Zobacz pełną wersję : Portal "za10groszy" - czy ktoś tam kupował?

benio
04-04-2013, 21:53
Noszę się z zamiarem zakupu telefonu komórkowego (a może i inne rzeczy) w zamian za Samsunga S8300 Ultra Touch, z którym coś się dzieje (naraz bateria zaczęła trzymać tylko 1 dzień - wymiana nic nie dała).
Na portalu za 10 groszy niby można kupić jakieś artykuły tanio, ale w FAQ (pkt.2.4.) (http://www.za10groszy.pl/faq.html) jest zapis , którego de facto nie ma w regulaminie (http://www.za10groszy.pl/rules.html) (ciekawe dlaczego):
"Zgodnie z Regulaminem, który Użytkownik zaakceptował przy rejestracji, Serwis za10groszy.pl może wysłać do Użytkownika prośbę o przesłanie kopii dowodu osobistego. Taka weryfikacja Konta jest standardową procedurą pozwalającą na sprawdzenie autentyczności Profilu założonego w Serwisie za10groszy.pl. Przesłane dane, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych, są przetwarzane wyłącznie do celów weryfikacji Konta Użytkownika."
Czy nie jest to nadużycie, że regulamin tego zapisu nie zawiera:?:

PS
Ww. telefon oddałem do naprawy w ramach 24-miesięcznej gwarancji, ale serwisant poinformował mnie, że gwarancja może nie być uznana, ponieważ jest to model z 2009 roku i był zaskoczony aktualną jeszcze gwarancją.:570:

dyha
04-04-2013, 22:10
daj sobie spokój z tym portalem. Jedno wielkie oszustwo i naciągactwo. W internecie roi się od przestróg przed wchodzeniem w interesy na tym portalu. Jedyne co możesz wygrać (kupić) to bony za 50 zeta lub inne mało wartościowe przedmioty. Poważne aukcje wygrywają podstawione trolle

luki6262
06-04-2013, 16:20
dokładnie ściemą wali na kilometr. Jakiś czas temu się tym interesowałem, teraz już wiem na czym to polega. Żeby uczestniczyć w licytacji, musisz mieć kupione bidy (1 bid=10 groszy). Przebicie ceny to koszt 1 bida. Niby nie dużo bo 10 gr, ale...
... ale to nie takie tanie jakby się wydawało. Kiedyś obserwowałem licytacje telewizora. Fajny, smart tv 42 cale. Kupił go jakiś troll za 380 zł. Tanio nie?
Popatrz z drugiej strony. Jeżeli licytacja zaczęła się od 10 gr, to do 380 zł nastąpiło 38000 przebić ( zakładając, że przebija się o 1 grosz, a przeważnie na tyle się ustawia automaty do przebijania). Ciebie wygrana licytacja kosztuje te 380 zł + koszt bidów (gdzie wygranie licytacji znaczącego przedmiotu graniczy z cudem). Jeżeli ten 1 bid kosztuje 10 groszy, to faktyczna cena telewizora to 3800 + 380 zł które trzeba oczywiście zapłacić. Czyli za takie pieniądze to teraz kupisz takie 2 telewizory.
Ja wychodzę z założenia, jeżeli sam sobie nie zarobie to nie będę miał. Czarny interes w Polsce kwitnie, nic tylko zakładać Amber Silver (na bazie Amber Gold).

benio
06-04-2013, 21:29
Dzięki wielkie Ludziska za przestrogę.:one:
Zrezygnowałem.

PS
Wysłałem do UOKiK zapytanie odnośnie treści w FAQ, że serwis może wysłać do użytkownika prośbę o przesłanie kopii dowodu osobistego (FAQ pkt.2.4. - http://www.za10groszy.pl/faq.html) - po co - można się domyśleć.
W samym regulaminie takiego zapisu brak co moim zdaniem jest próbą ominięcia późniejszej odpowiedzialności.:569:

Ner
07-04-2013, 15:39
Kiedyś grał kolega bo przeczytał, że uczestnik może wygrać tylko 5 aukcji w miesiącu i tak czekał do końca miesiąca zdobywał bidy i zaczął licytować telefon, no i zonk, poszło.