Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Cieknąca nagrzewnica, gdzie podziewa się płyn?.

endriu.kom
08-02-2013, 18:32
Czy jeżeli byłby wyciek płynu z nagrzewnicy przedniej lub z węży idących do niej (za grodzią silnika, te które są już nie widoczne) to płyn by wyciekał na zewnątrz auta czy do kabiny?.
Ucieka mi płyn jakieś 1 litr na 100 kilometrów i próbuje to jakoś zdiagnozować, chcę najpierw wykluczyć nagrzewnicę. Płynu ubywa sporo a w kabinie i w okół silnika jest sucho.

kpkeeam
08-02-2013, 19:35
W moim ciekła nagrzewnica to było tylko czuć słodki zapach. płyn uciekał nie tylko z wymiennika, ale też z połączenia nagrzewnicy z rurkami (uszczelnienie na oringu). Płynu naprawdę dużo ubywało i nigdzie w kabinie go nie było. Sądzę że wyciekał przez sączek kondensatu od klimatyzacji.

endriu.kom
09-02-2013, 10:35
Dzięki za odpowiedź.
A czy miałeś (lub inni koledzy) w tedy taki objaw, że jak włączałeś ogrzewanie to czasami przez kratki leciała dosłownie para wodna i to bardzo mocno widoczna?.
U mnie tak jest czasami ale słodkiego smaku nie ma...

kpkeeam
09-02-2013, 17:42
Ja miałem zaszczyt zmiany auta latem to tylko para na szybach była widoczna. Jak kolega kupił jesienią to po otwarciu drzwi kłęby słodkiego oparu wylatywały. Za sam wymiennik płaciłem 80 PLN z POLCAR i sprawuje się idealnie. Jak będziesz kupował i wymieniał dokup oringi na połączenie z rurkami.

patinho
10-02-2013, 18:43
moim zdaniem nagrzewnica zgniła

bartixr
10-02-2013, 18:54
Ucieka mi płyn jakieś 1 litr na 100 kilometrów i próbuje to jakoś zdiagnozować,

upewnij sie, bo rozbieranie dechy to kupa roboty.
masz diesla w opisie, a w nich lubi UPG walnąć, to też kupa roboty, tam tez może płyn znikać. A może tu i tu.
Diagnozuj.

endriu.kom
13-02-2013, 09:15
masz diesla w opisie, a w nich lubi UPG walnąć
Znam swojego diesla dobrze ale o UPG to nie słyszałem :), co to jest?.

bartixr
13-02-2013, 09:34
Uszczelka Pod Głowicą :)

grzela33starachowice
13-02-2013, 09:59
Jeśli na 100% jesteś pewien że to nagrzewnica to trzeba rozbierać...ja też na początku olewałem i dolewałem bo myślałem że to nagrzewnica...ale zrobiłem prosty test za 20 zł na obecność spalin w zbiorniczku i okazało się że nie nagrzewnica a głowica....problem z płynem rozwiązany...teraz stoi bez zmian a i grzanie jakby lepsze..g:)

endriu.kom
13-02-2013, 13:53
zrobiłem prosty test za 20 zł
Gdzie to się robi, na stacji diagnostycznej?.

bartixr
13-02-2013, 14:01
uściślając, to jest test na obecność CO2 w płynie chłodzenia :)

mechanik bierze próbkę płynu, dodaje czynnik, i się czeka na wyrok .... prawie jak test ciążowy :D

grzela33starachowice
13-02-2013, 18:51
uściślając, to jest test na obecność CO2 w płynie chłodzenia :)

mechanik bierze próbkę płynu, dodaje czynnik, i się czeka na wyrok .... prawie jak test ciążowy :D

Potwierdzam g:) Jak sie zdecydujesz daj znać co Ci powiedzieli

endriu.kom
14-02-2013, 08:39
Sądzę że wyciekał przez sączek kondensatu od klimatyzacji.
A gdzie jest ten sączek?, czy to ta "rurka" pod podwoziem którą ścieka woda latem jak chodzi klima?.

bartixr
14-02-2013, 16:27
tak to ono, jeśli by tam się sączył płyn to byś zauważył. Plama pod autem.

endriu.kom
15-02-2013, 11:34
ale zrobiłem prosty test za 20 zł na obecność spalin w zbiorniczku
Poszedłem tym tropem i pojechałem do Fiata, podłączyli mi jakąś menzurkę do zbiorniczka wyrównawczego i na wolnych obrotach czekali z minutę. Jakiś płyn w menzurce zabarwił się na zielono i na podstawie tego stwierdzili, że rośnie ciśnienie w zbiorniczku więc uszczelka lub głowica do wymiany.

Ravx02
03-06-2013, 18:18
Poszedłem tym tropem i pojechałem do Fiata, podłączyli mi jakąś menzurkę do zbiorniczka wyrównawczego i na wolnych obrotach czekali z minutę. Jakiś płyn w menzurce zabarwił się na zielono i na podstawie tego stwierdzili, że rośnie ciśnienie w zbiorniczku więc uszczelka lub głowica do wymiany.
Tak zgadza się , ale czy odrazu głowica do wymiany , może uszczelka przepuszcza.

robaczeski
15-12-2013, 15:57
witam miłośników galaxy mk1 mam taki problem gdy po nocy odpalam galaxa
i załączam ogrzewanie czuć płynem w kabinie i nachodzi mgiełka na przednią szybę po godzinie jazdy zapach mija
jaka morze być przyczyna tej sytuacji
z góry dziękuje kolegom za podpowiedzi

życie pisze najlepsze scenariusze i to jedyny film, który wciąż trwa a jedną z wielu ról gram ja ;))

horse668
15-12-2013, 18:46
Rozszczelniona nagrzewnica. Było o tym mnóstwo. Zabawa przednia.