slyboots
23-10-2006, 13:03
Witam kupiłem amortyzatory olejowe i mam pytanie: czy prawidłowe jest, iż moge ręką wyciagac i chować tłok amortyzatora ? zawsze myslalem, iż jest on w pozycji wysunietej a ciezar samochodu go dociska. Prosze o wyjasnienie. Dzieki.
D-Ka-Ctuss
23-10-2006, 13:33
Miałem ostatnio ten sam dylemat, kupiłem na przód tanie brazylijskie amorki f-my Cofap i też się chowały pod wpływem własnego ciężaru,zareklamowałem je, ale okazało się że tak ma być a opór dają ponoć pod większym obciążeniem.Trudno, założyłem, a nie było łatwo, ponieważ zanim złożyłem kolumne, tłoczysko się chowało, i nie mogłem przyłapać nakrętką.Na aucie okazało się że amorki są ok.(inna sprawa to na jak długo starczą)
Hehe złe rozumowanie. Jakby amor wypychał do góry to by samochód na wybojach podbijało. Samochód ciężarem zawieszony jest na sprężynmach a amor stawia oprór przy gwałtownych ruchach, on stawia tylko opór suwu a nie wypycha auta do góry.
slyboots
23-10-2006, 13:58
Faktycznie teraz rozumiem :) jak wyciagne tłok to sam nie opada stawia pewien opor. Amorki Motorcraft wiec jak by pod własnym ciezarem opadały to znaczyło by jedno - do kosza :)