Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Radio sony jaki model

Patyk_
09-12-2012, 14:27
Witam.
Orientuje się ktoś jakie jest oznaczenie radia sony montowanego
w focusie bo nie mam instrukcji obsługi a chciałbym się z nią zapoznać.
Model 2006 .
I chyba ma mp3 czy się mylę ?!
Pozdrawiam

arturek
09-12-2012, 15:13
Witam

Instrukcje obsługi systemu audio (radia) są uniwersalne = do kilku modeli radii

Tu masz instrukcję:
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/Ford_audio_PL_2009,2204631421.pdf
lub
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Audio_ford/Ford_audio_new_2005,350661300.pdf

pozdrawiam
Arturek

Patyk_
09-12-2012, 18:30
Dziękuje Artur.
Jestem nowy z moja Foką więc dużo nauki przede mną.

Pozdrawiam Paweł

Bump: A nie orietnujesz się Artur czy mp3 ten soniacz czyta czy nagrywać audio, ale mysle ze jak dali zmieniarke 6 cd to nie ma mp3.

arturek
10-12-2012, 05:26
Witam

Radia Sony prostokątne, takie jak poniżej

wersja 6CD - na prawym przycisku napis "LOAD"
http://www.republika.pl/fefk/sony1.jpg

wersja MP3 - na prawym przycisku napis"CD-INFO"
http://www.republika.pl/fefk/sony1mp3.jpg

były w dwóch wersjach
- albo MP3 +1CD (czyta MP3 ale nie ma wbudowanej zmieniarki)
- albo 6CD (ma wbudowaną zmieniarkę ALE nie czyta MP3)

Jeśli masz wersję ze zmieniarką, to płyty nagrywaj w formacie audio

Sprawdź w schowku czy nie masz złącza AUX - do niego możesz podłączyć odtwarzacz MP3
Jeśli nie masz złacza AUX, to mozna dołozyć

http://www.republika.pl/fefk/aux1.jpg

http://www.republika.pl/fefk/aux2.jpg

pozdrawiam
Arturek

maciej_m
11-12-2012, 15:42
Mam takie radio, opisane, że czyta mp3. Nagrałem na płytę kilkukrotne i nie czyta. Czy oznaczenie mp3 znaczy, że można do tego radia podłączyć odtwarzacz mp3, czy, że czyta nagrane na płycie pliki mp3 bo zdurniałem???

arturek
11-12-2012, 15:55
Witam

1) Oznaczenie MP3 oznacza, że CZYTA płyty w formacie MP3

2) Radio Sony obsługuje dodatkowe złacze AUX
Do złącza AUX może dodatkow podpiąć odtwarzacz MP3
AUX jest obsługiwane przez oba typy radii Sony
- wersja 1CD +MP3
- wersja 6CD

pozdrawiam
Arturek

Grinch
12-12-2012, 18:17
Mam takie radio, opisane, że czyta mp3. Nagrałem na płytę kilkukrotne i nie czyta. Czy oznaczenie mp3 znaczy, że można do tego radia podłączyć odtwarzacz mp3, czy, że czyta nagrane na płycie pliki mp3 bo zdurniałem???
Dwie dość istotne rzeczy:
1. nagrywaj na płytach CD, DVD nie czyta.
2. nie nagrywaj z max prędkością nagrywania. Ja stosuję zasadę czym wolniej tym lepiej ;) i czyta każdą wypaloną płytkę, nawet biedronkowej marki.

arturek
13-12-2012, 05:21
[...]. Nagrałem na płytę kilkukrotne i nie czyta. [...]

Witam
Zamiast płyt CD-RW (wielokrotne), używaj płyt CD-R (jednokrotne).
Nagrywaj z opcją zamknięcia sesji.

pozdrawiam
Arturek

Grinch
04-06-2013, 20:11
Witam, odgrzeję kotleta :)

Radio nie czyta mi płyt MP3 mam kilka wypalonych jakiś czas temu, porysowanych i czyta bez problemu. Teraz chciałam nagrać kilka płyt i nie czyta. Płyty różnych producentów po no name Verbatimy itp.

Płyty nagrywam programem: CDBurnerXP
Prędkość x6, x8 i zamknięta sesja.

Nie wiem w czym problem. Może nazwy plików za długie, albo program powinienem inny używać? Czego wy używacie?

arturek
04-06-2013, 20:21
Witam

1) Ile plików w jednym katalogu - chyba był limit do 250 utworów

2) Kiedyś, ktoś na forum miał podobny problem - okazało się, że winna była nagrywarka w komputerze => nagraj w innym komputerze i najlepiej za pomocą Nero

pozdrawiam
Arturek

Grinch
04-06-2013, 21:51
Ad1. ilosc plikow jest o wiele mniejsza i w roznych kombinacjach wiec raczej to nie to.
Ad2. nagrywarki tez rozne, ale program ten sam, moze wlasnie nero pomoze.

Dzieki, dam znac co z tego wyszlo :)

kamilp2
11-06-2013, 22:03
dam znac co z tego wyszlo

Witam,
i co z tego wyszło? A Panowie, zderzyliście się z tym, że płyty, które wczoraj Wasze radio spokojnie odtwarzało, nagle dziś przestało? próbuje załadować, ale w końcu wyświetla - Check CD i wyrzuca płytkę... oryginalne CD audio a także MP3. czasami załapie i oddtwarza normalnie... zabrudzenie? coś innego?

Grinch
26-07-2013, 07:16
Cześć! Wyszło z tego tyle, że czyta płyty chociaż czasem ma problemy ;)
Ja natomiast mam inny problem dodatkowy z płytami mp3. Podczas "grania" utworu na wyświetlaczu zamiast tytułu pojawia się napis ROOT tylko w momencie przerzucania utworów na chwile pojawia się jego tytuł. O co kaman? :)

pankrakus
26-07-2013, 08:07
Cześć! Wyszło z tego tyle, że czyta płyty chociaż czasem ma problemy ;)
Ja natomiast mam inny problem dodatkowy z płytami mp3. Podczas "grania" utworu na wyświetlaczu zamiast tytułu pojawia się napis ROOT tylko w momencie przerzucania utworów na chwile pojawia się jego tytuł. O co kaman? :)

Jeśli pliki MP3 wgrałeś do katalogu głównego płyty, to poprawnie wyświetla się napis ROOT, co oznacza, że radio czyta utwory z katalogu głównego płyty

Jeśli na płycie założysz katalogi i do tych katalogów wgrasz pliki
MP3, to radio będzie wyświetlało nazwy tych katalogów (konkretnie - będzie wyświetlana nazwa katalogu z którego aktualnie odczytywane są utwory)

Tak przynajmniej działa to w radiu Ford Sony z którym miałem do czynienia

pozdrawiam
pankrakus

Grinch
26-07-2013, 11:57
Dzięki za konkretną informację! Czy jest jakaś możliwość aby radio wyświetlało nazwę utworu podczas jego odsłuchu?

pankrakus
26-07-2013, 12:52
Witam

Z mojej strony - "sorka"
Miałem do czynienia z Sony prostokątnym oraz owalnym i trochę mi się pomieszało

Czy przypadkiem prawy klawisz "CD INFO" nie zmienia tego co jest wyświetlane?

Aktualnie mam do czynienia s owalnym Sony i tam jest trochę inaczej niż w prostokątnym

pozdrawiam
pankrakus

Grinch
26-07-2013, 14:41
Sprawdzę może to faktycznie to.

UPDATE:OK to bylo to! ;) dzzieki za pomoc.

michalfrezz
10-01-2014, 09:44
Witam,

odgrzeje troszkę temat radii. Mam Sony 1CD i zauważylem że radio nie czytalo plyt nagranych programem Astroburn na każdej prędkości a Nero śmiga nawet na prędkości 16x

fpp
12-01-2014, 21:57
Ja nagrywam nero i śmiga wszystko bez problemu. Faktem jest jednak to, że radyjko ma już swoje lata i czasami strasznie mieli płytę, a innymi razem potrafi ją wyrzucić. Oczywiście pomimo tych kaprysów nie żałuje zmiany ze standardowego radia na Sony, wręcz nie zamieniłbym go na inne, chociażby za fajny design :)

DrLupus
15-02-2014, 06:02
Witam,
Ja mam radio Sony prostokątne z klawiszem cd-info. Zauważyłem, że czyta płytki mp3 np. oryginalną z lekcjami angielskiego, natomiast tej co sobie słuchałem mając poprzednie auto już nie czyta... Jest na niej kilkadziesiąt utworów w różnych folderach. Co może być przyczyną? Przegrać tę płytę jeszcze raz? Może Sony ma jakieś zabezpieczenia?

arturek
15-02-2014, 13:15
Witam

1) Jeśli płyta ma "już swoje lata" => może być porysowana lub zmatowiała => sugeruję nagrać nową płytę

2) Radia Ford mają ograniczenia odnośnie ilości katalogów i ilości utworów w katalogu
W jednym katalogu nie może być nie więcej niż 255 utworów (lub 250 - nie pamiętam dokładnie) - podają to w instrukcji obsługi radia

pozdrawiam
Arturek