Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Nie działa centralny zamek w przednich prawych drzwiach

duzyoki
29-03-2013, 12:19
Witam mam problem nie działa przy moim mondeo mk4 centralny zamek w prawych tylnych drzwiach niby słychać jak silniczek załącza się ale drzwi nie zamykają się pomóżcie rozwiązać mi ten problem

tocamartin
20-04-2013, 15:08
mam ten sam problem i nie moge sobie poradzic z tym.

arturek
20-04-2013, 15:35
Witam

Niestety - wymiana zamka w drzwiach

W moim mondeo mk4, nie zamykały się tylne prawe drzwi
Było słychać, że siłownik elektryczny działa (stuk) ale nie zamyka
Okazało się, że wyłamał się element mechaniczny

Mieszkam w Krakowie - znalazlem na allegro sprzedawcę w Dobczycach
Dogadałem się, że podjadę i on mi wymieni

Koszt zamka używanego = 200zł
koszt usługi = 50zł

Kupowałem u tego sprzedawcy: P_awelK
(rozbiera auta na części)
http://allegro.pl/show_user.php?uid=5251299

a tu zamki
http://allegro.pl/zamek-drzwi-ford-mondeo-mk4-mk-4-lewy-tyl-f-v-i3175522271.html

2) Do wymiany zamka, trzeba zdemontować klamkę
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=129533

pozdrawiam
Arturek

kryzys
20-04-2013, 18:00
Mam podobnie w tylnych prawych drzwiach, tylko że czasem działają normalnie (otierają i zamykają się) a czasem nie otwierają i nie zamykają się - ten "bolec" przy klamce jest wtedy wciśnięty do połowy i przy otwieraniu/zamykaniu drga, tak jakby się mechanizm czasem gdzieś blokował..... ------ macie podobne objawy?

mrk26
21-04-2013, 12:16
Tak, ja mam dokładnie to samo, i wczoraj rozebrałem zamek na części pierwsze i z tego co zauważyłem to najprawdopodobniej coś mogło się ułamać(ciężko opisać jak ktoś nie rozbierał zamka), tak jak pisał arturek, jest to uszkodzenie mechaniczne i poza zmiana zamka nic innego się nie wskóra.

omega77
21-04-2013, 14:14
Witam dzisiaj wyciagalem caly zamek z klamka z przednich drzwi / cala operacja wymiany dosc prosta mysle ze godzinka spokojnie wystarczy ,
1 - wyciagamy czarna zaslepke z boku drzwi
2-wykrecamy srobe do prawie max z pod tej zaslepki (nieda sie jej calkiem wyjac)
3-wyciagamy ta mala czesc obok klamki wychodzi swobodnie
4- rozbieramy boczek drzwi :
a) (6 srobek na srobokret krzyzak po dwie po bokach i dwie pod spodem)
b) Podwazamy bardzo cienkim srobokretem te srebrna ozdobna blende (schodzi dosc latwo ) pod nia sa dwie srobki na torx 25 -wykrecamy
c) podwazamy cieniutkim srobokrecikiem zaslepke czarna pod klamka a potem wykrecamy srobke z pod niego
d) zdejmujemy glosnik z oslona ten w narozniku szyby malutki (trzeba go pociagnac wzdluz drzwi znaczy w kierunku tylu auta
e) odchylamy z dolu boczek drzwi i wypychamy go do gory
5- odklejamy wygluszenie drzwi ta pianke ( uwaga jesli otworzycie drzwi i mozecie je zostawic na sloneczku na godzinke ten silikon czy uszczelnienie schodzi duzo latwiej i delikatnie odklejamy
6.wykrecamy kolejna srobke ktora jest widoczna pod klamka na zewnatrz drzwi
7.wykrecamy 3 srobki zamka torx( chyba 27 ) z boku drzwi

i caly zamek swobodnie wychodzi oczywiscie montaz w odwrotnej kolejnosci
Cala operacja dosc latwa ;)

Bump: Witam ponownie ja wymienialem cale drzwi w moim mondku i kupilem kompletne wiec jak by ktos chcial to mam zamek kompletny caly i dzialajacy razem z klamka w komplecie tylko to zamontowac ( byl w moich drzwiach
drzwi kierowcy ale prawe bo to z anglika ;)

arekja24
02-06-2013, 20:02
Miałem to samo. Było słychać pracujący siłownik, a drzwi się nie zamykały. Rozebrałem boczek drzwi i wtłoczyłem olej do linki. Po problemie.

zombisly
14-02-2014, 17:15
Odgrzewam temat. U mnie mianowicie zamyka lecz nie otwiera??? Problem tylko w prawych tylnich. :P
Na dworze zimno i mokro, nie ma jak podłubać.:(

kryzys
15-02-2014, 20:32
poczytać:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=193825

zombisly
16-02-2014, 07:34
poczytać:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=193825

Spoko. Czytałem kilka wątków w tym temacie, wszystkie dotyczą niezamykających się drzwi- u mnie się nie otwierają. Słychać jak cyka siłownik lecz drzwi się nie odblokowują. Cóż, trzeba poczekać do wiosny i rozpruć drzwi jak tylko zrobi się ciepło, inaczej nic się nie dowiem.

kryzys
16-02-2014, 18:15
mechanizm w drzwiach jest jeden do otwierania i zamykania, jeżeli działa zamykanie i otwieranie z klamki to pewnie wystarczy przeczyścić mechanizm i przesmarować (również linkę), przy okazji wtyczki złącz w drzwiach też sobie przeczyść jak już tapicerkę ściągniesz

zombisly
16-02-2014, 18:41
mechanizm w drzwiach jest jeden do otwierania i zamykania, jeżeli działa zamykanie i otwieranie z klamki to pewnie wystarczy przeczyścić mechanizm i przesmarować (również linkę), przy okazji wtyczki złącz w drzwiach też sobie przeczyść jak już tapicerkę ściągniesz

Trzeba będzie tak zrobić. I tak jestem w lepszej sytuacji niż inni koledzy. Ja mam przynajmniej auto zamknięte.:D

qrczakos
16-05-2015, 07:01
odgrzeję temat, ostatnio zauważyłem że w tylnych lewych drzwiach jest podobna sytuacja. dzyndzel do zamykania przesuwa się lecz bardzo słabo. opuściłem samochód, zamknąłem auto z pilota i tylko te jedne drzwi mogłem nadal otworzyć. po wduszeniu przycisku oczywiście się zamkneły.

dodatkowo w forscanie wyskoczył mi bład b110a - silniczek zamka centralnego tylnych drzwi po stronie kierowcy - obwód zwarty do masy.

próbować wyjęcia i czyszczenia i smarowania zamka? co może być powodem że wyskakuje dodatkowo ten błąd?

mam zamki z podwójnym ryglem, czy jeśli w grę będzie wchodziła wymiana zamka, zamek od pojedyńczego ryglowania będzie też pasował gdybym nie trafił z zakupem?

Martitta
16-07-2016, 13:32
Witam dzisiaj wyciagalem caly zamek z klamka z przednich drzwi / cala operacja wymiany dosc prosta mysle ze godzinka spokojnie wystarczy ,
1 - wyciagamy czarna zaslepke z boku drzwi
2-wykrecamy srobe do prawie max z pod tej zaslepki (nieda sie jej calkiem wyjac)
3-wyciagamy ta mala czesc obok klamki wychodzi swobodnie
4- rozbieramy boczek drzwi :
a) (6 srobek na srobokret krzyzak po dwie po bokach i dwie pod spodem)
b) Podwazamy bardzo cienkim srobokretem te srebrna ozdobna blende (schodzi dosc latwo ) pod nia sa dwie srobki na torx 25 -wykrecamy
c) podwazamy cieniutkim srobokrecikiem zaslepke czarna pod klamka a potem wykrecamy srobke z pod niego
d) zdejmujemy glosnik z oslona ten w narozniku szyby malutki (trzeba go pociagnac wzdluz drzwi znaczy w kierunku tylu auta
e) odchylamy z dolu boczek drzwi i wypychamy go do gory
5- odklejamy wygluszenie drzwi ta pianke ( uwaga jesli otworzycie drzwi i mozecie je zostawic na sloneczku na godzinke ten silikon czy uszczelnienie schodzi duzo latwiej i delikatnie odklejamy
6.wykrecamy kolejna srobke ktora jest widoczna pod klamka na zewnatrz drzwi
7.wykrecamy 3 srobki zamka torx( chyba 27 ) z boku drzwi

i caly zamek swobodnie wychodzi oczywiscie montaz w odwrotnej kolejnosci
Cala operacja dosc latwa ;)

Proszę o pomoc w temacie wyjęcia lewego tylnego zamka w Mondeo Mk4 z 2008 roku. Wykonałem wszystkie czynności zgodnie z powyższą instrukcją odnoszącą się do drzwi przednich (jest podobnie w tylnych drzwiach), czyli doszedłem do pkt. 6,7 -wykręciłem ostatnie 4 wkręty. Zamek powinien swobodnie wyjść, jednak coś go jeszcze trzyma w okolicy klamki zewnętrznej (tak mi się przynajmniej wydaje). Gdy wsunę dłoń w tamtą okolicę to wyczuwam linkę idącą pionowo od zamka do góry, w kierunku tylnej części klamki zewnętrznej. Jak klamka zewnętrzna jest zamontowana do drzwi i jak jest połączona jest z zamkiem, nie mam pojęcia. We wnęce drzwi, na ściance zewnętrznej (tuż za klamką zewnętrzną drzwi) jest plastikowa drabinka (plastikowe ramię). Czy to jest część zamka? Jeżeli tak to jak to zdemontować? Na aukcjach allegro czasami zamki mają to ramię, a czasami nie mają. Proszę o pomoc.

Andrzej

GrekuPL
28-09-2016, 22:34
Proszę o pomoc w temacie wyjęcia lewego tylnego zamka w Mondeo Mk4 z 2008 roku. Wykonałem wszystkie czynności zgodnie z powyższą instrukcją odnoszącą się do drzwi przednich (jest podobnie w tylnych drzwiach), czyli doszedłem do pkt. 6,7 -wykręciłem ostatnie 4 wkręty. Zamek powinien swobodnie wyjść, jednak coś go jeszcze trzyma w okolicy klamki zewnętrznej (tak mi się przynajmniej wydaje). Gdy wsunę dłoń w tamtą okolicę to wyczuwam linkę idącą pionowo od zamka do góry, w kierunku tylnej części klamki zewnętrznej. Jak klamka zewnętrzna jest zamontowana do drzwi i jak jest połączona jest z zamkiem, nie mam pojęcia. We wnęce drzwi, na ściance zewnętrznej (tuż za klamką zewnętrzną drzwi) jest plastikowa drabinka (plastikowe ramię). Czy to jest część zamka? Jeżeli tak to jak to zdemontować? Na aukcjach allegro czasami zamki mają to ramię, a czasami nie mają. Proszę o pomoc.

Andrzej

w związku z problemem z zamkiem w tylnych prawych drzwiach dzisiaj walczyłem chwilę z tematem...

żeby wyciągnąć cały kompletny zamek trzeba jeszcze wyciągnąć zaślepkę od boku drzwi (od strony zamka), odkręcić/dokręcić śrubkę torx w głębi (długi torx potrzebny). Dzięki pokręceniu tą śrubką ściągniemy plastikową osłonkę kawałka klamki zewnętrznej. Wyciągamy następnie rączkę/klamkę zewnętrzną drugą dłuższą część. Pod główną klamką ukaże się nam śrubka i tam odkręcamy i możemy wyciągnąć. U mnie problem z zamkiem rozwiązany na tyle, że szukam po prostu silniczka do zamka, silniczek zabawkowy można powiedzieć, skończyły mu się szczotki i tyle, można uznać za zużycie eksploatacyjne :)

bartoszek
29-09-2016, 06:39
szukam po prostu silniczka do zamka, silniczek zabawkowy można powiedzieć, skończyły mu się szczotki i tyle, można uznać za zużycie eksploatacyjne

Sęk w tym, że silniczek ma długą oś i ciężko będzie ci coś znaleźć. Ja kupiłem jakikolwiek zamek na szrocie. Drzwi kierowcy już naprawione, teraz widzę szwankują drzwi pasażera.

GrekuPL
29-09-2016, 18:07
Sęk w tym, że silniczek ma długą oś i ciężko będzie ci coś znaleźć. Ja kupiłem jakikolwiek zamek na szrocie. Drzwi kierowcy już naprawione, teraz widzę szwankują drzwi pasażera.

znalazłem silniczek ;) nieważne, że ma długą ośkę, jak wystarczy "tyłek" wymienić z nowymi szczotkami i po robocie... Jak uda mi się to wykonać, ożywię zamek, to jakiś artykuł strzelę :D

truszczu
29-09-2016, 20:28
Ja już od jakiegoś czasu mam "abonament" na zamki. Wyciągam czyszczę szczotki i komutator, składam i kilka miesięcy działa. W między czasie szukam okazji jak ostatnio 60zł za zamek z 2013r od s-maxa. Choć obawiałem się, że nie będzie pasował bo ma jakiś dodatkowy silniczek (może od key free?), ale już wymieniłem i działa bez problemu, teraz czas na drugi.
Niestety na szukaniu zamiennika silniczka poległem.

GrekuPL
29-09-2016, 22:17
u mnie czyszczenie silniczka i komutatora nic nie dało, widać przez plastikową obudowę/osłonę, że iskrzy i próbuje ale nie ma siły ruszyć. Drugi silniczek za to od podwójnego rygla mniejszy i silniejszy na ten moment ogarnia swoją rolę.

bartoszek
30-09-2016, 06:43
ma jakiś dodatkowy silniczek (może od key free?), ale już wymieniłem i działa bez problemu, teraz czas na drugi.

Już poruszałem kilkakrotnie ten temat. Też włożyłem cały zamek od keyfree, bez podłączenia dodatkowej wtyczki - bo jej nie mam :) A po prostu nie chciało mi się rozbierać drugi raz całego zamka na czynniki pierwsze, żeby przełożyć silniczek.

GrekuPL
01-10-2016, 16:57
Już poruszałem kilkakrotnie ten temat. Też włożyłem cały zamek od keyfree, bez podłączenia dodatkowej wtyczki - bo jej nie mam :) A po prostu nie chciało mi się rozbierać drugi raz całego zamka na czynniki pierwsze, żeby przełożyć silniczek.

ja mam jedną dużą kostkę, dwa silniczki wewnątrz, to mam to keyfree czy nie ? W sumie co to jest, system bezkluczykowy czy co ?

Paramedyk
26-10-2016, 17:48
Podpinam sie pod temat żeby nie mnożyć...

Dzisiaj przestał mi się otwierać zamek w drzwiach kierowcy. Wygląda to tak, że słychać dźwięk odryglowywania ale zapadka przy klamce pozostaje wciśnięta (musze otwierać szyby i ręcznie pociągając za klamkę zapadka normalnie wychodzi). Zamykanie różnie - albo zamyka od strzała albo za pierwszym razem do połowy a jak przycisne drugi raz do ryglowania to "zabiera" ją do końca.
Ewidentnie problem z "wydolnością" silniczka. Potwierdzenie w błędach:
"DM DTC B1108:11-2F
Kod: B1108 - Silniczek zamka centralnego drzwi kierowcy
Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do masy
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
Moduł: Modu drzwi kierowcy"

Moje pytanie: czy zacząć od rozebrania drzwi i próby ziołolecznictwa w postaci przeczyszczenia itp. kabelków, styków? Czy daremna robota i bez nowego silniczka do drzwi nie podchodzić...
Pewnie najtrafniejsza odpowiedź będzie brzmiała "można tak, można i tak" ale może ktoś już miał podobny przypadek... Nie chciałbym sie z tym grzebac dwa razy.

jvc
26-10-2016, 18:11
Miałem podobnie w tylnych prawych drzwiach. Wymieniłem na zamek używkę za chyba 150 zł i od roku spokój.

Paramedyk
26-10-2016, 18:51
Zastanawiam się jeszcze czy otwierając kluczykiem też uruchamiam ów silniczek czy w jakiś inny sposób następuje przełożenie ruchu kluczyka? Bo z kluczyka też nie otwiera.

cliner
26-10-2016, 21:51
Tylko wymiana,szukaj z polifta,są zamienne.Im młodszy tym lepiej,jest trochę roboty przy demontażu i później przy wypinaniu linek.

Paramedyk
26-10-2016, 22:26
Tylko wymiana,szukaj z polifta,są zamienne.Im młodszy tym lepiej,jest trochę roboty przy demontażu i później przy wypinaniu linek.

Dzięki. Domyślam się i to mnie przeraża. Nie wiem czy są jakieś poradniki z demontażu boczków, będę szukał.

cliner
26-10-2016, 23:07
Boczki to pikuś,rączki małego żółtego brata do wyjęcia całości z drzwi bezcenne....:one:

Paramedyk
27-10-2016, 10:13
Ok. Jeśli się okaże, że wymiana to czy zamek o numerze 7S7A-A21813-DC "nada się" do mojego? Nr VIN WF0EXXGBBE9K84182. Zastanawiam się czy szukać samego siłownika czy całego zamka.

Paramedyk
28-10-2016, 05:07
Ok. Jeśli się okaże, że wymiana to czy zamek o numerze 7S7A-A21813-DC "nada się" do mojego? Nr VIN WF0EXXGBBE9K84182. Zastanawiam się czy szukać samego siłownika czy całego zamka.
Ktoś? Coś? Potrzebuję pomocy w doborze zamka...

kewcio
18-11-2016, 10:27
Witam,
panowie podobny problem z zamykaniem i otwieraniem auta. Chodzi o drzwi kierowcy, jak jadę to czasami pokazuje komunikat o nie zamkniętych drzwiach kierowcy, przestają działać szyby elektryczne. Zdjąłem boczek drzwi i sprawdziłem kostki i przewody - wyglądają OK. Można jakoś w 100% stwierdzić czy to uszkodzenie zamka czy na przykład modułu sterującego.

Goora
18-11-2016, 10:52
No, ale jak przy okazji przestają działać szyby to szybciej obstawiał bym jednak okablowanie?
Kabel nigdzie nie jest przetarty? Kostki piszesz, że sprawdzałeś, ale piny całe?

kewcio
18-11-2016, 17:28
Niby OK.
Ale dzisiaj zauważyłem, że jak się uderzy w okolicach zamka to problem ustaje - dopóty się znowu nie objawi :)
Z tymi szybami to też nie zawsze.

kewcio
21-11-2016, 18:41
Problem prawie rozwiązany (nie ma sygnalizacji niezamkniętych drzwi) - ułamany pin w kostce w słupku A.
Ale mam jeszcze problem z auto-ryglowaniem - nie zaciąga do końca zapadki nad klamką. Może to mechanizm zamka jest uszkodzony - ale z kluczyka zamyka do końca, ktoś coś może doradzić ?

mawof
20-05-2017, 11:55
Witam serdecznie,
Podpinam się pod wątek. W moim Mondeo też mam problem z zamkiem drzwi kierowcy. Z kluczyka wszystko działa. Ale już z pilota nie domyka drzwi kierowcy (pozostałe się blokują). Ford chce wymienić zamek za grubą kasę. Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć po nr VIN jaki powinienem kupić zamek? Wiem, że jest kilka rodzajów, na różne ilości PIN.

pgrob
20-05-2017, 23:25
jaki powinienem kupić zamek? .

Jeśli masz podwójne ryglowanie to zamek z 10 pinami, jeśli pojedyncze ryglowanie to z 6 pinami.
Jeśli nie wiesz czy masz podwójne czy pojedyncze ryglowanie to podaj nr VIN to się sprawdzi.

rychu.zychu
21-05-2017, 00:07
Niekoniecznie Vin prawdę powie. Już niejedna osoba się zdziwiła , bo co innego miała po Vin-ie ,a co innego w rzeczywistości.

mawof
21-05-2017, 07:29
Numer VIN:
WF0EXXGBBEAS61917

Dzięki :)

pgrob
21-05-2017, 13:27
Niekoniecznie Vin prawdę powie. Już niejedna osoba się zdziwiła , bo co innego miała po Vin-ie ,a co innego w rzeczywistości.
To zależy gdzie się sprawdza. Jeżeli w Etisie to rzeczywiście można się czasem zdziwić bo opisy bywają niejasne i ta sama funkcja może być różnie nazywana.
Ja zawsze po VIN ściągam Asbuilda za pomocą ELMConfiga i wiem z czym auto wyjechało z fabryki.

Numer VIN:
WF0EXXGBBEAS61917

Według Twojego VIN auto ma pojedyncze ryglowanie czyli zamek z 6 pinami. Jeżeli przy zamykaniu z kluczyka wszystko działa, a z pilota nie, to moim zdaniem winny jest siłownik zamka. W autach z pojedynczym ryglowaniem siłowniki lewy przód i lewy tył są takie same więc żeby mieć 100% pewności można je zamienić i sprawdzić czy wszystko działa. Jeżeli winny rzeczywiście będzie siłownik wystarczy kupić zamek lewy tył (może być od anglika - na allegro tańszy i łatwiej dostępny).
Moim zdaniem można również założyć siłownik z 10-pinami (podwójne ryglowanie i tak nie będzie działać bo nie wiadomo czy jest odpowiednia wiązka i przede wszystkim nie jest aktywowane w komputerze) bo tych na allegro jest zdecydowanie więcej dostępnych, ale należy pamiętać, że te z 10 pinami w wersji europejskiej są różne lewy przód i lewy tył, natomiast w wersji angielskiej są po lewej takie same. Krótko mówiąc moim zdaniem będzie pasował lewy tył europa, lewy tył i lewy przód - anglik.

Poniżej masz kilka zdjęć zamków i siłowników. Żeby odłączyć siłownik od zamka trzeba odkręcić plastikową osłonę (1 śruba przy zwykłym zamku i 2 śruby przy zamku z keyless) i następnie okręcić 2 śruby, którymi siłownik jest przykręcony do mechanizmu zamka i zwolnić sprężynę cięgna.

Juzek
21-05-2017, 14:00
Jeśli zamontuje zamek lewy tył na przód lub lewy przód Angol to straci możliwość otwierania auta z kluczyka - brak cięgna dla pręta bębenka.

A przy angliku dodatkowo nie będzie mu gasł wyświetlacz zegarów po zamknięciu. Sprawdzone organoleptycznie.

Wysłane z Szajsunga MkIV

pgrob
21-05-2017, 15:52
Jeśli zamontuje zamek lewy tył na przód lub lewy przód Angol to straci możliwość otwierania auta z kluczyka - brak cięgna dla pręta bębenka.

Pisałem o samym siłowniku, a nie całym mechanizmie zamka.

Juzek
21-05-2017, 16:16
Ja też :-)

Wysłane z Szajsunga MkIV

mawof
21-05-2017, 16:18
Panowie dzieki. Jak rozumiem sam zamek z 1 ryglowaniem o 6 pinach. Lub wymiana rygla? Ale ze w obu przypadkach trzeba jakis zamek kupic to czy nie lepiej caly zamek i go wymiwnic :)?

pgrob
21-05-2017, 16:29
Jak znajdziesz lewy przód z 6 pinami w rozsądnych pieniądzach to kupić i nie ma co kombinować.

mawof
21-05-2017, 18:10
Też tak myślę. Nie ma co kombinować. A zamek z 6 pinami będzie jeden typ czy jest kilka i trzeba by po kodzie produktu szukać?

pgrob
21-05-2017, 18:30
Zamek może być z keyless lub bez. Ty masz bez keyless.

mawof
21-05-2017, 18:43
Zamek może być z keyless lub bez. Ty masz bez keyless.

Dzięki, to wiem wszystki.

kmarcin6
02-06-2017, 08:51
Może komuś pomoże. Ostatnio tez mnie dopadła awaria centralnego, a konkretnie lewy tył.
W miejsce oryginalnego 6 pinowego o symbolu 6M2A-R26413-BC zamontowałem zamek 10 pinowy od Focusa 2 o numerze 4M5A-A26413EE.
Wystarczyło jedynie usunąć jedną blaszkę do klamki (chociaż nie wiem, czy by przeszkadzała), przełożyć linkę do blokady i tą część z prowadnicą do szyby.
Za zamek do Focusa dałem 15 zł, wiec sporo taniej niż do Mondeo.

blockout
08-07-2017, 20:59
Witam, mnie również dopadla awaria centralnego zamka, lewy przód i tył, poświęciłem całą sobotę na diagnozę i stwierdzam że 95 procentach przypadkow jest winny maly silniczek wewnatrz mechanizmu zamka, rozebranie silniczka i dokladne przeczyszczenie komutatora i szczotek rozwiązało problem, w niektorych silniczkach jest również połprzewodnikowa blaszka która ma zapobiegać spaleniu silniczka ale niestety z doświadczenia i przygód z nieotwierającym sie bagaznikiem w audi a4 b6 mogę stwierdzić że z czasem przez ta blaszke silniczek nie dostaje pełnego napięcia przez co niema siły ruszyc centralnego i należy zastąpić tą blaszkę stałym połączeniem, po tych zabiegach centralny w obu drzwiach chodzi aż miło,
A tak przy okazji okazało się że poprzedni właściciel wygłuszył wszystkie drzwi ��

mawof
09-07-2017, 20:34
Heja, ja w koncu wymienilem zamek. Teraz wszystko smiga. Stary jak ktos umie naprawic moge odsprzedac ;)

chakney
12-11-2017, 17:22
A przy angliku dodatkowo nie będzie mu gasł wyświetlacz zegarów po zamknięciu. Sprawdzone organoleptycznie.

Przymierzam się do wymiany samego siłownika lewy tył na przód i zastanawia mnie powyższa wypowiedz.

To prawda, że nie będzie wygaszany wyświetlacz po takiej operacji?

Juzek
12-11-2017, 17:42
Tak. Sprawdzone przy okazji przeszczepu zamków

Wysłane z Szajsunga MkIV

swiergus
20-11-2017, 11:24
Witam.
Podepnę się pod temat. Przerabiam właśnie problem zamka kierowcy po rozebraniu silniczka okazuje się że szczotki są do wymiany lecz nigdzie nie ma takich silniczków a już nie wspomnę o szczotkach czy może ktoś już namierzył takie cuda ? https://drive.google.com/file/d/1PqepYLd5yfcwbex1f3buS1ZhXS3_Wj6l/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1hCi20wPUC91U_s0VyuLxQShBnL_OHSQZ/view?usp=sharing

peteypee
22-11-2017, 10:26
Taki silniczek znajdziecie w silniczkach regulacji lamp. są rózne ze ślimakami albo z zębatkami ale to do się przełożyć. Ostatecznie można przełożyć same szczotki. mam takich silniczków na kupie starych lamp trochę i cześć rozbierałem. Moga się róznić tylko wsówkami bo przy niektórych są wygiete w ształcie L a przy niektóych proste jak na foto

Dawid26
19-03-2018, 19:30
Witam wszystkich. Przeczytałem wątek, ale u mnie objawy są trochę inne. Mianowicie auto zawsze się otwiera z pilota. Wszystkie drzwi. Natomiast jeśli chodzi o zamykanie to tu jest problem. Zamykają się wszystkie drzwi oprócz lewych tylnych. Ale nie zawsze. Raz sie zamykają, a raz nie. Są dni, ze się za kazdym razem zamykają, a nie raz klikam kilka razy, silniczek pracuje i nic. Nadal otwarte. Mam keyless i drzwi ryglowane. Tzw. Klikam raz pilotem drzwi zamkniete, klikam drugi raz i się rygluja. Nie raz za pierwszym razem nie zadziala a gdy zarygluje to sie zamkna. Co może być przyczyna?

Golson
19-03-2018, 20:27
To co zawsze - silniczek.

Juzek
20-03-2018, 16:22
Silniczek zamka do wymiany. Nie musi być keyless - wystarczy dobrać wg pinów we wtyczce.

Może być od angola

Nastukane na szklanym ekranie

Golson
20-03-2018, 17:54
Niech sobie kupi byle jaki z polifta i przełoży sam silniczek do swojego.

slawv
18-05-2018, 09:07
Podepnę się.

Mam S-maxa, ale to w sumie podobne rozwiązania, więc opiszę swój problem i przyczynę, może komuś pomoże w przyszłości.

Miałem podobnie jak koledzy:
- informacja o niezamkniętych drzwiach pomimo że sa zamknięte
- niedziałający centralny zamek
- blokująca się pamięć foteli
- świecące żarówki pod nogami
- blokujące się okna (nie można ich było otworzyć i zamknąć z poziomu drzwi kierowcy)

Dodatkowo zauważyłem że jak się otworzy drzwi całkowicie, a potem zamknie, to często komunikat znikał. Czasem trzeba było otworzyć je szeroko kilka razy, ale najczęściej jednorazowo wystarczyło.

Przyczyną był u mnie ułamany pin we wtyczce wiązki drzwi.

rychu.zychu
18-05-2018, 12:38
Zakładał ktoś takie zamienniki zamka firmy NTY ?
http://allegro.pl/silownik-zamka-tyl-ford-mondeo-mk4-kombi-i7213328505.html
http://allegro.pl/silownik-centralnego-zamka-tyl-pr-ford-mondeo-07-i7142896266.html

Gregi86
18-05-2018, 19:23
ogolnie nie mam dobrego zdania o tej firmie, cena przeklada sie na jakosc, spotkalem sie z lozyskami piast na tyl do forda, padaja jak muchy

lester78
25-05-2018, 07:31
Witam.Co panowie powiedza na tki problem z zamkiem?
Widać jak pracuje w klamce przełącznik ale nie chce sie wcisnać do konca (zamykając kluczykiem).Po podlączeniu forscana pokazuje błą B1109-silniczek zamka centralnego drzwi pasażera
Obwód zwarty do masy Lecz dgy skasuje błedy forscanem mogę zamykać i otwierac drzwi bez najmniejszych przeszkód i blad się nie pojawia ale po odpaleniu auta i zgaszeniu wszystko wraca ponownie.Gdzie może leżeć przyczyna?

rychu.zychu
19-06-2018, 13:45
Jaki smar polecicie do części mechanicznych zamka ?

Juzek
19-06-2018, 13:50
Smar biały w sprayu

roki881
26-06-2018, 21:41
Witam , mam problem z Mondeo mk4 2008 system bez kluczykowy.
zdarza mi sie czesto tak ze nie dziala centralny z kluczyka . jesli otworze dzwi recznie , wtedy wlacza sie alarm i dziala centrany , i zdarza sie tez gdy chce otworzyc z pilota i sie nie da , to za pare minut przychodze i dziala centralny z pilota.
Wydaje mi sie ze od momentu gdy mialem lekka kolizje i dalem auto do serwisu forda to tak mi sie dzieje. bardzo proszę o pomoc.

Bump: Aha jeszcze jedno , centralny wtedy nie dziala nawet gdy przekrecam kluczykiem, otwieraja sie tylko dzwi kierowcy, a reszta sie otwiera wtedy jak otworze drzwi za klamke i wlaczy sie alarm

mark.577
28-07-2018, 09:40
Witam,
jako, że przeczytałem sporo wątków na temat centralnych zamków w Mk4 i nie tylko i nie natknąłem się dokładnie na sytuację taką jak moja, więc opiszę. Mianowicie, u mnie drzwi kierowcy nie ryglują się z pilota ani z przycisku na klamce zewnętrznej (pozostałe drzwi się ryglują). Dodam, że mam pojedyncze ryglowanie.
Natomiast po wciśnięciu blokady nad wewnętrzną klamką przy zamkniętych drzwiach (np. przez otwarte okno, lub zostając w środku) drzwi kierowcy się ryglują (wraz z pozostałymi drzwiami) i po oddaleniu się od auta z pilotem-kluczykiem biernym auto zostaje zamknięte, w tym również drzwi kierowcy.
Dziwne jest natomiast to, że po zaryglowaniu od środka drzwi kierowcy otwierają się bez problemu po chwyceniu za klamkę zewnętrzną po wykryciu kluczyka/pilota obok drzwi, czyli tak jak powinny (jednak blokada nad wewnętrzną klamką nadal pozostaje wówczas wciśnięta).
Po przeczytaniu kilku wątków obstawiałbym padnięty silniczek od ryglowania w siłowniku drzwi kierowcy. Jednak zastanawia mnie na jakiej zasadzie te drzwi się otwierają od zewnątrz po tym jak przecież zostały zaryglowane od środka, a silniczek, który odpowiada za ryglowanie i odryglowanie jest padnięty... (chyba że jednak nie ten sam silniczek odpowiada za jedno i drugie, tego właśnie nie wiem) ... a może to nie silniczek w siłowniku a raczej moduł drzwi? Może ktoś miał dokładnie taki przypadek, lub umie to wyjaśnić?

Kazio
08-09-2018, 20:07
Witajcie mam problem z Mondeo MK4 z 2008r. Silnik 2.0 145 km pb, sedan. Mam problem z centralnym zamkiem. Mianowicie jest tak, że czasami jak klikam na pilocie zamknięcie, to wszystkie drzwi zamykają się za pierwszym razem. Czasami zamykają się wszystkie oprócz przednich pasażera. Za drugim kliknięciem zamykają się wszystkie. Z otwarciem jest tak, że za pierwszym razem otwierają się wszystkie oprócz przednich pasażera lub oprócz tylnich prawych. Za drugim lub dopiero za trzecim kliknięciem otwierają się wszystkie. Bateria z pilota nowa. Co to może być? silniczki? Czy może jakieś styki trzeba przeczyścić? Czy całkiem coś innego?

mondeo70235
08-09-2018, 20:36
najprawdopodobniej pada ci zamek w drzwiach

Kazio
08-09-2018, 20:49
Tzn? mam wymienić cały zamek? dwa zamki?

rychu.zychu
09-09-2018, 01:41
Możesz kupić zamek od Anglika i podmienić silniczek.

Pigmey6
17-09-2018, 10:15
Witam,
Mnie również dopadł problem z zamkami – dwa tylne odmawiają posłuszeństwa (keyfree + podwójne ryglowanie)
Sprawa wygląda następująco:
- zamykam z guziczka w klamce przedniej: nie zamyka tyłu (dzyndzel przy klamce wewnętrznej się przemieszcza się o mniej więcej połowę), drzwi pozostają otwarte
- zamykam z pilota: jak wyżej
- wciskam dzyndzla przy klamce zewnętrznej i zatrzaskuję drzwi: zamknięte
- auto zamknięte, otwieram z kluczyka bądź pociągając za PRZEDNIĄ klamkę: przednie drzwi się oczywiście otwierają, tylne pozostają zamknięte
- auto zamknięte, otwieram pociągając za tylną klamkę drzwi z uszkodzonym zamkiem i wciśniętym ręcznie dzyndzlem – drzwi się otwierają, dzyndzel pozostaje wciśnięty (!)
- zamykam te drzwi ponownie i już ich nie mogę otworzyć…
Masakra normalnie.
Pytanie co wymienić – całe zamki?
Czy może styknie tylko same silniczki przełożyć – jeśli tak to jakie będą pasowały i czy dużo z tym roboty (zamknie już wyjmowałem więc to tego momentu bez problemu sobie poradziłem tylko co dalej)?
Poratujcie radą ;)

Juzek
17-09-2018, 17:06
A rozbierales boczki by zobaczyć co tam się dzieje?

Roland074
17-09-2018, 18:58
Witam.
Mam podobny problem z drzwiami tylnymi prawnymi po. Raz drugi. Parę lat temu wymieniłem zamek na używany i działał do niedawna. Stary zamek zostawiłem - a nóż się przyda. No i przydałby się: chciałem rozebrać zamek, wyjąć silniczek, zobaczyć jak wyglądają szczotki, dokupić nowe, ewentualnie nowy silnik, ale ni jak nie idzie wyjąć silniczka. Należałoby tak umiejętnie rozebrać żeby zamka nie uszkodzić. Może ktoś wie? Na szczęście mam stary zamek, na którym można poćwiczyć.

Pigmey6
18-09-2018, 06:59
A rozbierales boczki by zobaczyć co tam się dzieje?

Tak, wyjąłem cały zamek.
Niestety nie byłem w stanie zdiagnozować problemu.
Aczkolwiek coś mi mówi, że problemem może być "zatarta" linka między zamkiem a klamką ponieważ:
1) po kilkukrotnym, szybkim zamknięciu - otwarciu jednych drzwi zamek zamek zaczął normalnie działać
2) pierwsze objawy problemu zauważyłem w zeszłą zimę, latem wszelkie problemy ustąpiły, a teraz poranki znowu są chłodnawe i problem powrócił
3) drzwi da się otworzyć klamką (keyfree) mimo, że całe auto jest zaryglowane, a dzyndzel w przy klamce zewnętrznej jest wciśnięty (przy odryglowanym samochodzie jest to niemożliwe)

Mam zamiar w najbliższym czasie jakoś nasmarować tą linkę w pancerzyku - muszę tylko dorwać jakąś strzykawkę z igłą bo innego sposobu nie widzę.

Pozdrawiam,
P.

M@cieju
28-09-2018, 16:04
I u mnie niedawno pojawił się ten problem w lewych tylnych drzwiach. U mnie wygląda to tak, że często zamek się nie zamyka ale mogę go zaryglować ręcznie i auto jest całe zamknięte. Nie ma problemu z otwieraniem kiedy odryglowuję auto centralnym zamkiem.

Alecki
29-10-2018, 09:59
W moim przedlifcie drzwi zamykał dopiero przy 3-4 próbie.
Pomogła wymiana silniczka zamka (z poliftowego anglika za 50 zł).

Dzięki wskazówkom w tym wątku wszystko poszło sprawnie i tanio.
Podziękowania dla osób, które dzieliły się wiedzą.

Pigmey6
09-11-2018, 14:22
Pomogła wymiana silniczka zamka (z poliftowego anglika za 50 zł).

Da się to zrobić bez większych problemów?
Ekonomicznie jest to uzasadnione na pewno - zamek z keyfree to koszt minimum 150zł :/
Pytanie ile się trzeba narobić?

Alecki
09-11-2018, 15:08
Za pierwszym razem wyciągnięcie zamka, rozebranie, wyczyszczenie, nasmarowanie i złożenie wszystkiego do kupy zajęło mi dwie godziny.
Za drugim razem - kiedy wymieniałem silniczek trwało to już niecałą godzinkę.
Były tylko mniejsze problemy - dziesięcioletnie kostki elektryczne nie chciały się od razu rozpiąć, sprężynka wybrała wolność i strzeliła w siną dal - musiałem przełożyć z anglika.

Jeśli majsterkujesz to sobie poradzisz.

Pigmey6
15-11-2018, 09:13
Dzieki wielkie Alecki.
Zmotywowałeś mnie, spróbuję to ogarnąć szczególnie, że zamek już raz wyciągałem więc to mam opanowane.

metmusic
15-11-2018, 11:42
Dzieki wielkie Alecki.
Zmotywowałeś mnie, spróbuję to ogarnąć szczególnie, że zamek już raz wyciągałem więc to mam opanowane.

Jakby co mam linki (z klamkami) i prawe zamki (z keyless 6 pin i bez keyless 10 pin), europa oczywiście

Pigmey6
17-01-2019, 09:31
Jeszcze takie pytanie: czy silniczek z zamka bez Keyfree (polift) będzie pasował do zamka z Keyfree (przedlift)?

metmusic
17-01-2019, 09:42
Jeszcze takie pytanie: czy silniczek z zamka bez Keyfree (polift) będzie pasował do zamka z Keyfree (przedlift)?

Tak. Siłowniki, a wiec silniczki są takie same.

marcines73
18-01-2019, 02:57
Mam podobny problem ,nie zamykają mi się z pilota tylne drzwi (prawe i lewe) mogę je jedynie zamknąć ręcznie małą klameczką od środka.Dziwi mnie tylko to że popsuły się jednocześnie prawe i lewe.

_GLOBUS_
31-07-2019, 20:41
Witam.
Mam problem z przednimi drzwiami kierowcy. Nie zamykają się z pilota muszę kluczykiem zamykać. W środku zamykam tą małą klameczką ale z pilota już otwieram, nie działa tylko zamykanie z pilota. Przy zamykaniu z pilota widać jak ta mała klameczka drga i silniczek też słychać. mk4 2012. Rozbierać i czyścić, czy czas na nowy zamek?

leukocyt
09-09-2019, 18:57
Gdy wsunę dłoń w tamtą okolicę to wyczuwam linkę idącą pionowo od zamka do góry, w kierunku tylnej części klamki zewnętrznej.

Czy ktoś wie co to za linka? U mnie dodatkowo linka zasłania śrubę do odblokowania klamki. Jest tam też jakaś guma która dodatkowo utrudnia demontaż. Jakieś sugestie co dalej? Zanim coś zrzucę (odepnę linkę) chciałoby się wiedzieć jak toto potem poskładać. :-)

Grzegorz

Juzek
09-09-2019, 19:57
linka odpowiada za sterowanie bębenka zamka drzwi kierowcy

yamez80
20-09-2019, 10:53
...

Svedrus
12-01-2020, 08:06
Witam, u mnie jest taki problem z ryglowaniem, że gdy zakluczam auto to od strony pasażera z przodu widać że ta mała klameczka się rusza ale nie zamyka się jak powinna. Przy wolokrotnym zakluczam odkluczaniu w którymś momencie zarygluje się ale rzadko. Wystarczy nasmarować coś i jeśli tak to co czy do wymiany?

Marek Michalak
12-01-2020, 10:18
Przy wolokrotnym zakluczam odkluczaniu w którymś momencie zarygluje się ale rzadko. Wystarczy nasmarować coś i jeśli tak to co czy do wymiany?

Smarowanie raczej nie pomoże, szkoda roboty z rozbieraniem lepiej zamówić zamek na alle... ja zapłaciłem 30zł i po kłopocie. Kilka razy ktoś złapał za klamkę i włączył się alarm

Wysłane z mojego SM-A920F przy użyciu Tapatalka

Alecki
12-01-2020, 15:28
Wystarczy nasmarować coś i jeśli tak to co czy do wymiany?
U nie też smarowanie nic nie dało (poza stratą czasu).
Do wymiany był silniczek ryglowania (pasuje z anglika, polift i przedlift jest taki sam, szukaj jak najmłodszego).

Svedrus
13-01-2020, 10:33
Bo generalnie chodzik mi o ta czesc.
Tam gdzieś jest silniczek?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2be20ee49c6d.png (https://naforum.zapodaj.net/2be20ee49c6d.png.html)

Alecki
13-01-2020, 10:46
Tam gdzieś jest silniczek?
Przy klamce nie ma.
Silniczek jest na drugim końcu cięgna.

Svedrus
14-01-2020, 08:01
Czyli kupienie samej klamki tej na zdjęcie nic nie da?

Alecki
14-01-2020, 08:44
Najbardziej prawdopodobne jest, że nie daje rady silniczek ze ślimakiem - foto #6 z tego posta:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2805555&postcount=38

Mniej prawdopodobne, że pękł pancerz linki, dostała się wilgoć, linka skorodowała i ciężko chodzi w pancerzu.

Svedrus
14-01-2020, 08:59
Żeby cały zamek wyciągając muszę poszycie drzwi ściągnąć co nie?

Alecki
14-01-2020, 09:08
Na pierwszej stronie tego wątku masz dokładnie opisany demontaż.

Svedrus
14-01-2020, 17:06
A jeśli jest minus na dworze to gdy otworze drzwi nie idzie ich zamknąć bo się tylko odbijają od uszczelki. Poprostu zamarza linka tak mi się wydaje to może te ryglowanie ma powiązanie z tym w sensie że może to być ta linka?

pgrob
14-01-2020, 22:42
Problem powszechnie znany - jak na mrozie nie można zamknąć drzwi to trzeba do zamka zapodać trochę np. białego smaru i problem zniknie. Najlepiej zrobić to przez otwory mocujące zamek do drzwi. Trzeba odkręcić śruby (oczywiście nie wszystkie na raz bo zamek wpadnie do drzwi) i w te otwory prysnąć smarem.

Svedrus
15-01-2020, 09:14
Czyli to nie linka jest problemem w tym przypadku tak jak z tym ryglowaniem. Ok czyli zamek trzeba kupić i problem powinien zniknąć.

Svedrus
15-01-2020, 10:35
A jeszcze pytanko, jak mam keyless to taki sam zamek 6 pionowy jest?

Juzek
15-01-2020, 11:01
Na pojedyncze ryglowanie tak, ale keyless ma dodatkowy silniczek. Tym się różni od nie keyless

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Svedrus
15-01-2020, 21:28
To mogę kupić zamek bez keyless i przełożyć tylko silniczek od ryglowania?

Juzek
16-01-2020, 06:24
Akurat sam zespół siłownika zamka można przekładać pomiędzy keyless a nie-keyless. Także nie trzeba wydlubywac silniczka

handy
24-01-2020, 09:51
Mi również trafiła się niedawno ta przypadłość. Zamek od drzwi kierowcy zamykał i otwierał się tylko przy pomocy kluczyka.
Próbowałem wymiany samego silniczka, ale po rozłożeniu zamka okazało się, że mechanizmy, zapadki oraz dźwignie są bardzo mocno zużyte i nie zawsze działają jak powinny.
Dostałem używany zamek w całości, szybka podmiana i teraz działa jak powinno.

4RD
10-02-2020, 16:50
Mi również trafiła się niedawno ta przypadłość. Zamek od drzwi kierowcy zamykał i otwierał się tylko przy pomocy kluczyka.
Próbowałem wymiany samego silniczka, ale po rozłożeniu zamka okazało się, że mechanizmy, zapadki oraz dźwignie są bardzo mocno zużyte i nie zawsze działają jak powinny.
Dostałem używany zamek w całości, szybka podmiana i teraz działa jak powinno.

Mam to samo czy zamek od anglika wejdzie??

rychu.zychu
11-02-2020, 02:51
Kolego 4RD z anglika to jedynie podejdą silniczki , bo reszta jest lustrzanym odbiciem zamka z EU.

Petronius
02-09-2020, 19:01
Witam .
Posiadam Forda Mondeo mk4 2014r . Ostatnio zauważyłem że drzwi tylne prawe - nie zamykają się i muszę je zamykać przyciskiem od wewnątrz.Pilotem drzwi mogę otworzyć ale już zamknąć się nie da. Od strony kierowcy mam możliwość zamykania wszystkich drzwi oraz zabezbieczenie drzwi tylnych aby dzieci nie mogły otworzyć drzwi - nie wiem czy to się nazywa podwójne ryglowanie ale po rozebraniu zamka zauważyłem że są dwa silniczki ( jeden ze spiralą plastikową a drugi z metalową ( spirale tej samej długości około 1cm). Wyjęty zamek ma symbol AM2A-R26412-AB . Zamek ma wtyk - 10 pinowy. Nr Vin auta : WF0EXXGBBEEJ48913 . Moje pytanie to który z tych silniczków odpowiada za ryglowanie drzwi oraz czy wszystkie zamki tylne prawe są tej samej konstrukcji - czy mogę kupić dowolny 10 pinowy .Proszę o info.

Juzek
02-09-2020, 19:50
Nie zmieniaj zamka tylko silniczek. Pasuje z każdego zamka, niekoniecznie z tych samych drzwi. Od zamykania jest ten wewnątrz zamka.

mar111cin
17-09-2020, 15:46
Wczoraj wreszcie się zebrałem i wymieniłem silniczek w zamku kierowcy. Jakby ktoś szukał, jest to wersja "z długim trzpieniem" (czyli pręcik i na pręciku jest ślimak)

Wprawę miałem, bo rozbierałem to 3 raz, to wymiana zajęła mi 40 minut i można było jechać dalej.

Podpowiem, że żeby wyjąc zamek, to na górze przy klamce są 2 śrubki do odkręcenia, jedna od boku drzwi, druga po wyciągnięciu rączki klamki. Przy pierwszej próbie nie wyciągnąłem rączkę klamki, nie widziałem drugiej śrubki i nie mogłem sobie poradzić z wyjęciem zamka. W poradniku źle to odczytałem ;)

Sakura
23-10-2022, 10:32
Ktoś może zna wymiary jakie powinien mieć silniczek?

dobot_pl
03-11-2022, 08:36
Cześć,
Mam problem z przednimi drzwiami kierowcy mondeo MK4 2008 2.TDCI Kombi.
Kupiłem auto i okazało się że drzwi kierowcy są od anglika (wszystko razem z zamkiem) przełożona jest tylko wkładka z poprzednich.

Nie działa ryglowanie od środka. Jak wyciągam wkładkę to nie widać tej części ze sprężyną którą porusza wkładka. Drzwi zamykają się tylko z pilota.

Chcę wymienić cały zamek razem z podstawą klamki, cięgnami ale nie mam pojęcia który zamek kupić (ile pin) i nie wiem czy coś jeszcze muszę wymienić aby wszystko działało jak trzeba.
Czy po VIN można zweryfikować jak zamek muszę kupić? VIN: WF0GXXGBBGBGB9578

Dzięki za pomoc

Parch
03-11-2022, 09:53
Moduł drzwiowy, o który pytałeś w innym wątku, już wymieniłeś na właściwy?

BTW: VIN poprawny podaj.

dobot_pl
03-11-2022, 09:56
Tak, wymieniłem i już nie ma błędów. Został jeszcze zamek do wymiany na EU i powinno być ok :)
VIN: WF0GXXGBBG8G89578

Parch
03-11-2022, 10:01
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-1621-ZAMEK-DRZWI-PRZOD-LEWY-MONDEO-MK4-S-MAX-GALAXY-06-_-1791414-_-6M2A-R21813-ED-_-GTU_07.html

dobot_pl
03-11-2022, 10:05
Super, dzięki śliczne.

Dzięki Tobie już wiem że numery oryginalne: 6M2A-R21813-EC, 6M2A-R21813-ED 6PIN.

Szukam więc :)

Znalazłem jeszcze na forum, że można użyć :
6M2A-R21813-EC (lub ED) lub 6M2A-R21813-MC (lub MD) czy jeszcze są jakieś nr które mogę zastąpić ?

Parch
03-11-2022, 10:10
Jak będziesz szukał, to koncentruj się na samym zamku. Te stelaże do mocowania zamka i klamki można łatwo zdemontować i zamienić np. na swoje.
W ten sposób możesz też szukać zamków z S-MAX'a mk1 i GALAXY mk3. Niewykluczone, że gdzieś nawet mam taki zamek zdemontowany z mojego auta, przy wymianie na zamek KEYLESS. Jak go demontowałem, to był sprawny. Gdybyś nie znalazł, to się odezwij via PW.

Bump: Znalazłem jeszcze na forum, że można użyć : 6M2A-R21813-EC (lub ED) lub 6M2A-R21813-MC (lub MD) czy jeszcze są jakieś nr które mogę zastąpić ?
6M2A-R21813-MC (lub MD) to są zamki 10.pinowe z DeadLockiem (podwójne ryglowanie). Te zamki spokojnie można zastosować. Nie wykorzystasz tylko tej funkcji podwójnego ryglowania, ale poza tym będzie wszystko działać poprawnie.
Tyle tylko, że zamki 10.pinowe są z reguły droższe - jako bogatsze i rzadsze. Chociaż jak patrzę na aktualną dostępność i ceny, to już chyba nie ma reguły.