Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Temperatura i jej odczyt a odpalanie
mam drobne problemy z odpalaniem w zimie - tj. auto odpala ale trzeba pokręcić a jak załapie to trochę na kształt ursusa - troszkę szarpnie. W piątek wymieniłem świece ale niewiele to pomogło. po odpaleniu samochodu na tablicy pokazuje mi temperaturę +8 stopni mimo że na zewnątrz -6, czasami zaczyna od 0 stopni. Po kilku minutach termometr wskazuje poprawnie. i teraz pytanie - czy ta temperatura "z deski" to też ta wartość którą dostaje silnik? Jeśli tak to ma to wpływ na odpalanie. Jeśli nie to czy mogę sprawdzić jakoś co dostaje silnik? Bo być może ma zły odczyt temperatury i odpala jak w lato?
i druga część pytania - czy u was też ten termometr tak wskazuje po odpaleniu - tj zaczyna od jakiejś stałej temperatury i z czasem zaczyna pokazywać tą właściwą?
U mnie pokazuje zawsze kilka stopni więcej bo stoi w garażu (nieogrzewanym), ale potem jak wyjadę na zewnątrz to w ciągu kilku minut temperatura wskazywana obniża się do rzeczywistej.
Ale oczywiście w garażu ma cieplej, więc również łatwiej mu odpalić.
tu nie o to chodzi. chodzi mi o to że temperatura wskazywana zaraz po odpaleniu jest zawsze inna niż rzeczywista i dopiero po jakimś czasie ustala się na prawdziwym poziomie. też trzymam auto w garażu i zakładając że jest tam +3 czy +5 to na starcie na desce pokarze mi +8 a potem zjedzie do +5
Dziwna sprawa , ale sprecyzuj ........o jaką temperaturę ci chodzi .?
1- czy podczas uruchomionego -TEST na wyłączonym silniku lub włączonym ?
2- czy po przestawieniu menu wyświetlacza na wyświetlanie temperatury zewnętrznej?
Najlepiej dodaj fotkę lub link .:wink:
Odnośnie tego odpalania to sprawdż też w TEST jakie błędy DTC#......... ci pokazuje .
Lub po zdjęciu osłony na silniku - czy podczas kręcenia rozrusznikiem ( powinna druga osoba patrzeć na przewody paliwowe) czy nie pokazują się pęcherzyki powietrza .Co mogło by świadczyć o zapowietrzaniu się układu paliwowego . ( przed uruchomieniem silnika sprawdż poziom oleju )
Pytanie - "Czy nie był wymieniany filtr paliwa?" lub czy nie ma wody w paliwie lub się nie oddzieliła parafina na mrozie .
nie do końca wiem o co chodzi z tym TESTEM...
sytuacja o której mówie wygląda tak - mam tradycyjny zestaw zegarów i, zakładając że jest on ustawiony na pokazywanie temp. zewnętrznej, po odpaleniu auta nigdy nie pokazuje rzeczywistej zewnętrznej temperatury - będzie ją pokazywał po 2-3 minutach. wczoraj przy -6 na zewnątrz wystartował z +8 i stopniowo schodził na rzeczywistą
U mnie pokazuje rzeczywistą temperaturę zewnętrzną od razu po odpaleniu po dłuższym postoju (zimny silnik). Jeśli wyłączam silnik po dłuższej jeździe, a następnie po krótkim postoju (takim, że silnik nie zdążył całkiem ostygnąć) włączam go znowu, to przez krótką chwilę temperatura jest nieco wyższa od rzeczywistej (około 2-3 stopnie), ale po przejechaniu kilkuset metrów stabilizuje się.
nie do końca wiem o co chodzi z tym TESTEM...
Widać mało jeszcze go znasz ........Zapraszam do siebie poprzez kontakt na priva lub na jakiegoś umówionego spota ŁÓDZKIEGO . To pogadamy może cię oświecę :P:wink:
.
poczytałem o tym TEŚCiE - sprawdzę po południu.
a czy ktoś mi może powiedzieć czy ta temperatura z zegarów to ta sama wartość którą bierze silnik? czy to może mieć wpływ na "jakość" odpalania?
Nie........ to nie to samo .
Temperatura silnika to Engine temp ..........
Rozgrzany silnik pokazuje max 83-84 C.
Nie ma wiekszego wpływu na odpalanie .
i są błędy - test zakończył się DTC #1 41568 oraz DTC #2 20000
i co dalej? co to oznacza? Pomożecie?
20000 to podobno egr - czyżby panowie przy wymianie świec coś spaprali?
ale co z 41568?
Może odpinali EGR i zapomnieli wpiąć wtyczki .
Może się zawiesił zawór EGR w pozycji zamkniętej .
Może już było to wcześniej i zawór się nie domyka (do sprawdzenia na komputerze)
Ten błąd C 20000 odnosi się do jego usterki.
Ten błąd C 41568 odnosi się do zakłócenia na na magistrali CAN lub LIN .może być spowodowane błahostką typu zakłócanie połączenia , słabego styku .
.
Rozmawiałem z moim mechanikiem i on tweirdzi że gdyby źle/nie wpięli EGR to na pewno byłyby inne oznaki. ale niedługo będę się miał okazję podpiąć kompem to może wtedy coś się wyjaśni.
A teraz, ciągnąc temat, czy ktoś ma jakiekolwiek pojęcie skąd ten problem z temperaturą może się brać? bądź gdzie jest czujnik zbierający tempreraturę wyświetlaną na desce?
I mały podwątek ws. EGRu - może to to ustrojstwo jest odpowiedzialne za jakby nieciągłe rozwijanie mocy w moim esiu - ja wiem że turbodziura i że to dizel ale słabość po włączeniu biegu na wyższy (przy dynamicznej jeździe ale bez zarzynania) jest dla mnie dziwna choćby dlatego że nie miałem tego nigdy w poprzednich dizlach (fakt że były to TDI z VW - różne ale ciągle TDI).
Jeśli mowa o czujniku temperatury zewnętrznej to zawsze był umieszczany z lewej strony przed chłodnicą (stojąc przed samochodem po otwarciu maski )
a tak wygląda czujnik http://moto.allegro.pl/ford-mondeo-mk-3-czujnik-temperatury-zewnetrznej-i2914018397.html
Co do EGR to jakie to miały by być oznaki......... o których wspominał ?...........Przecież wyrzuciło błąd EGR.
Co do tego wątku to o jaka turbo-dziura przecież to silnik CR wtrysk bezpośredni . i turbina się kręci cały czas od początku.
Z tego co napisałeś to masz taki sam silnik jak mój dokładnie 143KM.( spradż po nr VIN). ten silnik ma spory moment obrotowy i solidny wygar mimo swojej wagi 1700kg. Sprawdzaliśmy go na autostradzie porównując z VW B-6 Kombi TDI 140KM . i szedł łeb w łeb .
Objawy EGR o których mówił - dymienie, niewchodzenie na obroty lub wolniejsze wchodzenie...
co do turbodziury to ona jest tak czy siak - poniżej 1500 obrotów nie ciągnie
ale mi chodziło o to że bujając auto do ok 3000-3200 obotów i zmieniając bieg na wyższy to u mnie przez krótką chwilę muszę czekać aż znowu zacznie mocno ciągnąć na wyższym biegu... zastaniowi się i wtedy ciągnie dobrze. nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć
PS. ja nie pisałem że jest wolny :P z paskiem nieraz się już mierzyłem :D
Witam,
Mnie dzisiaj zaskoczył temperaturą +19,5 stopni, przy -5 w rzeczywistości. Nie wiem czy gdzieś nie jest zabrudzony (zrobiłem dugą trasę w niezbyt ciekawych warunkach zimowych), ale nie wiem gdzie go dokładnie szukać :( - zanim pojadę do mechanika ;)
Witam,
Mnie dzisiaj zaskoczył temperaturą +19,5 stopni, przy -5 w rzeczywistości.ale nie wiem gdzie go dokładnie szukać :( - zanim pojadę do mechanika ;)
Najpierw czytaj posty ..............................( np .dwa wyżej ) .,
a potem napisz że nie wiesz jak zdjąć osłonę górną z dostępem do chłodnicy.;)
Myślę że sobie poradzisz i twoim oczom :shock:ukaże się czujnik temperatury .:D
vigoxx witaj ziomku :) jak chcesz to napisz na pm daj jakieś gg to sie zgadamy i coś wymyślimy , a jeśli nie dam namiary na konkretnego gościa do piotrkowa trybunalskiego ze swoim tam brykam jak coś nie tak :) brał 50 zeta za podpiecie kompa
ps. wg mnie co do tej temperaturki to czujnik wariuje i jest do wymiany .
Jest duuuża szansa, że przy sobocie uda mi się znaleźć na tyle czasu, aby poszukać tego czujnika. Później opiszę o co jak. Dzisiaj gdy po południu wsiadłem zobaczyłem temperaturę 32 stopnie ! :))
minęło już trochę czasu i miałem możliwość potestować zachowanie esia przy odpalaniu. udało mi się go nakryć na starcie przy poprawnie wyświetlanej temperaturze i... bez zmian. ciągle dziwnie odpala, zwłaszcza po nocy (tj. dłuższym postoju). na ciepło nie jest źle. dlatego zastanawiam się czy to nie coś innego. na forum poczytałem o czujniku położenia wału - muszę to przedyskutować z moim mechanikiem. inne co przyszło mi do głowy to odpływające paliwo - może to głupie ale nie jest tak że może po nocy paliwo "odpływa" od wtrysków/pompy i musi być przepompowane, stąd długawe odpalanie i szarpnięcie? wtedy krótszy postój nie jest problemem ale długi tak. nie wiem czy to się trzyma kupy - może ktoś z Was wie czy jest taka możliwość.
kameleon7 11-12-2014, 18:02 Nie........ to nie to samo .
Temperatura silnika to Engine temp ..........
Rozgrzany silnik pokazuje max 83-84 C.
Nie ma wiekszego wpływu na odpalanie .
Co ty za bzdury piszesz. Jak to temperatura silnika nie ma zwiazku z odpalaniem. Jezeli jest walniety czujnik temperatury cieczy chlodzacej, np minimalnie pokazuje 20 stopni na plusie a jest 0 albo ponizej to wtedy PDC mysli ze jest cieplo i ze silnik jest w miare nagrzany i po pierwsze nie grzeje swiec, po drugie inaczej steruje dawka paliwa oraz silnikiem.
Jednak dobrze mowil koles z TVN turbo ze 80% ludzi na forum nie wie o czym pisze.
Bump: mam drobne problemy z odpalaniem w zimie - tj. auto odpala ale trzeba pokręcić a jak załapie to trochę na kształt ursusa - troszkę szarpnie. W piątek wymieniłem świece ale niewiele to pomogło. po odpaleniu samochodu na tablicy pokazuje mi temperaturę +8 stopni mimo że na zewnątrz -6, czasami zaczyna od 0 stopni. Po kilku minutach termometr wskazuje poprawnie. i teraz pytanie - czy ta temperatura "z deski" to też ta wartość którą dostaje silnik? Jeśli tak to ma to wpływ na odpalanie. Jeśli nie to czy mogę sprawdzić jakoś co dostaje silnik? Bo być może ma zły odczyt temperatury i odpala jak w lato?
i druga część pytania - czy u was też ten termometr tak wskazuje po odpaleniu - tj zaczyna od jakiejś stałej temperatury i z czasem zaczyna pokazywać tą właściwą?
Myslac logicznie odczyt temperatury z deski rozdzielczej nie moze wplywac na odpalanie ale juz odczyt temperaturt silnika czyli tak naprawde plynu chlodzacego ma bardzo duzy wplyw na odpalanie i w przypadku jego awarii powoduje wyzej opisane problemy. Poczytaj sobie na innych forach o objawach padnietego czujnika wody.
sewenpamp 12-12-2014, 11:05 Kameleon, ten czujnik płynu chłodzącego to ten dzięki któremu widzimy na zegarach temperaturę :?: oczywiście temperaturę płynu ;), czy jest jeszcze jakiś inny czujnik .
kameleon7 12-12-2014, 13:39 Moze moja wypowiedz troche wprowadzila w blad. Na desce mamy dwa odczyty temperatury. Tej na zewnatrz pojazdu (czujnik jest chyba w zderzaku) plus odczyt temp silnika. Ta temperatura na zewnatrz raczej nie ma wplywu na odpalanie. Ale ta od silnik a juz tak.
sewenpamp 12-12-2014, 14:08 Moze moja wypowiedz troche wprowadzila w blad. Na desce mamy dwa odczyty temperatury. Tej na zewnatrz pojazdu (czujnik jest chyba w zderzaku) plus odczyt temp silnika. Ta temperatura na zewnatrz raczej nie ma wplywu na odpalanie. Ale ta od silnik a juz tak.
Ogarniam, tylko co z tym czujnikiem. To jest właśnie ten, który pokazuje nam temperaturę płynu na zegarach przy liczniku. Nie ma innego tak:?:Chodzi mi o czujnik płynu.
Nie interesuje mnie czujnik temperatury zewnętrznej.
Dzięki.
kameleon7 12-12-2014, 15:14 Tak to jest czujnik ktory pokazuje temperature plynu w silniku. Jego drugim zadaniem jest informowanie ECU o tym czy silnik jest zminy czy nie.
sewenpamp 13-12-2014, 06:46 Tak to jest czujnik ktory pokazuje temperature plynu w silniku. Jego drugim zadaniem jest informowanie ECU o tym czy silnik jest zminy czy nie.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
|