Zobacz pełną wersję : jaki kolor Mondeo mk4 Kombi FL

tobarzo
13-02-2013, 12:56
Mój pierwszy post - zatem witam wszystkich forumowiczów! 2 tygodnie temu zamówiłem Mondeo 2.0 EB 6M Kombi w kolorze srebrny - moondust silver (auto ma z tyłu 2 wydechy i będzie mieć przyciemniane szyby w tylnej części, chromowane relingi) - jednak cały czas zastanawiam się nad najbardziej odpowiednim kolorem dla takiego auta.. (mam jeszcze możliwość zmiany), czy ktoś dysponuje realnymi zdjęciami auta w takim kolorze, albo w innymi, ale w zbliżonej specyfikacji?? jakie są Wasze sugestie?? kierowałem się praktycznością i uniwersalnością koloru, czarny, biel oraz brązowy (lunar sky) odrzucam, a cały czas rozważam również ink blue (granatowy metalik), hypnotic silver (ciemniejszy srebrny, szary), dark micastone (beżowo metaliczny), proszę o Wasze sugestie ;)

kapode
13-02-2013, 13:13
Powiem Ci coś jak najbardziej podyktowane doświadczeniem.
Mam focusa 2009 rok właśnie w moondust silver, później zmieniłem na mondeo 2011 black panther.
Fakt że focusa trzeba myć 2x rzadziej bo kolor jest praktyczny, nie widać zarysowań. Czarny trzeba myć dużo częściej żeby jakoś wyglądał.

Początkowo chciałem kolor frozen white do mondeo ale niestety w wersji LXS w sedanie nie był dostępny.
Odradzam Ci kupno przyciemnianych fabrycznie szyb, wydaje mi się że lepiej przyciemnić folią. Fabrycznie to nie jest tak mocno przyciemnione.

Poglądowo dla koloru i przyciemnienia:

http://imageshack.us/photo/my-images/72/aaaajpgz.jpg

jvc: Co Ty masz tam 800x600 :D ?

kordyl
13-02-2013, 13:13
Nie ten dział Kolego.

czarny, biel oraz brązowy (lunar sky) odrzucam

Marudzisz.
Każdy kolor do auta jest dobry, pod warunkiem, że będzie to czarny :)

jvc
13-02-2013, 13:22
kapode zmniejsz zdjęcie bo się forum przy 22 calowym monitorze rozjeżdza

kopydleusz
13-02-2013, 16:35
Odrzucasz czarny, a niegdyś Henry Ford powiedział: Any customer can have a car painted any color that he wants so long as it is black.
Zgodnie z powyższym, Panther Black Metalic to jedyny słuszny kolor, przy którym auto rzuca się w oczy i wygląda elegancko. Jak chcesz auto w kolorze, na którym nie widać brudu, kup Kię w kolorze Pistachio :)

arturek
13-02-2013, 16:53
Witam

Odnośnie koloru - ja patrzę na jeszcze jedną kwestię - żeby auto było łatwiej znaleźc na parkingu

Niestety - srebrnych, to połowa parkingu
Żeby było ciekawiej to spotykałem takie auta jak moje z podobnym numerem rejestracyjnym => łatwo się pomylić

Ile widziałeś mondeo w takim kolorze?

http://images01.olx.pl/ui/16/93/32/1347192950_437079132_4-Ford-Mondeo-MK4-18-TDCI-wersia-TITANIUM-Salon-Polska-rok-2007-Auto-Moto.jpg

pozdrawiam
Arturek

b@rth
13-02-2013, 17:15
...
Odradzam Ci kupno przyciemnianych fabrycznie szyb, wydaje mi się że lepiej przyciemnić folią. Fabrycznie to nie jest tak mocno przyciemnione...

Wg mnie dobrze napisałeś... wydaje Ci sie...
Fabrycznie przyciemniane są rewelacja...

Co do koloru, wiemy ze nie chcesz czarnego i białego, a jakieś inne preferencje?
Pomyśl tez o tym ze siedząc w aucie koloru de facto nie będziesz widział, więc jak kolega juz napisał może cos wyrozniajacego sie? 8)

savo
13-02-2013, 19:17
Fabryczne przyciemnienie jest świetne, tak jak kolega b@rth napisał. U mnie z zewnątrz nic nie widać co jest w środku - taka jest czarna folia. Nie wiem czy "ciemność" folii tez można wybrać. Co do koloru "złoty" jest wyróżniający się:wink:

olczus9012
13-02-2013, 19:45
Srebrnych jest masaaaa...rzeczywiście to praktyczny kolor ale czy tylko o praktyczność chodzi?:) fajnie czasem nacieszyć oko wyglądem auta a wydaje mi się że z chęcią będziesz mył czarnego Mondka!!!:D

tobarzo
13-02-2013, 20:38
co do przyciemnienia szyb -fabryczne mi odpowiadają, co do koloru to moim zdaniem ilościowo w wersji po FL przeważa czarny i lunar sky (brąz), a właśnie srebrnych moim zdaniem wcale nie ma zbyt dużo, gdybym ostatecznie zdecydował się na czarny to jednak zmieniłbym również tapicerkę z alcantary na beżową skórą, zawsze wydawało mi się, że kontrastowe połączenie lakieru i wnętrza wygląda najlepiej, co do kolorów typu złoty (chyba chill) to nie ma ich już w ofercie (był przed FL), w sumie to z ilością kolorów raczej ubogo teraz..

Aleksander96
13-02-2013, 20:58
Ja polecam dark micastone.
Oryginalny kolor, który bardzo się zmienia wraz ze zmieniającym się oświetleniem (dlatego szybko się nie znudzi).
Nie jest popularny w naszym kraju (za zachodnią granicą widziałem ich sporo) i przez to oryginalny.
Rewelacyjny w utrzymaniu czystości. Sąsiedzi dziwią się, że ja to mam zawsze umyty samochód (a prawda jest taka, że dopiero po bliższych kontakcie widać prawdę).
Jeśli chodzi o czarny, to niezapomniajmy jak się on nagrzewa w lato. Wiem, zaraz usłyszę krytykę, ale cóż wolę oryginalność i praktyczność. Pewnie wyrosłem już ze stania ze szmatką i wycierania każdej kropelki i pyłku.

tobarzo
13-02-2013, 21:15
jak napisałem w pierwszym poście - dark micastone jest jednym z kolorów, które nadal rozważam - czy jest możliwość umieszczenia zdjęcia auta??

olczus9012
13-02-2013, 21:56
ja z chęcią też zobaczyłbym ten kolor:P

savo
14-02-2013, 05:37
Dark micastone. (http://www.google.no/imgres?imgurl=http://i681.photobucket.com/albums/vv177/jjhiddle/Mina/Image700.jpg&imgrefurl=http://www.fordaustraliaforums.com/forum/showthread.php?36344-Why-the-Mondeo/page2&h=768&w=1024&sz=187&tbnid=kB81-jTC_l9ueM:&tbnh=90&tbnw=120&zoom=1&usg=__Tdi_nOworgvqyn_jMyoJ2JRD1m8=&docid=1li7HVBTfS1BOM&sa=X&ei=dWUcUeLsA6b-4QTds4CoCA&ved=0CEAQ9QEwAw) Znajomy ma Kugę w dark micastone, dlatego, że: Oryginalny kolor, który bardzo się zmienia wraz ze zmieniającym się oświetleniem

kolonez
14-02-2013, 07:13
....Każdy kolor do auta jest dobry, pod warunkiem, że będzie to czarny :)

Ale Ty masz jakiś bardzo oryginalny kolor:D - "balck panter"

Nie mogłem się powstrzymaćg:D

kordyl
14-02-2013, 10:28
Ale Ty masz jakiś bardzo oryginalny kolor:D - "balck panter"

Nie mogłem się powstrzymaćg:D

Poprawiłem :D

jarecki70
14-02-2013, 10:37
Witam

Odnośnie koloru - ja patrzę na jeszcze jedną kwestię - żeby auto było łatwiej znaleźc na parkingu

Niestety - srebrnych, to połowa parkingu
Żeby było ciekawiej to spotykałem takie auta jak moje z podobnym numerem rejestracyjnym => łatwo się pomylić

Ile widziałeś mondeo w takim kolorze?

http://images01.olx.pl/ui/16/93/32/1347192950_437079132_4-Ford-Mondeo-MK4-18-TDCI-wersia-TITANIUM-Salon-Polska-rok-2007-Auto-Moto.jpg

pozdrawiam
Arturek

Ja takie widziałem w wersji kombi u przestawicieli Coca Coli. :D Tylko Czarna Pantera. :)

dawid
14-02-2013, 17:49
Moze reszta sie nie zgodzi ale daj zonie wybrac kolor a ty wyposazenie. ;)
Bedzie wilk syty i owca cala.

Aleksander96
06-04-2013, 00:21
Mój pierwszy post - zatem witam wszystkich forumowiczów! 2 tygodnie temu zamówiłem Mondeo 2.0 EB 6M Kombi w kolorze srebrny - moondust silver (auto ma z tyłu 2 wydechy i będzie mieć przyciemniane szyby w tylnej części, chromowane relingi) - jednak cały czas zastanawiam się nad najbardziej odpowiednim kolorem dla takiego auta.. (mam jeszcze możliwość zmiany), czy ktoś dysponuje realnymi zdjęciami auta w takim kolorze, albo w innymi, ale w zbliżonej specyfikacji?? jakie są Wasze sugestie?? kierowałem się praktycznością i uniwersalnością koloru, czarny, biel oraz brązowy (lunar sky) odrzucam, a cały czas rozważam również ink blue (granatowy metalik), hypnotic silver (ciemniejszy srebrny, szary), dark micastone (beżowo metaliczny), proszę o Wasze sugestie ;)

Kolego,

Jaką podjąłeś decyzję?
Pochwal się!

tobarzo
06-04-2013, 08:25
ostatecznie z róznych względów pozostawiłem moondust silver, auto jeszcze nie wyprodukowane (strajk) więc chwalić nie ma się czym :wink: