Zobacz pełn± wersję : [Focus 2008-2011] Silnik DV6ATED4 pytanie o osprzęt

arczileg
10-03-2013, 14:49
Witam,

Jestem przed zakupem foczki z 2009r prowadzony od kolegów z Francji :) z silnikiem 1.6L DURATORQ TDCI 90km i mam kilka pytań o silnik...bo sporo się już o tym naczytałem lecz nadal mam spore w±tpliwo¶ci...

Chodzi mi czy moja foczka ma:
1. dwumasę - tu jestem już głupi hehe
2. DPF - odobno nie ma :)
3. Turbinę ze stał± geomerti± - podobno tak
4. wtryskiwacze BOSCH - podobno tak

Na naklejce mojego silnika znajduje się taka oto naklejka

40390

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi bo czytaj±c net kompletnie już zgłupiałem ;)

Dzięki

arczileg
19-03-2013, 14:22
Czy naprawdę nikt mi nie podpowie rzeczowo w tym temacie :(

pretorian2
19-03-2013, 16:16
1. Ma
2. Ciżeko powiedzieć, może mieć bo z Francji, trzeba sprawdzić organoleptycznie.
3. Ma
4. tak

arczileg
19-03-2013, 17:59
No przynajmniej tyle :) dzięki :) a może VIN coś pomoże? więc podaję bo bardzo mi zależy na 100% informacjach na temat dwumasy i DPFa ( WF0PXXGCDP9K43104 ). Z tego co czytałem na innych forach itd...raczej jest pewne że nie ma DPFa i jest ogromna szansa że nie posiada też dwumasy... i tu cytat z artykułu:

"Pierwszy silnik wysokoprężny 1.6 HDI (DV6)powstał w 2002 roku i spełniał normę Euro 4. Jest to 4-cylindrowa jednostka wysokoprężna, z 4 zaworami na cylinder i wtryskiem common rail. Występuje on w kilku wariantach mocy. Najpopularniejsze są odmiany 90 i 109 KM. Nawet silniki o tej samej mocy mogą się różnić osprzętem, np. rodzajem turbiny. 90-konny diesel może być wyposażony w turbinę o zmiennej geometrii TGV (DV6TED4 – 9HV, dwumasowe koło zamachowe), lub turbinę ze stałą geometrią TGF z zaworem upustowym west gate (DV6ATED4 – 9HX, jednomasowe koło zamachowe). Mocniejsza, 109-konna (DV6TED4 – 9HY, 9HZ) wersja występuje tylko z turbiną o zmiennej geometrii i dwumasowym kołem zamachowym, ale podobnie jak słabsza odmiana, może współpracować z filtrem cząstek stałych (FAP) lub nie"

i link do artykułu, wspomnę tylko że ten silnik to wspólny twój z peugeotem tylko w nim ma oznaczenie HDI a nie TDCI :)

http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/silniki/297510,3,Eksploatacja-silnika-16-HDI.html

Dziękuję z góry jak rzadko który :)

pretorian2
19-03-2013, 18:38
błedem jest porównywanie HDI do TDCI, bloki silnika s± takie same, więkoszo¶ć osprzętu nie jest zamienna, w tym układ sprzęgła, 90 konne TDCI miały dwumasy, HDI'ki z pocz±tków produkcji nie, ale to trwało względie krótko i też maj±.

EURO IV - wygl±da, że masz DPF/FAP
zagl±dnij do bagażnika, prawa strona za boczkiem filcowym powinien być zbiornieczek fap...
Samochód na Francje, co może dodatkowo potwierdzić, że masz filtr, prawie każdy diesel z tego rocznika ma u nich filtr.

a tutaj jest reszta informacji o Twoim pojeĽdzie:

Główne funkcje
Data produkcji: 30.10.2009
Model pojazdu: Focus 2008-
Typ nadwozia: 5-Drzwiowy Sedan
Wersja: Seria 32
Silnik: Diesel 1,6 DOHC TCI (90 KM)
Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75
Napęd: LHD FWD
Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji
Klimatyzacja: Układ Klimatyz. Ze Sterow. Ręcznym
Obszar: (+)"F"
Lakier: Moondust Silver (metalik)
Materiał we wnętrzu: Ecrin / Srebrny/Ebony

Mniej ważne funkcje
Bez oslony progu przednich drzwi
Bez zestawu do wykończenia wnętrza
Bez schowka pod podłogą nr 2
Wyprodukowano w fabr.w Saarlouis
Zestaw bezpiecznych zamków nr 1
Bez pakietu wyp. specj.
Bez pakietu zwiększającego wygodę
Bez wielofun.pak.do celów marketin.
Bez aplik./naklej. SVO
Bez pakietu do stylizacji zewnętrz.
Poziom marketingowy 1
Bez wyposażenia RSO
(-) SVP
Less Mass Customization Package
Bez zestawu do napraw opon
Bez globalnego/automat. zamykania
Ok. przednie zamykane 1 dotknieciem
Z Szybami Tylnymi Sterow. Ręcznie
Ze standardową przyciemnianą szybą
Bez osł.termicznej szyby przedniej
Bez Ogrzewanej Szyby Przedniej
Bez popielniczki w konsoli
Bez schowka pasażera o reg. temp.
Z mala konsola
Kolor wyk.wnętrza-Medium Dark Flint
Kolor wnętrza - Ebony
Bez przednich mat podlogowych
Bez osłon przeciwsłonecznych
Bez siatki działowej przest. bagaż.
Bez Siatki Zabezpieczenia Ładunku
Z wykładziną przedziału
Bez reling.do mocow.ład.
Bez relingu dachowego
Bez dod.poprzecz.bagaz.dach.
Z Regulowanym Lusterkiem Wstecznym
Podwój.lust.ster.ele.ogrzew.z kier.
Bez specjaln. pokrow.przedn.siedzeń
Bez specjaln. pokrowc.tyln. siedzeń
Z środk. zagłówkiem z tyłu
B. podpory ledzw siedzenia kierowcy
B. podpory ledzw siedzenia pasazera
Bez reg. temp. siedz. kierowcy
Bez reg. temp. siedz. pasażera
z regulatorem 4-poz.pol.siedz.kier.
Z reczn.2-kier.reg. siedz.pas
Bez sprzegu przyczepy
Kluczyk skład.ze zdalnym ster.
Bez drugiego klucz. zapł.zdal.otw.
Z Centralnym Zamkiem
Ze zdalnym otwieraniem drzwi
Bez ukł. otw. drzwi bez kluczyka
Z czest.pracy przeryw
Bez układu mycia reflektorów
Bez Szyberdachu
Bez paska akcentu linii boczn.nadw.
Air Curtain Restrnt LH
Kurtyna powietrzna - prawa strona
Z poduszka powietrzna kierowcy
Z Poduszką Powietrzną Pasażera
Z boczną podusz.pow.- str. kierowcy
Z boczną podusz.pow.- str. Pasażera
Bez sztyw.mocow.punkt. Isofix
Z małym stalowym kołem zapasowym
Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi
Felga stalowa 6J x 15
Opony 195/65VR x 15
Kołpak Mid 15 - Styl C
Nieblokujące nakrętki kół
Z Zawieszeniem Standardowym
Z tylnymi hamulcami bębnowymi
Ze wspomag. awaryjnym hamulców
Z IVD/TCS/ABS
Bez osłon ochronnych
Standardowe siedzenie przednie
Ze stałymi pedałami
4-ramienna kierownica skórzana
Ze Sterowaniem Prędkością
Bez Nagrzewnicy Pomocniczej
Less Tyre Inflation Monitor
Bez Systemu Nawigacyjnego
Bez Autoalarmu
Bez tyln.czujnika odl.przy park.
Bez dod. odtwarzacza CD
Bez połączenia interfejsu Bluetooth
Wyp.podst.CD + Radio AM/FM
Z 6 glosnikami
Bez modułów uruchamianych głosem
Bez gniazda zasilania
Bez kamery
Less Style Pack
Z reflektorami halogenowymi
Bez Świateł Do Jady Dziennej
Bez Przednich Lamp Przeciwmgielnych
Z aluminiowymi ramkami reflektorów
Bez swiatel progowyc
Światła tylne - wersja 1
Bez regulacji ustaw. reflektorów

arczileg
19-03-2013, 20:09
Czyli gdzie konkretnie mam szukać tego zbiornika? W bagażniku po prawej stronie to rozumiem, ale gdzie pod filcem...są tam jakieś drzwiczki lub cos? czy mam filc odrywać hehe skoro jest to zbiornik do uzupełniania płynem to powinien do niego być stosowny dostęp, czy się mylę? no i jeszcze jedno pytanie...czy jeśli nie będzie tam tego zbiornika to na 100% będzie oznaczać że foczka nie posiada DPFa?

pretorian2
19-03-2013, 20:19
jeżeli jest zbiornik i fizycznie nikt nie ruszał czytaj. wycinał FAP'a to masz, ciężko tak zgadywać. Można na kilka sposobów sprawdzić czy masz fap czy nie zerkaj±ć na silnik z góry i od dołu, s± pewne charakterystyczne cechy różni±ce samochody Z i BEZ FAP.

arczileg
19-03-2013, 20:24
oki dzięki sprawdzę...z tego co czytam na fordetis po moim vinie nie ma mowy o DFP...a moim zdaniem przy emisji spalin powinno być napisane np.Emisja spalin poziom IV + DPF a u nie jest tak - Etap IV ograniczania emisji

pretorian2
19-03-2013, 20:43
generalnie gdzie nie wpisze EURO 4 to się i pojawia mowa o filtrze. Niestety MK2 nie ma żadnej sygnalizacji wypalania filtra i nie zobaczysz kiedy będzie go wypalał, jedynie po specyficznych objawach typu zwięszkone spalanie, delikatny spadek mocy etc... Tak na szybko, osłona silnika(dolna) powinna mieć kawałek osłony termicznej (srebrnej) na sobie przy katalizatorze, modele z DPF miały, bez nie, ale z drugiej strony jak się komu¶ urwała osłona i wymienił na tak± bez to nie jest 100% wyznacznik czy masz czy nie.

cos takiego jak tuhttp://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/42/60/62/3042606271

Pitol321
20-03-2013, 06:00
1.6TDCi 90KM mimo braku DPF spełniaj± normę EURO IV.

"Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji" - to nie oznacza że jest DPF.
Przykładowo w tym miejscu w moim przypadku jest już to: "Emisja spalin poziom IV + DPF"

damiasek
20-03-2013, 09:08
Mam 1.6 TDCI 90KM spełniaj±cy normę euro 4 i na pewno nie mam DPF-a. Najpro¶ciej to podnie¶ć mask± i spojrzeć na puszkę z katalizatorem. Jak jest DPF to s± też przewody od sond.

pretorian2
20-03-2013, 10:02
Muszisz sprawdzić sam, ale samochód to polift z 2009 i na dodatek z Francji, jakby kto¶ nie wiedział to na ten obszar montuje się obowi±zkowo filtry(od którego¶ rocznika), nawet do "90'tek"

Pitol321
20-03-2013, 11:51
A na Niemcy nie?
Jaki¶ czas temu szukałem Focusa dla znajomej i kilka 90tek bez DPFa z tego rocznika się znalazło...

pretorian2
20-03-2013, 12:02
mowa o Francji nie o Niemczech, BTW nie twierdze, że kolega go ma i nie upieram się, że nie ma, musi sobie sam sprawdzić ale chyba nie wie czego szukać konkretnie.

arczileg
20-03-2013, 15:23
I juz wiem...wlasnie wymienialem w nim olej i doktor od aut stwierdzil ze mimo ze francuz jak tu koledzy sugeruja nie ma dpfa...posiada dwumase, i turbo ze stala geometria...wtryskiwacze bosch ))). Sprawdzane na programie fordowskim po vinie do dopasowywania czesci...nie wiem jaki maja. Wiec wszystko co chcialem wiedziec juz wiem ))) dzieki za zainteresowanie i pomoc )))...

Ta dwumase jakos przezyje hehe bo ona mnie raczej nie hehe ale zycie pokaze )))

pretorian2
20-03-2013, 15:35
fajnie, że nie masz, bo to jest taki pasożyt, co prawda można się go pozbyć, ale najlepiej jak go fabrycznie nie ma.

arczileg
20-03-2013, 17:39
a widze ze ty masz ;) i jak się sprawuje? dużo problemów? jeśli możesz daj też cynk jak u ciebie z dwumasą...

pretorian2
20-03-2013, 18:07
tak się składa, że ja też nie mam :D dwumasy nie wymieniałem jeszcze a prawie 200k niedługo stuknie, sprzegło już wymieniałem, nie ma się co bać 2 masy, raptem 1 tys. a wymieniasz tylko raz, chyba, że zamierzasz przejechać 400tys swoim samochodem.

arczileg
21-03-2013, 15:50
przy mojej jezdzie musialbym nim jezdzic ze 20 lat hehe zeby zrobic nim 400 :)