Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] amortyzatory klapy bagażnika
Czy ktoś z Was wymieniał tematyczne amortyzatory i może coś powiedzieć o jakichś konkretnych zamiennikach?
Z jednej strony - nie chcę przepłacać za logo FoMoCo (cena serwisowa: 400pln za komplet, cena "internetowa": ok. 250pln za komplet).
Z drugiej strony - nie chcę kupić tandetnych zamienników po 35-40pln za sztukę i musieć ich za parę miesięcy znów wymieniać... Obawiam się, czy nie "rzucą roboty" przy pierwszym mrozie :-)
Np. tu: http://www.unto.pl/silownik-bagaznika-ford-smax-1381555-1434296-6m21r406a10ab-6m21r406a10ad-p-3695.html można kupić Magneti Mareli.
Pytanie tylko, czy ktoś z Was ma doświadczenie z zamiennikami? Klapa w s-maxie jest dość ciężka i nie chciałbym oberwać po głowie ;-)
Jeśli ktoś posiada jakiś rysunek / pamięta co i gdzie się "odkręca" - krótka instrukcja wymiany mile widziana
Korton555 11-04-2013, 13:45 Sama firma Magneti Mareli bardzo dobra, wiec chyba nie ma wielkiego ryzyka.
Też się rozglądam,takie poszukałem.
http://www.ebay.co.uk/itm/390461850190?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
Ford Emce 15-04-2013, 22:01 Ja wymieniłem na nowe oryginalne w ASO i prawie żadnej różnicy! Jak jest zimno to klapa otwiera się jakby chciała a nie mogła. Latem jest dużo lepiej ale w porównaniu z innymi samochodami to jest jakaś dolina - nie wiem co ford wymyślił za teleskopy ale kompletnie im nie wyszły.
Zdecydowałem, że zaryzykuję i zamówiłem polskie zamienniki (POLCAR).
Jak już trochę je poużytkuję, dam znać jak się spisują. Jakby ktoś miał jakiś schemat / łopatologiczną instrukcję wymiany - będę zobowiązany ;)
MIREKTERAZPOLSKA 16-04-2013, 08:20 Chyba przesadzacie z tymi cenami
31948 FEBI BILSTEIN - Sprężyna gazowa, pokrywa bagażnika
Długosć [mm]:604,5; Kolor:czarny; Siła wyrzutu [N]:655; Strona zabudowy:z obu stron; Suw [mm]:232,5; żrednica zewnętrzna 1 [mm]:8; żrednica zewnętrzna 2 [mm]:22; Ciężar [kg]:0,411; Wymagana ilosć:2;
Towary w Hart Cena zakupu brutto
24546 KROSNO 42,28 PLZ
81 275 64 K.M.E. 52,28 PLZ
Takie montuje i klient zadowolony
marcink719 24-04-2013, 19:42 Sama firma Magneti Mareli bardzo dobra, wiec chyba nie ma wielkiego ryzyka.
Zdecydowałem, że zaryzykuję i zamówiłem polskie zamienniki (POLCAR).
Jak już trochę je poużytkuję, dam znać jak się spisują. Jakby ktoś miał jakiś schemat / łopatologiczną instrukcję wymiany - będę zobowiązany ;)
Jak już zamontujecie, to szybko piszcie jak działają - lepiej czy bez zmian;) Te siłowniki w Fordach - u mnie w obu - niewiele same podnoszą - jedynie wspomagają ruch. A w innych samochodach widziałem, choćby w leciwej Vectrze, że lekko wystarczy pociągnąć i klapa sama idzie i to dość szybko - w 15 letnim samochodzie...:)
Moim zdaniem to wszystko wina ciężkiej klapy. Kiedyś zdjąłem siłowniki dla testów. Na prawdę jest co dźwigać jak nie ma wspomagania!!!
ja niestety nie znalazłem jeszcze wolnej chwili na montaż :(
Z drugiej strony - skończyły się mrozy i fabrycznym amorkom wróciło życie ;) jednak, mimo wszystko, gdy tylko znajdę czas, wymienię u siebie i dam znać jak działają
Zbyszek07 25-04-2013, 12:50 Zamontowałem klika dni temu f-my Polcar i jest ok chociaż to zbyt krótki okres na ocenę. Cena to ok. 32 zł. więc jeżeli wytrzymają tylko 2 lata to nie ma czego żałować. Montaż jest przecież banalnie prosty.
Jak już zamontujecie, to szybko piszcie jak działają Wczorajszym popołudniem znalazłem 5 minut na montaż. Wnioski mam dwa:
1. Zdecydowanie lepiej pracują (zobaczymy jak długo) niż moje prawie pięcioletnie oryginały. Oryginały przy obecnej temperaturze również dawały radę, jednak unosiły klapę powoli, jakby "chcem, ale nie mogem". Nowe PolCar'y - działają mniej więcej tak, jak oryginały przy odbiorze auta z salonu (czyli poprawnie).
2. Klapa jest rzeczywiście BARDZO ciężka. Uważajcie przy montażu, gdyż jeden amortyzator, nawet nowy, nie jest w stanie utrzymać klapy (na szczęście przekonałem się o tym bez guza).
Wymiana rzeczywiście banalna - jeśli ktoś nigdy nie wymieniał i się obawia samodzielnej pracy - rozwiewam wątpliwości - zrobi to nawet średniointeligentna blondynka (niczego Paniom nie ujmując) po 2 piwach ;)
salvdali 30-12-2013, 07:14 U mnie fabryczne dały na plecy. Robiło się 0 a mnie za każdym razem klapa waliła po tyłku. Skończyło się na zamiennikach MM za ok 100 brutto, wymiana zajęła mi 10min. Faktycznie trzeba uważać przy wymianie bo jedna sprężyna nie utrzyma całości.
Każda główka sprężyny wyposażona jest w zawleczke (blaszkę), podważa się ją śrubokręt, zdejmuje/zakłada sprezyne i wciska palcem zawleczke. I na piwo po dobrze wykonanej robocie.
Zawleczke trzeba odciągnąć z wyczuciem, bo jak wyskocza całkiem to potem trzeba stracić ze 20 min na wciśnięcie ich z powrotem :)
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Może należało by się przymierzyć do dołożenia odpowiednich sprężyn co by pokrywa unosiła się sama .
Jest coś na forum w tym temacie .: niezły pomysl:
Również zima nie była by straszna
bo takie sprężyny na amortyzatorze by tak nie siadały na mrozie .
DeLIsDel 08-01-2014, 11:11 Właśnie zamontowałem amortyzatory Magneti Marelli. Czas montażu w 2 osoby (1 osoba do trzymania klapy) 5 min. Przydatne narzędzia to płaski mały śrubokręt który pasuje w otwór uwalniający sprężynę oraz coś co może posłużyć jako dźwignia a nie porysuje karoserii (drewniany trzonek młotka) podczas uwalniania pierwszego z zaczepów (drugi wychodzi bez oporu).
Szczyglaty 16-11-2018, 13:49 Odświeżam kotleta.
Czy macie już doświadczenie z wyminą amortyzatorów klapy bagażnika?
Co możecie polecić na wymianę - zamiennik?
Czy ktoś wymieniał wspomniane sprężyny?
W zeszły weekend wymieniałem u siebie na takie:
teleskopy (https://allegro.pl/silownik-teleskop-klapy-ford-s-max-05-2006-2015-i6719783980.html?snapshot=MjAxOC0wOS0yN1QyMTo0MTox MC45MDNaO2J1eWVyOzZlM2M4ZWJlYzBiNmVkODgzMjc1Yjc1YT cxNDRjMGJjNjhjNjA5NGEwOWQ5NjBiMjA1N2NhMTIxMmU3ZDIx NmU%3D)
Pasują idealnie, polska produkcja, polecane już na forum..
Montaż to chwila, spokojnie da radę zrobić to samemu:
1. odciągnąć (podważyć śrubokrętem) blaszki do wymontowania starych
2. przygotować nowe teleskopy (podważyć blaszki, ale nie do końca, bo trudno się je wkłada z powrotem)
3. sam teleskop powinien wyjść gładko
4. uważać na głowę;)
5. włożyć nowy teleskop, docisnąć blaszki
6. cieszyć się efektem:)
spraktor 16-11-2018, 16:42 klapa w s-maxie jest za ciężka na sprężyny
planeta58 17-11-2018, 07:17 klapa w s-maxie jest za ciężka na sprężyny
Dokładnie.
Też chciałem tak zrobić alei nic z tego , teleskop po złożeniu nie pozwala na zastosowanie dłuższej sprężyny i dlatego sprężyna nie daje rady jej podnieść .
Chyba , że ktoś to inaczej rozpracował.
PPiotrek 18-11-2018, 14:10 Ja 1,5 roku temu wymieniłem na polskie z Krosna i póki co żadnych przykrych niespodzianek nie doświadczam.
Montaż 2-3 min.
mariuszb55 19-11-2018, 06:09 Ja także wymieniłem na "Krosno" i już ponad dwa lata mam spokój i całą głowę...
Szczyglaty 19-11-2018, 07:32 Dzięki Panowie. Dziś zamawiam :)
A u mnie po wymianie na Krosno klapę coś lekko przytrzymuje przy otwieraniu po prawej stronie. Poniewaz główki sprężyn z Krosna są sztywne, a nie przegubowe jak w oryginale to pewnie inaczej się układają. Czy klapa jest regulowana lewo-prawo ?
PPiotrek 26-11-2018, 14:32 śrubami mocującymi na zawiasach (musicie działać w dwóch - jest b. ciężka)
planeta58 26-11-2018, 19:20 śrubami mocującymi na zawiasach (musicie działać w dwóch - jest b. ciężka)
A podpowiesz przy temacie wymiany całej klapy , wiesz może gdzie są kostki od instalacji ?
bombelinio666 08-02-2019, 19:43 Witam.
Chciałbym zapytać czy ktoś próbował rozpracować temat montażu sprężyn do siłowników klapy bagażnika w S-maxie??? Czy naprawdę jest za ciężka żeby zamontować taki "bajer" :)???
|