Witam,mój problem zaczol sie po wymianie klockow hamulcowych z tylu i lorzysk,a wiec podczas jazdy przy hamowaniu pedal hamulca drga i na zewnatrz slychac tak jakby cos buczalo,jakby ABS,obojetnie czy lekko hamuje czy ostro, jak popompuje pare razy pedalem to przestaje,ale przy nastepnym hamowaniu jest znowu to samo i nawet sluchac te buczenie podczas samej jazdy bez hamowania tylko ze troche ciszej i odczowam wtedy ze samochod minimalnie hamuje,ale gdy nacisne znowu pare razy pedal znowu jest ok tylko na pare sekund.Przy predkosci okolo 90kmh wlanczaja mi sie dwie zolte kontrolki od ABS-u i ESP,i wtedy wszystko jest dobrze,pedal hamulca normalnie chodzi nic nie buczy.Niewiem co to moze byc,moze komputer nalapal jakis bledow i wystarczy odlaczyc akumulator na chwile.Moze jest ktos na forum co moze mi pomoc.
mondzio III
04-11-2006, 07:36
po wymianie klockow hamulcowych z tylu i lorzysk,
a przewód hamulcowy odkręcałaś
to może masz układ zapowietrzony
a może co zle złożone albo łożysko trefne
podnieś koło do góry i obróć im zobacz jak się kręci
czy luzno trudno diagnozować
musisz to sam zrobić
a jak było przed wymianą dobrze
to szukaj przyczyny w tym kole co robiłeś
przepraszam że się podepnę pod temat. Focus to moje pierwsze auto z ABSem. Dziś na dworze szklaneczka była i troszkę mósiałem się przyzwyczaić do jazdy takim autem, ale to nie w tym problem czy mógłby ktoś opisać działanie ABSu w fokusie, oczywiście chodzi mi o odgłosy słyszane w kabinie. Bo u mnie coś chyba nie tak. Słyszę pompkę, słyszę i czuję walenie pedału i jeszcze coś tak jakby przeskakiwała jakaś zębatka czy coś. Czy to są normalne odgłosy. Bo własnie te przeskakiwanie mnie niepokoi.
Pozdrawiam
mondzio III
04-11-2006, 15:41
Słyszę pompkę, słyszę i czuję walenie pedału i jeszcze coś tak jakby przeskakiwała jakaś zębatka czy coś. Czy to są normalne odgłosy
jak najbardziej wszystko prawidłowe
na temat ABS
http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_%28motoryzacja%29
Dzięki bardzo, naprawdę ciekawe wyniki testów:)
Pozdrawiam
a przewód hamulcowy odkręcałaś
to może masz układ zapowietrzony
a może co zle złożone albo łożysko trefne
podnieś koło do góry i obróć im zobacz jak się kręci
czy luzno trudno diagnozować
musisz to sam zrobić
a jak było przed wymianą dobrze
to szukaj przyczyny w tym kole co robiłeś
Przewodów hamulcowych nie odkrecałem,tylko odkręciłem zacisk żeby nowe klocki włożyć,łożysko raczej niema nic do żeczy,bo najpierw wymieniałem klocki i zaczęło to sie dziać a dopiero po paru dniach łożyska.
Koło podniosłem lekko sie kręci niema żadnych oporów.Przed wymianą niemialem żadnych problemów.
[ Dodano: 2006-11-05, 20:48 ]
Akumulator odłączyłem i nic nadal to samo,ale po wyciągnięciu bezpieczników od ABSu jest dobrze,tzn niema tego buczenia przy hamowaniu,tylko wiadomo kontrolka świeci i niema ABSu,więc to niejest raczej wina klocków tylko chyba któryś czujnik jest uszkodzony
low_radiation
26-03-2007, 15:16
Mam podobny problem w mondeo mkI - po "ingerencji" :fcp24 mechanika w tylnym bębnie hamulcowym mam jakieś stuki/ i nie chodzi tu o zwyczajowe działanie ABS - tylko narastający częstotliwością stukot w miarę wzrostu prędkości../ - pedał drga podczas hamowania i okazjonalnie włączają się kontrolki ABS i TCS - zgłupiałem- po wyłączeniu zapłonu kontrolki są w normie. Po przetoczeniu bębna ma to niby ustąpić.. proszę o podpowiedź co z tym kwiatkiem począć.. :fcp24