Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Gumowe osłonki na ranty drzwi
gorzgrze 21-02-2013, 22:15 Czy ktoś z użytkowników FF III orientuje się w temacie doposażenia zakupionego samochodu w gumowe osłonki rantów drzwi przedni i tylnych, które samoczynnie wysuwają się po ich otwarciu? W opisach testów FF III na portalach teoretycznie są dostępne jako opcja za 250 zł. Oczywiście mam na myśli własnoręczny montaż z pominięciem ASO.
np. Jeżeli da się je kupić to czy montaż wymaga rozbiórki tapicerki drzwiowej ? itp.
Te osłony są dostępne praktycznie, trzeba tylko przejrzeć cennik. Od kilku miesięcy można je zamówić razem z autem.
Natomiast oglądając filmy z ich działania uważam, że może być ciężko w prosty sposób je zamontować.
Ja dostałem w pakiecie, większość którym pokazuję wybałusza oczy :) i pierwsze pytanie czy tego się nie da przytrzasnąć.... nie! nie da się !:)
Swoją drogą patent bardzo ciekawy szkoda tylko, że nie chroni w drugą stronę :(
Zarzuci ktoś fotką tych oson? CO prawda sam mam MK2 ale zaciekawił mnie temat i chciałem zobaczyć jak to wygląda :P
FordFocusMKIII 24-02-2013, 15:12 http://www.youtube.com/watch?v=bg-Vq8q39-w
http://www.youtube.com/watch?v=aCgHKOpG6fU
Jak będę miał chwilę wolną to zrobię Ci zdjęcia.
Daro19823 24-02-2013, 19:43 super sprawa ciekawe czy w mk1 kiedys ktos takie cudo wymysli
Witam
Odboje do mk1
http://allegro.pl/uniwersalne-odboje-na-drzwi-z-odlaskiem-i3029856809.html
http://allegro.pl/odboje-odbojniki-ochraniacze-na-drzwi-ozdobne-4szt-i3034642967.html
http://allegro.pl/odboje-odbojniki-na-drzwi-samochodu-czarne-2szt-i2985112559.html
Jak widzę takie gadżety to przypomina mi się opowieść:
"Amerykanie wydali tysiące dolarów aby wymyślić pióro którym można pisać w kosmosie. Natomiast Rosjanie do pisania w kosmosie użyli ołówka"
Tutaj jest analogicznie
pozdrawiam
Arturek
FordFocusMKIII 24-02-2013, 20:16 Autorowi może też zależeć na efekcie wizualnym, takie odboje szpecą trochę drzwi.
"Amerykanie wydali tysiące dolarów aby wymyślić pióro którym można pisać w kosmosie. Natomiast Rosjanie do pisania w kosmosie użyli ołówka"
idąc takim tokiem to takie wynalazki były już kilkadziesiąt lat temu, ale Ford przemyślał to dość mądrze z tym wysuwaniem się.
gorzgrze 25-02-2013, 19:00 Dzięki za pomysły ze stałymi osłonkami na rantach drzwi ale interesuje mnie montaż patentu forda - stosowany wyłącznie do modelu mk III - automatycznie wysuwające i chowające się osłonki tj. przesłane (kilka postów wyżej) na linkach z youtuba.
W moim przypadku przy zakupie FF III dealer wykpił się od tematu mówiąc, że montaż jest uciążliwy, trzeba rozbierać drzwi i ogólnie nie było mu to w smak. Teraz zastanawiam się czy można doposażyć drzwi o automatyczne gumowe osłonki we własnym zakresie ?
Autorowi może też zależeć na efekcie wizualnym, takie odboje szpecą trochę drzwi.
idąc takim tokiem to takie wynalazki były już kilkadziesiąt lat temu, ale Ford przemyślał to dość mądrze z tym wysuwaniem się.
Witam
Ja to widzę inaczej
a) funkcjonalnośc - to chroni drzwi innych samochodów, abyśmy ich nie obili podczas otwierania drzwi naszego samochodu.
Podstawowa wada - nie chroni naszego samochodu przed obiciem przez innych
Niestety - parkuję na różnych parkingach i mam auto poobijane do okoła
b) komplikacja - złożony element mechaniczny
A wystarczą listwy naklejone wzdłuż drzwi które jednocześnie
- chronią nasze drzwi przed innymi
- chronią innych przed nami
- brak złożonego mechanizmu
- pełnią też funkcję estetyczną
Chodzi mi o takie "zwykłe" listwy nadrzwiach
http://www.republika.pl/fefk/fele_mond.jpg
Pomysł w wysuwanymi ochraniaczami drzwi jest ciekawy ALE jak dla mnie - "przerost formy nad treścią" => ja bym za coś takiego nie dopłacił
2) Zastanawia mnie jedno - czy jest w drzwiach fabrycznie otwór na mocowanie tego mechanizmu czy trzeba wycinać drzwi?
Jeśli trzeba ciąć drzwi, to bym się zastanawiał nad sensem montażu
pozdrawiam
Arturek
Tylko ten Fordowski patent przydaje się w innego typu sytuacjach np. szybkie otworzenie drzwi przy betonowym murze. Wtedy idealnie chronimy lakier naszych drzwi.
Nie może to być zbyt skomplikowane za tę cenę.
FordFocusMKIII 26-02-2013, 21:47 wystarczy że fokusem zaparkuje przy większej terenówce i osłonki już nie są na wysokości punktu maksymalnie wysuniętego :) są plusy i minusy.
kumek111 13-08-2014, 21:06 Witam. Koledzy nie decydujcie się na tego typu ochronę. Jestem użytkownikiem juz od roku FF mk3 z ochroną krawedzi. Od strony kierowcy mechanizm szwankował już po 3 miesiącach użytkowania. Kilkakrotnie mechanizm się zaciął i nie domkły sie drzwi. Po kilku takich zdarzeniach gumowa osłonka odpadła i ukruszyła się. Po 9 miesiącu zauważyłem brak osłony od strony pasażera. Przy serwisie roczny zgłosiłem usterkę, a inteligentni fachowcy w ASo stwierdzili moją winne iż za blisko stałem samochodu i krawedzie zawadzały o moje nogi lub oblodzenia w czasie zimy. Serwis wycenił mi końcówki na 170zł + od strony pasażera pekła cała prowadnica koszt 600zł. Ford w tym przypadku wciska bubel i daje możliwośc zarobku serwisom. Jak dla mnie jest to naciąganie ludzi. proponują klientowi ochronę krawedzi za 250zł , a późniejsze utrzymanie tego patentu kosztuje nas kupę kasy. Na filmikach ekstra to wygląda, przez to sam na to się skusiłem ale w praktyce jest inaczej. Zastanówcie się dobrze czy warto wydać w tej chwili to 350zł za ochronę krawedzi przy kupnie samochodu. W moim przypadku zadowolenie szybko minęło, a po drugie obsługa w ASo jest tragiczna jak człowiekowi głupoty wciskają.
mojmistrz 13-08-2014, 22:43 Jak słyszę o jakichkolwiek gumowych elementach w drzwiach, to widzę rdzę. Być może to też jeden z pomysłów na późniejszy zarobek ;)
pjetrucha 14-08-2014, 00:12 Możesz rozwinąć? Co ma jedno do drugiego?
mojmistrz 14-08-2014, 01:05 Żartuję ;) nawiązałem do genialnego patentu w mk1, jakim były uszczelki w dole drzwi, które po pewnym czasie okazały się przekleństwem.
Ułamała mi się ta "łapka" od aktywnego zabezpieczenia drzwi od strony kierowcy w FF III hatchback. Wie ktoś może jaki to jest numer katalogowy części? Chodzi o ten element, który wyskakuje przy otwarciu drzwi i łapie za krawędź. Gdzie to mogę kupić?
Aktywne zabezpieczenie krawędzi drzwi
kumek111 15-01-2015, 11:58 Ułamała mi się ta "łapka" od aktywnego zabezpieczenia drzwi od strony kierowcy w FF III hatchback. Wie ktoś może jaki to jest numer katalogowy części? Chodzi o ten element, który wyskakuje przy otwarciu drzwi i łapie za krawędź. Gdzie to mogę kupić?
Witam
Kolego utrzymanie tej ochrony kosztuje. W aso za tą łapkę powiedziano mi 400zł plus wymiana. Nie mówiąc iż wcześniej urwały się osłony gumowe . cena za szt koło 180zł. Szkoda inwestować w te krawędzie mi z 4szt działa tylko jedno. Gwarancji na to nie ma bo panowie w aso twierdzą iż użytkownik to psuje.
To jest jakaś farsa, 250 zł kosztowała ta opcja przy konfigurowaniu auta do 4 drzwi, a na sztuki cenią sobie 180 zł ?. Już raz kleiłem ten element ale po 3 tyg. znowu odpadł. na allegro nie znalazłem tego.
Doskonale pomyślany badziew! Napakowali ludziskom do głów jakie to rewelacyjne w reklamach, ci się do tego oślinili, zakupili, a potem zakupią jeszcze raz, i jeszcze. To jest pomysł. FoMoCo ma łeb!
pjetrucha 15-01-2015, 12:34 Witam
Kolego utrzymanie tej ochrony kosztuje. W aso za tą łapkę powiedziano mi 400zł plus wymiana. Nie mówiąc iż wcześniej urwały się osłony gumowe . cena za szt koło 180zł. Szkoda inwestować w te krawędzie mi z 4szt działa tylko jedno. Gwarancji na to nie ma bo panowie w aso twierdzą iż użytkownik to psuje.
To dziwne bo mi za samą osłonkę powiedziano 68,76zł brutto...
Mój element na szczęście udało się uratować "kropelką".
Ułamała mi się ta "łapka" od aktywnego zabezpieczenia drzwi od strony kierowcy w FF III hatchback. Wie ktoś może jaki to jest numer katalogowy części? Chodzi o ten element, który wyskakuje przy otwarciu drzwi i łapie za krawędź. Gdzie to mogę kupić?
Witam
Widzę u Ciebie rocznik 2014 => skoro auto na gwarancji, to jedź i wymień gwarancyjnie
W ASO w Krakowie bez problemu wymienili / naprawili gwarancyjnie , ten element osłaniający drzwi
Poszedłem do nich z ułamaną osłoną w garści i myślałem, że dadzą mi inny => musieli uruchomić procedurę, zamówić, a następnie wymienili w ramach gwarancji
2) Tu są te elementy do kupienia na allegro
http://allegro.pl/ford-focus-mk3-ogranicznik-drzwi-zabezpieczenie-i4946593840.html
pozdrawiam
Arturek
pjetrucha 17-01-2015, 17:11 Przeglądałem i znalazłem przy okazji:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Nakladka-ochronna-krawedzi-drzwi-przednich-od-kierowcy-Focus-Mk3/4425
Może Ci się przyda. W opisie jest numer części.
Ja szukam jednej osłonki na tył lewej. Niestety jakiś artysta w myjni ręcznej mi to urwał. W ASO kosztuje 126 zł a używki nie znalazłem. Gdyby nie ten przykry incydent to wszytsko od pół roku działa bez zarzutu.
Chciałem to zamówić przy zakupie, ale jakoś mi to umknęło i teraz widzę, że chyba dobrze się stało, bo może być z tym więcej kłopotu niż pożytku. A tak swoją drogą trochę to dziwne, że przy zakupie taka opcja kosztuje 200 zł za 4 drzwi, a w sytuacji awaryjnej musisz wydać więcej za sztukę :<
fanatyk81 27-01-2015, 16:45 Chciałem to zamówić przy zakupie, ale jakoś mi to umknęło i teraz widzę, że chyba dobrze się stało, bo może być z tym więcej kłopotu niż pożytku. A tak swoją drogą trochę to dziwne, że przy zakupie taka opcja kosztuje 200 zł za 4 drzwi, a w sytuacji awaryjnej musisz wydać więcej za sztukę :<
bez problemu dziala to u mnie ponad rok. natomiast trezba rzeczywiscie uwazac zeby nie przytrzymac tego elementu przy zamykaniu drzwi. niewielka sila jest potrzebna zeby to przytrzymac aby sie nie schowało-trzeba uzywac klamki do zamykania drzwi. jesli sie klapnie drzwiami trzymaja za ten element to na pewno sie nie schowa bo sila go chowajaca nie jest duza i mozna go przytrzasnac.
raz mis ie nie schowal ale nie uszkodzil sie ani nic nie obil.
natomiast pare razy drzwi mi polecialy a to zadzialalo tak jak powinno.
wydałbym ponownie 250zl. a ze w ASO ta czesc jest drozsza niz w cenniku przy zamawianiu samochodu to mnie nie dziwi, bo przecież kupienie nowego samochodu w ASO w czesciach nie bedzie tansze niz kupienie go w jednym kawalku.
Mi to się akurat bardzo przydaje w garażu. Taki samochód był na stoku i nie miałem wyboru. Skoro jest i działa to nie ma co narzekać. Muszę uzupełnić wyłamane przez jakiegoś hi-mena z myjni. Jestem aktualnie na etapie roszczenia wobec myjni. Jeśli do wymiany będzie tylko osłonka to w ASO jest za 126 zł. Jeśli całość to plus 440 zł. Piszę jeśli, gdyż żona wyjechała dziś rano samochodem w 3-dniowa trasę powiadamiając mnie o tym uszkodzeniu a ja jeszcze tego nie widziałem i nie mogłem ocenić strat.
Mam nadzieję, że skończy się dobrze a panowie z myjni nie poniosą dużej straty.
Witam
Tym którzy chcieliby sobie dołozyć ten "patent" przypomnę, że potrzebne są otwory po dwóch stronach drzwi
a) po stronie zamka - na zewnętrznym boku drzwi
b) po stronie zawiasów - na wewnętrznym boku drzwi => wystaje tam bolec, który "napędza" ten mechanizm
pozdrawiam
Arturek
i pierwsze pytanie czy tego się nie da przytrzasnąć.... nie! nie da się !:)
Da się! Miałem taką sytuację, otworzyłem drzwi osłonka nie wskoczyła prawidłowo na krawędź (czego nie zauważyłem) i przy zamykaniu drzwi nie schowała się, co wydaje się nieprawdopodobne z uwagi na fakt że zamyka ją bolec z drugiej strony drzwi. Ułamałem tym samym osłonkę na krawędź. W serwisie forda wymienili mi to w ramach gwarancji, więc pewnie nie tylko mi się to zdarzyło.
Myślę, że trzeba ten mechanizm od czasu do czasu przesmarować, problem w tym że trzeba do tej czynności zdemontować całą tapicerkę, bo ja żadnych pkt smarowania nie znalazłem?
Myślę, że trzeba ten mechanizm od czasu do czasu przesmarować
...w myśl zasady "nie posmarujesz, nie pojedziesz"
jarekfxsilver 02-04-2016, 19:00 Witam.
Dzisiaj myjąc i pucując auto nie wiem jakim cudem ale zahaczyłem sznurkiem od kurtki i połamałem automatycznie wyskakujący odbojnik/ochraniacz rantu drzwi kierowcy w focus mk3 ST. Panowie wiecie ile takie ustrojstwo kosztuje z wymianą? Ot. i samemu sobie szkody człowiek narobił :-) :-) :-)
Takie coś?
http://www.sklepy24.pl/sklep/ford-esklep_pl/produkt/nakladka-ochronna-krawedzi-drzwi-przednich-od-kierowcy-focus-mk3/4425
W ASO 2 pln droższe
Tutaj masz bezpośredni link do sklepu:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Nakladka-ochronna-krawedzi-drzwi-przednich-od-kierowcy-Focus-Mk3/4425
Ja już to w tym sklepie kupowałem.
jarekfxsilver 02-04-2016, 20:11 Dzięki wielkie Panowie za pomoc. Już zamawiam.
Witam
Był już podobny temat, także z linkami i cenami
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176448&page=3
pozdrawiam
Arturek
martwi mnie awaryjnosc tego rozwiazania. niedawno wymienialem od strony kierowcy i znowu sie połamało.
moze macie jakiś patent na wzmocnienie tych uchwytów? jakaś blaszka? cokolwiek
Zmieniałem 2 razy i dopiero po drugim razie zrozumiałem podstawy dobrego montażu tego czegoś.
A) Koniecznie należy oczyścić bolec z wysuwanego ramienia ze wszelkich brudów, pozostałości kleju itp itd.
B) Po założeniu nałożyć dobry dwuskładnikowy klej i upewnić się że nasadka (to pióro) (która na chodzi na ten plastikowy bolec) jest idealnie równo z plastikiem/ramienia.
Należy docisnąć i upewnić się że przylega idealnie.
Jak złapie klej, to już nie łamie się przez to że spadnie (z luzu) z zawiasu i drzwi to dobiją.
Cześć. Wiem że to stary temat, ale nie znalazłem nowszego.
Czy może są zaślepki do drzwi do tego systemu?
Dzieciak zamykał drzwi od kierowcy i osłona krawędzi się połamała. Nie potrzebuję tej osłony przy drzwiach kierowcy, bo zawsze uważam jak drzwi otwieram, ale przydała by mi się zaślepka w miejscu tego mechanizmu aby lepiej to wyglądało. Znajdę coś takiego? Dzięki z góry.
Witam
chyab każdy Focus ma otwory pod osłony rantów drzwi, tylko potem,
te które nie mają mechanizmu, to mają zaślepki
Wyślij zapytania do sprzedawców na Allegro, którzy wystawiają rózne części, bo nikt nie wystawi każdej "pierdółki" do auta
pozdarwiam
Arturek
Witam,
Kupiłem 3miesiące temu focusa mk4 z 2018roku i dopiero po miesiącu ogarnąłem że nie mam jednej osłonki w drzwiach kierowcy:/ gdzie mogę dokupić taką osłonkę (może być używana) ale nie za miliony monet. Sama osłonka bez mechanizmu bo cała reszta jest. Będę wdzięczny za pomoc w szukaniu:)
Autodoc ma chyba zamienniki ale nie wiem czy są do MK4. A jak nie to pozostaje Ci moto allegro lub oryginały (i płacz że takie drogie)
... i uważaj, aby nie urwać kolejnego ;-) bo jeśli jest to rozwiązane tak jak w mk3 to łatwo jest o ten element np. zaczepić kurtką i go urwać. I 150 cebulionów w plecy ;-)
To może kolega edmun wystawiłby jakieś zdjęcie po podklejeniu osłonki? Będzie dla potomnych.
Pisałeś że poprzyklejałeś osłonki na stałe aby uniknąć przypadkowego zgubienia. Jestem ciekaw jak to wygląda, jak działa zwłaszcza że w chwili obecnej cena jednej osłonki oscyluje w granicach 150 złotych.
Ja, puki co, staram się uważać ale pasażerowie których wożę,jak trzepną drzwiami to aż oczy zamykam a bić nikogo nie będę bo dostanę niebieska kartę
Zdjęcia nic nie pomogą.
Opis podałem tak dokładny ze musiałbym swoje ściągac, wyczyscic z kleju, nałożyć nowy klej i robić zdjęcia.
Niestety ale w takim zakresie nie jestem w stanie pomóc.
Jedyne co ważne, to żeby lotka była wciśnięta do samego końca na ten uchwyt który wyjeżdża z drzwi.
Jeśli będzie ładnie siedzieć i jest "na równo" to znaczy że jest dobrze
|