Zobacz pełną wersję : zimówki Frigo2 czy Sava Eskimo S3?a moze inne?
tony finger 19-10-2006, 16:36 Witam serdecznie wszystkich! Jestem tu nowy.
Mam mondka od lata i zbliża się pora zakupu zimówek. Po głębokich analizach (odpadły już używki i nalewki) jestem zdecydowany mimo nie posiadania dużych funduszy kupić nowe zimówki. Jeszcze na razie życie mi miłe:)
Tak więc z segmentu tych tańszych opon pozostały mi w zasadzie 2 do wyboru: Dębica Frigo2 i Sava Eskimo S3, są w bardzo podobnej cenie. Czytałem bardzo wiele opinii o różnych oponach i te wydają mi sie na moją kieszeń najrozsądniejsze, ale nie wiem na jaką się zdecydować!!! nieco lepsze opinie ma sava,a wy co polecacie??? a może coś jeszcze innego?? dodam że te oponki (rozmiar 185/65/14) wyjdą mi poniżej 650zł komplet z przesyłką.
dzięki z góry za pomoc
Jak dla mnie to na zime tylko polskie gumy kierunkowe. Kormoran winter lub dębica. Ja od zawsze śmigam na kormoranach raz nawet cały rok jeździłem i są naprawde zaj.... Moim zdaniem oczywiście
tony finger, porówywalne opony - nie zauważysz znaczącej różnicy pomiędzy nimi...
Frigo 2 ma fajny bieżnik - ale Sava cieszy się też niezłym powodzeniem. Cokolwiek z tych dwóch opon kupisz nie będzie to zły wybór dla tej półki cenowej...
krzysieksa 19-10-2006, 18:44 Witam.
Z tych dwóch, które wymieniłeś miałem Dębica Frigo Directional ale ta poprzednią (bieżnik w szyszeczki http://www.opony.com.pl/opony/foto_new/ ... zional.jpg (http://www.opony.com.pl/opony/foto_new/debica_frigo_direzional.jpg) ).
Mogę porównać ja z Kormoranem Winter S100.
Debica Directional na śniegu ubitym czy sypkim przy ruszaniu jest świetna (na Kormoranach koła się śłizgają mocniej). Hamowanie na ubitym śniegu w porównaniu z Kormoranem S100 jest o 3 nieba lepsze :D Na Dębicach nigdy się nie zakopałem w śniegu chociaż było kilka sytuaci pchania śniegu zderzakiem i mimo, że koła boksowały ale auto jechało do przodu. Na Kormoranach przy podobnej próbie przejechałem 3 metry i zagrzebałem się :/ Może to nie był miarodajny test ale całokształt Dębicy Frigo Directional jest świetny w porównaniu z Kormoranem Winter S100.
Co do tych Sava Eskimo S3 to nie mam pojęcia jak się sprawują.
Ale gdy bede kupował zimówki na drugi sezon to wezmę pod uwagę Dębica Frigo Directional 2 bo jeździłęm na tych oponach 4 sezony i były naprawde dobre.
Jechałem zimą Scenickiem 2,0 145 KM obutym w Dunlop SP WINTER SPORT M3 i powiem szczerze, że te opony to już inna bajka. Świetnie trzymają się na ośnieżonej nawierzchni i auto ma świetny uciąg przy ruszaniu i bardzo dobrze hamuje na śniegu. Ale wybierajac tanie zimówki pokusiłbym się na Frigo 2 chociaż Dunlopy są dużo lepsze.
A moze zrób mix w posataci:
Przednia oś: Dunlop SP WINTER SPORT M3
Tylna oś: Dębica Frigo Directional 2 ??
A może nie warto oszczędzać na bezpieczeństwie i postaw na Dunlopy SP WINTER SPORT M3 ?? :))
Troche namieszałem ale miałem dobre intencje aby zima jeżdziło się bezpiecznie i prowadziło się pewnie auto na śliskich nawierzchniach.
Zdecydowanie Dunlop :fcp27
Dunlopy są dużo lepsze.
Taaaak... Ta oponka jest boska... Miałem w CLIO i sprawowała się super!
Porównaj ceny z BF Goodrich Winter 2T/A trochę gorsza na mokrej nawierzchni ale uratowała mi życie... (noc duża kałuża podczas wyprzedzania TIRA w silnym deszczu 130 km/h zamknęłem oczy, kierownica prawie nie drgnęłą opony miały parę dni) żyję!
Dobra firma mało znana w polsce teraz może wiecej dzięki Sponsoringu Rajdów WRC dobre przełożenie - niska cena za niezłą jakość.
Przykro mi koledzy ale Polskiej opony nie założe, raz miałem dębice wprawdzie letenie i wystarczy :573: , porównuje ją z oponami z wyższych półek, niestety!, może mówić co chcecie. :569:
Tym bardziej że każdy z nas jeździ w różnych warunkach na co dzień. Ja na nizinach mam inne warunki niż np "Hesus" czy "Bart" i kazdy z nas moze mieć inne zdanie o tej samej oponie (pomijam fakt np. różnicy rozmiarów koła i opony czy np aut). :fcp4
Służbowo jeździłem ostatni sezon Michelin alipn2 głośna, lecz jest Super, nie sprawdzałem na kopnym śniegu , na białych ulicach bez zarzutu. Oraz prywatnie Dunlop Winter Sport M2 zatrzymał ją dopiero 15 cm kopny śnieg kiedy w górach w nocy mocno przysypało a pod spodem był ubity stary śnieg. A dawała sobie wcześniej radę w miejscach gdzie inni zakladali łańcuchy - może przypadek.
Poza tym jestem laikiem te opony co opisywałem (micheli, Dunlop,Goodrich) wszystkie miały inne wymiary bo mówie o 3 różnych samochodach i są z innej pólki cenowej niż SAWA i Dębica.
JA wyznaję zasadę: :569: Nie oszczędzać na oponach to tylko cztery "duże punkty" które będą (lub nie) łączyć mnie z powierzchnią ziemi"
Przyczepności oraz szczęśliwych powrotów do domu życzy THERED Szczecin :fcp27
komplet z przesyłką.
zainteresuj się portalami typu http://www.opony.com ceny mają baaardzo konkurencyjne, a za przesyłke nie płacisz grosza
komplet z przesyłką.
zainteresuj się portalami typu http://www.opony.com ceny mają baaardzo konkurencyjne, a za przesyłke nie płacisz grosza
LUB http://WWW.BALOON.PL ja bym wybrał Sawę
Pozdro Thered :fcp27 Szczecin
raz miałem dębice wprawdzie letenie i wystarczy
też raz miałem letnie :D i never ever...
Ale zimówki są niezłe...
też raz miałem letnie :D i never ever...
Ale zimówki są niezłe...
dokładnie tak też uważam, letnie dębice są do kitu, ale zimówki są całkiem niezłe
Na letnich dębicach po deszczu jest bardziej ślisko niż na zimówkach na lodzie :D W skrócie można tak opisać charakterystykę opon marki Dębica :D
Ta oponka jest boska...
O nie Bart
Dunlop tak ale nie zimowy.To jest opona na jedeną zime,na druga zaczyna juz lamelek brakować :fcp16
tony finger, a moze skoro mowa o bezpieczeństwie to kupisz Pirelli Winter Carving - nie ma chyba teraz na rynku opony zimowej, która daje Ci ponad 10 mm bieżnika.
:fcp4
krzysieksa 19-10-2006, 21:31 też raz miałem letnie :D i never ever...
Ale zimówki są niezłe...
dokładnie tak też uważam, letnie dębice są do kitu, ale zimówki są całkiem niezłe
Dokładnie!! Polskie opony letnie są do niczego!! Wiem bo mam teraz 4 kormorany Impulser. Zostało z przodu 1 mm bieżnika a z tyłu nie całe 2 mm :D Na wiosnę planuje zakup czegoś "normalnego" na czym do sie bezstresowo jeździć. Kormorany letnie są głośne, baaaardzo niebezpieczne na mokrym asfalcie od prędkości 60 km/h w górę, ruszenie na mokrym kończy się bardzo często uśłizgiem kół i nie trzeba tu deptać po gazie czy używać do tego celu sprzęgła. Poprostu te opony są dobre ale do Malucha.
A co Dębica Frigo Directional to zdania nie zmienię - są to dobre zimówki co prawda są duuużó lepsze ale za tą cenę są naprawde skuteczne na ubitym i sypkim śniegu a jeśłi idzie o opony letnie polskiej produkcji to nigdy w życiu nie kupię !! (letnie kormorany były na samochodzie założone jak kupowałem auto)
5 lat temu kupiłem Dębice Frigo 1 i jeździłem na nich ponad 5 lat i byłm z nich bardzo zadowolony świetna przyczepnośc, doskonałe hamowanie i doskonałe ruszanie nawet w dużym śniegu czy lodzie a do tego bardzo były bardzo ciche nawet przy bardzo niskich temeraturach (-30 st. celcj.) ale w końcu musiałem je zmienić bo sie starły aż za miernik zużycia. Kupiłem rok temu już te nowe oponki Frigo 2 z tym bardziej agresywnym bierznikiem i musze przyznac ze nie są takie ciche jak pierwsza wersja. Natomiast inne wartości rózniez okey. Ale stosunek ceny do jakości je znakomita POLECAM JAK NAJNBARDZIEJ POLSKIE OPONY DĘBICY !!!!!!
[ Dodano: 2006-10-19, 22:51 ]
ALE TYLKO ZIOMOWE BO NA POLSKICH LETNICH TO NIE JEŹDIZŁEM :)
Ja sie przylącze Debica Frigo 2 jest bardzo przyzwoita na Sava nie jeździłem
wcześniej miałem Frigo 1 i byłem bardxzo zadowolony wiec bez zastanowienia kupiłem frigo 2. ale jak koledzy piszą o ile Debica Frigo to królowa śniegu (bo to polska guma na polskie dziurawe dorgi) to na letnich czyli Passio to jeśli lubisz jeździć autem gdzie inndziej niż pierwotnie zamierzyłeś to wtedy tylko ma sens zakładanie letniej dębicy
kolega chce kupić oponki. Załóżmy że ma ~650zł.
http://www.opony.com/producent.asp
producent: "wybierz" | rozmiar: "185/65/R14" | rodzaj: "osobowe" | sezon: "zimowe"
(jakby ktoś nie wiedział :) )
najlepiej wychodzie jednak Dębica :)
Mój tata miał je w poldku i nie narzekał ;)
pozdro
ford_driver 20-10-2006, 06:52 Debica jest obecnie tylko marka GoodYear-a i nei ma sie co dziwic ze sa to opony klasy ekonomicznej jak by to ladnie mozna nazwac, chcesz lepsze prosze bardzo ale to juz nie Debica, ja niestety musialem kupic zimowe Fuldy fakt nie sa zle ale na sniegu najtansza Debica je przebija dlatego ze zaleta zimowki Debica jest wlasnie jej zachowanie na sniegu czyli na takich drogach jakie my mamy, Fuldy ktore mam to bardziej pseudozimowka na niemieckie autostrady czyli jazda 180km/h po rownej odsniezonej posypanej drodze a nie po sniegu i lodzie
pozdrowienia
ford_driver
mexxmen30 20-10-2006, 08:39 Ja tez juz nigdy nie kupie polskich opon i to Dębicy przejechałem sie juz na nich 2 razy masakra, na zime kupuje zawsze Barum Polaris 2 moze nie nalezy do najcichszych opon ale jest swietna, to juz 3 moje auto ktore bedzie jezdzilo na tych oponach czyli mondek kombi poprzednio miałem je w Focusie 115-konnym i swietnie sie sprawowały, rozmiar był ich 185/65/14 i cena za sztuke to 150 zł na giełdzie w gliwicach a firma ktora je sprzedaje tam to Krakus z Krakowa , wiec jak mam cos polecac taniego to polecam Baruma :fcp13
tony finger 20-10-2006, 08:51 dzięki za zabranie głosu w dyskusji i porady:)
wiem że oponki pirelli, dunlop, czy michelin są zapewne bardzo dobre ale mnie po prostu nie stać na wybulenie tysiaka na oponki.
mieszkam na mazurach więc warunki zimą są dużo cięższe niż gdzieś w aglomeracjach, poza krajową 16nastką nie polecisz tu zimą 100 czy 130 po czarnym asfalcie, często jest duuużo śniegu na asfalcie i błota pośniegowego poza tym to nie niziny - rzeźba terenu jest zróżnicowana bardzo, dużo górek, dołów i pełno zakrętów. ogólnie meksyki!
widzę że polecacie Dębicę, za Savą jest jeden głos.
choć obecnie moje przekonanie do Dębicy po waszych słowach wzrosło to jednak wciąż opowiadam się bardziej za Savą...
http://www.opony.com/opony/589_dębica_frigo_2.html - 157 zł
http://www.motostrada.pl/opony/1646_sava_eskimo_s3.html - 159 zł
i nie wiem!
Najbardziej popularne wśród Internautów opony zimowe w rozmiarze 185/65R14 pojazdy osobowe
Barum POLARIS 2 14537
BFGoodrich WINTER G 13752
Goodyear ULTRA GRIP 6 8798
Sava ESKIMO S3 6644
Dębica Frigo Directional 6256
Kleber KRISALP HP 5337
Pirelli W 160 S 5201
Goodyear ULTRA GRIP 7 4994
Nokian WR 4723
Dayton DW500 3721
Najlepiej oceniane przez Internautów opony zimowe w rozmiarze 185/65R14 pojazdy osobowe
Michelin ALPIN A3 5,4 (2)
Nokian W 5,2 (28)
Bridgestone LM18 4,9 (23)
Goodyear ULTRA GRIP 7 4,9 (98)
Firestone WINTERHAWK 4,9 (167)
Nokian Hakkapellitta NRW 4,9 (44)
Yokohama AVS Winter V901 4,9 (13)
Goodyear EAGLE U_GW3 4,8 (84)
Nokian WR 4,8 (105)
Vredestein Snowtrac 2 4,8 (14)
Goodyear ULTRA GRIP 6 4,8 (282)
Opinie o Barum Polaris 2 (http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Barum&i_producent=&model=POLARIS%202&pora_roku=zimowe)
Opinie o Sava ESKIMO S3 (http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Sava&i_producent=&model=ESKIMO%20S3&pora_roku=zimowe)
Opinie o Dębica Frigo 2 (http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=D%EAbica&i_producent=&model=Frigo%202&ilosc=133&pora_roku=zimowe)
Opinie o Dębica Frigo Directional (http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=D%EAbica&i_producent=&model=Frigo%20Directional&ilosc=526&pora_roku=zimowe)
a czy ktos jezdzil na oponkach bieznikowanych?
mój ojciec jeździł. wytrzymały jeden sezon więc to tylko pozorna oszczędność
tony finger 20-10-2006, 16:21 na początku myślałem nad bieżnikowanymi i prawie już byłem zdecydowany, lecz pogadałem ze znajomym wulkanizatorem który zajmował się dystrybucją nalewek firmy Markgum i zrezygnował w końcu z ich sprzedaży bo miał taką ilość reklamacji która dochodziła do 40% opon, jakieś bąble, pęknięcia, bicia itp.
I powiedział mi żebym dołożył 60-70 zł i kupił najtańsze nowe zimówki i będą dużo lepsze i co najważniejsze bezpieczniejsze od bieżnikowanych.
Jestem taki że często muszę się sam przekonać co do czegoś i nie lubię polegać na czyimś zdaniu, i gotów byłem sam sprawdzić jak to jest z bieżnikowanymi, jednak zdecydowałem że kupię nowe.
tylko wciąż nie wiem dębica czy sava??? he he pozdrawiam
POLECAM DĘBICE JEST NAPRAWDE GODNA POLECENIA.... BEZ WACHANIA.....
jawor0508 20-10-2006, 17:50 Ja zamierzam kupić na zimę oponki: Firestone WINTERHAWK o rozmiarze 195/65R15 !! cena ok 200zł/szt, ale ponoć bardzo dobre na nasze drogi.
Pozdrawiam
Hm tez ma m ten problem (ekonomiczny) przy wyborze zimowek ale widze ze dębica na sniegu rządzi wśród tanich.
ja tam polubiłem letnie DAYTON-ki wiec zaufam i kupie 2 zimówki.
Witam.
Prawda jest taka Panowie ze Dębica i Sava to jedna marka obie robione w Dębicy.Pracowałem tam i widziałem jak na jednej hali z sąsiednich pras schodziły dębicy i savy
dzięki za zabranie głosu w dyskusji i porady:)
http://www.opony.com/opony/589_dębica_frigo_2.html - 157 zł
http://www.motostrada.pl/opony/1646_sava_eskimo_s3.html - 159 zł
i nie wiem!
kolego wiecej opini zbierzesz na stronce http://www.opony.com.pl/testy_opon/osobowe
jeśli posty Cie nie przekonały zajżyj tam jest dużo wiecej o każdej z opon!
Pozdrawiam Thered :fcp27 Szczecin
nikita11 20-10-2006, 19:20 I też zamierzam kupić oponki zimowe SAWA 205/55/R16.
Zobaczę czy są takie dobre jak opisują na necie.
http://www.netcar.pl/exec.php?C=Sz2&NZ= ... 0080&LL=10 (http://www.netcar.pl/exec.php?C=Sz2&NZ=T&P=115510003&ESID1=115510044&ESID2=115510080&LL=10)
Pozdrawiam
a zamierzam kupić na zimę oponki: Firestone WINTERHAWK o rozmiarze 195/65R15 !! cena ok 200zł/szt, ale ponoć bardzo dobre na nasze drogi.
na opony.com jest chyba na nie promocja, kosztują coś koło 180 zeta, też je chce kupić po wypłacie
Ja debice sprawdzam juz od kilku lat w naprawde ciężkich warunkach w górach (Gorcach) gdzie o pługu mozna tylko pomażyć nigdy sie nanich nie zawidłem inni śmigali na łańcuchach a ja dalej bez (bo niemiałem ale opony dawały radę bez problemu ) zeszłej zimy miałem nawet uszykowany woreczek z piaskiem gdybym w górach się gdzieś zakopal i faktycznie przydał się do wyciągnięcia innego mondka ktry niewiem co miał z a gumy on sie akopał a ja go jeszcze wyciągnołem :)
tomasz_1974 20-10-2006, 20:23 ja jezdzilem i nie nazekam. nalewki sa ok.
jesli musze wydac 400 pln na oryg jedna sztuke. a nalewka kosztuje 110 pln ... to jest roznica
po 2 sezonach i kupnie na 3 sezon jestem + bo mam nowe opony
I ty myślisz, że jak nalejesz gumę na oponę za 400zł to będzie ona się sprawowała tak jak oryginał? Bo moim zdaniem będzie ona gorsza (na pewno mniej bezpieczna) od nowej takiej za 150zł. No chyba, że ktoś chce zakładać na zimę jakieś 18-calówki, to faktycznie 400 trzeba wydać. Ale takie opony do nalewki... to chyba tylko w Szkocji.
krzysieksa 21-10-2006, 00:12 No tak, można kupować nalewajki, tarcze hamulcowe po regeneracji, amortyzatory po regeneracji, tłumiki spawane 20 razy w jednym miejscu w końcu to też regeneracja..... i te częsci, które wymieniłem też są tańśze od oryginalnych czy też nawet zamienników owych.A i tak oryginał czy zamiennik kiedyś sie popsuje......
NIE MYŚL TAK !!
Nie oszczędzaj na włąsnym bezpieczeństwie, zdrowiu a tym bardziej życiu !!
Zaoszczedzis kilkaset zł a możesz stracić coś wiecej niż te kilka stówek. Przynajmniej bedziesz miał świadomość, że miałeś "normalne" opony a ie jakieś zużyte i nalane jakąś gumą z jakimś bieżnikiem.
Możesz kupić regenerowany np zderzak, używane dywaniki gumowe ale nigdy tak ważny element, od którego zależy zdrowie lub życie!! Skład gumy nalewajki nie jest jakimś cudownym składem, nad którym pracował sztab inżynierów aby opona była bezpieczna, dobrze sie prowadziła i tp lecz nalewajki są robione najniższym kosztem aby jak najwiecej zarobić. Zapewne skłąd mieszanki gumy jest przypadkowy a jedynie wzór bieżnika zdradza, że to opona zimowa w doadtku wzorem bieżnika doruwnująca oponom tych z najwyższej pólki.
To tak jakby zachwalać opony całoroczne. Jest opona albo na lato albo na zimę. Nie ma opon uniwersalnych.
Ale tomasz_1974 z drugiej strony dziwi mnie trochę to, że jeździsz mk III i że nie masz na zimówki (sorki nie chciałem Cię urazić ale troche mnie to śmieszy, że ktoś ma auto za około 30 tys zł i nie stać go na jakieś porządne zimówki). Nie oszczedzaj na zimówkach. W zimie czasami 5 metrów wydłużónej drogi hamowania oznacza blacharza. Owszem na zimówkach za 2 tys zł za kpl też ludzie sie rozbijają ale dobra zimówka daje duuuużo wiecej szans na unikniecie kolizji.
tomasz_1974 21-10-2006, 06:35 STOP STOP STOP
Źle mnie zrozumieliscie. NIe chce oszczedzac na swoim bezpieczenstwie. Wszystko jest ok. jesli ma sie 14 , 15 ceny opon sa przystepne. Natomiast 16 juz sa drozsze i ceny zaczynaja sie od 300 pln za sztuke. Mozna przyjac ze srednia ok. 350 pln x 4 = 1400 pln .
Nie jest to kwota mała w stosunku do nalewek 500 pln za kpl. I tylko to chcialem powiedziec.
KIedys w ok. 2 lata temu mialem MKI . Pod koniec zimy zlapalem kapcia na DĘBICY ( nie polecam- straszna kiszka, zdarla sie po 2 sezonach)
zmuszony bylem na szybko kupic jedna opone a poniewaz druga byla juz zdarta, kupilem szybko 2 nalewki i na nich dojezdzilem koncówke zimy. Oczywiscie w zimie zawrotnych predkosci nie osiągałem i bylem zadowolony z tych opon. Tak jak krzysieksa napisal bieżnik fajny oponka dobrze trzymala sie drogi i b.ładnie szłą po śniegu. I to są moje spostrzezenia po nalewkach.
Zastanawiam sie czy wy kupujać opony idziecie do sklepu i kupujecie lekka ręką oponki za 1400 pln ??? Bo mam wrażenie ,żę kupujecie również używki przywiezione z Rajchu , opony które maja 5 lub 4 mm bieznika i maja 5 lat ??!!
Pozdrawiam
Ja, widząc co się dzieje z oponami, które kupiłem nówki 4 czy 5 lat temu, w życiu bym nie kupił nalewki. Co z tego, że bieżnik nowy? Opona to nie tylko bieżnik. Moje continentale letnie po 5 sezonach wcale nie wyglądają tragicznie jeśli chodzi o głębokość bieżnika, jednak pojawiają się pęknięcia gumy, a i boczne przeciążenia na zakrętach to już zaczyna być problem dla nich. Jak sobie pomyślę, że ktoś by mógł teraz zalać na nich nowy bieżnik i miałbym na tym jeździć to aż strach się bać.
STOP STOP STOP
Zastanawiam sie czy wy kupujać opony idziecie do sklepu i kupujecie lekka ręką oponki za 1400 pln ??? Bo mam wrażenie ,żę kupujecie również używki przywiezione z Rajchu , opony które maja 5 lub 4 mm bieznika i maja 5 lat ??!!
Pozdrawiam
Reasumując jest takie przysłowie "każde Ciele swój ogon chwali..."
Co do zakupu opon w tym sezonie letnim wydałem na opony 980 zł za komplet, tak jak któryś z kolegów już stwierdził dobrze że nie mam 16" felg bo było by zdecydowanie gorzej ok 1300 zł. Zrezygnowałem z szerszej opony (chyba 205) bo też była ona "nietypowa" wg mojego ulubionego sprzedawcy w Szczecinie i powiedział że bez sensu :fcp13 wydawać więcej kasy i miał rację :fcp26 Ale teraz wiem, że że zrobiłem wszystko dla swojego bezpieczeństwa przynajmniej w kwestii opon. Mam 8 miesięczne dziecko i nikt by mi nie zwrócił różnicy 300 zł w momencie kiedy opona by np. weszła w poślizg na mokrej nawierzchi cos by się stało.
Tak przynajmniej karmię sie myślą że jest ona lepsza od tańszej i może w krytycznych sytuacjach uratuje (chociaż troszke, np krótsza droga hamowania) zdrowie mojego syna czy mojej żony dlatego do opon wolę dołozyć. Czasami 50-80 zł na oponie dużo zmienia a 200 zł można np na Mc donaldzie zaoszczędzić :fcp13 ...
:fcp18
Co do opon uzywanych czy nalewanych jestem zdania, że szkoda wydawać kasy bo i tak w zdecydowanie kórtszym czasie trzeba wydawac na nowo więc daje to kiepskie oszczędności wzgledem bezpiezeństwa. Dużo opon z niemiec z dobrym bieznikiem to albo maja stare roczniki produkcji (kiepska jakość gumy, traci właściwości) lub sa np. przyhamowawane i mają nierówny bieżnik. Słyszłem tez opinie, że w niemczech jeśli w samochód ma wypadek i jeszcze nadaje sie do rekonstrukcji wymienia sie w nim opony aby przejśc przegląd w TUV-ie ale nie wiem czy to prawda.
a co do opon 16" i kosztów 1400 zł na opony to jestem zdania że jeśli ktoś chce "tuningowac" auto to musi go na to stać :fcp18
Za dużo mamy w polsce "wiejskich tunerów" którzy kosztem czyjegoś bezpieczeństwa "rasuje w stodole" swoje auto. :568:
Pozdrawim Thered :fcp27 Szczecin
Jestem za waszymi głosami odnośnie nowych opon (zimowych i nie tylko). Koledzy mając samochód, naprawdę trzeba myśleć o sobie, rodzinie i innych użytkownikach dróg, których można poprzez słabe gumy skrzywdzić. :fcp24
Ja tez kupuję nowe, komplet opon starcza mi na dwa sezony, więc np. po drugim lecie opony letnie wyrzucam, i np. po drugiej zimie tak samo. Fakt robię spore przebiegi, ale oponę zdejmuję przed podtarciem jej do "bezpiecznika". :fcp7
A swoją drogą, jesli komuś mogę pomóc - bardzo chętnie oddam zupełnie za darmo komplet opon, jak tylko będę je zmieniał. Często jeżdżąc mało można na takiej oponce jeszcze parę miesięcy pojeździć. Obecnie w moim aucie są 16 calowe koła, po następnym lecie 2007 będę je wyrzucał.
Teraz kupiłem pirelli winter carving, więc będzie to pierwsza zima, mam nadzieję, że się sprawdzą.
Sorki za OT, jeśli za dużo. :fcp19
Pozdro :fcp14
Mam 8 miesięczne dziecko i nikt by mi nie zwrócił różnicy 300 zł w momencie kiedy opona by np. weszła w poślizg na mokrej nawierzchi cos by się stało.
Najgorsze w nalewkach jest to że one sa takie tanie :fcp16
Koncerny oponiarskie sie dwoja i troja by wyprodukować jak nalepszy produkt,czyli jak najbezpieczniejszy a ktoś robi z niewiadomo czego "super opone".Przeciez do zimówek np.sa dobierane specjalne mieszanki gumy aby była jak najmieksza w mrozy gdy tymczsem nalewka moze byc wykonana na bazie opony letniej.I co wtedy z tego że ta opona ma bieznik zimowy jak w załozeniu jest jakosciowo do d.....y.O wzgledach bezpieczeństwa nawet nie bede wspominał bo napewno cos takiego nie dorówna normalnej markowej oponie.Chciałbym zobaczyc taki test takich opon i mine tych co uwazaja to za super produkt.Bo oprócz własnych oszczednosci wazne jest równiez bezpieczeństwo innych na drodze.Jesli miałbym juz cos wybierac miedzy nalewkami a uzywkami to wybrałbym te drugie.
Jeżdże jednak na oponach które kupuje jako nowe i w miare potrzeby wymieniam je kompletami :fcp4
Mam 8 miesięczne dziecko i nikt by mi nie zwrócił różnicy 300 zł w momencie kiedy opona by np. weszła w poślizg na mokrej nawierzchi cos by się stało.
Najgorsze w nalewkach jest to że one sa takie tanie :fcp16
Jeżdże jednak na oponach które kupuje jako nowe i w miare potrzeby wymieniam je kompletami :fcp4
Co do tanich nalewek to wydawało mi się że ich czasy zniknęły z ostatnią czerwoną gwiazdą zerwaną z pomnika czerwonoarmisty (cześć jego pamięci). po co wydawać pieniądzee na nalewkę jak dokładając trochę można kupić nowa opone... chyba tego nie zrozumiem... czasami wydaje mi się (i to jest raczej życiowa prawda) że ludzie sami sobie los szykują kupują nalewki potem wypadek ... śmierć lub kalectwo i lament że jestem taki biedny ... ale niewielu zrozumie że popełniło błąd, oczywiście nikomu nie życzę takiego losu. wiem wypadek może wydarzyć się na oponach za 1400 zł ale przynajmniej wiesz że zrobiłeś wszystko dla swojego bezpieczeństwa... ale ciesze się że nasze społeczeństwo po woli ale edukuje się w kwestii bezpieczeństwa na drodze.
Wracając do tematu opon myślę że w wielu wypadkach opona wileosezonowa tzw uniwersalna przydałaby się np na pólnocnym zachodzie nie ma za dużo śniego (z wyjątkiem ostatniej zimy ale...) wiecej jest deszczu niż śniegu a drogi przeważnie czarne i dlatego uważam że dobra uniwersalka by się prawdziła dla osób niewyjeżdżających z mista dlaej niż 40 km... a wielu jest takich niedzielnych kierowców którzy jeżdżą na letnich cały rok. W takich przypadkach uniwersalka jest to zdecydowanie lepszym roziwązaniem lecz bardzo ciężko taką oponę dotać bo tutaj oponiarzom rynek bysię zarywał... :fcp13 ufff cos się ostatnio zbytnio rozpisuję.... :fcp19
Szerokości i przyczepności Thered :fcp27 Szczecin
Trudno nie odniesc wrazenia ze wiekszosc z was nie miala okazji jezdzic na nalewkach.. Nie zebym ich bronil, ba – sam tez ich bym pewnie nie kupil. ale co do ich bezpieczenstwa czy jakosci bym sie tak zdecydowanie nie wypowiadal. Znajomy jezdzi na takich zimowkach w Omedze, mialem okazje prowadzic to auto na sniegu – nie zauwazylem absolutnie zadnej roznicy w zachowaniu auta w porownaniu z innym obutym w renomowane zimowki (Michelin). Jasne ze prawdopodobnie w ekstremalnych przypadkach moga byc gorsze, ale znowu – nie wiem tego na pewno, nie widzialem testu... Gosc sobie je nawet chwali, jezdzil juz 3 sezony bez przygod i reklamacji – a znam takich ktorzy po 2 razy wymieniali BF Goodrich... ze wzgledu na wady fabryczne.
No ja sie wypowiadalem w innym temacie na temat nadlewek a tutaj sie juz obawialem zlinczowania wiec wolalem nic nie pisac:D Na przodzie dwa sezony mam nadlewki i nic zlego sie z nimi nie dzieje i ladnie sie jezdzi i wyglada jak nowa oponka. Na tyle mam starsze Continentale (zimowe) no i w dotyku ich guma jest o niebo twardsza od nadlewek a chyba to wlasnie decyduje w duzej mierze o przyczepnosci przy niskich temperaturach. Moze mi sie po prostu udalo trafic na dobrego producenta niemniej jednak ja na swoje opony nie narzekam. Gdybym mial kase to kupilbym sobie cos lepszego ale ze i tak staram sie ostroznie jezdzic to rajdowki na zime za 1200 mi nie potrzebne
P.S za to na lato juz mam Continentale 2 kupione nowe i na tych juz mozna spokojnie jezdzic szybciej:D
pozdrawiam
No widzę że są i odważni na tym forum... :fcp2
jak juz mówiłem jest polskie przysłowie ...każde ciele (bez obrazy) swój ogon chwali...
co was skłoniło do zakupu nalewek?? kasa? czy cos jeszcze?? :fcp13 :fcp9
kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Jak sie bylo bezrobotnym i dostalo auto z wielkimi problemami od ojca to niestety nie mozna bylo szastac na oponki tylko martwic sie co do baku wlac. Co zamozniejsi z userow jezdzacy nowymi autkami moga sobie myslec co to jest 1000zl za zimowki??!!?? ale dla kogos kto nie ma wysokich zarobkow to jednak stanowi problem. A dla mnie konkretnie to jest obecnie wydatek 1 pensji...
Gdyby mnie bylo stac to bym jezdzil nowym mondeo TDci a nie tym ktorym jezdze i ktorym zapowiada sie ze jeszcze mi przyjdzie dlugo jezdzic...
Tu dotknąłeś bardzo trudny temat :fcp4 i niestety musze zgodzić się z tobą ... pod tym względem :fcp1 ja jak kupowałem letnie to jak brałem kredyt towziąłem pod uwagę taką opcje i sie sprawdziło niestety... ale chociaz mam komplet Barumek na zime z metalowaymi felgami i orginalne Alu forda na lato... :fcp3
ile dałeś za nalewki jeśli mogę spytać?
widzę że polecacie Dębicę, za Savą jest jeden głos.
choć obecnie moje przekonanie do Dębicy po waszych słowach wzrosło to jednak wciąż opowiadam się bardziej za Savą...
i nie wiem!
To ja dorzucę duuuży punkt Savie :fcp26
Przejechałem Mondeuszem dwa sezony na S3 195/60R15. Dla mnie rewelacja!
Jeżdżąc na narty, łańcuchy wożę w bagażniku i jakoś nie mogłem ich jeszcze użyć ;)
Zimą w Korbielowie, na zaśnieżonym podjeździe do wyciągów inni posiłkowali sie rodziną,
która zapychała często porządne fury pod górę. Mój Mondeusz przesuwał się obok nich właśnie dzięki Eskimosom :fcp2
POLECAM!
Aha, jeszcze jedno. Na suchym asfalcie sa cichsze od letnich Barumek :fcp15
Pozdrawiam!
Bezpiecznego i przyjemnego "szosowania" :fcp1
W najnowszym “auto świecie” jest test zimowek – w tym savy i debicy – szkoda ze nie ma opon bieznikowanych – firmy oponiarskie by poszly z torbami gdyby okazalo sie w niezaleznym tescie ze nalewki nie sa takie zle – i pewnie dlatego nikt ich nie testuje (taka mala teoria spisku) ;)
a czy ktos jezdzil na oponkach bieznikowanych?
Na Polonezie mialem doczynienie z zimówkami i letnimi nalewkami. Wydawalo mi sięOK, puki kiedyś nie zalożylem normalnych starych opon (ale nie nalewki). Niebo a ziemia, te stare lżej szly i lepiej się autko drogi trzymalo.
Poptem do Mondiego TDeka zaszalalem i kupilem nalewki. Teraz cieszę się, że jeżdżę na nie nalewkach. Lżej i ciszej.
Letnie mam ciągle GoodYeary Eagle (te stare), a zimowe w zeszlym roku kupilem Frigo 2 i jestem b. zadowolony z jednych i drugich. Niestety zimowe (jak i prawie każde zimowe) slabo się trzymają na mokrym :( . Ale cóż taki ich urok.
Kurde, ja jeździłem na zimowych Vikingach 4 sezony i żadnych braków przyczepności na mokrym nie odnotowałem. Szkoda, że już w rozmiarach do mondeo ich nie produkuje się.
Właśnie jestem po analizie artykułu w Auto Motor Sport dotyczącego testu opon zimowych na 2006. Wszytsko o czym tu pisalismy się potwierdza :fcp4
brałem pod uwagę rozmiar opony 205/55 R16 bo ta opona może nas interesować .
Wg Gazety opony które brały udział w teście :569: tu podkreślam - tylko te opony porównujemy (tu będzie krypto-reklama niezamierzona) zajęły nastepujace miejsca:
1. Goodyear Ultra Grip 7 cena > 500 zł
2. Continental Winter Cont. TS 810 cena > 500 zł
3. Michelin Alpin A3 cena > 500 zł
4. Pirelli SottoZero Wint.210 cena > 800 zł
5. Dunlop Winter sport 3D cena > 500 zł
6. Bridgestone Blizzak Lm 25 cena > 500 zł
7. Toyo Snowprox S952 cena < 400 zł
Ale nie o to mi chodzi
:568: Zainteresowały mnie w szczegolności tabele mówiące o drodze hamowania w metrach (na suchej, mokrej, zasniezonej nawierzchni) w tescie brał udział VW Passat
na mokrej nawierzchni ze 100km/h
Continental zatrzymał się szybciej (47,5m) o1,5 metra!!!!!!! od Michelinki a o od goodyeara szybciej o 1,9 m :fcp7 a od toyo o 4,3m :fcp7 :fcp19 :fcp7 (wszystko wzgledem 1 miejsca)
na suchej nawierzchni ze 100 km/h
Pirellka była njalepsza z droga hamowania 44,3m potem Goodyeaar dluższa droga hamowania o 0,2m; conti dalej o 1,4m; michellin też 1,4m a toyo to różnica 3,2m :fcp7 :fcp7 (wszystko wzgledem 1 miejsca)
Na sniegu z 50km/h
najlepsze z tym samym wynikiem Goodyear i TOYO!!!!!!!!!!!!! 20,9 m potem dłuższa droga hamowania o 0,1m Conti z michelin, najgorszy bridgestone z różnica 1,2m wzgledem 1 miejsca
Aquaplaning predkość utraty przyczepności w km.h na głębokośći wody 6mm
najlepsza goodyear 80,9, potem conti 80,6 ostatnia toyo 73,2km/h
największą siłe pociągową na śniegu miała w kolejności
Dunlop, gooyear, pirelli najgorsza Bridgestone...
Reasumując biorąc pod uwagę drogę hamowania na każdą pogode inna opona :fcp2
Nie ma idealnej opony ... każdy musi wybierać dla własnych warunków najczęściej panujących w jego regionie kraju i bądź tu mądry :fcp15 :fcp20 :fcp3
Dla każdego inna opona będzie najlepsza :568:
Pozdrawiam THERED :fcp27 Szczecin
tony finger 24-10-2006, 21:32 ciekawa dyskusja się wywiązała:)
też widziałem ten test lecz niestety dotyczy on tylko opon z górnej półki...
ja na razie się za rozrząd biorę i inne mniejsze sprawy, a jak to u mnie bywa z decyzjami sprawa wyboru opon sobie posiedzi w mojej głowie i im więcej czasu minie tym bardziej dojrzeje i za jakies 2-3 tyg cos pewnie zdecyduję:)
hmmm tylko jeden kumpel mi trochę wierci żebym kupił nalewki bo szkoda kasy na nówki. łobuz ;) Ale do spróbowania jednego mnie ostatnio przekonał... po imprezie robił jajecznicę swoim sposobem i cebulki nie przysmażał lecz dodał surową do jajek i wymieszał i tak na patelnię.... uhuhuhu myślałem że nie zjem jajecznicy z surową cebulą a jednak, niezłe było, znaczy inne, a jak to często w życiu bywa, rutyna męczy.
dobranoc, idę spać:)
krzysieksa 24-10-2006, 22:01 ciekawa dyskusja się wywiązała:)
też widziałem ten test lecz niestety dotyczy on tylko opon z górnej półki...
ja na razie się za rozrząd biorę i inne mniejsze sprawy, a jak to u mnie bywa z decyzjami sprawa wyboru opon sobie posiedzi w mojej głowie i im więcej czasu minie tym bardziej dojrzeje i za jakies 2-3 tyg cos pewnie zdecyduję:)
hmmm tylko jeden kumpel mi trochę wierci żebym kupił nalewki bo szkoda kasy na nówki. łobuz ;) Ale do spróbowania jednego mnie ostatnio przekonał... po imprezie robił jajecznicę swoim sposobem i cebulki nie przysmażał lecz dodał surową do jajek i wymieszał i tak na patelnię.... uhuhuhu myślałem że nie zjem jajecznicy z surową cebulą a jednak, niezłe było, znaczy inne, a jak to często w życiu bywa, rutyna męczy.
dobranoc, idę spać:)
Wg. testu opon w Auto Świat opony Dębica Frigo 2 oraz Sava Eskimo S3 (spośród 7 modeli opon) zajęły w poszczególnych konkurencjach następujące miejsca:
TRAKCJA na śniegu:
Dębica zajęła 2 miejsce
Sava zajęła 5 miejsce
KIEROWALNOŚĆ na śniegu:
Dębica 2 miejsce
Sava 6 miejsca
HAMOWANIE ze 100km/h na śniegu:
Dębica 1 miejsce z wynikiem 109,4 m
Sava 5 miejsce z wynikiem 115,5 m
(opona letnia z prędkości 100 km/h wyhamowuje po 220 m !! )
AQUAPLANING (prędkość zerrwania przyczepności w km/h w koleinie wypełnionej 7 mm wody):
Sava 3 miejsce (zerwana przyczepność przy 86,3 km/h)
Dębica 5 miejsce (zerwana przyczepność przy 84,8 km/h)
JAZDA PO OKRęGU (mokra nawierzchnia czas okrążenia w sekundach):
Sava 3 miejsce (13,11 sek)
Dębica 6 miejsce (13,94 sek)
HAMOWANIE NA MOKRYM w metrach ze 100km/h do 0:
Sava 3 miejsce z wynikiem 69,6 m
Dębica 6 miejsce z wynikiem 75,2 m
HAłAśLIWOść ZEWNęTRZNA:
Dębica 3 miejsce
Sava 4 miejsce
OPORY TOCZENIA:
Dębica 2 miejsce
Sava 7 (ostatnie miejsce)
Między najlepszym wynikiem a najgorszym jest ćwierć litra zaoszczędzonego paliwa na każde 100 km :) )
HAMOWANIE NA SUCHYM z prędk. 100km/h
Sava 2 miejsce 46,9m
Dębica 50,2 m 7 (ostatnie miejsce)
Skoro mieszkasz na Mazurach, więc warunki drogowe zimą są fatalne (białe drogi i śnieg utrzymuje się baaardzo długo (nie to co np w Szczecinie) to moim zdaniem lepiej brać Dębicę Frigo 2. Ta opona jest stworzona na śnieg. Miałem Frigo Directional (poprzedni model z bieżnikiem w szyszeczki :) ) i ta oponka naprawdę świetnie trzyma się na ośnieżonej drodze. Bardzo dobra przyczepnosć przy ruszaniu na ubitym śniegu i dobrze się hamuje na śniegu. Ja mieszkam na Podlasiu i tu drogi zimą są prawie cały czas białe i często się jeździło po głębokim śniegu i mimo, że pchało się zderzakiem śnieg i koła boksowały to nigdy nie utknąłem :) Planuję na tą zimę kupić 4 zimówki nowe (chyba jednak Frigo 2) bo mam teraz Kormorany Winter S100 i są podchodzone gdyż mają 5 mm bieżnika i ogólnie słabo się spisują :/ :/. Na Twoim miejscu brałbym na ciężkie warunki zimowe Frigo 2 chyba że jeździsz tylko po mieście ..... ;)
ciekawa dyskusja się wywiązała:)
Nie można tego porównywać nie wiem jakie auto było brane do testów dla savy i dębicy (dla drugich był to passat) ale pokusiłem sie i oto wyniki:
HAMOWANIE NA MOKRYM w metrach ze 100km/h do 0:
Sava 3 miejsce z wynikiem 69,6 m ------- 3 miejsce Michelin A3(205/55 R 16) 49 m
Dębica 6 miejsce z wynikiem 75,2 m ------- 6 miejsce Dunlop 3D(205/55 R16) 50,2 m
To średnio 22m metry różnicy czyli pytanie dla fizyków jaką mamy prędkość auta dla opony o gorszej drodze hamowania na 22 m przed zahamowaniem zakładając tą samą masę auta?
Daje to nam średnią 10m hamowania ok 100 zł :fcp2 (wiem że nie można porównać tego :fcp4 )
HAMOWANIE NA SUCHYM z prędk. 100km/h
Sava 2 miejsce 46,9m-----------------2 miejsce Goodyear UG7 44,5m
Dębica 50,2 m 7 (ostatnie miejsce)--- 7 miejsce Toyo Snowporx S952 47,5 m
Na nawierzchni ze śniegiem nie porównuje ze względu na różnicę prędkości 50 km/h (20,9 1 miejsce dla 205/55R16 Goodyear) do 100 km/h (109,4 m dla Frigo) :fcp20
Ciekawe :fcp2
tony finger 27-10-2006, 08:39 hmmm... ciekawe wyniki, wygląda na to że dębica jest lepsza na śniegu, a sava na mokrym i suchym asfalcie.
Krzysiek a kiedy, w jakim numerze był ten test???
w jakim numerze był ten test???
jeszcze go kupisz w kiosku
Tylko, że Frigo 2 nie robią R16 :fcp5
A ja jeszcze namieszam w ewentualnych wyborach i po jednym przejeżdżonym sezonie zimowym polecę Firestony Winterhawki :)
jawor0508 27-10-2006, 15:59 Ja właśnie FIRESTONY WINTERHAWK przed chwilą zamówiłem :)
Firestony Winterhawki
we wtorek będę takie zamawiać ;-) mają bardzo dobre recenzje i są w dobrej cenie
W listopadowym "AutoMoto" jest test opon zimowych 205/55 R16 H. Testowane opony i ich miejsca od najlepszej z krótkimi podsumowaniami:
1. Continental Winter Contact TS 810 – bardzo dobre wyniki we wszystkich testach. Harmonijna opona, zwycięzca bezdyskusyjny
2. Semperit Speed-Grip – doskonały debiut nowej opony Semperita, najlepszej na śnieg. Gorzej jest na wodzie.
3. Goodyear Ultra Grip 7 – brawa dla nowego Goodyeara, który okazuje się naprawdę dojrzałą oponą zimową.
4. Dunlop SP Winter Sport 3D – nowa opona Dunlopa była bardzo bliska miejsca na podium. Świetny debiut.
5. Pirelli Sottozero W210 – w śniegu i na suchej nawierzchni Pirelli bardzo przekonuje. Na wodzie jednak jest kiepsko.
6. Vredestein Snowtrac 2 – opona Vredesteina imponuje w wodzie, poza tym jest jednak tylko przeciętna.
7. Michelin Pilot Alpin 2 – Michelin walczy równorzędnie z rywalami tylko na suchej nawierzchni. Następca już jest.
8. Hankook Icebear W300 – na suchej nawierzchni wykazuje poziom opon letnich, ale na śniegu i deszczu słaba.
9. Bridgestone Blizzak LM-25 – ogólnie kiepski występ. Dobry wynik na suchej nawierzchni mimo słabego hamowania.
10. Toyo Snowprox S 952 – w żadnej dziedzinie nie lepsza od dostatecznej: słabiutko. Słabe hamowanie na sucho.
11. Kumho I'zen XW KW17 – konkurencja okazała się za silna na oponę Kumho. Konieczna zmiana!
michal b 28-10-2006, 15:37 moge okazyjnie kupic opony zimowe fulda kristal 175/75/14 po 100zł za sztuke.oponki były jezdzone tylko sezon i to w nowym autku.niestety nigdy nie miałem stycznosci z tym producentem i nie mam pojecia jak te opony sie zachowuja.czy rozmiar nie jest zbyt waski do mondeo????????????
jawor0508 28-10-2006, 16:05 zdecydowanie za małe oponki jak na taki samochód !!
jawor0508, a dlaczego niby?? ja mam zimówki 14 calowe i są to seryjne felgi z mojego auta, tyle że mam rozmiar 185/65
Dokładnie. A sądzę, że te 10mm na szerokości w niczym nie przeszkodzi. Jedynie ten profil 75 jak się złapie gumę może być niebezpieczny, bo to bulba taka, że hej.
Ja właśnie FIRESTONY WINTERHAWK przed chwilą zamówiłem we wtorek będę takie zamawiać ;-) mają bardzo dobre recenzje i są w dobrej ceniea ja takie mam i jestem zadowolony :P
ja mam zimówki 14 calowe i są to seryjne felgi z mojego auta, tyle że mam rozmiar 185/65
Ja tak samo.
A letnie mam 195/65 -14
michal b, moim zdaniem możesz brać. Zaleca się nawet przecież węższe opony na większym profilu na zimę (kiedyś tak zalecali, teraz chyba nic nowego nie wymyślili :/ ).
Tylko jedna bardzo ważna rzecz podjedź do jakiegoś znanego Ci oponiarza i niech Ci powie czy felgi nie są za szerokie do takich gum. Tak dla pewności, żeby nie wtopić kasy. Moim zdaniem będą dobre (to jest chyba właśnie maks. dolny wymiar dla Mondeo). Ale upewnij się.
Jeżeli ktos jest ze szczecina to z chęcią zamienie moje felgi 14(mogą być z oponami zimowymi) na 15"
Pozdrawiam Thered :fcp27 Szczecin
Witam wszystkich
Z przyjemnaścią dołącze sie do dyskusji bo również czeka mnie zakup zimówek i w związku z tym mam pytanie cze ktoś moze zna marke Nokian jeśli tak to jakie macie wrażenia czy to dobra oponka na zime czy nie zabardzo.
marke Nokian http://opony.com/opony/52423_nokian_w.html
Dzieki za linka, z tego co piszą to oponki prezentuja się całkiem nieźle
roman311 29-10-2006, 17:52 Tak wracajac do tematu to na Savach S2 poprzednim mondeo zmeczylem 7 sezonow i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony,teraz do obecnego mondeo bez wahania zalozylem Savy S3:):)
tony finger 30-10-2006, 09:31 dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w dyskusji, podsumowałem wszystko i kupiłem jednak Dębicę Frigo 2 - w promocyjnej cenie 157 za szt. Mam nadzieję że mnie ta oponka nie zawiedzie. czekam na przesyłkę:)
|
|