Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Nie można ustawić zbieżności

tomek1487
11-12-2012, 15:55
Witam Wszystkich.
Mam taki problem zakupiłem niedawno Focusa kombi 1.6 16V
chciałem ustawić zbierzność z tyłu ale okazało się że musze wymienić tuleje w wahaczu oraz śruby mimośrodowe. Po wymianie tychże cześci zbierzności dalej nie moge ustawić:( i nie wiem co dalej z tym robić:?: Mechanik też nie bardzo potrafi powiedzieć co robić. Może ma ktoś jakiś pomysł?

korek007
11-12-2012, 16:05
Witam.
Rozumiem że wymieniałeś tylko tuleje w wahaczacz /wahaczu ?/ poprzecznych nośnych. A w jakim stanie są pozostałe wahacze, szczególnie "kości" ?

tomek1487
11-12-2012, 16:09
Witam z tego co mówił mechanik nie widać tam nic nie pokojącego ale sam nie wiem bo nie bylem przy tej wymianie:/

Bump: Dodam jeszcze ze on powiedział ze wystarczy te tuleje wymienic i bedzie ok ale jednak tak nie jest. Ponoć mimośrody są już maksymalnie odkręcone do oporu.

maciejka11
11-12-2012, 16:56
Niech odda kase i jedz do innego, do tulejowania potrzebna jest madra glowa i dobry sprzet tak samo jak do ustawiania zbierznosci. A te tuleje to co to za firma byla?

tomek1487
11-12-2012, 17:31
Szczerze to nie wiem wziąłem jakie mieli w sklepie. Nie znam sie na tym.
Auto pływało gdy jechałem po zaśnieżonej drodze a tak jest ok. Więc chyba nie jest raczej przestawione albo coś? Było by to jakoś widac jeżeli bylo by przestawione?
Rożnice w zbierzności nie są duże ale jednak są i szkoda mi opona u mnie w okolicy nie ma porządnego warsztatu który usuwa takie usterki:/

TCFly
12-12-2012, 17:35
Witajcie!
Podpinam się do tematu-mam ten sam problem przy focusie kombi 1,8 TDDi. Byłem na sprawdzeniu zbieżności tyłu i okazało się że jest zbyt zbieżny(różnica 4mm-tak powiedział mechanik),jeżeli dobrze zrozumiałem to będzie mi darło zewnętrzną stronę opon. Poinformował mnie że jest problem żeby odkrecić te śruby mimośrodowe,no i jedna się urwała.Druga została, ale tez nie mógł odkręcić. Powiedział że potrzebne będą dwie nowe śruby i tuleje Doradźcie mi koledzy gdzie to wszystko zakupić i czy w serwisie lepiej czy jakimś sprawdzonym sklepie internetowym i jeszcze czy są sprzedawane w zestawach śruby z tulejami?
Pozdrawiam

tomek1487
12-12-2012, 17:43
Witaj ja kupiłem orginalne śruby Forda koszt śruby to 56 zl nakrętka 5.5 zł podkładka 22zł ale wpisz sobie śruba mimośrodowa Ford Focus i tańsze znajdziesz w necie. Tutaj masz linka do sklepu internetowego http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sruba-mimosrodowa-z-nakretka-wahacza-dolnego-1456980-FORD/1473

bartstep
13-12-2012, 09:22
Ale nie mozna ustawic zbieznosci bo...(nie rozumiem)
Czyli ustawia zbieznosc, wyjezdzasz z warsztatu a auto sciaga, tak?
Bo jesli tak, to jedz do dobrego warsztatu, ktory ma cztery glowice i potrafi jednoczesnie mierzyc zbieznosc przod/tyl, wspolosiowosc i rownoleglosc osi. Niestety w tym aucie tak jest, ze osobne ustawianie przodu i tylu niewiele daje.

Bux
13-12-2012, 10:56
Możesz mieć wszystko w porządku z częsciami które wymieniłeś, a niemożność ustawienia geometrii związana może być z osiadniętymi sprężynami, sprawdzone empirycznie pomaga wymiana tychże a przy okazji i amorków.

tomek1487
13-12-2012, 11:21
Tzn tak ściągało tylko na śniegu gdy jest droga dobra wszystko jest ok. Nie sprawdzał chyba niczego bo nic nie mowił zbierzność ustawiał od razu przód i tył przód jest ok a tyłu nie ustawił;/ dodam zdjęcie może ktoś wyjaśni mi te wszystkie dane i czy to są duże różnice?

Bump:

Bump: Zdjęcie juz po ustawieniu zbierzności. Nie można bardziej ustawić mimośrod jest do oporu dokręcony.

christtoph
13-12-2012, 13:47
zmien to rz w temacie bo az razi w oczy ,pozdrawiam :)

kemizo67
13-12-2012, 21:31
A spróbuj ustawić ZBIEŻNOŚĆ zamiast ZBIERZNOŚĆ - może pomoże :)
Sorki za OT