Zobacz pełną wersję : dzwiek tarcia dobiegajacy z przednich kol?
moonship 28-07-2004, 16:34 witam , chcialbym podzielic sie z wami problemem trapiacym mnie od paru tygodni, mianowicie podczas wolnej jazdy tylko przy otwartej szybie slychac w rytm toczenia sie kol (kola - nie wiem ktorego) odglos tarcia, jakby opona o cos ocierala - wczoraj jednak stanalem na parkingu i podnioslem najpierw prawa potem lewa strone auta wlaczajac naped i wysluchiwalem kazdego kola - niestety tego dzwieku nie ma bez obciazenia :-( co to moze byc do cholery?!? pomozcie bo mnie trafi zaraz...
dodam ze kilka dni temu wymienilem wahacze, kola wywazone, wymienione w zeszlym tyg. klocki hamulc. przednie, na dodatek lewe kolo czasami bardziej sie grzeje niz prawe i *czasami* sciaga go w lewo przy przyspieszaniu, moze to sciaganie to wina trzymajacego hamulca?
ale te dziwne odglosy tarcia? czy moze to byc dzwiek pracy opon? opony to EKOCELTIC - jakis irlandzki shit pewnie mi zalozyli kiedy kupowalem samochod miesiac temu (mieszkam w Irlandii)
bede wdzieczny za rady - bylem z tym kilka razy u dealera (mam 3 mies. gwarancji na wszystko) ale chlopaki nie maja pojecia co to moze byc :!:
Witam!!
Sczerze mówiąc to może być tyle rzeczy że ciężko chyba jest napisać jakieś konkrety.. hmmmm... Ja zamieniłbym na początek koła przednie z tylnimi i posłychał czy efekt osłabł czy nie. Wtedy wiedziałbyś przynajmniej czy to opony na felgach czy jednak cos innego..
Jak coś ociera to powinny być jakieś ślady na nadkolu albo gdzies tam, albo łożysko - miałem coś podobnego (dźwięk był taki jak od gałki, tylko nie rzucało kierownicą).
Jak nie znajdziesz sladów tarcia to stawiam na łożysko.
moonship 28-07-2004, 22:31 sladow tarcia nie ma nigdzie, przelozylem tez kola i to samo, ciekawe tylko ze to lozysko wcale nie wyje :!: lozysko do wymiany po 80kkm? i dlaczego akurat to jedno?
Ja też byłem ździwiony, nawet mechanik po "jeździe" dał głowę, że to nie łożysko - a jednak to było ono :)
W mondeo widocznie tak jest, bo gosc od którego kupiłem autko (Niemiec) mówił mi, że łozysko jest do wymiany(miał nawet już kupione i dostałem je jako "gift")
Po wymianie łożyska wszystko ok.
moonship 28-07-2004, 22:54 wlasnie czytalem twoj watek o `gifcie` :)
teraz juz jestem pewny ze to lozysko :!:
dzieki chlopaki :grin: obawiam sie tylko jak znowu podjade do warsztatu, ale co gwarancja to gwarancja - jak do tej pory wymieniaja co mowie :) zycze takiej obslugi w komisach w Polsce :570:
Jeszcze jedna sugestia, pisałeś, że masz nowe opony, nowe mają takie "wąsiki". Może głupie porównanie, ale miałem coś podobnego w rowerze :):):), założyłem opony "nówki sztuki" i te "wąsiki" (w oponach do rowerów też są:)) tarły o błotnik - myslałem, że mnie szlag trafi, dopiero nożyczki pomogły :).
moonship 28-07-2004, 23:38 Jeszcze jedna sugestia, pisałeś, że masz nowe opony, nowe mają takie "wąsiki".
juz nie maja :grin: mysle jednak ze to lozysko bo lewe kolo jest prawie zawsze duzo cieplejsze, no i sciaga go na lewo, szczegolnie podczas przyspieszania - mam wrazenie jakby lewe kolo przyhamowywalo zamiast ciagnac do przodu - no hyba ze to cholerny hamulec ale skad dzwiek tarcia :?: dzwiek nie jest ciagly - tarcie slychac jakby w jednym punkcie obwodu kola...
Witam!!
A moze "tloczek" z lekkim opoznieniem puszcza,sprawdz klocki czy rowno starte??
Czyli pozostaje ci łozysko lub hamulce - najpierw sprawdź hamulce(łatwiej), jak okazą sie ok - to łozysko.
moonship 29-07-2004, 10:23 dzis odkrylem jedna chyba podstawowa rzecz - pojechalem do gumiarza - te opony sa bieznikowane :!: :!: :!: :sad: dopompowalem je do 2,3 i dzwiek tarcia jest o wiele cichszy... wiec strzezcie sie przed bieznikowanym shitem... pozostaje mi tylko sprawdzic czy dalej bedzie sciagac auto w lewo i czy kolo sie nadal grzeje, to przez nastepne kilka dni :grin:
moonship 27-08-2004, 22:33 dla zainteresowanych: wczoraj zmienilem opony na Goodyear Hydragrip, oczywiscie nowe :)))
WSZYSTKIE PROBLEMY ZNIKNELY JAK REKA ODJAL... (to nie bylo lozysko-samochodu nie sciaga przy przyspieszaniu-lewe kolo juz sie nie grzeje-koniec z dziwnymi dzwiekami-no i jaka cisza w aucie)
nigdy nie wpadl bym na to ze bieznikowane opony moga powodowac takie problemy!
|
|