Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Cieknąca nagrzewnica, gdzie podziewa się płyn?.
endriu.kom 08-02-2013, 18:32 Czy jeżeli byłby wyciek płynu z nagrzewnicy przedniej lub z węży idących do niej (za grodzią silnika, te które są już nie widoczne) to płyn by wyciekał na zewnątrz auta czy do kabiny?.
Ucieka mi płyn jakieś 1 litr na 100 kilometrów i próbuje to jakoś zdiagnozować, chcę najpierw wykluczyć nagrzewnicę. Płynu ubywa sporo a w kabinie i w okół silnika jest sucho.
W moim ciekła nagrzewnica to było tylko czuć słodki zapach. płyn uciekał nie tylko z wymiennika, ale też z połączenia nagrzewnicy z rurkami (uszczelnienie na oringu). Płynu naprawdę dużo ubywało i nigdzie w kabinie go nie było. Sądzę że wyciekał przez sączek kondensatu od klimatyzacji.
endriu.kom 09-02-2013, 10:35 Dzięki za odpowiedź.
A czy miałeś (lub inni koledzy) w tedy taki objaw, że jak włączałeś ogrzewanie to czasami przez kratki leciała dosłownie para wodna i to bardzo mocno widoczna?.
U mnie tak jest czasami ale słodkiego smaku nie ma...
Ja miałem zaszczyt zmiany auta latem to tylko para na szybach była widoczna. Jak kolega kupił jesienią to po otwarciu drzwi kłęby słodkiego oparu wylatywały. Za sam wymiennik płaciłem 80 PLN z POLCAR i sprawuje się idealnie. Jak będziesz kupował i wymieniał dokup oringi na połączenie z rurkami.
moim zdaniem nagrzewnica zgniła
Ucieka mi płyn jakieś 1 litr na 100 kilometrów i próbuje to jakoś zdiagnozować,
upewnij sie, bo rozbieranie dechy to kupa roboty.
masz diesla w opisie, a w nich lubi UPG walnąć, to też kupa roboty, tam tez może płyn znikać. A może tu i tu.
Diagnozuj.
endriu.kom 13-02-2013, 09:15 masz diesla w opisie, a w nich lubi UPG walnąć
Znam swojego diesla dobrze ale o UPG to nie słyszałem :), co to jest?.
grzela33starachowice 13-02-2013, 09:59 Jeśli na 100% jesteś pewien że to nagrzewnica to trzeba rozbierać...ja też na początku olewałem i dolewałem bo myślałem że to nagrzewnica...ale zrobiłem prosty test za 20 zł na obecność spalin w zbiorniczku i okazało się że nie nagrzewnica a głowica....problem z płynem rozwiązany...teraz stoi bez zmian a i grzanie jakby lepsze..g:)
endriu.kom 13-02-2013, 13:53 zrobiłem prosty test za 20 zł
Gdzie to się robi, na stacji diagnostycznej?.
uściślając, to jest test na obecność CO2 w płynie chłodzenia :)
mechanik bierze próbkę płynu, dodaje czynnik, i się czeka na wyrok .... prawie jak test ciążowy :D
grzela33starachowice 13-02-2013, 18:51 uściślając, to jest test na obecność CO2 w płynie chłodzenia :)
mechanik bierze próbkę płynu, dodaje czynnik, i się czeka na wyrok .... prawie jak test ciążowy :D
Potwierdzam g:) Jak sie zdecydujesz daj znać co Ci powiedzieli
endriu.kom 14-02-2013, 08:39 Sądzę że wyciekał przez sączek kondensatu od klimatyzacji.
A gdzie jest ten sączek?, czy to ta "rurka" pod podwoziem którą ścieka woda latem jak chodzi klima?.
tak to ono, jeśli by tam się sączył płyn to byś zauważył. Plama pod autem.
endriu.kom 15-02-2013, 11:34 ale zrobiłem prosty test za 20 zł na obecność spalin w zbiorniczku
Poszedłem tym tropem i pojechałem do Fiata, podłączyli mi jakąś menzurkę do zbiorniczka wyrównawczego i na wolnych obrotach czekali z minutę. Jakiś płyn w menzurce zabarwił się na zielono i na podstawie tego stwierdzili, że rośnie ciśnienie w zbiorniczku więc uszczelka lub głowica do wymiany.
Poszedłem tym tropem i pojechałem do Fiata, podłączyli mi jakąś menzurkę do zbiorniczka wyrównawczego i na wolnych obrotach czekali z minutę. Jakiś płyn w menzurce zabarwił się na zielono i na podstawie tego stwierdzili, że rośnie ciśnienie w zbiorniczku więc uszczelka lub głowica do wymiany.
Tak zgadza się , ale czy odrazu głowica do wymiany , może uszczelka przepuszcza.
robaczeski 15-12-2013, 15:57 witam miłośników galaxy mk1 mam taki problem gdy po nocy odpalam galaxa
i załączam ogrzewanie czuć płynem w kabinie i nachodzi mgiełka na przednią szybę po godzinie jazdy zapach mija
jaka morze być przyczyna tej sytuacji
z góry dziękuje kolegom za podpowiedzi
życie pisze najlepsze scenariusze i to jedyny film, który wciąż trwa a jedną z wielu ról gram ja ;))
horse668 15-12-2013, 18:46 Rozszczelniona nagrzewnica. Było o tym mnóstwo. Zabawa przednia.
|