Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Wybór świec zarowych
Witam,
Nie wiem czy temat był ale nie udało mi się znaleźć.
Szybkie pytanie.
Jakie świece żarowe wybrać do silnika 1,8 TDCI ?
faraon31 27-10-2012, 12:56 chodzi ci o firmę to NGK
RS AUTO-RAF 27-10-2012, 15:51 najlepiej oryginał. najdłużej pochodzą. ale jak chcesz taniej to tak jak faraon31 pisał. NGK lub denso lub beru.
Tak chodzi mi o fimę oczywiście.
Jeżeli chodzi o NGK to czytałem gdzieś, że nie są najlepsze.
RS AUTO-RAF 28-10-2012, 10:37 Kolego osobiście kilka razy zakładełem NGK i nie było z nimi problemu.
Dodatkowo jeszcze jedno pytanie bez zakładania nowego tematu.
Czy przy wymianie świeć w tym silniku wymienia się coś jeszcze ? W sensie kable czy coś innego? Czy tylko same świece ?
wojtas1980 28-10-2012, 19:12 Dodatkowo jeszcze jedno pytanie bez zakładania nowego tematu.
Czy przy wymianie świeć w tym silniku wymienia się coś jeszcze ? W sensie kable czy coś innego? Czy tylko same świece ?
Wymienia się tylko świece tu brak kabli jak w Pb
Jest tylko przewód plusowy masa idzie z silnika
RS AUTO-RAF 28-10-2012, 20:59 Kolego sprawdź czy ten gruby kabel który jest przykręcony do świec nie jest nadpalony na połączeniu tam gdzie jest skręcany śrubką. jeśli coś tam sie już potopiło to sugerowałbym wymianę tego przewodu.
A co myślicie o świecach Flennor automotive Germany ? Dają radę ?
marcin_1515 09-12-2012, 19:58 Witam.
Ostatnio dowiedziałem się od mechanika ze mam do wymiany wszystkie świece ponieważ są spalone. Chciałbym się dowiedzieć jakie świece kupić. jakie polecacie? Czy lepiej kupić oryginalne Fordowskie i wydawać ok 45 zł za szt czy kupić zamiennik np na allegro za szt 16 zł? Jakie są konsekwencje dla silnika jak się jeździ ze spalonymi świecami??
Dodam ze autko to Ford Focus Sedan 1.8 TDcI 100 KM rok 2004.
ja u siebie rok temu wsadzilem NGK. poprzednie to tez byly NGK, wytrzymaly 5 lat z czego 2 jeszcze by mogly latac bo grzaly dobrze, kolejne 2 tez grzaly ale slabiej od tych 2 dobrych wiec wymienilem wszystkie 4 sztuki. Te 2 jeszcze dobre zostawilem sobie " na zapas" . Polecam tą firme , ewentualnie Beru , ktore ida jak sie nie myle na montaz w fabryce.
(...) ewentualnie Beru , ktore ida jak sie nie myle na montaz w fabryce.
Dokładnie takie idą na pierwszy montaż. Poza tym przy zamawianiu nowego oryginalnego kompletu w pudelku z logo Forda siedziały świece Beru. Ktoś pisał też na forum, że wsadził świece chyba Iskry i też jeździł :). Chociaż w linku poniżej znalazłem kilka słów krytyki na Iskrę:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=171056
Spalone świece to przede wszystkim utrudniony rozruch silnika w niskich temperaturach. Przy okazji rozrusznik dostaje w kość. Polecam wymienić w miarę możliwości jak najszybciej - zwłaszcza w zimę ten element powinien być w 100% sprawny.
może być ngk ,beru,bosch obojętnie byle nowe i 4 do tego silnika -utrudniony rozruch/prawie niemożliwy w zimie
marcin_1515 10-12-2012, 08:27 dzieki za.odpowiedzi. A co sadzicie o PRODUCENT - MAXGEAR/MG/ GERMANY na allegro sa za 16 zl i niby pasuja do fokusa
Przepakowywacz, Czasami jakiś Chińczyk, czasami coś dobrego, czasami oryginał.
W tej cenie sądzę że to 1
marcin_1515 10-12-2012, 08:42 cena maja tak niska poniewaz biora bardzo duze ilosci i polecaja ten produkt,.ale.wiadomo swoj poleca swoje
Nigdy nie wymieniaj pojedynczych świec - tylko kompletami bo tylko wtedy układ będzie działał prawidłowo. ŚWIECA ŻAROWA MASTER SPORT - dobra świeca.
marcin_1515 10-12-2012, 10:51 ja tez mam do wymiany komplet bo mam wszystkie spalone. szczerze mowiac to slabo stoje z kasa i dlatego sie pytam czy warto kupowac te swiece tego producenta.
http://allegro.pl/promocja-swieca-zarowa-ford-focus-1-8-tdci-tddi-i2856272195.html
maciejka11 10-12-2012, 11:19 http://www.ford-esklep.pl/pl/c/1.8-TDDi-TDCi/1530
ewentualnie ngk , bosch , sam od 2 lat jezdze na kagerach i jest ok 8)
I nie oszczedzaj za bardzo bo to zawsze konczy sie bolem glowy ;)
bartstep 10-12-2012, 12:52 Powiem Wam tak... CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE.
Iskra-Kielce - swietna jakosc,
Debica - swietna jakosc,
Jurid - swietna jakosc
Mikoda - swietna jakosc
itd. itd...
Jazda no polskich produktach to nie wstyd...
marcin_1515 10-12-2012, 13:02 w sumie to ja nie chce oszczedzac lecz mnie sytuacja do tego zmusza. Jak pisaliscie trzeba na zimne swieczki wymienic. a bez sensu wymienic np 2 a w przyszlosci kolejne 2. A samemu da sie wymienic czy lepiej jechac do serwisu?
Oprócz serwisu jeszcze istnieją warsztaty samochodowe - możesz sam jak czegoś nie ukręcisz - dostęp super.
Powiem Wam tak... CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE.
Debica - swietna jakosc,
Jurid - swietna jakosc
Mikoda - swietna jakosc
itd. itd...
Nikt nie powiedział ze wstyd czy złe tylko nikt nie proponował :wink: np:iskre trudniej dostać niz ngk czy beru,a nawet bosch
rudziu1988 10-12-2012, 15:12 Ja dzisiaj zmieniłem wszystkie 4 sztuki(na BERU) bo nie grzały. Za jedną płaciłem 37 zł.
Od razu widać różnicę przy odpalaniu.
http://ford.sklep.pl
Polecam ten sklep
marcin_1515 10-12-2012, 17:13 a sam wymieniales czy w serwisie/warsztatcie? Ja chcialem kupic te z allegro ale chyba sobie podaruje i kupie chyba te co polecacie.
rudziu1988 10-12-2012, 19:18 sam wymieniłem. Przed wymiana tak z 10 min psiknąłem odrdzewiaczem i poszło.
do wykręcenia pierwszej świecy od strony akumulatora musiałem tylko odkręcić miarkę oleju.
marcin_1515 10-12-2012, 19:58 a klucze miales jakies specjalne czy zwykle? Wybaczcie mi moze glupie pytanie ale pytam bo bede wymienial pierwszy raz i dlatego pytam.
maciejka11 10-12-2012, 22:34 Kolego wszystko jest proste jak cos robisz ktorys raz z kolei. Sprawa podstawowa to nie ukrecic swiecy przy wykrecaniu bo jak ukrecisz np. z jedna to albo bedziesz jezdzil na 3 albo bedziez ci mechanik sciagal glowice zeby to co sie w niej zostalo do konca wykrecic 8) wiec tak jak kolega wczesniej pisal wd40 i psikasz mocno w gwint i trzeba troche odczekc ja u siebie wzialem sie po godz za wykrecanie. Dostep, coz moglby byc lepszy, a klucze to pamietam, ze potrzebowalem glebokiej nasadki 10ki. I przy montarzu dokrecasz z czuciem, poczujesz opor na kluczu to starczy to nie glowica albo kolo :D Dla mechanika to bedzie jakas godz roboty wiec 50zl to minimum.
marcin_1515 11-12-2012, 00:24 ok. dzieki za opis i pomoc. W jednym warsztacie chca 360 zl z wymiana i swiecami orgynalnymi fordowskimi a w drugim za sama wymiane 30-40 zl jedej sztuki. Cena zalezy od tego jaki jest dostep do swiec.
yarosyaros 11-12-2012, 07:22 Powiem Wam tak... CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE.
Debica - swietna jakosc,
Jurid - swietna jakosc
Mikoda - swietna jakosc
itd. itd...
Jeśli chodzi o Dębice to szerokości i przyczepności życzę!!!
maciejka11 11-12-2012, 17:06 ok. dzieki za opis i pomoc. W jednym warsztacie chca 360 zl z wymiana i swiecami orgynalnymi fordowskimi a w drugim za sama wymiane 30-40 zl jedej sztuki. Cena zalezy od tego jaki jest dostep do swiec.
Dostep do swiec = czas, a to przeklada sie na kase za robocizne, ale to i tak drogo 120 zł + 120 zl za swiece 8) ale poszukaj jeszcze moze ktos zrobi troche taniej.
Bump: Jeśli chodzi o Dębice to szerokości i przyczepności życzę!!!
zgadza sie 8) mialem z przodu wielosezonowa debice, co za szajs!
marcin_1515 11-12-2012, 20:53 A co sądzicie o swiecach Motorcraft-a?? A cena 39.50 to dobra cena czy średnio??
to oryginał na I-szy montaż
rudziu1988 12-12-2012, 17:21 Na pierwszy montaż były zakładane świece BERU. Kolega mechanik polecał mi motocraft. Do wymiany potrzebny jest głęboki klucz 10, poza tym 8 do odkręcenia przewodów.
Ja do lepszego dostępu od strony akumulatora odkręciłem rurę intercoolera i miarkę oleju. A świece raczej nie powinny się ukręcić ponieważ głowica jest żeliwna. Mogą być tylko lekko zapieczone w górnej części gwintu, przed demontażem dobrze jest psiknąć odrdzewiaczem. Ja odkręcałem na letnim silniku i po 10 minutach od zastosowania odrdzewiacza i poszło bardzo dobrze. Czas pracy to ok. 1 godziny na mrozie :)
marcin_1515 13-12-2012, 11:28 Świece kupiłem Motorcraft-a. Czekam na przesyłkę. A mam jeszcze pytanie czy spalone świece mogą być przyczyną ze fokus ma większe spalanie niż zawsze miał??
rudziu1988 13-12-2012, 13:03 Świece nie są przyczyna większego spalania.
Możesz sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza, czy wtryski nie leją, może być też ustawiona za duża dawka na pompie wtryskowej.
marcin_1515 18-12-2012, 14:00 Dzisiaj wymieniłem świece żarowe sam. Szybko i łatwo poszło. Ogólnie to dzięki za podpowiedzi, i zainteresowanie tematem.
Dzięki samodzielnej wymianie zaoszczędziłem 195 zł
POZDRAWIAM
Dzisiaj wymieniłem świece żarowe sam. Szybko i łatwo poszło. Ogólnie to dzięki za podpowiedzi, i zainteresowanie tematem.
Dzięki samodzielnej wymianie zaoszczędziłem 195 zł
POZDRAWIAM
bak paliwa:one:
Witam,
mam 2 pytania:
1. Jakie świece żarowe powinienem kupić do mojego forda,
zastanawiam się nad http://allegro.pl/denso-swieca-zarowa-ford-focus-mk1-1-8-tdci-tddi-i5923237065.html czy lepiej coś innego?
2. W którym miejscu znajdują się świece?
http://iv.pl/images/69602964908640930987_thumb.jpg (http://iv.pl/images/69602964908640930987.jpg)
Bez urazy, ale jak nie wiesz gdzie są świece, to podjedz najpierw do jakiegoś normalnego sklepu i kup odpowiednie a później podjedz do jakiegoś mechaniora niech tobie wymieni, bo jak będą zapieczone i je poukręcasz to narobisz sobie więcej kłopotów niż to warte.
Byłem u mechanika, najtańsze świece u niego są za ~120zł za 4 szt. więc podejrzewam że są podobnej o ile nie gorszej klasy. A za wymianę zaśpiewał sobie 70zł.
Nie mam zamiaru tyle płacić, dlatego postanowiłem sam sobie wymienić świece.
Na samochodach się nie znam, ale myślałem że od tego są takie fora, widocznie się myliłem.
Świece masz z przodu silnika, będzie widać po czerwonym kablu dochodzącym do każdej, spróbuj wymienić, nie jest to możne aż takie trudne ale będziesz wiedział dlaczego tyle tobie mechanik zaśpiewał. A jak chcesz jeszcze przyciąć koszty to mogę odsprzedać za grosze dobre używki z demontażu :mrgreen:
Świece są tu:
https://lh3.googleusercontent.com/CoU6-Hlem21M_mEhzKkEWpnGAwjCEUlp0vEpmGyrlIgSlyareOFtXeC qa2dP0zfRWcZTXYVDPeI8YKqhjPO7f9Cm_Y4DMWJRHETlbxXWl Op_c5VTm5BjtshE3c5K7gjRwO4C1Yglw2eCRZLCHXpDf17cPGd k4_PkvuDHcp4G3F6Aph7S73MOOP4y1z9_7PcvUyTfGw1aOhmg0 QmOON6sYlEspufJa1ToMSb76k34CI4sUA3MEmdUuXY7_VXlmrU HHOO7Y4bjcKtOdc_30qZr8q8LFSIuYqDQ6TBAQicHNoZ6OPFub EF8bAdFqJcBFnI9ztr8gUUsK_RgNusmoqrMvcd_x9C1-YtzJqV-AJK1IhORpAAhmbgGpg7X2qoGkxId2QxlTZJMHmB5qZY_NYT1cg cak31w_U6AM2xi4vXgNdp02i6ShJGdhb9CCncEFLNzjr6yw3AF IFWWAWIg5DhS6LqIe_KJ2Q-6q7n8puoUUXxwGgySbHlg8exWl1cBdl3TIIl1RSQ0zVMhtTvGi Xh-RnN7Mn-o8Te2JxyNJuwOtwi0u8trCShmhk2A1_0wlmfj5m7_WI6eKLVX_ 3OsN7bUw5KxzSjPhQqhFkvaVOlu7FLukJlf2w=w1008-h679-no
Po lewej widać zdjęty przewód i gwint pierwszej świecy. Tu kolejne gwinty świec widać:
https://lh3.googleusercontent.com/NRi3x8VzvwzpygA1EY49ZcDXALOmtj0CUgSsOPFJtfG25v6UZp fOBSX22G3SSfkwBguE-foVT5QqSf-lBIaSFQ06TUSUG6SXe0XBSeOt2Pe4PjOWmw8Tq2S1x2jXEKW_9 MCyCwRMiHn9s0POm6j_jxL_W8gGNeH7Y48cxqQl9CffYOACxL_ JLOjTz3WSlQ9MV863e-EZVUfdUuDlpwHb3onSlC4f_UtwKrfoCOagBnxR8J6cWmaDqioZ W_fhpy7kpLuomWrUIudbtV256q4ABJT59IRl6uC3m2HleHc7AT DDDUFECxK5SrGL66xmzcQ5RwYeXkznkf5bM9tKtKfvsHIbF4fZ TF6_E28MWFGF4rkLPiFzAfAror2uY-bNudX4PGB9hgvkuR0wJSH0lzIFJ-zdWpvWSivlsgJpFWIfSxJpT33KOpaqmss1l0Eg4PwY0DwaZOfC vwi5sqD7VKnukRJR06o6JbBXkEeWbiun5rZQeHCx3raq2iQugQ 1E1eEIsjY9m1fTfhVLDWvhHohZ3deCkXhOZHKW7RzPkUCg2P1P EPoWvdjp5kaCONIY2h5r4c25KgnLlEISHzE-PI4LOlvGIQaNRK0bUH0uzMXZaFKGWaz2uQ=w905-h679-no
Ja kupiłem beru w pudełku forda, czyli takie same jak na pierwszy montaż.
U mnie tylko jedna była niesprawna, ta po prawej. I do niej jest najgorsze dojście. Takiego czegoś potrzebowałem:
https://lh3.googleusercontent.com/FF1zWU-dRI2JKgsUQIOygZ9YseuXIrvv5WXWb916iiWRxC-HVYdSwPO-dg7AS1S1tuF4LjD43jJ66FASqVJNDnISs0pbbziv-epBqGBTjyHfknRwc6RYDeecYACHsCwagy3VtslQNsp1E5GQfTM iYWr86PFg_B-UXPuArda8QjP9HQuJvVTY_PudaLqLgVEx-KdSynfUWg89BWnMu8KsC_B0OadGybka2oo3-h1IzqEO4R6NpbueK2NWC7bqTnMBtPt7CNi9JC8uKDJB9wqCL4D xfHYZ84xqO4BbVQUM4isv904z6DDMW0PkVEOejt-s1MQHiKeFHF0eq81dXA2olAyjDfseBCi-TEDaVy623BZmr7tEac50Ccp8szoRALRmnih9zP5RPxjLTkJn_h 9T8wQ_Y_KgDEfJq1FAl8YKLokrPCsous39061oNSZjF2GcbE1q qXQ0EFixxVjslO419qeMsYqUv17t0_XZNhp89V4WKzHhQWgpX0 MvVQ-joFLTTx8yjSBDNp6MMbmaH0ll3q90qcV4v_9ZwkWmON7FHsOq6 iBh4oEq0pUuIJet88675Ap2_6mxnSqkdk8D5mzuX1W0NyIXsgw 8juawyLV1uJsVyMpQ2Q=w970-h679-no
Jest trochę stresu przy odkręcaniu, bo jak którąś urwiesz to... koszty, koszty, koszty.
jak ukręcisz świece i będziesz miał 400 zł dać za gniazdo, to będziesz wiedział, czy 70 zł to dużo :)
klucz dynamometryczny oczywiście masz ustawiony ?
ministerq 17-10-2016, 04:42 klucz dynamometryczny
No już nie przesadzajmy... Setki świec wymieniłem, i w życiu do tego nie użyłem dynamometryka :)
No już nie przesadzajmy... Setki świec wymieniłem, i w życiu do tego nie użyłem dynamometryka :)
Ty,
ale nie ktoś, kto to robi okazjonalnie
ja tam wole mieć ustawiony moment i zawsze jestem zdziwiony jak szybko się go osiąga
Jak widać na załączonych zdjęciach - w 1.8 TDCI o ile wymiana świec jest prosta (wykręcić i wkręcić) to dostęp co najmniej upierdliwy. Zwykły klucz nasadkowy zwykle nie daje rady - gdyż końcówki są za krótkie. A i perspektywa ukręcenia zapieczonej świecy nie jest najweselsza. Ja bym jednak dał te 70 zł :)
cezarg1410 17-10-2016, 07:27 Aha bo rozumiem że mechanik to ma magiczne ręce i on świecy nie ma prawa ukrecic?
Ludzie ogarnijcie się trochę...
Wymieniaj sam żadne dynamometryki nie są ci potrzebne. Dostęp jest trochę upierdliwy ale da się to zrobic.
ja zazwyczaj sam wymieniam świece,
natomiast wiem, że w dizlu są one zazwyczaj zapieczone a główka i gwint niewielkie
ja bym wolał oddać za 70 zł i mieć spokój, a jak mechanior ukręci, jego problem
w benzyniaku to bajka więc tam raczej trzeba być specjalistą żeby coś zwalić... albo dokręcić stożek zamiast 15 stopni to 180 stopni :D
Sama wymiana świec problemem nie jest, jak wszyscy tu piszą trzeba je wykręcić, i wkręcić z powrotem. Problemy leżą gdzie indziej:
-osoba która pyta nie ma nawet pojęcia gdzie się te świece znajdują
- osoba która pyta nie ma pojęcia o jakichkolwiek zagrożeniach ze strony zapieczonych albo przekręconych świec żarowych
- osoba która pyta na 99% nie ma do tego odpowiednich narzędzi.
Wniosek jest prosty - radzenie takiemu mało wprawnemu początkującemu mechanikowi żeby od tego zaczął skończy się najprawdopodobniej wątkiem p.t. "ukręciłem świecę, a robiłem wszystko jak mi mówiliście. Co dalej?".
Dlatego moja rada brzmi - odżałuj te 70 zł. To naprawdę tania opcja, nawet jeżeli wydaje się Ci że mechanik nic specjalnego nie robi - ale przynajmniej ma do tego narzędzia i wprawę. Problem z ukręconą świecą kosztuje znacznie drożej, po co się narażać?
P.S. A wiesz, że przed wymianą świec żarowych wypada odłączyć akumulator?
P.S. A wiesz, że przed wymianą świec żarowych wypada odłączyć akumulator?
:570::shock::shock::shock:
kumpel Fordzika 12-01-2017, 09:27 Panowie które świece żarowe wybrać ? Beru te niby fordowskie czy Meyle zamiennik. Jeździ ktoś na tych drugich. Niby niemieckie. Beru to jakoś też mi się rewelacyjnie ni kojarzy jako marka. Może zaszaleć i BOSCHa choć trochę drogie już, może warto, niby dłużej grzeją i co z tego będę miał ? ;)
Meyle
http://ford.sklep.pl/product-pol-18091-swieca-zarowa-Meyle-1-8-TDDI-TDCI.html
Beru
http://ford.sklep.pl/product-pol-14705-swieca-zarowa-Ford-1-8-TDDI-TDCI-oryginal-1079401.html
Bosch
http://ford.sklep.pl/product-pol-17518-swieca-zarowa-1-8-TDDI-TDCI-Bosch-Duraterm-0250202131.html
Drugie pytanie pod świecami zadnymi nie ma w wykazie mojego Focusa tylko MKll na 2007 roku się kończy :(
Kończy się, bo w wielu krajach po liftingu zniknął nasz silnik, na przykład w Niemczech.
U siebie wymieniłem na te "ford" beru.
kumpel Fordzika 12-01-2017, 10:58 Czyli jakby nie ma problemu i brać te c są na stronce sklepu. Tylko BERU czy MEYLE ?
Na allegro jeszcze widzę świece marki którą darze zaufanie bo do motocykli robią świetne świece japońskie DENSO
http://allegro.pl/denso-swieca-zarowa-ford-focus-mk1-1-8-tdci-tddi-i6580325266.html
Ja u siebie byłem ostanio w sklepie i wzialem pierwsze lepsze z półki :D
33zl/szt bez kosztów wysylki :)
A jak masz ochote czekać na paczkę, to lepiej tutaj:
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=1.8tdci&search_scope=category-50760&bmatch=s0-aut-1-4-1025
Najtaniej 11zl/szt
Febi / Iskra / Meyle / Denso - 25zl/szt
Ford OE (Beru)- 35zl/szt
Beru - dobra firma, jakbyś kiedyś miał kupić cewkę to silnika benzynowego najlepszej jakości, to szybko zapoznasz się z BERU:)
Też miałem dylemat ale po konsultacji ze sklepem ford polecili właśnie meyle.
Puki co - 21 odpalają bez problemu,zobaczymy jak długo .
kumpel Fordzika 12-01-2017, 11:27 Też miałem dylemat ale po konsultacji ze sklepem ford polecili właśnie meyle. Co powiedzieli o Meyle ? Coś co zabrzmiało przekonująco, czy dało podejrzenie, że tych akurat mają dużo na składzie, albo dobra marze od hurtowni, czy odroczoną płatność. Czasy takie, że sprzedawcy to ciężko czasem wierzyć.
NGK, DENSO to dla mnie wysoka liga świec iskrowych, ale w żarowych to nie wiem jak się odnajdują ci producenci.
Ja u siebie byłem ostanio w sklepie i wzialem pierwsze lepsze z półki
do własnego samochodu to może trochę nie teges po taniości totalnej czy pierwsze z półki. Coś ze środkowej półki to rokuje, że będzie git, a nie kit :) ;)
Świece mam firmy AD - czyli nie wiem jakie:D Nie wiem co pakowali akurat:) Sprawdziłem każdą przed montażem - Działały.. poprzednie nie działała żadna, wszystkie 4 spalone były więc jest lepiej:P
Żarowa ma grzać i grzeje:) Proste w diagnozie i nie ma za bardzo stanów pośrednich.
Świece mam firmy AD - czyli nie wiem jakie:D
To takie:
http://www.adpolska.pl/
Czyli chińczyki zamawiane przez tą sieć serwisów. Czyli najtańsze/bezmarkowe. Jak zamówisz na aliexpress paletę świeć, to ci zrobią z dowolną nazwą/logiem. To są właśnie takie.
i wszystkie 4 sztuki grzeją:) Nie wiem do ilu stopni sie rozgrzewają, ale świecą się po podaniu napiecia z aku:)
Wymiana prosta, wiec jak zaczną padać to wymienię. Profilaktycznie odrobina smaru miedziowego na gwint poszła:)
nie smaruje się pastą miedzianą tylko pastą ceramiczną
pawelforduser 12-01-2017, 15:50 Co powiedzieli o Meyle ? Coś co zabrzmiało przekonująco, czy dało podejrzenie, że tych akurat mają dużo na składzie, albo dobra marze od hurtowni, czy odroczoną płatność. Czasy takie, że sprzedawcy to ciężko czasem wierzyć.
NGK, DENSO to dla mnie wysoka liga świec iskrowych, ale w żarowych to nie wiem jak się odnajdują ci producenci.
do własnego samochodu to może trochę nie teges po taniości totalnej czy pierwsze z półki. Coś ze środkowej półki to rokuje, że będzie git, a nie kit :) ;)
Ja też wstawiłem beru które były na pierwszy montaż, wykręciły się pięknie, pamiętaj o paście ceramicznej kosztuje coś koło 20 zł firma (lm).
słyszałem że iskry też są dobre.Ktoś może potwierdzić
Iskry działają. Czy lepiej od Beru? Większych różnic nie zauważyłem. Może na początku miałem wrażenie, że silnik łatwiej pali. Cena niższa, trwałość: na razie dwa lata, ale nie sprawdzałem czy wszystkie grzeją. Przy -22 st. C silnik zaskoczył za trzecim razem, przy -16 za pierwszym.
Witam, u mnie wszystkie 4 padnięte, wymieniłem na Meyle. Cała operacja 45 minut. Robiłem to po raz pierwszy i poszło bardzo gładko. WD40, klucz 7, 10 i pasta ceramiczna.
kumpel Fordzika 14-01-2017, 21:30 Ja zamówiłem świece BOSCHA po 30 zł za sztukę więc nie drogo jakoś strasznie.
Poczytałem opinie mechaników praktyków i się wyhamowałem przed częściami MEYLE.
http://forum-mechanika.pl/threads/cz%C4%99%C5%9Bci-meyle-opinie.22357/
Witam , mam problem z porannym odpalaniem , od kilku dni temperatura spadła poniżej 0 i pojawił się problem z odpaleniem. Zapobiegawczo z rana grzeje świece około 5 do 6 razy i auto odpala od tzw strzała. Gdy podgrzeję je tylko raz to kręci i nie chce zapalić. Auto ma nieco ponad 200 koła najechane. Jestem 2 właścicielem i mam pewność że nie było kręcone. Teraz pytanie jakie świece mam kupić , które wybrać.
Bump: Kupiłem denso. Mam nadzieje że będzie ok.
|