Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Jakie sprężyny oś przednia

mutabatcz
09-04-2013, 16:08
Wymieniałem ostatnio sprężyny na osi przedniej i jestem bardzo niezadowolony. Mianowicie auto poszło bardzo do góry i wygląda jak motorówka z zadartym nosem. Po za tym zrobiło się bardzo twarde czuję każdą dziurkę a na większych nierównościach np kiedy zjeżdżam z leżącego policjanta jest bardzo mocne dobicie sprężyną. Nie jest to normalne. Podejrzewam już, że sprzedawca dał mi jakieś inne chociaż zarzeka się, że są od tego auta. Mechanik mówił, ze się "ułożą" jednak tak jak myślałem nic z tego. W związku z tym moje pytanie : czy istnieje możliwość złego zamontowania sprężyn ? Jestem już nawet gotowy kupić jakieś używki i zamontować. Jeśli ktoś zna to prosze o podanie wymiarów sprężyn tj. długość, grubość, ilość zwojów abym mógł zweryfikować czy moje są dobre.

maciejka11
14-04-2013, 19:52
Wymieniałem ostatnio sprężyny na osi przedniej i jestem bardzo niezadowolony. Mianowicie auto poszło bardzo do góry i wygląda jak motorówka z zadartym nosem. Po za tym zrobiło się bardzo twarde czuję każdą dziurkę a na większych nierównościach np kiedy zjeżdżam z leżącego policjanta jest bardzo mocne dobicie sprężyną. Nie jest to normalne. Podejrzewam już, że sprzedawca dał mi jakieś inne chociaż zarzeka się, że są od tego auta. Mechanik mówił, ze się "ułożą" jednak tak jak myślałem nic z tego. W związku z tym moje pytanie : czy istnieje możliwość złego zamontowania sprężyn ? Jestem już nawet gotowy kupić jakieś używki i zamontować. Jeśli ktoś zna to prosze o podanie wymiarów sprężyn tj. długość, grubość, ilość zwojów abym mógł zweryfikować czy moje są dobre.

Nie ma takiej mozliwosci, ze one nie sa od tego auta skoro mechanik Ci je zamontowal 8) i jezdzisz na nich. Nowe sprezyny musza sie ulozyc. Co to za firma te sprezyny? Ja u siebie montowalem tylko jedna na lewa strone firmy Monroe. Przed montarzem dokladnie ja pomierzylem i byla identyczna jak oryginal ;) Roznica po montarzu to 0,5 cm wyrzej. Troche pojezdzilem i nie ma zadnej roznicy, nie sciaga, nie drze opony ;)

mutabatcz
16-04-2013, 09:26
Nowe sprezyny musza sie ulozyc. Co to za firma te sprezyny?

A ile takie sprężyny się układają ? Bo ja jeżdże już 2 miesiące i nic. Nie pamiętam dokładnie jaka firma sprężyn ale pamiętam, że sprzedawca mówił, że to jakaś polska firma. Na paragonie mam napisane, że są do silników od 1.4 aż do 2.0. Czyli powinno być ok a nie jest. Z drugiej strony kiedy oglądam sprężyny w necie to niektórzy podają tak samo 1.4 do 2.0 a niektórzy tylko, że 1.4i 1.6 i moim zdaniem to jest bliższe prawdy i pewnie są inne. Ale zdobędę wymiary i pomierzę to się dowiem.

michalpodroznik
16-04-2013, 12:00
A zawieszenie z tyłu kiedy wymieniałeś? Może tyl jest już tak "siądnięty", że nadaje się do wymiany? Jaki jest przebieg Twojego auta?

Bump: Tu masz podgląd na sprężynę firmy KAYABA:

http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Sprezyna-zawieszenia-przedniego-Focus-Mk1-1.8-TDDi-TDCi/715

maciejka11
16-04-2013, 20:02
A ile takie sprężyny się układają ? Bo ja jeżdże już 2 miesiące i nic. Nie pamiętam dokładnie jaka firma sprężyn ale pamiętam, że sprzedawca mówił, że to jakaś polska firma. Na paragonie mam napisane, że są do silników od 1.4 aż do 2.0. Czyli powinno być ok a nie jest. Z drugiej strony kiedy oglądam sprężyny w necie to niektórzy podają tak samo 1.4 do 2.0 a niektórzy tylko, że 1.4i 1.6 i moim zdaniem to jest bliższe prawdy i pewnie są inne. Ale zdobędę wymiary i pomierzę to się dowiem.

Napisz na forum numer tych sprezyn, masz go na paragonie 8)

mutabatcz
20-04-2013, 09:10
A zawieszenie z tyłu kiedy wymieniałeś? Może tyl jest już tak "siądnięty", że nadaje się do wymiany? Jaki jest przebieg Twojego auta?

Zawieszenie z tyłu nie wiem kiedy było wymieniane. Przejechane mam 200 k.

Napisz na forum numer tych sprezyn, masz go na paragonie 8)

Na paragonie niestety nie mam numeru sprężyn. Widnieje tylko zapis : Sprężyna p. Ford Focus 1.4-2.0 98-04.

Oglądałem wczoraj sprężyny i jest tam nalepka z napisem 576+ co to oznacza ?

MIREKTERAZPOLSKA
20-04-2013, 09:29
Kolego te numery nic mi nie mówią.
Myślę że masz założone sprężyny od diesla

maciejka11
22-04-2013, 20:54
Na paragonie powinny byc numery czesci, ktore zakupiles. Po nich indentyfikujesz producenta, rodzaj i przeznaczenie ;) a skoro piszesz, ze auto jest sztywne i wysoko stoi to moze oznaczac ze faktycznie masz zamontowane sprezyny od diesla :)

Danek2312
23-04-2013, 07:48
Myślę że na 99% masz sprężyny do diesla, jak kupiłem swojego focusa to ktoś zamontował z prawej od diesla a z lewej taką jaka ma być, do benzynki i były cuda, z prawej coś strzelało, piszczało po wymianie auto jak z salonu :)

mutabatcz
24-04-2013, 08:11
Czyli pozostaje mi wymiana sprężyn... ech kolejny wydatek

Pitol321
24-04-2013, 10:59
Jaki wydatek? Reklamuj naprawę.
Uderz do mechanika że dalej jest za wysoko i twardo, zobaczysz co powie.
Jeśli na prawdę masz sprężyny od diesla założone, to jest to wina mechanika i po części sklepu. Upewni się i walcz. Nie wyrzucaj kasy w błoto.

mutabatcz
24-04-2013, 12:29
Mechanik powiedział, że założył to co kupiłem i tyle. Sklep też za bardzo się nie poczuwa. Może gdybym zakładał od razu jak kupiłem i na gorąco reklamował to by coś z tego było a one troche leżały, nie mam nawert kartonów od tego także raczej ciężko.

MIREKTERAZPOLSKA
24-04-2013, 14:52
Nic nie zrobisz.

mutabatcz
25-04-2013, 08:15
W związku z tym może macie lub znacie kogoś kto ma jakieś używki za niedużą kasę ?

daniellson
30-10-2013, 18:44
Nie ma takiej mozliwosci, ze one nie sa od tego auta skoro mechanik Ci je zamontowal 8) i jezdzisz na nich. Nowe sprezyny musza sie ulozyc. Co to za firma te sprezyny? Ja u siebie montowalem tylko jedna na lewa strone firmy Monroe. Przed montarzem dokladnie ja pomierzylem i byla identyczna jak oryginal ;) Roznica po montarzu to 0,5 cm wyrzej. Troche pojezdzilem i nie ma zadnej roznicy, nie sciaga, nie drze opony ;)

Ale chłopie chrzanisz ,jak nie masz pojęcia o czym piszesz to zamilcz .Najzwyczajniej w świecie wcisnęli mu sprężyny od diesla ,pod cięższy silnik ,co za tym idzie są bardzo twarde ,silnik 1,6 to ultra lekka konstrukcja yamahy ,i na takich twardych sprężynach od diesla podskakuje jak pingpong.
z tego co się orientuję to jest chyba ze cztery rodzaje sprężyn do foki

daniellson
12-11-2013, 15:47

No i co zmieniłeś te sprężyny ,jak tak to napisz czy coś pomogło tej motorówce
Hej

J.A.G
13-12-2018, 23:36
Oglądałem wczoraj sprężyny i jest tam nalepka z napisem 576+ co to oznacza ?

Są to sprężyny D&D Resory Polska a one w moim przypadku nie sprawdziły się. Ostatnio przerabiałem temat. Nie zakładajcie tych sprężyn do Focusa, w Astrach i Alfach to samo można na forum poczytać, auto stoi jak terenówka, motorówka czy koza, zaczyna startować w kosmos.
Może do diesli pasują ale producent podaje, że są od 1.4 przez 2.0 po diesle 1.8 a to już samo w sobie jest podejrzane.
Kilka dni stało auto i nic nie siadło, można było głowę wsadzić w nadkole a przeguby wew które delikatnie drgaly na hopkach, zaczęły walić niesamowicie l już na 1 biegu.
Oddałem na reklamacje i założyłem Lesjöforsa, też nieco wyżej ale naprawdę delikatnie, może usiądzie coś, w końcu nowe.

Blutut16
14-12-2018, 23:46
Nie usiądzie, jeżdżę na Lesjofors'ach już od ponad roku ;)
A łatwego życia nie ma.

Toni999
16-12-2018, 13:26
Witam, co prawda kiedyś już obszernie opisałem temat przednich sprężyn w focusie 1 ale widzę że nadal ludzie mają problemy wiec napiszę jeszcze raz, mianowicie do tego samochodu są przeznaczone 3 różne rodzaje sprężyn, jak to ktoś przytomnie zauważył jest to uzależnione od ciężaru jednostki napędowej, dlatego do silników benzynowych 1,4 i 1,6 mamy najsłabsze sprężyny do silników benzynowych 1,8 i 2,0 mocniejsze a do silników Diesla najmocniejsze.
Niestety większość sklepów czy to z wygody czy niewiedzy wszystkim wciska jeden rodzaj sprężyn czego niestety i ja sam padłem kiedyś ofiarą skutkiem czego przód samochodu stał bardzo wysoko , pojazd był bardzo twardy do tego pogorszyło się prowadzenie pojazdu, dlatego jeśli kogoś spotkała taka przygoda to musi jak najszybciej kupić właściwy typ sprężyn i wymienić dla własnego bezpieczeństwa.

Uzupełnienie, ponieważ widzę że moje uwagi nie wszystkich zadowalają więc odszukałem na tym forum mój komentarz który napisałem 4 lata temu niedługo po wymianie sprężyn i tutaj podam że jednym z parametrów po których można je poznać jest grubość pręta z którego są zrobione sprężyny, do silników benzynowych 12 mm, do diesla 13 mm

iiigor
16-12-2018, 20:08
Witam,ok,tylko chyba jest jakiś symbol dla poszczególnych sprężyn?Bo idę do sklepu i sprzedawca wciska mi takie sprężyny, twierdząc że to są odpowiednie jak koledze co założył ten temat.A określenie najsłabsze to chyba w sklepie nie wiele załatwi.Pozdrawiam

J.A.G
19-12-2018, 09:27
Od diesla czy nie jakie to ma znaczenie, kiedy producent katalogowo podaje jednoznacznie do jakich wersji jest dana sprężyna. W przypadku D&D wyraźnie producent podaje, że sprężyny nr 1500576 pasują od 1.4 do 2.0 aż po diesle 1.8 a to jest nie prawda ze względu na to co napisał
Toni999.
https://superparts.pl/dd-1500576-sprezyna-zawieszenia-ford-p/99326%3famp
Nie wiem jak Monroe, KYB i inne ale jedynym wyjściem jest kupowanie sprawdzonego przez użytkowników producenta, kupowanie jakiś wynalazków po zapewnieniach katalogowych nie ma sensu.
Z mojej strony polecam za rozsądne pieniądze Lesjöfors ale wymiana przód i tył wtedy wygląda to naprawdę dobrze.
Tu poczytajcie o DD na innych forach:
http://www.forum.alfaholicy.org/hamulce_i_zawieszenie/81167-sprezyny__.html
https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/393347-spr%C4%99%C5%BCyny-dd-czy-mm-czy/&