Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Uszkodzony czujnik ciśnienia pompy wspomagania

djtoxic
14-02-2013, 20:20
Witam,

mam problem ze wspomaganiem a mianowicie z czujnikiem. Ostatnio w trakcie jazdy zaczęło coś dziwnie "buczeć" podczas skręcania. Okazało się, że ubyło płynu do wspomagania kierownicy. Uzupełniłem brak odpaliłem silnik i obróciłem dwa razy kierownicą-skutek ten sam, wyciek płynu. Płyn ucieka przez czujnik ciśnienia i to właśnie jest głównym problemem. Otóż czujnika używanego nie mogę dostać ani na okolicznych szrotach ani na allegro. W serwisie zaśpiewali mi niezłą sumkę. W związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy ktokolwiek z forumowiczów posiada taki czujnik na sprzedaż? (oczywiście w rozsądnej cenie)
2. Zauważyłem ze w gnieździe centralnie na środku jest dziurka i to przez nią ucieka płyn. Czy mogę ją w jakiś sposób zatkać np. zalać klejem? Czy będzie to miało jakiś negatywny wpływ na działanie układu wspomagania? Oczywiście byłoby to tylko rozwiązanie tymczasowe.

Proszę o jakieś porady.
Pozdrawiam

RS AUTO-RAF
14-02-2013, 22:47
A ile zaśpiewali w ASO?

djtoxic
15-02-2013, 14:45
W ASO chcą za to 180 zł

RS AUTO-RAF
15-02-2013, 21:35
No i wydaje mi się że bedziesz musiał to przełknąć

djtoxic
16-02-2013, 08:17
No a nie mogę go tymczasowo zakleić?

RS AUTO-RAF
16-02-2013, 19:50
Możesz spróbować ale nie wiem czy to jest takie proste. przecież musisz wpiąć kostkę w ten czujnik. Jęsli włożysz tam jakąś masę uszczelniającą to tym samym skrócisz długość wtyczki czujnika i może coś nie łączyć.
A druga sprawa jest taka że jakby nie było to w układzie wspomagania jest jakieś ciśnienie wiec pytanie czy to uszczelnienie utrzyma ciśnienie jakie tam panuje.

djtoxic
17-02-2013, 11:25
No i właśnie dlatego pytam czy mogę to zrobić. Problem ciśnienia jakoś załatwię coś wymyślę żeby wytrzymało i żeby wtyczka weszła do końca tylko czy to nie spowoduje wadliwego działania układu? Może ktoś wie na jakiej zasadzie ten czujnik działa?

tekosz
11-10-2018, 12:36
Mam podobny problem co kolega wyżej. Nowy czujnik to koszt 250 zł, natomiast znalazłem na allegro cała pompę z czujnikiem za niecałe 100 zł, ale ma trochę inne oznaczenie. Czy ktoś się orientuje jaka jest różnica między oznaczeniem HBD-FY a HBD-CY? Czujniki będą w nich takie same?

Bump:

Jaryska
14-10-2018, 13:57
To nie jest zaden czujnik, tylko włacznik pradu.Wlacza sie wtedy, kiedy wykonujesz ruchy kierownica,i podaje sygnal do komputra PCM podwyzszajac obroty silnika. mozesz go calkowicie zdjac,otwor zaslepic jakims korkiem z uszczelka, tam jest wysokie cisnienie oleju.
Mozesz na wykreconym niby czujniku jezdzic do konca zywota Twojego bolida, bez zadnej obawy.

damianisko5
15-10-2018, 07:51
Jaryska to ciekawe info - dzięki. DJ - poszukaj na Allegro. Na FB w grupie też widziałem sprawne używki. Albo zrób, jak doradza Jaryska.

Jaryska
15-10-2018, 09:31
Wszystko przetestowałem osobiscie, dodam tylko, że jak ktos chce mieć cały czas wyższe obroty, to może w zdjetej wtyczce z czujnika, zewrzec na stałe te dwa kabelki, nic sie nie zepsuje.

sajmonista
26-10-2019, 20:33
a gdzie ten czujnik wspomagania sie znajduje? chodzi mi o Focusa mk2

damianisko5
27-10-2019, 08:39
Czujnik o którym mowa, wkręcony jest w obudowę pompy, przynajmniej tak jest w 1,6 Zetec MK1.