krzychu
19-01-2013, 22:02
Mam pytanie,czy można stosować(czy jest dozwolone) żarówki które imitują xenony.Są takie w sprzedaży.Chciałbym założyć H-4 ,ale czy nie będzie problemów z policją i przeglądem.Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi.
Zobacz pełną wersję : Czy w/g przepisów mogę zamontować żarówki H-4 z efektem " xenon " ? krzychu 19-01-2013, 22:02 Mam pytanie,czy można stosować(czy jest dozwolone) żarówki które imitują xenony.Są takie w sprzedaży.Chciałbym założyć H-4 ,ale czy nie będzie problemów z policją i przeglądem.Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi. Wojtek 19-01-2013, 22:12 Jeżeli będą świeciły na niebiesko to mogą być powodem problemów na przeglądzie. Tak samo ma się sprawa z kontrolą drogową. W przepisach o ruchu drogowym jest wyraźnie napisane , że barwa światła , świateł zewnętrznych przednich może być biała lub żółta selektywna. Jeżeli będzie to światło białe z niebieską poświatą to nie będzie problemu. Pozdrawiam Wojtek luqe 19-01-2013, 23:15 jesli masz na mysli takie z niebieska banka (xenon look, albo cool blue czy jak one sie tam nazywaja) to nie powinienes miec zadnych problemow. one nie swieca na niebiesko, tylko na bialo. po protu maja podwyzszana temperature barwowa swiatla. ja tez takie preferuje bo daja ladne biale a nie zolte swiatlo i moim zdaniem lepiej widac. od conajmniej trzech lat uzywam takich zarowek i nigdy nie mialem problemow wydra 20-01-2013, 07:07 Jeśli to będzie philips lub osram lub inna firmówka z homologacją, to nie bedziesz miał żadnych problemów. One i tak nie świecą na niebiesko, tylko na bardzo jasny biały z delikatną poświatą błękitu. luqe 20-01-2013, 13:08 a myslisz ze policja zorientuje sie czy w kloszu masz firmowa zarowke czy nie? ja jezdzilem kiedys na zwyklych z "carrefoura" i nikt sie nigdy nie czepial. a tez nie swiecily na niebiesko tylko na bialo. i nie ma zadnej poswiaty blekitu tylko swiatlo o wyzszej temeraturze barwowej (czyli bardziej biale niz zolte) nie opowiadajcie chlopakowi bzdur Wojtek 20-01-2013, 13:50 nie opowiadajcie chlopakowi bzdur Możesz to rozwinąć ? Bo nie bardzo rozumiem którego stwierdzenia się to tyczy. Pozdrawiam Wojtek luqe 20-01-2013, 14:26 dotyczy to calego postu. bo nie jest powiedziane ze tylko z firmowymi zarowkami nie bedzie problemu, i zarowki z niebieska banka nie daja blekitnej poswiaty. o poswiacie mozna mowic przy xenonach, zarowki daja jednolite swiatlo tylko o innej temp. barwowej Rapis1 20-01-2013, 14:53 Te tanie zarówki ,,xenon" w zwykłych lampach nieprzystosowanych do xenonów moim zdaniem świeca kiepsko, ale ładnie wygląda wiec trzeba wybrac czy wyglad czy dobra widoczność. :) Wojtek 20-01-2013, 15:14 Są na rynku żarówki firmy .... , które mają typowo niebieskie światło. Czasami się takie widzi w autach. Jeżeli policjant będzie chciał to zabierze dowód rejestracyjny. To policjant w czasie kontroli stwierdza nieprawidłowość oświetlenia. Sprzedawcy/importerzy na opakowaniach piszą , że są to żarówki z efektem " xenon ". Takie żarówki są niedopuszczalne do zastosowania w aucie. To jest typowo niebieskie światło , ale z białą poświatą. Ponadto , wiele z tych żarówek nie posiada homologacji na polski rynek. I nie ma sensu pisać , że ktoś przejechał 3 lata bez żadnych problemów. Bo jeden przejeździ 3 lata , a inny będzie miał kontrolę po 2 dniach. Poza tym , temat jest jasno określony tytułem. " Czy w/g przepisów... ". A przepisy są w tej kwestii jasno określone. Pozdrawiam Wojtek luqe 20-01-2013, 15:45 moze mowisz o zarnikach xenonowych, ktore niektorzy idiocia wsadzaja do lamp halogenowych, to sie zgodze w 100 proc. ale jesli chodzi o zarowki, to na przegladzie diagnosta olewal widocznie przepisy bo sprawdzal swiatla i nigdy nawet sie nie zapytal o zarowki. to tyle jesli chodzi o moje zdanie i doswiadczenia :) dodam tylko ze moze mialem fart, ale tanie zarowki z carrefoura swiecily duuuzo lepiej niz "zwykle" ktore byly w lampach wczesniej Wojtek 20-01-2013, 15:51 moze mowisz o zarnikach xenonowych, ktore niektorzy idiocia wsadzaja do lamp halogenowych, to sie zgodze w 100 proc. Nie pisałem o żarnikach. na przegladzie diagnosta olewal widocznie przepisy bo sprawdzal swiatla i nigdy nawet sie nie zapytal o zarowki. Jeden oleje i inny nie oleje. Przeczytaj tytuł tematu. tanie zarowki z carrefoura swiecily duuuzo lepiej niz "zwykle" ktore byly w lampach wczesniej Nikt nie napisał , że to są złe żarówki. Zacznij czytać temat ze zrozumieniem , bo piszesz kompletnie nie na temat. Pozdrawiam Wojtek luqe 20-01-2013, 18:07 Oj Wojus, niepotrzebnie rozbijamy koledze watek. ustosunkowalem sie tylko do pierwszego postu, mowiac, ze nie koniecznie trzeba wsadza markowe zarowki i ze nie nie ma zadnej poswiaty, no chyba ze ktos inaczej rozumie "poswiate". i chyba nie ma sie co dalej przekomarzac bo nie o to w temacie chodzi :) Oskarr 20-01-2013, 18:29 Mam pytanie,czy można stosować(czy jest dozwolone) żarówki które imitują xenony.Są takie w sprzedaży.Chciałbym założyć H-4 ,ale czy nie będzie problemów z policją i przeglądem.Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi. nie ma żadnych problemów na przeglądzie podczas kontroli, jakbyś miał żarniki to tak ale nie przy wzmocnionych H4 krzychu 20-01-2013, 20:12 Dzięki wszystkim za opinie,z tego co zauważyłem to decyzja należy do mnie.Pozdrawiam mnich80 22-01-2013, 19:00 A jaki koszta taki żarówek i jak się to ma do jakości oświetlania drogi nocą? Pozdro Magik123 22-01-2013, 20:02 Zapytaj jak ma sie to do oświetlenia drogi w deszczu lub mokrej. Żarówki z tesco się nie sprawdzają i nie widać prawie nic. Na suchej może być. Najlepiej sprawdza się żarówka standardowa z uwagi na barwe żółtą światła. Im bielsza czy niebieska tym gorsze oświetlenie drogi w deszczu. Bo w sucha noc to będzie ładnie nawet na tandetach. Dlatego odradzam badziewia z marketów to dobrze nie świeci a opinie że są ok to moza miedzy bajki wsadzić. Chcesz lepsze żarówki kup Philipsy, Osram czy inne markowe. Chiński szajs sobie odpuść. mnich80 22-01-2013, 21:10 ja jestem zadowolony ze swoich "świec" są o niebo lepsze niż w moim byłym Audi a3 :) kael82 22-01-2013, 23:12 Najlepiej sprawdza się żarówka standardowa z uwagi na barwe żółtą światła. Im bielsza czy niebieska tym gorsze oświetlenie drogi w deszczu. Przerabiałem to na własnej skórze. Standardowe żarówki o barwie żółtej świecą najbardziej optymalnie w każdych warunkach. Miałem też założone parę lat temu Philips Blue Vision. Na suchym dawały radę, świeciły białą barwą z lekko niebieskawą poświatą. W momencie, gdy spadł deszcz po zmroku to faktycznie oświetlenie drogi było mniej skuteczne od żarówek barwy żółtej. Ale jeździć się dało - jak najbardziej. Dlatego odradzam badziewia z marketów to dobrze nie świeci a opinie że są ok to moza miedzy bajki wsadzić. Zgadza się. Sam się skusiłem jakiś czas temu na jakieś pseudo ksenonowe badziewie "no-name" made in China i to, co działo się z oświetleniem drogi to - krótko mówiąc - porażka: bardzo słabe natężenie światła i strasznie dziwna barwa sprawiły, że bardzo szybko je wymieniłem z powrotem na zwykłe o żółtej barwie. Chcesz lepsze żarówki kup Philipsy, Osram czy inne markowe. Chiński szajs sobie odpuść. Zdecydowanie. Philipsa miałem i mogę je polecić. Podejrzewam, że jakość Osram, Helli czy innych markowych żarówek mających w nazwie "blue" będzie podobna. A jeśli chodzi o kłopoty z Policją to ja ich nie miałem pomimo kilku kontroli. |