Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Trzeci rząd siedzeń - różnice
michalyyy 16-02-2013, 01:14 Witam. Czy w SMaxie wystepuja 2 rodzaje foteli ostatniego rzedu? Znalazlem kilka zdjec na ktorych wystepuja roznice. Bede wdzieczny za pomoc w temacie.
1. WERSJA
http://d.moto.gratka.pl/auto/3078/ogl/9c/0a/396539_E_N.jpg
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXkJ5SOAIusN0_m--ewPH49K0JTSt9FHnbM6LeEjAg0ITbnP_t7w
2. WERSJA
http://ipocars.com/imgs/a/f/f/x/c/ford__s_max_2_0_7_seater_cruise_control_climate_fl exifuel_parksensor_bmw_e_2009_5_lgw.jpg
http://img.auto.cz/auto/base/2011-10/tefosm60_4d749b3487ace.jpg
Dzieki, pozdr. M.
A gdzie są te różnice? Może napisz co widzisz innego.
Jeżeli chodzi Ci o ostatnie zdjęcie to to coś po lewej to nie fotel.
Z tego co wiem to jest jeden rodzaj, a fotele różnią się tylko rodzajem tapicerki. To na ostatnim zdjęciu to nie fotel tylko jakaś walizka do przewozu czegoś tam (zobacz jak jest zamocowane)
Dokładnie,poza tą walizką na końcu to wszystkie są takie same tylko inaczej zakryte "pokrowcem" jak leżą...
michalyyy 16-02-2013, 11:09 Dokładnie,poza tą walizką na końcu to wszystkie są takie same tylko inaczej zakryte "pokrowcem" jak leżą...
Wlasnie jakos mi to ucieklo. Po prostu oslona w wersji pierwszej nie przykrywa siedzen tylko jest zagieta ;-))
Czy do auta ktore posiada pasy bezpieczenstwa ale nie jest wyposazony w siedzenia po ich dokupieniu wystepuja jakies roznice w stosunku do wersji 7 miejscowej?
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=39791&stc=1&d=1361009978
Dzieki, pozdr.
Bump: Z tego co wiem to jest jeden rodzaj, a fotele różnią się tylko rodzajem tapicerki. To na ostatnim zdjęciu to nie fotel tylko jakaś walizka do przewozu czegoś tam (zobacz jak jest zamocowane)
To zapewne bankowoz ;-). Chodzilo o fotele, nie zaskoczylem a przeciez oslona jest zagieta w tyl, stad odkryte siedziska na pierwszych 2 fotkach.
Czyli Galaxy i Smax na ostatnim rzedzie posiadaja dokladnie takie same rozkladane fotele?
Slartibartfast 16-02-2013, 11:45 Czy do auta ktore posiada pasy bezpieczenstwa ale nie jest wyposazony w siedzenia po ich dokupieniu wystepuja jakies roznice w stosunku do wersji 7 miejscowej?
Chyba tylko brak foteli :) Podłoga jest już z wersji 7os
Czyli Galaxy i Smax na ostatnim rzedzie posiadaja dokladnie takie same rozkladane fotele?
W Galaxy dodatkowo jest regulacja pochylenia oparcia i możliwość przesunięcia przód-tył.
I w Galaku jest więcej miejsca na nogi
Potwierdzam ........... fotele z Galaxy MK3 mają dodatkowo ;
1- możliwość regulacji pochylenia oparcia pod dowolnym katem.
2- możliwość regulacji -przesuwania całego fotela .
Poza tym jest identyczny po rozłożeniu i złożeniu .
Na tym zdjęciu (drugie małe) gdzie widzisz różnicę po rozłożeniu ........jest rozłożona tylko część (połowa ) sztywnej wykładziny pleców fotela , dlatego widać spód siedziska odwrócony bez zamaskowania .
A się tak przy okazji spytam z ciekawości - fotele z Galaxy (2 i 3-rząd)podejdą do S-Max'a?
Pytam, bo jako, że będę "uwieziony" nieco dłużej niż planowałem ze swoim autem, to zacząłem się zastanawiać nad dozbrojeniem auta w ten 3-ci rząd foteli ...
Mam tylko nadzieję, że nie będziesz foteli kupował w ASO. :D
Ja na allegro kupiłem dwa skórzane za 1000 zł jak nówki. W ASO chyba jeden ponad 4000 zł.
michalyyy 17-02-2013, 00:07 Chyba tylko brak foteli :) Podłoga jest już z wersji 7os
W Galaxy dodatkowo jest regulacja pochylenia oparcia i możliwość przesunięcia przód-tył.
I w Galaku jest więcej miejsca na nogi
Czyli te z Galaxy moga okazac sie wyzsze niz te z SMAXA, ale mozna je stosowac zamiennie? Jak je w prosty sposob odroznic, jest jakas raczka z boku etc?
Slartibartfast 17-02-2013, 10:12 Jest rączka pod siedzeniem. Ściągnij sobie instrukcję z netu tam jest rysunek.
Nie wiem czy są wyższe, może podłoga w Galaxy jest inaczej ukształtowana.
Eclipse ma chyba zamontowany fotel z galaka w swoim esiu
No mam takie fotele właśnie z Galaxy mk3.
Tak jak wspomniał Wodnik kupowanie w serwisie to bez sensu nie mówiąc już o wszystkich dodatkach (typu pasy , wykładzina) ich kosztach robocizny :shock:? razem wszystko by cię wyniosło lekko 7-8 tys .
Ale jest alternatywa jak wcześniej wspomniano . Choć w dalszym ciągu jest to rodzynek i sprzedawane są całe komplety lub tyko 5 foteli .
Ja ze swojej strony mogę podpowiedzieć że
jeśli ktoś nie ma pasów 3 rzędu to idealnie pasują pasy od Mondeo drugiego rzędu .( z każdej wersji) koszt lekko śmieszny.
(Mnie kosztowały 40zł pasy z Mk2 sam musiałem zdemontować - Ale to plus bo są od razu śruby tulejki montażowe .
Jeśli ktoś jest zainteresowany fotelem 3-ciego rzędu to zapraszam do mojego ogłoszenia .
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=175526
Mam tylko nadzieję, że nie będziesz foteli kupował w ASO. :D
...
Nieeeee, nooooo cooooo Tyyyyyy g:D
Alledrogo i za ok. 3-4tysiace są do wziecia całe komplety tapicerki na 7-osób - łącznie z wykładzinami, plastikami bagażnika i pasami.
Ponieważ mam wersję 5-osobową, to musze niestety (chyba) kupić co najmniej dwa tylne rzedy, bo w wesrjach 7-osobowych z tego co pamietam, są deko inne fotele zewnętrzne w 2-gim rzędzie.
larkowiec 19-02-2013, 10:40 A czy takie dołożenie dwóch miejsc nie musi być jeszcze uwzględnione w dowodzie rejestracyjnym?
michalyyy 19-02-2013, 11:47 A czy takie dołożenie dwóch miejsc nie musi być jeszcze uwzględnione w dowodzie rejestracyjnym?
Jesli samochod jest juz zarejestrowany na 7 miejsc (tzn. w S1/S2 jest wpisane 7) nie potrzeba zadnych adnotacji. M.
Praktycznie to wszystkie samochody S-Max mają wpisane w dokumentach
....7 miejsc , lub tak jak w moich papierach .......... do 8 miejsc .
A jeśli nawet ktoś ma mniej to bez problemu można zamontować fotele pasy i na przegląd żeby wypisali papier . :wink:
W sumie 5 osób to ma każde autko ale 7 to już nieliczne
.....a przydają się sam wydeptywałem ścieżki ....... skoro autko na więcej zarejestrowane więc dlaczego mam nie mieć .
larkowiec 19-02-2013, 20:06 Praktycznie to wszystkie samochody S-Max mają wpisane w dokumentach....7 miejsc
Sprawdziłem u siebie i mój eSio jest praktycznym wyjątkiem bo mam 5.
Z ciekawości poszukam w wolnej chwili co trzeba załatwić i przede wszystkim ile kosztuje zmiana 5 na 7 w papierkach.
Ale to już off topic.
Znalazłem wątek:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=109253
Wojtas2010 21-02-2013, 22:41 Ja w swoim maxiu zamontowałem trzeci rząd foteli i tak jak w galaksy mogę go dowolnie przesuwać i regulować oparcie foteli
A zrobiłbyś jakieś zdjęcie? Czy te fotele mają np., wyżej położone siedzisko, albo muszą być przesunięte do przodu bo w przeciwnym razie klapa się nie zamknie?
Czy da się na tych fotelach posadzić dziecko w foteliku (8-10 lat) i na ile odsunięte wtedy muszą być fotele 2 rzędu?
Slartibartfast 21-02-2013, 23:15 Dzieciaki do 8-10 lat spokojnie mieszczą się nawet z fotelami 2.rzędu przesuniętymi na maksa do tyłu (przy 3.rzędzie ori z eŚka). Ale tak, żeby było im naprawdę wygodnie to ze dwa ząbki trzeba przesunąć do przodu, więc niewiele.
Czy te fotele mają np., wyżej położone siedzisko, albo muszą być przesunięte do przodu bo w przeciwnym razie klapa się nie zamknie?
Nie ma takiej opcji .......żeby się klapa bagażnika nie zamknęła .
http://tablica.pl/oferta/s-max-fotel-3-rzedu-CID5-ID2all5.html
w tym linku są fotki prawie (max) pochylenia takiego fotela do tyłu .
Celowo tak ustawiłem żeby się opierał o klapę po jej zamknięciu .
Co do wysokości to może 2cm wyżej jest osadzony taki fotel 3ciego rzędu .(widać to po złożeniu fotela ).
Ale uważam jest to właśnie plusem :D
Bo.... można fotel przesunąć te 10 cm do przodu lub do tyłu ,
lub pochylić oparcie /dla większej wygody . :D
Wojtas2010 22-02-2013, 15:10 bartekd odpowiedzi na Twoje pytania udzielił już eclipse. Co do dzieciaków to powiem tak mój syn ma 8 lat i jeździ tzw poddupniku, jest jak na swój wiek dość wysoki więc ja fotel trzeciego rzędu przesuwam trochę do przodu bo na samym końcu podsufitka tuż przy klapie bagażnika jest nieco niżej i jest oki mieści się nie uderzając głową o podsufitkę:D
Slartibartfast 22-02-2013, 16:06 A "poddupniki" są jeszcze legalne? Wydaje mi się, że teraz można wozić dzieciaki tylko w pełnym foteliku z oparciem
Legalne, legalne, tyle, że nie możesz na nich wozić brzdąca na miejscu pasażera w 1 rzędzie z podłączoną poduchą
michalyyy 23-02-2013, 17:06 Czy fotele w SMAXIE z roku 2006 roznia sie od tych z roku 2012? Chodzi o 3 rzad. Dzieki z gory.
Myślę że nie widać większej różnicy .
Najwyżej w samej tapicerce zauważyłem ( trochę inne przeszycia).
michalyyy 26-02-2013, 20:05 Myślę że nie widać większej różnicy .
Najwyżej w samej tapicerce zauważyłem ( trochę inne przeszycia).
Czy fotele od wersji brytyjskiej roznia sie ogolnie dostepnych w Europie? Chodzi o mocowanie itp.
Tylko przednie fotele w angolach mają inaczej (bo z reguły fotel kierowcy ma "lepsze opcje regulacji") a reszta jest taka sama - przynajmniej wg mnie g:D
Potwierdzam,ze trzeci i drugi rzad sa na kontynencie i wyspie takie same.
michał71 27-02-2013, 20:52 bartekd odpowiedzi na Twoje pytania udzielił już eclipse. Co do dzieciaków to powiem tak mój syn ma 8 lat i jeździ tzw poddupniku, jest jak na swój wiek dość wysoki więc ja fotel trzeciego rzędu przesuwam trochę do przodu bo na samym końcu podsufitka tuż przy klapie bagażnika jest nieco niżej i jest oki mieści się nie uderzając głową o podsufitkę:D
Witam
Mam pytanie. Czy wszystkie fotele trzeciego rzędu mają regulację (przesówanie przód/tył i ruchome oparcie) Powiem szczerze, zainteresował mnie ten temat ponieważ u mnie chyba bark tekiej opcji albo żyję w nieświadomości:-)
pozdrawiam
michał
Przesuwanie przód-tył jest tylko w Galaktyce, ale pochylenie oparcia wydawało mi się, ze jest też w eSiu, chociaz pewności nie mam, bo nie mam trzeciego rzedu :p
Wojtas2010 28-02-2013, 22:21 MAG a ja w moim esiu mam przesuwanie przód-tył i regulacje oparcia ;)
michał71 28-02-2013, 22:27 MAG a ja w moim esiu mam przesuwanie przód-tył i regulacje oparcia ;)
Witam
Mogę prosić o zdjęcia tych foteli, a głownie miejsc gdzie są jakieś dźwignie lub rączki do przesówania i regulacji tych foteli.
pozdrawiam
Michał
MAG a ja w moim esiu mam przesuwanie przód-tył i regulacje oparcia ;)
Tak z fabryki wyszedł?
Bo z tego co mi mówiono, to przesuwanie foteli trzeciego rzędu nie było dostepne w S-Maxie, a tylko w Galaxy, z tym, że tak jak pisałem, ja nie mam wogóle trzeciego rzędu, więc "polegam" tylko na tym co mi powiedziano w salonie :D
Może On pisze o 2gim rzędzie :D
michał71 01-03-2013, 11:21 Właśnie, mnie to też bardzo zaciekawiło ponieważ opcji przesówania czy rozkładania foteli 3-rzędu u mnie nie ma. Drugi rząd jak najbardziej.
pozdrawiam
Michał
Slartibartfast 01-03-2013, 12:14 MAG a ja w moim esiu mam przesuwanie przód-tył i regulacje oparcia
Razem z całą furą, np 1/wsteczny podjazd/zjazd? ;)
Albo fotele z Galaxy
Przejeżdżałem dzisiaj koło salonu Forda w mojej miescinie i organoleptycznie stwierdziłem w stojącym tam S-Maxie, że nie ma ani regulacji pochylenia ani przesuwania siedzeń w trzecim rzędzie.
Stojący obok Galaxy takową regulacje posiadał :D
Z lektury wątku wnoszę że potrzebne jest minimum 2 fotele 3go rzędu od s-max lub od Galaxy do tego pasy bezpieczeństaw od mondeo 2gi rząd.
Do pełni szczęścia przydała by sie wykładzina bagażnika przystosowana do 3 go rzędu - ale nie koniecznie
oraz wymiana zewnętrznych foteli 2 go rzędu ze względu na to że one sa odsuwane tak by łatwo sie wsiadało do tyłu (do 3 go rzędu) - ale też nie koniecznie.
na koniec badanie techniczne i zmiana dowodu rejestracyjnego
TAK ?
Juz wszystko wiem moj smax jest juz siedmio osobowy.
Pozdrawiam
PRG
Napisz dokładnie co zrobiłeś i za ile kupiłeś graty, bo sam sie zastanawiam nad taka przeróbką, bo tu u mnie w Szwecji sprzedać 5-miejscowego S-Max'a to jest prawie niemożliwe g:D
Ja robilem przekladke z anglika. 2fotele , 2pasy. Wykladzina podlogi pod rzad 2 i 3. Wyciecie orworow w maskownicy tylnego slupka( bo te z anglika byly bardzo zniszczone). Wszystko poskladac. I juz. Calosc 1600 pln.
Nie ma jednak koniecznosci wymiany wykladziny . W starej jednak konieczne bedzie wyciecie okolo 10 otworow no i oczywiscie bedzie nieco widoczne zwlaszcza jak ktos wie o co chodzi.
PRG
Koszt przegladu technicznego, ktory w tym przypadku można wykonac jedynie na stacji okręgowej to 180 pln.
PRG
I jeszcze jedno kupując pasy upewnijcie sie, że wtyczki pasów pasują w gniazda pasów przy waszych fotelach.
PRG
jjslowiki 07-04-2013, 13:57 a moze ktos powie w ktore otwory montuje sie siedzenia 3 rzedu. mam tak jak na zdjeciu po podniesieniu wykladziny ale nie mam nigdzie gwintow
Bump: a gdzie przymoxowac pasy na dole ? na gorze mam otwory z gwintem a na dole nic nie widze
Bump: logar4 jak mozesz to sie odezwij na maila jjslowiki@op.pl to bym podjechal do wawy i obejrzal jak to zrobiles mam do ciebie 40 km.
Gwinty sa tylko sa pokryte lakierem i ich nie widać. Wystarczy skręcić śruby i juz. Otworow jest więcej bo niektóre sa prowadzące. Poprostu w fotelach sa bolce.
PRG
a moze ktos powie w ktore otwory montuje sie siedzenia 3 rzedu. mam tak jak na zdjeciu po podniesieniu wykladziny
Bump: a gdzie przymoxowac pasy na dole ? na gorze mam otwory z gwintem a na dole nic nie widze
Otwory z gwintami w podłodze to te skrajne .(Jak nie ma to nagwintuj gwintownikiem M-10 Przednie śruby te przy bocznych plastykach są krótsze ok . 25mm. tylne dłuższe .ok.40mm.
Jeśli chodzi o same śruby to ja wziąłem z forda mondeo ze szrotu .
Ponieważ są płaskie łby na TORX , co jest b. ważne w przypadku przesuwania fotela w prowadnicach .( nie haczą)
Na zdjęciu widać po prawej też zaślepkę gumową od mocowania pasa .(metalowe mocowanie pasa jest w kształcie litery L.) wystarczy tylko naciąć delikatnie wykładzinę i przełożyć pas.
jjslowiki 08-04-2013, 08:19 dzieki koledzy za pomoc jeszcze tylko znalezc siedzenia i do roboty pozdrawiam
witam, przymierzam się do kupna s-maxa, potrezbuje wersje 7os, a wybór jest wiekszy w 5os. auto będzie sprzed FL.
mam pytania podsumowujace, nie napisano jednoznacznie:
1. czy do s-maxa titanium sprzed FL mozna zawsze dołożyć trzeci rząd?
2. czy pasują fotele z smaxa po FL?
3. czy pasują fotele z galaxy?
Tomasz
Bartek_P 19-06-2013, 08:51 Z Galaka nie pasują,
Ciężko dostać sam tylni rząd , więc jak chcesz na szybko mieć 7 os. to będzie ciężko.
Albo wpierw kup fotele, a potem auto, jak Ci się trafi 7os, to najwyżej fotele sprzedasz, na to zawsze jest zbyt
dzieki za info, ale czy na 100% da się założyć fotele do każdego 5os titanium?
Slartibartfast 19-06-2013, 13:00 1. czy do s-maxa titanium sprzed FL mozna zawsze dołożyć trzeci rząd?
2. czy pasują fotele z smaxa po FL?
3. czy pasują fotele z galaxy
Ad.1. można, nawet jak ma wysuwaną podłogę (mocowana jest w tych samych miejscach, bez wewnętrznych)
Ad.2. nie ma różnic
Ad.3. pasują, eclipse ma taki zamontowany
Z Galaka nie pasują,
Ciężko dostać sam tylni rząd , więc jak chcesz na szybko mieć 7 os. to będzie ciężko.
Albo wpierw kup fotele, a potem auto, jak Ci się trafi 7os, to najwyżej fotele sprzedasz, na to zawsze jest zbyt
:027:
Napisałeś bzdury poczytaj forum a potem próbuj odpowiadać .
Bartek_P 19-06-2013, 22:00 Fakt, że może z galaka pasują, jednak znaleźć w dobrej cenie ciężko.
Dzwoniłem kiedyś do takiego, który handluje fotelami i powiedział mi że nie pasują, stąd moja wiedza.
jjslowiki 21-06-2013, 16:02 Panowie ja właśnie zrobiłem sobie 7 osobowego i wszystko pasuje kupiłem komplet siedzeń od galaxy i nagwintowałem otwory w podłodze kilka otworów w dywaniku i już gotowe. No oczywiście jeszcze pasy. Myśle że wszyscy mają przygotowane bo podłoga p[rzecież jest taka sama tylko wyposażenie inne. jak coś służę pomocą. sprzedawca zapewniał że są to fotele od s maxa ale są one od galaxy (kupiłem razem z bokami bagażnika i są one inne dlatego tak myśle) i wszystko pasuje. Ja wymieniłem jeszcze drugi rząd bo drugi rząd ma inaczej rozkładane fotele niż w wersji 5 osobowej ( te zewnętrzne)
WAŻNE ja miałem w dowodzie wpisane 7 osób
Mam fotele 3 rzędu dołożone z wersji galaxy , zadowolony jestem że można je przesuwać , ale jest jeszcze niedosmak .Poprzednio miałem wersje 5 os.i fotele 2 rzędu nie mają funkcji jednoczesnego pochylania i odsuwania ( taśma z tyłu fotela) .
Czy ktoś może wie jak dokonać zmian w fotelach skrajnych 2-giego rzędu gdzie (dokładnie w którym miejscu ) trzeba zamontować taśmę do pochylania i przesuwania fotela jak to jest w wersji 7-os.
michał71 21-08-2013, 17:49 Mam fotele 3 rzędu dołożone z wersji galaxy , zadowolony jestem że można je przesuwać , ale jest jeszcze niedosmak .Poprzednio miałem wersje 5 os.i fotele 2 rzędu nie mają funkcji jednoczesnego pochylania i odsuwania ( taśma z tyłu fotela) .
Czy ktoś może wie jak dokonać zmian w fotelach skrajnych 2-giego rzędu gdzie (dokładnie w którym miejscu ) trzeba zamontować taśmę do pochylania i przesuwania fotela jak to jest w wersji 7-os.
Witaj
Funkcja przesówania oraz łamania oparcia w skrajnych fotelach drugiego rzędu odbywa się przy pomocy plastykowej dźwigni/rączki z boku fotela. Taśma o której piszesz jest chyba raczej tylko do złamania oraz przesunięcia fotela przez osobę siedzącą w trzecim rzędzie w celu wyjścia z auta. Jak przestanie padać to udam się do auta aby dokładnie sprawdzić.
Krzysztof2507 21-08-2013, 17:59 Wlasnie jakos mi to ucieklo. Po prostu oslona w wersji pierwszej nie przykrywa siedzen tylko jest zagieta ;-))
Czy do auta ktore posiada pasy bezpieczenstwa ale nie jest wyposazony w siedzenia po ich dokupieniu wystepuja jakies roznice w stosunku do wersji 7 miejscowej?
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=39791&stc=1&d=1361009978
Dzieki, pozdr.
Bump:
To zapewne bankowoz ;-). Chodzilo o fotele, nie zaskoczylem a przeciez oslona jest zagieta w tyl, stad odkryte siedziska na pierwszych 2 fotkach.
Co do S-MAXa z pasami, a bez foteli :oops:W opcji samochodu zamawianego w fabryce jest "przygotowanie do montażu 3 -go rzędu siedzeń". Jeśli samochód ma zamówioną taką opcję, co można sprawdzić po VIN -e, to do takiego samochodu można dokupić 3 rząd i samemu go zamontować. Trzeba pamiętać, aby na stacji kontroli "zalegalizować 7 miejsc"
Witaj
Taśma o której piszesz jest chyba raczej tylko do złamania oraz przesunięcia fotela przez osobę siedzącą w trzecim rzędzie w celu wyjścia
O to mi wyłącznie chodzi ,
i przede wszystkim jak to jest połączone .(bo :diabelek:- tkwi w szczegółach .
Najlepszy byłby jakiś szkic lub foto story ,:p
michał71 21-08-2013, 21:21 O to mi wyłącznie chodzi ,
i przede wszystkim jak to jest połączone .(bo :diabelek:- tkwi w szczegółach .
Najlepszy byłby jakiś szkic lub foto story ,:p
Ok
Postaram się jutro wykonać fotki, nie wiem jednak czy nie obejdzie się bez demontażu plastykowych boczków foteli. Ta czerwona taśma wychodzi otworem i nic tam głębiej nie widać.
pozdrawiam
michał
Byc moze fotka zrobiona z prrzodu z poziomu podlogi pod fotelem by cos rozjasnila, chociaz zapewne idealem bylaby fota zdemontowanego fotela "do gory nogami"
Ok
Postaram się jutro wykonać fotki, nie wiem jednak czy nie obejdzie się bez demontażu plastykowych boczków foteli.
michał
No właśnie ja poświęciłem dzisiaj przedpołudnie bo myślałem że znajdę rozwiązanie , zdjąłem te plastyki z fotela środkowego i bocznego żeby porównać .
Ale rozwiązanie znalazłem tylko połowiczne :< nr części do pochylania oparcia to FG071241
8343030F . to taka blaszka którą właściwie można by dorobić samemu .do tego trzeba zamontować na sznureczku taśmę .
Ale problemem dla mnie jest druga cześć - czyli jak jest to połączone żeby jednocześnie usuwał się fotel . przydał by się nr. tej części jeśli to możliwe bo nawet nie wiem o co pytać w serwisie , gdybym chciał dokupić .
michał71 22-08-2013, 17:14 No właśnie ja poświęciłem dzisiaj przedpołudnie bo myślałem że znajdę rozwiązanie , zdjąłem te plastyki z fotela środkowego i bocznego żeby porównać .
Ale rozwiązanie znalazłem tylko połowiczne :< nr części do pochylania oparcia to FG071241
8343030F . to taka blaszka którą właściwie można by dorobić samemu .do tego trzeba zamontować na sznureczku taśmę .
Ale problemem dla mnie jest druga cześć - czyli jak jest to połączone żeby jednocześnie usuwał się fotel . przydał by się nr. tej części jeśli to możliwe bo nawet nie wiem o co pytać w serwisie , gdybym chciał dokupić .
Ok
porobiłem fotki temu mechanizmowi i wydaję się to bardzo proste rozwiązanie. Sorki ale muszę teraz wyjechać i umieszczę je na stronę wieczorem.
pozdr.
Może to wam coś da. :wink:
Dzięki ..... , ale to jeszcze nie to , o co mi chodzi bo nie ma szczegółów . Może fotki coś więcej pomogą .
michał71 22-08-2013, 20:42 Dzięki ..... , ale to jeszcze nie to , o co mi chodzi bo nie ma szczegółów . Może fotki coś więcej pomogą .
OK
Nie wiem czy pomogą ale wygląda ta tak:
zdjęcie nr 1 przedstawia mechanizm do którego zamontowana jest taśma:
45164
zdjęcie nr 2 to samo w przybliżeniu:
45165
zdjęcie nr 3 przedstawia drążek który przekręcany jest przez dźwignię przedstawioną na zdjęciu 1a po zacięgnięciu czerwonej taśmy:
45166
zdjęcie nr 4 przedsawia drążek ze zdjęcia nr 3 tylko od spodu
45167
zdjęcie nr 5 przedstawia dźwignię/rączkę z którą połączony jest w/w drążek
45168
Mam nadzięję że w czymś pomogłem. Gdy będzie potrzeba zrobienia dodatkowych fotek (może bardziej szczegółowych) proszę powiedzieć których elementów. Służę pomocą.
pozdrawiam
michał
No .... foty szczegółowe przydały by się z pewnością , lepiej było by oddalone troszkę 0,4 metra :>
Podobny mechanizm jest w środkowym fotelu ( również robiłem fotki lecz kwalifikują się do do poprawki - są w moim profilu / galeria).
Bardziej chodzi mi o to jak jest połączone jednoczesne pochylanie i przesuwanie .
Czyli co uruchamia przesunięcie.
Bo w wersji jaka mam ja to są to dwie oddzielne // przesuwanie następuje po uniesieniu uchwytu -pręta .... pod fotelem . Natomiast pochylenie oparcia // podniesienie uchwytem z boku fotela ( identycznie jak w wer. 7-osobowej .
Witam
Wtrącę się do dyskusji, bo sam jestem zainteresowany przerobieniem foteli drugiego rzędu na takie z możliwością przesuwania jak w wersji siedmioosobowej.
Fajne zdjęcia zapodał kolega Michał.
Odnosząc je do numerów części z rysunków zamieszczonych przez Wojtka przypuszczam, że należałoby dokupić element z numerem 600C04 i może wszystko zacznie działać.
Prównajcie zdjęcie nr 1 od Michała oraz poniższe zdjęcie, które skopiowałem z galerii Eclipse.
Widać, że środkowy fotel i fotel boczny drugiego rzędu mają takie same mechanizmy pochylania, a różnica polega tylko na zaczepieniu taśmy (albo bezpośrednio do mechanizmu jak w fotelach bocznych – wówczas taśma wychodzi równolegle do pogłogi samochodu albo poprzez dodatkowy sznurek jak w fotelu środkowym - wówczas taśma wychodzi w górę).
Chciałbym dodać jeszcze drugi problem. Fotele drugiego rzędu z „wersji siedmioosobowej” mają większy zakres przesuwania do przodu w stosunku do foteli drugiego rzędu z „wersji pięcioosobowej”. Taka funkcja zdecydowanie ułatwia wsiadanie do trzeciego rzędu.
Pytanie, który element szkieletu/prowadnicy fotela odpowiada za tą funkcję.
michał71 23-08-2013, 12:53 a może sama długość prowadnicy?
postaram się zrobić dzisiaj fotki.
pozdr.
Michał
Prowadnica od strony podłogi = 50,5 cm.
od strony fotela = 40,5 cm. tak jest w moim .:p
wysuwa się na 15 cm max .
MikiJ.... cześć 600CO4 w oryginale nie jest oznakowana ( to jest sama taśma czerwona z czarnym sznureczkiem ).
części o których mowa to plastyk do prowadzenia i montażu czerwonej taśmy nr; 834 5860 F
a część metalowa blaszka (kształt es) która uruchamia pochylanie oparcia to nr;FG 071241 8343080F .
Pod fotelem jest mech.przesuwania na jednej z prowadnic każdego fotela (tam gdzie jest widoczna sprężyna ) , myślę że musi być w jakiś sposób połączony z mech.pochylania i nie ma innej opcji .
zauważyłem że w moim fotelu brak poprzeczki łączącej mech.przesuwania .
Co do długości wysuwania to myślę że jest więcej ząbków nacięte na prowadnicy ,a w +- połowie prowadnicy jest jej zaciśniecie ( widać to na zewn.str. każdej prowadnicy) , co ogranicza dalsze przesuwanie .... ale to trzeba by rozebrać dla pewności i ew. przeszlifować to zagniecenie od środka prowadnicy i umieścić blokowanie ( bobek spaw) w innym miejscu żeby dalej się wysuwał fotel .
Gregonio 25-08-2013, 19:02 Nie ma takiej opcji .......żeby się klapa bagażnika nie zamknęła .
http://tablica.pl/oferta/s-max-fotel-3-rzedu-CID5-ID2all5.html
w tym linku są fotki prawie (max) pochylenia takiego fotela do tyłu .
Celowo tak ustawiłem żeby się opierał o klapę po jej zamknięciu .
Co do wysokości to może 2cm wyżej jest osadzony taki fotel 3ciego rzędu .(widać to po złożeniu fotela ).
Ale uważam jest to właśnie plusem :D
Bo.... można fotel przesunąć te 10 cm do przodu lub do tyłu ,
lub pochylić oparcie /dla większej wygody . :D
A czy śruby i miejsca do ich wkręcenia są te same w Smaxie i Galaxy? Nie trzeba nic przerabiać? Oczywiście mam na myśli wersję fabrycznie przygotowaną pod 7 miejsc.
Gregonio 26-08-2013, 15:45 Gregonio :027:
Wybrałeś ni z gruszki ni z pietruszki mój link z przed -6 ciu mieś.
Wynika z tego że .. olewasz i nie czytasz wątku .
Lepiej się popraw .
Czytałem cały wątek od początku do końca. Nie znalazłem w nim odpowiedzi na pytanie czy pasują otwory, więc go zadałem. Co w tym złego?
Wracając do wątku . Michał na twoich fotkach nr 3. widać drążek podobnie jest w moim , ale fota nr. 4 ma jeszcze drugi drążek ( to chyba do przesuwania)..... może zrób zdjęcie fotela od spodu tego mechanizmu .
Jak jest to połączone .
michał71 27-08-2013, 13:30 Wracając do wątku . Michał na twoich fotkach nr 3. widać drążek podobnie jest w moim , ale fota nr. 4 ma jeszcze drugi drążek ( to chyba do przesuwania)..... może zrób zdjęcie fotela od spodu tego mechanizmu .
Jak jest to połączone .
Sorki, że się nie odzywałem ale w weekend miałem wesele w rodzinie a pozatym były Chmielaki Krasnostawskie (Ogólnopolske Święto Piwowarów :-) )
Dzisiaj wieczorem postaram się wrócić już do rzeczywistości i porobię fotki.
pozdrawiam
Michał
Slartibartfast 27-08-2013, 23:42 Przy okazji sprzątania po wakacyjnym wyjeździe zajrzałem pod fotele i strzeliłem parę fotek + film :)
Na pierwszym zdjęciu (nr 3) widok z tyłu od wewnątrz na prawy mechanizm lewego fotela 2-rzędu (tam gdzie przymocowana jest taśma)
A - dodatkowa krzywka zwalniająca przesuwanie (gwiazdki to miejsca spawów)
B - końcówka dodatkowej dźwigni zwalniającej mechanizm przesuwania
C - dźwignia (kółko z krzyżykiem to szacunkowe miejsce obrotu)
D - drugi koniec dźwigni połączony dodatkowym poprzecznym drążkiem z lewą szyną
Drugie zdjęcie (nr 5) - to analogiczny widok na mechanizm środkowego fotela (tylko pochylanie bez przesuwania)
Trzecie zdjęcie (nr 7) pokazuje jaka jest różnica w przesunięciu do przodu fotela skrajnego względem środkowego (prawy na pierwszym planie i środkowy max do przodu, lewy w tle max do tyłu)
Czwarte zdjęcie (nr 1) pokazuje moim zdaniem ogranicznik wysuwu foteli skrajnych (występuje z przodu i z tyłu szyn wyłącznie skrajnych foteli)
Na koniec link do filmiku (http://www.youtube.com/watch?v=e7qTBrHm5gE&feature=youtu.be) pokazującego mechanizm w pracy
P.S. Przesuwanie jest składa się chyba z dwóch elementów - przesuwu krokowego (jak w środkowym) oraz przesuwu swobodnego zwalnianego powyższym mechanizmem i ogranicznikami. To są moje przypuszczenia oparte na fakcie, iż fotel skrajny przesunięty do przodu, po odepchnięciu do tyłu wraca na ostatnio ustawioną pozycję. Więc "wózek" przesuwu krokowego musi być tam zaczepiony i "czekać" na zaskoczenie zęba "wózka" swobodnego.
Slarti ... wielkie dzięki :shock:
filmik super ale osłona maskująca (plastikowa u dołu )sporo zasłania (również na 1wszej fotografii.
Chodzi mi o to ... czym dociska mechanizm zwalniania przesuwania (/fotka 2 na dole ).
Ogranicznik wysuwania ( 4te zdjęcie trochę ciemne) i nic nie pojmuję na czym to polega czy to jest również osłonięte .
Również dziękuję Slartibartfast za zdjęcia i filmik.
Ciekawa informacja „Przesuwanie składa się chyba z dwóch elementów - przesuwu krokowego (jak w środkowym) oraz przesuwu swobodnego zwalnianego powyższym mechanizmem i ogranicznikami.”
Teraz chyba musimy porównać jak jest w fotelach bez mechanizmu. Których elementów dokładnie brakuje i czy da się je dołożyć.
A myśleliście może o tym, aby kupić gdzieś sam stelaż fotela z mechanizmem przesuwania i przełożyć do siebie? Gdzie tego szukać – może jakiś rozbitek z uszkodzonymi fotelami, których nie można już odsprzedać jako sprawny element.
Slartibartfast 30-08-2013, 01:29 Przesuwanie składa się chyba z dwóch elementów (...) fotel skrajny przesunięty do przodu, po odepchnięciu do tyłu wraca na ostatnio ustawioną pozycję
Wycofuję się z tego. Fotel nie wraca na ostatnio ustawioną pozycję tylko zawsze w jedno miejsce, które określa ogranicznik z tyłu szyny. Czyli jak chcesz zapakować kogoś do 3 rzędu to nie musisz wcześniej przestawiać fotela, wystarczy, że wajchą (taśmą działa tak samo) popchniesz do przodu a potem fotel wraca do tyłu ale zatrzymuje się wcześniej tak, że zostawia miejsce na nogi pasażera z tyłu. W mechanizmie z tyłu od dołu jest dźwigienka (widać ją na filmach), która po najechaniu na ogranicznik (fota) podnosi się i blokuje dalsze odsuwanie fotela.
Ogranicznik wysuwania ( 4te zdjęcie trochę ciemne) i nic nie pojmuję na czym to polega czy to jest również osłonięte
Ogranicznik nie jest osłonięty, to ta dodatkowa mini-szyna z boku głównej prowadnicy. Nie wiem czemu służy z przodu fotela, a jak widać na zdjęciu jest zarysowany od góry. Tylny nie jest zarysowany, bo dźwigienka o niego zahaczająca jest chyba plastikowa.
eclipse
Zdjąłem osłonę (namordowałem się potem przy zakładaniu :P) i zrobiłem kilka filmów. Może to coś wyjaśni.
Film 2 (http://youtu.be/pO2RXklQ33w)
Film 3 (http://youtu.be/SkdUufaBdJM)
Film 4 (http://youtu.be/tFAMZzre-tc)
Film 5 (http://youtu.be/taAOSZp2gSg)
Film 6 (http://youtu.be/hKQov4JWss0)
No...... Slarti....:shock: super .
Teraz przydał by się ktoś ........ tu prośba :D kto mógłby te numery , części mechanizmu pokazać na szkicu / manualu serwisowym .
Jeśli to możliwe oczywiście .:wink:
Wtedy można by poprosić o wycenę tych części .
mkaminski100 16-06-2019, 20:18 Czy ktoś się orientuje czy fotele drugiego rzędu są takie same w Smaxie i Galaxy?
Przednie i tył na pewno się różnia ale drugi rząd wydaje się taki sam
Dzięki z góry.
Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
Tył na pewno się różni natomiast fotele przednie były w dwóch wersjach : ze zintegrowanym podłokietnikiem i bez (podłokietnik w konsoli środkowej) W Galaxy często były te z krótką konsolą i podłokietnikiem w fotelach ale równie często można spotkać wersje z podłokietnikiem w konsoli. Smaxy zazwyczaj wychodziły w wersji z podłokietnikiem w konsoli. Fotele drugiego rzędu w Galaxy zawsze są w wersji 7 osobowej (fotele zewnętrzne mają funkcję ułatwiającą wejście na 3 rząd ) natomiast większość Smaxów wychodziła w wersji 5 osobowej i tu fotele maja ograniczona funkcjonalność. Fotele 2 rzędu z Smaxa w wersji 7 osobowej są takie same jak w Galaxy. Różnice pomiędzy tymi wersjami foteli były opisywane na tym forum.
Dodam jeszcze, że foteli przednich - zarówno do S-MAX, jak i GALAXY - jest kilka rodzajów. Dlatego chcąc dokonać zamiany foteli przednich pomiędzy S-MAX a GALAXY należy zwracać uwagę nie tylko na brak/obecność podłokietnika. Warto przyjrzeć się profilowi siedziska i oparcia, bo występują siedzenia w wersji Standard, Captain i Sport. Różnice są nawet w schowkach tych foteli, bo występują schowki w wersji "płytkiej" i "głębokiej".
Nie należy się jednak obawiać samego montażu, bo prowadnice wszystkich trzech rzędów będą pasować P&P.
mkaminski100 17-06-2019, 08:14 Nie widziałem Smaxa z niską konsolą i podłokietnikiem zintegrowanyn tak samo jak każda wersja Galaxy do liftu (przynajmniej w UK) miała tylko niska konsole dlatego zakładam że te fotele przednie są inne.
Jeśli chodzi o tył to też przyzwyczajenie, bo w UK nie widziałem 5 osobowej wersji Smaxa czyli tak jak zakładałem do 7 osobowych drugi rząd jest taki sam w Smaxie i Galaxy?
Trzeci to od razu widać że inny... Choć większość handlarzy sprzedaje je zamiennie.
Nie widziałem Smaxa z niską konsolą
Wg mnie nie było S-MAX z niską konsolą.
każda wersja Galaxy do liftu (przynajmniej w UK) miała tylko niska konsoleW Polszy jeździ wiele GALAXY z przed FL z "pełną" konsolą i fotelami bez podłokietników.
Trzeci to od razu widać że inny... Choć większość handlarzy sprzedaje je zamiennie.Owszem inny - wyższy nieco i przesuwny. Ale do S-MAX pasuje P&P i jest świetną alternatywą dla chcących mieć więcej miejsca na nogi w 3. rzędzie.do 7 osobowych drugi rząd jest taki sam w Smaxie i Galaxy? Tak. Wersje 7. osobowe S-MAX i GALAXY mają takie same fotele 2. rzędu. Po FL w środkowym fotelu jest dołożony ISOFIX w każdym modelu.
natomiast większość Smaxów wychodziła w wersji 5 osobowej i tu fotele maja ograniczona funkcjonalność.
A tu nie jest różnica tylko w czerwonym pasku do składania od tyłu, czy coś więcej.
To jest właśnie ta różnica w skrajnych fotelach, bo one po pociągnięciu za rączkę/tasiemkę się pochylają i przesuwają do przodu, co ma za zadanie ułatwić wsiadanie/wysiadanie do/z 3. rzędu.
mkaminski100 17-06-2019, 08:37 Owszem inny - wyższy nieco i przesuwny. Ale do S-MAX pasuje P&P i jest świetną alternatywą dla chcących mieć więcej miejsca na nogi w 3. rzędzie.
One na pewno wchodzą na wysokość i długość?
Tak. Jest do dosyć dobrze wszystko opisane na FCP, choćby w tym temacie:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=195904
kamo22929 17-07-2023, 12:12 Witam, czy podłoga bagażnika z 3 rzędem foteli od galaxy będzie pasować do s-max ? Pozdrawiam
|