Zobacz pełną wersję : Jakie żarówki do?

ftadek
29-10-2006, 11:41
Mam Mondeo rocznik 98 i chcę zmienić żarówki . Jedne mają symbol H7 a drugie H7U . Chciałbym wiedzeć jaka jest między nimi różnica i jakie żarówki powinny być stosowane w światłach mijania a jakie w drogowych?

karex
29-10-2006, 12:05
Pierwszy raz się spotykam z oznaczeniem h7u.
Kup H7 jakieś markowe: Osram, Tungsram, Philips, Bosch. One mają filtr UV (bardzo ważna, rzecz do naszych plastikowych reflektorów). Nie kupuj żadnych 100 W, bo szkoda instalacji normalne 55 Wat. I o zwykłej barwie. Możesz kupić jakieś +30% światła, ale pamiętaj, że szybciej sie przepalają, a z tego co się przekonałem to i tak po pewnym czasie świeca słabiej.

Mijani i drogowe to są te same uchwyty.

destroyerr
29-10-2006, 13:58
W lampach podajrze po 98 roku (np. w moich) w mijania są H7, ale w drogowych H1.

W pozostałych kwestiach zgadzam się z poprzednikiem !

karex
29-10-2006, 14:06
ftadek, podaj miesiąc wyprodukowania, albo numer VIN. Żeby nie było niejasności :P . Zresztą zawsze możesz zdjąć osłonę i zobaczyć co masz włożone.
destroyerr, patrz, że nie wiedziałem. Ale teraz zapamiętam to sobie :/ (Aż zapomnę :D ).

Pinki
29-10-2006, 14:40
karex, gdybyś czytał dokładnie forum to wiedział byś ,ze w temacie "oświetlenie i żarówki do Mondeo " http://forum.fordclubpolska.org/viewtop ... ht=#161828 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?p=161828&highlight=#161828) jest to opisane :P
oczywiscie Karol żartuje ale niemogłem sie powstrzymać
a tak poważni to tez sie niespotkałem z oznaczeniem H7U

karex
29-10-2006, 14:44
Pinki, aaa to było wtedy jak mnie nie było na forum. Tylko to mam na swoją obronę. Niestety z czytaniem jestem w plecy ok 4 tys postów.

Pinki
29-10-2006, 15:15
spoko streszcze ci :)

krzysiekkrosno
30-10-2006, 14:24
chciałbym wymienić żarowki zwykłe w światłach mijania jak i w drogowych na xenonowe...wystarczy je tylko kupic i zalożyc czy trzeba użyć przetwornicy ?? aha...i spytam się Was o zdanie czy warto je instalować ?

karex
30-10-2006, 14:52
Oj krzysiekkrosno, pomieszałeś kilka pojęć. Otóż żarówki ksenonowe (pseudoksenonowe) możesz sobie kupić i założyć do pierwszego spotkania Policjanta, który zabierze Ci dowód rejestracyjny. Za światła nieprzepisowe (ma być barwa biała lub żółta).
No a jeżeli myślisz o prawdziwych ksenonach to musisz kupić reflektory z homologacją i układem samopoziomowania, do tego wspomnianą przez Ciebie przetwornice. W tym temacie: masz troszkę o ksenonach. A więcej to użyj opcji "szukaj". Aha cena za komplet xeno z homologacjąto pewnie będzie z 3 - 5 tys. Gdzieś niedawno cośbyło o tym na forum.
pozdro

krzysiekkrosno
30-10-2006, 14:59
hehe sorki nie lapie sie jeszcze dobrze :) mondeo mam od miesiaca a świeżo upieczony kierowca :P więc w oświetleniu troszke lipa :)

karex
30-10-2006, 16:05
nie lapie sie jeszcze dobrze
Uczymy się do końca życia ;) . Jak już to sobie lepiej kup jakiś firmowe żaróweczki o zwiększonej światłości, wyżej coś tam o tym napisałem. Taniej i lepiej widać, nie razi się innych (no chyba, że światła szukająsamolotów :fcp24 ). Czyli bezpieczniej.

Bauma
30-10-2006, 17:15
krzysiekkrosno, chcesz miec jasniejsza barwe niz zwykle zarowki to kup sobie Philips Blue Vision badz Philips Gt 150 ewentualnie tansze beda Hella Blue Light. o xenonach w MK2 zapomnij chyba ze chcesz miec nie zgodnie z prawem.

pejko
30-10-2006, 20:01
sam używam i polecam h7 tungsram megalight +50% świecą super i kosztują tylko 45zł/kpl.