas faktycznie po wypalaniu serwisowym max już pewnie jest przekroczony i wymiana jest wręcz konieczna...

heko
26-03-2014, 17:59
..ale fakty organoleptyczne mówią co innego 3..5 mm przyrostu na miarce, to dość sporo

kruciak2
13-04-2014, 13:57
Mam pytanie do kolegów z zamontowaną Diodą. Po pierwsze Mój C-Max to wersja przejściowa z 13.06.2007 r. vin WF0EXXGCDE7E84404 czy jest już to model po-liftingowy, po drugie próbowałem znaleźć pin 23 lub 40 w brązowej dużej wtyczce (Gem C100) ale niestety nie bardzo są one opisane, nie mam pojęcia które są to piny. Dołączam zdjęcia. Po trzecie może łatwiej zrobić diodę w lusterku ale jak dobrać się do lusterka nic nie uszkadzając. Proszę o pomoc.

madamsz
13-04-2014, 15:42
Cos jest chyba nie tak z tym VIN-em

janek001
13-04-2014, 15:53
dopalanie dpfa niszczy turbiny , przez nie idzie najwyższa temperatura a pozatym , po dopaleniu nawet nieznaczny przyrost ropy w oleju drastycznie zmniejsze właściwości smarne oleju silnikowego , dlatego diesel z dpfem jest awaryjny , wcześniej niebyło dpfa i każdy chciał mieć diesla a dziś ? każdy chce mieć benzyne lub wywalić dpfa !

kruciak2
13-04-2014, 16:03
Cos jest chyba nie tak z tym VIN-em

Tak masz racje już poprawiłem. Vin WF0EXXGCDE7E84404

kruciak2
17-04-2014, 17:37
Mam pytanie do kolegów z zamontowaną Diodą. Po pierwsze Mój C-Max to wersja przejściowa z 13.06.2007 r. vin WF0EXXGCDE7E84404 czy jest już to model po-liftingowy, po drugie próbowałem znaleźć pin 23 lub 40 w brązowej dużej wtyczce (Gem C100) ale niestety nie bardzo są one opisane, nie mam pojęcia które są to piny. Dołączam zdjęcia. Po trzecie może łatwiej zrobić diodę w lusterku ale jak dobrać się do lusterka nic nie uszkadzając. Proszę o pomoc.

PONAWIAM ???. Mam pytanie do kolegów z zamontowaną Diodą. Po pierwsze Mój C-Max to wersja przejściowa z 13.06.2007 r. vin WF0EXXGCDE7E84404 czy jest już to model po-liftingowy, po drugie próbowałem znaleźć pin 23 lub 40 w brązowej dużej wtyczce (Gem C100) ale niestety nie bardzo są one opisane, nie mam pojęcia które są to piny. Dołączam zdjęcia. Po trzecie może łatwiej zrobić diodę w lusterku ale jak dobrać się do lusterka nic nie uszkadzając. Proszę o pomoc.

tedi_k
17-04-2014, 19:53
Złącze C100 na obrazku. Czy masz GEM poliftowy przecież widzisz najlepiej... Wystarczy popatrzeć na numerację bezpieczników - po lifcie zaczynają się od F100.

kruciak2
17-04-2014, 20:13
Złącze C100 na obrazku. Czy masz GEM poliftowy przecież widzisz najlepiej... Wystarczy popatrzeć na numerację bezpieczników - po lifcie zaczynają się od F100.

Wielkie Dzięki Kolego jesteś Wielki !!!.:surprise:

Coneks
18-04-2014, 09:40
Mam 1.6TDCI FL '08r i u mnie dioda nie działa, tzn. przy wypalaniu DPF nie włącza sie grzanie lusterek :(

wojptak
18-04-2014, 10:12
Czy ktoś z was orientuje się ile filtr DPF ma czujników temperatury.
Widzę przed filtrem a za nie widzę.

Niby jest wszystko OK ale nie może dokończyć wypalania (błąd P2458 przekroczony czas wypalania)

Temperatura z czujnika przed filtrem chyba OK, w czasie wypalania jest ok 600 st. (bez wypalania ok 300 st.
Czas wypalania ok 10 min
Ciśnienie różnicowe na filtrze 12kPa

W opisie błędu w Forscan-ie jest informacja, że przyczyną może być miedzy innymi błąd czujnika za filtrem.

heko
18-04-2014, 10:25
jest jeden, pomiędzy katem a dpf

Elmo86
18-04-2014, 12:26
Miesiąc temu miałem wymianę DPFa na nowy co juz wspominałem, od kilku dni bawię się Froscanen i wychodzi na to że wczoraj miałem przebyty dystans od ostatniej próby wypalania DPF 230km a dzisiaj widzę że jest 15km. Tydzień temu też to zauważyłem a mianowicie miałem ok 250km przejechane od ostatniego wypalania i w ten sam dzień co go diagnozowałem zaczął się wypalać.
Przyznaję że za DPF nie dałem 880Euro [jak w większości sklepów] tylko 245Euro.Może być jeszcze jakaś inna przyczyna tak częstego wypalania DPF'a? Wioskuję że skoro kupiłem tak tanio to będzie miał mniejsza pojemność czy coś jeszcze?
Zwrócić jeszcze na coś uwagę żeby lepiej zdiagnozowac tak częste wypalanie?
Apropos "ostatnia próba wypalania" to po prostu wypalanie czy faktycznie próba [nieudana] Płyn był dolewany w listopadzie jakieś 5tyś km temu.
byłbym zapomniał, dziennie robię trasę do pracy 30km [28km autostrada 80-120km/h] z powrotem to samo.

wojptak
20-04-2014, 12:47
Gdzieś czytałem, co prawda dotyczyło to chyba Opla, że po wymianie filtra on musi się skalibrować i przez pierwsze 1000 km wypala się częściej.
Po drugie, pisali tam, że wypalanie filtra może być inicjowane przez sygnał zapchania filtra powyżej 75% oraz profilaktycznie wyliczane na podstawie charakteru jazdy (liczona jest ilość "produkowanej" sadzy) to wypalanie odbywa się nie rzadziej niż 800 km.
Jak jeździsz na krótkich odcinkach, z mała prędkością obrotową silnika, to wypala się częściej.

arturfom
25-04-2014, 13:53
sorki za błąd z płynem ale co do przybywania ropy w oleju się nie zgodzę - żadne wyliczenia tutaj nie pomogą o spalaniu na godziny, ani pisanie że ropa nie dostaje się do oleju podczas palenia DPF statycznie - spalanie w trakcie wypalania sięga ponad 20L, sama ropa dodatkowo wtryskiwana w trakcie rozprężania kiedy oba zawory są zamknięte miesza się ze spalinami - w trakcie rozprężania jednym ze zjawisk jest przenikanie gazów poprzez pierścienie w tłoku ( pierścienie na tłoku są przecięte i maja pewien luz ) część paliwa wraz z gazami dostaje się poniżej pierścienia zbierającego i nie zostanie dostarczona tzw karterami do górnej części tłoka, ciśnienie powstałe w wyniku spalania to około 8 Mpa nie ma takiej konstrukcji która tego nie przepuści. Ropa jak się nie myle wtryskiwana jest pod ciśnieniem kilkaset Mpa. Szczelność tłok-cylinder zależy od wielu czynników np takich jak olej, paliwo, zużycie mechaniczne. Jak ktoś nie wierzy że przybywa to niech zrobi trzy na raz może zauważy ( za niecałe 1000 km wymieniam olej więc zrobię chyba 3 na raz z pełnym bakiem - zobaczymy ile spali, sprawdzę olej i pomierzę - w Dieslu pomiędzy min a max to chyba z 1 L )

tedi_k
25-04-2014, 18:13
....spalanie w trakcie wypalania sięga ponad 20L,...

Gdzie to widziałeś?
Bo ja swoje opisane obserwacje http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2183963&postcount=135 poczyniłem w trakcie statycznego wypalania IDSem w MND4 2.0TDCI 163PS...

Podaj proszę źródło swoich obserwacji...:027:

Elmo86
26-04-2014, 18:23
Czy tankowanie pod sam kolnierz moze byc szkodliwe, moze byc bledne dawkowanie plynu wspomagajacego wypalanie? Pytam bo przy tankowaniu od pierwszego wybicia do nalania pod korek wchodzi ok 5L wie OK 80 km wiecej do przejechania.

kicek6891
26-04-2014, 20:51
WITAM
Czytając wszystkie wypowiedzi na temat DPF'a dochodzę do wniosku że lepiej go usunąć, czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić wiem tylko tyle że trzeba oszukać komputer.Dzięki za odpowiedź
Pozdro

tedi_k
26-04-2014, 21:44
...czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić ...

Bardzo prosto - podjechać do sprawdzonego warsztatu, który się tym zajmuje.
Zapomnij, że uda Ci się to zrobić "wieczorem ze śwagrem po pifku"...

kicek6891
27-04-2014, 10:41
tedi_k orientujesz się ile taka przyjemność może kosztować??i jak długo może trwać??pozdrawiam

tedi_k
27-04-2014, 10:47
Usunięcie mechaniczne wkładu ceramicznego z puszki DPF z jej pozostawieniem oraz przeprogramowanie PCM to wydatek rzędu 800-1000zł.
Możesz zapytać kolegę heko o konkretną cenę - zajmuje się tym, więc wie ile bierze...

Elmo86
27-04-2014, 10:56
Ponawiam pytanie:
"Odległość przejechana od ostatniej próby przeprowadzenia regeneracji" jest to PRÓBA nieudanego wypalania czy też jest to tylko tak opsane i jest to odległość przejechana od ostatniego wypalania?

W obu językach jest to jakby nie było próba [trial] także nie jestem pewny czy coś dalej szukać czy to tak zostawić. d wymiany DPFu oleju mi wprawdzie nie przybyło ale wypalanie co 230-250 km to troszke za często.

bartosh80
27-04-2014, 18:14
WITAM
Też tak mam tylko trwa to 6 do 8 min średnio co około 300 km. Volvo z tym samym silnikiem oleju muszę dolać około 1l na 10 000 (nie przybywa).

arturfom
28-04-2014, 12:08
Gdzie to widziałeś?
Bo ja swoje opisane obserwacje http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2183963&postcount=135 poczyniłem w trakcie statycznego wypalania IDSem w MND4 2.0TDCI 163PS...

Podaj proszę źródło swoich obserwacji...:027:

źródło to mój samochód - nie zrozum źle cały proces nie zabiera ponad 20 l, dane są odczytane z komputera samochodu ( spalanie chwilowe nie utrzymuje się ono cały czas, w samochodzie mam włączone wszystko, serwisowe wypalanie robiłem zimą i uwierz mi że w misce płynu przybyło ale za to spalanie spadło i to mocno )

z pewnością nie uwierzysz ale im bardziej masz zapchany filtr tym więcej ci może dostać się ropy do oleju - dpf to mechaniczna pułapka do łapania sadzy, można ją określić jako rurkę z drobnymi otworami zaślepioną na końcu gdzie zbiera się sadza, rurka zapełnia się powodując mniejszy przepływ gazów ponieważ jej część pracująca ( przepuszczająca) zmniejsza się a co za tym idzie zwiększa się przeciwciśnienie gazów wylotowych - wartość graniczna zapchania dla dpf nie przekracza ~ 45% aby zostało wykonane wypalanie tzw aktywne, jeśli je przerwiemy to komputer czeka następnym razem do sprzyjających warunków aby ponowić proces, gdy zaniedbamy to zapełniamy filtr a co za tym idzie spalanie rośnie, przybywa oleju - dodatkowy wtrysk paliwa nie ulega spalaniu i ścieka do miski, a twój silnik kąpie się już w kompocie a nie w oleju, potem przy około 75-80% zapchania już pozostaje tylko statyczne wypalanie serwisowe bo aktywne nie da rady lub czyszczenie mechaniczne filtra, jeśli tego nie zrobisz to masz próbę wypalania filtra co chwilę i tak wpływa ci ropa gdzie popadnie bo ciśnienie zwrotne gazów jest o wiele większe i dodatkowy wtrysk już nawet nie wyleci poza komorę spalania w silniku, przy 95% masz trupa z dpf-a i cięcie lub wymiana

tedi_k
28-04-2014, 13:31
źródło to mój samochód - nie zrozum źle cały proces nie zabiera ponad 20 l, dane są odczytane z komputera samochodu ( spalanie chwilowe nie utrzymuje się ono cały czas, w samochodzie mam włączone wszystko, serwisowe wypalanie robiłem zimą i uwierz mi że w misce płynu przybyło ale za to spalanie spadło i to mocno )

z pewnością nie uwierzysz ale im bardziej masz zapchany filtr tym więcej ci może dostać się ropy do oleju ...

Błagam, nie tłumacz jak zbudowany jest DPF i jak sterowane jest wypalanie...:027:
Nawet jak ktoś nie chciał zrozumieć, to już tyle razy było, że musiał...

Obserwacje spalania chwilowego "z jazdy" i traktowanie ich jako danych do wyliczeń - chyba jednak pomyłka...:027:

Zrób sobie wypalanie statyczne - nic się nie stanie. Sprawdź zużycie paliwa i przybywanie ilości oleju z tytułu tego procesu.

Nikt nie kwestionuje, że jazda na zapchanym DPF powoduje przybywanie oleju. To "oczywista oczywistość".
Dyskusja się rozpoczęła od stwierdzenie, że olej trzeba wymieniać NATYCHMIAST po wykonaniu wypalania statycznego i tylko i wyłącznie Z TYTUŁU JEGO WYKONANIA.

Ja argumentuję, iż z tytułu wypalania statycznego DPF nie trzeba dokładnie nic robić.

Natomiast jeśli jeździło się na zapchanym DPFie i oleju przybyło z tego powodu - to oczywiste jest, że po wykonaniu wypalania statycznego trzeba wymienić olej. Tyle, że do wymiany to ten olej kwalifikował się i bez wypalania statycznego...

arturfom
29-04-2014, 11:45
Ja argumentuję, iż z tytułu wypalania statycznego DPF nie trzeba dokładnie nic robić.

Natomiast jeśli jeździło się na zapchanym DPFie i oleju przybyło z tego powodu - to oczywiste jest, że po wykonaniu wypalania statycznego trzeba wymienić olej. Tyle, że do wymiany to ten olej kwalifikował się i bez wypalania statycznego...

oki nie będziemy się kłócić jednak ja jestem zawsze za wymianą bo jak sam stwierdziłeś jak się jeździło na zapchanym ... cyt wyżej - a najczęściej użytkownicy biorą się za wypalanie gdy pośmigają na zapchanym DPF

wojptak
02-05-2014, 20:11
Trochę informacji jak działa wypalanie DPF-a

http://www.honestjohn.co.uk/forum/post/index.htm?t=91443

Mareczek-M8
03-05-2014, 07:51
Profesjonalna firma usuwająca filtr w c-max koło Oświęcimia.Koszt 500 zł.Pozdrawiam

Elmo86
05-05-2014, 20:57
Forscan pokazuje dystans od ostatniej regeneracji i.... distance until dpf ash full.

Okazało się, że miałem jakieś 1800Km, a DPF wypalał się co ok 220-250km [pisałem wyżej]

W poniedziałek zresetowałem wartości DPF i wartość "distance until dpf ash full" zmieniła się na 100000km. Dzisiaj podpiąłem kompa i się okazało że dystans od ostatniej próby przepalania jest przeszło 300km.

Mechanik który mi wymieniał DPF na nowy dał dupy i nie zresetował kompa po wymianie czy mi się zdaje?
Czy po wymianie DPF'a i nie zresetowaniu kompa świerzo założony DPF ulegnie uszkodzeniu [czytałem że tak] Przejechałem ok 2500km na nowym DPFie ze starymi ustawieniami.
W sumie to tak mi się wydaje, ponieważ po zresetowaniu wartości w Forscanie przebieg od ostatniej próby wypalania się wydłużył. Będę dziennie kontrolował ile kilometrów zrobię do następnej regeneracji.

fordfocuscmax
12-05-2014, 06:34
VIN:WF0MXXGCDM4Y06674
Czy to jest filtr mokry?

Używaliście płynu Infineum?
Ile musiałbym litrów kupić?

tedi_k
12-05-2014, 07:44
VIN:WF0MXXGCDM4Y06674
...

W tych rocznikach FF2/C-maxa jeśli już, to tylko "mokre". Zbiorniczek ma pojemność 1,8 litra. Na dolewkę powinno 1,5l wystarczyć bez problemu... Jeśli ten Ifineum ma napisane, że do silników Peugota i jest zamiennikiem, to nie powinno być problemów...

heko
12-05-2014, 12:02
osobiście nie spotkałem się z dpf w 90-konnym 1.6

tedi_k
12-05-2014, 22:21
osobiście nie spotkałem się z dpf w 90-konnym 1.6

Grzesiu, to jest silnik 110PS. Z etisa tego samochodu:

Engine: 1.6L Duratorq TDCi (110PS) - DV6
Transmission: 5-Speed Manual Trans - MTX75
Drive: LHD FWD
Emission: Stage IV + DPF Emissions

Elmo86
27-05-2014, 21:53
Dziś udało mi się Forscanem zarejestrować przebieg wypalania DPF podcas jazdy z pracy.
Jdyne co zauważyłem to ciśnienie przed filtrem rzed wypalaniem było nieco wyższe tj. 8-19KPa. Czy to aż tak dużo? Wypalanie po przejechaniu 290km, trwało 12 i pół minuty.
Aaaa na postoju podcas wypalania spalanie chwilowe wskazujetak jak zawsze 0,6L/H, nie wzrasta do 1,2 czy 1,6L/H jak widziałem w opisach.
Załanczam 2 screeny.

Jakieś uwagi? Co może być przyczyną tak częstego wypalania DPF'a który ma przebieg ok 3000Km?
Jest jeszcze jakas opcja w oprogramowaniu samochodu co do częstości przeprowadzania wypalania? Czy w tych mokrych filtrach jest w ogóle takie coś jak wypalania aktywne czyli po prostu podczas jazdy spaliny się nagrzewają i bez ingerencji GEM samoistnie wypalają sadzę?

Coneks
28-05-2014, 12:03
Aaaa na postoju podcas wypalania spalanie chwilowe wskazujetak jak zawsze 0,6L/H, nie wzrasta do 1,2 czy 1,6L/H jak widziałem w opisach.
Dokładnie. U mnie na rozgrzanym silniku chwilowe jest 0,3-0,4l/h a przy wypalaniu wzrasta do 0,5-0,6l/h. Tylko nie wiem czy czasem nie jest to spowodowane włączonym wentylatorem - pobiera prąd, wzrasta chwilowe.

wojptak
29-05-2014, 08:50
Mi ostatnio wypalał co ok 100km i pojawiał się błąd P2458 (przekroczony czas wypalania). Rożnica ciśnień na filtrze max 12 kPa, co by świadczyło że nie jest zapchany. Dzwoniłem do warsztatu, który twierdzi że rozwiązuje różne problemy z DPF-em a oni do mnie że trzeba usunąć. Za bardzo mi to nie odpowiadało bo wydaje mi się, że problem nie leży po stronie DPF-a (przypomniał mi się kawał z facetem który poszedł do chirurga z granatowym jądrem ;) ).
Postanowiłem poszukać kolejny raz rozwiązania. Rozebrałem EGR, niby się trochę przycina ale jak wymontowałem to był zamknięty szczelnie, nie było błędów na kompie. Mimo to zaślepiłem. Wczoraj i dzisiaj zrobiłem 350 km i nie wypalał. Nie wiem czy to wina EGR-a ale na razie pomogło.
Wcześniej raz pojawił się błąd P1402 (coś z przepływomierzem EGR-a) ale u mnie go nie ma albo nie umiem znaleźć.

arturfom
30-05-2014, 12:23
Dokładnie. U mnie na rozgrzanym silniku chwilowe jest 0,3-0,4l/h a przy wypalaniu wzrasta do 0,5-0,6l/h. Tylko nie wiem czy czasem nie jest to spowodowane włączonym wentylatorem - pobiera prąd, wzrasta chwilowe.

nie wiem jak u was to wskazuje - wypalanie z dnia 28.05 spalanie utrzymujące się najdłużej to okolice 5 l/h

ja na postoju z włączoną klimatyzacją mam 0,8 - 1 l/h przy wolnych obrotach

szafarek
30-05-2014, 19:01

U mnie jest identycznie jak u Coneks'a.
I też mi się wydaje, że 0,5-0,6l/h podczas wypalania to efekt zwiększonego obciążenia.
W przyszły weekend zakładam "informatora" - mały ledzik, który będzie mnie informował że trwa dopalanie.

jvc
30-05-2014, 19:06
W przyszły weekend zakładam "informatora" - mały ledzik, który będzie mnie informował że trwa dopalanie.
Do czego go podłączysz?

szafarek
30-05-2014, 19:14
Do czego go podłączysz?

Post #71 tedi'ka.
Spróbuję, poobserwuję.

wojptak
31-05-2014, 22:46
Po zaślepieniu EGR wypalanie wróciło do normy, wypalał się po przejechaniu ok 430 km (głównie drogi lokalne) i brak błędów. Wypalanie było "łagodne" prawie nie zauważyłem że się wypala, gdy stałem na światłach zauważyłem zwiększone chwilowe spalanie. Wcześniej przy wypalaniu był taki ryk jakby rury wydechowej nie było.
Nie wiem czy to była wina EGR-a ale pomogło.

Elmo86
31-05-2014, 23:20
Z tego co sie orietuje Tod podczas wypalania erg jest zamkniete. Ty je zamknales na stale czyli spaliny Ida prosto w wydech, SA wiele bardziej gorace

Coneks
03-06-2014, 12:30
Post #71 tedi'ka.
Spróbuję, poobserwuję.
Koniecznie daj znać czy Ci to działa. U mnie lusterka nie grzeją podczas wypalania :<

szafarek
07-06-2014, 12:46

No i zrobione. Założyłem dwa ledy w dwóch kolorach (jedna do nóżki 40 a druga do 23).
Teraz pozostaje tylko obserwowanie czy ten "patent" rzeczywiście zadziała.
Dodam tylko, że po włączeniu "ręcznie" grzania szyby oba ledy świecą.
Jeśli faktem jest że przy wypalaniu komputer włącza grzaną szybę/lusterka by dociążyć silnik powinno świecić.
Całość zajęła mi 20 min :-)
Dam znać.

bartosh80
08-06-2014, 12:48
Ten patent nie zadziała - sprawdzone w Volvo 1,6D 2008 w zasadzie sterownik są takie same (możliwe że zadziała gdy będzie podłączone pod tylną szybę niby obwód ten sam pod lusterka nie działa ''sprawdzałem" )

tedi_k
08-06-2014, 12:55
....sprawdzone w Volvo 1,6D 2008 ...

A co ma do tego Volvo akurat? Tu sterownik silnika do takich dokładanych "kontrolek" akurat nic nie ma.... Sterowaniem grzania szyb zajmuje się GEM (sterownik elektryki w skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera). W Volvo zupełnie inny - czyli doświadczenie na tamtym samochodzie było bez sensu...

Patent ma prawo (ale bez gwarancji) zadziałać tylko w FF2 poliftowych. Tylko w samochodach 2008-> układ grzania szyby tylnej może być włączony przez GEM bez kontrolki na klawiszu. Podgrzewane lusterka ZAWSZE w tych samochodach spięte są razem z grzaniem tylnej szyby.

bartosh80
08-06-2014, 13:39
Patent ma prawo (ale bez gwarancji) zadziałać tylko w FF2 poliftowych. Tylko w samochodach 2008-> układ grzania szyby tylnej może być włączony przez GEM bez kontrolki na klawiszu. Podgrzewane lusterka ZAWSZE w tych samochodach spięte są razem z grzaniem tylnej szyby.

Patent nie zadziała na 100%- sprawdzone także jak napisałeś na '' FF2 poliftow 2008->''. Cały opis działania grzania lusterek - szyby - kontrolki na klawisz jest w Volvo identyczny.
Gdy znajdę więcej czasu opiszę co zrobić by być zorientowanym że trwa proces wypalania - pasywny około 5-6 min aktywny 15-18min.

Bump: Patent ma prawo (ale bez gwarancji) zadziałać tylko w FF2 poliftowych. Tylko w samochodach 2008-> układ grzania szyby tylnej może być włączony przez GEM bez kontrolki na klawiszu. Podgrzewane lusterka ZAWSZE w tych samochodach spięte są razem z grzaniem tylnej szyby.

Patent nie zadziała na 100%- sprawdzone także jak napisałeś na '' FF2 poliftow 2008->''. Cały opis działania grzania lusterek - szyby - kontrolki na klawisz jest w Volvo identyczny.
Gdy znajdę więcej czasu opiszę co zrobić by być zorientowanym że trwa proces wypalania - pasywny około 5-6 min aktywny 15-18min.

tedi_k
08-06-2014, 16:17
Patent nie zadziała na 100%- ....

Proponuję podjąć dyskusję z kolegą daniel_t http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2153329&postcount=56
Ja także widziałem to działające w Fieście MK7. Jedyna kwestia, to na jakich sterownikach silnika to zrobili na na jakich nie (mówię o generowaniu przez PCM po CAN żądania włączenia dodatkowego obciążenia silnika - skierowanego do GEM)
Tak więc "na 100%" to musimy zapłacić podatki... Wszystko inne to na 99,9% i to nie zawsze...:)

szafarek
08-06-2014, 18:16
(możliwe że zadziała gdy będzie podłączone pod tylną szybę niby obwód ten sam pod lusterka nie działa ''sprawdzałem" )

Przecież napisałem, że podłączyłem dwa obwody - szyba tylna, lusterka.
Mam dwa obwody, jeden plus na leda idzie z nóżki szyby, a drugi z nóżki lusterek - tak by zweryfikować, który obwód zostaje "włączany" przez GEM przy uruchomieniu dopalania.
Poczekajcie kilka dni a na pewno napiszę czy działa, na którym obwodzie.

Obecnie mam w forscanie 142 km przejechane od ostatniego dopalania, u mnie dopala co ok 250-300 km tak więc 2-3 dni i powinno być wiadomo ....

szafarek
11-06-2014, 19:19
Poczekajcie kilka dni a na pewno napiszę czy działa, na którym obwodzie.

... nie działa, niestety.
Miałem wypalanie dziś po południu i diody ani na sekundę się nie zapaliły.

Szukam innego rozwiązania, kierunek jest dobry (dioda) ale sygnał muszę wziąć z innego miejsca. Temat będę drążył tak by osiągnąć sukces. Dam znać :-)

Elmo86
11-06-2014, 21:10
Wentylator z chlodnicy.... Drugi bieg.
Wiem ze jak Klima dziala to wentylator leci na drug im biegu ale pomimo tego jak gasze fure To wczesniej gasze klime. A na klimie sie jexdzi przez 1/4 roku Takte zaden dramat.

Tylko jak sie dostac do wentylatora i jak wpuscic Kable do srodka.

bartosh80
11-06-2014, 21:29
A co ma do tego Volvo akurat? Tu sterownik silnika do takich dokładanych "kontrolek" akurat nic nie ma.... Sterowaniem grzania szyb zajmuje się GEM (sterownik elektryki w skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera). W Volvo zupełnie inny - czyli doświadczenie na tamtym samochodzie było bez sensu...

Jestem zainteresowany komentarzem - tedi k. Napisałem do kilku osób na forum jak rozwiązać problem ostatnio do tedi k, szafarek ale tylko Elmo86 zainteresował się i zadzwonił nie zważając na to że posiadam Volvo. Wiedział że ta część sterowania silnikiem jest identyczna w Fordach i Volvo 1,6D oraz 2,0 D. Przy odrobinie czasu zrobię zdjęcia gdzie co i jak połączyć (potrzebne materiały mały miernik napięcia cyfrowy około 4 mb przewodu 2x ja użyłem głośnikowych)

tedi_k
11-06-2014, 23:07
Jestem zainteresowany komentarzem - tedi k. ...

Tyle, że poprzednio dyskusja odnosiła się do sterownika elektryki - czyli GEM. Nie dyskutowaliśmy o pomiarze napięcia na wentylatorze chłodnicy...
BTW - jechałem dzisiaj 5km/h w 20-to kilometrowym korku na A2 na wyjeździe z Warszawy. Obstawiam, że Twój "patent" pokazywał by cały czas "wypalanie"... Podobnie jak zrobi się 30stopni to także każda jazda dłuższa niż 0,5h będzie połączona z sygnalizacją wypalania...

Elmo86
12-06-2014, 05:44
Masz racje, ale przed wygaszeniem auta warto wiedziec czy sie wypala. Jak myslisz? Dotychczas stosuje metode nasluchiwania, ale nie zawsze sie sprawdza z powodu szumu miasta czy autostrady.

mayak
12-06-2014, 08:46
Tylko w samochodach 2008-> układ grzania szyby tylnej może być włączony przez GEM bez kontrolki na klawiszu.
od 2008 to zmieniło się?? czy to umiejętność każdego poliftowego gema?

tedi_k
12-06-2014, 15:20
GEMy poliftowe mają inaczej zrealizowany układ włączania tylnej grzanej szyby. Rzut oka na schematy...
Nie analizowałem GEMów 7M5T...

szafarek
12-06-2014, 16:03
Nie uważam by podłączenie sygnału z wentylatorów rozwiązało problem.
Będzie trzeba i tak "czuwać" tak samo jak przy patrzeniu na chwilowe spalanie, nasłuchiwanie wentylatorów itp.
To musi być sygnał 100% informujący o rozpoczęciu dopalania DPF.
Musi takie coś istnieć ... tylko jak to wychwycić ?

bodziofila
12-06-2014, 17:09
Kombinujecie " u gory"g:D a moze podlaczyc czujnik temperatury pod dpf?tylko pytanie jaki wpiac i gdzie, czujniki roznicy cisnien za i przed dpf tez musza dawac jakis sygnal

Bump: Kombinujecie " u gory"g:D a moze podlaczyc czujnik temperatury pod dpf?tylko pytanie jaki wpiac i gdzie, czujniki roznicy cisnien za i przed dpf tez musza dawac jakis sygnal

bartosh80
12-06-2014, 17:36
Jeszcze nigdy a miernik mam zamontowany 18 m-cy nie zagrzał mi się tak silnik aby włączył się 2 bieg. W ubiegłym roku Lipiec 28-32 stopnie Francja Alpy owszem włączał się wentylator ale tylko 1 bieg. Wiedziałem to że 1 po wskazaniach miernika.

szafarek
12-06-2014, 18:47
Jeszcze nigdy a miernik mam zamontowany 18 m-cy nie zagrzał mi się tak silnik aby włączył się 2 bieg. W ubiegłym roku Lipiec 28-32 stopnie Francja Alpy owszem włączał się wentylator ale tylko 1 bieg. Wiedziałem to że 1 po wskazaniach miernika.

To went. ma dwa biegi ???? No dobra, żartuję.
U mnie jeszcze nie słyszałem wentylatora na drugim biegu, na pierwszym owszem ....

bartosh80
12-06-2014, 20:04
Miernik podłączamy pod przewody modułu sterującego wentylatorem (aluminiowy prostokąt - prostopadłościan przy obudowie wentylatora).
PLUS - za modułem na odcinku - moduł silnik wentylatora UWAGA przewody są bardzo krótkie ale można odizolować i przylutować zasilanie miernika POD DOLNY BIAŁY.
MINUS - przed modułem są 3 przewody 2 grubsze 1 cieńszy i pod ten się podłączamy ja podłączyłem się przy gniazdo-wtyczka na samej górze (kolory VOLVO fioletowy w stronę modułu biały w stronę instalacji głównej podłączamy się po cieńszy).
Do podłączenia zdemontowałem tylko obudowę filtra powietrza + łącznik gumowy obudowa turbo dałem radę bez kanału (miernik kupiłem na ALLEDROGO 20 zł)
Koszty są tak małe a działa na pewno - odczyt z interfejsu podczas wypalania temp wzrasta do około 500 stopni, EGR zamknięty oraz wzrost zużycia paliwa.
ŻYCZĘ POWODZENIA PRZY MONTAŻU - PROSZĘ O KOMENTARZ OSOBY KTÓRE ZDECYDUJĄ SIĘ ZAMONTOWAĆ MIERNIK NIE JEST TO ROZWIĄZANIE IDEALNE ALE POZWALA ZAUWAŻYĆ MOMENT WYPALANIA ZWŁASZCZA PRZED WYŁĄCZENIEM SILNIKA.

paablod
12-06-2014, 20:57
I co ten miernik ma pokazywać? Z reguły każdy ma możliwość ustawiania wielkości mierzonych.

bartosh80
12-06-2014, 21:36
Musiałem przerwać opis - dokończenie.
Od wielkości napięcia na mierniku powyżej 6 do 8,9 V wentylator załącza się pracuje na 1 biegu 9V w górę 2 bieg w tym momencie o ile nie mamy włączonej klimy trwa wypalanie chyba że bardzo mocno przegrzejemy silnik ale wtedy tak jak ja na początku po zamontowaniu zatrzymywałem się czy faktycznie trwa wypalanie to wyraznie słychać (głuche dudnienie oraz czuć zapach topionego wosku gorszej jakości jak znicze cmentarne dłoń przy rurze wydechowej można poparzyć)

Inaczej powyżej 9 V załącza się 2 bieg miernik nie wie czy włączyliśmy klimę ( ale to robimy świadomie gdy wyłączymy klimę i napięcie spadnie poniżej 9V to na pewno nie odbywa się wypalanie).
Sprawdzałem to wiele razy z podłączonym interfejsem diagnostycznym(Volvo - VIDA+DICE jest to odpowiednik fordowskiego interfejsu FORSCAN jak się doczytałem odczytane parametry przedstawiłem w poprzednim poście)
Sam proces wypalania trwa jak w moim przypadku 5-7 min wypalanie PASYWNE 15-18 min AKTYWNE ale to miałem 3-4 razy tyle razy zauważyłem (wentylator chodzi około 2 min dłużej po zakończeniu wypalania)

arturfom
15-06-2014, 01:28
Ciekawe co chłodzi wentylator jak ma ktoś filtr np. centralnie w podwoziu?
Pierwszy raz słyszę aby był jakiś układ chłodzenia dla DPF/FAP.
Wentylator chłodzi płyny ciekawe który z nich przepływa przez filtr?
Może oglądając swój czegoś nie widzę.

bartosh80
15-06-2014, 08:37
Lepiej napisz co zrobiłeś aby rozwiązać problem a nie przytaczać same cytaty i fakty o których zainteresowani już dawno przeczytali w necie.
Odpowiedzi na nurtujące Cię pytania
- wentylator chłodzi płyn
- żaden płyn nie przepływa przez filtr FAP/DPF
- jak filtr jest centralnie zamontowany w podwoziu chłodzi go powietrze przepływające pod samochodem
- brak specjalnego układu chłodzenia FAP/DPF
A wentylator po zakończonym procesie wypalania i tak pracuje dłużej.

arturfom
17-06-2014, 19:12
(wentylator chodzi około 1 min dłużej po zakończeniu wypalania aby schłodzić FAP/DPF)
czytaj co piszesz bo tworzysz nowy rozdział w motoryzacji będący potokiem bzdur

żaden wentylator nie chłodzi FAPa czy DPFa było to by sprzeczne z procedurą
- filtr ma osiągnąć określoną temperaturę a co za tym idzie silnik ma wtedy dodatkowe zadanie i potrzebuje chłodzenia ( wentylator chłodzi płyn a płyn silnik )
- gdy filtr już osiągnie wskazaną temperaturę to było by to marnowaniem energii gdyby był chłodzony

co do filtra jak już chcesz mieć wiedzę kiedy następuje wypalanie to kup sobie miernik temperatury zakres do 999 stopni C ( kosztują około 100 - 200 PLN ) i podłącz czujnik do filtra albo udaj się do elektronika który zrobi ci podłączenie do czujnika temperatury przy filtrze

co do wypalania pasywnego i aktywnego
pasywne jest wtedy gdy z samej eksploatacji codziennej silnika np w trasie zajdą warunki wystarczające do samoczynnego wypalenia sadzy ( DPF ma wysoką temperturę ) a odbywa się ona bez udziału sygnału z ECU
aktywne to wymuszone przez ECU gdy czujniki dostarczą informację o zapchaniu filtra lub algorytm wyliczy z km - następuje wtedy proces podobny do wypalania serwisowego tyle że w ruchu
serwisowe wypalanie ( wymuszone ) - wymaga ingerencji z zewnątrz interfejsem może odbyć się na postoju

ECU korzysta z sond lambda, czujników temperatury filtra, silnika i turbosprężarki oraz czujników ciśnienia do oceny filtra, najważniejszy czujnik w trakcie regeneracji to czujnik temperatury - zwykły termistor ( opornik półprzewodnikowy zależny od temperatury ) zwykły miernik wystarczy podłączyć aby dokonywać pomiarów, pomysłem na twój problem może być układ elektroniczny zapalający diodę LED po przekroczeniu pewnej wartości pomiaru ( wyskalować można by przy wypalaniu DPFa ) wizyta u elektronika nie mylić z elektrykiem samochodowym

miłej zabawy w grzebaniu - ja wole jeździć

Elmo86
17-06-2014, 19:32
Ale sie czepiacie, kolega bartosh80 chcial sie wypowiedziec na temat bo COS osiagnal w tej dziedzinie a TU zamiast normalnego przyjecia tematu to jakies pouczanie.
Troche racji jest-po co chlodzic Fapa skoro ma osiagnac odp. Temp. Jednak po zakonczonym wypalaniu ......
Na pyytanie czy w filtrach mokrych istnieje w ogole regeneracja pasywna nikt sie nie sklania zeby odpowiedziec. Skoro jest elyoys to spaliny nie osiagaja same z siebie temp 600st. Czy sie myle?
Przy predkosci 180km/h obroty ok 4000 obr/min temp przed czujnikiem nie przekracza mi 370st.

bartosh80
18-06-2014, 18:47
Panie - arturfom -swój post poprawiłem w kwestii chłodzenia FAP/DPF.
Pański post jest tradycyjny nic nie wnoszący.
Oto moja korespondencja z dnia wczorajszego godz 18:30 Pański post jest z 20:12 ja to wszystko co Pan opisał wiem i chyba wszyscy wypowiadający się w tym temacie i nikt tych spraw nie opisuje a drobne pomyłki i przejęzyczenia mogą się zdarzyć każdemu.
Jest to kopia mojej korespondencji na forum Volvo w kwestii wypalania Pasywnego (korespondencja dotyczyła ewentualnego zastosowania diody Zenera zamiast miernika ale wtedy zaczyna się robić zbyt skomplikowany układ a poco to komplikować).
Ja posiadam wiedzę kiedy następuje wypalanie nie jest mi potrzebny miernik temperatury i nie będzie potrzebny wszystkim którzy zamontują miernik napięcia więc Pana sugestia chyba odpada.

----Też tak myślałem tu przynajmniej wiem dokładnie kiedy wentylator pracuje a najistotniejszy jest moment kiedy chcemy wyłączyć silnik a wtedy zawsze wcześniej klimatyzacje wyłączamy.Moja jazda to 50/50 % trasa-miasto co ciekawe to fakt że co 250 - 300 km robi wypalanie Pasywne samo wypalanie około 4 min + faktycznie dobre 2 min dłuższa praca wentylatora (to sprawdzałem kilkadziesiąt razy z podpiętą VIDĄ widocznie komputer stwierdza że filtr lekko zablokowany są dobre warunki do wypalenia więc krótko ale wypala)
Pozdrawiam- Wiesiek
Wysłano: 2014-06-17, 18:30

arturfom
20-06-2014, 11:08
Coś jednak mój post wnosi skoro ktoś poprawia swoją wypowiedź.

Diode Zenera chciałeś podpiąć pod wentylator, a ja pisze o wykorzystaniu czujnika temperatury w filtrze a nie pomiaru napięcia przy wentylatorze.

W obu przypadkach sprowadza się wszystko do układu mierzącego napięcie da się zrobić na tranzystorach albo na LM3914 ( scalak sterujący linijką Ledów ) a nie diodą zenera. Można pokusić się o układ który zmierzy te dwie wartości i wyświetli np trzema ledami 6-9-12 V z wentylatora i trzema temp np 150 - 300 - 450 z czujnika temperatury

Nadal nie zgodzę się co do samego pomiaru pracy wentylatora - nie jest on żadnym wiarygodnym wskazaniem, odpalenie klimy i danie w pedał na maxa parę km na wysokich obrotach spowoduję taka pracę wentylatora, nawet na postoju po zgaszeniu silnika jeszcze potrafi chodzić wentylator jak szalony.

Elmo86 co do twojego pytania

- DPF ma w sobie na ściankach tlenki glinu, ceru i platyny - związki utleniają cząstki juz w około 350 stopniach
- FAP potrzebuje cerytu do obniżenia temperatury spalania z ok 550 - 600 do 450 stopni, płyn dawkowany jest do paliwa więc jest cały czas "w obiegu"

w obu przypadkach potrzebne jest i tak podniesienie temperatury ( spaliny normalnie mają ok 200 stopni ) dodatkowy wtrysk w czasie rozprężania powoduje dopalanie spalin i podgrzanie ich o około 200 - 300 stopni co w sumie daje nam wystarczająca temperaturę do wypalenia dla FAP i DPF

różnica jest w pasywnym wypalaniu ponieważ DPF wymaga mniejszej temperatury o około 100 stopni niż FAP - przy dość intensywnej jeździe jesteś w stanie w normalnych warunkach wypalić DPF, no z FAP jest trudniej tutaj musimy uzyskać około 450 stopni ( podajesz że masz około 370 czyli warunki jak dla suchego filtra ). W ocenie DPF jest wygodniejszy niż FAP, potrzebuje niższej temperatury a co za tym idzie pasywnie wypala się częściej.

Bartosh80 - nadal mylisz pojęcia co do pasywnego wypalania pisząc że jest ono co ileś km i trwa ileś minut
- pasywne można nazwać samoistne, wynikające z panujących warunków czyli temperatury jaką osiąga filtr w trakcie normalnej eksploatacji silnika, jeżeli układ wylotowy osiąga takie warunki bez dopalania w trakcie rozprężania mamy warunki które nie zostały wymuszone przez ECU ale zaistniały samoistnie i trwają do czasu spadku temperatury ( filtr pali cząstki minutę, dwie pięć a nawet i pół godziny a nieraz całą trasę ) - taki proces można przerwać i ECU nie zarejestruje go wcale
- aktywne wypalenie to proces inicjowany przez ECU gdy przez określoną ilość km nie zachodziły warunki wytworzone w sposób samoistny ( profilaktyczne wypalanie ) lub stopień zatkania filtra przekroczył zaprogramowana granicę ( warunkowe wypalanie ) ,kilkukrotne przerwanie go może doprowadzić do zablokowania filtra

Elmo86
20-06-2014, 11:27
Czyli w zasadzie majac Fapa, nie uzyskamy warunkow do samoczynnego wypalania bo spaliny nie osiagaja temp 450stopni.
W takim razie silniki z FAP a silniki z Dpf SA inne skoro te z Dpf same osiagaja temp oj350st. a z FAP nie?

Co do wentylatora to w moim dieslu nigdy sie nie wlaczyl z powodu wysokiej temp silnika, nawet po "ostrym pilowaniu" samochodu. Ewentualnie piereszy bieg.

szafarek
20-06-2014, 13:29
Co do wentylatora to w moim dieslu nigdy sie nie wlaczyl z powodu wysokiej temp silnika, nawet po "ostrym pilowaniu" samochodu. Ewentualnie piereszy bieg.

Przyznam, że w moim też nigdy nie słyszałem wentylatora na drugim biegu.
Hmm, może dlatego że mam nowy płyn chłodzący ... to żart oczywiście.
Prawda jest taka, że jak już pisałem gdzieś, kiedyś w żadnym moim dieslu (a jeżdżę nimi od lat) nie zaobserwowałem pracy wentylatora na drugim biegu.

bartosh80
20-06-2014, 14:43
No i dogadaliśmy -arturfom.
Zgadzam się z całym opisem:
-wypalanie pasywne inaczej samoistne jak w moim poście z 18 06 2014 pisząc pasywne myślami byłem przy samoistnym lub że zaistniały dobre warunki do wypalania więc wypala
-wypalanie aktywne napisałem że zauważyłem ten proces 3-4 razy raz z podpiętą VIDĄ i wtedy przez około 18 min temp FAP/DPF wahała się w granicach 500 st EGR zamknięty no i wzrost zużycia paliwa
-wypalanie serwisowe przeprowadzałem je na starym filtrze w Volvo wygląda to tak oczywiście silnik rozgrzany:
- temp rośnie do około 500 st
- obroty 4000
- EGR się zamyka - są dwa parametry EGR (na samym dole wkleję kopie mojego opisu z forum volvo)
- czas trwania operacji 5 min (swego czasu przy mało zatkanym włączyłem serwisowe VIDA zainicjowała je ale zaraz zakończyła)
Co do włączania się 2 biegu mam identyczne zdanie jak moi przedmówcy.
Wklejam opis zachowania się EGR:Wiem przepustnicę mamy z przodu silnika (dwu gardzielowa) ale zmierzam do czego innego dotyczy tych co mają Vidę lub bezproblemowy dostęp. Podłączamy Vidę wchodzimy w VEHICLE COMMUNICATION dalej ECM- Parameters na samym dole w parametrach mamy EGR duty cycle (cykl pracy) oraz EGR valve (zawór) i ta ostatnia pozycja (EGR valve (zawór) w trakcie rozpoczęcia wypalania momentalnie osiąga wartość 100% jest zamknięta do zakończenia wypalania natomiast EGR DUTY CYCLE (cykl pracy) przy włączonej grafice widać jak normalnie pracuje. W trakcie normalnej pracy silnika obydwie pozycje EGR pracują równolegle wyleciało mi teraz z głowy która z lekkim opóznieniem . Czy masz na myśli wychwycenie momentu zamknięcia pozycji EGR valve(zawór)
Pozdrawiam-Wiesiek (w Volvo niektóre sterowniki mają inne skróty dlatego ich nie używam aby nie robić zamętu a zasada działania ta sama)

Bump: Wklejam jeszcze podpowiedzi z forum Volvo:
-Ja myślałem żeby podłączyć się pod czujnik temperatury DPF, to zwykły termistor. W czasie wypalania temperatura wzrasta do ponad 500stC i łatwo to wychwycić. Do tego jakiś prosty układ zapalający diodę i mamy elegancki sygnalizator wypalania filtra.
-@bartosh80
Jak będziesz miał może kiedyś chwilę sprawdź proszę moją technikę wykrycia wypalania która powinna być 0/1 mam na myśli badanie obecności napięcia na zaworku od sterowania "przepustnicą" od strony "gorącej".
Tutaj dioda powinna wystarczyć
-Dzięki. Spoko. Jako elektronik mogę powiedzieć że taniej niż miernikiem chyba się nie da bo trzeba wzmacniacz dodać jako komparator chyba że m na pająka
W ostatnim przypadku chodziło o diodę zenera ale to jest dla mnie zbyt skomplikowane jestem elektrykiem a tu potrzebny elektronik
Miniaturka dotyczy zainicjowania serwisowego wypalania niestety trzeba tłumaczyć.

szafarek
20-06-2014, 19:30
Nie wiem czy czytaliście, ale wg mnie świetnie wszystko opisane.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=148315

heko
20-06-2014, 19:42
bo ie jeszcze razy będzie trzeba wszystko tłumaczyć od nowa :diabelek:

Elmo86
20-06-2014, 21:12
Sorki za pomyłkę, temp przed filtrem przy autostradowej jeździe osiąga niecałe 300St a nie 370.

arturfom
20-06-2014, 23:41
jestem teraz po jeździe autostradowej ok 40 km, dałem trochę w pedał pomimo skrzyni automat przełączyłem na zmianę ręczną i oto wyniki

- kilka km na 120 km/h przy ok. 3500 - 4000 obr/min temp spalin było ok. 440 zdjęcie zdążyłem zrobic na 427, dystans reg filtra miałem 288 km, różnica ciśnień 1kPa - spadek temperatury na postoju dość szybki ok. 2 st. na sekundę - wniosek że da się FAP doprowadzić do takiej temperatury aby sam się wypalał ( Elmo strasznie małą masz temperaturę )

nie dałem za wygrana przypadkowi i ponownie parę kilometrów tyle że przy mniejszych obrotach juz około 3000 i 110 - 120 km/h

- spokojnie temperatura spalin przekraczała 400 stopni

postój i włączyłem statyczne wypalanie

- pierwszy raz zakończyło mi się na 11 % - silnik nawet nie drgnął - skasowany licznik dystansu

ponowne włączenie

- pełny proces wypalania

potem zrobiłem ok. 30 km z włączoną rejestracją PIDów, jazda na skrzyni automat i przeglądając log z forscana z jazdy

- wentylator pracował na ok 90 % gdy turbosprężarka miała wartości ponad 60 %, temperatura spalin to granice 300 - 350 - myślę że ECU zwiększa obroty wentylatora aby chronić turbosprężarkę
- po pierwszych 3 km miałem juz temperaturę spalin 465 stopni - natomiast maksymalny wynik to 497 a min 273

Wniosek że FAP da się wypalić pasywnie w trasie czy w jeździe dość dynamicznej.

Elmo86 - sprawdź jeszcze raz czy dasz radę uzyskać większą temperaturę, włącz może PID w forscanie pokazujący położenie EGR bo po części on jest odpowiedzialny za temperaturę spalin

Na marginesie - jeśli ktoś ma dostęp do czujnika temperatury przy FAP lub posiada wiedzę to mam prośbę o dane o rezystancji.

Elmo86
21-06-2014, 09:02
Ktory PiS z erg? Jest ich chyba z 7 po polsku i po angielsku

bartosh80
22-06-2014, 20:40
Panowie jak zauważył - arturfom - faktycznie myliłem pojęcia wypalania pasywnego z aktywnym. Obecny FAP zamontowany był przy 155 kkm a teraz mam 270 kkm . Więc FAP jest już na wykończeniu i dlatego wypala co 250-300 km choć bywa że co 400-450 km ale to jest już chyba uzależnione jak w danym okresie użytkuję samochód (większość miasto czy trasy).
Przedstawiam wam wykresy dotyczące FAP podczas wypalania (najistotniejsze parametry)
- w czasie normalnej eksploatacji
- w czasie wypalania
- wskazania miernika w czasie wypalania (wartości się zmieniają ale nie spadają poniżej 9V)
- moment zakończenia
- parametry po zakończeniu wypalania
Zdjęcia robione po zatrzymaniu byłem sam ale wypalanie i tak trwa (wypalanie będzie trwało nawet podczas postoju ale o wiele dłużej)

arturfom
23-06-2014, 11:10
Ktory PiS z erg? Jest ich chyba z 7 po polsku i po angielsku

EGR VP - położenie zaworu

Elmo86
23-06-2014, 11:26
- kilka km na 120 km/h przy ok. 3500 - 4000 obr/min temp spalin było ok. 440 zdjęcie zdążyłem zrobic na 427, dystans reg filtra miałem 288 km, różnica ciśnień 1kPa - spadek temperatury na postoju dość szybki ok. 2 st. na sekundę - wniosek że da się FAP doprowadzić do takiej temperatury aby sam się wypalał ( Elmo strasznie małą masz temperaturę )

Wniosek że FAP da się wypalić pasywnie w trasie czy w jeździe dość dynamicznej.

Elmo86 - sprawdź jeszcze raz czy dasz radę uzyskać większą temperaturę, włącz może PID w forscanie pokazujący położenie EGR bo po części on jest odpowiedzialny za temperaturę spalin

Na marginesie - jeśli ktoś ma dostęp do czujnika temperatury przy FAP lub posiada wiedzę to mam prośbę o dane o rezystancji.

No więc dzisiaj w drodze do pracy spróbowałem tego o czym pisałeś. No i jak jużwcześniej pisałem przy ok 3000obr/min na 4 biegu temperatura spalin osiągnęła maksymalnie 320stopni. Była to jazda pod wzniesienie, natomiast reszta trasz [mniej więcej prosta droga bez wzniesień] temperatura utrzymzwała się w gracicach 200-250stopni.
Moim skromnym zdaniem, takie doprowadzanie do samoczynnego wypalania to katowanie auta, nie znam nikogo kto jeździ dieslem na czwartym biegu z obrotami rzędu 3500-4000obr/min. Podczas przyśpieszenia ok ale nie jakieś dystansy. No i spalanie też ładne ok 7-8L/100. Także spali mniej jak się będzie wypalał normalnie tak jak ECU chce.

Mój wniosek:
- Podczas normalnej jazdy [130km/h 5 bieg ok 2500obr/min] temperatura spalin nie osiągnie 350stopni a co dopiero 450stopni. Prawde mówiąc moje maksymalne obroty to ok 3200-3700obr/min jak się chcę rozpędzić. No chyba że jedzie się ponad 160km/h to na piątym biegu też osiąga się takie obroty.
Co do Pidów to powłączałem wszystkie ERG i nic mi to nie daje.

Apropos pozycji "Distance until DPF ash full" Wymieniałem DPF ok 4000km temu, resetowałem ta pozycję, i jeszcze jakiś miesiąc temu miałem tam liczkę bliską 100000 km. Dziś jest 1785km. Wie ktoś o co w tym biega?

Elmo86
23-06-2014, 21:47
No i się działo...
Jadąc z pracy trochę pojechałem, ale na 4 biegu temp bez szału. Piąty bieg prędkość pod 150km/h zaczyna się coś dziać. Temperatura wzrosła wprawdzie do 500stopni ale wydaje mi się że przez to że jechałem pod górę. W prwnym momencie zaczło szumić w podszybiu po prawej stronie. Auto traci na mocy, zwalnia, wywala błąd systemu silnika. Gaszę samochód żeby zlikwidować błąd, jadę dalej. Jednak po dodaniu gazu ciągle słychac spierdzielające powietrze i auto nie ma mocy. Pewnie jakiś szlauch.
Po osiągnięciu temp z dpfem w sumie nic się nie dzieje. Erg podczas jazdy trzyma sie niskich wartości a na biegu jałowym lub po puszczeniu pedału gazu wrasta do górnych granic [80, 92%] Przed pęknięcięm przewodu nagle zmalało ciśnienie przed DPF z 21Kpa do ok 3kPa.
Czy 21 kPa to duża wartość przed filtrem?
No i co to jest ten "Distance until DPF ash full". Wcześniej malało z 100000km w dół a teraz jak widać rośnie [jest ok 1800km]
Już wcześniej miałem taką usterke że pękały szlauchy bo DPF był tak zapchany że spaliny waliły każdym możliwym ujściem, ale teraz DPF jest nowy więc nie czaję.

fordfocuscmax
17-07-2014, 09:02
Panowie a robiliście statyczne wypalanie w forscan'ie? Chciałbym to wykonać, ale nie wiem czy ta nowa wersja jest już poprawna (wcześniej zatrzymywał się wskaźnik na 80%).

heko
17-07-2014, 09:05
to nie zależy od forscana, jeśli przerywa regeneracją, to jest problem w aucie

arturfom
18-07-2014, 09:31
Panowie a robiliście statyczne wypalanie w forscan'ie? Chciałbym to wykonać, ale nie wiem czy ta nowa wersja jest już poprawna (wcześniej zatrzymywał się wskaźnik na 80%).

robiłem i nie zawsze trwa tyle samo, będziesz słyszał jak auto pracuje ( obroty ) i powinien pojawić się komunikat o zakończeniu - wcześniej pisałem że zakończyło mi się raz na 11% ale również z komunikatem o zakończeniu - jeśli nie masz takiego to coś z autem

bartosh80
19-07-2014, 16:39
arturfom mam takie dane dotyczące czujnika temp DPF/FAP są one z instrukcji obsługi silnika DV6TED4 inaczej 1,6D/HDI/TDCI

arturfom
19-07-2014, 23:23
Dzięki może te dane starcza do skonstruowania sygnalizatora wypalania dpf/FAP - teraz muszę przekazać te dane

fordfocuscmax
31-07-2014, 11:18
Przy ostatnim statycznym wypalaniu dpf musiałem włączyć klimę na full (zgodnie z procedurą) i niestety padła mi sprężarka klimatyzacji. Wymieniłem ją. Jaka jest szansa, że po kolejnym wypalaniu znowu nie będę musiał inwestować w sprężarkę? Czy da się przeprowadzić tą procedurę w ten sposób, żeby sprężarka jakoś wytrzymała takie obciążenie?

szafarek
31-07-2014, 16:53
Przy ostatnim statycznym wypalaniu dpf musiałem włączyć klimę na full (zgodnie z procedurą) i niestety padła mi sprężarka klimatyzacji. Wymieniłem ją. Jaka jest szansa, że po kolejnym wypalaniu znowu nie będę musiał inwestować w sprężarkę? Czy da się przeprowadzić tą procedurę w ten sposób, żeby sprężarka jakoś wytrzymała takie obciążenie?

... a gdzie jest napisane że należy włączyć klimę na full ???
Jedno z drugim ma niewiele wspólnego. To że padła Ci sprężarka to nie wina wypalania.
A skąd masz niby wiedzieć że proces się rozpoczął np. podczas jazdy na autostradzie ???
Wtedy nie włączasz przecież sprężarki klimatyzacji.

EDIT: nie doczytałem, że chodzi o wypalanie statyczne. W sumie to nie wiedziałem ,że musi być włączona klima na full przy wypalaniu statycznym .... a napewno musi ?

Tak z innej beczki, kilkukrotnie już sprawdzałem - u mnie wypalanie odbywa się co ok 150-200 km. Kończy się poprawnie, żadnych błędów.
W przyszłym tygodniu chipuje Merive, a firma ta robi też dpfy - zapytam, pogadam może jeszcze więcej się dowiem ....

heko
31-07-2014, 16:57
co 150-200km to dość często :)
jesli robisz coś w okolicy Poznania, to zdecydowanie polecam Grześka z TuneFORCE !!

szafarek
31-07-2014, 17:00
co 150-200km to dość często :)
jesli robisz coś w okolicy Poznania, to zdecydowanie polecam Grześka z TuneFORCE !!

150-200 km często, wiem, tylko żadnych błędów i to mnie zastanawia ....

Co do chipa, mam ofertę Grześka, mam też Sarnowskiego ... a ten wywalał dpf'a w merivie u jeszcze poprzedniej właścicielki i ... dał mi spory rabat.
Opinie ma dobre, diagnostyka na początku, hamownia przed, strojenie, hamownia po i ew. dostrojenie.

heko
31-07-2014, 17:04
jak chcesz, ja tylko doradzam...a jeśli chodzi o Forda, to już nie mam żadnej wątpliwości, tylko do Grześka :)

szafarek
31-07-2014, 17:05
jak chcesz, ja tylko doradzam...a jeśli chodzi o Forda, to już nie mam żadnej wątpliwości, tylko do Grześka :)

... on będzie robił niebawem mojego cmaxa.

heko
31-07-2014, 17:06
:one:

fordfocuscmax
01-08-2014, 05:51
EDIT: nie doczytałem, że chodzi o wypalanie statyczne. W sumie to nie wiedziałem ,że musi być włączona klima na full przy wypalaniu statycznym .... a napewno musi ?

No właśnie nie wiem czy musi, tego chciałem się dowiedzieć. Domyślam się, że chodzi o wzrost temperatury silnika?

BTW. czy da się wywołać jakoś programem wypalanie dynamiczne?

heko
01-08-2014, 08:33
nie, ford tylko statyczna, albo automatyczne na drodze

Robert682
28-11-2014, 19:29
Witam wszystkich do tej pory byłem tylko czytelnikiem forum.
Napiszę krótko pod koniec lipca zastosowałem patent opisany przez - bartosh80 - zajęło mi to 2 godziny przy piwku. Minęły cztery miesiące TO DZIAŁA przez ten czas pięciokrotnie zgasił bym silnik podczas wypalania, wystarczyło spojrzeć na miernik klima wyłączona wskazania większe jak 9V wentylator 2 bieg i czuć specyficzny zapach oraz słychać inną pracę silnika. Zresztą wszystko opisał - bartosh80- nie istotne że ma Volvo silnik- FAP ten sam i gro osprzętu.
Tylko jeden z was ujął się za nim kto skrytykował to skrytykował, był proszony o parametry jakiegoś czujnika przesłał 0 reakcji.
A swoją drogą wentylator jakby nie patrzeć to i tak podczas swojej pracy przy silniku 1,6 tdci dmucha wprost na osłonę FAP i chcąc nie chcąc chłodzi go choć jest to działanie nie pożądane przejęzyczyć się można a tu robienie wielkiego problemu (chłodzenie jest pożądane po zakończeniu wypalania).
Pozdrawiam wszystkich oraz - bartosha80 za podzielenie się i opisanie tak prostego sposobu odczytywania momentu wypalania.

arturfom
30-11-2014, 14:01
parametry czujnika nie poszły na marne - daj zrobić to nie fabryka w Chinach że zamawiasz a sztab elektroników robi w kilka godzin prototyp

Qaza
03-12-2014, 00:37
Cześć, niestety u mnie również dziś pojawił się komunikat awaria silnika czy jakoś tak (wykrzyknik na cały ekran), zaraz po zatankowaniu i odjechaniu 50 m od stacji.
Obok był warsztat więc podjechałem i po podpięciu pokazał takie błędy: P2458 i P2585 (innych błędów nie ma tylko coś o immo, ale to chyba z innej bajki)
Jak już zdążyłem doczytać to dotyczy to czas trwania dopalania i braku płynu.(tu drobna uwaga, problem z czasem dopalania już rok temu po podpięciu pod komp się pojawiał, Pan z ASO powiedział żeby jeździć aż się zapali kontrolka, tylko przepalać go na autostradzie)

- Autko (param. w opisie) ma przejechane ok 120kkm
- olej wymieniałem rok temu (nie pamiętam ile przejechałem ale nie więcej niż 8kkm), poziom oleju sprawdzany ok 1000km temu i nie był podniesiony w porównaniu do dnia wymiany, a dziś co prawda na trochę rozgrzanym silniku- było ok 5mm więcej w tym ze 2mm ponad max
- Ostatnio jeździłem więcej po mieście, ale nie był problemów, (może poza akumulatorem)
- w trakcie jazdy nie świeci się kontrolka check engine tylko ten wykrzyknik dziś!
- od momentu zapalenia i sprawdzenia przejechałem (delikatnie) ok 5km pod dom

Jestem z Krakowa, czy możecie krótko doradzić jak i gdzie zrobić co trzeba?

1) usupełnic płyn, wymienić filtr, wymiana oleju
2) to co powyżej tylko bez wymiany filtra (jak się uda przepalic) to czekac aż się znowu zapcha? (przebieg 120kkm)
3) wykastrować + soft i ew, wymiana oleju?

Pomóżcie bo takim autem strach jeździć, u kogo i za ile i jak najlepiej.

Dzięki z góry!

heko
03-12-2014, 07:05
dzwoń, podjedź, oblookamy :)

arturfom
04-12-2014, 10:22
Potrzebuję informacji o tzw. PID w fordzie c-max - potrzeba
- temperatura DPF
- różnica ciśnień
- KM od próby wypalenia

w forscanie jest opcja podglądu tych parametrów ale nie wiem jak wyciągnąć wartości liczbowe a torque na komórke oferuje dodawanie PID - ów, w opcji jest również alarm przekroczenia danej wartości

cebza1983
13-12-2014, 23:09
Witam, może troszkę z innej beczki, ale:
Kupując C-maxa diagnosta powiedział, że nie wie czy w aucie jest filtr cząstek stałych. Autko mimo wszystko zakupiłem. Pojechałem do ASO Forda w Łodzi na Włókniarzy prosząc o pełną specyfikację auta po VIN. Otrzymałem ją bez problemu, nie znalazłem żadnej informacji na temat filtra, więc pytam się gościa czy auto posiada DPF/FAP a on mi na to, że nie wie. Wie tylko tyle, że auto spełnia normę spalin EURO 4 - to chyba powinien posiadać. Miałem Audi A6 z 2004 r i też było EURO 4, ale filtra nie było. Czy ktoś może mi powiedzieć czy mam ten filtr czy nie i ewentualnie jaki rodzaj?? Przeczytałem cały wątek i kilka spraw mi się pokrywa. VIN WF0EXXGCDE7P53395 2007 r 2.0 TDCi 136 KM.Nie wiem jak się do tego zabrać skoro serwis jest nieogarnięty. W Audi jakoś to łatwiej wszystko można było łatwiej ogarnąćg:okulary

madamsz
14-12-2014, 07:43
Wygląda, że nie ma filtra. Zobacz pod maską czy masz dużą puchę w miejscu katalizatora i czy są wężyki jak ciśnieniowe (do pomiaru ciśnienia różnicowego). W 2007 roku różnie z tym filtrem było :)

Mariusz

eclipse
14-12-2014, 09:28
To rozkodowany twój vin. z którego wynika że nie ma DPF.

Główne funkcje
Data produkcji: 14.12.2007
Model pojazdu: C-MAX 2007-2010
Typ nadwozia: 5-drzwiowy UAV
Wersja: Seria 50
Silnik: 2.0L Duratorq-TDCi (136PS) - DW10
Przekładnia: 6-bieg. przekł. ręczn. - MMT6
Napęd: LHD FWD
Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji
Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp.
Obszar: (+)"B"
Lakier: Sea Grey Metalik
Materiał we wnętrzu: Napoli / Ebony

Mniej ważne funkcje
Bez przebudowy dachu
Bez oslony progu przednich drzwi
Less Cargo Stowage Device
Wyprodukowano w fabr.w Saarlouis
Zestaw bezpiecznych zamków nr 1
Bez pakietu wyp. specj.
Convenience Group No.8
Poziom marketingowy 1
Bez wyposażenia RSO
Less Mass Customization Package
Zestaw -udoskon. do napraw opon SVC
Z automatycznym zamykaniem okien
Szyby prz. otw. elekt.1 przyc.
Okna tylne zamyk./otwierane 1 dotkn
Szyba ciemna
Bez osł.termicznej szyby przedniej
Z Ogrzewanš Szybš Przedniš
Z popielniczkš w konsoli
Z konsolš górnš serii z bog.wyp.
Konsola cała podłoga i podłokiet.
Bez tylnej konsoli podłog.
Kolor wnętrza -Dark Flint
Kolor wnętrza - Ebony
Z przednimi dywanikami podlogowymi
Bez osłon przeciwsłonecznych
Z Lamp Przy Lust W Oslonie Przeciw
Z Podoewietlanym Lusterkiem
Bez siatki działowej przest. bagaż.
Z pokrywš przestrzeni bagażowej
Bez Siatki Zabezpieczenia Ładunku
Bez schowka pod dachem dla kierowcy
Z elektrochrom.lust.wstecznym
Fotel kier. reg. aut./ogrz.-podœw.
El.reg./ogrz.lust.pas.z lamp.dln
Z 2-kierunkowa reg.zaglówka tyln.
Z œrodk. zagłówkiem z tyłu
Z ręcznie reg. podporš lędŸ. kier.
Z ręcznie reg. podporš lędŸw. pas.
Z Ogrzewanym Fotelem
Z Ogrzewanym Fotelem
2.rzšd - przes./dwudr.siedzenia
Z 6-pol.aut.regul.fotela kier.
Z reczn.4-kier.reg. siedz.pas.
Less Rear Seat Packs
Bez sprzegu przyczepy
Bez drugiego klucz. zapł.zdal.otw.
Z Centralnym Zamkiem
Ze zdalnym otwieraniem drzwi
Bez ukł. otw. drzwi bez kluczyka
Z automat.wycieraczkš szyby przedn.
Z Ogrzew. Dyszami Spryskiwaczy
Bez układu mycia reflektorów
Bez Szyberdachu
Air Curtain Restrnt LH
Kurtyna powietrzna - prawa strona
Z poduszka powietrzna kierowcy
Z Poduszkš Powietrznš Pasażera
Z bocznš podusz.pow.- str. kierowcy
Z bocznš podusz.pow.- str. Pasażera
Bez koła zapasowego
Koło 7 X 16" ze stopu - Styl 2
205/55VR-16 BSW Tyre
Bez kołpaków kół
Z Zawieszeniem Standardowym
Ham.post.uruch.ręcznie
Ze wspomag. awaryjnym hamulców
Z IVD/TCS/ABS
Standardowe siedzenie przednie
Ze stałymi pedałami
4-ramienna kierownica skórzana
Ze Sterowaniem Prędkoœciš
Bez Nagrzewnicy Pomocniczej
Konwencjonalne wskaŸniki - Poziom 3
Z oporn.nast. w zest.wskaŸn.
Z komput. pokład.
Płyta nawigacyjna -dla danego kraju
Bez Autoalarmu
Z ukladem wspomag.przy parkow.tylem
Bez przed. pom. przy park.
Z gniazdem A/V
Tylko interfejs telef. BT/VC
Z antena dwupasmowa
Ubogie wyp. z naw./CD/radiem AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 21
Z 6 glosnikami
Pakiet instal. telef. B - Angielski
Moduł aktywowany głosem - Brytyjski
Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown
Bez gniazda zasilania
Z autom. reflektorami
Z reflektorami halogenowymi
Bez Œwiateł Do Jady Dziennej
Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln.
Z oœwietl.ot. -Wewn.
Z lampkš do czytania w zagłówku
Z automatycznym ster. reflektorów

cebza1983
14-12-2014, 21:51
To rozkodowany twój vin. z którego wynika że nie ma DPF.

Dziękuję za odzew. Jestem dość krótko na tym forum. Rozumiem, że gdyby był filtr cząstek stałych było by to napisane "jak wół" w specyfikacji.

Silnik: 2.0L Duratorq-TDCi (136PS) - DW10 oznaczenie mojego silnika to DW10??

Dzięki wielkie za pomoc.

arturfom
14-12-2014, 22:39
nie, ford tylko statyczna, albo automatyczne na drodze

w sofcie serwisowym statyczne da się wykonać - sprawdzone jeśli jest błąd startuje jednak przerywa, ale mam pytanie bo jest opcja wypalania w trakcie jazdy - wybieram i prosi o kod ( nie in - out ) masz wiedzę co to za kod i z czego wygenerować ?

cebza1983
15-12-2014, 20:46
Witam, dzisiaj się upewniłem, że nie mam DPF.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

szafarek
15-12-2014, 21:21
Witam, dzisiaj się upewniłem, że nie mam DPF.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Szczęściarz .....

Najprościej można sprawdzić :
- jest DPF - auto nawet bączka czarnego nie puści, końcówka rury wydechowej "czysta", brak sadzy.

- nie ma DPF - dymi, bo każdy diesel bez DPF dymi, puszcza bąki, końcówka rury wydechowej, czarna w środku od sadzy, można sprawdzać palcem :-)

DW10 - tak, to typ Twojego silnika.

cebza1983
15-12-2014, 21:31
Mój sprzęt "puszcza bąki" zawsze jak zmieniam biegi...

szafarek
15-12-2014, 21:36
Mój sprzęt "puszcza bąki" zawsze jak zmieniam biegi...

powtórzę się ... szczęciarz

papiszon
12-01-2015, 12:31
Witam!
Czy jest sens wymienić filtr DPF na nowy np. taki: http://allegro.pl/ford-focus-c-max-1-6-filtr-czastek-stalych-dpf-i4919411765.html ? Czy nie ma się nad czym zastanawiać i usunąć DPF-a?

heko
12-01-2015, 12:36
nie ma sensu, usterek jest na pewno więcej, więc wymiana nie pomoże na długo

arturfom
24-03-2015, 08:22
Trochę wiedzy

System filtracyjny został opracowany wspólnie przez Forda i PSA (Peugeot / Citroen). System filtr cząstek stałych (DPF), stosowany w Fordzie Focus i Focus C-MAX wyposażonych w Silnik Duratorq TDCi zmniejsza emisję pyłów nawet o 98 procent i zapewnienia pełna zgodność z normą emisji spalin Euro IV. Nowo opracowany filtr ceramiczny z węglika krzemu jest używany w połączeniu z najnowszą technologia common rail działa do czterech cykli wtrysku.

W zależności od obciążenia silnika i stanu filtra, system kontroluje proces spalania cząstek stałych nagromadzonych w filtrze. Wbrew powszechnej opinii, silnik nie pracuje przy szczytowych poziomach mocy i momentu obrotowego. Temperatury nowoczesnych silników wysokoprężnych w przeciwieństwie do silników benzynowych, turbodoładowanych, osiągających z gazów spalinowych 1000 stopni Celsjusza, są stosunkowo chłodniejsze. W biegu jałowym, temperatury spalin osiągają jedynie 250 stopni a przy pełnym obciążeniu, nigdy nie przekraczają 750 stopni. Na poziomie, wysokiego obciążenia, silnik Diesla wyposażony w filtr cząstek stałych dąży do przeprowadzenia procesu "naturalnej regeneracji" oznacza to, że filtr cząstek stałych wypala sie bez stosowania jakichkolwiek dodatkowych środków.

Ponieważ temperatura spalin jest coraz mniejsza w niższych obciążeniach silnika, a regeneracja filtra staje się coraz trudniejsza inżynierowie Forda w połączeniu z ekspertami z PSA opracowali system składający się z ogrzewania gazów spalinowych w silnikach Diesla, oraz zmniejszania wymaganej temperatury w filtrze.

W procesie spalania stosuje się dodatek, który pozwala na znaczące zmniejszenie temperatury regeneracji zalegających cząstek stałych w filtrze. Substancja ta, składająca się z ciekłej mieszaniny czystego ceru dodanego w mikroskopijnie małych ilościach (mierzona w częściach mln). To wystarcza aby wywołać zapłon pyłu już w około 450 stopni Celsjusza zamiast około 650 stopni Celsjusza. Jednak aby silnik diesel jeszcze mógł niezawodnie osiągnąć poziom temperatury około 450 stopni Celsjusza, inżynierowie musieli skorzystać z kilku "sztuczek" aby podnieść temperaturę z 250 stopni Celsjusza.
Aby tego dokonać wykorzystano kombinację "preinjection", głównego wtrysku, i dwóch następujących po sobie wtrysków co pozwoliło na bardzo dokładną kontrolę procesu spalania.

I wtrysk - pre, występuje w przybliżeniu wcześniej o 10 stopni ATDC ( górny martwy punkt )obrotu wału korbowego niż wtrysku głównego i wynosi jedynie jeden milimetr sześcienny oleju napędowego

II wtrysk - główny

III wtrysk występuje po około 30 stopni od ATDC (po górnym martwym punkcie) na końcu
cyklu spalania co podnosi temperaturę spalin natychmiast po zakończeniu procesu spalania.

IV wtrysk po około 40 stopni ATDC i te paliwo nie jest spalane w komorze spalania, ale łączy się przepływem gazów spalinowych przez kolektor wydechowy i nie zapala się dopóki nie dojdzie do gorącego katalizatora, gdzie w wyniku zapalenia reakcja egzotermiczna ogrzewa filtr, co umożliwia całkowite spalanie pyłu.

Podczas pracy silnika w bardzo niskich obciążeniach, to znaczy gdy samochód praktycznie pracuje w pobliżu biegu jałowego, środki te nie są wystarczające i są wspomagane przez dodatkowe "sztuczki". Kanał wlotowy może być ogrzewany za pomocą elektrycznego elementu grzejnego który jest uruchamiany w razie potrzeby. Powoduje to również wzrost temperatury gazów spalinowych, a zatem zwiększa skuteczność IV wtrysku i wynikiem jest stopniowy wzrost ciśnienia co zwiększa temperaturę spalania poprzez zmniejszenie przepływu powietrza.

na podstawie informacji prasowej Ford autor Jo Declercq tł. arturfom

mayak
24-03-2015, 09:14
Lajkuję !!! :D :D :D

janusz C-MAX
16-06-2015, 12:17
witam
mam problem z DPF w C-MAX, JAK GO WYCIĄĆ!

tedi_k
16-06-2015, 13:08
Starannie. Otwór w puszce DPF kątówką, ceramikę przecinakiem i młotkiem, otwór zaspawać palnikiem, osłony termiczne przykręcić kluczem. Sterownik silnika przeprogramować przy pomocy interfejsu komputerem. Proste :one:

madamsz
16-06-2015, 17:39
Starannie. Otwór w puszce DPF kątówką, ceramikę przecinakiem i młotkiem, otwór zaspawać palnikiem, osłony termiczne przykręcić kluczem. Sterownik silnika przeprogramować przy pomocy interfejsu komputerem. Proste :one:

i chyba proście się nie da wytłumaczyć :one: