Zobacz pełną wersję : Amortyzatory prosze o wyjasnienie ...

slyboots
23-10-2006, 13:03
Witam kupiłem amortyzatory olejowe i mam pytanie: czy prawidłowe jest, iż moge ręką wyciagac i chować tłok amortyzatora ? zawsze myslalem, iż jest on w pozycji wysunietej a ciezar samochodu go dociska. Prosze o wyjasnienie. Dzieki.

D-Ka-Ctuss
23-10-2006, 13:33
Miałem ostatnio ten sam dylemat, kupiłem na przód tanie brazylijskie amorki f-my Cofap i też się chowały pod wpływem własnego ciężaru,zareklamowałem je, ale okazało się że tak ma być a opór dają ponoć pod większym obciążeniem.Trudno, założyłem, a nie było łatwo, ponieważ zanim złożyłem kolumne, tłoczysko się chowało, i nie mogłem przyłapać nakrętką.Na aucie okazało się że amorki są ok.(inna sprawa to na jak długo starczą)

chrome
23-10-2006, 13:51
Hehe złe rozumowanie. Jakby amor wypychał do góry to by samochód na wybojach podbijało. Samochód ciężarem zawieszony jest na sprężynmach a amor stawia oprór przy gwałtownych ruchach, on stawia tylko opór suwu a nie wypycha auta do góry.

slyboots
23-10-2006, 13:58
Faktycznie teraz rozumiem :) jak wyciagne tłok to sam nie opada stawia pewien opor. Amorki Motorcraft wiec jak by pod własnym ciezarem opadały to znaczyło by jedno - do kosza :)