Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Wysokie obroty przy zmianie biegów na gazie
witam
to jest moj pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość :)
moj galaxy (DOHC 2.0) mial ostatnio problem z falującymi obrotami. Ale po wymianie krokowca obroty sie ustabilizowaly. Niestety teraz problem jest z duzymi obrotami przy zmianie biegów. Na benzynie kiedy odpalam rano jest oki, ale kiedy przełacza sie na gaz, wówczas przy zmianie biegów obroty zamiast spadac zwiekszają sie np z 2500 do prawie 3000. dodam, że wymieniłem też przepływke (używaną). Teraz pytanie czy dostaje gdzies lewe powietrze, czy należało by udac sie do gazownika ?
Skoro na pb jest dobrze to wina lpg...
coś zagrzebaliście i chcecie aby na forum ktoś napisał zrób to i to i będzie dobrze.
do gazownika i mechanika, niech sprawdzają, szczelność, wszystkie rurki podciśnień, ustawić gaz.
A ja Ci proponuję kupić ELM'a za 50zł i samemu się podpinać pod kompa oszczędzić setki u darmozjadów i pomożemy z diagnozą.
dziwne jest to, ze jak odepne przeplywke to wowczas na benzynie ma takie zadlawienia na biegu jalowym i potrafi nawet zgasnac, a na gazie obroty wtedy ladnie spadaja, czasami troszke szarpie ale ogolnie spadaja ladnie ...
Jeżeli po odpięciu przepływki dławi się i/lub gaśnie to to jest raczej dobry objaw, oznacza, że przepływka jest sprawna i ECU nagle nie wie ile jest powietrza =) Kup ELM'a. Kiedy zakładałeś LPG?
dodam, że wymieniłem też przepływke (używaną). Teraz pytanie czy dostaje gdzies lewe powietrze, czy należało by udac sie do gazownika ?
czemu ją wymieniałeś ? gdyby dostawał lewe powietrze gasł by, a nie zwiększał obroty
nic nie piszesz o tej instalacji... co masz w ogóle założone ? sam zakładałeś czy była już w aucie ?
Jeżeli po odpięciu przepływki dławi się i/lub gaśnie to to jest raczej dobry objaw, oznacza, że przepływka jest sprawna i ECU nagle nie wie ile jest powietrza =)
też mi się tak wydaje...
czemu ją wymieniałeś ? gdyby dostawał lewe powietrze gasł by, a nie zwiększał obroty
nic nie piszesz o tej instalacji... co masz w ogóle założone ? sam zakładałeś czy była już w aucie ?
też mi się tak wydaje...
kolego instalacje mam STAG-a. instalacja była w aucie juz zalozona go kupiłem.
w pwenym momencie pojawily siefalujace obroty, i dlawienie auta. Wymienilem krokowca i falujace obroty znikly do tego odpiety byl wężyk pod spodem odpowietrzający ale zalozylem go i bylo oki. A przeplywke wymienilem bo strasznie szarpal jak sie zagrzal na gazie, na drugiej czasami lekko szarpnie ale te obroty strasznie skacza. Dodam ze nie wiem kiedy byly swiece i przewody wymieniane ....
Jeżeli po odpięciu przepływki dławi się i/lub gaśnie to to jest raczej dobry objaw, oznacza, że przepływka jest sprawna i ECU nagle nie wie ile jest powietrza =) Kup ELM'a. Kiedy zakładałeś LPG?
ale to duszenie i dlawienie jest glownie na benzynie rano. na gazie jedynie kiedy sciagne noge z gazu a mam na biegu i powoli traci obroty wtedy szarpie...
Jeżeli szarpał na LPG to dlaczego najpierw nie zacząłeś od świec przewodów i cewek? Przecież to jest absolutna podstawa....
jutro jade na sprawdzenie instalacji LPG. Swiec narazie nie zmienialem poniewaz przy odpietej przeplywce nie szarpalo przy dodawaniu gazu tylko jak sie zdjelo noge z gazu ... swiece i tak bedzie trzeba zmienic :) napisze jutro jakie efekt dal sprawdzenia instalacji
z gazem pokazuje ze jest wszystko oki, tak wiec jutro kupuje swiece i przewody. Wtedy bedzie mozna działac dalej.
a powiedzcie mi czy reset kompa trzeba zrobic za pomoca kabelka czy wystarczy kleme sciagnac ???
a powiedzcie mi czy reset kompa trzeba zrobic za pomoca kabelka czy wystarczy kleme sciagnac ???
Mi nie pomogło bo miałem uwalony wężyk od mapsensora i łapał lewe powietrze.
Reset robisz tak, że ściągasz klemy i je zwierasz ze sobą na parę/parenaście sekund (po czymś takim w PCMSCAN powinieneś mieć LTFT i STFT na 0%). Potem odpalasz - pochodzi trochę na wolnych, przejedź się kawałek i wtedy zobacz. Oczywiście wszystko na benzynie.
Dobra koledzy, doszedlem do jakiegos ladu. Zrobilem reset kompa, tak jak kolega deku radzil.
cytaty z tego wątku
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=101126&page=6
wymienione przewody i swiece i dalej to samo obroty przy zmianie biegów ida do góry.....
Bez kompa się nie obejdzie. Spraw sobie ELM'a
Bez kompa się nie obejdzie. Spraw sobie ELM'a
chyba bede musial tak zrobic.. a dzis przejechalem troszke na PB i tez obroty przy zmianie biegów rosną. Mam tez pytanie czy jeżeli zmieniam przepływke to musze ja zaaprobowac ?? czy wystarczy ja tylko zmienic i ustawienia sie same dopasuja ?
wymienione przewody i swiece i dalej to samo obroty przy zmianie biegów ida do góry.....
Raczej trudno oczekiwać aby bylo inaczej. Uszkodzone przewody lub świece to raczej objaw byłby odwrotny.
A co się dzieje potem, spadają? Na wolnych jest dobrze?
U mnie nie rosną ale im szybciej jadę tym wolniej spadają. Na nominalne wolne poniżej 1000 wchodzi dopiero po całkowitym zatrzymaniu. Jeśli samochód sie jeszcze toczy to utrzymują sie około 1050 do 1100.
Może pedał gazu ci się przycina i nie powraca od razu? A odciążony silnik nabiera obrotów?
powiem tak jak sie nagrzeje i mam ok 1500 do 3000 obrotów wtedy przy wcisnieciu sprzegla rosną obroty jeżeli jest poniżej 1500 obroty zachowuja sie normlanie przy zmianie, jezeli jest powyżej 3000 również... dziwne jest to, ze podjezdzając do swiatel i mam powyżej 1500 obrotów wtedy zaczynaja rosnąc do 3000 na kilka sekund ... i opadja :( na biegu jałowym obroty trzymaja sie na ok 1000 obrotów, lub spadaja niżej i delikatnie falują miedzy 900 a 1000.
Wygląda to na lewiznę... Kurde naprawdę ciężko powiedzieć bez diagnostyki komputerowej =(
BSN to się nazywa podtrzymywanie obrotów i u mnie to działa tak samo.
a nie strzelił ci na gazie????lewizna w dolocie.....gdzieś lewe powietrze ssie lub jakiś wężyk podciśnieniowy zleciał
dzisiaj jadąc do pracy na zimnym silniku wszystko ladnie pracowalo, pozniej przelaczyl sie na gaz (ustawione mam na 40 stopni) rownież wszystko oki, dopiero jak sie bardziej zagrzal wtedy zaczely dawac sie we znaki obroty. Znajomy sprawdzil na kompie gaz i wszystko bylo oki z nim, ale bylo slychac stukanie przy filtrze powietrza jakby delikatnie cos strzelalo.. dodam ze wymieniana byla przepływka i nie dam reki ze byla w 100% sprawna. A czy może to być wina tego drugiego czujnika od powietrza ? jeden jest przepływka i drugi jest w rurze za przepływka.. jutro jeszcze sprawdze dolot
Kup elma (interfejsc do pc), sprawdzisz nim kilka elementów, między innymi przepływkę, czujnik za przepływką (czujnik temp. powietrza w dolocie), czujnik płynu chłodzącego dający sygnał do ecu i wiele innych. Sondę również. Koszt jakieś 30-40zł i sam sprawdzisz wiele rzeczy.
Co do stukania przy filtrze to może być wina świec, przewodów a również wypalonych zaworów. Miałem przypadek, że nawet sam filtr był do bani i tak strzelał.
wlasnie musze zaopatrzyc sie w ten interfejs... co do świec ząłożylem nowe motocrafta i nowe przewody NGK ... spróbuje jeszcze wyczyścic zawór wolnych obrotów... puki nie mam elma musze posprawdzać to co moge bez ..
Zaopatrz się tak jak Ci radzimy. Odczytasz wszystko. Po ilości powietrza przepływającego przez przepływkę od razu Ci powiem czy masz szukać lewizny czy nie. Inaczej to jest tylko gdybanie... Interfejs 50zeta a zaoszczędzisz BARDZO dużo na błędnych diagnozach pseudo mechaników i na naciągaczach co za samo podłączenie kasują niezłe sumy.
obok silnika jest taka czarna puszeczka (z tego co doczytalem to zawór egr zdjecie ponizej), czy możliwe ze przez to byly takie problemy? strasznie zaczelo smierdziec gazem po przelaczniu wiec zajzalem pod spod i okazalo sie ze wyskoczyla dolna czesc z zaczepów. Druga sprawa czy przez to mogłem miec zalana skrzynie ?? bo w tamtych okolicach cos jakby cieklo ... a glowica wydaje sie byc sucha.
Kolego, dlaczego nie chcesz kupić tego ELM'a? Na odległość niewiele pomożemy....
Zdjęcie przedstawia pompę powietrza wtórnego. Zawór EGR jest metalowy gdyż płyną przez niego spaliny. To taki metalowy grzybek. I faktycznie jeżeli się zaciął w pozycji otwartej to może powodować lewe powietrze
kolego napewno sie w ELM`a zaopatrze, tylko niestety w tym momencie niestety mam brak funduszy i laptopa... a co do tej pompy ja sie jakos czysci ?? odpieta byla cala dolna część i widac ze jest cale brudne.. a co do EGR da sie to jakos sprawdzic ??
Wiesz co, w ten sposób nie dojdziemy do ładu. Jeżeli masz możliwość, wrzuć fotkę jak to dokładnie wyglądało u Ciebie, te odpięcie.
EGR czy da się sprawdzić hm, najlepiej to po prostu zaślepić =) Na całym Ford Scorpio Team piszą, że EGR trzeba zaślepiać i dać sobie z tym siana, przynajmniej pewność, że lewizny nie ma.
Najlepiej by było, gdybyś uszczelnił kolektor dolotowy. Możesz np odpiąć wszelkie wężyki podciśnienia i pozatykać czymś otwory. Jeżeli będzie poprawa - sprawa jasna, lewizna.
dareczek75 13-03-2013, 19:59 obok silnika jest taka czarna puszeczka (z tego co doczytalem to zawór egr zdjecie ponizej), czy możliwe ze przez to byly takie problemy? strasznie zaczelo smierdziec gazem po przelaczniu wiec zajzalem pod spod i okazalo sie ze wyskoczyla dolna czesc z zaczepów. Druga sprawa czy przez to mogłem miec zalana skrzynie ?? bo w tamtych okolicach cos jakby cieklo ... a glowica wydaje sie byc sucha.
kolego zdejmnij przewód podcisnienia z zaworu egr znajduje sie za 3 świecą,to może być przyczyna mi tak szarpał przy 2000 obr zdjolem wężyk z egr i spokój
Możesz np odpiąć wszelkie wężyki podciśnienia i pozatykać czymś otwory. Jeżeli będzie poprawa - sprawa jasna, lewizna.
pierwsze słysze :shock:
O jest ktoś od Scorpio =D A czemu miałoby nie być poprawy po chwilowym zlikwidowaniu wszelkich lewizn?
kolego ta część jest na takie zatrzaski i to sie rozpieło... poki nie mam jeszcze ELM`a sprobuje posprawdzac dokladniej szczelność ..
co ci da ściągniecie przewodów i pozatykanie ich???niektóre podzespoły potrzebują podciśnienia dla dobrej pracy odłanczając jedno zepsuje sie drugie i nigdy nie dojdziesz do prawidłowej diagnozy.jesli nawet jest lewizna to słychać jak syczy gdzies a też mozna wziąść zwykłego plaka i psikać po przewodach podciśnieniowych,jeśli auto wejdzie na wyższe obroty to znaczy że jest nieszczelnośc,a druga sprawa jeśli poszła uszczelka pod kolektorem dolotowym to bez sciągnięcia zeby to sprawdzić sie nie obejdzie.
Ja miałem lewiznę i problemy z obrotami w swoim 2.3. Walczyłem długo. Kolanka, cuda, EGR akurat nie mam. Syczenia żadnego brak. Po zatkaniu węża dolotowego zdychał.
Wiesz co się okazało? Zawór EVAP się popsuł. Lewizna była cały czas zaciągana z baku samochodu.
Moim zdaniem na wstępnie można zatkać EGR, ominąć EVAP i kolanko odmy. To najczęstsze przyczyny lewizn chyba.
Aha no i zapomniałem dodać, że miałem duże problemy z falowaniem obrotów, zawieszaniem się obrotów i czasami gasł po wysprzęgleniu.
egr można nachwile zatkać jeśli to nie pomoze to bym raczej szukał w kolektoże dolotowym i pod nim.........mały opis o egr................
Kiedy odkrywamy, że samochód stracił swoją dawną moc, szarpie podczas przyśpieszania i dymi, czasem to właśnie zawór EGR uznajemy za winowajcę. Jednak trzeba pamiętać, że to nie zawsze musi być zawór EGR – faktycznym powodem problemów może być na przykład przepływomierz. Otwór doprowadzający spaliny do kolektora dolotowego zamykamy wtedy głównie z powodów oszczędności. Nowe zawory kosztują od około 200-300 zł. Często jednak są to kwoty sporo wyższe – przekraczające 500, a nawet 1000 zł. Natomiast koszt wykonania zaślepienia i czyszczenia u mechanika, to wydatek poniżej 200zł.
Wystarczy przeczyścić
Powodem mechanicznej awarii EGR jest osadzanie się nagaru we wnętrzu zaworu, co sprawia, że zwiększają się jego opory podczas pracy. Nie reaguje wtedy wystarczająco szybko na naciśnięcie gazu. Nagar osadza się też przy przylgni zaworu i może być stale uchylony mimo wzrostu prędkości obrotowej silnika. Zawór EGR zaślepiamy, aby spaliny nie były wprowadzane do kolektora dolotowego, co ma spowodować przyrost mocy, a właściwie powrót do parametrów spalania sprzed awarii. I rzeczywiście wielu kierowców widzi poprawę po takim zabiegu. Okazuje się, że jeżeli zawór zamyka się całkowicie, a problemem jest tylko jego opieszałość, wystarczy ściągnąć i zaślepić rurkę podciśnienia doprowadzoną do EGR.
borek2110 14-03-2013, 08:49 witam
chcialem sie dowiedziec czy Wy tez tak macie ze przy 90km\h jest 3tys obrotow?moj silnik to 2.0 DOHC , mialem wiele aut i z reguly nie przekraczalem 3tys obrotow lecz jadac na autostradzie musze teraz przekraczac by miec wieksza predkosc, czy moge cos z tym zrobic?a odbiegajac od tematu mam jeszcze jedno pytanie, czy ma ktos moze zdjecie gdzie znajduje sie czujnik temp. silnika? (przepraszam za popelnione bledy lecz nie mam polskich znakow na klawiaturze) z gory dziekuje za odpowiedzi
kolego u mnie tez jest prawie 3000 obrotów przy 90km/h, co do czujników to niestety nie wiem
Eweryst jak tam sytuacja?
Eweryst jak tam sytuacja?
maciab bez zmian .... na zimny jest dobrze, jak sie lekko nagrzeje zaczyna powoli glupiec a jak osiagnie juz normlana temperature, wtedy juz wogole trzyma obroty i czasami szarpie na gazie przy przyspieszaniu ... dzis mam mozliwość wiec sprawdze odpowietrzenie korbowodu i weżyk, który idzie od krokowca ... a jesli to nie pomoze to sie poddaje i zamawiam ELM`A :P
miałem podobną sprawę w Mondeo,dostawało się powietrze bezpośrednio do wtryskiwaczy spadał gumowy wężyk?!
to sie poddaje i zamawiam ELM`A
Już na początku miałeś to zrobić eweryst :P przez ten czas już byś wiedział co i jak.
Takie małe info odnośnie lpg. Od jakiegoś czasu podczas jazdy na lpg samochód gasł. Podczas przyspieszania szarpał itp. Wymieniałem jakiś czas temu przewody gumowe od gazu idące od reduktora do wtryskiwaczy. Kupiłem semperita. Dosłownie co 3 dni muszę dokręcać obejmy na tych wężach. Po dokręceniu jest spokój, nie szarpie, nie gaśnie. Węże semperita są jakieś felerne, przy króćcach przy obejmach się rozszczelniają (obejmy nie są przyczyną tylko węże). I czuć gaz :P
Już na początku miałeś to zrobić eweryst :P przez ten czas już byś wiedział co i jak.
Takie małe info odnośnie lpg. Od jakiegoś czasu podczas jazdy na lpg samochód gasł. Podczas przyspieszania szarpał itp. Wymieniałem jakiś czas temu przewody gumowe od gazu idące od reduktora do wtryskiwaczy. Kupiłem semperita. Dosłownie co 3 dni muszę dokręcać obejmy na tych wężach. Po dokręceniu jest spokój, nie szarpie, nie gaśnie. Węże semperita są jakieś felerne, przy króćcach przy obejmach się rozszczelniają (obejmy nie są przyczyną tylko węże). I czuć gaz :P
kolego brak funduszy wstrzymal zakup elm`a a z tym gazem musze sprawdzic bo tez ostatnio zasmierdzialo okropnie gazem ....
Panowie mam jeszcze takie pytanie, poczytałem troszkę na forach i teraz pytanie, czy może to być wina cewki ?? po wymianie 2 były prawie jak nowe a 2 były białe w miejscu gdzie jest iskra ...
Przecież są 2 cewki, a nie 4. Które były jak nowe a które białe? Poza tym iskra to się pojawia pomiędzy elektrodą a masą w świecy.
kolego pewien nie jestem ale chyba 2 i 3, z czego druga miala ewidentnie mniejsza przerwe i byla bardziej opalona ...
No ale ty chyba mówisz o świecach?
czy może to być wina cewki
Nie, wysokie obroty przy zmianie biegów to nie wina ŚWIEC zapłonowych, bo chyba o nich mówisz a piszesz o cewkach...
tak pisze o swiecach ... te 2 i 3 byly przypalone, a one ida z jednej cewki tej co jest glebiej w silniku. I przy nagrzanym do normlanej temperatury silniku, na gazie szarpie nim i ma takie wachania mocy .... na zimnym odpalam i wszystko jest oki przy 40 stopniach przelacza sie na gaz i tez jedzie ok, ale wraz ze wzrostem temperatury najpierw zaczyna sie problem z wysokimi obrotami, a kiedy sie jzu dogrzeje do normlanej temperatury wówczas na gazie zaczyna poszarpywac i tracic moc ... jak przelacze na benzyne odczuwalnym problemem sa tylko obroty
powiedzcie koledzy czy do tego elm`a sa jakies darmowe programy ??
Dużo jest za free. W razie czego służę pomocą.
ok :) w najblizszym czasie mam nadzieje ze bede mial mozliwosc wkoncu sprawdzenia co mojego galaxiaka boli ... jakbys mial linka z programem free i ewentualnie jakis opis sprawdzenia bledow bede wdzieczny :) poniewaz bede dzialal dopiero jak bede w domu czyli w swieta :) wiec wtedy pewnie tutaj moze byc mniejszy ruch :)
jeszcze pytanie egr wyczyscic czy lepiej zaslepic?? zanim podlacze do kompa chcialbym jeszcze to sprawdzic :) jesli wyczyscic to podajcie linka jak... niestety ja tylko do siesla znalazlem ...
A nie dostałeś progsów na CD? Ja dostałem cały komplet.
Ja osobiście korzystam z EasyOBD jest łatwiutki i darmowy.
Zaślepić to. Wystarczy, że zaślepisz od strony kolektora ssącego i to wszystko =) Jak rozbierzesz to sam do tego dojdziesz spokojnie
.... na zimnym odpalam i wszystko jest oki przy 40 stopniach przelacza sie na gaz i tez jedzie ok, ale wraz ze wzrostem temperatury najpierw zaczyna sie problem z wysokimi obrotami, a kiedy sie jzu dogrzeje do normlanej temperatury wówczas na gazie zaczyna poszarpywac i tracic moc ...
objaw padającej cewki
po rozgrzaniu robi się przebicie iskra traci moc i efekt masz taki jak masz
koledzy czy http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3092530930.html takie cos bedzie ok ??
Weź ten - > http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-euroscan-2012-poprawiona-pcb-ford-i3072294933.html
ehh.. to troszke mi sie pokrzyzowaly plany bo do swiat raczej nie dojdzie :/
a moze jednak dojdzie ?:)
mam jeszcze takie pytanie... czy nie powinna się świecić kontrolka check ?? gdyby była odpięta np przepławka ?
Check`a nie ma :P
Kabel zamówiony? :D
djibiza zamowiony :D ten co maciaba polecil :) ciekawe co pokaze :P
W końcu zaczynasz od dobrej strony diagnoze silnika ;p
dzisiaj jadać do pracy odpiąłem przeplywke, jak stał na jałowym to obroty falowały mocno i często go przymuliło, prawie gasząc auto, ale później podczas jazdy jechał ładnie, obroty po nagrzaniu spadały, tylko poszarpywało jak ściągnąłem nogę z gazu i był na biegu ...
mam jeszcze pytanie, czy ktos probowal polaczyc ELM`a z systemem Android 2.2 ???
Elm na BT i śmiga aż miło na andku.
Niestety elm jest, checi były, ale nie bylo mi pisane sprawdzenie, ponieważ laptop mi sie popsul :/ tak wiec puki co nie mam odczytu :(
witam ponownie, po długiej i żmudnej drodze wkoncu udalo sie szczytać błędy :) pierwszy to p0102 (wiadomo przepływka odpieta itp), a drugi to P1414, bład producenta... po skasowaniu bledów p1414 powrocilo ...
Coś mnie się wydaje, że ten błąd oznacza problem z pompą powietrza wtórnego. Tu na forum są dość świeże wpisy na ten temat jak ktoś zamiast pompy dał żarówkę ileś tam watową żeby oszukać kompa. Możesz to zrobić i zobaczyć czy błąd będzie powracał.
A jak się podepniesz to podaj nam:
Wartość zasysanego powietrza (MAF - Mass Air Flow) podawana w g/s
Wartość korekt LTFT i STFT (Long i Short Therm Fuel Trim) podawane w %
Odczytaj jak pracuje sonda (Oxygen sensor)
No i temperatury powietrza i cieczy chłodzącej (Air Intake Temperature i Coolant Temperature)
kolego uzywalem programu scantool
MAF 3.01 (bieg jałowy)
temp cieczy byl ok 67 stopni
jest jeszcze bezwgl. poł. przepustnicy 16.1%
obliczone obciążenie 22,7%
wyprzedzenie zapłonu 5,5 stopni
jak uda mi sie podpiac nastepnym razem powiem co i jak ... przeskakiwalem okienkami, ale wszedzie wyskakiwalo N/A .. nie wiem czy wszystko sie da szczytac :( ale zobacze te konkretne rzeczy
Użyj EasyObdII jest czytelniejszy.
Podaj odczyty przy rozgrzanym silniku do ok 85 stopni
ok postaram sie jutro, najpozniej w poniedzialek ... a o co chodzi z ta pompa powietrza wtornego ??
to jest chyba ta puszeczka co tutaj wstawialem zdjecie ?? (strona 3) moze by to wyczyscic ?? bo bylo rozpiete ...
Z tego co przeglądam na allegro to ta pompa wygląda inaczej niż to co pokazałeś ale mogę się mylić.
Poszukaj na forum jest wątek o tym, jeśli dobrze pamiętam to użytkownik kpkeeam rozwiązał to za pomocą żarówki. Tam się łożysko zaciera i rozwala i przez to wirnik dotyka stojana i jest zwarcie i pompa nie działa.
kolego powiedz mi jeszcze... wszedzie piszą że wycie tej pompy jest pryz zimnym silniku ... u mnie wyje jak jest silnik nagrzany i jak daje wiecej gazu ... i obroty maja ok 3 tysiecy. jak poszczam noge z gazu jest oki, ale jak znowu dodaje to wyje. Może powietrze wraca przez tą pompkę i przez to jest wycie, jest ulot powietrza i sonda lambda ma bledne dane..
Pompa powietrza wtórnego pracuje gdy rozgrzany silnik zgasisz i odpalasz za chwile, wtedy pompuje powietrze dodatkowe celem spalenie niedopałków w katalizatorze.
Ja ją słyszę ledwo ledwo na wolnych obrotach, więc nie wiem jakim cudem Ty to słyszysz przy obrotach 3000 tysięcy. Weź zrób to co napisałem wyżej.
Zawsze możesz jeszcze wyjąć pompę, zatkać króćce (żeby nie było lewizny) a do wtyczki podłączyć żarówkę tak jak pisałem poszukaj dokładnie jaka to ma być żarówka ale chyba p21W
A co może być, gdy w trakcie jazdy wcisnę sprzęgło a obroty spadają na ok. 700 zaś gdy się zatrzymam to wracają na normalne 950? Dzieje się również w drugą stronę tzn. po wciśnięciu sprzęgła stają na 1200 a gdy zatrzymam pojazd opadają do 950? ;) dziwne zachowanie. Otwarcie przepustnicy na rozgrzanym 16,9%, korekty w granicach 0%, sonda oscyluje między 0,1 a 0,9V, maf 2,7g/s i rośnie wraz z dodawaniem gazu, temp. płynu 87st., temp powietrza w dolocie w normie. Czyli wszystko jest ok a tak się dzieje. Na pb również tak samo jak na lpg.
Podsumowując, po wysprzęgleniu w trakcie jazdy, obroty spadają do 700 lub stają na 1200, a po zatrzymaniu pojazdu wracają do normalnego poziomu. :)
Normalne zachowanie jeżeli chodzi o podtrzymywanie obrotów przez ECU na poziomie 1100 1200 w trakcie toczenia auta.
Dziwne natomiast jest przygasanie
Dokładnie, najbardziej denerwuje to. Często również przy odpaleniu tak się dzieje. Odpalę, skoczy na 1200, spadnie na 700 i dopiero wchodzi na 950.
Podobny objaw mam na lpg ze czasem mi przygasa ale tylko po zejsciu z obrotow zaraz po przelaczeniu, a instalke mam dobrze wyregulowana.
A jakbys podjechal na analizator spalin i w ten sposob sonde sprawdzic? Bo to ze oscyluje nie musi znaczyc ze jest do konca sprawna.
Poza tym te 2.7 g/s na wolnych jakos mnie nie przekonuje, wydaje mi sie, ze u mnie jest 2.9-3.0
Przeczyściłem do pewności przepływomierz. Właśnie siedze w samochodzie, pokazuje 2,17-2,3g/s na wolnych po rozgrzaniu. czy to aby nie za mało?
maciaba to jest buczenie i nie twierdze, ze to pompa :) zaslepie pompe i zobacze co bedzie sie dziac .... :/tylko sie zastanawiam, czy przez to może być, ze obroty po nagrzaniu nie opadaja ?? a przy odpietej przeplywce normlanie opadaja ... jutro po patrze jeszcze przy temperaturze 85 stopni i zobacze te pomiary co pisales
Kolego eweryst, to wskazuje na lewiznę.
djibiza zdecydowanie za mało, tak jak mówiłem u mnie na ciepłym jest w okolicach 2.9. Nie pozostaje Ci nic jak dokładne obejrzenie czy nie ma gdzieś lewizny albo przepływka umiera
kolego dzis mialem temperature cieczy miedzy 85 do 93 stopni ... temperatua powietrza ok 60 stopni MAF pokazywalo na jalowym miedzy 2,3 do 2,63, niestety lambdy nie udalo mi sie szczytac ... :/ easy obd2 nie chcialo sie połączyc .
czujnik 1 blok cyl 1 0,075 V czujnik 2 blok cyl 1 0,055V
czujnik 1 blok cyl 2 1,275 V czujnik 2 blok cyl 2 0,0 V
jak uda sie opalic easy obd2 wowczas napisze dokladnie co pisales wcesniej
Temperatura powietrza 60 stopni? Podczas gdy na zewnątrz 10? Moim zdaniem zdecydowanie za dużo. Albo czujnik się sypnął albo zamiast zimnego dostaje ciepłe powietrze co jest raczej mało prawdopodobne.
Powietrza też jest za mało ale nie aż tak jak u djibizy
EasyOBD moim zdaniem łączy się najłatwiej ze wszystkich :P No ale bywa. Postaraj się połączyć.
Dziś walczyłem znów. Raz jeszcze do czyszczenia moja przepływka, chyba ją zabiłem wczoraj już. Dziś po drugim czyszczeniu, na wolnych po rozgrzaniu zaczęła pokazywać poniżej 2g/s, średnio 1,7-1,9. Miałem na szczęście dawcę obok mnie, na próbę oczywiście. Był nim scorpio II z takim samym silnikiem. Przełożyłem przepływomierz i co dziwne, pokazuje też w granicach 2g/s :|
Pojechałem kupić nowy filtr powietrza, włożyłem, potem znów pod elm`a. Na nowym filtrze powietrza oba przepływomierze oscylują w granicach 2,4-2,6 g/s przy temperaturze cieczy 90st. i temp. powietrza w dolocie ok. 25st.
Jeśli byłaby taka możliwość,chciałbym żeby ktoś jeszcze zmierzył wynik maf.
No to całkiem spoko, a próbowałeś na chwilę z wyjętym filtrem?
Komp żadnych błędów nie wywala jak rozumiem?
kolego temperatura zasysanego powietrza oscylowala w okolicy 60 stopni ... moze ten czujnik tez trzeba przeczyscic ??? easy obd2 niby sie laczy ale w pewnej opcji pokazuje vehicle obd compilance - not available i nic nie pokazuje ... :/
Komp żadnych błędów nie wywala
Zupełnie nic. Tak myślę nad tymi obrotami po wysprzęglaniu, czy to przypadkiem krokowy się jakoś nie zacina. Czasami jest ok, a czasami po wysprzęglaniu spadają na +- 700. Tylko dziwna sprawa że dopóki się nie zatrzymam to te obroty stoją na 700. Może impulsator coś knoci sprawę.
Kolego eweryst bo nasze auta nie są kompatybilne z OBDII dlatego tam tak pokazuje, powinieneś po połączeniu mieć aktywny przycisk "Go online with vehicle" klikasz i voila
Djibiza możliwe, trzeba by poszukać gdzieś dokładnie co sprawdzić w przypadku gdy podtrzymywanie obrotów nie działa tak jak powinno, może na ford scorpio team będzie, poszperaj
maciaba no wlasnie wyskoczyl aktywny ten przycisk i w tym okienku "vehicle obd compilance" wyskakuje na czerwono not available :/ ale martwi mnie ta temperatura ... skad taka wielka sie wziela ??
Sprawdź jeszcze w programie scantool. Tylko w ustawieniach zmień miary na metryczne. Prosty program, dasz radę.
Może wzięła się stąd, że czujnik jest walnięty i przekłamuje.
djibiza wlasnie uzywalem scantool`a :)
maciaba spróbuje jeszcze wyczyscić ten czujnik :) bo chyba troszke zabrudzony jest i zobacze co wtedy pokaze :)
dzsiaj jak jechalem i mialem wlczoną klime, wowczas obroty strasznie falowaly...
zawór odpowietrzenia korbowodu
Panowie, jeszcze jedno pytanie. Czy przez ten zawór mogą sie robic problemy z obrotami?? jak kupiłem auto, wężyk był odpiety (nie wiem jak długo), wiec jest duża szansa, ze sie gdzies upaprał... czy jest możliwość go wyczyszczenia ??? jak go wogóle zdemontować ??
Mogą. Nawet bardzo. W którym miejscu był odpięty wężyk? Najczęściej ulega zniszczeniu kolanko gumowe znajdujące się w okolicach kolektora wylotowego i stamtąd pojawia się lewizna. (mówie o tym co idzie od zaworka)
Zawsze możesz na chwile zaślepić wyjście na ten wężyk w kolektorze dolotowym i zobaczyć czy będzie poprawa
kolego kolanko z zaworku było wyciagniete ... i nie wiem ile tak było jezdzone kolanko sprawdzalem wizualnie i wygladalo na dobre, chociaz oryginalne chyba nie jest :) ale na zagieciu jest usztywnione
Wartość korekt LTFT i STFT (Long i Short Therm Fuel Trim) podawane w %
Odczytaj jak pracuje sonda (Oxygen sensor)
kolego niestety tych danych nie udalo mi sie odczytac :/ w scantool`u pokazuje mi tylko aktywne 2 strony z 8 (danych), a na easy obd2 mogem tylko skasowac bledy :/ a tych 2 opcje co maciaba pisal pkazuje "not available" :/ i nie wiem czy ktos cos kombinowal z tym czy nie :(
juz mi rece opadaja :/ dzis na gazie jak sie zagrzal to ledwo sie chcial rozbujac, ze musialem na benzyne przelaczyc bo nie szlo ruszyc :/
No a zatkałeś to kolanko i sprawdziłeś czy jest poprawa? Żeby kolektor dolotowy nie mógł tamtą drogą zassać powietrza to jest idea.
Zaraz odpalę tego scantool'a i Cię poinstruuję
Co Ci pokazuje program przy pozycji Fuel System 1 Status?
kolego kolanka dzis nie zatkalem:/ bo niesety nie mialem gdzie.. a tu trzeba podniesc z jednej strony auto i wejsc pod nie (brak kanalu). Fuel System 1 Status to jest ze scantool`a ?
Tak to jest ze scantool'a
Możesz to zatkać przy kolektorze dolotowym... Ile razy będę to pisał kolego. Prześledź który to wężyk w kolektorze dolotowym i tam odepnij i zatkaj, chyba nie jest to takie trudne.
maciaba niestety nie udalo mi sie dobrac do kompa... :/ sprawdzilem jeszcze raz kolanko kolo zaworu i bylo oki ... dzis sprawdzalem sonde lambda, zwyklym miernikiem, ale napiecie bylo dziwne, na poczatku bylo 0 V pozniej oscylowalo w granicach 0 a 0,01 V, a pozniej bylo 0,84 V a pozniej bylo napiecie rzedu 1,2 V .... wogole nie skakalo, tylko utrzymywalo sie stale. wczesniej sprawdzalem tym miernikiem sonde w nexi i tam elegancko wachlowało od 0 do 0,9 V . więc chyba wszystko wskazuje na sonde :/
To odepnij sondę i zobacz czy będzie poprawa.
Niestety ale muszę Cię rozczarować i to co pomierzyłeś wcale nie oznacza sondy. U mnie gdy była lewizna i cuda z obrotami sonda również zdychała, przestawała oscylować, raz oscylowała raz nie, raz trzymała napięcie raz nie. Później się okazało, że całe szczęście jej w ciemno nie kupiłem bo wcale nie była przyczyną.
sprawdze jutro ta sonde... :/ odepne i zobacze efekty. Po niedzieli powinienem miec swojego lapka wiec wtedy bede mogl sobie na spokojnie po sprawdzac ... :)
kolego maciaba tutaj masz zdjecia odczytów ze scanntoola ...
niestety tylko tyle mi szczytuje, na reszcie pokazuje N/A :/
moze macie jakies nowsze wersje programow:/ scantool tyko tyle mi szczytal, a easy obd2 tylko moglem bledy skasowac
przeróżne programy do ELM327 masz pod tym linkiem:
http://yadi.sk/d/bP7WG0Ay460qB
aby zapisac na kompa naciskasz Скачать z prawej strony pliku.
Powietrza jest 3,16 g/s. To sporo, więc jest dobrze. Układ pracuje w układzie otwartym (Status układu paliwowego), więc któryś z elementów umarł. Wygląda na to, że to jednak ta sonda.
Podejrzana jest również ta temperatura zasysanego powietrza, czyściłeś w końcu ten czujnik?
Dalej falują obroty?
kolego wkoncu nie czyscilem ... :/ale temp pokazuje od 40 do 60 stopni, zalezy czy otwarta klapa czy nie ... co do MAF-a tyle bylo na PB na gazie spada do ok2,6 g/s. zrobilem tak jak mowiles ostatnio odpialem sonde, ale zadnej roznicy nie bylo :( byc moze uda sie po niedzieli podpiasc pod oryginalny fordowski komp i wtedy sie zobaczyc :/ a obroty faluja ....czasem mocniej czasem mniej zalezy od obciazenia :(
Skoro nic się nie zmieniło po odpięciu sondy to wskazuje raczej na nią. Chyba, że te screeny które pokazałeś były zrobione w chwili gdy sonda była odpięta.
Od 40 do 60 to dużo podczas gdy na zewnątrz jest 15, nie sądzisz?
Na razie trzeba dojść co jest na PB, LPG póki co olewamy.
kolego sonda byla podpieta, a bledy wykasowane ... niby z ta temperatura... powietrze zaciagane jest z wewnatrz silnika, wiec zawsze bedzie wyzsze... i tym sie sugerowalem. ale dziwne jest to, ze w czasie testu odpialem przeplywke i bledu mi nie wywalilo, tylko czujnik maf spadl do 0,35 g/s... tak sobie mysle jeszcze jakby jutro sprawdzic pomiary podczas jazdy i wtedy kiedy mi tak trzyma te obroty ...
Bump: przeróżne programy do ELM327 masz pod tym linkiem:
http://yadi.sk/d/bP7WG0Ay460qB
aby zapisac na kompa naciskasz Скачать z prawej strony pliku.
dzieki za linka
Rób jak uważasz. Ja się poddaję =D
maciaba a ajak masz temp zasysanego powietrza u siebie jak sie nagrzeje silnik ???
panowie zeby zaslepic egr wystarczy w miejscu czerwonej strzalki zaslepic ??
pnowie chyba znalazłem przyczyne.... tylko chciałbym sie jeszcze zapytac, zeby znowu w bloto kasy nie dac. Mianowicie sprawdzilem czujnik położenia przepustnicy. na zgaszonym wszystko jest ok rezystancja jak i napiecie płynnie sie zmienia, ale jak sprawdzałem napięcie przy odpalonym silniku wtedy już tej płynności nie było. czy to jest normlane?? czy jednak jest uwalony czujnik ?
robert5454 21-05-2013, 15:32 witam mam podobny problem w galaxy mk1 z 1996 silnik 2.0 dohc benzyna bez gazu ,byłem u znajomego mechanika podpiął pod kompa i wyskoczył błąd że jest zwarcie na pompie powietrza wymieniłem pompę i jest ok.pompa znajduję się po lewej stronie akumulatora bliżej środka silnika .
kolego ta pompa pomogla na obroty ????
Przecież mówiłem, tłumaczyłem, że ta pompa ma wpływ na lewizne...
kurczaki ... bede musial ja zaslepic ... odlaczyc i zrobic myk z zarowka ...
takie pytanie, czy krokowiec po nagrzaniu może sie nie ustawiać w odpowiedniej pozycji i zaciagać lewe powietrze? . Drugie pytanie, czy podczas czyszczenia i lania benzyny w otwory ona ma sie wylewać dolem? czy powinna trzymac tą benzynke w otworach ?
|