Endriu77
11-03-2013, 10:12
Witam,
Byłem na ustawieniu geometrii, w załączniku wyniki.
Zastanawiam się nad wartościami: przesunięcie kół na osi przód 15mm, tył -2.
Nierównoległość osi 17mm. Czy te wyniki są ok. jak mówił diagnosta czy jest coś do poprawki? Wydaje mi się że przednie lewe koło jest kilka mm do przodu, a prawe kilka mm do tyłu.
Co sądzicie?
yarosyaros
11-03-2013, 11:12
Ja nic złego tu nie widzę, parametry w normie się mieszczą.
Wprawdzie temat bardzo stary ale wszystko co ma związek z geometrią pojazdu jest bardzo istotne wiec pozwolę sobie odkopać temat.
Nie znam wartości dla fokusa, a do tego ten przyrząd pomiarowy podaje tylko zakres a nie właściwe parametry wiec skupie się na elementach, bez tolerancji.
Pierwsze co rzuca się w oczy to spora rozbieżność pomiędzy parametrami pochylenia kół tylnych. Kolejna sprawa to
Nierównoległość osi, nie ma tolerancji więc w idealnym przypadku powinna być "0". Może tak nie być nawet w nowym pojeździe, aczkolwiek 17 mm to moim zdaniem za dużo. Nie koniecznie świadczy to o wypadkowej historii pojazdu, może też być skutkiem wypracowanych elementów zawieszenia lub skrzywienia np. wahacza. Nie mamy informacji czy nierównoległość występuje na przedniej czy na tylnej osi więc w takim wypadku dobrze jest pojechać na inną maszynę która ma możliwość dokładnego zbadania tego parametru. Oczywiście jeżeli wyniki będą się mocno różnić przy drugim badaniu to mamy dwie możliwości. Jedno z badań, pierwsze lub drugie zostało spaprane, lub wypracowane są elementy metalowo gumowe i auto za każdym razem ustawia się inaczej, w tym drugim przypadku robienie geometrii nie ma sensu.
Bump: Edycja jest parametr "Przesunięcie kół na osi:
Przód: 15 mm i to jest miejsce problemu, do tego przed regulacją było 11 wiec coś tam się w zawieszeniu dzieje z przodu.