Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] dodatkowe lusterko wewnętrzne (dokładane)
Być może ktoś posiada/używa dodatkowego lusterka wstecznego? Nie mówię o tym oryginalnym, z poliftowego Maksa, a o jakimś patencie na obserwowanie szkraba siedzącego w drugim rzędzie bez "szyjoskrętu" ;-)
Jest w necie do kupienia kilka modeli lusterek na przyssawki, ale jakość wszystkich (szczególnie przyssawek) wydaje się wątpliwa.
Może ktoś w jakiś sposób rozwiązał problem (może kupił jakieś lusterko, które może polecić)?
Dodam, że moje w Maksiu jest z czujnikiem, samoprzyciemniające się (nie wiem, czy różni się zewnętrznie, np. grubością, od tych bez przyciemniania).
winmajor 13-03-2013, 11:11 Osobiście używam dwóch na przyssawki starego typu. Służą mi do obserwacji "martwych punktów". Były w różnych poprzednich pojazdach i już podróżują ze mną. Nie narzekam na jakość, za to są bardzo przydatne. Ich zaletą jest to, że możesz je sobie dowolnie montować z uwagi na potrzeby. Potrzebujesz obserwować szkraba, wieziesz sąsiadkę w mini, szafę - zawsze możesz dostosować miejsce żeby było wygodnie obserwować. Jedyne co zauważyłem, to sama przyssawka powinna być spora, mocowanie najlepiej na wilgotno. Co do samego lusterka postaraj się poszukać szklanego, nie na zasadzie klejonej folijki na plastiku. Te drugie lubią matowieć w wyższej temperaturze.
larkowiec 13-03-2013, 11:18 Też kombinuję jak je dorobić :)
Moje przemyślenia:
- według instrukcji obsługi (str 136) jest dostępne "LUSTERKO KONTROLNE DZIECKA" w miejscu schowka na podsufitce na okulary (jak będę niedługo w serwisie to zapytam ile i czy dostępne).
- do schowka na okulary który mam próbuje znaleźć samoprzylepną folię pełniącą rolę lusterka, którą można nakleić tak by trzymać nadal w schowku okulary (jak się go otwiera to jest miejsce na przyklejenie).
W autach z długim panelem sufitowym są takie lustereczka w standardzie. Dosyć dobra widoczność pasażerów drugiego rzędu.
Nie wiem, co oznacza "długi panel sufitowy", ale widać takowego nie posiadam - u mnie jest zestaw "3 lampek", mikrofon oraz schowek na okulary. Na Alle... również nie znalazłem ani jednego egzemplarza, który sugerowałby takie ustrojstwo w przedliftowej wersji. Poza tym, mam solara więc nie wiem, czy w ogóle by do mnie wszedł...
Panel jest od przedniej szyby aż do bagażnika. I jest tam kilka dodatkowych schowków.
I nie wiem czy występuje w S-maxie.
Bump: Na pewno przy szklanym dachu nie występuje.
Z tego co wiem to masz na mysli panel który wystepuje tylko w Galaxy. W S-Maxach nie widziałem nigdy takiego...
W takim ze schowkiem na okulary: http://allegro.pl/s-max-lampka-oswietlenie-kabiny-i3075610899.html da się schowek zamienić na lusterko.
Tu jest http://allegro.pl/ford-focus-c-max-lampka-lusterko-ramka-i3078814510.html panel sufitowy z C-maxa już z lusterkiem. Moim zdaniem te panele są takie same. Jeśli więc chodzi o taki panel jak na pierwszej aukcji, to ten z C-maxa się także nada - dodatkowo za małe pieniądze ma czujniki ultradźwiękowe alarmu, które pewnie też da się podłączyć w S-maxie. Oczywiście samo lusterko da się przełożyć w razie czego do starego panelu zamiast schowka na okulary.
Czujniki ultradźwiękowe już mam, razem z podświetleniem, od fabryki ;)
Lusterko w miejscu schowka na okulary jest imho ciut za bardzo z tyłu (trzeba by zadzierać głowę).
Patrząc na panel z aukcji, którą podrzucił Tedi_k, przyszło mi do głowy, czy nie przerobić lusterka z przyssawką, zastępując przyssawkę kawałkiem wygiętej w "L" blaszki, którą zahaczałbym wtykając między panelem a podsufitką, lusterko byłoby umieszczone optymalnie - między podsufitką a właściwym lusterkiem.
A swoja droga to mogli pomyslec o zamontowaniu tego lusterka w taki sposob zeby po otwarciu nie zaslanialo lusterka wstecznego. Nie potrzeba miliona testowych kilometrow zeby na to wpasc.
...Lusterko w miejscu schowka na okulary jest imho ciut za bardzo z tyłu (trzeba by zadzierać głowę)....
To jest lusterko bardzo wypukłe i widać prawie całe wnętrze (choć oczywiście stosownie pomniejszone i zniekształcone)... Raczej trzeba schylać głowę niż podnosić (najwyraźniej zwymiarowane na niewiastę za kierownicą).
A swoja droga to mogli pomyslec o zamontowaniu tego lusterka w taki sposob zeby po otwarciu nie zaslanialo lusterka wstecznego. Nie potrzeba miliona testowych kilometrow zeby na to wpasc.
A tego to zupełnie nie rozumiem - ono przecież po otwarciu niczego nie zasłania, bo się wcale nie opuszcza - obraca się na osi... Do lusterka wstecznego ma się zupełnie nijak - optycznie kilkadziesiąt centymetrów odstępu...
No nie no :-)
Po otwarciu zaslania mi pol srodkowego lusterka wstecznego
No nie no :-)
Po otwarciu zaslania mi pol srodkowego lusterka wstecznego
Możesz dać jakąś fotkę - mam takie ustrojstwo u siebie i nie wiem gdzie ty trzymasz głowę (i oczy...), że Ci to lusterko potrafi zasłonić wsteczne???????? (z kilkudziesięcioma centymetrami oczywiście ja także przesadziłem, ale zasłaniać nic moim zdaniem nie ma prawa bo jak...).
Zakładam, że mówicie o różnych lusterkach ;-)
Tedi_k mówi o obrotowym, w miejscu schowka na okulary.
Anwod ma pewnie na myśli dodatkowe lusterko w polifcie, które się wysuwa z tej dachowej konsolki (gdybam, gdyż raz w życiu takie w polifcie widziałem i oprócz tego, że tam było, nie pamiętam jak i gdzie było dokładnie umocowane więc Anwod - jeśli możesz - fotka please).
Slartibartfast 15-03-2013, 16:04 Dokładnie, w polifcie jest zarazem schowek na okulary i lusterko. Niestety jaki pisze anwod opuszczone zasłania połowę głównego lusterka. Więc nie używam...
Oj chłopaki, szukać się Wam nie chce...
A konsole dachowe w eŚku poliftowym są dwie - krótka (http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobwhere=1214374814319&blobkey=id) przy panoramie i dłuższa (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1536686&postcount=20) z dodatkowym schowkiem przy zwykłym dachu
Powyższe zdjęcie krótkiej z otwartym lusterkiem jest zrobione pod perfekcyjnym kątem, bo nie widać jak zasłania główne lusterko.
Ja używam takiego:
http://www.skjp.pl/see-metm.html
Przyssane na czarnej strefie szyby tuż nad lusterkiem wstecznym, troszkę w stronę pasażera. Wystarcza do obserwacji jednego fotelika z tyłu.
kkooccuurr 26-05-2014, 22:51 Witam,
Czy komuś udało się może już wstawić dodatkowe lusterko w schowek na okulary? Pasują cześci z c-maxa lub jakiegoś innego modelu?
Ps. W salonie można kupić tylko cały panel za ok 270 PLN czyli troszkę droga impreza jak za jedno lustereczko :/
dikileiden 27-05-2014, 08:28 Witam,
Czy komuś udało się może już wstawić dodatkowe lusterko w schowek na okulary? Pasują cześci z c-maxa lub jakiegoś innego modelu?
Ps. W salonie można kupić tylko cały panel za ok 270 PLN czyli troszkę droga impreza jak za jedno lustereczko :/
zobacz jak to jest w galaxy , możliwe że wkład na okulary i lusterko maja te same wymiary i wystarczy tylko zamienić miejscami
...Czy komuś udało się może już wstawić dodatkowe lusterko w schowek na okulary? Pasują cześci z c-maxa lub jakiegoś innego modelu? ...
Jeśli to zdjęcie jest z Twojego auta, to ja w C-maxie mam dokładnie taki sam panel górny - tylko, że z lusterkiem zamiast schowka... Czyli bierzesz panel z C-maxa/Kugi i zakładasz.
Zapytaj tego sprzedawcę http://allegro.pl/ford-c-max-lampka-oswietlenie-kabiny-i4266414429.html czy ten panel górny jest ze schowkiem na okulary czy z lusterkiem...
Pasuje z c-maxa na 100%, sam wymieniłem.... mozna też podmienić same lusterko, prosta sprawa
skrobnięte na ONE X
ja też podmieniłem schowek na okulary na lusterko
kkooccuurr 27-05-2014, 14:19 Super, dzięki! Zaczynam polowanie na aledrgo :)
Właśnie kupiłem za 40 zł
Znalazłem jeszcze z ramką za 70 zł
Tylko do Galaxy jest chyba inne.
kkooccuurr 27-05-2014, 18:03 Gdzie kupiłeś? Podziel się linkiem :)
również przyłączam się do pytania :)
szukajcie na aledrogo.pl :)
|
|