Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Usterka wspomagania i wymiana pompy
Jako, że jestem tu nowy (choć forum czytam od jakiegoś czasu) witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu (ok miesiąc) sporadycznie pojawiała się u mnie w aucie informacja o usterce wspomagania, ale nie miało to żadnego wpływu na działanie układu, a czytając forum widziałem, że niektórzy też mają ten problem, że czasem ta informacja się pojawia i znika. Kilka dni temu żona pojechała coś załatwić i dojechała na miejsce bez problemu, lecz gdy wróciła do samochodu, po odpaleniu wspomaganie całkowicie przestało działać.
Z teściem stwierdziliśmy, że to musi być pompa, więc zakupłlem używaną pompę (jej numer części to 6G913K514 AL) i wymieniliśmy ja wczoraj, lecz nadal jest ten sam efekt (numer części mojej pompy to 6G913K514 AK - czy one są kompatybilne? Pompa wygląda identycznie). Podjechaliśmy do znajomego na warsztat żeby podłączyć do komputera i rzeczywiście jest błąd wspomagania (nie pamiętam dokładnie numeru, ale brzmiał on mniej więcej tak: nieprawidłowy odczyt danych z modułu sterującego wspomaganiem). Po zresetowaniu błędu wraca on ponownie. Czy po wymianie pompy trzeba zrobić jakąś adaptacje poprzez komputer czy powinna zacząć działać od razu? I jeszcze pytanie, czy jest jakiś osobny moduł sterowania wspomaganiem, czy wszystko jest wbudowane w pompę?
Jeśli nie trzeba robić żadnej adaptacji i te pompy są kompatybilne, to najprawdopodobniej pompa, którą kupiłem jest rownież uszkodzona i będę musiał się skontaktować ze sprzedawcą i wymienić na inna.
Pozdrawiam
RS AUTO-RAF 30-12-2012, 21:47 Polecam oddać auto do dobrego elektromechanika na sprawdzenie instalacji która jest podłączona do pompy wspomagania. ale wcześniej sprawdzić ładowanie i akumulator.
kilka pytań jak długo stało auto lub jakie trasy pokonujesz
Zona nie jezdzi zwykle na dlugich trasach. Jest to zwykle ok 20-30km dziennie. Auto (zwlaszcza ostatnio) nie stalo dluzej niz jeden dzien. Jedyna dluzsza trasa byla dwa tygodnie temu kiedy przyjechalismy na urlop (mieszkamy za granica) i teraz musze to szybko rozwiazac, bo niedlugo trzeba wracac...
Temat do zamknięcia. Problem został rozwiązany. Podjechałem wczoraj rano do ASO, podłączyli go do komputera i znaleźli problem polegający na przerwanym przewodzie zasilania niedaleko wtyczki wchodzącej do pompy (tej 3-pinowej). Po zlutowaniu kabla wszystko śmiga, więc na 99% stara pompa jest nadal sprawna i niepotrzebnie została wymieniona.
Ano...........szkoła robi ......swoje .:)
No i właśnie, z postów wynika, że większość usterek to błahostki, ale posiadacze pod wpływem podpowiedzi, ładują kasę w zakup niepotrzebnych części, nowych lub używanych, oddają pompy do regeneracji za duże pieniądze, a efekty mizerne, a nawet żabne, i po czasie okazuje się mała usterka, urwany kabelek.
Prawidłowa diagnostyka przede wszystkim uchroni od niepotrzebnego ładowania pieniędzy. A mechanik który mówi, padła pompa, koszt 5 tys, trzeba naprawić , a jak nie ma efektu, to powinien sam zapłacić, ale chyba tak niema i niebędzie.
Tak drodzy koledzy, rozwaga w podejmowaniu decyzji przede wszystkim.
Zyczę Wszystkim Forumowiczom Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2013 Roku.
Akurat w moim przypadku problem polegal na tym, ze jeslibym sie wstrzymal z zakupem pompy (staralem sie znalezc jak najtaniej) do teraz i okazaloby sie, ze to jednak pompa, to nie zdarzylaby przyjsc do mnie na czas (niestety urlop sie konczy i w piatek musimy wracac, wiec czas nas bardzo naglil). Gdyby bylo wiecej czasu napewno zbralbym sie za to od wlasciwej strony. Na szczescie za wymiane pompy nie placilem bo wymienialem sam z tesciem. Z drugiej strony, mysle ze w ASO diagnozie i tempie znalezienia usterki pomoglo to, ze powiedzialem, iz wspomaganie nadal nie dziala po wymianie pompy, wiec szukali przyczyny gdzies indziej. Gdyby nie to, to pewnie rowniez zaczeliby od sprawdzenia pompy, a to zajeloby napewno wiecej czasu.
Witam! Mam do wymiany pompę wspomagania elektryczo-hydrauliczną.Kilka dni temu była wymieniana przez mechanika na używkę która okazała się też niesprawna.Nie chce płacić znowu za wymianę i chce zrobić to sam.Jak się do tego zabrać? Bez kanału na dworze da radę? Smax 2.0 tdci
Dasz rade wymienić bez kanału, ściągasz nadkole, oraz lampe aby mieć lepszy widok na nią i tyle kanał jest tu nie potrzebny.
Super dzieki.Trzeba robić adaptacje tej pompy? Podpowiedź jeszcze jak odpowietrzyć?
przydzial1973 27-04-2021, 18:44 S max 2006 2 tdci padła mi pompa wspomagania ,zamówiłem pompę miała być z 2008 r a przysłali z 2010 r.Pytanie czy pompa z polifta będzie pasowała do przedlifta,wizualnie pompy są identyczne ,myślę że różnią się tylko sterownikiem.Moja nowa pompa ma nr. 6G91-3K514-AM a stara 6G91-3K514-AL ,czy ktoś ma wiedzę jak to jest z tymi pompami .Patrząc na strony ATODOC są dwa rodzaje pompy,i obie pasują do s maxa zamiennie do przedlifta i polifta więc o co chodzi ,patrząc dalej do mondeo pompy już nie pasuja zamiennie.Czy można zakodowac pompę FORScanem
Jacek Kikmunter 20-08-2021, 06:56 Witam, mam problem co jakiś czas pojawia mi się i znika komunikat o usterce układu wspomagania i zapala się kontrolka stabilizacji toru jazdy , wspomaganie działa bez zarzutu-jakieś sugestie??
Witam, komunikat usterka układu wspomagania zapala się i po wyłączeniu zapłonu oraz ponownym włączeniu zapłonu gaśnie również kontrolka od trakcji wspomaganie działa 🤔
Krzysztof Zalewski 21-10-2021, 21:14 Witam serdecznie kolege.
Przepraszam, ze bez polskich znakow ale klawiatura nie pozwala.
Ktos mi kiedys powiedzial, ze ludzie maja tendencje do utrudniania prostych spraw.
Nie twierdze , ze tak jest w kazdym przypadku.
Dosc czesto przyczyna takich zachowan elektryki w aucie jest wilgoc.
Nalezalo by dostac sie do wtyczki np. od pompy wspomagania i zajzec do jej wnetrza. Byc moze , ze dostaje sie do wnetrza woda i dochodzi do korozji na styku polaczen.
Problem wilgoci moze znajdowac sie rowniez znacznie glebiej czyli w module sterowania samej pompy wspomagania.
Spotkalem sie z przypadkami, ze auto trzymane latami pod chmurka zaczynalo sypac podobnymi ostrzezeniami i trafialo do cieplego i suchego warsztatu elektromechaniki pojazdowej gdzie po spedzeniu kilku dni nikt nie znalazl przyczyny dziwnych zachowan ale rozlaczyl i ponownie polaczyl wiele kostek urzywajac przy tym chemi do poprawy polaczen elektrycznych. Po takim spa w suchym i cieplym warsztacie problem znikal jak renka odja.
Daje do myslenia…
Mam nadzieje , ze chociarz troche naprowadzilem kolege na droge do rozwiazania problemu.
Pozdrawiam goraco :-)
robertd01 02-10-2024, 21:33 Dasz rade wymienić bez kanału, ściągasz nadkole, oraz lampe aby mieć lepszy widok na nią i tyle kanał jest tu nie potrzebny.
nie trzeba lewarować i ściągać koła, wystarczy przednią część nadkola zdemontować?
Masz może jakąś fotkę lub rysunek jak to jest tam zamotowane?
Pytam bo syn ma problem z S-MAX 2013r ze wspomaganiem.
Najpierw pracowało jakby słabiej, po jakimś czasie padło.
Widziałem, że ludziska kupowali nowe czy używane pompy a problem najczęściej leżał w zasilaniu, wtyczce.
Jedzie na przegląd techniczni i może się zdarzyć, że technik sam będzie ruszał kierownicą.
A z 2giej strony to i tak warto naprawić lub wymienić jeżeli padła faktycznie pompa.
Tylko nie wiem czy sobie poradzi, bo w tych fordach to k... konstruktorzy wszystko tak rozmieścili, że nawet żeby dolać płynu do wspomagania to lampę trza zdjąć, nie mówię nic o akumulatorze.
Dzięki z góry za pomoc.
|
|