Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Autoalarm LOGIC CAN LC4

Rasyesion
29-12-2012, 19:36
Witam Wszystkich ponownie...

Zamieniłem Fuzje na Foke kombi z 2009 roku... Wszystko fajnie i ładnie, ale mam problem (a przynajmniej tak mi się wydaje) z autoalarmem LOGIC CAN LC4...

zamykam Foke i czasami zamknie się bez żadnych "odgłosów", a czasami trzy razy "piknie" ... czasami jak go zamknę to po chwili zaczyna wyć syrena... O co chodzi? miał ktoś taki problem? co jest nie tak?

Pozdrawiam i czekam na wszelkie dobre ready.

arturek
29-12-2012, 20:41
Witam

W takiej sytuacji otwieram i zamykam wszystkie drzwi i bagażnik
Cos takiego pomaga - prawdopodobnie któryś czujnik się "wygłupia"

pozdrawiam
Arturek

laurentii
29-12-2012, 21:13
Jak zawyje to sobie sprawdź co go wzbudziło i szukaj przyczyny.

Tu masz rozpiskę z instrukcji jak to sprawdzić:
http://i50.tinypic.com/2ekq446.jpg

Mar78
31-12-2012, 14:59
Ja miałem podobny objaw w Fuzji (alarm Cobra). Alarm "pikał" tylko podczas siarczystych mrozów, albo ogromnych upałów. Skojarzyłem to z wilgocią w powietrzu. Winna była syrena wraz z modułem (ok. 30zł na Alle)

gandolfinek
16-06-2013, 16:22
A ja mam inny problem z tym alarmem. Od dzisiaj (może wcześniej ale dziś dopiero zauważyłem) nie sygnalizuje mi nie domkniętych drzwi a co za tym idzie się nie uzbraja. Z bagażnikiem jest okej jak jest nie domknięty to alarm się uzbraja i sygnalizuje trzema piknięciami że jest obwód przerwany. Ale nic się nie dzieje jak mam nie domknięte którekolwiek drzwi. Przyznam że trochę mnie to niepokoi bo nie zawsze zamykam pojazd z bliskiej odległości aby usłyszeć podwójne ryglowanie centralnego zamku spowodowane nie domkniętymi drzwiami i tym samym mogę pozostawić otwarty samochód i bez uaktywnionego alarmu. Wcześniej działało bo nie raz któreś z moich pociech nie domknęło drzwi i pikało (3x). Miał ktoś z was taki problem? Czy konieczna będzie wizyta u fachowca, czy może jest jakiś sposób na sprawdzenie/reset alarmu.

michu21
09-12-2013, 17:59
Witam,
Odgrzebie temat. Mam problem z takim alarmem. Sprawa wygląda następująco, przestała mrugać dioda i nie działają czujki wewnętrzne. auto się normalnie zamyka i otwiera ( jeden fabryczny kluczyk ). Co może być przyczyną takiej sytuacji? Gdzie szukać odpowiedzi? Rozumiem, że to nie fabryczny alarm, ale połowa Fordów w PL ma własnie takowy sprzęt, w GEMie nie mam co szukać odpowiedzi. Pytanie czy to wina jakiegoś bezpiecznika? Bo jak sprawdzałem, to nawet nie reaguje na ukryty przycisk, tak jakby prądu nie było, lub masa gdzieś się poluzowała....

tedi_k
09-12-2013, 19:19
...nawet nie reaguje na ukryty przycisk, tak jakby prądu nie było, lub masa gdzieś się poluzowała....

Sam sobie odpowiedziałeś to po co ten post? Do którego bezpiecznika Ci podpiął instalator na pewno tu nie zgadniemy...

timeks
24-01-2014, 18:43
Ja mam inny problem.w mondku mk4 can lc4 nie działa wogóle.posiadam dokumentacje ze alarm jest i tyle.nie migają żadne diody w aucie, nie mogę zlokalizować syreny pod maską. nic nie miga ,nic nie pika. ma ktoś jakieś pomysły ?dzięki

SRS
24-01-2014, 18:55
a tak to jest on w ogule założony, papiery masz i co z tego, sprawdź sobie za schowkiem pasażera tam przeważnie wkładają centralkę, a trąbkę pod maskę po prawej stronie

timeks
25-01-2014, 10:41
jest założony.trąbkę też znalazłem. tylko wogóle nie działa

SRS
25-01-2014, 12:35
sprawdź bezpiecznik na kablach idących do centralki

timeks
25-01-2014, 13:04
co dziwne że nie ma czujników w środku-ruchu.syrenka jest.macie pomysły?

mick1973
22-02-2014, 17:28
Może to tylko prosty alarm obwodowy na drzwi maske i bagażnik.A po odczytaniu konfiguracji masz zaznaczone że alarm jest włączony???
Taki mały off topic > gdzie w focusie mk2 jest chowana wtyczka do czujnika otwarcia maski bo nie potrafie jej wywąchać?

tedi_k
22-02-2014, 18:26
...gdzie w focusie mk2 jest chowana wtyczka do czujnika otwarcia maski bo nie potrafie jej wywąchać?

n-ty raz piszę :one: - jeśli jest, to jest wetknięta w to złącze w zamku od spodu. Nawet (przeważnie) jak tam nie ma pinów.
Ma swoje miejsce, to ją tam wkładają aby zaoszczędzić na zaślepce.
Jak jej tam nie ma, to znaczy wiązki brak.

mick1973
22-02-2014, 19:26
Wielkie dzięki tedi k. No to będzie trzeba dorobić jakiś inny patent bo syrenka już w drodze i wtyczka do syreny jest na miejscu. Maskę trzeba jakoś zabezpieczyć bo inaczej uaktywnianie alarmu traci sens. O ile z montażem jakiegoś wyłącznika lub kontraktonu sobie poradze to tak na szybko nie mogę teraz dorwać schematu instalacji. Może ktoś pamięta gdzie należy dociągnąć dodatkowy kabelek od czujnika klapy. Pewnie ktoś już ten temat rozgryzał . Będe wdzięczny za podpowiedź.
Up. Panowie poratujcie kawałkiem schematu . Mistrzu Tadeuszu w Ciebie wiara.

mick1973
24-02-2014, 10:49
:wink:Up. Pogoda się zrobiła i coś by się podziałało

tedi_k
24-02-2014, 12:02
Schematy FF2 przed liftem: https://www.dropbox.com/s/gi8sap7k9v69pxg/Focus%20FF2_MY04.pdf

Albo swój adres na moje PW - wtedy wysyłam mailem.

mick1973
24-02-2014, 17:01
Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas . Jutro podjadę po kable i złączki i będę przeciągał zasilanie do PTC i czujnika otwarcia maski. Śledzę forum dość dokładnie i jakoś nie trafiłem na potwierdzony przypadek działania PTC a benzynie więc zaryzykuje jej uruchomienie . Pozdrawiam.

lethal
30-03-2014, 20:58
Podepnę się pod temat:

Kupiłem niedawno FFMK2 FL i wygląda na to, że alarm działa (migają kierunki), ale nie słychać syreny.

Czy ktoś wie jak mogę sprawdzić czy to wina syreny? Gdzie mogę kupić taką syrenę ?

Z góry dzięki za pomoc!

DjLeo
30-03-2014, 23:40
Podepnę się pod temat:

Kupiłem niedawno FFMK2 FL i wygląda na to, że alarm działa (migają kierunki), ale nie słychać syreny.

Czy ktoś wie jak mogę sprawdzić czy to wina syreny? Gdzie mogę kupić taką syrenę ?

Z góry dzięki za pomoc!

Wystarczy sprawdzić co się stanie jak alarm zadziała. Zostaw otwarte okno, lub bagażnik. Uzbrajasz alarm kluczykiem i otwierasz przez szybę drzwi. Jak wyje to ok.

Ja mam za to inny problem, nie mam kodu do alarmu :/ nie otrzymałem wraz z autem i nie mam możliwości go wyłączyć. W dodatku jak otwieram bagażnik to zawsze wyje alarm. Właściwie 3 przycisk (otwierania klapy) w pilocie jest niepotrzebny przez to.

Wie ktoś jak odzyskać kod z alarmu i może z tym bagażnikiem ktoś coś poradzi?

lethal
04-04-2014, 19:06
Wystarczy sprawdzić co się stanie jak alarm zadziała. Zostaw otwarte okno, lub bagażnik. Uzbrajasz alarm kluczykiem i otwierasz przez szybę drzwi. Jak wyje to ok.

Ja mam za to inny problem, nie mam kodu do alarmu :/ nie otrzymałem wraz z autem i nie mam możliwości go wyłączyć. W dodatku jak otwieram bagażnik to zawsze wyje alarm. Właściwie 3 przycisk (otwierania klapy) w pilocie jest niepotrzebny przez to.

Wie ktoś jak odzyskać kod z alarmu i może z tym bagażnikiem ktoś coś poradzi?

Próbowałeś użyć standardowego kodu - 2. Nacisnąć dwa razy diodę.

Alarm sprawdzałem i migają kierunki, natomiast syreny nie słychać.

Postanowiłem ją wymienić na razie wymontowałem starą i dioda w ogóle przestała działać.

Czy ktoś może wymieniał syrenę w tym alarmie ? Wystarczy podłączyć nowa, czy trzeba coś jeszcze zrobić ?

Dzięki,
Łukasz

DjLeo
04-04-2014, 20:51
Próbowałeś użyć standardowego kodu - 2. Nacisnąć dwa razy diodę.

Alarm sprawdzałem i migają kierunki, natomiast syreny nie słychać.

Postanowiłem ją wymienić na razie wymontowałem starą i dioda w ogóle przestała działać.

Czy ktoś może wymieniał syrenę w tym alarmie ? Wystarczy podłączyć nowa, czy trzeba coś jeszcze zrobić ?

Dzięki,
Łukasz

Wydaje mi się to zbyt oczywiste, ale sprawdzę. Co jednak nie zmienia faktu, czy mam czy nie ten kod alarmu, to klapa dalej włącza alarm.

enha
06-04-2014, 11:29
Panowie a ja mam taki problem.Mam zamontowana tez czujke wstrzasów i po pobudzeniu syrena wyje ale nie mrugają kierunkowskazy.trzeba cos jeszcze gdzie aktywowac? Przy zamykaniu kierunki migają

DjLeo
06-04-2014, 19:42
Widać każdy ma inne problemy z Logic :) Mi migają kierunki jak wyje alarm, choć nie wiem czy mam czujkę wstrząsów, mam na pewno ruchu. Muszę sprawdzić :). Ja mam jeszcze taki problem, choć najmniej uciążliwy, że jak odblokuje alarm i od razu otworzę drzwi, to nie zdąży się rozbroić i pika alarm, po chwili ustaje. Musze po prostu z opóźnieniem 2 sekundowym otwierać drzwi jak rozboje alarm. Drażniące, bo czasami się leci do samochodu i otwiera go stojąc już przed drzwiami.

Czy ktoś wie jak odzyskać kod alarmu? Bo ja nie dostałem razem z alarmem go?

arielzet
09-04-2014, 17:25
No to ja też dołącze się do tematu bo też mam problem z tym alarmem.
Alarm nie daje znać syreną po wzbudzeniu tylko migaja kierunki i niebieska szybko migajaca dioda w aucie
Jesli spróbuje otworzyć klape bagaznika zgodnie z instrukcja czyli kiedy alarm jest włączony i drzwi zaryglowane poprzez dwukrotne nacisnicie na kluczyku klawisza otwarcia bagażnika to fakt klapa sie odryglywuje ale alarm wzbudza sie i kiedy zamkne klape to i tak migajaca kierunki bo wzbudził sie alarm.

Mam dodatkowy kluczyk prócz scyzoryka taki mały kluczyk (podobno od wyłączenia syreny) ale niestety nie wiem gdzie szukać niejakiej skrzyneczki pod maska i koło blotnika (nic takiego nie widzę) aby spróbować włączyć syrene bo nie wiem czy wogole działa.

Panowie macie jakiś pomysł na diagnozę Co może być nie tak. Mam PIN do alarmu dostałem go z autem

==============
Wysłane z iPhone'a

Mondomaniak
13-06-2014, 18:55
Ja również mam problem ze swoim alarmem, w odróżnieniu od innych usterek w moim po odczytaniu z pamięci usterek wyswietla kod 11.
- wzbudzenie wejścia dodatkowego ( drzwi ) gdzie szukać czujnika ?
- włączenie zapłonu raczej wykluczam ale cóż może się mylę ?
Pomózcie bo irytyuje mnie zamykanie samochodu kluczykiem bez uzbrajania alarmu.

Mondomaniak
14-06-2014, 21:04
Koledzy nikt nie wie co to za ustrojstwo czujnik dodatkowy drzwi ?

kurnachatka
04-07-2014, 10:30
Witam Kolegów,
Ja nabyłem niedawno fokusa mk3 z 2011r. jest w nim zamontowany autoalarm Logic Can LC4.
Mam następujący problem, jak używam spryskiwacza na przednią szybę to załącza mi się sygnalizacja z alarmu krótkimi piknięciami i zaczyna mrugać dioda od alarmu, poza tym obwód odcięcia zapłonu z centralki nie został podłączony przez ASO Forda i można odpalić auto przy wyzwolonym alarmie.

Spotkał się może ktoś z wa z takim problemem.

tedi_k
04-07-2014, 12:21
To drugie to standard. A pierwsze - "kreatywny montażysta"... Do reklamacji, bo nikt tu nie zgadnie co i jak tam ktoś pospinał...
BTW - na prawdę taniej by było (nawet w ASO) wymienić zamek maski na taki z czujnikiem i uruchomić fabryczny alarm w jaki wyposażony jest prawie każdy FF3 zamiast domontowywać te "wydumki"...

Ooskar
29-11-2014, 14:23
Odkopię temat

Mam problem z alarmem, a rozwiązania nie udaje mi się znaleźć więc w Was nadzieja ;-)

Przy zamykaniu auta z pilota nie uzbraja się alarm (dioda nie miga, czujniki wew. wyłączone, nie mrugają kierunki). Zasilanie jest bo przy wciskaniu przycisku dioda miga i wydaje dźwięk). Jakieś pomysły co może być przyczyną lub co należy sprawdzić?

Z góry dzięki za pomoc

Nowe spostrzeżenie - gdy odrygluję tylko bagażnik a następnie go zamknę to alarm się uaktywnia, ale zegary są podświetlone i nie gasną

Zykfryd
27-03-2015, 09:35
Przy zakupie grand c-max dolozyli mi w salonie autoalarm logic lc4. jak pamietam mowa byla o czujnikach ultradzwiekowych i syrenie oki wszystko jest i dziala.ale ostatnio po zdemontowaniu schowka znalazlem jeszcze czujnik zbicia szyby,optycznie wyglada ze jest podpiety do kostki laczacej sie z logik lc4 ale czy dziala niemam pojecia,prubowalem pukac po szybah metalowymi przedmiotami ale nic :razz: A co mnie intresuje jeszcze czy ten czujnik niepowinien byc gdzies na wierzchu wyprowadzony????? i czy jeden taki czujnik ogarnol by szyby w calym grandzie????a moze ktos ma jeszcze pomysl jak ewentualnie samemu by to uaktywnic????

tedi_k
27-03-2015, 10:15
Jeden czujnik wystarczy. Może być pod schowkiem - nie ma znaczenia. Testowałem kiedyś taki czujnik uderzając o siebie dwoma butelkami wewnątrz samochodu (przy zdezaktywowanych czujnikach ultradźwiękowych). Oczywiście bez rozbijania tych butelek...

Zykfryd
27-03-2015, 10:40
Dzieki .zaraz to przetestuje:razz:

fordfocus2
27-03-2015, 11:23
to co masz na foto to buzerek alarmu jak chcesz cos zrobic przeprogramowac to on wydaje dzwięki

Zykfryd
27-03-2015, 22:58
Czujnikow nieudalo mi sie zdeaktywowac mimo ze lecialem wedlug instrukcji obslugi, wiec wypiolem nadajnik i odbiornik z kostki na czas testu butelkowego niestety nic niedzadzialalo.Postanowilem jeszcze zdiac troche izolacji z kabli zeby upewnic sie czy jest na 100 % podlaczony,jest napewno.Za to po zdieciu paru centymetrow izolacji natrafilem na kupe wystajacych przwodow kture mnie zaniepokoily wydaje mi sie ze chyba bylo by lepiej jejakos na koncowkach poizolowac zanim zostaly spakowane w jedno. Noto teraz kolega dal mi do myslenia ,czy to buzer czy moze jednak czujnik zbicia szyby??? Ma ktos fotki czujnika zbicia szyby????

tedi_k
27-03-2015, 23:36
Proszę bardzo: http://allegro.pl/czujnik-zbicia-szyby-czujnik-cisnienia-autoalarm-i5206102170.html

Zykfryd
28-03-2015, 23:45
Zeczywiscie wydaje jakies dzwieki,jak sie alarm uzbraja.

fordfocus2
29-03-2015, 06:45
a po co wam czujnik szyby zbije ktoś szybe to uruchomi sie alarm z ultradźwięków jak nie wierzysz to młotek w ręke i wal szybe a syrenka się odezwie!

Cauchy24
05-04-2015, 15:31
Witam,
podłączę się pod temat.
Zakupiłem Focus Mk2 (2008 rok) miesiąc temu. Po rozwiązaniu problemu nie działającej syreny - wymiana, alarm w sumie działa tak jak powinien. Jednak sprawdzając autko ElmConfigiem zauważyłem że nie mam aktywowanego alarmu (patrz załącznik). Czy alarm nie powinien być aktywowany? Zostawić tak jak jest czy zaptaszkować w Elm? Zamontowana syrena z własnym zasilaniem a tez nie zaptaszkowana ?

tedi_k
05-04-2015, 18:13
Konfiguracja dostępna w ELMconfigu dotyczy alarmu FABRYCZNEGO a nie dokładanych wynalazków typu LC4...

Cauchy24
05-04-2015, 19:55
Konfiguracja dostępna w ELMconfigu dotyczy alarmu FABRYCZNEGO a nie dokładanych wynalazków typu LC4...

a tak po krótce ktoś może wyjaśnić o co chodzi z tym alarmem fabrycznym?
Z tego co widzę na fakturze zakupu auta przez pierwszego właściciela jest zapis że auto ma alarm.
Według VINu auto alarmu nie ma.
Czyli że nie jest on fabryczny tylko dołożony przez....? No właśnie, kogo?

gdzie powinna być centralka od alarmu fabrycznego?
I czy jest sens bawić się w zmianę na fabryczny (koszt) czy zostawić tak jak jest?

tedi_k
05-04-2015, 20:00
Alarm fabryczny ma każdy FF2/C-max/Kuga. Jest on funkcją modułu GEM (zwanego czasem "modułem komfortu") - czyli skrzynki bezpieczników nad nogami pasażera. Alarm fabryczny wymaga specjalnego zamka maski (z pinami we wtyczce od dołu zamka), czujników ultradźwiękowych (w wersji rozbudowanej lub bez czujników w wersji "alarmu obwodowego") w lamce oświetleniowej koło lusterka wstecznego oraz klaksonu/syrenki za tylnym prawym boczkiem tapicerki (na wysokości oparcia tylnej kanapy) albo syrenki fabrycznej z podtrzymaniem w komorze silnika. Jak brak jest tych fabrycznych elementów to alarm nie jest aktywowany (jak w konfiguracji tego auta). Aby aktywować, trzeba dołożyć co napisałem. Jest o tym cały wątek w fotorelacjach.

Cauchy24
05-04-2015, 20:08
Dzięki wielkie.
Czyli na obecną chwilę zaptaszkowanie w Elmie jakiejkolwiek "opcji" alarmu nic mi nie daje?
Ide szukac czujek, syren, kabli w zamku maski... tak? :roll:

MirRem
18-06-2015, 21:48
Drobna prośba
Potrzebuję zdobyć schemat FF2 przed liftem?
Jak mniemam ma go tedi_k (więc w zasadzie do Niego prośba)
Udało mi się pozyskać MY 2010 C307 ale to chyba albo FF2FL albo FF3
Rozważam instalację ładowarki USB w podsufitce za lampką.Problem w tym że + jest tam zawsze a sterowanie chyba jest minusem.

pribina
01-09-2015, 12:38
Mam FF2FL z alarmem Logic Can LC4. Ostatnio podczas upalnej pogody pojawiła się dziwna przypadłość tzn. alarm wzbudza się sam w losowych momentach. Centralka za każdym razem wskazuje, że wzbudzenie spowodowane jest przez wewnętrzne czujniki ultradźwiękowe. Czy da się jakoś w prosty sposób zdiagnozować czym spowodowany jest ten problem czy konieczna jest wizyta u specjalisty od alarmów?

Jasiek81
22-11-2015, 20:32
Cześć. Musiałem wymienić baterię w kluczyku dodatkowym (dwa przyciski otwarcie/zamknięcie i trzeci LOGIC) Po wymiane alarm się "przestawił" wcześniej jak zamykałem kierunkowskazy migały dwa razy, a jak otwierałem to raz. Po wymianie jest odwtotnie. Dlaczego i co powinienem zrobić?
Otwierając kluczykiem matką (ten składany) wszystko działa ok jak przed wymianą.

Podbijam temat bo nie wiem czy tak powinno być z tym przestawieniem się kluczyka.

janek10
03-05-2016, 17:46
Witam wszystkich. Czy ktoś mógłby mi poradzić jak w w.w alarmie włączyć opcję dźwiekową przy zamykaniu i otwieranie samochodu? Działa jedynie sygnalizacja kierunkami. Poza tym alarm działa normalnie. Mam instrukcję, jednak nic takiego z niej nie wynika.

gavin2002
05-05-2016, 11:33
Wg. przepisów alarmy nie mogą pikać dźwiękami.

janek10
05-05-2016, 15:57
Skoro tak mówisz to widocznie tak jest, dzieki i pozdrawiam

pribina
30-07-2016, 10:48
Po niemal półrocznym okresu spokoju (w międzyczasie wymieniłem akumulator) alarm znów zaczął się losowo wzbudzać. Centralka wskazuje, że źródłem sygnału wzbudzenia są wewnętrzne czujniki ultradźwiękowe (9 mignięć niebieskiej diody). Gdzie znajduje się centralka alarmowa?

siwyff2
30-07-2016, 20:30
Gdzie znajduje się centralka alarmowa?
Moja była zamocowana nad gem. Wyrwałem w**ebałem i mam spokój.

kuba_kuba
01-08-2016, 14:02
Po niemal półrocznym okresu spokoju (w międzyczasie wymieniłem akumulator) alarm znów zaczął się losowo wzbudzać. Centralka wskazuje, że źródłem sygnału wzbudzenia są wewnętrzne czujniki ultradźwiękowe (9 mignięć niebieskiej diody). Gdzie znajduje się centralka alarmowa?

Witam,
Mam ten sam problem (Focus MK3 2011). Krótkotrwale pomagało ściąganie klem z aku. Niedawno zakleiłem czujniki wnętrza taśmą izolacyjną - problem zniknął. Stwierdziłem, że czas zamknąć ten temat definitywnie. W niezależnym serwisie dostałem info, że tak to z Logicem bywa i należy wymienić czujniki wnętrza koszt z robotą ok 160pln. Wszystko pięknie ale przy sprawdzeniu centralki i jej wypięciu/wpięciu zaczęły mrugać wszystkie kierunki, a alarm przestał reagować/uzbrajać się - dioda alarmu wewnątrz auta nie dawała żadnych sygnałów...dopiero któreś z rzędu wypięcie centralki z wtyczki pomogło wyłączyć mrugające kierunki. Kierunki zawsze mrugają gdy centralka jest wpięta. Diagnoza na dzisiaj to padnięta centralka i jestem w kropce co robić. Auto na dniach wędruje do nowego właściciela - nie chce inwestować w nowy alarm ani też sprzedawać bubla.

Centralka alarmowa u mnie znajduje się za schowkiem pasażera. Dwie śruby w środku schowka i cały opada na dół.

zelek86
17-06-2017, 15:19
Witam,
Ostatnio 2 razy sąsiad włożył mi za wycieraczkę kartkę, że mam sobie naprawić alarm bo włącza się w nocy. Osobiście nigdy mnie nie obudził ale faktycznie w losowe dni gdy otwieram auto słyszę 3 piknięcia, co jak widzę z książki oznacza "próba uruchomienia zapłonu". Czy ktoś może mi podpowiedzieć co w takim przypadku? Wszystkie opisane powyżej tyczyły się zupełnie innych czujników. Auto nie ma śladów włamania, więc raczej nikt się nie dobierał.

blusur
10-08-2017, 22:59
Witam.
Podepnę się pod temat.
Ostatnio zakupiony, używany Grand C-Max z fabrycznym autoalarmem + dołożony Logic LC4.
Po zakupie, auto uzbrajało się i rozbrajało bez dźwięków syreny.
Od kilku dni, podczas otwierania auta, słychać pojedynczy sygnał, ale tylko po dłuższym postoju. Jak zamknę i od razu otworzę - nic nie słychać.
Podejrzewam jakieś wzbudzenie (nie wiem jakie bo po postoju auta w garażu, gdzie nic nie ma prawa się dziać, jest to samo), ale instrukcja wspomina tylko o 2 sygnałach wzwyż.
Zamykałem i otwierałem wszystkie drzwi, nadal to samo.

Pytanie - co powoduje otwarcie auta z piknięciem i dlaczego wcześniej tego nie było, a teraz jest?
Kluczyk noszę razem z innymi w kieszeni. Coś mogło się ponaciskać i sprawić, że teraz jest jak jest? (W Renaulcie mam tak, że naciskając dwa klawisze na raz włączam/wyłączam sygnalizację dźwiękiem)

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Nowy fordziarz.

ED: Kilka dni temu zmieniłem kluczyk, na ten ładniejszy (nigdy nie używany). Jutro wezmę ten pierwszy, który był w użyciu i zobaczę czy jest jakaś zmiana.

Artur22101980
16-11-2017, 19:56
Witam

Mam problem z alarmem LOGIC LC4 ford focus MK2, centralny zamek działa kierunkowskazy działają tylko przy otwieraniu alarm nie uzbraja się, przy teście diagnostycznym (kuczyk podgrzewanie tylnej szyby) włączenie zamykania drzwi alarm uzbraja się i wszystko działa ok ( dioda mruga) po zakończeniu testu wszystko wraca do poprzedniego stanu. Proszę o pomoc co możne być nie tak?

Pozdrawiam

Ze_ja
07-11-2019, 08:55
Zespół archeo wkracza do akcji.

Takie odgrzanie kotleta i prośba o wskazanie kogoś, kto temat przerabiał i by się podjął grzebania lub wyjaśnienia tak, aby przeciętny elektryk samochodowy wiedział, co robić, zamiast eksperymentować i napsuć.

Logic LC4 montowany przez dealera:
1. Otwarcie bagażnika wzbudza alarm.
Przycisk na pilocie, otwarcie samego bagażnika - temat przewijał się na forum w różnych modelach. Co ciekawe, od kilku miesięcy nie działa to prawidłowo i alarm się załącza. Wcześniej działało, choć też kapryśnie przez ostatnie lata - czasem alarm się włączał, czasem nie (wtedy tylko szybkie miganie diody, zgodnie z planem / instrukcją). Od kilku miesięcy nie udało mi się ani razu otworzyć tylko bagażnika bez wzbudzenia alarmu i mam już nawyk odryglowania drzwi przed otwarciem bagażnika (2 przyciski i oglądanie, czy nikt za klamkę nie łapie...).

2. Znany temat numer 2 - czasem alarm się aktywuje sam (bez latających w środku robali i innych takich). Raz nawet już udało mi się to zaobserwować, więc wiem, że to "bez sensu" - auto w garażu podziemnym, cisza spokój, ja byłem ~10 metrów dalej i gadałem z kumplem aż tu nagle alarm ruszył (cicho, bo syrena dawno padła, ale za to jestem wdzięczny, bo hałasu nie robi, jak głupieje alarm...). Nikogo przy aucie (wciąż obserwowane, bo stalismy 2 miejsca postojowe dalej.

Ktoś, coś? Jak to ogarnąć, ktoś przerabiał z okolic Warszawy i podjąłby się tematu. Do ASO z takim czymś nie będę jechał...

pablo090
08-11-2019, 08:09
2. Znany temat numer 2 - czasem alarm się aktywuje sam
Czy kolega przypadkiem nie opierał się może o podszybie? Tam jest zamontowany czujnik otwarcia maski. Może podszybie się opuściło i w zbudza alarm?

hindus
08-11-2019, 08:14
Czy kolega przypadkiem nie opierał się może o podszybie?
To chyba nie to:
auto w garażu podziemnym, cisza spokój, ja byłem ~10 metrów dalej i gadałem z kumplem aż tu nagle alarm ruszył

Ze_ja
08-11-2019, 20:30
Dokładnie - to był jeden z kilku razy, gdy sam to zaobserwowałem (w przeciągu ostatnich 3 lat kilka razy) - cisza spokój, brak grasujących potworów auto na oku, ale staliśmy 2 miejsca (po długości, stąd 10 m) dalej. Latem też ochrona ośrodka, w którym autko sterczało na parkingu, zgłaszała że ze dwa razy alarm się włączył sam z siebie w nocy, więc rzucało się w oczy miganie na parkingu. Rok temu to samo, jak w porcie przed wypłynięciem w rejs zostawiłem furę. Też czasem się alarm załączał, beż żadnej wyraźnej przyczyny (deszcz, burza, kot, lis, czy inny diabeł). Po prostu czasem tak ma. Ja już nawet nie uzbrajam alarmu, jak gdzieś auto na strzeżonym terenie zostawiam i zamykam kluczem, bo tak spokojniej i bez dyskoteki :) Niemniej chętnie bym to naprawił albo pozbył się tego alarmu kompletnie.

Ciekawostka - dziś zadziałało otwarcie bagażnika bez aktywacji alarmu (specjalnie wczoraj uzbroiłem alarm). Pierwsza próba - sam bagażnik, przyciskiem, ale odczekałem dobrą minutę, zanim otworzyłem klapę. Do tego użyłem pierwszego (oryginalnego) kluczyka - scyzoryka. Już myślałem, że może to to (bo instrukcja Logica wspomina o pilocie oryginalnym). Ale nie, powtórki w ciągu dnia wykluczyły obie prawidłowości. Zarówno czekanie kilka sekund / minutę, jak i używanie obu scyzoryków (mam dodany, nie klon, trzeci klucz do auta) nie pozwoliło na podniesienie klapy bez aktywacji alarmu.
Zatem raz się udało, a potem powrót do normy. Byłem dziś na przeglądzie rocznym, więc miałem sporo czasu na próby i eksperymenty.

Yagr
15-07-2024, 17:42
Cześć
Czy ma ktoś z forumowiczów rozpiskę sygnałów dźwiękowych występujących po włączeniu stacyjki? Ostrzeżenia o niskiej temperaturze ma właśnie coś w tym stylu. Mam interfejs i łączę się forscanem i elmconfigiem z autem ale nijak nie mogę rozgryźć o co chodzi z tymi komunikatami występującymi u mnie. Focus 2010 1.6tdci. Po włączeniu stacyjki buzer piszczy 6 razy. Nie towarzyszy temu żadna kontrolka, nie występuje żaden błąd. Do tego zdarza się, że.... nie zapiszczy wcale. Nie wiem czy może to być powiązane ale auto dostało u dealera sławetny alarm Logic CAN LC-4, który ostatnio przestał nawet mrugać diodą.... Ktoś ma jakieś podejrzenia albo sugestie co do występującego zjawiska?
Pozdrawiam

arturek
15-07-2024, 19:58
[...]. Mam interfejs i łączę się forscanem i elmconfigiem z autem ale nijak nie mogę rozgryźć o co chodzi[...]

Raczej dokładany alarm nie jest modułem samochodu, a chyba takie odczytuje Forscan

[...]
Po włączeniu stacyjki buzer piszczy 6 razy.
[...]
sławetny alarm Logic CAN LC-4,
[...]

a co na ten temat jest napisane w instrukcji alarmu

Gdy wpisuję w Google " logic lc4 6 piknięć, to dostaję informację,
że to dotyczy otwarcia bagażnika

pozdrawiam

Yagr
15-07-2024, 22:22
Hej, dzięki za szybki odzew. Tak, alarm jest dokładany w ASO przez dealera i nie jest modułem auta. Jest jednak połączony z szyną CAN i różne cuda mogą wtedy wychodzić.
Wg instrukcji LC-4 tak reaguje na czujnik klapy ale alarm ten ma własny buzzer, który powinien sygnalizować te błędy zamiast buzzera w HECu ponadto czujnik klapy działa poprawnie. W innym wypadku nie dałoby się zamknąć centralnego. Ale różne już cuda widziałem więc i taka reakcja mnie nie zdziwi ;)

CD

Problem został rozwiązany. Nie ma nic wspólnego z alarmem. Dzięki naprowadzeniu na trop przez kolegę konieczko5. Dotarłem do 3 strony ustawień HEC, która w starszych wersjach elmconfiga albo HEC nie występowała i nie była opisana w przyklejonym temacie o ElmConfig. Jest to zakładka , która odpowiada za włączanie wszelkiej maści komunikatów dźwiękowych. Wbrew temu co zaproponował konieczko5 odptaszkowanie "ignition in reminder" nie rozwiązało problemu ale sukcesywne wyłączanie zbędnych dla mnie opcji w tej zakładce już tak.

W moim LC-4 wszystko wskazuje na padniętą centralkę.