Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Moduł komfortu - czy są wyprowadzone przewody do podłączenia kierunkowskazów ?

djibiza
10-02-2013, 19:34
Moduł komfortu z alarmem pod siedzeniem kierowcy.
Dysponuje ktoś schematem, rozpiską kostek/kabli wychodzących z owego modułu? Zakupiłem sterownik c.z, uniwersalny z pilotami scyzoryk. Samo podłączenie bardzo proste, lecz nie mogę uporać się z podłączeniem kierunkowskazów. Na forum znalazłem info, że takowe przewody powinny wychodzić z modułu komfortu z alarmem, nawet są podane piny b4 i b6, ale to nie są te piny :P po podłączeniu zwarcie, przepala bezpiecznik.

Proszę o pomoc :)

kpkeeam
10-02-2013, 22:10
Jak nie współpracuje centralka z modułem pod tymi pinami z opisu, to podciągnij dwa przewody z przełącznika i po kłopocie. Po za tym ten opis chyba się właśnie tyczy kostki z przełącznika.

djibiza
10-02-2013, 22:11
GALAXY MK1 schemat

A więc tak.
Wszystkie centralki mają podobną konfigurację więc można to zrobić uniwersalnie.
Będę się odwoływał to złącza sterownika centralnego pod siedzeniem kierowcy chyba że podam inne miejsce.

1. Zasilanie.
Stały plus jest na C8 (czerwono-żółty), plus po stacyjce jest na złączu A12 (czarno-żółty), masa - wiadomo do masy.

2. Wyłączniki drzwiowe.
Wyłączniki drzwiowe są podłączone do A22 (brązowo-żółty), A11 (brązowo-szary) i klamka tylna do B5 (brązowo-czerwony).
Podłączenia należy bezwzględnie podłączyć poprzez diody prostownicze!

3. Kierunkowskazy.
Tutaj trzeba trochę więcej pracy. W module z alarmem kierunki są już podciągnięte (o ile pamiętam do B4 i B6). W przypadku gdy tego nie ma trzeba się podłączyć do przewodów przy kolumnie kierowniczej. Przełącznik zespolony, lewy kierunkowskaz A2 (czarno-biały), prawy kierunkowskaz A7 (zielony).

4. Immo dodatkowe.
Tutaj można wykorzystać rozebraną obudowę kolumny i przeciąć przewód do stacyjki i zablokować zasilanie. Tutaj jest dowolność, można odciąć co się chce, byleby auto nie zapaliło jak blokuje go alarm.

5. Centralny zamek.
Tutaj jest najgorzej. Zdecydowana większość central alarmowych posiada sterownie impulsem zamykania wystawiając masę na wyjście. To niestety nie pasuje do tego układu ponieważ w Galaxym sterowanie jest po plusie. Trzeba zastosować dwa przekaźniki które odwrócą sterowanie. Ja zastosowałem gotowy zestaw przekaźników świateł do malucha. Impuls zamknięcia trzeba podłączyć do styku A8 (szary) a otwarcia do A9 (zielony). Wystawienie dłuższego impulsu spowoduje zamknięcie okien.

Raczej nie :P

kpkeeam
10-02-2013, 22:20
No widzisz nie znałem tej rozpiski, ale jest też napisane że jak nie działa podciągnij przewody z kolumny - przełącznika (miejsca opisane, ja szukałem sam). Sądzę jak byś załączał alarm fabryczny, to by kierunki się odezwały gdyby były z tam tąd pociągnięte.

djibiza
10-02-2013, 22:31
Raczej tak. U mnie kierunkowskazy fabrycznie nie mrugają. Także muszę przeciągnąć z manetki przewody. Przydadzą się, ponieważ też pod siedzeniem kierowcy będzie moduł uaktywniający 3x mruganie kierunkowskazu po chwilowym dotknięciu manetki oraz z funkcją comming home.

Mateusz1233322
12-02-2013, 15:28
Raczej tak. U mnie kierunkowskazy fabrycznie nie mrugają. Także muszę przeciągnąć z manetki przewody. Przydadzą się, ponieważ też pod siedzeniem kierowcy będzie moduł uaktywniający 3x mruganie kierunkowskazu po chwilowym dotknięciu manetki oraz z funkcją comming home.

Kolego a gdzie kupiłeś ten moduł? Bo podoba mi się to, a jak znalazłem to moduły miały kilkanaście fukcji, których nie chcę, a chcę tylko komfortowe kierunki. A może da się to jakoś "domowym sposobem" zrobić? Próbował ktoś?

bartixr
12-02-2013, 16:42
3x mruganie kierunkowskazu po chwilowym dotknięciu manetki oraz z funkcją comming home.

3x mruganie, ale awaryjnymi czy kierunkiem L lub P ?

jeśli awaryjkami to w sumie fajny bajer, ale czy nie bedzie on błędnego zadziałania powodował ? JA dziękuje szybkim lewy-prawy lewypprawy. :)

i co to coming home ?

djibiza
12-02-2013, 20:12
chcę tylko komfortowe kierunki

Na allegro są aukcje z takim czymś. "komfortowe kierunkowskazy" :) koszt jakieś 60zł

3x mruganie, ale awaryjnymi czy kierunkiem L lub P ?

Kierunkowskazami L lub P, po lekkim stuknięciu manetki w lewo, przerywacz daje 3 mrugnięcia, w prawo analogicznie. Zobacz na YT filmiki jak to działa. W nowszych autach jest to w serii.

i co to coming home ?

Po zakluczeniu auta, zapalają się światła mijania, drogowe lub halogeny (sam wybierasz pod co się podpiąć) na czas od 10-30 sekund. Tak samo jest jak je odkluczysz. Opcja doświetlania drogi do domu. Najlepiej poszukać taki moduł, który ma wejście na czujnik zmierzchu, żeby światła nie zapalały się w dzień. Koszt na allegro jakieś 100zł + czujnik zmierzchu 30-40zł.

endriu.kom
16-02-2013, 09:14
Przecież można pociągnąć impuls dodatni z kabla zasilającego siłowniki w drzwiach i podpiąć go pod kierunkowskazy oczywiście przez jakąś diodę w celu zabezpieczenia. I sprawa z kierunkami rozwiązana.

elvis52
27-10-2013, 10:17
koledzy podlaczylem sobie elektryczne szyby z tylu i uchylne w bagazniku tylko domykanie szyb zeby podlaczyc to musze wymienic modul komfortu moj jest 962 257 h a mam parte kabli wolnych ktore wlasnie musza isc do modulu do 3 wtyczki bo w moim sa tylko 2. O jakim oznaczeniu musialbym zakupic modul ?