Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] światła przeciwmgłowe przednie-załączane po zapłonie, jako światłą do jazdy dziennej

maciejkrk
13-12-2012, 18:00
Witam
Czy można przeprogramować włączanie świateł przeciwmgłowych przednich zaraz po włączeniu zapłonu?

Chciałbym używać przednich halogenów jako świateł dziennych, wraz z automatycznymi światłami drogowymi, jednak halogeny mogę włączyć tylko w momencie przekręcenia pokrętła świateł na drogowe lub pozycyjne.

Na 0 halogenów włączyć się nie da, a na automacie działają dopiero po włączeniu świateł drogowych przez mondziaka

nie chce się bawić we wstawianie dodatkowych świateł i nowej instalacji elektrycznej, ani w wymianę zderzaka na polifta.

potrzeba taka wystąpiła po wymianie żarówek typu H7 na 10stopniowym mrozie :)

czekam cierpliwie na jakąś podpowiedź, pozdrawiam

tedi_k
13-12-2012, 18:09
Przeciwmgłowe nie mają homologacji na DRL i pierwsza kontrola drogowa w złym humorze skończy sie utratą dowodu rejestracyjnego. Podobny los na stacji diagnostycznej przy przeglądzie.
Przeprogramowanie i tak nie jest możliwe.

winmajor
13-12-2012, 18:40
nie chce się bawić we wstawianie dodatkowych świateł i nowej instalacji elektrycznej, ani w wymianę zderzaka na polifta.

Kolego. Poczytaj trochę tutaj. Jest mnóstwo materiałów co i jak. Może się okaże, że zrobienie takiej instalacji jest dziecinnie proste a osiągniesz efekt. Kolega napisał, że złośliwy policjant,... nie. Każdy policjant, który cię namierzy z włączonymi halogenami bez potrzeby wykorzysta cię do podniesienia swojej statystyki.

maciejkrk
13-12-2012, 19:51
to podobno homologacje ma
http://moto.allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-led-ford-mondeo-mk4-mk3-i2857216010.html

proste jest drutowanie, przekaźnik na halogeny po zapłonie, rezystor w obwód halogena żeby komunikat nie wyskakiwał (o ile wykrywa tak jak H7) i gotowe, ale chciałem bardziej nowocześnie, elektronicznie :)

czyli odpowiedź brzmi: nie da się programować działania halogenów, a szkoda

kopydleusz
13-12-2012, 20:18
maciejkrk: temat był omawiany. Sprzedawca wysyła "lampy" czyli źródła światła led. Nie wysyła całej lampy z kloszem. Na kloszu masz bitą homologację. Czyli nie jest to legalne wyposażenie auta jeśli chodzi o drl - bo klosze halogenów nie mają wyrytego RL.

kordyl
13-12-2012, 21:12
A dokładnie to są to te lampy http://moto.allegro.pl/lampy-swiatla-do-jazdy-dziennej-automat-okragle-i2792164496.html
Sam pewnie dasz radę je wstawić w halogen.

tedi_k
13-12-2012, 21:31
http://moto.allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-led-ford-mondeo-mk4-mk3-i2857216010.html

proste jest drutowanie, przekaźnik na halogeny po zapłonie, rezystor w obwód halogena żeby komunikat nie wyskakiwał (o ile wykrywa tak jak H7) i gotowe, ale chciałem bardziej nowocześnie, elektronicznie :)

czyli odpowiedź brzmi: nie da się programować działania halogenów, a szkoda

To są światła DRL - ZANIAST dotychczasowych halogenów. Sprzedawca też Ci napisał, że wysyła w komplecie nowe, inne okablowanie. Czyli sytuacja standardowa, tylko miejsce montażu inne. Możesz sobie to założyć, ale okablowanie (zresztą trywialnie proste) sobie będziesz musiał dołożyć.

Dodatkowo - w przypadku montażu tych lamp - czeka Cię i tak programowanie halogenów, tzn. będziesz je musiał w serwisie zdezaktywować...:one:

maciejkrk
13-12-2012, 21:32
dzięki za wszelkie sugestie o legalności, pytałem jedynie o możliwość programowania przeciwmgłowych przednich od co.

O elektryce pojęcie mam, ale zatrzymałem się na etapie scorpio, a tam jest elektryka a nie elektronika.

hmm
skoro da się je zdezaktywować to i może da się zapalić na stałe :)

Sebastekatowice
14-12-2012, 09:11
Przeciwmgłowe nie mają homologacji na DRL, pierwsza kontrola drogowa skończy się utratą dowodu rejestracyjnego o przeglądzie rej. już nie wspomnę.
Ale widziałem takie światła do jazdy dziennej u jednego gościa. Auto było z Belgii i miało halogeny z homologacją DRL wyglądają podobnie do halogenów

winmajor
14-12-2012, 09:12
Przeciwmgłowe nie mają homologacji na DRL, pierwsza kontrola drogowa skończy się utratą dowodu rejestracyjnego o przeglądzie rej. już nie wspomnę.
Nie doczytałeś kolego. Właśnie trwa dyskusja nad tym, aby zamiast świateł przeciwmgłowych wstawić światła dzienne z wymaganą homologacją. Krótko mówiąc przepisowo ok. Tyle, że pewnie co chwilkę cię kolego maciejkrk będą zatrzymywać i sprawdzać czy masz homologacje i są to światła przeciwmgłowe czy dzienne.

grafmarr
18-12-2012, 08:17
http://moto.allegro.pl/swiatla-jazdy...857216010.html

Podobno? Chyba jednak nie. Na stronie xenonowe.pl przy tych lampach sprzedawca ma jeszcze dopisek "Możliwe użycie lamp przeciwmgielnych klienta, wówczas cena spada. W takim przypadku prosimy o kontakt."
Chyba coś tu nie tak?

Maddragon
18-12-2012, 10:39
dzięki za wszelkie sugestie o legalności, pytałem jedynie o możliwość programowania przeciwmgłowych przednich od co.

Nie ma za co następny, który przepnie światła służące do czego innego, dla własnego widzi mi się. Wytłumacz mi logicznie po co? Tak łatwo wymienia się żarówki H11 w halogenie w MK4? Pomijam fakt że są droższe od H7. Na tej samej zasadzie, zmień sobie lampy przednie na symetryczne albo kup tańszą lampę lewą z Anglii. Przecież to lampa i to lampa! Załóż sobie światła dzienne i problem z głowy.

maciejkrk
19-12-2012, 18:45
ok temat można zamknąć

zaczynam mozolny proces wymiany zderzaka na polift
będzie wszystko jak bozia kazała

pozdrawiam

misiekxyz
19-12-2012, 20:32
jakie koszta?

maciejkrk
26-12-2012, 18:29
na ten czas niewielkie
zderzak 80zeta
gril też 80

potrzebna jeszcze atrapa (od 50 - 250zł)
halogeny 100 za sztukę
ledy nowe zamienniki 250 sztuka
i uchwyty na czujnik parkowania w atrapie bo inne są (brak informacji cenowej)
oprawki ledów max 50zł za parę
prawdopodobnie pianka też inna
i bankowo mocowania inne, ale zamienniki po 24zł sztuka są
+ malowanko

nie wiem jak będzie wyglądać maska, bo po lifcie też jest trochę inna

darmodziej
26-12-2012, 18:51
W ofercie na allegro gość pisze: „Światła to kompletna, nowa lampa, która zastępuje standardowe halogeny przeciwmgielne” i „Lampa posiada niezbędną homologację europejską RL.”, czyli wygląda na to, że jednak policjant nie będzie miał się do czego przyczepić. Kolega słusznie zauważył:Tyle, że pewnie co chwilkę cię kolego maciejkrk będą zatrzymywać i sprawdzać czy masz homologacje i są to światła przeciwmgłowe czy dzienne.I jest to trochę uciążliwe, ale za to mina policjanta bezcenna.

poadam
23-04-2018, 11:17
Panowie, czy montował już ktoś z was te gotowce do jazdy dziennej w miejsce przeciwmgielnych ?

Jak się sprawują? Na jakiej zasadzie to działa ?