Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Na śniegu nosi tyłem na prawo i lewo.
Witam na jesień kupiłem focusa z 2000r w sedanie. Jeździł bardzo dobrze po asfalcie ale jak spadł śnieg i wsiadło 5 osób to nie można przekraczać 40km/h bo tyłem nosi po całej drodze opony oczywiście zimowe. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?
Rozwalone tylne zawieszenie.
Ale na asfalcie nawet obciążony było dobrze a jak go kupiłem to byłem na ścieżce i amorki z tyłu 80%.
Również stawiam na zawieszenie, spróbuj zrobić geometrię ,choć nie wiem czy w fokusie z tyłu się ustawia.
Miałem podobny objaw tyle że w dużo mniejszym stopniu,ale też na mokrym tylko i geometria pomogła.
maciejka11 22-12-2012, 14:40 https://www.google.pl/search?q=tylne+zawieszenie+focus+mk1&hl=pl&prmd=imvnsfd&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=iMTVUOKUIcTLsgb6u4H4Ag&ved=0CE8QsAQ&biw=1024&bih=519
Tak wyglada tylne zawieszenie, jest to zawieszenie wielowachaczowe, wiec poszukaj dobrego mechanika, ktory bedzie mial pojecie. Sprawdz rowniez opony 8)
Okey. Dzięki bardzo posprawdzam i dam znać o rezultatach.:wink:
brodokles 22-12-2012, 15:25 Ja miałem kolego tak samo w focusie z 2001 roku (sedan), nowe roczne opony zimowe i żucało tyłem. Okazało się że to zawieszenie tyle zrobiłem i po problemie. Czasami jak było mokro na jesieni lub wiosną to na zakrętach mi tył uciekał. Więc to chyba zawieszenie.
w focusie z tylu nie da sie ustawic zbierznosci i pochylen. jak nie trzyma parametrow tylko wymiana elementow zawieszenia
Dopiero co sam to przerabiałem. Zrobiłem całe zawieszenie z tyłu i problem był nadal. Dopiero wymiana opon pomogła.Teraz jest bajka. Dodam, że zawieszenie i tak miałem do wymiany ale opony jak się okazuje odgrywają naprawdę kluczową rolę.
lukas_ko 22-12-2012, 21:42 Witam. Kolego masz problem z geometria z tylu. Pierwsze co musisz zrobić to pojechać na jakaś stację diagnostyczna i sprawdzić geometrię całego auta ze szczególnym uwzględnieniem tylu samochodu. Jeżeli na geometrii wejdzie ze zbieżności przodu oraz tylu auta sa ok. To szukasz problemu dalej w luzach czy nie ma luzów na wachaczach, tulejach itp. (ale jak będzie dobry diagnosta to przed sprawdzeniem geometrii sprawdzi najpierw luzy zawieszenia ponieważ jak będą luzy to i geometria może wyjsc źle).
I gdy nie będzie luzów i geometria będzie ok to wina może być tylko w złych oponach.
Ja mam fieste z 2003roku i z tylu jest belka poprzeczna i nie można wyregulować zbieżności i jak jadę na asfalcie jest ok bo auto ma dobra przyczepność ale na śniegu, lodzie jedzie się źle bo cały czas masz wrażenie ze rzuca ci autem. Byłem na geometrii i okazało się ze tył auta ma zbieżność +5 a powinno być 0 lecz nie da się tego skorygować bo musiał bym wymienić całą tylna belkę (os) zawieszenia. A jest tak bo kiedyś auto kupiłem powypadkowe i miało uszkodzone felgi ponieważ ktoś wpadł na krawężnik i musiał trochę naciągnąć tylna os.
U ciebie na dobrej laserowej geometrii wszystko wyjdzie z auta co jest nie tak.
korek007 23-12-2012, 11:20 w focusie z tylu nie da sie ustawic zbierznosci i pochylen...
Witam.
No, jakiś parametr tam się ustawia. Do tego jest ta śruba mimośrodowa na wewnętrznej tulei poprzecznego wahacza.
Pablo 26 12-01-2013, 19:27 Witam.
U mnie ten sam problem. Dziś byłem na diagnostyce i okazało się że zbieżność z tyłu ma +9mm. przód ok. Mechanik stwierdził że mimośrodem trzeba wyregulować bo w zawieszeniu brak luzów. Tylko że nie idzie ruszyć śrubą bo zardzewiała. Więc zalecenie wymienić tulejkę ze śrubą. Moje pytanie czy mimośrodem reguluje się zbieżność czy koła????? Dodam jeszcze że niedawno na parkingu uszkodzono mi lekko błotnik przy właśnie tym kole, czy to może być przyczyną?
Proszę o podpowiedź pozdrawiam.
korek007 12-01-2013, 20:35 ...czy mimośrodem reguluje się zbieżność czy koła????? ...
Tuleja z tą śrubą chyba nie jest dokładnie w osi kół, więc kręcenie mimośrodem powinno wpływać jednocześnie na zbieżność i kąt pochylenia. Jeżeli nie mam racji - niech ktoś mnie poprawi.
yaarofox 12-01-2013, 21:39 Witam. Kolego masz problem z geometria z tylu. Pierwsze co musisz zrobić to pojechać na jakaś stację diagnostyczna i sprawdzić geometrię całego auta ze szczególnym uwzględnieniem tylu samochodu. Jeżeli na geometrii wejdzie ze zbieżności przodu oraz tylu auta sa ok. To szukasz problemu dalej w luzach czy nie ma luzów na wachaczach, tulejach itp. (ale jak będzie dobry diagnosta to przed sprawdzeniem geometrii sprawdzi najpierw luzy zawieszenia ponieważ jak będą luzy to i geometria może wyjsc źle).
I gdy nie będzie luzów i geometria będzie ok to wina może być tylko w złych oponach.
Ja mam fieste z 2003roku i z tylu jest belka poprzeczna i nie można wyregulować zbieżności i jak jadę na asfalcie jest ok bo auto ma dobra przyczepność ale na śniegu, lodzie jedzie się źle bo cały czas masz wrażenie ze rzuca ci autem. Byłem na geometrii i okazało się ze tył auta ma zbieżność +5 a powinno być 0 lecz nie da się tego skorygować bo musiał bym wymienić całą tylna belkę (os) zawieszenia. A jest tak bo kiedyś auto kupiłem powypadkowe i miało uszkodzone felgi ponieważ ktoś wpadł na krawężnik i musiał trochę naciągnąć tylna os.
U ciebie na dobrej laserowej geometrii wszystko wyjdzie z auta co jest nie tak.
podkładkami można wyregulować ale musi to zrobić ktoś kumaty
Rafał A.(antek) 13-01-2013, 02:00 zbieznośc sie reguluje, tylko
w focusie z tylu nie da sie ustawic zbierznosci i pochylen. jak nie trzyma parametrow tylko wymiana elementow zawieszenia
Witam
Jestem tu nowy i nie chcę nikogo pouczać,ale oczywiście , że w Fokusie da się ustawić i zbieżność i pochylenie tylnych kół, jest tylko zazwyczaj problem z ruszeniem śrub, bo często się zapiekają i zazwyczaj kończy się to wymianą tulejek w wahaczach.
korek007 13-01-2013, 09:38 ... problem z ruszeniem śrub, bo często się zapiekają i zazwyczaj kończy się to wymianą tulejek w wahaczach.
Owszem, ale chodzi tutaj tylko o wewnętrzne tuleje wahaczy poprzecznych, tych pod sprężynami. Tylko tam są śruby do regulacji.
Na górnych wahaczach też są śruby do regulacji tylko jest do nich nie najlepszy dostęp
Rafał A.(antek) 13-01-2013, 14:00 w którym miejscu w focusie mk1 masz u góry śruby regulacyjne???
korek007 13-01-2013, 15:13 Na górnych wahaczach też są śruby do regulacji tylko jest do nich nie najlepszy dostęp
Absolutnie nie ma tam żadnych śrub do regulacji. Tak jak pisałem już - tylko tuleje wewnętrzne wahaczy pod sprężynami.
Pablo 26 13-01-2013, 16:53 Dzięki za podpowiedź. Rozumiem że jeżeli rozruszam te śruby z mimośrodem na dolnym wahaczu to da się ustawić zbieżność, a jeżeli nie to wymiana tulejek czy całych wahaczy?
korek007 13-01-2013, 16:58 ....a jeżeli nie to wymiana tulejek czy całych wahaczy?
Jeżeli znajdziesz gdzieś dobre tulejki (np. Lemforder, choć w popularnych sklepach internetowych z częściami do Fordów jakoś ciężko, owszem są, ale do kości i półksiężyców), to możesz spróbować wymienić same tulejki. Ja wymieniałem na jakieś STD czy coś w tym stylu i po 2 latach wymieniłem całe wahacze (Meyle).
Pablo 26 13-01-2013, 20:02 A jaki koszt tych wahaczy?
tomek1487 13-01-2013, 20:08 U mnie w sklepie kosztowały po 178 zł ale nie wiem jaka to była firma.
Sprawdż tuleje tzw cukierki też miałem problem z zawieszeniem i wymiana tych tulejek załatwiła sprawe.
A co do zbieżności to nie zawsze jak rozruszasz te śruby uda sie ją ustawić u mnie nie pomogła wymiana mimośrodów dopiero po cukierkach jest ok.
korek007 14-01-2013, 16:12 A jaki koszt tych wahaczy?
Ja płaciłem 219 zł za sztukę, z tym że w komplecie z wahaczem była śruba mimośrodowa z podkładką i nakrętką oraz śruba do tulei zewnętrznej. Niektóre sklepy sprzedają te wahacze bez śrub, ale chyba je wyciągają z opakowania, gdyż na stronie Meyle stoi, że śruby są w komplecie.
Pablo 26 15-01-2013, 17:40 Dzięki za podpowiedzi jutro wstawiam na warsztat. Mechanik ma spróbować ruszyć te śruby i ustawić geometrie. Dam znać jak się sprawa potoczyła. Pozdrawiam
Potwierdzam zawieszenie tylne w FF1 jak i w FF2 jest regulowane i na 100% ustawia się geometrię, służą do tego dwie śruby z podkładkami mimośrodowymi które są zgrzane ze śrubą a służą do montażu dolnego wahacza poprzecznego (tego dużego) od wewnętrznej strony tzn od osi auta.
http://www.ford-esklep.pl/userdata/gfx/c059f185e7997afa0dc6103ea46e487d.jpg
Pablo 26 17-01-2013, 18:18 Wczoraj odebrałem auto. Mechanikowi udało się ruszyć śruby i ustawił geometrię.
Dziś jeszcze zbieżność najazdową na diagnostyce zrobiłem i jest 0-0 przód i tył.
Zawieszenie dwa razy sprawdzane i brak luzów. tylko skąd te +9 wcześniej się wzieło. Pozdrawiam.
Podstawowy błąd jaki robią niedoswiadczeni kierowcy to źle dobrane opony. Opona tak naprawdę już po 3 latach użytkowania nadaje się na złom. Jest przegrzania twardą brakuje jej przyczepności a ludzie kupują używki i zakładają nieświadomi swojego błędu bo wydaje im się że skoro opona ma dużo bieżnika to jest dobra - to nieprawda! Drugi błąd to zakładanie opon lepszych tj. z wyższą rzeźbą bieżnika na przód - to błąd! Lepsze opony zakłada się na tył Panowie bo jak tył trzyma to samochód jest stabilny i nie wpada łatwo w usługi. Sprawdź kolego opony.
Panie Witku to nie temat o oponach i nawykach ludzi - OT. Tu ewidentnie jest problem z geometrią zawieszenia który jak widać rozwiązano.
To prawda w tym przypadku to było zawieszenie. Co nie zmienia faktu że przy takich objawach opony mogą też być przyczyną. Może komuś się to przyda?
Pablo 26 18-01-2013, 16:36 Opony na pewno mają duży wpływ, ale u mnie to akurat nie grozi. Nokiany mam dopiero drugi sezon także i bieżnik i twardość ok. Ewidentnie geometria.
Spróbuj mieć cienkie opony z tyłu. Wymieniłem wszystkie tulejki, amortyzatory i ustawiłem geometrię a nie dało się jechać na śniegu, tak zamiatało.Dopiero wymiana opon załatwiła temat ostatecznie. Pozdrawiam.
Witam kolegów którzy wymieniali ,,banany i kości" w FF mnie to czeka , czy jest możliwość samemu w garażu z kanałem tego dokonać , czy lepiej zdemontować cały wózek i dokonać wymian . Czy do warsztatu .
Jan
banana wymienisz bez problemu
Rafał A.(antek) 09-01-2020, 23:41 jak ma flexa...
|