Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Instalacja haka holowniczego.

kuba70
27-12-2011, 18:17
Witam.
Poszukuje informacji o typie haka holowniczego montowanego w MK4 kombi w samochodzie z roku 2011.
(otrzymałem służbowy samochód bez haka, a chce prywatnie zamontować coś niedrogiego do sporadycznego użytkowania)
Chce zakupić hak tylko nie wiem jaki typ. Ponoć roczniki 2011 mają coś inaczej niż 2010r i starsze.
Znalazłem używany z 2010r. Westfalia
Czy ktoś z kolegów mających takowy rocznik mógłby sprawdzić tabliczkę znamionową na haku Westfalia czy jest to typ 307 317.
Hak w salonie jest stanowczo za drogi 2500 zł, szukam jakiejś alternatywy (z rozbitka, wyrób krajowy-homologowany)
Może macie jakieś sugestie co warto wybrać.
Pozdrawiam Kuba

Jakub
20-03-2013, 15:37
Ja w MKIV podłączyć instalację haka? Potrzebny jest jakiś moduł, czy można zaszaleć jak w przypadku MKIII i wpinać się w przewody przy lampie?

Bynek
20-03-2013, 19:24
Musi być moduł podłączony pod istniejącą instalację(w kombi wnęka bagażnika z prawej strony),następnie uruchomienie modułu przez komputer(np.serwis).

RS AUTO-RAF
20-03-2013, 22:40
Kolega dobrze pisze. musisz mieć hak najlepiej dedykowany do tego auta razem z modułem.
po zainstalowaniu trzeba za pomocą IDS-a wejść w konfigurację pojazdu i właczyć moduł przyczepy.

tedi_k
21-03-2013, 10:53
...po zainstalowaniu trzeba za pomocą IDS-a wejść w konfigurację pojazdu i właczyć moduł przyczepy.

Operację uruchomienia haka da się zrobić samemu albo przez kolegów za pomącą ELMconfiga.

Jakub
21-03-2013, 11:40
Moduł musi być dedykowany, czy może byc jakis uniwersalny. Nie mam Conversa, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Mariusz7212
12-01-2014, 10:29
witam ,mam takie pytanko ,da sie zamontowac hak do mondeo hb st220 ?

wojtbf1
12-01-2014, 10:53
mondeo hb st220
Chyba chodziło Ci o wersję Titanium S..... mk 4 nie miało już oznaczenia ST.....

marko74
12-01-2014, 22:57
Panowie a ja mam pytanko jak zdemontować hak westfalia który nie chce się ruszyć.Mam kluczyk wkładam go w zamek ale nie mogę przekręcić kluczyka ani pokrętła.Czy zna ktoś procedurę demontażu?

Bump: Zdjęcia mojego haka

bodziofila
12-01-2014, 23:07
wkladsz klucz i i chyba razem sie krecilo,(kurcze nie bardzo pamietam),lub kluczykiem przekrecic i pokretłem.trzeba bylo jeszcze chyba szarpnac.jak bede mial chwile to sprwdze i napisze

tedi_k
12-01-2014, 23:11
Podstawa, to musi się przekręcić kluczyk. Jeśli się nie przekręca - to jest problem (albo nie ten kluczyk, albo coś się stało z zamkiem).
Jak kluczyk się przekręci, to wg schematu widocznego na zdjęciu - odciągamy gałkę i przekręcamy ją. Hak wyjmujemy w dół przy trzymanej i przekręconej gałce (ma ona sprężynę powrotną).

1olek
13-01-2014, 07:37
Poza tematem ale te zdejmowane haki to pomylka, jak ktos ciaga przyczepke to haka nie zdejmuje a potem juz go sie nie da zdjac bo jest zapieczony. A jak nigdy nie ciagal i chce hak zalozyc to tez sie nie da bo zamek jest zapieczony. One moze i sie sprawdzaja ale w suchych i cieplych krajach gdzie nie ma soli na drogach.

tedi_k
13-01-2014, 08:29
...A jak nigdy nie ciagal i chce hak zalozyc to tez sie nie da bo zamek jest zapieczony. One moze i sie sprawdzaja ale w suchych i cieplych krajach gdzie nie ma soli na drogach.

Nie tak. Zamek jest przy tej wyjmowanej części (przy głowicy) - więc jeśli hak jest zdemontowany, to jeździ sobie w komfortowych i suchych warunkach.
Demontowalne haki to genialny wynalazek - zupełnie nie widać, ze jest hak, ale jak trzeba to w 2 minuty wszystko jest na swoim miejscu i można ciągnąć cokolwiek...

marko74
13-01-2014, 09:06
Właśnie mam problem z zapieczeniem.Na razie udało mi się w ogóle wsadzić kluczyk ;-)
Ale już go przekręcić to nie.Pryskałem WD40 i na chwile zalałem płynem hamulcowym po czym wypłukałem ale na razie nic to nie dało.Nawet nie wiem w którą stronę kręcić kluczykiem.To jest masakra z tym hakiem,za granicą mogę miec problem bo ma być zdemontowany.

bartoszek
13-01-2014, 10:14
za granicą mogę miec problem bo ma być zdemontowany.

W Polsce wg. przepisów również musi być zdemontowany.

mrk26
13-01-2014, 11:13
Demontowalne haki to genialny wynalazek - zupełnie nie widać, ze jest hak, ale jak trzeba to w 2 minuty wszystko jest na swoim miejscu i można ciągnąć cokolwiek...

W 100% się zgadzam, ja nigdy nie miałem ze swoim najmniejszych problemów, jak potrzeba to zakładam, fakt większość czasu wożę swój hak w bagażniku, ale jak trzeba to wyciągam i zapinam bez problemu, tak samo beż większego problemu go ściągam ;)

tedi_k
13-01-2014, 11:52
Właśnie mam problem z zapieczeniem.Na razie udało mi się w ogóle wsadzić kluczyk ;-)
.

Klucz wkładamy w pozycji jak na zdjęciu 1. Obracamy o 1/4 obrotu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara - do pozycji jak na zdjęciu 2. Wtedy da się to pokrętło odciągnąć od haka i przekręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara (jak na schemacie) i wyjąć głowicę haka.

Kluczyka nie da się wyjąć z głowicy jak jest ona wyjęta (zdemontowana). Ma to sens - kluczyk nie ginie...

BTW - moim zdaniem Twój zderzak jest trochę za mało podcięty i z tego powodu hak jeździ mimo, że jest nieużywany. Demontaż u Ciebie tego haka to niezłe wyzwanie - nie ma jak pokręcić tym pokrętłem...

eclipse
13-01-2014, 13:08
Nie .... no kluczyk lepiej wyjmować bo może się ułamać i wtedy jest problem Ja tak właśnie miałem.
Do robiłem drugi kluczyk i teraz zawsze wyjmuję go z haka .
Procedura jest prosta ;
po wypięciu haka z kluczykiem należy odciągnąć ten ząbek na haku który zatrzaskuje podczas mocowania na samochodzie .
Wtedy pokrętło (gałka) wraca sama na swoją pozycję wyjściową (zatrzaskuje się zapięcie) jak przy zapinaniu w samochodzie .
Po czym kluczyk można przekręcić i wyjąć .:p

GOLDEN!!!
13-01-2014, 15:02
W Polsce wg. przepisów również musi być zdemontowany.

Możesz podać ten konkretny przepis?

Wysłane z mojego Galaxy Nexus przy użyciu Tapatalka

rustin
13-01-2014, 15:07
Panowie a jeśli chodzi o podłączenie haka do mondeo mk3 2002r to jest jakaś filozofia tzn trzeba jakieś moduły czy coś? Jaki mniej więcej koszt odpinanego haka?

bartoszek
13-01-2014, 17:06
Możesz podać ten konkretny przepis?

Art. 66. Kodeksu ruchu drogowego

.....
4. Zabrania się:

1.umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu;

Dodam, iż ja osobiście jeżdżę z hakiem cały czas. Nigdy nie miałem problemów - w Polsce raczej martwy przepis. Hak teoretycznie mam demontowany, na śruby, jednak nigdy nie był zdemontowany. Jeżeli Posiada się hak stały, należy na niego założyć CZERWONY kapturek.

Robert 68
13-01-2014, 19:18
Dodam, iż ja osobiście jeżdżę z hakiem cały czas. Nigdy nie miałem problemów - w Polsce raczej martwy przepis

Problemy zaczną się kiedy ktoś Ci wjedzie w "tyłe..k" i wezwie Policję.

bartoszek
13-01-2014, 19:42
Problemy zaczną się kiedy ktoś Ci wjedzie w "tyłe..k" i wezwie Policję.

miałem taką sytuację 4 razy. 2 razy była policja. Raz się tłumaczyłem, że właśnie jadę po przyczepkę do wypożyczalni a z racji tego, iż do demontażu są potrzebne narzędzia i praktycznie położenie się na ziemi (a padało) to zrozumieli, drugi raz nic się nie czepiali - może nie zauważyli, że hak jest odczepiany.

Z drugiej strony w najgorszym wypadku dostałbym mandat, bo wina i tak była tego co wjeżdżał we mnie.

tedi_k
13-01-2014, 19:53
miałem taką sytuację 4 razy....

Nie ma to jak "być twardym nie mientkim"... :619::wink:
Żeby mimo 4 wjazdów w hak nadal go wozić (chyba jednak trzeba powiedzieć "złośliwie") założony to na prawdę trzeba pełnej determinacji...

Tak na marginesie - jeśli hak jest montowany w podłużnicach, to taki wjazd w hak wcale nie jest taki "bezbolesny" - w końcu podłużnice się "zejdą" i samochód będzie sporo węższy...

bartoszek
13-01-2014, 21:18
Tadeuszu. Wszystkie wjazdy miały miejscy przy znikomej prędkości. Tak znikomej, że w najgorszym wypadku miałem porysowany zderzak. Oczywiście wjeżdżający miał troszkę gorzej.

Takie auto już dostałem z hakiem. Kiedyś próbowałem go odkręcić, ale jedynym wyjściem było ucięcie śrub - więc dałem sobie spokój.
Z drugiej strony, gdybym nie miał haka, pewnie 4 razy bym wymieniał zderzak.

GOLDEN!!!
13-01-2014, 22:00
Art. 66. Kodeksu ruchu drogowego

.....
4. Zabrania się:

1.umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu;

Według mnie hak się do tego nie zalicza, ale to moje zdanie.
Sam też mam nonstop hak zamontowany drugim autku, po tym jak była potrzeba przykręcenia go przy -15°C

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Galaxy Nexus przy użyciu Tapatalka

marko74
13-01-2014, 23:30
[QUOTE=tedi_k;2138862]Klucz wkładamy w pozycji jak na zdjęciu 1. Obracamy o 1/4 obrotu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara - do pozycji jak na zdjęciu 2. Wtedy da się to pokrętło odciągnąć od haka i przekręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara (jak na schemacie) i wyjąć głowicę haka.

Dzieki Tedi, jak znajdę chwilę to wypróbuję ;-)

rustin
14-01-2014, 09:19
A co do mojego pytania ?

tedi_k
14-01-2014, 09:29
A co do mojego pytania ?

A jakiś problem Kolega ma z dostępem do allegro?
Wpisuje się w rubryczce przy lupie (czyli w rubryce zapytania) "hak mondeo mk3" i wyskakuje 5 stron do poczytania...
Nie ma haków wypinanych, są co najwyżej odkręcane.

rustin
14-01-2014, 09:38
A na allegro piszą czy nie ma problemu z podłączeniem czy trzeba jakiś moduł itd?
A co google nie ma , że wrzucacie linki z prawem?
Nie masz nic do powiedzenia to nie pisz.

tedi_k
14-01-2014, 11:01
...Nie masz nic do powiedzenia to nie pisz.

Może tak na początek zamiast pretensji trochę ćwiczeń z użycia naszej szukajki?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=194468&highlight=hak
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=171800&highlight=hak
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=78103&highlight=hak
itp. itd.

bartoszek
14-01-2014, 12:18
A co google nie ma , że wrzucacie linki z prawem?

paragraf który zacytowałem, nie mówi na wprost o haku holowniczym. Więc szukanie prze googla mogło by trwać latami, o ile w ogóle ktoś wpadłby na pomysł jakich słów kluczowych wyszukiwać - więc nie miej pretensji.

BTW to jest wątek o MK4 a ty pytasz o MK3

jaroka40
14-01-2014, 16:46
Ponad rok temu montowałem hak w moim MKIV HB. Mechanik co mi zakładał hak powiedział że już kiedyś był zamontowany. Po montażu haka nie działają mi czujniki cofania (przed montażem też nie działały). Mechanik wpiął sie z lewej strony modułem, światła działają prawidłowo . Zdecydowałem się podjechać tydzień temu do ASO w Lubinie w celu zdiagnozowania co jest nie tak z czujnikami. Niestety mechanik powiedział, że brakuje mi jakiegoś modułu z prawej strony i to może być przyczyną ale nie ma pewności, że czujniki nie działają. Jak by miał drugi taki model na warsztacie to by sprawdził co brakuje.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem mam zrobić? Czujniki są ale bezużyteczne.

kturendyk
14-01-2014, 20:34
ale hak nie jest ani spiczasty ani ostry

bartoszek
14-01-2014, 20:41
ale hak nie jest ani spiczasty ani ostry

czy to było ironiczne?
Hak w cale nie jest szpiczasty, ani trochę. - to było ironiczne.

rustin
14-01-2014, 21:10
bartoszek_pl jakoś w temacie nie widzę prefiksu mkIV wiec można i pisać o haku do mk1.

Czy jak sie montuje hak demontowalny , odpinany czy jak tam zwał to trzeba ciąć dokładkę?

tedi_k
14-01-2014, 21:33
bartoszek_pl jakoś w temacie nie widzę prefiksu mkIV wiec można i pisać o haku do mk1.
...

[Mondeo MK4] Instalacja haka holowniczego.
Jakieś lepsze okularki trzeba?:shock::diabelek:

A dokładkę to ciąć trzeba zależnie od samochodu... W MND4 trzeba.

rustin
14-01-2014, 22:28
Ja pytam o mk3 czy trzeba ciąć.

A u mnie tylko wyświetla sie
Instalacja haka holowniczego.

tedi_k
14-01-2014, 22:31
Ja pytam o mk3 czy trzeba ciąć.
...

Podałem Ci co najmniej 3 linki o haku w MK3 - przenieś się tam prosimy...

marko74
14-01-2014, 22:54
W oknie gdzie jesteś zalogowany masz napisany dokładny link tematu:

[Mondeo MK4] Instalacja haka holowniczego.

bartoszek
15-01-2014, 06:18
Dobra koniec OT. 2 strony paplaniny o niczym zrobiliśmy.

arkmyl12
16-01-2014, 21:58
A wracając do tematu, to wcale nie jest potrzebny oryginalny moduł i aktywowanie kompem. Mam zamontowany u siebie uniwersalny moduł i działa doskonale, a i koszt niższy niż dedykowanego..:)

tedi_k
17-01-2014, 08:53
A wracając do tematu, to wcale nie jest potrzebny oryginalny moduł i aktywowanie kompem. ...

Nie jest też POTRZEBNE oryginalne radio, oryginalny parktronic, oryginalna kamera cofania, oryginalny alarm itp. itd. Żadna odkrywcza myśl. Tyle, że co oryginalne to oryginalne - widać do czegoś się przydaje informacja po CAN, że jest hak i na nim coś zapięte na przykład (przy 13-pinowym gnieździe przyczepy jest zwracane info, że do gniazda podłączona jest wtyczka).

piotrali
17-01-2014, 09:23
przy 13-pinowym gnieździe przyczepy jest zwracane ino, że do gniazda podłączona jest wtyczka

W mondeo zwracane są nawet informacje o uszkodzeniu żarówek np komunikaty:
- Światło STOP przyczepy - usterka żarówki
- Kierunkowskaz przyczepy - usterka żarówki.

arkmyl12
17-01-2014, 18:06
Nie jest też POTRZEBNE oryginalne radio, oryginalny parktronic, oryginalna kamera cofania, oryginalny alarm itp. itd. Żadna odkrywcza myśl. Tyle, że co oryginalne to oryginalne .

Wszystko co wymieniłeś ORYGINALNE ładnie wygląda i na tym kończą się zalety.
Np. ORYGINALNE radio nie współpracuje z ORYGINALNYMI czujnikami cofania ściszając się,
ORYGINALNE czujniki cofania nie wyświetlają informacji na ORYGINALNYM convers +
Też wole mieć oryginalne dodatki w aucie ale nie dajmy sie zwariować...

tedi_k
17-01-2014, 19:55
Wszystko co wymieniłeś ORYGINALNE ładnie wygląda i na tym kończą się zalety.
Np. ORYGINALNE radio nie współpracuje z ORYGINALNYMI czujnikami cofania ściszając się,
ORYGINALNE czujniki cofania nie wyświetlają informacji na ORYGINALNYM convers +
Też wole mieć oryginalne dodatki w aucie ale nie dajmy sie zwariować...

1) Oryginalne radio po 2011 w MND4/S-max ścisza się przy załączonych czujnikach cofania
2) Oryginalny Convers+ na rynek chiński wyświetla info z oryginalnych czujników cofania:wink:
Niestety nie wszyscy są doskonali i nie wszystko jest doskonałe... Czasem trzeba trochę czasu na dojście do doskonałości a czasem trzeba być Chińczykiem aby móc się z czegoś cieszyć:wink:

Chr
27-02-2014, 12:14
Przed chwilą obdzwoniłem kilka zakładów w okolicy Poznania zajmujących się motażem haków .... okazuje się, że podobno nie można zamonotwać modułu oryginalnego z demontażu (bo na pewno był źle zdemontowany itd [???] ) a cała instalacja musi być poprowadzona aż na sam przód auta, co wiąże się z demontażem, jak to nazwał 'mechanik' "bebechów wewnątrz auta" ... prawda to czy ściema?

piotrali
27-02-2014, 12:18
Ściema. Po prostu nie potrafią po montażu oryginalnego modułu zmienić konfiguracji pojazdu żeby go uruchomić. Dlatego proponują swój moduł a nie oryginał.

kopydleusz
27-02-2014, 23:31
Druga część wywodu sugeruje, że nabijają klientów w butelkę. Jakie prowadzenie kabli na przód auta? Ty chcesz hak z przodu, czy z tyłu? Jak wymieniają opony to też majstrują przy dachu?

Ściema jakich mało.

Chr
28-02-2014, 06:03
Tak też myślałem. A jak zapytałem, czy jeśli się okaże, że jednak nie trzeba przewodów prowadzić na przód auta, wystarczy wpiąć się w przewody za lampą w bagażniku, to czy cena za montaż będzie niższa - powiedział, że nie, bo to jednak taka sama robota :D

mrk26
28-02-2014, 11:07
To jednak trzeba zmienić fachowców :shock:
Kto i po jakiego grzyba chce kable na przód ciągnąć do haka ??:shock:

piotrali
28-02-2014, 11:36
A jak zapytałem, czy jeśli się okaże, że jednak nie trzeba przewodów prowadzić na przód auta, wystarczy wpiąć się w przewody za lampą w bagażniku, to czy cena za montaż będzie niższa - powiedział, że nie, bo to jednak taka sama robota

Kup moduł haka na allegro czy szrocie - podepnij wtyczki które masz z prawej strony bagażnika pod tapicerką. Z modułem najlepiej dokup wiązkę idącą do haka i ją podłącz do gniazda haka. ELMconfigiem zmień konfigurację że auto ma hak i to wszystko.

BARNEY
28-02-2014, 12:12

A może są to wirtualne kable - a za wirtualne tez trzeba zapłacić !!!!

Chr
28-02-2014, 18:34
Mam zamiar kupić cały komplet z demontażu. Mam nadzieję, że nie trafię pechowo ;)

simpson
28-02-2014, 18:51

żeby włączyć prąd w gniazdku przełącznikiem :D

Bynek
28-02-2014, 19:51
Po zakupie auta zamontowałem używany hak i moduł. Nie było żadnego problemu :
1.Montaż haka.
2.Podpięcie oryginalnej wiązki (13 pin) do modułu i podłączenie modułu pod oryginalne wiązki samochodu.
3.Aktywacja w komputerze.
Śmiga bez kłopotów.

mombo
10-03-2014, 14:46
Zamierzam założyć hak do Mondeo MK4 5d.

Wybrałem hak tzw. "automatyczny" Westfalia - po to by nie było widać mocowania.
Hak będzie używany głównie do przewozu rowerów.

Dzwoniłem do ASO i do poleconego serwisu. Ceny obłędne (>2500zł) odpowiedzi mało precyzyjne.

Wiem, że jest wiele wątków o hakach - przeczytałem, ale wciąż mam wątpliwości.
Bardzo bym prosił osoby obeznane w temacie odpowiedzi na poniższe pytania.

1) Hak mogę kupić samemu wraz z wiązką 13-pin za 1450zł
tu: http://sklep.auto-mont.com.pl/zaczepy-kulowe-haki-holownicze/841-w.html#/akcesoria_modul-13_pin_standard
Jest gdzieś taniej? Czy ten sklep jest OK?

2) Czy ta wiązka Westfalia UniConnect to jest wiązka oryginalna/ dedykowana? Czy też fordowskie (liczyli sobie 800zł) są lepsze ?

3) Czy można jakoś wyłączyć nieoryginalne czujniki parkowania gdy jest przyczepka?

4) Gdzie w Trójmieście lub okolicy jest solidna firma co mi hak założy, podłączy elektrykę i zrekonfiguruje komputer ?

cesar-
10-03-2014, 18:37
Witam,
trzy miesiące temu zakładałem hak Westfalia jak mówisz.
Nic go nie widać.
W ASO też mi krzyknęli powyżej 2500 zł.
W zakładzie gdzie się w tym specjalizują zapłaciłem ze wszystkim około 1700 zł brutto. Wiązka nie była wesfalii.
Niestety w Lublinie.
Proponuje wejść na stronę Westfalia i poszukać autoryzowanego ich serwisu.

Pozdrawiam

Chr
10-03-2014, 18:56
Ja kupiłem hak westfalia ze zdejmowaną kulą z demontażu w bardzo dobry stanie wraz z wiązką i gniazdem za 600 zł. W czwartek jadę zamontować - w zależności od czasu jaki to zajmnie, ok 200-300 zł. Dużo taniej, a efekt taki sam :) również będę używał do przewozu rowerów.

kopydleusz
10-03-2014, 19:18
1) Hak mogę kupić samemu wraz z wiązką 13-pin za 1450zł
Proponuję jednak allegro - mnie sam hak kosztował 500 zł (westfalia, używka)
2) Czy ta wiązka Westfalia UniConnect to jest wiązka oryginalna/ dedykowana? Czy też fordowskie (liczyli sobie 800zł) są lepsze ?
Kwestia gustu, ja mam uniwersalną za 250 zł (13-pin) i jest ok.
3) Czy można jakoś wyłączyć nieoryginalne czujniki parkowania gdy jest przyczepka?
Tak, jeśli posiadasz nieoryginalną wiązkę haka i podczepiasz przyczepę na 13-pin. Oryginalna - wątpię - musiałbyś pokombinować z dodatkowymi przekaźnikami. Niby do zrobienia, ale wymaga zabawy.

mombo
10-03-2014, 23:58
cesar-, Chr, kopydleusz dziękuję za odpowiedzi :)

Rozumiem, że muszę kupić trzy rzeczy:
1) hak
2) wiązkę 13-pin
3) moduł

Gdyby jeszcze ktoś zachciał polecić serwis w okolicy Trójmiasta ...

Chr
28-03-2014, 06:01
Hej,
Czy u Was widać, albo da się wyczuć moduł, jak otworzy się "schowek" w bagażniku? Mam domontowany hak i chciałem zobaczyć czy moduł jest na miejscu, ale go nie widzę ;)

eclipse
28-03-2014, 10:08
Podłączysz przyczepę do gniazda to będziesz wiedział czy jest bo po włączeniu kierunków albo będzie działać albo nie . :p

Moduł raczej musi być po prawej stronie w okolicy wlewu paliwa łączy go zielona wtyczka :p

Chr
28-03-2014, 10:59
To wiem gdzie on powinien być, pytanie czy standardowo da się go wyczuć przez ten otwór w bagażniku, czy jest raczej schowany?

karkan
14-04-2014, 15:30
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie haka do Mondziaka MK4 Kombi.

1. Rozumiem że hak zamontować sobie mogę sam? Jedynie przegląd itp to już wiadomo.
2. Trzeba ciąć zderzak.
3. Jeśli przyczepkę mam na 7 pinów kupuję wiązkę na 7 nie na 13.
4. Kupując np. zestaw:
http://allegro.pl/hak-holowniczy-modul-ford-mondeo-4-5d-mk4-od2007r-i4069916424.html
Nic więcej nie potrzebuję mam komplet tak?

Z góry dziękuję za pomoc.

kopydleusz
20-04-2014, 15:32
karkan:

1. Tak
2. Prawie zawsze - Tak
3. Tak, choć możesz kupić 13 pinową i przejściówkę do 7. W drugą stronę nie uzyskasz wszystkich funkcji gniazda 13 pin
4. Tak, chociaż opis aukcji jest lekko niejasny

Markoo
20-04-2014, 16:02
4. Kupując np. zestaw:
http://allegro.pl/hak-holowniczy-mod...069916424.html Zauważ że ten z linku ma pionowy nacisk na kulę 80kg inne, trochę droższe mają 90kg, jeśli to ma dla Ciebie znaczenie.
Też jestem na kupnie, zastanawiam się nad oryginalnym modułem, ale nie wiem moja instalacja poliftowa się trochę różni... to chyba lepiej uniwersalny i po kłopocie.

kopydleusz
20-04-2014, 23:18
Co do maksymalnego nacisku na kulę, to oryginalny hak ma napisane, że dla auta z 2007 ma nacisk bodajże 80 kg a dla 2008- ma 90 kg (ten sam hak ma różne wytrzymałości w zależności od rocznika auta, więc zależy to od auta, a nie od haka).

Jak chodzi o moduł, to uniwersalny się jak najbardziej sprawdza.

Markoo
10-05-2014, 20:53
Hmm montował ktoś ostatnio hak firmy imioła ? Właśnie jestem świeżo po montażu.
Nie ma luzu pomiędzy belka haka a zderzakiem, ba, zderzak jest wypchany o nie cały centymetr do tyłu to chyba nie normalne? Jak jest u Was ?
Nie dało się tego inaczej zamontować tylko takie otwory pasują w jakie zamontowałem...

eclipse
11-05-2014, 09:50
To jakiś bubel ci wyszedł .
Trzeba by było rozpiłować te otwory żeby wszystko zgrać .

Markoo
11-05-2014, 16:41
Trzeba by było rozpiłować te otwory żeby wszystko zgrać .
No nie bardzo, dzisiaj jeszcze raz się temu przyglądałem, tam swobodnie belka mogłaby być cofnięta kilka cm. Rozpiłować nie bardzo, to co wchodzi w podłużnice to dwa pierwsze otwory jeszcze by dało (ale grube to, a piłowania może na dwa cm nawet), ten ostatni otwór to jest z nakrętka, a podłużnicy to ja nie będę piłował :)
Jutro uderzam do producenta tegoż haka.
A może w polifcie zderzak jest trochę inny ? i stąd te problemy...

Edit: Ech chyba jest wszystko w porządku, mój błąd podczas montażu, trzeba będzie poprawić :( tak to jest jak się za dużo rzeczy na raz robi.

sebneo
20-06-2014, 18:58
Niedawno nabyłem Mondeo kombi z 2011 roku wraz z hakiem, dziś próbowałem podpiąć przyczepkę i niestety mały problem, świeci tylko jedno światło

Mam gniazdo 13 pinów, przejściówka na 7, sprawdzając napięcia na poszczególnych pinach - tylko na jednym światle jest 12V, drugie śiwatlo i kierunkowskazy nie działają (wygląda na brak zasilania na wtyczce), bezpiecznik jest ok,

Podłączysz przyczepę do gniazda to będziesz wiedział czy jest bo po włączeniu kierunków albo będzie działać albo nie . :p

Moduł raczej musi być po prawej stronie w okolicy wlewu paliwa łączy go zielona wtyczka :p

Czy to znaczy, że mogę nie mieć modułu? Czy może jest w czym innym problem...

Proszę o pomoc

dkarold
20-06-2014, 19:12
Po zakupie auta zamontowałem używany hak i moduł. Nie było żadnego problemu :
1.Montaż haka.
2.Podpięcie oryginalnej wiązki (13 pin) do modułu i podłączenie modułu pod oryginalne wiązki samochodu.
3.Aktywacja w komputerze.
Śmiga bez kłopotów.

Kolego czy działa Ci również odłączenie światła przeciwmgłowego, odłączanie parktronika tył i info o spalonej żarówce? Mi działa tylko odłączanie przeciwmgłowego - mam dedykowany moduł Westfalia - aktywowany w komputerze przez mechanika IDSem. Mam wątpliwości czy zrobił to dobrze, czy np nie trzeba w kilku miejscach tak jak w elmconfigu. Ma ktoś wiedzę?

kopydleusz
21-06-2014, 10:15
świeci tylko jedno światło
Obejrzyj schemat wtyczki 13 i 7 pinowej. W 7 pinowej masz zmostkowane światła pozycyjne. To znaczy, że musisz sprawdzić przyczepkę - przede wszystkim żarówkę :)

Fordope
21-06-2014, 11:36
Czy instalował ktoś taki hak:http://allegro.pl/hak-holowniczy-ford-mondeo-mk4-sedan-5drzwi-kombi-i4320691555.html.
Bardzo dużo jest tych haków sprzedanych ,więc ludzie mają je pomontowane.Może ktoś z forum ma ?

sebneo
21-06-2014, 17:12
Obejrzyj schemat wtyczki 13 i 7 pinowej. W 7 pinowej masz zmostkowane światła pozycyjne. To znaczy, że musisz sprawdzić przyczepkę - przede wszystkim żarówkę :)

przejściówka przetestowana na dwóch przyczepkach, tak samo, jedno światło świeci - drugie nie, przejściówka jest ok, testowana na innym aucie,

wydaje mi się, że mam problem z zasilaniem do gniazda,
wyniki pomiarów wszystko do pina 3:
pin 3 - masa
pin 1 - kierunkowskaz lewy (3,3V)
pin 4 - kierunkowskaz prawy (0V)
pin 5 - pozycyjne prawe (12V)
pin 6 - hamowanie (14V bez względu na to czy jest wciśnięty stop czy nie)
pin 7 - pozycyjne lewe _ tablice (0V)
pin 8 - cofanie (12V)
pin 9 - zasilanie ciągłe (12V)

z załączonego pliku (mondeo) wynika, że za zasilanie odpowiada moduł na CAN-ie,
czy wynika z tego, że moduł jest nie aktywny? lub uszkodzony?
gdzie znajdę ten moduł? z opisów wynika, że ma być po prawej stronie w bagażniku, od strony wlewu paliwa, po otwarciu klapki od środka nie widać go, czy trzeba zdjąć tapicerkę aby się do niego dostać?

Jakub
21-06-2014, 22:33
Czy instalował ktoś taki hak:http://allegro.pl/hak-holowniczy-for...320691555.html.
Bardzo dużo jest tych haków sprzedanych ,więc ludzie mają je pomontowane.Może ktoś z forum ma ?
Te haki to porażka.
Jak chcesz się umęczyć i wściekać przy montażu, kup.
Miałem taki hak 2 mondea temu. Montaż to był horror. Otwory technologiczne się kompletnie nie pokrywały z tymi z haka.
Porażka.

Na allegro są haki z firmy AUTO HAK Słupsk, w komplecie z modułem za 480 zł,
Montaż - 2,5 godzinki bez pośpiechu. Dziś montowałem.
No i moduł niezbędny.

Markoo
22-06-2014, 15:03
po otwarciu klapki od środka nie widać go, czy trzeba zdjąć tapicerkę aby się do niego dostać? Wydaje mi się że bez zdjęcia tapicerki się tam nie dostaniesz. A jak byś miał jakiś uniwersalny to raczej spodziewałbym się go po lewej stronie, bo tak lepiej kable pasują.

rider6610
22-06-2014, 17:55
pomózcie prosze. jak podłaczyc uniwersalny moduł do haka i jak wpiąc sie w instalacje. mondeo mk4 HB

Jakub
24-06-2014, 23:06
Z modułem dostałeś schemat podłączenia. Na spokojnie przestudiować, probòwka w dłonie i wpinasz się w kabelki przy lampach. Zasilanie weź z skrzynki pod lampą z tyłu. Jak coś pytaj śmiało.

Poszło z mizianego fona.

rider6610
24-06-2014, 23:08
czyli można po staremu wpinać siew przewody z lampy a powiec mi skąd wziąsc zasilanie światem przeciwmielnych. boo lampa jest w klapie

KrisW
25-06-2014, 05:07
wepnij się we wiązkę co idzie do klapy. Lewą stroną idzie. zdejmij plastiki i będziesz widział.

Markoo
25-06-2014, 17:36
czyli można po staremu wpinać siew przewody z lampy a powiec mi skąd wziąsc zasilanie światem przeciwmielnych. boo lampa jest w klapie
Po staremu i nie po staremu, bo przez moduł, na żywca nie wskazane :) zasilanie też tam znajdziesz (stałe, nie po stacyjce). Zresztą wszystko masz w instrukcji.

rider6610
25-06-2014, 23:09
w którym miejscu mam zdjac plasiki. a instrukcja jest tylko taka jakie kolory kabli .

Jakub
26-06-2014, 09:31
Musisz zdjąć ten plastik który zasłania rygiel klapy. Po jego zdjęciu, będziesz mógł mocno wywinąć do góry boczki bagażnika i uzyskasz dostęp do wszystkich przewodów i kostek które będą ci potrzebne.

-XXX-
07-08-2014, 23:07
Właśnie montuję hak i pomimo przeczytania całości mam pytanie.
- gdzie wpiąć gruby czerwony kabel z wiązki (wiązka oryginalna, długość pasuje pod bezpieczniki od strony kierowcy w bagażniku-kombi),
- gdzie wpiąć niebieski kabelek od wiązki ??? ( tu to nawet nie mam pojęcia),
- w zakupionej wiązce mam wtyczkę szarą identyczną jak w aucie, czy trzeba przełożyć pin i wpiąć tylko tą z auta? ( z pamięci - jeden kabel czerwono-niebieski a drugi czerwono-czany, chyba)

Slawek

ps. schemat mi wszystko wyjaśnił ;) - mam część instalacji już w aucie więc muszę czerwony z wtyczką wywalić i sprawdzić czy czarno-niebieski (masa modułu) jest w zielonej wtyczce w aucie.

Ralph4
09-08-2014, 10:33
Panowie jestem na etapie kupna/montażu hak. Na chwile obecną nie znalazłem nic atrakcyjnego cenowo. Aso niestety zabija cenami. Czy polecacie jakiś warsztat w okolicy Katowic, który nie jest za drogi ale dobry :)

kolejne pytanie do użytkowników, czy posiadają taki hak ?
http://allegro.pl/hak-oryg-modul-wiazka-ford-mondeo-mk4-4-5drz-kombi-i4478870077.html

czy te płozy wystają poza zderzak ? bo z zdjęć to cieżko wyczuć :/

oraz co sądzicie o tej firmie? czy się opłaca
http://allegro.pl/vertical-hak-holowniczy-modul-ford-mondeo-mk4kombi-i4481170825.html

albo

http://allegro.pl/automat-org-hak-modul-ford-mondeo-kombi-mk4-od2007-i4412847710.html

dziękuje wszystkim za odpowiedź

tedi_k
09-08-2014, 11:01
Jeśli masz trochę czasu aby poczytać o zdejmowaniu tylnego zderzaka, to bez większego problemu jesteś w stanie założyć sobie hak sam. Robota z tych dość prostych, więc każdy warsztat co umie zdjąć tylny zderzak zrobi to bez większego problemu...

A o jakich "płozach" kolega pisze, to się tylko domyślam... Było napisane już wiele razy, że hak montuje się zamiast tylnego pasa (wzmocnienia). Czyli demontuje się tylny pas (wzmocnienie) i oddaje je na złom (lub sprzedaje, jak się ma dużo szczęścia...) a owe "płozy" wkłada w podłużnice i przykręca przez specjalne otwory w podłużnicach (są gotowe i muszą pasować do haka...). Nic nie wystaje, bo całość po zamontowaniu ma wymiar mniejszy równy tylnemu wzmocnieniu (właśnie zdemontowanemu).

Markoo
09-08-2014, 12:36
Właśnie, jak na gabaryty zderzaka demontaż i montaż tego jest nadzwyczaj łatwy, wszystkie śruby łatwo dostępne.
Co do "płóz" to chyba masz na myśli mocowanie samego już haka ? wg mnie te wszystkie haki z tak mocowanym samym hakiem, są takie same i trochę jest to widoczne, i wymaga lekkiego nacięcia zderzaka. Ale to naprawdę mało widać.
Co do tym modułów to chyba raczej oryginalne nie są, lecz grunt by działały.

-XXX-
10-08-2014, 02:57
Montaż skończony, sprawa banalnie prosta na jakieś 3 godzinki roboty.

Dla tych, co jak ja kupują haki używane instrukcja - myślę, że już nie będzie więcej pytań

http://90.145.111.133/307403.pdf

Od siebie dodam, że na zderzaku jest wytłoczenie jak należy go wyciąć (tylko pod wypinane), pod stały trzeba jeszcze wyciąć kilka dodatkowych centymetrów w górę.

Trzeba również pamiętać o bezpieczniku 20A w gnieździe FA11.

p-maz
21-08-2014, 00:22
Cześć,

kupiłem hak z pełną wiązką i modułem ford-a ale mam ucięty kabel który idzie bezpośrednio do gniazda 13 pin-owego.

Edit nieaktualne znalazłem:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1858231&postcount=34

wrymarki
22-02-2015, 12:32
Witam,

Instaluje hak z wiązka dedykowaną westfali https://www.mvg-ahk.de/out/media/6619.pdf

Kostki zielona i szara oraz do modułu nie stanowią problemu, ale z wiązki wychodzi tez kabelk pomarańczowy, który mam wg instrukcji punkt 2a i 11 podpiąć do modułu parkowania.

Jak dobrze rozumiem, chodzi o niebieski kabel w pierwszej kostce park assist, ale widzę tam dwa kabelki niebiesko-czarny (trochę grubszy niz pozostałe) i niebiesko-ziekony.

Nie jestem pewien jak zweryfikować o który chodzi? Jak dobrze czytam instrukcję ma to być + z akumulatora (?)

Ma ktoś doświadczenie z tą wiązką ?

irdo
02-03-2015, 22:30
Witam
Zainstalowalem używany hak wraz z wiązka i modułem. Proszę o informacje czy wystarczy aktywacja modułu czy tez trzeba jeszcze jakiś bezpiecznik (w którym miejscu).
Może jest ktos z podkarpacia co aktywuje mi moduł?

grafmarr
03-03-2015, 07:02
U mnie wystarczyła aktywacja, którą robiłem w ASO w Rzeszowie. Kosztowało to coś koło 85 zł, ale to było dawno.

irdo
03-03-2015, 09:43
Dzwoniłem do serwisu w Rzeszowie teraz chcą 180 zł może ktoś z elm-em zrobi to taniej.

focusgr
05-03-2015, 17:33
Właśnie zamontowałem hak z oryginalna wiązką. Wszystkie kostki wpięte, bezpiecznik w skrzynce i przewód zasilający na prawą stronę był oryginalnie w aucie. Z tego co wiem powinno być podstawowe zasilanie na gnieździe bez aktywacji. Jednak nie ma. Mam nie wiem skąd 5V na jednym pinie. Ma ktoś pomysł co jest nie tak?

grafmarr
06-03-2015, 07:35
U mnie po podłączeniu całej instalacji działały kierunkowskazy i wszystkie pozostałe światła. Z tego co pamiętam aktywacja uruchomiła tylko opcję wymuszenia wyłączenia tylnego światła przeciwmgielnego samochodu przy podłączonej przyczepie oraz deaktywację tylnego obszaru czujników parkowania.

focusgr
06-03-2015, 17:11
Rozebrałem dziś jeszcze raz tapicerkę i wszystkie podłączenia wyglądają OK, poprawiłem jeszcze raz przewody do masy. Jest napięcie na przewodzie zasilającym moduł i dającym stały plus na gniazdo po dołożeniu dodatkowego bezpiecznika na przewodzie idącym bezpośrednio na gniazdo ze stałym zasilaniem +12V. Poza tym na innych pinach brak zasilania. Skoro podstawowe światła powinny działać bez aktywacji modułu to napięcie za modułem powinno być. Teorie mam dwie: albo kupiłem walnięty moduł (oby nie) albo napięcie na gnieździe pod zderzakiem pojawia się pod obciążeniem po podpięciu przyczepy (której aktualnie nie mam w garażu) i nie da rady tego sprawdzić "próbnikiem żarówkowym". Ma ktoś pomysł?

irdo
06-03-2015, 17:27
U mnie po podłączeniu nie działało nic dopiero po aktywacji modułu wszystko zaświeciło. Tez myślałem ze coś nie tak z modułem.

focusgr
06-03-2015, 17:34
OK, jestem spokojniejszy ;-)) W takim razie zobaczymy jutro.

Przemol1974
06-03-2015, 19:09
Czy po podpięciu przyczepy jest jakiś komunikat na desce rozdzielczej?

exterminator007
07-03-2015, 21:59
W moim mondeo też mam założony oryginalny hak i moduł. Po podpięciu wtyczki przyczepy nie wyświetla się u mnie żaden komunikat w Conversie.

focusgr
12-03-2015, 15:27
Moduł aktywowany, komp przyjął i zatwierdził. Napięcia na wiązce brak.... Pomysły...??????

wrymarki
09-04-2015, 12:58
Zamontowalem hak i wiązkę dedykowaną westfali 7 pinową pod oryginalna instalacje (zielona i szara kostka + kabelek do PDC) aktywowalem IDSem (w ASO) ale widze teraz ze czujniki parkowania nie dzialaja poprawnie.

Załączam czyjniki ok 2s sygnal jakbym zbliżał sie do przeszkody (przerowany), po 2s sygnał ciągły jakby przeszkoda była za blisko, chwila i sie wyłącza czujnik, kontrolka na desce miga przez 2s i gaśnie. Przeszkody z tylu brak, nic nie jest zapięte do wiązki haka. Taka sama sytuacja jak podepnę coś do wiązki haka.

Wiązka działa poprawnie tj. są światła, stop, kierunki, awaryjne, pozycyjne itd.

Czy ktoś się oriętuje czy to może być problem modułu wiązki?

Jakie opcje trzeba aktywować w IDS (na forum znalazlem 3: aktywacja wiazki, deaktywacja przeciwmgielnych, deaktywacja PDC)? cos więcej?

wrymarki
13-04-2015, 14:45
Załączam czyjniki ok 2s sygnal jakbym zbliżał sie do przeszkody (przerowany), po 2s sygnał ciągły jakby przeszkoda była za blisko, chwila i sie wyłącza czujnik, kontrolka na desce miga przez 2s i gaśnie. Przeszkody z tylu brak, nic nie jest zapięte do wiązki haka. Taka sama sytuacja jak podepnę coś do wiązki haka.

Czy ktoś się oriętuje czy to może być problem modułu wiązki?

Okazało się, że pomarańczowy kabelek, który dołącza się do modułu czujników nie był poprawnie wpięty. Złączka którą dołącza Westfalia aby się wpiąć w kabel bez lutowania jest słabym rozwiązaniem. Po zlutowaniu śmiga bez problemów.

parzyn23
29-06-2015, 20:36
Witam,
Kontynuując instalacje haka. kupiłem używany hak marki Bosal była tam dołączona wiązka 13 pinowa . Na obudowie wiązki jest znaczek Forda ale brak jest numeru ( brak schematu).
Wtyczki pasują do oryginalnego modułu przyczepy który też kupiłem.
Moze podpowiecie co to za wiązka i gdzie należy wpiąć w/g was pozostałe kable.

Kabel 1 wychodzi od modułu Forda i jest na koncu oznaczona jako R1N9A
Kabel 2 idzie od wtyczki z pinu 9 jako stały + Gdzie należy go wpiąć

Mondeo Mk4 kombi 2009

klemensss
01-07-2015, 13:33
Z tego co czytałem (jakiś czas temu) jest tak:
Hak bez modułu wpinany bezpośrednio pod lampę - nie wiem czy zadziała bo komputer może policzyć że za duży pobór mocy jak zaświecimy światła i migacze od przyczepu i sygnalizować błąd.

Hak z modułem uniwersalnym wpinamy bezpośrednio moduł pod lampę,do modułu dajemy dodatkowe zasilanie 12v z wtyczki od zapalniczki albo jeszcze lepiej bezpośrednio z akumulatora jak jest 13 pin i ma ładować dodatkowy akumulator w przyczepie. Działa ale jak masz zapiętą kulę i przyczepę to czujniki od cofania piszczą nonstop - jak załączysz wsteczny.

Hak z oryginalnym modułem wpinamy specjalna kostkę która jest z tyłu po prawej stronie malutka z trzema lub czterem kabelkami plus dodatkowe zasilanie jak wyżej i należy uruchomić moduł przyczepy na komputerze - u mnie zadziałało ale coś trzeba jeszcze zrobić o czym nie wiem i może ktoś podpowie bo i tak jak zakleszczę wsteczny to czujniki piszczą a nie powinny. Co prawda mam 13 pin i przejściówkę i to może być powód. Domniemam że jak zapiął bym coś z 13 pianową kostką to wtedy komputer dostaje sygnał że coś jest na haku i odcina czujniki cofania. A tak dupa nawet jak mam podpiętą przyczepę to piszczy. Może jakiś mostek musiałbym zrobić w przejściówce ?

DO parzyn 23

w zielone gniazdo musisz zapiąć kostkę z oryginalnej instalacji forda ja miałem na prawej ścianie pod tapicerką w bagażniku ale brakowało tam jednego kabelka i tam trzeba masę dodać. W szarą podłączasz dodatkowy plus 12v z zapalniczki z bagażnika lub ciągniesz kabel przez całe auto z akumulatora. Jeszcze mi się przypomniało że pod szarą kostkę z dodatkowym zasilaniem trzeba podpiąć i plus i minus 12V.

parzyn23
01-07-2015, 22:44
w zielone gniazdo musisz zapiąć kostkę z oryginalnej instalacji forda ja miałem na prawej ścianie pod tapicerką w bagażniku ale brakowało tam jednego kabelka i tam trzeba masę dodać. W szarą podłączasz dodatkowy plus 12v z zapalniczki z bagażnika lub ciągniesz kabel przez całe auto z akumulatora. Jeszcze mi się przypomniało że pod szarą kostkę z dodatkowym zasilaniem trzeba podpiąć i plus i minus 12V.

Tak czytałem pin4 masa jeszcze nie rozbierałem tapicerki wiec nie wiem czy musze dołożyć.

Dołożenie + i - mówisz o wtyczce 2 pinowej tak?
A ty jak to połączyłeś wziąłeś + i - z zapalniczki ?
Na schemacie widze podłączenie +30 supplay ze skrzynki bezpieczników F11 z lewej strony auta.--> może tak zrobiłeś?

schemat:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1858231&postcount=34

kopydleusz
03-07-2015, 15:05
Domniemam że jak zapiął bym coś z 13 pianową kostką to wtedy komputer dostaje sygnał że coś jest na haku i odcina czujniki cofania. A tak dupa nawet jak mam podpiętą przyczepę to piszczy. Może jakiś mostek musiałbym zrobić w przejściówce ?

Zrób mostek pomiędzy pinem 3 i 13 - wtedy komputer będzie wiedział, że podpiąłeś coś pod hak.

kermitos
16-07-2015, 19:13
Pytanie do osób które podłączały moduł w swoim aucie. Czy potrzebna jest masa na dużej wtyczce szarej 2pinowej, u mnie tylko +12V? Kupiłem auto już jakiś czas temu a teraz chciałem skorzystać z haka i dupa. Wszystkie piny na wyjściu dają zasilanie zmieniające się od ok 2,8V do 4,3 V dla wlaczonego zaplonu, bez kluczyka 0,5 V. Na wejściu zasilanie oczywiście 12,5V, ale jak już wspomniałem tylko plus bez masy. Po wypięciu kostki zielonej mam ok 10V. Kostka zielona ma wpięte 4 piny. Nie wiem czy wcześniej to działało prawidłowo, sama płytka wewnątrz obudowy wygląda jak nowa, żadnych nadpaleń ani oznak uszkodzenia. W konfiguracji jest ustawione With Trailer Module.

matek87
18-07-2015, 18:13
hej

zakldalem dzis hak do mondeo mk4 kombi 2008, hak firmy hak pol ( taki http://allegro.pl/hak-holowniczy-modul-ford-mondeo-mk4-sedan-kombi-i5137753416.html)
mial byc bez ciencia zderzaka ale jakos nie bardzo moge teraz zalozyc zderzak. niechce nie potrzebnie ciac zderzaka ale czy mam inne wyjscie?

tutaj zdjecia jak to aktulanie wyglada
http://i57.tinypic.com/4nw1v.jpg
http://i60.tinypic.com/5ck8bs.jpg
http://i59.tinypic.com/2mphklk.jpg
http://i61.tinypic.com/21joodf.jpg
http://i58.tinypic.com/10oedli.jpg

Ciąć?? :) jesli tak to ile?

dzieki i pozdrawiam

Szym0n
23-07-2015, 20:11
Hey, dziś montowałem ten hak.
Masz w zderzaku oryginalnie wycięty otwór na dole (chyba na fabryczny hak westfalii) ?
Jeśli tak to tnij wzdłuż jego brzegów 65mm w górę.

Czy w rewanżu podasz kolory przewodów pod które wpinać:
-stop
-kierunek lewy i prawy
-pozycyjne
-p.mgielne

ketez
12-03-2016, 20:07
Posiadam instrukcje montażu haka do mk4 wraz z podłączeniem instalacji, ale nie wiem jak zamieścić to na forum. Jak ktoś może to proszę o info na priv. Plik pdf

jarowo
27-04-2016, 07:26
Zastanawiam się nad montażem haka do MK IV kombi w celu zamontowania uchwytu do wożenia rowerów, znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=6059059893&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62
Co potrzebuję żeby zalegalizować ten hak w swoim samochodzie?
Czy warto brać ten zestaw czy szukać jakiś zamiennik w podobnej cenie?

pretorian2
27-04-2016, 07:53
Montaż haka > stacja diagnostyczna (zaświadczenie) > Wydział komunikacji

ps. ten zestaw wyglada na zmęczony imho nie za tą cenę, przydało by się go proszkowo odmalować.

jarowo
27-04-2016, 08:07
Dzięki, ja osobiście nie potrzebuję żadnych dokumentów do stacji diagnostycznej typu homologacja na hak?
A możecie zaproponować w podobnej cenie sprawdzony zamiennik?

kubabike
27-04-2016, 09:08
Hak bosal z dedykowana wiązka kosztuje ok 630zl. Nowe bez kombinacji. Wtyczki wpinasz i dziala. Ją kupowalem w Zgierzu w firmie bosgaraż.

Mark_S
11-05-2016, 12:16
Ze względu na koszty kupiłem za 50zł na alegroszu moduł uniwersalny: ZR1328A, ponieważ hak będzie używany tylko do montażu bagażnika na rowerowy, więc jeżeli macie schemat wiązki elektrycznej (kolorystyka przewodów + opis) oraz zdjęcia lub link jak zdemontować tylny zderzak w mondeo MK4 sedan to prosiłbym o wiadomość priv lub link do strony.
Link do grafiki modułu:
https://www.google.pl/search?q=ZR1328A&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjcmYSOldTMAhXkPZoKHe-RBowQ_AUICCgC&biw=1680&bih=921#imgrc=1jLB-2u_gG39GM%3A
---------------------------------------------------------------
Hak westfalii już zamontowany, a po odłączeniu haka kulowego nie ma żadnych śladów modyfikacji. Nawet nie musiałem podcinać zderzaka. Również ww moduł spisuje się b.dobrze. Ogólnie polecam, bo parę stówek zostało w kieszeni :-)

Wieslaw13
12-05-2016, 18:25
Zrób mostek pomiędzy pinem 3 i 13 - wtedy komputer będzie wiedział, że podpiąłeś coś pod hak.
Pin 3 to masa , pin 13 masa to niby jakim cudem komputer ma wiedzieć?

Wieslaw13
12-05-2016, 22:17

A może jednak inaczej?

Marino166
27-07-2016, 11:31
Koledzy może ktoś podać kolory w wiązkach z kombi w celu podpięcia uniwersalnego modułu haka? Będę bardzo wdzięczny

aprox99
29-08-2016, 10:54
Witam,chcę zamontować w moim Mondeo hak holowniczy.Ludzie piszą że w niektórych Mondeo jest już wiązka z modułem w innych nie ma i trzeba dokupić.Prosiłbym o fotkę tej seryjnej wiązki i gdzie ona dokładnie się znajduje.Jest niby połączanie CAN-Bus i nie można się normalnie wpiąć pod kable jak w MK III.Założyłem niedawno hak u kolegi w Kudze,rok 2011 i normalnie bez niczego popodłączałem kable do kabli i wszystko gra,Dziwi tylko że w Kudze 2001 wszystko po staremu gra a w Mondku z 2009 jakieś moduły,Can-Busy itp.

pgrob
29-08-2016, 11:28
Zdjęcie wiązki i wtyczek
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2549526&postcount=24

Cały temat dot. TTM
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=207095&highlight=przyczepy

aprox99
29-08-2016, 11:47
Dzięki,jeszcze tylko pytanie czy ten modul musi byc?Ja zalozylem koledze w kudze z roku 2011, 2 lata temu hak z universalnymi kablami i podlaczylem normalnie do migaczy ,stopu itd.auto smiga bez problemow i komputer nic nie melduje.Wydaje mi sie ze z tego roku Kuga ma tez Bus-Can.pozdr.

mariusz1977
01-10-2016, 19:12
witam,kupiłem używany hak bosala z dedyowaną wiązką i mam problem z podłączeniem tej malutkiej wtyczki która przechodzi na lewą stronę bagażnika.Chodzi o mondeomk4 kombi.

Marino166
02-10-2016, 08:14
Ale jakiej wtyczki?

mariusz1977
02-10-2016, 13:23
Tę którą się podłącza do skrzynki z bezpiecznikami,zwykły pojedynczy pin.

Bump: zrobiłem zdjęcia.Wcześniej są 2 bezpieczniki 20 i 10 amp.A ta pojedyncza wtyczka ma być wpięta to skrzynki z bezpiecznikami.

Marino166
03-10-2016, 06:51
Ja u siebie zasilanie podłączyłem pod tylne gniazdo zapalniczki przez bezpiecznik

mariusz1977
03-10-2016, 07:00
Dzięki,chyba też tak zrobię.

maciekozd
02-01-2017, 15:11
witam wszystkich.

Czy oryginalny hak westalia był montowany taki sam w hatchbacku co w kombi? Czy hak od hatchbacka jest inny niż do kombi ? Chodzi mi o forda mondeo mk4 po lifcie. Pytam ponieważ pewien sprzedawca używanych części twierdzi ze te haki niczym się nie różnią i mogę śmiało kupić od kombi...

Pozdrawiam

grafmarr
03-01-2017, 07:06
Wyszukiwarka produktów na stronie Westfalii pokazuje, że dla Mondeo roczniki 06/07-14 do nadwozia kombi są haki 307 403 600 001 i 307 336 600 001 oraz 307 455 600 001, a do nadwozia sedan haki o numerach 307 331 600 001 oraz 307 332 600 001.
Chyba jednak nie są takie same.

maciekozd
04-01-2017, 18:49
Dzięki grafmarr

Udało mi się kupić na allegro oryginalny moduł forda wraz z gniazdem przyczepy tyle ze 7 pinowym i w związku z tym mam kilka pytań?

1. Czy na 7 pinowej wiązce po podłaczeniu przyczepy lub bagażnika rowerowego moduł odłączy oryginalne czujniki parkowania?

2. Czy na 7 pinowej instalacji będzie działać diagnostyka żarówek?

3. W moim aucie są dwie kostki, zielona i szara, do zielonej idą 3 kable zatem wyczytałem z powyższych wypowiedzi ze musze doprowadzić na 4 pin masę, natomiast do kostki szarej dochodzi tylko jeden gruby niebieski kabel, i tu moje pytanie czy to jest kabel zasilający który idzie ze skrzynki bezpieczników czy muszę jeszce do tej kostki doprowadzić drugi przewód ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź:)

grafmarr
05-01-2017, 08:38
Oczywiście moduł musi najpierw być aktywowany w systemie samochodu.
Ad.1 Tak
Ad.2 Tak
Ad.3 Nie pomogę. Robiłem to dawno temu i w moim przypadku nie potrzebowałem nic uzupełniać w okablowaniu.

maciekozd
05-01-2017, 17:13
grafmarr dzięki

Może któryś z kolegów na forum zna odpowiedź na moje 3 pytanie z poprzedniego postu?

Pozdrawiam

kubabike
07-01-2017, 10:30
grafmarr dzięki

Może któryś z kolegów na forum zna odpowiedź na moje 3 pytanie z poprzedniego postu?

Pozdrawiam

Ściągnij sobie manuala do wiązki Bosal. Ją montowałem taką właśnie dedykowaną wiązkę. Z tego co pamiętam to laczylem się przez bezpiecznik z lewej strony bagażnika a wtyczki podpinam z prawej.

krzysztofSJZ
31-01-2017, 10:40
panowie mam problem z hakiem Westfalia, klucza brak, gościu ma kluczyki ori tylko potrzebuje nr. I tu są schody, zaślepki nie było i numeru brak a ponoć nabity jest na zameczku. Czy jak wyłamię zamek i załatwię używkę lub nowy z kluczem to sama wymiana jest do ogarnięcia? czy też będą problemy typu brak jakiejs specjalnej zawleczki czy też zameczek jest tam wprasowany?

Bump: i jeszcze jedna sprawa jak hak jest zamknięty to te pokrętło jest na sztywno czy czy można nim kręcić? Bo być może mam otwarty hak tylko zapieczony

Gru87
07-03-2017, 08:37
Dzień dobry wszystkim,

czy ktoś może polecić jakiś warsztat lub kogoś innego kto zamontuje mi hak w moim MK IV ? Warszawa lub okolice.

A może któryś z forumowiczów chciałby zarobić pare groszy i się podejmie :)

hamertbu
07-03-2017, 18:43
Witam koledzy.
dzisiaj pierwszy raz potrzebowałem założyć hak więc zgodnie z instrukcją zacząłem od opuszczenia gniazda przyczepy na dół i.... zonk. nie da rady. czy jest tam jakaś zapadka/zatrzask czy jakiś inny patent na to? zapsikałem wd40 i też nic. czyżby rdza zadziałała jak spaw???

jonatanin00
21-04-2017, 19:11
Mam możliwość zakupu haka z oryginalnym modułem i 7 pinownym gniazdem ale do przyczepy potrzebuję 13. Czy przerobienie na 13 pinowe jest możliwe i czy to kwestia zmiany gniazda czy trzeba ingerować w moduł?

Tomala1978
22-04-2017, 12:09
Panowie chciałem zamontować hak do mojego mk4 kombi i gość w warsztacie krzyknął mi 1300 zł , czy to na pewno jaka droga sprawa .

kpietrek
10-06-2017, 12:42
Koledzy pilnie potrzebuje który bezpiecznik jest od haka?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

kelwin
18-06-2017, 07:40
Do wymiany gniazda 7 na 13 pin potrzebujesz inny moduł, inną wiązkę kabli no i oczywiście gniazdo. Koszt to ok 300-400zł. Też to chciałem zrobić i trochę podzwoniłem po serwisach.

gk4763
08-07-2017, 11:20
Witam mam MK4 2011 po lifcie z fabrycznym hakiem,ale musiałem kogoś holować odczepiłem zaślepkę w zderzaku i zonk brak mocowania żeby wkręcić uchwyt do holowania spojrzenie pod zderzak od spodu nawet nie ma śladu żeby kiedykolwiek było to mocowanie.Z przodu pod zaślepką jest.Czy też tak macie?

pgrob
08-07-2017, 22:51
Jak masz hak to nie masz oryginalnej tylnej belki z gwintowanym otworem do wkręcenia uchwytu.

malatxxx
09-07-2017, 09:27
Ale już go przekręcić to nie.Pryskałem WD40 i na chwile zalałem płynem hamulcowym po czym wypłukałem ale na razie nic to nie dało.Nawet nie wiem w którą stronę kręcić kluczykiem.To jest masakra z tym hakiem,za granicą mogę miec problem bo ma być zdemontowany.

mam to samo u siebie ,haka nie da się zdjąć,powodem jest zapieczenie zamka (kupiłem auto z hakiem założonym,na zamku nie było zaślepki i się zapiekł ,mogę włożyć kluczyk ale przekręcić już nie,chyba jedyne rozwiązanie to rozwiercić i może wtedy da się go zdjąć ?

facio07
09-07-2017, 09:43
"Nie ma takiego zamka co nie można by go było otworzyć".Kup dobrej jakości smar penetrujący np.BlueForce firmy beko,w spraju.Pryskaj kilka,a nawet kilkanaście dni a na pewno da się rozruszać.Pryskaj,stukaj,pukaj,a rdza puści w końcu,kwestia cierpliwości.

malatxxx
09-07-2017, 11:48
"Nie ma takiego zamka co nie można by go było otworzyć".Kup dobrej jakości smar penetrujący np.BlueForce firmy beko,w spraju.Pryskaj kilka,a nawet kilkanaście dni a na pewno da się rozruszać.Pryskaj,stukaj,pukaj,a rdza puści w końcu,kwestia cierpliwości.

ten BlueForce to polecasz ? bo na allegro sporo tego jest i nie wiadomo co wybrać

p_morpheus
10-07-2017, 13:26
Witam
Panowie potrzebuję krok po kroku opisu działania jak w IDSie aktywować moduł haka. IDSa mam wraz z programem tylko w co wejść i co przestawić by moduł haka zadziałał. Może ktoś z was już się tym bawił i coś podpowie.

Andhar
11-04-2018, 15:20
witam.założyłem oryginalny hak westfalii sterownik model.6G9N-14B192-AC do mondeo mk4 2012r. i pojawił się problem w elm...nie potrafię nic zrobić wywala błąd .Poniżej fotki proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.Kabel viakena stn1170

https://images84.fotosik.pl/1039/059c942e262ff592med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/059c942e262ff592)
https://images82.fotosik.pl/1041/4a818bceeef38ee6med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/4a818bceeef38ee6)
https://images83.fotosik.pl/1039/c50db0556b027c00med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c50db0556b027c00)
https://images84.fotosik.pl/1039/360dd72cad637059med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/360dd72cad637059)

matizab
13-06-2018, 13:19
Witam, posiadam Mondeo mk4 kombi z 2008 roku (bez czujnikow parkowsnia) zakupiłem do niego oryginalny hak wraz z modułem, jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak ten modułu i kable należy podpiąć? Zielona wtyczke do modułu znalazłem za tapicerka w bagażniku z prawej strony, wpiolem ja w moduł + wtyczki od haka w moduł Ale zostaje mi jeszcze 2 kostki szara i taka mała czarna i nie mam pojęcia gdzie ja włożyć

jerry73
13-06-2018, 13:40
Może to coś pomoże, co prawda od S-maxa ale podłączenia te same:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?
p=2478948&postcount=2

metmusic
21-06-2018, 18:53
1. Czy przdliftowy moduł TTM pasuje do polifta?
2. Czy cięcie zderzaka potrzebne jest przy odpinanym/stałym haku?
2. Mam TitS więc z tyłu dyfuzor (Zdj. 2). Czy tam cięcie wygląda tak samo jak w zwykłym zderzaku?
3. W Microcat z jakiegoś powodu jest podział na instalację dla wersji z dwoma wydechami i z jednym... jaka jest różnica? "Z Gniazdkiem 13-Stykowym, od 19.02.2007, Kombi, Podwójna rura wydechowa" FINIS: 1740021
4. W załączniku fotka (Zdj. 1) mojej instalacji w bagażniku. Wygląda, że chyba wszystko co trzeba jest? Szara wtyczka, zielona z 4 przewodami.

Daniel 220
21-06-2018, 20:31
panowie kupiłem mondeo z hakiem westfali jednak nie mam klucza, jak go dorobić ?

totek2
22-06-2018, 06:03
A hak miales zamontowany czy luzem? Bo nie da się wyjąć kluczyka z niezamontowanego haka. Kluczyk jest zakończony taka czerwona gumka i wygląda jak zaślepka. Może go masz włożonego

Daniel 220
22-06-2018, 13:44
Nie mam klucza. Sprzedający go nie miał

sebdab
26-07-2018, 22:39
Kupiłem oryginalny hak z modułem,wiązką westfali z 13 pin,mam pytanie jak poprowadzić kabel do prawego boku,który otwór jest przejsciowym dla tej wiazki,wiązka ma juz wtopione to przejscie gumowe do wnętrza pojazdu

Daniel220: Hak masz zaintalowany,na wkładce powinien być numer i mozesz go normalnie dokupić,masz w ogłoszeniu opis jak szukać numeru https://www.gumtree.pl/a-inne-czesci-samochodowe/krakow/klucze-kluczyki-do-hakow-hol-bagaznikow+oris-westfalia-bosal-brink-thule-alko-mvg-peka-gdw+cale-haki/1001297708740910471844709

muffintsi
27-07-2018, 10:45
Znajdziesz bez problemu. Jest tam gumowy korek. Wyjmujesz i wkladasz wiazke.

Instrukcja montażu haka Ford Westfalia (https://owncloud.filipczak.net/index.php/s/uxY74UpgFSF6oRy)

Instrukcja montażu org wiązki haka (https://owncloud.filipczak.net/index.php/s/GH9nfpo9454wQ2H)

sebdab
27-07-2018, 20:58
Dzięki za instrukcje,ale coś mi nie pasuje bo w kablu który otrzymałem mam tylko jedną kostkę do modułu szara i dwa "oczka" wiadomo masa,więc otrzymałem bubel czy zdekompletowany,całość mam z demontazu i gosc mówi ze to cały komplet,nie mam czasu w weekend zajrzec do auta i to spawdzić.

metmusic
29-07-2018, 22:46
Czy ma ktoś zdjęcie zamontowanego fabrycznie modułu na boku w bagażniku (kombi)?

Jarek_Lodz
26-08-2018, 13:40
Cześć

Właśnie instaluję hak w mdo mk4 kombi.

Instalacja żelastwa : zdejmij zderzak, zdejmij wzmocnienie, włóż hak, zdejmij wydech z dwóch ostatnich wieszaków, odkręć osłonę termiczną, przykręć hak w miejscach fabrycznie do tego przewidzianych (3x śruba po lewej i 3x śruba po prawej), przeprowadź wiązkę haka, zamontuj osłonę termiczną, podwieś wydech, załóż zderzak.

Do tego momentu bez większych problemów.

Okablowanie modułu uniwersalnego :

Masa na oczko przy prawej lampie, kable sygnałowe podłączyć przy wiązce lampy (lewej i prawej).

Pytanie do koleżeństwa : skąd wziąść + do zasilania modułu? Przed bezpiecznikami w bagażniku ?? Inaczej ??

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Jarek

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

Jarek_Lodz
26-08-2018, 18:49
Dodatkowo : skąd wziąść sygnał lampy przeciwmgłowej?

OK, po sprawie :

Zasilanie z gniazda zapalniczki w bagażniu, przeciwmgłowe to zielono-brązowy przewód z wiązki za bezpiecznikami w bagażniku.

ko5a
13-09-2018, 09:48
Przymierzam sie montazu uzywanego haka westfalia. W komplecie byly dwie podluzne blachy do przykrecenia. Pytanie czy te blachy przykreca sie na zewnatrz podluznic (taka forma duzej podkladki)? Czy moze sa to jakiegos rodzaju dystanse i nalezy je umiescic w podluznicach?
blachy widoczne na foto:
97467

Pozdrawiam

jerry73
13-09-2018, 10:03
Jest to rodzaj podkładki, wzmocnienia i montuje się je na zewnątrz profili od strony środka pojazdu - patrz foto.

Bankas
22-09-2018, 14:52
Czy hak z Forda mk2 2011 spasuje do rocznika 2005 /6

rzeczka0311
25-09-2018, 14:12
1.Czy hak od MK4 Kombi podejdzie do MK4 Hatchback?
2.Czy ktoś ma u siebie taki hak? interesuje mnie jak auto wygląda po odpęciu...i czy wogóle to jest hak odpinany?
https://allegro.pl/mondeo-iv-mk4-hatchback-hak-holowniczy-witter-i7548030352.html

ko5a
12-10-2018, 21:59
hak założony, po opuszczeniu wydechu nawet nie jest taki kiepski dostęp. Z prawej to bajka.
Pozostało mi podłączenie.

W jaki sposób dołożyliście 4 PIN w kostce (masa), a dokładniej jak dorobiliście brakujący styk?

rzeczka0311
14-10-2018, 18:47
Kupujesz w elektronicznym sklepie i zarabiasz na kablu. Wsuwasz w kostkę i gotowe.
Panowie czego nie będę miał instalując złącze przyczepy 7 pin zamiast 13???

tedi_k
14-10-2018, 18:53
...
Panowie czego nie będę miał instalując złącze przyczepy 7 pin zamiast 13???

Perspektyw.
Jaki jest sens instalować "prlowskie" gniazdo 7 pin zamiast "normalnego" 13 pin jak przejściówka z 13 na 7 kosztuje kilkanaście złotych?

rzeczka0311
14-10-2018, 18:56
Dopiero szukam haka do montażu a większość używek jest z gniazdem 7 pin. Może ktoś poleci coś do HB...

rzeczka0311
26-10-2018, 21:30
Kupiłem hak używany oryginalny FORD 307.310 kompletny z modułem i wiązką z gniazdem. Czytałem wątek, chciałbym się jednak upewnić.
Do modułu wpięte są złącza (zdjęcie nr.1):
- duża kostka / wiązka do gniazda
- kostka szara z jednym grubym przewodem niebiesko/czerwony (zakładam że zasilanie)
- mała zielona kostka z czterema przewodami
W bagażniku po prawej stronie odnalazłem wtyczkę zieloną z trzema przewodami ( zdjęcie nr.2)
Pytania:
1.Do zielonej wtyczki dokładam czwarty przewód-masę (niebiesko/czarny) zakańczam oczkiem i przykręcam do śruby/masy powyżej modułu parktronika tak samo jak dwa przewody z wiązki zakończone oczkiem tak?
2.przewód niebiesko/czerwony gruby z szarej wtyczki krosuję z takim samym przewodem zasilającym bezpieczniki pod tylną lewą lampą? bo jedynie tam znalazłem taki przewód...myślałem że też gdzieś jest przygotowany jak zielona wtyczka:( nie ma nigdzie gotowca?
3.na zderzaku jest wytłoczenie jak należy go wyciąć
jedyne wytłoczenie na środku jakie widzę od wew.to ok 20cm szer.i ok 2 cm.wys. czy o to chodzi? nie za długie? /pytanie do montujących w hatchbacku/
Z góry dziekuję za odpowiedzi.

Bump: W moim aucie są dwie kostki, zielona i szara
gdzie znalazłeś szarą kostkę gotową do wpięcia w moduł??? u mnie nie mogę zlokalizować a zielona jest...

jerry73
27-10-2018, 04:53
Ad.1.TAK
Ad.2 Przewód z szarej wtyczki ciągniesz do skrzynki z bezpiecznikami i podpinasz pod FA11 - zobacz na rysunku. Szara wtyczka (jeśli ją masz) powinna być w okolicach tej zielonej .
Ad.3. Wycięcie tak jak na rysunku.
Pozdrawiam

metmusic
07-11-2018, 13:56
Ja mam obie wtyczki. Szara z jednym grubym przewodem niebiesko-czerwonym (do skrzynki bezpieczników), i zielona. Nie byłoby nic w tym nadzyczajnego gdyby nie to, że zielona jest już fabrycznie obsadzona czarno-niebieskim, czwartym, masowym przewodem, który dalej na spawie spotyka się z masą od modułu czujników parkowania i dalej idą jednym przewodem który jest przytwierdzony oczkiem i śrubą do karoserii tak jakby był hak.

Wygląda na to że w mojej wiązce Ford postarał się nawet o w pełni fabryczną instalacje haka bez potrzeby dokładania niczego. Nie spotkałem się z tym jeszcze... każdy musiał dorabiać albo 12V do skrzynki bezpieczników (szara wtyczka) albo co najmniej masę do karoserii (czwarty przewód w zielonej wtyczce).

AJU
07-11-2018, 19:13
To ja Cię też zaskoczę u mnie w S-maxie tez nic nie musiałem dokładać, wpiełem moduł i po sprawie, jedynie czego nie miałem to stały + do złącza 13 pinowego ale to juz wina wiazki samego haka nie miałem tej dodatkowej wtyczki (gniazda szarego)

metmusic
07-11-2018, 19:19
To ja Cię też zaskoczę u mnie w S-maxie tez nic nie musiałem dokładać

No to w takim razie jest nas co najmniej dwóch :D Mój wniosek był na podstawie wpisów innych "dokładaczy" :)

rzeczka0311
07-11-2018, 20:22
Panowie w czepku urodzeni:D Ja już wszystko ogarnąłem, hak zamontowany mechanicznie, elektryka podłączona, jeszcze brakuje mi kuli haka...jeśli ktoś ma na zbyciu to odkupię (chodzi o oryginał Ford 307.310 robiony przez Westfalię) ktoś? coś?

metmusic
07-11-2018, 20:55
Popatrz na grupy https://www.facebook.com/groups/579300788893378/ oraz https://www.facebook.com/groups/fordgieldaczesci/ oraz https://www.facebook.com/groups/220571501751113/.

Tu coś widzę https://www.facebook.com/groups/fordgieldaczesci/permalink/1527625550716371/?sale_post_id=1527625550716371

ko5a
12-01-2019, 08:32
Jak zweryfikować poprawne podłączenie modułu? Hak aktywowałem w ELMConfig, ale nie mam przyczepki żeby go podłączyć.

rzeczka0311
14-01-2019, 09:13
Podjedź na stację diagnostyczną bo i tak musisz to zrobić, oni mają ,,tester,, albo jak umiesz posługiwać się miernikiem to ściągnij schemat....wydrukuj...i sprawdzaj pin po pinie czy pojawia się stosowne napięcie po włączeniu poszczególnych świateł.

goorek
02-04-2019, 07:53
Panowie, pytanie z innej beczki, czy oryginalny moduł + aktywowanie w ELMConfigu opcji "With trailer module" oraz "With trailer tow attachment" powoduje zmianę jakichs innym parametrów np zmianę progów załączania wentylatora albo inną pracę skrzyni biegów (mam aisina). Czy ktoś ma taka wiedzę?

totek2
02-04-2019, 16:05
Wyłącza czujniki parkowania jak jest podpięta przyczepa.

goorek
02-04-2019, 21:50
Wyłącza czujniki parkowania jak jest podpięta przyczepa.

oki, dzieki, to wiem, ale czy zmienia jeszcze jakies inne parametry? chodzi mi konkretnie o to ze zalozylem w tamtym roku hak, nie w pełni swiadomie, tzn założono mi uniwersalny moduł, oczywiscie czujniki musze wyłączać klawiszem. Ale pytanie czy cos jeszcze istotnego sie zmienia w MDO przy oryginalnym module i aktywowaniu funkcji - np wlasnie praca skrzyni, "szybsze" chlodzenie itp?

totek2
02-04-2019, 21:55
Nic takiego się nie dzieje, tylko czujniki

goorek
03-04-2019, 10:51
Nic takiego się nie dzieje, tylko czujniki

dzięki!

Boro1234
19-05-2019, 22:18
Witam,

Instaluje hak z wiązka dedykowaną westfali https://www.mvg-ahk.de/out/media/6619.pdf

Kostki zielona i szara oraz do modułu nie stanowią problemu, ale z wiązki wychodzi tez kabelk pomarańczowy, który mam wg instrukcji punkt 2a i 11 podpiąć do modułu parkowania.

Jak dobrze rozumiem, chodzi o niebieski kabel w pierwszej kostce park assist, ale widzę tam dwa kabelki niebiesko-czarny (trochę grubszy niz pozostałe) i niebiesko-ziekony.

Nie jestem pewien jak zweryfikować o który chodzi? Jak dobrze czytam instrukcję ma to być + z akumulatora (?)

Ma ktoś doświadczenie z tą wiązką ?

Mam ten sam problem. Czy ktoś orientuje się jaki ma być kolor przewodu (idący do modułu parkowania), który połączymy z pomarańczowym przewodem wiązki?

Boguś2012
21-05-2019, 23:17
Witam, czy może ktoś wie, gdzie należy się podpiąć z wiązką uniwersalną do haka, żeby poprawnie działała dezaktywacja fabrycznych czujników parkowania?

Parch
22-05-2019, 07:00
Jak nie dołożysz oryginalnego modułu haka, czyli właściwie jak nie zrobisz tego zgodnie ze schematami połączeń, to o dezaktywacji czujników parkowania możesz zapomnieć.

Boro1234
29-05-2019, 21:09
Witam. Hak zamontowany, wszystko działa. Dla zainteresowanych krótka instrukcja.
Montowany hak: Westfalia model 307455 wypinany wraz z wiązką elektryczną i modułem, gniazdo 13 pin. Symbol wiązki 307 400 300 113.
Montaż haka bezproblemowy. Wystarczy przykręcić 6 śrub. Co do wiązki elektrycznej to podłączamy wszystko do istniejących kostek z prawej strony w bagażniku, podłączamy moduł i dodatkowo pomarańczomy przewód istalacji musimy połączyć z niebiesko-zielonym przewodem od modułu parkowania. Następnie poprzez program Elmconfig zmieniamy konfigurację na 2 i 3 stronie. W przypadku Forda z przyciskiem power konfigurację poprzez Elmconfig wykonujemy przy wyłączonej stacyjce (nie włączamy przycisku) wowczas żadne błędy na conversie nie będa wyskakiwać.

metmusic
29-05-2019, 21:11
Nie wszyscy maja tak łatwo. Niektórzy mają dwa wydechy co bardzo utrudnia przykręcenie belki (ja) a jeszcze inni nie maja masy i szarej wtyczki/przewodu do skrzynki bezpieczników ;)

metmusic
24-06-2019, 12:52
Czy w ELMConfig wystarczy zmienić na te dwie opcje?

Boro1234
24-06-2019, 12:54
Tak. Trzeba przestawić te 2 parametry.

metmusic
24-06-2019, 13:13
Dzięki. Tak też myślałem i tak też zrobiłem ale pojawiły mi się jakieś błędy i nie byłem pewny czy jeszcze czegoś nie brakuje.

lukasz.pb
24-06-2019, 21:22
Witam. Posiadam Smaxa z 2010 i chciałbym zamontować sobie hak. Z jakich innych modeli i wersji będą pasować do mojego auta.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Parch
25-06-2019, 11:22
Dopasujesz hak właściwie z prawie każdego auta. Mogą być potrzebne dodatkowe narzędzia, typu: szlifierka kątowa, palnik, spawarka, kowadło, itp.

Jak chcesz to możesz nawet pójść krok dalej i sobie przeszczepić do S-MAX'a cały tył np. z Mondeo mk4, które było wyposażone w hak. Nie będziesz musiał wtedy ciąć i sztukować samego haka.:619:

lukasz.pb
25-06-2019, 12:56
Oczekiwałem odpowiedzi typu:

,, te same haki byly montowane w mondeo mk4 w wersji kombi i galaxy mk2.''

..a nie nabijania sobie liczby postów nieprzydatnymi informacjami.

Parch
25-06-2019, 13:03
Gdyby taka możliwość była, to "odpowiedź" znalazłbyś przy pomocy opcji "szukaj".

metmusic
25-06-2019, 13:39
Parch ma racje. Haki (szczególnie ori Westfalia/Ford) są dedykowane do modelu. Nawet często do wersji nadwozia i nawet typu zawieszenia (wersje z nimo maja inne kule).

zurdo
23-07-2019, 06:57
Panowie po montażu dedykowanej wiązki haka (westfalia 13p) i aktywowaniu go w elmcofig-u mam problem z kierunkowskazami. Pomimo, że we wtyczkę nie jest jeszcze wpięta przyczepa podczas włączania kierunkowskazów wyskakuje informacja o przepalonej żarówce w przyczepie oraz kierunkowskazy zaczynają częściej migać, o dziwo włączenie świateł awaryjnych nie powoduje takiej usterki.
Czy ktoś miał podobny problem?

rafalnycz
23-07-2019, 07:13
Jak kierunki migają szybciej to jest to raczej problem z masą, ewentualnie żarówkami led w przyczepie, jak włączysz kierunkowskaz o pozostałe światła zachowują się normalnie?

zurdo
23-07-2019, 07:36
Jak kierunki migają szybciej to jest to raczej problem z masą, ewentualnie żarówkami led w przyczepie, jak włączysz kierunkowskaz o pozostałe światła zachowują się normalnie?

To dzieje się tylko po aktywowaniu modułu przyczepy, gdy go ponownie wyłączę w Elmcofig-u(2 i 3 strona) wszystko wraca do normy.

rafalnycz
23-07-2019, 07:50
bez włączonego modułu auto nie sprawdza oświetlenia przyczepy, może to jest powodem, błąd żarówki wywalało jak się wpinało żarówki LED bez canbus, jakie są w przyczepie?

zurdo
23-07-2019, 07:54
bez włączonego modułu auto nie sprawdza oświetlenia przyczepy, może to jest powodem, błąd żarówki wywalało jak się wpinało żarówki LED bez canbus, jakie są w przyczepie?

Ale to się dzieje bez wpiętej przyczepy.

rafalnycz
23-07-2019, 08:10
a to ciekawe bo moduł powinien sie aktywować w momencie wpięcia wtyczki, bez niej u mnie zachowuje sie normalnie

rokefeler
29-07-2019, 19:17
Mam pytanie jak zaprogramować moduł haka ford mondeo Mk 4?

seba8121
24-11-2019, 12:53
Witam, chciałbym was prosić o pomoc w podpięciu wiązki haka w mondeo mk4 hatchback. A mianowicie gdzie wpiąć się w światło przeciwmgłowe ? Cała reszta bezproblemowo przy lampach, ale mgłowe jest w klapie i nie wiem gdzie podłączyć, żeby nie rozbierać całego bagażnika.

jaksen
14-05-2020, 11:45
Sezon wiosenno-letni już się rozkręca, a mnie wzięło na doposażenia mondziaka w hak. Na tą chwilę jestem na etapie wyboru pomiędzy używaną westfalią, a nowym steinhofem. Montować chcę go do Mondeo Mk4 kombi (wizualnie polift) i zależy mi przede wszystkim na możliwości wypinania haka, jego niewidoczności po wypięciu i w miarę możliwości braku ingerencji w zderzak. Raczej skłaniam się ku westfalii, bo wiadomo najbardziej popularna wśród wypinanych, ale może warto steinhofa rozważyć?

1. Wybór haka, to jedno, a drugie to jego montaż w aucie. Po prześledzeniu tematu i z racji tego, że moje mk4 jest w wersji titanium złudnie liczyłem na to, że i mnie jak ślepej kurze ziarno trafi się pełna instalacja wraz z modułem, wtyczkami, wiązką, itd...
No i niestety się rozczarowałem, bo ani modułu, ani wiązki, ani nawet szarej wtyczki... jedynie zielona. Na zdjęciach widać u mnie zieloną wtyczkę, o której wspominaliście, ale jw. nie widzę tj drugiej, mniejszej szarej. Muszę jeszcze poszukać, może gdzieś w innym odcinku wiązki będzie widoczna, ale jak jej nie będzie, to jak ją dorobić? Gdzie ją kupić?
Nie chciałbym robić partyzantki, tylko całą instalację i moduł założyć jak w oryginale.

2. Na zdjęciu, które załączyłem widać dwa przewody, które wchodzą w ścianę prawego błotnika. Od czego one są? Przewody te dość luźno są tam poprowadzone, bo z 10 cm ich długości mogą wyjąć, a później już coś haczy - zakładam, że to nie jest ta szara wtyczka?

3. Teraz na znanym portalu pojawiła się oferta kompletnego haka z wiązką i modułem za 900zł. (https://www.otomoto.pl/oferta/hak-wypinany-westfalia-ford-mondeo-mk4-kombi-ID6CSe4Q.html?) Czy według Was jest on w pełni kompletny?

W związku z tym, że ofert wypinanego haka westfalii do Mk4 kombi jest mało, a jak już są to często bez instalacji lub modułu myślę, że można by pokusić się o pokompletowanie pojedynczych elementów. Pytanie, czy jakbym np. kupił sam hak (żelastwo), do tego osobno moduł westfalii do forda, a do tego osobno uniwersalną wiązkę, czy szłoby to sprawnie ogarnąć, aby wszystko działało jak w oryginale?

Pozdrawiam

ko5a
14-05-2020, 14:07
Zestaw wyglada na kompletny. Hmm chociaż jednak może brakuje jedynej wtyczki do zasilania +12V do skrzynki.

Jak swój instalowalem to musiałem jeszcze pociągnąć kabelek do skrzynki po lewej stronie bagażnika + bezpiecznik kostkowy.

Być może ten filmik coś Ci pomoże, intalacja zamiennika haka:
https://youtu.be/urMtwkNXq8g

Dragon_77
14-05-2020, 14:07
Aukcja wisi już przynajmniej od zeszłego roku.
Kiedyś interesowałem się hakiem do mojego samochodu, widziałem to zdjęcie już na kilku aukcjach, ale w sumie Lubsko nie jest daleko od Zielonej Góry...
Nie mam już zdjęć, ale wiązki pomiędzy różnymi aukcjami trochę się różniły...

jaksen
14-05-2020, 18:13
Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Jutro przedzwonię do pod numer z ogłoszenia i wypytam jak to tam z kompletnością. Widze, że demontują fordy więc faktycznie to może stare zdjęcia i już kolejny hak jest przy jego pomocy prezentowany.

Mógłby się jeszcze ktoś wypowiedzieć w temacie tych brakujących wtyczek? Dokupienie tylko w aso? Na pewno wielu z Was już to przerabiało :)

Na necie jest oferowany nawet sam moduł, więc chyba dałoby się wszystko pozbierać tylko martwię się, że skompletowanie całości co do ostatniego przewodu i wtyczki może być dość trudne.

jaksen
19-05-2020, 11:49
Czy może mi ktoś odpowiedzieć, czy każdy z wypuszczonych modułów haka będzie prawidłowo działał z Mondeo Mk4 z każdego rocznika?

Mam Mondeo Mk4 z 11.2010 r. (VIN: WF0GXXGBBGAA08777), a właśnie na początku 11.2010 r. wchodził nowy moduł i w sumie nie wiem, czy teraz mogę użyć jakikolwiek moduł Forda przeznaczony do Mk4, czy aby wszystko działało bezbłędnie musi być jakiś konkretny.

AM2J-19H517-AA od 19.02.2007 do 08.11.2010 r.
AM2J-19H517-AB od 08.11.2010 do 2014 r.
6G9N-14B192-AC od 19.02.2007 do 15.03.2010 r.

fido
26-05-2020, 22:37
Ford Mondeo 2011 hatchback przywiezione z Francji z Hakiem jak sprawdzić czy jest założony oryginalny hak, instalacja i moduł gdzie go szukać

poadam
06-06-2020, 13:48
Witam, Panowie może mi ktoś podpowiedzieć, czy ta część to jest belka od haka holowniczego ?
Brakuje tutaj wspornika i kuli ?
Rozpoznaje ktoś z was może ten element?

pozdrawiam
Adam

tombalt
06-06-2020, 19:07
To jest gniazdo haka. Najprawdopodobniej westfalia.
Po lewej powinieneś mieć opuszczanie gniazdo i jest szansa na 13 pin

poadam
06-06-2020, 19:28
To jest gniazdo haka. Najprawdopodobniej westfalia.
Po lewej powinieneś mieć opuszczanie gniazdo i jest szansa na 13 pin

Czyli brakuje mi tylko kuli, Wiesz może jak dopasować kulkę pod to gniazdo ? Każda wypinana Westfalia będzie pasować ? Czy muszę szukać konkretnego modelu ?
Dzięki
Adam

pgrob
06-06-2020, 21:05
Musisz szukać kuli od mondeo.

tombalt
06-06-2020, 22:29
Każda kula Westfalii ma numer. Jak ktoś ma mondeo z hakiem wypinanym niech poda koledze numer....

poadam
07-06-2020, 00:11
Trochę poszperałem, czy dla mondeo MK4 kombi może to być numer 307336 ?

Edit, dzięki za podpowiedź z tą tabliczką, przeczyscilem i tabliczka się ukazała. Zatem muszę szukać kuli 307317

jaksen
13-06-2020, 12:36
Po długich i niezakończonych sukcesem poszukiwaniach używanego żelastwa (najlepiej do kompletu z kompletną wiązką i oryginalnym modułem) poddałem się i korzystając z promocji zakupiłem nową oryginalną Westfalię - dostawa pewnie z początkiem tygodnia. Chcę zamówić jeszcze dedykowaną wiązkę z modułem i wybór tu padnie pewnie na produkt AUTO-HAK oparty o moduł JEAGER C00T (orygianna westfalia jest blisko 200zł droższa).

W instrukcji wiązki jest, że trzeba później aktywować w aucie obecność haka/instalacji, pytanie tylko czy ktoś już z Was robił coś takiego z wiązką nieoryginalną, ale dedykowaną? Ze względu na problemy obecnie zainstalowanego Win10 z Elmconfig aktywację będę chciał przeprowadzić przy wykorzystaniu Forscana - przeprowadzał ktoś z Was może aktywację Forscanem i mógłby podrzucić jakąś ściągę/tutorial?

Pozdrawiam

UnknownUser
16-10-2020, 16:52
Witam! Mondeo przedlift.

Czy jest możliwość, że w mondeo kombi jak w tytule nie występują w ogóle kostki do podpięcia instalacji haka w prawym tylnym boczku bagażnika? Czy zawsze jest ta zielona kostka?

Jeżeli jest możliwość, że żadnej kostki tam nie będzie to da się jakoś podpiąć oryginalny moduł haka pod instalacje czy trzeba pół samochodu rozbierać żeby kable jakieś ciągnąć od przodu??

Zależy mi na oryginalnym module żeby mi fajnie współpracowała wiązka haka z parktronikiem oryginalnym i convers+

fido
28-10-2020, 07:53
Witam.
Kolega założył oryginalny moduł haka do Mondeo z 2011r. 2.0 TDCI. Wtyczka 13 PIN. Problem polega na tym że po włączeniu auta na każdym z pinów od kierunku, świateł jest ok 13V nic się nie zmienia czy się kierunek włączy czy światła. Jak może być przyczyna ? czy żeby rozwiązać trzeba jeszcze aktywować moduł w elmconfig czy można to np. forscanem lub inna przyczyna. Z góry dzięki za info.

Robsoon
09-01-2021, 13:03
Montuje oryginalny hak Ford/Westfalia z oryginalną wiązką i modułem. Na grubym czerwonym przewodzie są w sumie 3 wtyczki a właściwie 2 wtyczki i 1 gniazdo. Gniazdo do spięcia z szarą wtyczką z instalacji auta (czarnoniebieski przewód), szara wtyczka do modułu i trzecia, czarna, jak na zdjęciu. Po analizie instrukcji montażu zamieszczonego na forum doszedłem do wniosku że być może jest to wtyczka do podłączenia wiązki do bezpiecznika F10? W każdym bądź razie aby było zasilanie stałe dla przyczepy campingowej należałoby jakoś piny w tej wtyczce zewrzeć...
Pasuje do niej bezpiecznik taki sam jak do modułu... Dobry to pomysł?

tomek22275
29-01-2021, 16:44
Pytanie, musi być moduł, czy można prąd wziąć z lamp?

Druga sprawa, szukam haka do hatchbacka, czy jest różnica mocowań przed liftem i po lifcie?

YANOOSH-69
29-01-2021, 17:03
I co kolego? Poradziłeś sobie jakoś. Nie widzę tu zbyt wielu odpowiedzi na Twój problem, a jestem w tej samej sytuacji co ty pół roku temu. Wesprzesz mnie wiedzą jak z tą nieoryginalną ale dedykowaną wiązką. Jaka wybrać?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Kumek40
27-02-2021, 22:23
Cześć,
Kto pomoże ? MK4 2009 benzyna sedan. Zainstalowałem hak i coś się stało że jak otwieram auto pilotem to uzbraja się alarm i po otwarciu drzwi ALARM. Jak zamykam z pilota to alarm się rozbraja ale oba lewe drzwi się nie otwierają tylko prawe. Dodatkowo jak będąc już w samochodzie na fotelu kierowcy chcę zablokować wszystkie drzwi tym przyciskiem na drzwiach kierowcy to blokują się tylko oba lewe. Czy to bezpiecznik prawych drzwi?

rajman
28-02-2021, 08:41
Cześć,
Kto pomoże ? MK4 2009 benzyna sedan. Zainstalowałem hak i coś się stało że jak otwieram auto pilotem to uzbraja się alarm i po otwarciu drzwi ALARM. Jak zamykam z pilota to alarm się rozbraja ale oba lewe drzwi się nie otwierają tylko prawe. Dodatkowo jak będąc już w samochodzie na fotelu kierowcy chcę zablokować wszystkie drzwi tym przyciskiem na drzwiach kierowcy to blokują się tylko oba lewe. Czy to bezpiecznik prawych drzwi?

a czy po odłączeniu instalcji haka wszystko wraca do normy? jeśli tak to odpowiedź jest chyba jasna...

Jeśli nie to dopiero wtedy szukał bym problemu po stronie auta, ale takie anomalia to nie wina bezpieczników, tylko błędnego podłączenia haka lub uszkodzenia wiązki i błędów na szynie can...

Kumek40
28-02-2021, 10:36
Bez znaczenia czy mam podpiętą przyczepkę czy nie. Cały czas źle działa a stało się to po instalacji haka.

rajman
28-02-2021, 12:24
Ja nie mówi o podłączonej przyczepie, tylko odłączonej instalacji elektrycznej haka .

Kumek40
28-02-2021, 15:18
Temat załatwiony , bezpiecznik prawych drzwi spalony. Dzięki za trop.

Mariusz Kansas
03-05-2021, 08:21
...

mdxmd
27-06-2021, 09:00
Cześć!

czy ktoś z Was spotkał się z hakiem do tego modelu, ale montowanego zamiast tylnego pasa i dokładnie w te same punkty co pas?

wszystkie jakie znalazłem są wsuwane w podłużnice i montując lewą stroną jest ciężko bo tłumik przeszkadza, trzeba go zdjąć oraz osłonę termiczną. Dodatkowo taki hak już nie posiada strefy zabezpieczenia przed uderzeniem w tył auta. Oryginalny tylny pas na wysokości podłużnic posiada specjalną harmonijkę, która przejmuje energię uderzenia.

kamyk-oo1
05-07-2021, 13:40
podrzucisz jeszcze raz linka do PDF?
tn poniższy nie działa już

http://90.145.111.133/307403.pdf

klosek0
11-07-2021, 21:32
Witam
Potrzebuję dołożyć 4 kabel do wtyczki zielonej, ale nie wiem jaki dobrać konektor aby wpiąć się do tej wtyczki.

Lub inaczej: jak dołożyć ten kabel do tej zielonej wtyczki??

maska13h
27-04-2022, 09:50
Czy ktoś z Was wie gdzie jest przewód od trzeciego światła stop (środkowy stop).
Mam problem tylko ze stopem przy podłączeniu uniwersalnego modułu haka.
Wszystkie światła działają poprawnie, ale jak wpiąłem się w LEWY lub PRAWY sygnał stop to po naciśnięciu pedała hamulca zapalają mi się światła mijania. W przypadku jak mam już włączone światła mijania nie zapala się nic dodatkowego po naciśnięciu hamulca.
Myśle ze to może być związane z LEDowymi lampami lub coś podobnego.
Wtyczka i inne elementy podłączone poprawnie, problem tylko ze stopem. Miał ktoś taki problem?

1947
06-06-2022, 17:15
Pytanie do osób które podłączały moduł w swoim aucie. Czy potrzebna jest masa na dużej wtyczce szarej 2pinowej, u mnie tylko +12V? Kupiłem auto już jakiś czas temu a teraz chciałem skorzystać z haka i dupa. Wszystkie piny na wyjściu dają zasilanie zmieniające się od ok 2,8V do 4,3 V dla wlaczonego zaplonu, bez kluczyka 0,5 V. Na wejściu zasilanie oczywiście 12,5V, ale jak już wspomniałem tylko plus bez masy. Po wypięciu kostki zielonej mam ok 10V. Kostka zielona ma wpięte 4 piny. Nie wiem czy wcześniej to działało prawidłowo, sama płytka wewnątrz obudowy wygląda jak nowa, żadnych nadpaleń ani oznak uszkodzenia. W konfiguracji jest ustawione With Trailer Module.

Odświeżę temat. Mam identyczny przypadek, czy ktoś może wie o co chodzi ??

cj_adas
14-07-2022, 20:26
Koledzy mam zieloną wtyczkę z 3 pinami, dorobiłem czwarty jako masę, ale nie mam szarej z zasilaniem ze skrzynki.

Czy gdzies mogę dokupić tą wtyczkę szarą, zeby pasowałą do wiązki przy module p&P? Hak kupiłem westflaia i wiązką używany i po stronie haka mam kpl.

cj_adas
19-07-2022, 11:40
Koledzy sprawa dosyć pilna!
Dołożyłem hak westfalii z wiazką westfalii.
Wg instrukcji dorobiłem 4 pin w zielonej wtyczce oraz pociągnąłem z szarej kostki do bezpiecznika przewód.

W przyczepie, działją mi światła itp oraz lodówka po stacyjce na odpalonym aucie.

Ale nie działa mi reszta rzeczy która jest po stałym plusie a nie po stacyjnce. Co to może byc???

Hak aktywowałem w FORSCAN FUll w Module BCMI: 13 pinowe gniazno przyczepy.

grafmarr
20-07-2022, 06:40
Dokładałem hak Westfalii dawno temu i nie pamiętam wszystkiego dokładnie. Na pewno nie musiałem dorabiać żadnych pinów i przewodów, ale oprócz wiązki przewodów dokładałem moduł elektroniki dedykowany dla haka w Mondeo MK4. Po włączeniu opcji haka IDS-em wszystko zadziałało od razu.

phyzy
20-07-2022, 06:44
cj_adas A aktywowałeś opcję With Trailer Module czy tylko 13 pin w opcji Trailer module? Obie powinny być zmienione. Ew. sprawdź czy bezpiecznik nie spalony.

Jeżeli ktoś potrzebuje schemat wycięcia zderzaka pod hak Westfalia do Mondeo MK4 Turnier to mam oryginalny i oficjalny plik do wydruku w pdf i formacie A3 dzięki uprzejmości oficjalnego dystrybutora.

rockybalboa
21-07-2022, 15:23
Dokładałem hak Westfalii dawno temu i nie pamiętam wszystkiego dokładnie. Na pewno nie musiałem dorabiać żadnych pinów i przewodów, ale oprócz wiązki przewodów dokładałem moduł elektroniki dedykowany dla haka w Mondeo MK4. Po włączeniu opcji haka IDS-em wszystko zadziałało od razu.

ja też nie prowadziłem dodatkowych przewodów. miałem wiązkę westfalia, modul OEM. podpiąłem i wszystko zagadało po aktywacji w forscanie.

pozdr

Selak
01-03-2023, 17:02
Cześć,

chcę u siebie założyć hak, ale chciałbym uniknąć cięcia zderzaka. Nadwozie HB. Znacie jakiś model haka, który pozwoli uniknąć cięcia? Komuś udało się założyć coś takiego?

clip2
18-06-2024, 09:51
Cześć, z czego można dorobić podkładki (płaskowniki) do haka Westfalia. Nie miałem ich w zestawie (hak kupiony jako używany, ale jest nowy zdekompletowany). Czy to jakiś standardowy płaskownik czy coś specjalnego. Niektóre haki innych producentów nie mają czegoś takiego tylko zwykłe podkładki stąd moje pytanie. Może ktoś ma na sprzedanie coś takiego lub mógłby odrysować (zrobić szablon). Z góry dzięki za info.