Zobacz pełną wersję : Dokręcanie kół - mechanik przesadził
SrebnaStrzała 19-04-2013, 16:33 Witam
Nurtuje mnie pewna sprawa o ile w nowym mondeo sam dokręcam sobie koła o tyle z starym wciąż jeżdżę na wymianę. Brat przed chwilą wrócił od mechanika i ten mu powiedział że jeszcze 2-3x i szpilki do wymiany.
No to klucz dynamometryczny w łapie i sprawdzam z jaką siłą dokręcił. Wpierw odkręciłem nakrętkę i o zgrozo jak było ciężko! potem przykręciłem z siłą 110nm i znowu odkręciłem. Różnica bez porównania!
Pomijam już fakt że ford zaleca dokręcanie z siłą 85, ale dzięki temu potem można samemu to koło odkręcić kluczem od koła zapasowego jak się coś stanie.
Teraz mówi że szpilki są zjechane, a to już nie pierwsza wizyta. Ciągnie z klucza pneumatycznego i wsio i jeszcze mi gada ze klucz ma 120nm zakres pracy.
Jak tu walczyć z takimi ludźmi?
Zadzwoniłem i zgnoiłem ale generalnie wiecie... co mu mogę udowodnić, czy w ogóle mogę cokolwiek?
Undercover 19-04-2013, 19:20 To co piszesz to pikuś! Wczoraj sąsiad wziął ze mnie przykład i zmienił na letnie sam.... dokręcając nakrętki (też ford) metrową przedłużką ale nie ręką!!!! nogami po niej skakał :!:
MlekoLowickie 19-04-2013, 19:44 z dwojga zlego lepsze to niz nie dokrecone kola - tak bylo w moim przypadku, w efekcie urwanie kola i dzwon
A nie możecie poprosić mechanika, żeby sprawdzał kluczem dynamometrycznym od razu :?: "Mój" mechanior dokręca pneumatykiem a potem sprawdza wszystkie śruby kluczem.
A co do udowodnienia to raczej niema szans - chyba, że na gorącym uczynku i gotową do akcji ukrytą "tuż za rogiem" brygadą ITD :p
Pozdrawiam :)
Wczoraj miałem trochę czasu więc pojechałem na wulkanizację zmienić opony na letnie - mechanik poprosił o nakładkę na nakrętki przeciwkradzieżowe - dostał.
Odkręcał ręcznie kluczem z przedłużką - coś zazgrzytało i nakrętka rozkruszyła się na kawałki.
Wulkanizator stwierdził, że poprzednio nakrętki były za mocno dokręcone i te przeciwkradzieżowe mogły od tego popękać ( zgadza się bo to jakiś odlew ).
Dodatkowo stwierdził, że nie ma sprzętu i czasu by bawić się z wykręceniem jednej nakrętki :( (lub czterech bo nie było to sprawdzane).
Dzwoniłem chyba po 10 mechanikach i wszyscy gdzieś tam się z tym spotkali ale nie mają sprzętu i ogólnie boja się przy tym dłubać.
Już myślałem, że chyba przejeżdżę to lato na zimówkach ale na szczęście znalazł się ostatni na liście i podejmie się w przyszłą środę - dam znać jak i co.
Co do felernych nakrętek przeciwkradzieżowych - zakupiłem w ich miejsce zwykłe i doradzam to każdemu.
Na szczęście czasy złodziei felg zwłaszcza takich jak moje 16" dawno już minęły :)
Pomijam już fakt że ford zaleca dokręcanie z siłą 85
Jesteś pewien ? :shock:
Ja przykręcam alu na 140Nm a stalówki na 120Nm
Na 100% nie jest 85Nm
"Mój" mechanior dokręca pneumatykiem a potem sprawdza wszystkie śruby kluczem.
I co z tego ? Jak dowali na 200Nm udarem to później mu tylko klucz dynamometryczny przeskoczy ;)
Czyli mechanik tylko potwierdza (taka kontrola jakości) że w ogóle dokręcił koło pneumatem a go nie pominął :)
Sorry Panowie ,ale dokręciłem już kilkadziesiąt tysięcy kół w życiu i wiem jak to wygląda ;)
wacek_pl 20-04-2013, 19:51 jvc dokładnie tak jak piszesz, miałem przypadek że mechanik dokręcał udarem a potem dynamometrycznym dwa miechy później musiałem zmienić koło i połamałem klucz.
romanhoks 21-04-2013, 21:55 Ja osobiscie tez przykrecam wszystkim pneumatem.Nikt mnie jeszcze nie wyzywal.Dlaczego? A no sa odpowiednie narzedzia do pneumatu.Kto widzial z was cos takiego jak specjalne przedluzenie do pistoletu.Wyglada to jak rozciagnieta przedlozka do pokretla do nasadek.Dlugosc ok 20 cm.Sa trzy rodzaje .Na kazdej macie podana sile dokrecania.90,110,130 Nm.No tylko problem maly ,to trzeba kupic.;)
albo odpowiedni klucz pneumatyczny, ja używam "SNAPON", gdzie jest regulowana siła dokręcania, no ale to kosztuje
SrebnaStrzała 22-04-2013, 08:36 Na 100% nie jest 85Nm
No to Cię zaskoczę
http://www.nakole.pl/tabela-momentow.php
i to samo jest w książce bo już sie tutaj pytałem na forum kiedyś.
Jest to związane z tym abyś mógł właśnie tym kluczem z bagażnika sam zmienić koło jak byś przebił. Teraz mechanik dokręci Ci momentem 200 albo 300 o ile tarcze nie pękną podczas eksploatacji o tyle jak gdzieś złapiesz gume a nie będziesz miał długiego klucza to życzę szczęścia z odkręceniem takiego koła. Prędzej klucz Ci pęknie - mi pękł kiedyś:)
Wydaje mi się że klucze w nowych fordach są tak zaprojektowane aby nie dopuścić do zbyt mocnego dokręcenia.
gregor75 22-04-2013, 21:46 Wydaje mi się że klucze w nowych fordach są tak zaprojektowane aby nie dopuścić do zbyt mocnego dokręcenia
zwykły fajkowy klucz do kół i po prostu siła razy ramię
Chyba jakaś stara ta tabela jest ;)
To s-max również 85Nm ? Proszę Cię dokręć te nakrętki bo nie znasz dnia ani godziny :D
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169751&highlight=warto%B6%E6+momentu+dokr%EAcania+%B6rub+ k%F3%B3
SrebnaStrzała 22-04-2013, 23:55 Tu też jest 85:
http://focus.korona-pl.com/TIS/index.html
Fakt że to tyczy się mondeo mk3.
Zrobisz jak uważasz ,ja swoje alu dokręcam na 140 Nm od 5 lat i jest OK, a do bagażnika kupić krzyżak i po problemie. :)
Jako ciekawostka ,jakiś czas temu tak mi dokrecili koło w ASO że myślałem że ich tam pozabijam jak musiałem brechą zabezpieczenie odkręcać.
gregor75 23-04-2013, 21:25 dokręcanie z siłą 85
a potem temat o nakrętkach zakładasz :D
SrebnaStrzała 23-04-2013, 22:59 Ludzie ja wiem że 85 to za mało chodzi mi o sam fakt bo mi JVC nie dowierzał :P
Dalej nie dowierzam, musiał się Ford Polska w obliczeniach pomylić :D
|