Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Jak sprawdzic sprężarkę klimatyzacji
bestfer7 28-01-2013, 12:29 Witam. Jestem tutaj nowy i piszę po raz pierwszy.
Otóż mam problem. Od kupna samochodu nie miałem klimy. Teraz gdy poszedł mi pasek wieloklinowy spojrzałem na sprężarkę i próbowałem nią pokręcic. Kręciłem całym sprzęgłem i ani drgnie. Pytanie: tak powinno byc?
Nie do końca rozumiem - kręciłeś kołem pasowym sprzęgła klimatyzacji?
Jeśli tak i ono Ci się nie obracało swobodnie, to masz problem...
Bez włączonego sprzęgła klimy (a przy tych temperaturach włączyć sprzęgła się praktycznie nie da - chyba, że "na krótko"...) koło pasowe na sprężarce ma chodzić całkiem luźno!
bestfer7 28-01-2013, 13:42 Nie, źle zrozumiałeś:). Kręciłem ręką za całe sprzęgło (ten przód), czyli tak jakby "na krótko" i nie drgnie ani trochę.
Czemu ,,poszedl " pasek klinowy,pęknął czy co?kolo na spreżarce powinno się obracać bez problemu.Moze poszedł pasek bo koło zatarte?piszesz ze od kupna nie miałeś klimy,albo płynu nie było,albo spreżarka padnięta to tak na początek
bestfer7 28-01-2013, 14:10 Pasek poszedł prawdopodobnie przez uszkodzony uszczelniacz na wale. Przy wyciąganiu wszystko było w oleju silnikowym. Koło pasowe sprężarki jest Ok.
Tylko sprężarka się nie kręci. Wiem, wiem jest tam sprzęgło. Dlatego mówię, że kręciłem ręką na krótko za sprzęgło nie za koło pasowe które kreci się bez oporów.
wedlug mnie wymień pasek musisz tak czy tak i jedż napelnić klimę płynem a potem próbuj załączyć,inaczej tego nie sprawdzisz.Często jest też dziurka w chłodnicy klimy i ten płyn się ulatnia.Jak napełnią nowym płynem i będzie działać tz.gdzieś jest dziura.A co powiedział na brak działania klimy sprzedawca,albo nie sprawdzałeś działania?
bestfer7 28-01-2013, 14:26 Mówił, że nie działa. Cena była okazyjna więc kupiłem i może właśnie nieszczelny układ jest.
Ale zeby to sprawdzić musisz zrobić jak napisałem
Pasek poszedł prawdopodobnie przez uszkodzony uszczelniacz na wale. Przy wyciąganiu wszystko było w oleju silnikowym. Koło pasowe sprężarki jest Ok.
Tylko sprężarka się nie kręci. Wiem, wiem jest tam sprzęgło. Dlatego mówię, że kręciłem ręką na krótko za sprzęgło nie za koło pasowe które kreci się bez oporów.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=146067&page=2
opisz za co kreciles a za co nie...bo sprzeglo sprezarki-ta czarna tarcza ktora jest odkrecona ze srubka w poscie #20 to powinna sie lekko obracac.
jak chcesz sprawdzic sprezarke to wystarczy zobaczyc jaki jest olej..powinien byc czysty...w innym przypadku z czyms w ukladzie jest bardzo zle i zazwyczaj to sprezarka. Ale czysty olej nie oznacza ze sprezarka bedzie koniecznie dobrze pompowala.
bimber389 30-01-2013, 06:17 Witam zajmuje się klima od lat 6 sam mam foke i z czystym sumieniem powiem ze jeśli tarcza sprzęgła się nie kręci to prawdopodobnie jest zatarty kompresor czyli złom konieczna będzie wymiana ale przed wymiana należy sprawdzić czy olej w sprezarce jest czysty jak jest czarny z opilkami to będzie jeszcze gorzej bo będzie potrzeba płukania układu a to już dodatkowe koszta wiem bow sezonie letnim takich płukania i wymian sprężarek robie kilka zalecam wiec odwiedzić jakiś serwis zajmujący się chłodnictwo w transporcie ja w takim pracuje ale w szczecinie
Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e za pomocą Tapatalk
no to witamy kolejnego forumowicza...bedzie kolega sie mogl wykazac na forum bo wlasnie wiosna idzie ;)
krukilis 29-07-2013, 19:37 Moja klimatyzacja zaczyna chlodzic dopiero przy wiekszych obrotach, w miescie przy wolniejszej i spokojniejszej jezdzie klimatyzacja umiera i ledwo co chlodzi :( Co moze byc przyczyna??
odpisalem w innym temacie.
Witajcie mam problem otoz dzis polecial mi dymek z kola pasowego sprezarki dodam ze nie uzywam wogole klim bo jest pusta kolo raz sie kreci raz nie powiedzcie mi czy to powazny problem czy mozna funkcjonowac bez tego kola
a jak poprowadzisz pasek bez tego kola? oczywiscie ze mozna jezdzic bez klimatyzacji tylko czy nie latwiej zmienic lozysko od sprezarki jesli to ono faktycznie sie zatarlo.
a jak poprowadzisz pasek bez tego kola?Pytałem sie tylko czy mozna zrobic oczywiscie ze mozna jezdzic bez klimatyzacji tylko czy nie latwiej zmienic lozysko od sprezarki jesli to ono faktycznie sie zatarloA czy mogło sie cos zatrzec oprocz łozyska
wieslaw75 01-09-2013, 17:18 kupić pasek wielorowkowy, który jest do wersji bez klimatyzacji
Pytałem sie tylko czy mozna zrobic A czy mogło sie cos zatrzec oprocz łozyska
raczej nie bardzo bo przecierz klimy nie wlaczales, wiec raczej chodzi tylko o lozysko.
a faktycznie moze i pasek od wersji bez klimy zadziała i ominie wszystko, ale lozysko kosztuje 30zl.
wiec niewiem czy warto pasek wymieniac czy lepiej lozysko zmienic.
wymiary lozyska znajdziesz i z kupnem niema problemu.
Koledzy pytanko auto stalo w garazu czekajac na naprawe ale brak czasu i nie zrobione i teraz powstal problem potrzebuje go na pare dni i moje pytanie czy da sie jakos objechac na tym padajacym lozysku? czy cos sie powaznie moze uszkodzic?
dopóki bedzie pasek sie krecil to nic sie powaznie nie uszkodzi... jak peknie lub spadnie pasek to niemozesz jechac bo zagotujesz wode w silniku!!!!
Dzis podczas stania na swiatlach chyba na chwile łozysko staneło bo poszedł dym spod maski ale jak ruszylem aby stanac na boku to spowrotem sie kreciło to juz napewno objawy jego konca totalnego?
Jeszcze jedno czy mozna dac pasek omijajacy klime i ja zdemontowac?
ale musisz miec krotszy pasek do wersji bez klimy
ale radze lepiej lozysko wymienic jak tak kombinowac.
bobuniek 31-10-2013, 15:33 A ja mam taki problem, co chwile sie rozłącza, myślicie ze przez temperature zewnetrzna? Byla kolo 10c, wiecej info w opisie filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=um2psdAzC5I&feature=youtube_gdata_player
Witajcie :-)
Gdy padla mi klima, "mechanik" stwierdzil przepalona cewke sprzegla sprezarki. Wymienil, ale po kilkuset kilometrach skopcila sie cewka ponownie. Tym razem poprzez zatarcie (podejrzewam, ze nie zapodal tej malej podkladki pod tarcze i nie odbilo) rozebralem to i jezdzilem bez klimy i tej cewki ale lozysko bylo uszkodzone i niedawno padlo calkiem. zalozylem drugie uzywane sprzeglo skasowalem bledy u.mechanika ale w dalszym ciagu nie trybi. spadl pasek wiec i nowy musiale dokupic. Teraz wiem ze nie ma co zwlekac pozniej kupa problemow. Mam pytanie. jak sprawdzic zdemontowana sprezarke ppd katem jej sprawnosci? pozdrawiam
malyszk-sprawdzic czystosc i czy pompuje jak dziurke wylotowa przytykasz-a to jak pompuje to sie okaze w trakcie pracy. czystosc jest najwazniejsza -aby olej z srodka sprezarki byl czysty.
hejo ;)
A jak sprawdzic czystosc ukladu gdy sprezarka jest wciaz w aucie? czy jest jakis zbiorniczek na ten olej w ktorym mozna to sprawdzic?
czasami sprezarki maja sruby spustowe od oleju-i pewnie w twojej tez jest-wiec mozna tylko minimalnie olej spuscic i sprawdzic czy jest czysty...ale radze tego nie robic bo niechcacy mozna spuscic za duzo bo jest pod cisnieniem okolo 2....5barow w zaleznosci od temperatury
ale jesli uklad chlodzi poprawnie to niema sensu nic szukac...masz za mlody samochod aby cos bylo nietak-chyba ze sprezarka byla fizycznie uderzona i uszkodzila sie jakos.
ale pamietaj ze ponizej 4'C klima sie nie wlaczy bo czynnik jest zimny i ma za niskie cisnienie.
dziadzius4 27-07-2018, 13:35 A jak sprawdzić sam kompresor czy nie jest przytarty?
Pytam bo w moim przypadku po włączeniu klimy podczas ruszania jest słaby,muszę dodać więcej gazu aby ruszyć ,tak jakby chciał zgasnąć
Silnik już jest słabszy, a nie sprężarka.
Sprężarka sie nie zaciera, bo nie ma w niej nic, co by mogło sie zatrzeć.
Jedynie łożysko poła pasowego.
Fakt faktem, sprężarki typu scroll, a takie są montowane w focusach, są bardzo trwałymi konstrukcjami - nie tak dawno rozkręcałem taką sprężarkę z auta o przebiegu 250kkm i nie posiadała wewnątrz żadnych znaczących śladów zużycia. No chyba że układ był pusty i nieszczelny i dostał się syf do środka korpusu to wtedy jest to już niebezpieczne. Jest jednak poza łożyskiem koła pasowego klimy jeszcze jedno łożysko główne w samej sprężarce. I to w zasadzie tyle z miejsc newralgicznych. Poza tym autko o takim a nie innym zakresie mocy, mniej lub bardziej odczuwa spadek mocy przy włączeniu klimy. Ja mam to samo w moim TDDi od kiedy nim jeżdżę. Po prostu sprężarka tez stawia mimo wszystko jakiś opór silnikowi.
dziadzius4 28-07-2018, 07:24 A może tak być że jest mało tego czynnika albo mało oleju.Pytam bo niedawno kupiłem auto i tak ma od początku
Bump:
Jak chcesz być pewny to podjedz do zakładu zajmującego się klimatyzacją, podłączą maszynę i gotowe. To dużo nie kosztuje.
Piszesz, że auto masz od niedawna, to wypadało by posprawdzać podstawowe układy auta, wymienić filtry, płyny itd.
dziadzius4 28-07-2018, 08:26 Płyny,filtry i rozrząd nowe,zostala tylko klima
Olej, jako odzielny płyn w klimatyzacji nie występuje.
Podczas napełniania czynnikiem, maszyna automatycznie w odpowiedniej proporcji dodaje olej do czynnikka, tak jak to jest w silnikach dwusuwowych.
A ponieważ, aby sprężarka pracowała, musi byc w niej czynnik, jak jest za mało, lub brak, to sprężarka nie pracuje, i dlatego sie nie zaciera, ani nie psuje.
Jesteś pewien swojej teorii? Do mk1 wchodzi wg tabliczki 740g czynnika. U mnie było ledwie 200g a kompresor się uruchamiał... Chyba że jest jeszcze jakaś niższa wartość odcięcia sprężarki? Jeśli tak to jaka to ilość? Bo jest to ważna sprawa, na ogólnikach daleko nikt nie zajedzie.
|