Zobacz pełną wersję : Czym przykleić wewnętrzne lusterko....?????
Witam wszystkich.
Jestem tutaj nowy na tym forum. Mam nadzieję, że będę często tutaj zagladał, tym bradziej, że zarówno moja lepsza połowa i ja jeździmy samochodami marki Ford. Ale do rzeczy...dziś opędzałem się przed...........osą, która wleciała do srodka i zamachnąłem się na tegon owada. W efekcie, osa wyszła bez szwanku a ja uderwałem sobie lusterko wewnętrzne. Teraz nie chcmi się trzymać....
Co radzicie...? Jak i czym go ponownie przykleić? Próbowałem "SuperGlue", ale zaraz znowu odpało... :cry:
Czy ktoś już kleił lusterko? Wie jak to zrobić?
Pozdrawiam, ZIBI
super glu itp nie da rady,najlepiej podjedź do zakładu który wymienia szyby i zapytaj powinni powiedzieć a nawet przykleić koszt ok 10-20 zł
widziałem na stacji benz orlenu 2 rodzaje specjalnych kleji do lusterek... ale faktycznie chyba najlepiej podjechać do "szklarza"
Mój ojciec kilka lat temu udał się do szklarza z takim samym problemem. Ten dał mu kawałek takiej dwustronnie przylepnej pianki (nie wiem jak to się nazywa fachowo). Grubość około 1 mm. Przylepił lusterko na to i jeździ do dziś bezawaryjnie. Spróbuj - może i Tobie pomoże.
Radzę nie kombinować samemu tylko podjechać do warsztatu, który montuje szyby i tam Ci przykleją lusterko!Cena od 10 zybli do 20 zybli .Kolega kombinował sam i w efekcie skończyło się wymianą całej przedniej szyby(pękła).Pozdrowionka!
Chyba je chciał przynitować :D
jeżeli na szybie zostały resztki kleju lub taśmy, to przyklej poxipolem, tylko dobrze odtłuść.
Kolega kombinował sam i w efekcie skończyło się wymianą całej przedniej szyby(pękła).
Pewnie użył kleju adhezyjnego - jak np. SuperGlue lub Kropelka - a takiego do szyb samochodowych używać nie wolno... Jeśli już - musi to być klej "plastyczny" (miękki po zaschnięciu).
Mój ojciec kilka lat temu udał się do szklarza z takim samym problemem. Ten dał mu kawałek takiej dwustronnie przylepnej pianki (nie wiem jak to się nazywa fachowo). Grubość około 1 mm. Przylepił lusterko na to i jeździ do dziś bezawaryjnie. Spróbuj - może i Tobie pomoże.
Dokładnie - dwustronna taśma piankowa do kupienia w każdej Castoramie, Praktikerze, Obi... Jeśli jest "markowa" to po użyciu trzyma jak cholera :wink: Trzeba tylko wcześniej dobrze odtłuścić klejone powierzchnie.
Taka taśma nadaje się doskonale także do klejenia emblematów (np. oznaczenia silnika) do karoserii.
Dokładnie - dwustronna taśma piankowa do kupienia w każdej Castoramie, Praktikerze, Obi... Jeśli jest "markowa" to po użyciu trzyma jak cholera :wink: Trzeba tylko wcześniej dobrze odtłuścić klejone powierzchnie.
Taka taśma nadaje się doskonale także do klejenia emblematów (np. oznaczenia silnika) do karoserii.
Absolutnie najlepsza! Zresztą oryginalnie (choć nie wiem czy we wszystkich modelach) też lusterko jest przyklejone taka dwustronną taśmą. Kiedyś nawet kupowałem w ASO taką dokładnie dopasowaną do tej "nogi" od lusterka.
Adam
jeżeli na szybie zostały resztki kleju lub taśmy, to przyklej poxipolem, tylko dobrze odtłuść.
Własnie na szybie pozostał czarny kwadracik, bardzo cienki, ktorego nawet żyletką nie mozna zeskrobać. Może to jest właśnie to podłoże do ktorego nalezy kleić?????
Dokładnie tak jak piszesz,użył kleju '' kropelka".
Dokładnie tak jak piszesz,użył kleju '' kropelka".
I lusterko przyklejone Kropelką pewnie "wyszczerbało" mu kawałek szyby :twisted:
I właśnie dlatego nie wolno używac takich klejów...
denon2000 01-08-2004, 23:26 Potwierdzam posty o braku stosowalności klejów typu kropelka i superglue do klejenia lusterek.
2 lata temu mój ojczulek "na szybko" przykleił w moim escorcie (wtedy jesze nie moim:) ) luterko właśnie na któryś z tych szybkich klejów. W efekcie tego w grudniu musiałem wymienić całą szybę - pękła od góry do dołu.
pointofview 04-08-2005, 11:38 Mimo tego, że post stareńki ale może się komuś rada jeszcze przyda.
- W sklepie z częściami do forda (w Warszawie polecam Automar na Bokserskiej 35 - tel 22 857 39 67) kupuje się czarny "lepliwy" obustronnie b. cienki plasterek - kwadracik za 3 zł. i nie jest to typowy dostępny np. w OBI plaster dwustronny !
- Acetonem odtłuszcza gładkie powierzchnie lusterka (tego co odpadło :) i czarnej naklejki na szybie (jeśli już zdrapana :!: to będzie odpadać)
- Najpierw czarny kwadracik (ten obustronnie "lepliwy") przykleja się do lusterka
- Potem lusterko do szyby - trzeba dokładnie docisnąć.
U mnie z dość ciężko "chodzącym" przegubem lusterka trzyma się jak przyspawane.
UWAGA ! - nie powinno się tego robić przed jazdą tylko "na noc" i samochód nie powinien stać na słońcu.
W specjalnej firmie od szyb zarządali 20 zł za przyklejenie lusterka. Mam teraz 17 zł w kieszeni to dołożę do Sondy Lambda na Allegro :lol: .
tylko taśma dwustronna "gruba" i żaden inny klej -szkoda szyby (może jeszcze silikonem by się dało)
ja płaciłem 10 zł u gości co kleją i wymieniają szyby i stanowczo odradzam CYJANOPANOWE kleje w stylu "kropelka" czy "super-glue" pęka po nich szyba :!:
Witam wszystkich.
Jestem tutaj nowy na tym forum. Mam nadzieję, że będę często tutaj zagladał, tym bradziej, że zarówno moja lepsza połowa i ja jeździmy samochodami marki Ford. Ale do rzeczy...dziś opędzałem się przed...........osą, która wleciała do srodka i zamachnąłem się na tegon owada. W efekcie, osa wyszła bez szwanku a ja uderwałem sobie lusterko wewnętrzne. Teraz nie chcmi się trzymać....
Co radzicie...? Jak i czym go ponownie przykleić? Próbowałem "SuperGlue", ale zaraz znowu odpało... :cry:
Czy ktoś już kleił lusterko? Wie jak to zrobić?
Pozdrawiam, ZIBI
SUPER GLUE_ polecam sprawdzone!! W Matizie miałem taki sam problem- mówili kup klej co szyby wklejaja i ... pojechałem do pierwszego lepszego warsztatu, wyszedł koles popatrzył, poszedł i.... wrócił z super glue. Przykleił i jest ok! pozdrawiam Marcin D
SUPER GLUE_ polecam sprawdzone!!
Jednak bym odradzał,naprawde szyba może pęknąć a to już nie jest koszt jakiejś tam złotówki czy dwóch
SUPER GLUE_ polecam sprawdzone!! W Matizie miałem taki sam problem- mówili kup klej co szyby wklejaja i ... pojechałem do pierwszego lepszego warsztatu, wyszedł koles popatrzył, poszedł i.... wrócił z super glue. Przykleił i jest ok!
Tylko jak długo bo mi po pół roku pękła, kumplowi po roku odpadło razem z kawałkiem szyby (PuntoI) - czy warto kombinować?
Jednak bym odradzał,naprawde szyba może pęknąć a to już nie jest koszt jakiejś tam złotówki czy dwóch
Assan popieram po co kupować takie cóś jak Super_Glue i ryzykować....jak można mieć orginalny plaster (tak go nazywają w ASO) za niewiele więcej bo 2,20 zł tyle ja zapłaciłem w serwisie, i dotego pasuje do stopki lusterka bez przycinania
pozdrawiam
Jednak bym odradzał....
Mysle, ze skoro nie pekła przy urwaniu lusterka to raczej nie pęknie...mysle.ze napewno nie.
[ Dodano: 2005-08-04, 23:10 ]
Assan popieram po co kupować takie cóś jak Super_Glue i ryzykować....jak można mieć orginalny plaster (tak go nazywają w ASO) za niewiele więcej bo 2,20 zł tyle ja zapłaciłem w serwisie, i dotego pasuje do stopki lusterka bez przycinania
pozdrawiam
qurde skoro tyle kosztuje, to tez bym sie nie zastanawiał. Ja poprostu poszedłem na łatwizne :D :D
W każdym szanujacym się sklepie z art. lakierniczymi dostaniecie bez problemu taśmę dwustronną , różnych grubości i szerokość , kosztuje trochę drożej niz np w obi ale przeznaczona jest do samochodów , odtłuścic powierzchnie wysuszyc i po kłopocie , po co paprac klejami do wszystkiego
Pozdrawiam
W każdym szanujacym się sklepie z art. lakierniczymi dostaniecie bez problemu taśmę dwustronną , różnych grubości i szerokość , kosztuje trochę drożej niz np w obi ale przeznaczona jest do samochodów , odtłuścic powierzchnie wysuszyc i po kłopocie , po co paprac klejami do wszystkiego
Pozdrawiam
Próbowałem 3 różnymi rodzajami to po tygodniu i jak przyświeciło słońce to odpadało - nie ma jak oryginalna do lusterek!
[quote="michu-6":3w5dz1mm]W każdym szanujacym się sklepie z art. lakierniczymi dostaniecie bez problemu taśmę dwustronną , różnych grubości i szerokość , kosztuje trochę drożej niz np w obi ale przeznaczona jest do samochodów , odtłuścic powierzchnie wysuszyc i po kłopocie , po co paprac klejami do wszystkiego
Pozdrawiam
Próbowałem 3 różnymi rodzajami to po tygodniu i jak przyświeciło słońce to odpadało - nie ma jak oryginalna do lusterek![/quote:3w5dz1mm]
Cóż trafiłes na nieprofesjonalistę - jak miałem Opla to w/w sposób tak sobie poradziłem - ale brałem towar u sprawdzonych ludzi
Pozdrawiam
|
|