Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Dziwnie buczy na zimnym silniku. Na ciepłym jest ok.
dudi781002 26-12-2012, 20:42 Witam.Ostatnio zauważyłem że po odpaleniu rano zimnego silnika słychać takie dziwne "głuche buczenie".Nie jest ono ciągłe,tylko po odpaleniu po chwili sie załącza a po chwili nic nie słychać i tak jest raz dłużej raz krócej.Dodam że po otwarciu maski na zewnątrz tak bardzo nie słychac, po wejściu do środka słychąc że buczy.Po rozgrzaniu nic juz nie słychać,silnik pracuje równo,biegi wchodzą idealnie.Ostatnio wymieniałem termostat ale to pewnie nie ma znaczenia(chociaż pierwsza myśl to pompa wody)
Poczytaj ten temat: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=151176&page=3 czy nie masz czegoś podobnego.
dudi781002 27-12-2012, 14:52 Witam.Chyba nie do końca napisałem o co chodzi,to buczenie nie jest podczas jazdy tylko na postoju jak zapale zimny silnik i brzmi jak jakas turbina wyłaczająca, zmniejszajaca obroty,po krótkim nagrzaniu silnika jest cicho i wszystko gra.
dudi781002 31-12-2012, 13:30 Chyba nikt mi nie pomoże.Dodam ze dziś rano jak zapaliłem samochód to po chwili usłyszałem to dziwne buczenie takie"łuuuuuu"równomierne,ale po ok 30 sec zgasiłem silnik a to buczenie przez jakieś 2 sec tak jakby sie wyłączało.Zapaliłem silnik i cisza ale po chwili znowu buczu,na zewnątrz tego nie słychać ,przenosi sie bardzo do kabiny,teraz juz słychac nawet jak dodaje gazu i obroty z 2000 spadają to słychać to "łuuuu"ale tylko ze spadkiem obrotów.Sory ze tak opisuje ale nie wiem jak wam to wyjaśnić.Może to skrzynia biegów????????????????ale biegi wchodzą elegancko,ze sprzęgłem też nie mam problemów.
yarosyaros 31-12-2012, 13:36 Kolego a przypadkiem nie jest to jakiś łożyskowy dźwięk??
Daro19823 31-12-2012, 13:37 nic kolego nie szukaj dizzel jest drogi w naprawie jest zimno wiec niektóre rzeczy zamarzaja. jezdzij i nic nie grzeb ja mam problemy z łozyskiem w skrzyni jak jest mroz to strzsznie czeszczy jak sie zagrzeje wszystko przechodzi i jezdze poniewaz taka impreza kosztuje z 1000 zł
yarosyaros 31-12-2012, 13:38 Może jakiś gęstszy olej masz i pompa nie może go zassać??
dudi781002 31-12-2012, 13:53 Jeżeli chodzi o olej to chyba nie ,bo przy mrozach -15 stopni nic nie było słychać,to sie dzieje od kilku dni,nie wiem jak wygląda z olejem w skrzyni?nie sprawdzałem.Wymieniłem pare dni temu termostat i od tego czasu zaczęlo tak buczeć,ale jak sie silnik rozgrzeje na maxa to jest cisza,może faktycznie coś z łożyskiem w skrzyni.
yarosyaros 31-12-2012, 13:58 W takim przypadku trzeba sobie najechać na kanał odpalić samochód i osłuchać cały osprzęt i mniej więcej zlokalizować skąd wydobywa się ten dźwięk, potem go dokładnie lokalizować.
Witam tez podpinam sie pod temat te buczenie jest wyraźne w kabinie po otwarciu drzwi juz nie słychać. To nie jest buczenie łożyskowe ani metaliczne. Bardziej to podchodzi jakby coś zasyssal a przewód był zagięty lub coś podobnego...słychać to jakby zza licznika ale ze strony już komory silnika.
dudi781002 29-01-2013, 16:53 Witam.No i koledzy pojechałem do mechanika i stwierdził ze to buczenie to uszkodzona rolka napinacza paska klinowego,wiec zostawiłem auto do wymiany.Po odbiorze stwierdził ze wszystko jest wporządku.Następnego dnia,rano odpalam samochód i............... buczy(adrenalina podskoczyła mi do max).Znajomy mi podpowiedział po wsłuchaniu sie ,że jest to turbina gdyż po zapaleniu i po chwilowym "włączeniu"sie buczenia ,i po zgaszeniu silnika słychać jakby coś stawało jakby odkurzacz przy wyłączaniu powoli staje silnik.Nie wiem co zrobić,chyba będe jezdził do póki nie padnie coś.Pozdrawiam
mario704 29-01-2013, 17:07 Rusz kierownicą i zobacz czy buczenie zniknie.Na moje oko pompa wspomagania tak buczy jak zimna bo płyn gęstszy
dudi781002 29-01-2013, 18:06 Kolego ruszałem kierownicą,wciskałem sprzęgło i ciągle to samo,jak zimny silnik to buczy ,po nagrzaniu jest cicho.Co jeszcze ,może to ze jak przyspieszam na zimnym silniku to buczenie jest głośniejsze ze spadkiem obrotów cichsze ale mimo tego jest głośno.Poprostu słychać ze coś sie załącza i wyłącza a po nagrzaniu jest cicho.
mario704 29-01-2013, 19:22 jak przyśpieszasz to szybciej kręci się sprężarka z klimy,alternator,pompa wspomagania i wszystko inne co napędza klinowy.
nieznajomy 29-01-2013, 21:05 Jak byłem ze swoim autem u mechanika, to powiedział mi, że buczenie może być spowodowane uszkodzoną sztangą turbiny, bo to akurat u mnie się zepsuło. Niestety, jeszcze tego nie naprawiłem, dlatego nie mogę opisać, czy coś się zmieniło.
Hej,
Jak dla mnie to moze to byc webasto (eberspracher) czyli podgrzewacz silnika. Buczy jak samolot odrzutowy i ma za zadanie podgrzac silnik kiedy jest zimny. Ostatnio mam z tym problem bo nie dosc, ze zaskoczylo mnie buczenie to jeszcze leca kleby wymu :).
Sprawdz czy masz podgrzewacz.
Pozdrawiam!
mario704 30-01-2013, 16:42 a coś po Polsku? "kleby wymu"?
dudi781002 30-01-2013, 18:34 Kolego zimek,podgrzewacza żadnego nie mam,stawiam na turbine że siada ,gdyż dziś oprócz "buczenia'' zaczęło być słychać taki trzepot jakby liść dostał sie w łopatki wiatraka.Ciekawe tylko jet to, że jak sie silnik rozgrzeje jest cisza,pracuje elegancko.
Hej, mi też buczy odkąd mam focusa 1,6 w trakcie jazdy a jak puszczam go na luz to automatycznie cichnie, mam dziwne wrażenie że to są opony zimowe, czekam do końca marca i zmieniam opony i chce się przekonać czy to jest powód a jak to się nie zmieni to myślicie że na gwaracji mi jeszcze pokombinują i posprawdzają co jest przyczyną??
No i po problemie :D Postanowiłam sprawdzić ciśnienie opon jak ktoś już pisał wcześniej. A więc miałam ciśnienia 2.0 i spuściłam do 1.8 :D i co i cisza super teraz w końcu słyszę tylko pracę silnika ... Nareszcie da się gadać w aucie bez darcia się :D
Naprawdę myślałam że to łożyska ale nie przy 49 000 km przejechanych i wyszły opony zimowe za twardo napompowane ....
Pozdrówka :)
Sebastian_Em 22-02-2013, 10:53 Witam.
Odświeżę temat z buczeniem
Problem dotyczy silniczka 2.0 Pb+lpg
Ja mam takowe:
http://www.youtube.com/watch?v=XjCum57sWNU
http://www.youtube.com/watch?v=_efCXkfkuFw
-występuje na zimnym silniku
-występuje niezależnie czy odpalam z zasprzęgloną/wysprzęgloną skrzynia
-ruszanie kierownica nie wpływa w żaden sposób na dźwięk
-poziom oleju jest na wysokości 3/4 skali na miarce.
-dziwny dźwięk cichnie czasem po 2-5 sekundach a czasem jęczy około minuty.
Borykał się ktoś z takim jęczącym problemem?
buczenie przypomina buczenie pompy jakąkolwiek tam masz to ją sprawdź a jak to nie np. wspomaganie w sensie pompa wspomagania to pojedź na taką stację kontroli gdzie mają miernik poziomu hałasu taki ręczny który można zbliżać i oddalać od źródła hałasu i niech diagnosta obada temat tak będzie najszybciej jak już wszystko co możliwie to sprawdzone, wiem że niestety każdy Pan kazio co robi w szopie albo oborze nie ma takich sprzętów ale można tak to zlokalizować najszybciej.
Sorry za odkopanie ale mam podobne objawy ostatnio.
Występuje na jałowych obrotach i po zgaszeniu utrzymuje się przez chwilę.
Podobnie jak u autora tematu głośniej go słychać w środku samochodu (dochodzi z przodu)a pod maską słabiej. Ale ciężko to obadać bo dźwięk ten pojawia się tylko czasami.
szkodnik85 04-04-2014, 22:29 A sprawdzał ktoś czy czasem to nie jest od nagrzewnicy ?
Dobry pomysł nagrzewnica jest w takim miejscu, że mogłaby być źródłem dźwięku.
Pytanie tylko co w niej jest co mogłoby wydawać dźwięki?
szkodnik85 05-04-2014, 08:20 Ja bym najpierw przestawil nagrzewnice w inne położenie np nadmuch na nogi i sprawdzał na każdej prędkości nadmuchu czy pojawia się dzwięk
barteks2 04-12-2015, 10:30 Mam od niedawna identyczny problem. Wcześniej wymieniałem chłodnicę, ale nie wiem czy ma to jakiś związek. Buczy tylko na zimnym silniku, kiedy temperatura jest około zera. Czy ktoś już rozwiązał ten problem?
Dla większości będzie to dziwne lub śmieszne ale ten dźwięk wywołuje filtr paliwa, przerabiałem to w jednym z moich focusów. Dźwięk przenosi się przez ścianę grodziową do której jest zamocowany filtr. W większości przypadków dotyczy to tddi i wystarczy wymiana filtra.
https://focusmk1.wordpress.com/2014/12/31/buczenie-wewnatrz-auta/
|