Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Przewód, inercoolera, metalowy, spawanie.
Witam forumowiczów i posiadaczy forda.
Czy ktoś może miał problem z nieszczelnością na przewodzie metalowym intercoolera. W moim C-max 1600 td z roku 2004 na przewodzie w okolicach uchwytu mocującego jest wyciek oleju silnikowego.
Czy można to miejsce zespawać ???
Czy powinien znajdować się tam olej ???
Dzięki. Pozdrawiam.
Witam, ja kupiłem dwuletniego c-max i po roku użytkowania pojawiła się nieszczelność na rurze przy mocowaniu, więc pojaechałem do serwisu i założyli mi nową. Po chyba osiemnastu miesiącach pojawiło się to samo. Stwierdziłem, że następnej nie będę kupował, naprawili mi spawając całe mocowanie po obwodzie. Zapomniałem że taką część posiada moje auto!!
Dzięki za odp. Koszt serwisowej części to nie całe 600zł więc szkoda kasy tym bardziej że jak piszesz pieniądze wywalone w błoto. Zostaje spawanie.
Może jeszcze ktoś miał podobną przygodę i chce się podzielić.
Porównując koszty spawania to :shock: innymi słowy 10-20 zł pospawanie.
Nie 600, a 500 i nie tylko rura, a rura i dwie gumy przed i za.
Witam
Zajęło mi to jakies 45 minut, ale odcinałem uchwyt bo ciężko było podejść do pęknięcia. zaspawane, zamalowane i prawie nie ma śladu.
A pieniądze zostały w kieszeni.
Tylko po spawaniu trzeba dokładnie oczyścić z ewentualnych luźnych resztek
spawalczniczych. Najlepiej dokładnie pod ciśnieniem wydmuchać a nastepnie przemyć jakimś rozpuszczalnikiem, albo benzyną ekstrakcyjną.
Mariusz
Nie 600, a 500 i nie tylko rura, a rura i dwie gumy przed i za.
Nie 500 tylko 567zł jeśli mamy być dokładni. oczywiście w tej cenie nie jest liczona robocizna.
Nie 500 tylko 567zł jeśli mamy być dokładni. oczywiście w tej cenie nie jest liczona robocizna.
Jak dobrze pogadasz w ASO albo dobrze poszukasz, to za 500 też znajdziesz.
Teraz mają jakieś promocje, że na starsze okazy są rabaty na części i robociznę.
Fakt, można to pospawać też, wtedy wyjdzie taniej - dużo taniej. Demontaż nie jest mocno skomplikowany - dwie opaski trzeba poluzować i dwie śruby odkręcić, a potem tak pomanewrować rurą, aby wyszła. Zakładanie też nie jest skomplikowane - tak samo, tylko w odwrotnej kolejności, trzeba tylko uważać, aby nic się nie dostało do przewodów IC.
Dzięki za wyczerpujące odp. Chyba można temat zakończyć. Pozdrawiam
Spawanie może przynieść efekt krótkotrwały, można przerobić mocowanie do silnika na elastyczne. Wtedy nowy element dłużej posłuży.
Jak mi pękł to też wymieniłem na nowy w ASO... dalczego? dlatego że to element nazwijmy "ciśnieniowy", który dodatkowo narażony jest na wysokie drgania, dlatego spawanie raczej nie wchodziło w grę, mimo że mam baaardzo dobrego spawacza...
No i oczywiście można wynegocjować rabat - mnie to kosztowało w Kielcach 600zł już z robocizną...
no co jak co ale z a kawałęk rury z gumą dać 600zł to ju z lekka przesada i założeniem , zwłaszcza że wymianą zajmuje jakąś godzinke o tak sobie robiąć z kawą.
no co jak co ale z a kawałęk rury z gumą dać 600zł to ju z lekka przesada i założeniem , zwłaszcza że wymianą zajmuje jakąś godzinke o tak sobie robiąć z kawą.
Z dwoma gumami ;)
Poza tym, jeśli masz starą rurę (jak ja na przykład miałem), to ta nowa:
- podobno ma lepiej obmyślane mocowanie i już się nie urywa
- na pewno ma mniejszą "pojemność" co podobno minimalnie zmniejsza turbodziurę
Chociaż to gadka pana z ASO, także należy brać poprawkę na chęć sprzedaży - jemu zależało, aby sprzedać.
Ja już wymieniałem, na używke 2 lata temu, i właśnie na te węższą . Ale jak może być mniejsza turbo dziura jak ta rura chyba już jest wylotową z turbo ??
Ja ostatnio jezdziłem c-maxem i focusem II z silnikiem 1.6 tdci 110KM i powiem że chce ale chyba nie wymienie na taki motor, ze względu na tę dolną turbodziure i słabszą reakcje na dodawanie gazu zwłaszcza w dolnych częsciach obrotów. Ja mam bez zmiennej geometri i 90KM, szybciej reaguje , płynnie i millej od tych ze zmienną geometrią.
Ja już wymieniałem, na używke 2 lata temu, i właśnie na te węższą . Ale jak może być mniejsza turbo dziura jak ta rura chyba już jest wylotową z turbo ??
Ja ostatnio jezdziłem c-maxem i focusem II z silnikiem 1.6 tdci 110KM i powiem że chce ale chyba nie wymienie na taki motor, ze względu na tę dolną turbodziure i słabszą reakcje na dodawanie gazu zwłaszcza w dolnych częsciach obrotów. Ja mam bez zmiennej geometri i 90KM, szybciej reaguje , płynnie i millej od tych ze zmienną geometrią.
Silnik silnikowi nierówny. Może Ty masz jakieś mocne 90KM, a kolega miał słabe 110KM? Nie rozumiem dlaczego dziwisz się, że rura za turbo ma wpływ na turbodziurę? Przecież to oczywiste jest. Liczy się pojemność układu dolotowego - im większa, tym dłużej turbinie zajmuje nadmuchanie jej i tym większa jest turbodziura. Z drugiej strony przekrój też musi być odpowiedni, aby zapewnić wystarczający przepływ powietrza, także musi tutaj pojawić się kompromis turbodziura vs maksymalna wydajność układu.
Nie powiesz mi, że turbo ze stałą geometrią lepiej będzie ciągnąć niż turbo ze zmienną, szczególnie od niskich obrotów. VTG właśnie po to zostało wymyślone, aby zapewnić lepszą reakcję na niskich obrotach. Kierownica spalin kieruje ich więcej na wirnik na niskich obrotach, a potem na wysokich zmniejsza ich ilość aby nie dopuścić do przeładowania. Ciśnienie spalin na niskich obrotach jest małe, na wysokich znacznie wzrasta, dlatego stała geometria zawsze będzie działać gorzej od VTG (sprawnego oczywiście).
No wiec jak wspomniałem u mnie jest odczuwalne ciągnięcie od 1500 obr, a w tych ze zmienną to samo czuć miedzy 1700 a 1800 obr
Czesiek_ze 24-02-2013, 13:53 C-Matix . Ja mam ten sam motor co Ty i też mam takie odczucie że kopa dostaje już od 1500 obrotów ,miałem okazje pojezdzić C Maxem 109Km i tam ten kop jest jak gdyby od 1800 obrotów ,no ale to tylko moje subiektywne odczucie.
Czesiek_ze, no ju z nie tylko twoje bo jest nas dwoje.
Ja wolał bym kupić chyba 90-tke i bez dporaz dołożyć chipsa u Heko zwłaszcza że mam blisko, chyba że chips w 100KM zrobił by poprawe.
Panowie jeszcze jedno, odnośnie przewodów intercoolera. Tym razem rozchodzi się o ten plastikowy harmonijkowy "elastyczny" ,wymieniłem na nowy ale nie dostałem do niego uszczelki (tej od góry). Uszczelka dolna łącząca plastik z gumową rurą też potrzebuje wymiany tak sparciała że nie trzyma i leci olej. Zna ktoś symbol produktu. Czy takie uszczelki można kupić osobno czy są sprzedawane w komplecie z przewodami.
pozdro.
Znalazłem jak fachowo się nazywają te przewody
Przewód intercoolera 1.6 TDCi
Przewód do kolektora ssącego 1.6 TDCi 110PS * 1440439 FORD
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Przewod-do-kolektora-ssacego-1.6-TDCi-110PS-1440439-FORD/3062
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Przewod-intercoolera-Focus-Mk2-C-max-2.0-TDCi-bez-DPF-1344155-FORD/3302
Pierwsze zdjęcie to rozchodzi się o górną uszczelkę (w momencie gdy przewód jest zamontowany)
fotka nr 2 u mnie ten przewód jest gumowy na zdjęciu mamy plastik ale tego typu potrzebna uszczelka
Jednak w moim C-Max przewód jest taki jak na stronie za 454zł masakra. A potrzebna jest tylko uszczelka, sprzedają w komplecie. Może będzie trzeba gdzieś poszukać gumy odpowiedniej średnicy naciągnąć jedno na drugie i zobaczyć efekt.
Edytuj posty, zamiast tworzyć nowe - szczególnie jeśli 3 z rzędu są Twoje ;)
Co do łącznika - napisałeś, ze wymieniłeś na nowy - "nowy nowy" czy "używany nowy". Dziwne byłoby gdyby opcja "nowy nowy" nie miała tych uszczelnień.
Właśnie nowy nowy, kolega mechanik zamówił i dostał bez uszczelki. Na tej stronce co wcześniej podałem, też nie widać uszczelki.
Co do edycji to ok
|
|